maanantai 2. maaliskuuta 2015

Vapaapäivän taimikylvöjä


Tänään oli tarkoitus käyttää vapaapäivä omenapuita leikkaamalla ja kenties myös tuija-aidalle olisin näyttänyt vähän saksia. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, sillä ulkona sataa vettä oikein kunnolla. Pikkaisen harmittaa tehtävämuutos, mutta minkäs säälle teet. Tietysti ulkona oleminen on pukeutumiskysymys, mutta työskentely kastelevassa sateessa ei ole mikään nautinto. Jätän siis tällä kertaa väliin.


Ryhdyinpä sitten kylvämään siemeniä multaan. Punatähkää, Punahattua punaisena ja valkoisena, Maurinmalvaa, Salkoruusua ja löysinpä vielä muutaman Syrikän siemenkin. Niitä en saanut viime keväänä itämään, josko nyt olisi parempi tuuri.

Laitoin myös vähän tomaattia; Ailsa Craigia, Tigerellaa ja pientä keltaisenväristä päärynätomaattia. Ehkä niillä ei vielä ole kiire, mutta aloitinpa kuitenkin.


Kylvöjä tehdessäni mietin, että olisi pitänyt olla kaukoviisaampi ja säästää enemmän kaikenlaisia elintarvikepakkauksia. Jonkin verran laitoin talven aikana talteen mm. viinirypälerasioita, mutta en riittävästi. Koulimisvaiheeseen minulla on kyllä kellarissa muovisia pikkupurkkeja ja noita turveruukkuja. Siemenkylvössä käy minusta monenlaiset purkit. Aiemmin olen pyöritellyt sanomalehdistä taimipotteja, mutta lehtipotit noiden turveruukkujen ohella tuppaavat kuivumaan liian nopeasti. Silloin ei parane laisinkaan laiskotella kylvösten suihkuttelemisessa ja kastelemisessa.


Väsäsin myös laminoituja taimilappuja. Ehkä sitä samassa ajassa kirjoittelisi kertakäyttölusikoihin tekstejä. Tietokone oli kuitenkin jo auki laskujen maksamista varten ja siinä ohessa naputtelin ja tulostin tekstit, leikkasin laput ja laitoin ne laminointitaskuihin, sitten taskut laminointilaitteen läpi ja lopuksi lappujen leikkaus toisistaan irti. Mietin jopa siemenpussien laminoimista, mutta ehkä teen sen vasta, kun pussit ovat ihan tyhjiä ja luultavasti vain perennoille, joiden tiedot haluan säilyttää.

Puisiin taimikyltteihin en enää panosta, sillä niille kävi jo yhden kesän aikana huonosti. Teksti kyllä pysyi, mutta itse puu tummeni ja paikoin jopa mätäni käyttökelvottomaksi.

Rentoakankaali pilkistää tuijan alta.

Kun tuo valoisien taimikasvatuspaikkojen määrä täällä sisätiloissa on niin suppea, mietin, olisiko parempi kylvää ja kasvattaa perennoja vaikka kesän aikana ulkosalla. Oletteko kokeilleet ja millaisilla tuloksilla? Jos kasvattaisi sisällä vain kesäkukkaset ja hyötykasvit kesää ja kasvaria varten? Niin kivaa, kuin taimikasvatus onkin, alkaa se aina loppukeväästä tympiä. Ei enää millään jaksaisi katsella epämääräisiä purkkeja jokaisella mahdollisella valoisalla paikalla. Hiukan ennen taimien kasvariin ja ulos siirtämistä tuntuu, kuin koti olisi täynnä liian pitkään passattaviksi jääneitä vieraita. 


Ehkä ei ihan näin maaliskuun ensimmäisinä päivinä kannattaisi tuskailla lumen paljoudella omassa pihassa. Kun kuitenkin harva se päivä näkee ihania kevätkuvia naapurikunnan pihamailta ja jopa oman kotikunnan eteläosista, alkaa vähitellen tuntua siltä, kuin omalle pihalle olisi iskenyt ikirouta. Lumi ja jää sulaa hurjaa vauhtia, vaan ei meikäläisen mieleen riittävän nopeasti.


Kohta on lähdettävä Juuson kanssa lenkille, vaikkakin ulkona sataa edelleen ihan kunnolla. Tiedän, että Juuson pitää saada haistella kaikki naapurikissa Leevin jalanjäljet ja jokainen tuttu männynrunko metsikössä, joten Juuson rituaalien läpikäyntiä odotellessani voin taas edistää kevättä ja hakata pihamaan jäätä rikki. Varsinkin, kun vesisade on sitä pehmentänyt.


 Kaikkihan varmaan jo tietävät, että maaliskuuhun ja siten myös kevääseen on viikonvaihteen aikana siirrytty. Vielä on matkaa pihahommiin, joten nautitaan lepohetkistä vaikkapa mukavasti rötkötellen - Juuson tapaan.

 

29 kommenttia:

 1. Meillä on myös niin kurja keli, ettei kissakaan viitsi lähteä ulkoilemaan. Puiset taimikyltit eivät sovellu pitkäaikaiseen merkitsemiseen, mutta esimerkiksi kasvimaalla ne toimivat hyvin kun niitä tarvitaan oikeastaan vain alkukesä. Kovasti tekisi mieli jo kylvää, mutta vielä pitäisi malttaa mielensä. Lliian kauan viipyvät vieraat on kyllä osuva vertaus kevään taimi-showlle. Olen joskus kasvattanut perennoita kesän aikana, hyvin toimii kunhan muistaa hoitaa pikkuisia kesän huumassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan hakea Biltemasta niitä sytytyslastuja, joista monet ovat blogistaniassa puhuneet. Sopivan edullisia ja käyvät lyhytaikaiseen kyltittämiseen oivallisesti.
   Eipä kannata kiirehtiä kylvöjen kanssa.

   Poista
 2. Ai meni hammastikku idea sitten käyttöön. Hienoa, hienoa!
  Minäkin odottelen vapaapäivää, jotta pääsis koulimaan ensimmäisen satsin. Sen verran rehvakkaasti ovat kasvaneet kuulemma. Jos noita puutikkuja kuitenkin vielä halajat, niin Biltemassa. Siellä oli jossain vaiheessa ainakin puusytyketikkuja (noin 30 cm x 2cm), jotka toimii mainiosti nimikyltteinä. Minä käytän niitä nimenomaan ulkona ja kasvihuoneessa. Säkillinen (ehkä sataa kappaletta) ei kyllä maksanut montaa euroa. Ei sitten harmita, kun heittää joka vuosi vanhat takkaan ja laittaa seuraavana vuonna uudet kyltit.
  Hyvää alkanutta, vähän sateista, mutta virallista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammastikkuidea oli niin erinomainen, että se tosiaan pääsi heti käyttöön. Kiitosta vaan kovasti. Samoin meinaan niitä sytyketikkuja sieltä Biltemasta hakea, kunhan sen kaupan suuntaan ajelen. Hoitavat hyvin lyhytaikaisen kyltittämisen pestin.

   Poista
 3. Toivotaan etä syrikkä itää! ostin viime kesänä kirjan, Riku Cajander: Puutarhan parhaat perhoskasvit
  Siinä sanotaan syyssyrikästä näin: "Yksi ylitse muiden. Syyssyrikässä on kaikkea mitä hyvältä perhoskasvilta vaaditaan. kukkien tuoksu ja vaikutus perhosiin ovat ainutlaatuisia ominaisuuksia kaunottarella, joka on alkanut yhä paremmin pärjätä myös suomalaisissa puutarhoissa."
  Onpa siistit laput! Huomasin viikonloppuna jostain ilmaisjakelulehdestä, että on sellaisia puukiekontapaisia idätysjuttuja, joissa on reikä keskellä ja siihen laitetaan siemen itämään ja koko hienous sitten multaan.
  Juuso taas näyttää miten voisi rentoutua ja siinä sivussa venytellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin perhoskasviksi tuota syrikkää olen ajatellut, mutta eivät siemenet tosiaan viime keväänä itäneet. Ja elleivät idä nytkään, taidan hankkia kasvin jostain taimikaupasta. Naapurilla sellainen on ja minusta se on hyvän perhoskasviominaisuuksiensa lisäksi kaunis.
   Tarkoitatko puukiekon näköisillä jutuilla idätykseen tarkoitettuja turvepellettäjä? Niitähän ammattiviljelijät käyttävät. Ostin kokeeksi Hongkongista paketillisen Strömsö-merkkisiä ja ainakin purjosipuli iti niissä tosi nopeasti. Pelletit täytyy ensin laittaa veteen imemään itsensä pulleiksi, jonka jälkeen siemenen voi tiputtaa siihen pieneen reikään. Jos toimivat, taidan siirtyä niihin kokonaan. Tulevat ehkä kalliimmaksi kuin tavallinen multashow, mutta ovat kyllä huomattavasti helpompia.

   Poista
  2. En muistanut missä lehdessä tämä juttu oli, kun viikonloppuna tulee aina niin paljon mainoslehtisiä.Muistan vain sen kuvan silmissäni! Saattoi se ollakkin turvepelletti, näytti niin puumaiselta kuvassa.

   Poista
 4. On tosiaan ankea ilma, mutta hyvää tuo vesisade kuitenkin tekee. Lumet sulaa :)
  Vielä tänään ajattelin tehdä kylvösuunnilmat valmiiksi. Ensin pitää tutkia kuukalenterista sopivat päivät kylvöille :)
  Pelakuille taidan vaihtaa huomenna mullat.
  Aikoinaan kun kasvatin kuivakukkia, kylvin monivuotisten kukkien siemenet keväällä ulos ruukkuihin ja istutin taimet sitten syksyllä maahan. Pääosin toimi ihan hyvin.
  Vielä edellisen postauksen kirvajuttuun. Se Neudorffin Sprutzit on tosiaan tehokasta, voi käyttää myös syötäville kasveille. Se on luonnonmukainen torjunta-aine, luonnonpyretriiniä ja rapsiöljyä.
  Ilman sitä en varmaan pärjäisi enää! Myydään myös Honkkarissa, vähän toista kymppiä pullo. Kannattaa ostaa se tiivistepullo ja laimentaa omaan suihkupulloon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin tänään Prismasta Sprutzitia, mutta siellä ei ollut. Muita Neudorffin tuotteita kylläkin. Täytyy tehdä reissu Honkkariin jonain päivänä.
   Taidan myös siirtyä kukkien kesäviljelyyn. Kun sitä muutenkin kasvien kanssa pihalla puljaa, menee siinä muutama taimivauvakin sasmalla. Olisi enemmän tilaa ja valoa, kuin näinä kevätpäivinä täällä sisällä.

   Poista
 5. Ihania kevättoitä siellä jo on tekeillä. Meillä vasta kylvettiin tomaatit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vielä noita kylvöhommia ehtii tehdä. Oikeastaan tämä on vasta alkua.

   Poista
 6. Huh huh, jo on vauhti päällä, sinullahan kasvaa jo vaikka mitä! Perennoita kasvatan joka vuosi, harrastan itsehillintää ja pyrin kasvattamaan max 5 lajia/vuosi...ensin lasikasvarissa, sitten muovihuoneessa, jossa ne voi talvettaakin ja sitten avomaalle. aika hyvin on toiminut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsehillinnällä olisi totisesti täälläkin käyttöä. Miten sitä aina mopo karkaa...vaikka kuinka suunnittelisi ja päättäisi.

   Poista
 7. Minä kasvatan kaikki perennat ulkona. Keväällä ruukkuun ja tarvittaessa lumen alle kylmään käsittelyyn. Sitten vauvalassa kesän ja syksyllä multiin. Olen myös muutamia perennoja laittanut niin että istutan suoraan multaan loppukesän puolella. Minulla ei ole oikein tilaa esikasvatuksiin ja jos onkin niin kissat peuhtovat niiden joukossa. Kesäkukkia laitan sitten kasvariin kun pakkaset mennyt..esim.krassia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Muutama muukin on sanonut kasvattavansa kukkia kesän aikana ulkona, joten taidanpa itsekin kokeilla sitä tapaa. Vielä jää nuo tomaatit ja kurkut kasvaria varten taimetettavaksi sisällä, mutta siinäkin voisi käyttää tuota Kivipellon Sailan mainitsemaa itsehillintää.

   Poista
 8. Juusolla ei näytä olevan kiire mihinkään. Samaa muuten tänään ihmettelin, kun kylvin daalian siemeniä, että mihin olen hävittänyt kaikenlaiset sopivat rasiat. Ei pitäisi mitään heittää pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Roskaa tulee muutenkin ihan riittävästi, joten kannattaisi kaukonäköisesti miettiä, josko osalle löytyisi käyttöä näin taimiaikaan.

   Poista
 9. Puulastoja minäkin tykkään käyttää tuolla ulkona, maatuvat sitten sinne tai vien saunan pesään syksyllä, muoviset ja muut kestokyltit tahtoo jäädä keräämättä ja sitten niitä pyörii tulla mullan seassa, kun keväthommia tekee ;-P

  Siemen jos toinenkin tuli laitettua viikonloppuna multaan, nyt vaan odotellaan vihreän pilkistystä!
  Sitä odotellessa yritetään ottaa rennosti, Juuson lailla!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukyltit sopivat hyvin lyhytaikaiseen käyttöön ja niitä olen jonkin verran suosinutkin. Esimerkiksi ruusuilleni haluaisin vähän kestävämmät laput, ja niille teinkin viime kesänä laminoidut laput. Nekin saa aika nätisti naamioitua kasvien sekaan. Muoviaterimia ei meillä käytetä missään, joten taimien vuoksi en viitsi niitä kaupasta kotiin kantaa.

   Poista
 10. Itse laitan monivuotisten kylvöt maaliskuun lopulla kasvihuoneeseen. Yöpakkasetkaan eivät haittaa, saavat siinä kylmäkäsittelyä siemenet samalla. Ja lähtevät kasvuun sitten kun lämpenee ja siinä vaiheessa kun saan muut kasvit kasvihuoneeseen, voi perennat jo siirtää ulos ja osan istuttaakin.

  VastaaPoista
 11. Teen keväällä kasvatustunnelin harsosta. Siellä kasvavat toukokuun alusta alkaen kaikki taimet. Sateella laitan tunnelin päälle pressun. Kevätaurinko kasvattaa, mutta ei pääse polttamaan arkoja taimia. Onnea kasvatuksiin!

  VastaaPoista
 12. Saman olen haivannut noiden sanomalehtipottien kanssa, kuivuvat hirveällä vauhdilla. Tiedä sitten auttaisiko joku alapuolelle sijoitettava kosteana pysyvä huopakangas tms. asiaa.

  VastaaPoista
 13. Minä olen niin laiska ja kärsimätön, että valitsen vain avomaalle kylvettäviä siemeniä.

  VastaaPoista
 14. Minulla on kylvettynä vasta vaahtera-auliota, joka pärjää huonekasvinakin eikä veny vähässä valossa. Aloitan esikasvatuksen vasta huhtikuun lopulla, se on osoittautunut viisaimmaksi. Juusolla on ihanan nautinnollinen päikkäriasento :)

  VastaaPoista
 15. Sinulla onkin kaikki niin hyvässä alussa olet ollut ahkera Minä olen nyt muutamaan purkkiin vasta kylvänyt siemenet :)

  VastaaPoista
 16. Mulla on vielä kylvöt tekemättä, tai no hernettä laitoin multaan, mutta tarkotus on syödä siitä versoja:)
  Mutta kohta jo tomaatit ainakin...

  VastaaPoista
 17. Ihana blogi, tätä täytyy kyllä alkaa seuraamaan. Juuri samanlaisia ajatuksia täällä, kylvöjä ja koulimisia, ihanaa!!

  VastaaPoista
 18. Minäkin kokeilin noita sanomalehtipotteja ja tulin samaan tulokseen kuin sinä, liian kuivaa on.
  Ajattelin tänä vuonna kokeilla perennojen kylvöjä sitten kesällä. Vähän ideana olisi jos lavakauluksissa kasvattelisi. En tiedä miten sitten onnistuu, voi olla että on niin paljon puuhaa että saattavat unohtua kylvökset kuivumaan tai jotain... Hirmuisasti tekisi mieli niitäkin jio laittaa multiin, mutta minullakin on todella rajalliset tilat kasvatuksiin...

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!