sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Vihollisia puutarhassa

Metsäruusun nuppu - vielä voimissaan

Kesä ja puutarha ovat pian parhaimmillaan, eikä nytkään mitään erityistä ruikuttamista ole. Paitsi ne pienet viholliset, joita ilmestyy joka kesä puutarhaan. Siis liljakukot, kirvat ja tämä viimeisin eli vattukärsäkäs. Minulla ei ole mansikkamaata, mutta nuo kärsäkkäät tykkäävät myös joistakin ruusulajikkeista. Viime vuonna löysin niitä ensimmäisen kerran juhannusruususta ja eilen sitten metsäruususta. Kärsäkkään vierailut on helppo todeta; ruusun nuput ovat joko kokonaan irti tai sitten roikkuvat surullisesti juuri putoamaisillaan maahan. Viime kesänä ruiskutin ruusuja mäntynesteliuoksella, joka tuskin tuhosi kärsäkkäitä, mutta ainakin jaloruusut tekivät uusia nuppuja ja kukkivat loppukesän.


Tarkkailkaa siis ruusujanne - niin ja mansikkamaatanne sekä vadelmapuskianne.

"Vattukärsäkäs (Anthonomus rubi) on 2,5–3,5 mm mittainen mustanharmaa ja hoikka kärsäkkäisiin kuuluva kovakuoriainen. Toukka on 3–4 mm mittainen, kellanvalkoinen mato, jonka pää on vaaleanruskea. Sen löytää useimmiten marjan sisältä. Aikuiset kärsäkkäät syövät ensin reikiä nuoriin vadelman lehtiin. Kun nuput kehittyvät, vattukärsäkäs munii nuppuun ja puraisee kukkaperän lähes poikki. Toukat kehittyvät nupuissa, jotka putoavat maahan. Vattukärsäkäs aiheuttaa samanlaista vioitusta mansikalla ja ruusuilla, joilla se myös lisääntyy."
22 kommenttia:

 1. Hyvä kun muistutit, täälläkin kärsitään kärsäkkäistä! Pirullisia ovat. Tsemppiä taistoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa olla ihan mahdoton taisto. Juhannusruusunikin on niin iso, etten millään pysty katkenneita nuppuja keräämään. Ja ympäristössä on runsaasti villivadelmaa, joka ilmeisesti houkuttelee vattukärsäkkäitä paikalle. Nyyh...

   Poista
 2. Joo Huomasimme tänään. Suloseni ruiskutti soopavettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimiiko soopavesi? Sillä minäkin olen ruiskutellut.

   Poista
 3. Kiitos tästä tiedosta täytyykin ruveta tarkkailemaan kasveja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä törmäsin ensimmäisen kerran vattukärsäkkäisiin, kun ihmettelin niin nätisti irti leikattuja ruusunnuppuja.

   Poista
 4. meillä mellastaa taas kirvat...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niitä kirvoja meilläkin, mutta niihin lienen jo tottunut. Vattukärsäkäs ilmestyi viime kesänä, joten se on uusi riesa minun paratiisissani.

   Poista
 5. Kirvoja meilläkin ja jotain toukkia oli Lumo-ruusussa, käsin listin ne liiskaksi, mokomat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirvoja näyttää olevan ihan joka ruusussa. Huomenna taas mäntysuoparuiskun kanssa liikenteeseen.

   Poista
 6. Huomasin saman jutun. Taistohon siis!

  VastaaPoista
 7. Aut, täytyypä tarkkailla ruusuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkkailepa, juhannusruusu näyttää niitä miellyttävän erinomaisesti.

   Poista
 8. Nonniih, ensimmäiset löytyivät illalla Teresanruususta. Raidia perään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaista sotatannerta koko puutarhailu, kun yhdellä nurkalla tappelee tatarta vastaan ja toisella vattukärsäkkäitä. Kirvoista ja liljakukoista puhumattakaan. Niin ja ne kotilot...

   Poista
 9. Hyvä kun muistutit, ei kyllä huvita uhrata ainoita kukkiaan ihme öttiäisille... Vattukärsäkäs kyllä kuulostaa inhottavalta elukalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä vähän epäoikeudenmukaiselta, kun koko talven odottaa kukkimista ja sitten tulee vattukärsäkäs napsaisemaan nuput poikki.

   Poista
 10. Mullakin on ennätysmäärä kaiken maailman lehden rullaajaa, mikä on niin ärsyttävää. Ja tietysti liljakukkoja jotka näyttää parittelevan koko ajan (lisää ötököitä...). Kummallinen kesä. Ei mulla yleensä haitaksi asti ole mitään ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joopa joo. Liljakukkoja on tosiaan myös runsaasti. Niitä on tullut listittyä paljain sormin. Aikoinaan ajattelin, että kuinka joku voi rusauttaa punaisen kukon omien sormiensa välissä. Hyvin sujuu nyt meikäläiseltäkin.

   Poista
 11. Ompas ovela otus. Kiitos tuhannesti vinkistä =) Eilen iltasella ihmettelinkin miksi meidän juhannusruusun nuput ovat poikki ja roikkuvat. Eli ei muuta kuin vattukärsäkästaistoon siis =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovela nimenomaan. Viime kesänä ihmettelin kovin siististi leikkaantuneita ruusunnuppuja, kunnes eksyin netissä ötökkäkeskusteluun. Sieltähän se syy löytyi. Kaikenlaisia ötököitä sitä onkin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!