keskiviikko 27. elokuuta 2014

Sateisten iltojen sukkia


Iltaisin on jo aika pimeää ja hämäryyden määrää lisää alituiset vesisateet. Sisällä tulee vietettyä yhä enemmän aikaa ja silloin kutimet istuvat sulavasti käteen. Ihan huomaamatta syntyy uusia sukkia vaikkapa merkkipäivälahjoiksi. Olen jo aiemminkin kertonut, että facebookissa on Voihan villaukka -ryhmä, jossa sukankutojat julkaisevat kuvia toinen toistaan herkullisimmista malleista. Samasta paikasta löytyy runsaasti ohjeita ja vinkkejä. Olen haastanut itseni opettelemaan uusia malleja ja viimeisimpinä ovat nämä kerrosrivinousu-sukat. Yleensä käytän 7-veljestä niin yksivärisenä kuin Raitaa ja Polkkaakin.


Ukkokulta kysyi, eikö olisi järkevää kutoa jotain muutakin kuin vain sukkia. Varmasti niinkin, mutta nyt olen hurahtanut tyystin tähän sukkaprojektiin, joten näillä mennään. Kymmenen vuoden ajan räpelsin jatkuvasti ristipistoja. Ompelin niitä tyynynpäällisiin, tein tauluja ja kortteja. Lahjoitin ristipistotöitä tutuille ja tutuntutuille eri olomuotoihin sovellettuina. Ristipistotöissä on vain se huono puoli, ettei niitä tehdä telkkaria katsellessa. Ristipiston tekeminen on kuin sanaristikon ratkomista. Jos teet virheen yhdessä kohdassa, se kertautuu ja kokonaisuus vääristyy.


Loppuviikolle on luvattu selkenevää. Onhan jo muutamina päivinä ollut aurinkoisia taukoja sateissa, mutta toisaalta on raivostuttavaa saada kaikki välineet raahattua kulloiseenkin työpisteeseen ja sitten alkaa kaatosade. Pienessä tihkusateessa vielä kaivelee ja kärrää, mutta kaatosateessa työskenteleminen on silkkaa kurjuutta. Silmälasit ovat huurteessa ja vesi tippuu otsalta nopeammin, kuin sitä ehtii pois pyyhkiä. Ei kiitos, odottelen mieluummin vähän kirkkaampia päiviä.
 

30 kommenttia:

 1. Kivoja sukkia! Itselläni ei oikein into riitä uusien mallien opetteluun. Postauksestasi ajattelen, josko sittenkin pitäisi ;)
  Kyllä kieltämättä on märkää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirjo, monet mallit ovat todella yksinkertaisia ja nopeita. Netistä löytyy hyviä opasvideoita, joissa eri vaiheet näytetään milteipä kädestä pitäen. Minä en ole mikään käsitöiden mestari, mutta opinpa silti.

   Poista
 2. Nuorena tein villapaitoja. Nyt olen myös siirtynyt sukkiin, joita olen värkännyt melkein 20 vuotta. Villapaidat olivat liian kuumia ja hankalia. Sukkia tarvitaan aina ja pitäjiäkin löytyy ihan kiitettävästi :D. Aina on kudin mukana, liikun missä tahansa. Joutoaika kokouksissa ja matkoilla on niin mukava käyttää sukan neulomiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuorempana minäkin kudoin villatakkeja ja isompia vaatteita, mutta nykyisin tulee niin harvoin pidettyä villavaatteita, joten en viitsi sellaisia sitten tehdäkään. Sukkia tosiaan aina tarvitaan ja niitä kutoo nopeasti vaikka sitä telkkua katsellessa.

   Poista
 3. Nuo keltasävyiset sukat taitavat olla eräät kauneimmista joita olen nähnyt!
  Arvostan ristipistoihmisiä, mikä kärsivällisyys!
  Nämä kuurosateet ovat ärsyttävimmistä ärsyttävimpiä, jos kerran pitää sataa niin tulisi sitten kerralla minkä pitää tulla ja loppuisi sitten, pah!
  No, kohta sataa lunta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vikki!
   Yöt ovat menneet viileiksi, mutta nyt paistaa aurinko ja sitä on luvassa jatkossakin. Ihanaa, pääsee pihahommiin.

   Poista
 4. Hienoja sukkia! Mulla on nyt neulominen jäänyt jonnekin taka-alalle.. villis pitäisi lopettaa tuolta kopan pohjalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsitöiden tekeminen tuntuu kulkevan aaltoliikkeinä. Joskus on innostusta vaikka toisille jakaa ja sitten tulee täydellinen stoppi.

   Poista
 5. Kivoja sukkia! Tuo kerrosrivinousu taitaa olla tämän syksyn hitti : ) Kauniit on kortitikin. Ihailen ihmisiä, joilla on kärsivällisyyttä pistellä ristipistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrosrivinousu on tosiaan aikamoinen somessa. Sieltä on mukava käydä nappaamassa uusia malleja.

   Poista
 6. Voi kun hienoja sukkia :) Ja upeita kortteja....Mun sukat ovat vielä siinä vaiheessa, että oon ostellut ( ja värjännytkin) erilaisia lankoja, mitä nyt on tullut vastaan. Niinku kaikki muutkin käsityöjutut ovat samassa vaiheessa :)
  Mut tänään sain ruohot leikattua ja kukkapenkeistä kerättyä kukkineita varsia. Oon kyllä siitäki tyytyväinen :) kun koko kesä on mennyt pihalla mitään tekemättömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tuntuu, että hommat ovat kasaantuneet ja syksy on täynnä rästitöitä. Täytyy vain tehdä homma kerrallansa ja nauttia ulkona olemisesta.

   Poista
 7. Tuota taitoa minulla ei valitettavasti ole. Muistan, että koulussa tuskastuin neljään sukkapuikkoon, kahdella puikolla vielä joten kuten pärjäsin. Taisi jäädä jonkinlaiset kammot, kun en ole vielä uudestaan puikkoihin tarttunut...Sinulta taasen tulee komeita sukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koulussa käsityöt eivät kyllä inspiroineet. Äiti teki toisen sukkani ja vieläkin ihmettelen, miksei opettaja sanonut asiasta mitään. Ehkä muiden äidit olivat tehneet saman tempun. Nuorena aikuisena käsityöt taas vetivät puoleensa. Nyt olen vuoden verran kutonut sukkia, edellisistä taisi vierähtää lähes 30 vuotta.

   Poista
 8. Hurmaavia kortteja ja sukkia! Sain juuri syntymäpäiväkortin Uudesta-Seelannista ja se oli myös ristipistotyö! Mustavalkea kissa nimittäin!
  Lähetän korillisen aurinko ja lämpöä täältä etelän tropiikista sinne!
  Nautitaan elämästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Lähettämäsi aurinko onkin kivunnut myös meidän taivaallemme ja paistaa mukavasti lämmittäen tätä sunnuntaita. Siitä nautimme ja elämästä ylipäätään.

   Poista
 9. Kauniita sukkia! Sukkien neulominen on varmasti siksi niin palkitsevaa, että valmista tulee kätevissä käsissä suht nopeasti. Minun viimeisestä sukkanneulomisesta on jo yli 20 vuotta . Osaisinkohan vielä kantapään teon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä! Sukissa palkitsee juuri tuo nopea valmistuminen. Vuoden verran olen nyt harrastanut tätä sukkaprojektia ja alkuun oli pieniä muistiongelmia. Onneksi on google ja kirjastossa hyviä kirjoja sekä kutovia ystäviä. Nyt jo sujuvat kantapäätkin sutjakasti. Kyllä ne taidot sieltä aivojen uumenista vähitellen tulevat käyttöön pitkänkin ajan päästä.

   Poista
 10. Ihania sukkia olet taas kutonut! Munkin pitäis kaivaa langat ja puikot esiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioni, pimeinä iltoina on mukava laittaa puikot suihkimaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!