perjantai 5. kesäkuuta 2015

Perjantain kuntojumpat pihamaalla

Tulipa Late Abigaile

Puutarhassa tapahtuu nyt niin paljon ja nopeasti, ettei perässä kerkiä. Ainakaan kameran kanssa. Viime päivinä aurinko on paistanut enimmän osan aikaa, mutta myös tuullut ihan joka päivä. Miten sitä osaakaan joka kerran siivota hiekkakäytävät juuri ennen kunnon tuulentuiverrusta. Nyt on vaahteranlehtiä ja kaikenlaista sälää taas käytävät täynnä. 

Tulipa Late Abigaile

Sitä lämmintä odotellessa on kyllä saanut ihastella harvinaisen pitkää kevätkukkien kukintaa. Tulpuissa on yhä vielä joitakin nuppuja, joskin valtaosa alkaa olla kukkimisensa kukkinut ja terälehtiä lentelee tuulessa sinne tänne.

Tulipa Pink Impression lopuillaan

Piihalla riittäisi tekemistä ja nyt onkin sellaiset ajat käsillä, että pitää jatkuvasti tehdä valintoja. Raataako hullun lailla vaiko päästää itsensä välillä vähän vähemmällä. Toisaalta puutarhassa raataessaan on yleensä koko ajan ihan hyvä mieli ja eteenpäin pyrkivä olo. Välillä pitää katsahtaa, mitä on saanut aikaan ja tyytyväisenä mittailla mantujaan.

Tulipa Coors - niinikään lopuillaan

Miten minusta tuntuu, että jos jokin tänä keväänä on kukkinut, niin se onkin kukkinut sitten aivan hurjan paljon. Lemmikinsinistä on kukkapenkit valtoimenaan. Samoin pikkutalvio kukkii täyttä päätä ja myös kukkimisensa alussa olevat omenapuut ovat meillä ainakin aivan täynnä nuppuja.

Huvitus

Ensimmäisenä meillä aloittaa aina Huvitus ja sen jälkeen Valkeakuulas ja Punakaneli. Viimeisenä syysomena, jonka nimestä en ole edelleenkään varma. Siinä olisi upeat hedelmät, mutta omenarupi valtaa ne joka ikinen kesä.


Havupuut ovat olleet viime päivinä aivan ihastuttavia. Kuusetkin niin täynnä herkullisen heleän vihreitä kerkkiä. Yhtenä iltana käytiin Ukkokullan kanssa lenkillä ja minun oli pakko pysähtyä vähän väliä taivastelemaan toinen toistaan kauniimpia kuusia.Oman pihan vuorimännytkin pukkaavat innostuneena uutta kasvua. Kohta alkaa olla ne hetket käsillä, jolloin pitää kiertää napsaisemassa noista puolet pois. Tai joistain ehkä vähän enemmänkin.


Tänään siirsin betonivalokset alapihalle ja siivosin niiden suojina olleet muovit pois. En yleensä öljyä raparperinlehtiä laattoja tehdessäni, vaan harjaan kuivuneet lehdet muutaman päivän kuluttua pois. En kuitenkaan ehtisi niitä heti paikoillaan laittaa, joten saavat ihan rauhassa odotella vähän sivussa.

Laukka pamahtaa kohtapuoliin

Ihan pakko oli myös kaivaa kuukausi sitten istutettu Ruusuorapihlaja yläpihalta ja siirtää se parempaan paikkaan. Keväällä kaikki näyttää niin paljaalta ja tyhjältä ja näkemys jostain istutuspaikasta vääristyy kummasti. Koivuangervot vyöryvät naapurin puolelta niin voimallisesti, ettei minun pikkupuuni näytä vuosikausiin yhtään miltään, vaan hukkuu pensaiden joukkoon. Se sai alapihalta uuden ja huomattavasti paremman paikan Hortensiapenkin ja Kurgaanin välistä. Näin nuo penkit kasvoivat toisiinsa kiinni ja jälleen lähti pieni pala nurmikkoa kompostiin.

Unelmatädyke

Koska aurinko paistoi ja olin saanut itseni vauhtiin, nypin rikkaruohot molemmista rinteistä. Jatkoin nyhtämistä siivoamalla Hortensiapenkin, Kurgaanin, Päivänliljapenkin ja Kriikunapolun reunukset ja kanttaukset. Jossain blogissa nimittäin mainittiin, että 5. ja 6. päivä olisivat erinomaisia hetkiä rikkaruohojen nyhtämiseen. Jäipä urakkaa vielä huomisellekin. Ainakin Kiemurapenkki ja aidanvierustan penkit kaipaavat siivoamista.


Kaunokaiset valuvat kaiken aikaa aidanvieruspenkistä kohti nurmikkoa ja aiheuttavat nurmikonleikkuussa melkoisen mutkan. Enhän minä raaski kaunokaisten yli leikkurilla ajaa. Niitä pitää vissiin vähän nostella uusille sijoille.

Nyt alkaa päivä kaartua iltaan ja suihkun jälkeen olo on rento ja vähän jäykkäkin. Tätä naputellessani radiosta tulee Puhelinlangat laulaa, jossa ihmiset aloittelevat parhaillaan mökeillään saunan lämmitystä toivemusiikkia kuunnellen. Tulee ihan kesäinen olo. Ai, mutta kesähän nyt onkin.

Tulipa Little Beauty

Lähdenpä tästä oikomaan jäykkiä koipiani sohvalle. Toivottelen kaikille oikein mukavaa viikonloppua ja aurinkoa runsain mitoin!
 

31 kommenttia:

 1. Tänä vuonna on kaikessa runsas kukinta, ja mikä parasta, tuntuu kestävän pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain iloitsemaan kukinnasta ja keräämään muistoja pitkän talven varalle.

   Poista
 2. Kannattaa käyttää, en tiedä saako suomesta mistään mutta, lihasta rentouttavaa viidettä jos alkaa puutarhatöissä lihakset jumittaa. Sain kerran yhdestä blogiarvonnasta englantilaista voidetta, on ollu kyllä hyvää. Mukava kuulla että siellä kukkii runsaasti. Täällä ollaan mun mielestä vielä sillai eri tilanteessa että kun mikään ei vielä kuki niin tuo viileys ei ole mitään pysättäynykkään, no varmaan muutaku sen ettei ne kasvit juuri nouse. En tiiä, luonto puhkeaa nättiin "kukkaan" kuitenkin kokoajan. Koivun lehti kihahtaa silmissä kun välissä sataa ja väliin paistaa aurinko. Keksis itekki jonkun näppärän kukan.. Aikaisen juu, mutta nämä mitä mulla nyt on niin menestyvät kyllä täällä, en vaan tiiä mikä meni syksyllä istutuksissa pieleen, vai onko vaan sitä ettei vielä oo ehtinyt nousta. Mitenhän täälä sitten käy, lun sielä kukinta kestää pitkään viileyden vuoksi ja täällä ei vielä ole kukkia. Jännä nähdä millainen kesä kaikenkaikkiaan tulee. Tulipas tästä nyt pitkä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut muutamana päivänä likitulkoon kesämäistä, joten ilmeisesti nyt sitten on kesä. Täytynee ottaa ilo irti kaikista päivistä. Muuten menee aika kesän odottamiseen.
   Hiukan on aina nuo lihakset jäykkinä kunnon urakoinnin jälkeen, mutta kyllä ne siitä ovat vielä vetristyneet.

   Poista
 3. Onpahan ahkerointi! Tosiaan, nyt on kesä. Aivan ihana keli on ollut eilisillatsa lähtien.
  Hurmaavia kukkia! Oletko jo joskus paljastanut, jos, niin anteeksi kun kysyn - mistä ihmeestä tulee nimi Kurgaani?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen minä jossain Kurgaanin historian kertonut. Pyöreä penkki oli pitkään vihreän pressun alla muhimassa, kun syntyi vähän niinkuin suunnittelematta. Annoin rikkaruohojen muhia sanomalehden, oksahakkeen ja sen pressun alla, kunnes keksisin, mitä kasalle teen. Poika katseli kasaa aina kotona käydessään ja totesi kukkapenkin alkaessa valmistumaan, että se on kuin Mamajevin Kurgaani (tataari Mamajevin hautakukkula), joka on korkea kukkula Volgogradissa (ent. Stalingrad), etenkin sen jälkeen, kun istutin kasan laelle riippahernepuun. Nykyisin Mamajevin Kurgaanin laella on toisen maailmansodan 87 m korkea muistomerkki "Äiti synnyinmaa". Poika on opiskellut poliittista historiaa ja maantiedettä, jonka vuoksi hän tietää kaikenlaisia paikkoja ympäri maailmaa. Niin sitten pyöreästä kasamaisesta kukkapenkistä tule perheen piirissä Kurgaani. Siihen ei ole haudattu ainuttakaan tataaria, mutta kylläkin aikamoinen määrä rikkaruohoisia multapaakkuja.

   Poista
 4. Kauniita kuvia puutarhastasi. Hyvää hyötyliikuntaahan tuo pihalla ahkerointi on :)

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihahommat ovat mukavia, eikä aina edes huomaa, kuinka on tullut aherrettua.

   Poista
 5. Meillä oli sama päiväohjelma. Minäkin pyllistelin ja kitkin pihalla. Manailin, kun tuuli on sotkenut omenapuitten lehdillä joka paikan. Äsken kävin suikussa ja nyt vierailen blogeissa. Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu! Viikonloppu jatkuu samoissa merkeissä, kuin eilinenkin eli pihalla tulee möyrittyä.

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Noita havupuita pitäisi nyt alkaa tuijottaa jatkuvasti seuraavat kaksi viikkoa ainakin. Ne on niin kertakaikkisen nättejä uusine vuosikasvuineen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna havukasveissakin näyttää olevan runsas uusi kasvu. Ei joka vuosi näin kauniita kuusia näe.

   Poista
 7. Täällä samat pohdinnat: touhutako vai nauttiako? Hyvä puoli tosiaan on, että touhutessa myös nauttii.
  Pidin torstaina nautintopäivän. Kuvasin rauhassa, istuskelin pihalla (minkä tuulenviimalta sieti) ja todella nautin. Käppäilin pitkin pihaa, katselin uusien kukintojen alkuja ja tuntui, ettei tuosta saanut koko päivänäkään kylläänsä.
  Nyt viikonloppuna jatketaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalla käppäillessä aika kuluu huomaamatta, kun jokaista kukkaa ja lehteä täytyy kääntää ja tutkia. Se on kyllä niin mukavaa, ettei parempaa ajankulua taida ollakaan.

   Poista
 8. Puutarhatöissä kun pääsee alkuun, niin helposti tulee ahkeroitua ja paljon.Tänä vuonna tosiaan kukkii hienosti ja pitkään, jotenkin myös tuntuu, että rikkaruohot rehottaisivat varsin pontevina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain kun alkaa tehdä, etenee ja etenee ja ajattelee, että vielä tuo ja tuo ja tuo. Kunnes on ihan pakko lopettaa. Olisipa monet sisähommat yhtä inspiroivia.

   Poista
 9. Kylmästä säästä on tosiaan se hyöty,että kukkien kukinta kestää pidempään. Unelmatädyke näyttää kyllä ihan munun unelmalta, se on ihan uusi tuttavuus ja heti näytti niin kauniilta. Näin kesän alussa kasvu tuntuu ihan karkaavan käsistä ja välillä iskee ahdistus siitä, että niin moni homma odottaa tekijäänsä.
  Mukavaa pihapuuhien viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä tosiaan tulee pieni paniikki, että ehdinkö tuon ja tuon. Ja seuraavaksi sitä alkaa miettimään, miten aika menee hurjaa vauhtia ja kohta on syksy. Pitäisi opetella pysähtymään ja nauttimaan, mutta minkäs teet.

   Poista
 10. Kauniisti kukkii.
  Minä en tahdo keretä tänne kommentoimaan kun on niin paljon kaikkea tekemistä pihalla ja lasten kanssa.
  Mukavaa viikonloppua sinne teille ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa viikonloppua teillekin! Postataan sitten talvella, kun on saatu nauttia ihanasta kesäkaudesta.

   Poista
 11. Puuhaa ja laittoa nyt riittää mutta välillä loppuu puhti..
  aikaa pitää löytyä myös katseluun.
  Kaunokaiset ovat vallattomia mutta niin kiitollisia ilopillereitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa alan olla varsin ihastunut kaikkiin vallattomiin kasveihin; akileijoihin, sormustinkukkiin ym. On niilllä luonnetta, kun haluavat itse päättää, missä kukkivat ja kasvavat.

   Poista
 12. Kylläpä teilläkin on kukkaloistoa! Ihanaa aikaa,kunhan vaan kerkeäisi enemmän nauttia pihalla. Ja tarkenisi, meillä on ollut tosi kylmä, sateinen ja tuulinen kevät ja alkukesä. Parempaa keliä toivotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä voi tosiaan helteillä leveillä täälläkään. Nyt kyllä tuntuu, että on enemmän kesäistä. Tosin tänään satoi hetken aikaa, vaan taas näyttää aurinko kurkistavan pilvien takaa.

   Poista
 13. Oletpa ollut toimelias, kyllä lepo on ansaittua! Pihahommissa vain jää jokin päälle...vielä vähän ja vähän...ajatus lentää ja puutarhuri perässä, puuhaa riittää! Upeita kukkijoita Sinulla, havujen vuosikasvaimet jäävät usein huomiotta kukkivien puiden ja pensaiden varjoon, mutta kyllä nekin on huomionsa ansainnut, olen ihaillut kuusen kukintaa, lehtikuusi kukkikin jo varhain. Ihania belliksiä Sinulla! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihde tuntuu jäävän alituiseen päälle ja kaiken aikaa on tunne, että mieluummin pihamaalle kuin sisähommiin. Joskus pitää kuitenkin sisälläkin työt tehdä.

   Poista
 14. Ihana tuo Tulipa Coors. Kaunis kuva kun lemmikki häämöttää taustalla!

  VastaaPoista
 15. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!!!! Olet taas ottanut niin kauniita kuvia :)

  VastaaPoista
 16. Niin ihania kuvia taasen täällä Pihalla nyt menee aikaa niin paljon ,yrittää saada kaikki taimet kasvamaan. minä istuttelin daalioita maahan tänään :)

  VastaaPoista
 17. Ai,ai miten ihania nuo pinkit tulppaanit onkaan. Hienot kuvat! Minunkin tulppaanit aukeaa pikkuhiljaa, omenapuu odottaa lämpöä. Täällä meillä on sateista ja kylmää. Kukkakuvasi piristää kovasti. Kiitos!

  VastaaPoista
 18. Voi hitsi, toivotuksistasi huolimatta meillä on satanut koko viikonlopun, sisäpuuhia siis. Tai lähes pelkkää velttoilua;)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!