torstai 13. elokuuta 2015

Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää ja muuta jorinaa

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vanilla Fraise'

Tänään tajusin, että vihdoinkin pihassani on aina jotain kukkivaa. Ei välttämättä samassa penkissä, mutta kohtuullisen matkan päässä toisistaan. Tänä vuonna kaikki kukkiminen on lomittunut todella näpsäkästi siten, että edellinen kasvi ei vielä ole ehtinyt aivan kukkimistaan lopettaa, kun jo seuraava aloittaa. Tulppaanit, pionit, ruusut, liljat ja lukuisat muut ovat kukin vuorollaan jaksaneet ilahduttaa.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vim´s Red'

Nyt alkaa selvästikin olla syyshortensioiden vuoro astua estradille. Lämpimistä päivistä huolimatta viileät yöt pitkittävät kukintojen avautumista. Ei haittaa, näin niistä pääsee nauttimaan pitkään.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Talon sisäänkäynnin eteen aikoinaan istutettu syyshortensia on siitä ihana, että sen valkoiset kukat näkyvät hyvin myös pimeässä. Iltaisin keittiössä käydessäni vilkaisen usein pihalle vain ihaillakseni hämärässä loistavia kukintoja.


Purppurapunalatvat kasvavat normaalistikin korkeiksi, mutta tänä kesänä ne viilettävät ihan omissa lukemissaan. Taitaa jäädä syyshortensia hyväksi kakkoseksi. Purppurapunalatvat eivät aivan vielä ole täysin auenneet, mutta joitakin perhosia olen niistä jo pongannut.

Jalohortensia - Hydrangea macrophylla

Siirsin kesän piharuukussa asustaneen jalohortensian syksyllä Vanilla Fraisen ja Vim´s Redin väliin. Ajattelin, että siinä se on ikäänkuin isosiskojensa oksien suojissa.

Jalohortensia - Hydrangea macrophylla

Ilmeisesti kasvi tykkäsi ajatuksesta ja kiittää minua nyt punaisella kukinnollaan. Yhdellä vain, mutta iloisena olen sitä ainokaista käynyt ihastelemassa.


Helteiden saavuttua huomaa, miten tehokasta aikaa tällainen viileä kesä on puutarhahommien kannalta ollut. Auringon paahtaessa täydeltä taivaalta ja mittarin kivutessa hellelukemiin, ei meikäläinen kovin paljon jaksa lapiota heiluttaa. 

Viikko sitten karsin omenapuista vesiversot. Niin olen tehnyt jo useana vuotena elokuun alkupuolella. Nyt ei tarvinnut erityisemmin varoa kypsyviä hedelmiäkään, sillä kovin on mitätön sato tiedossa. Vähäisissä omenoissa pihlajanmarjakoi mellastaa oikein urakalla, joten korkeintaan jonkun omppupiirakan niistä saa väsättyä. Paljon muuhun onnettomasta saaliista ei taida olla.


Pari päivää kykin herukkapensaissa keräämässä marjoja. Punaista meillä kyllä riitti naapureillekin annettavaksi. Sadonkorjuun jälkeen leikkasin pensaista vanhoja oksia pois ja annoin varmaankin elämäni ensimmäisen kerran hedelmäpuille ja marjapensaille syyslannoitusta. En ajatellut niinkään suuria satoja, vaan sitä, että puut ja pensaat kestäisivät paremmin kaikenlaisia tuholaisia. Niitä, kun näyttää riittävän joka kesä jonkinlaisia.

Jäljelle jäivät töyhtöangervo ja pikkutalvio.

Ukkokulta ryhtyi hurruuttamaan oksasilppurilla aikaansaannoksiani pienempään olomuotoon ja totesi siinä, että laita nyt kerralla kaikki mahdollinen, ettei joka päivä tarvitse raskasta konetta esille raahata. Siitä suivaantuneena leikkasin makkarikulman jättikorkeiksi kasvaneet siperianhernepensaat (jotka olivat mielestäni jo enemmänkin puita) mataliksi ja siinä ohessa samassa paikassa hurjaan kasvuun ryöpsähtäneen metsäruusun. 

Nyt on makkarikulma hiukan paljaan, mutta huomattavasti valoisamman näköinen. Ei ehkä paras mahdollinen aika ruusupensaan leikkaukselle, mutta kokemuksesta tiedän metsäruusun vähät välittävän. Kohta se taas tunkee versojaan esille. Näin sitä myös huomaa, että sanonta "minkä taakseen jättää, sen edestään löytää", pitää erinomaisesti paikkansa. Kun leikkaa säännöllisesti, ei sitten ole tarvetta tällaisille radikaaleille manöövereille.

Kuunlilja

Vihdoin olen ehtinyt myös rapsuttamaan yläpihan hiekkakäytäviä, joita kaikenlaisten rikkaruohojen lisäksi kukkapenkeistä vyöryvät kasvit ovat yrittäneet valloittaa. Kummasti hiekkakäytävät alkavat vähitellen vihertää ja suihkutin käytäville etikkaliuosta. Sen vaikutus näkyy hetken päästä lähinnä sammalkasvuston ruskettumisena, jota sitten pitää käydä haraamassa pois. Olen huomannut, että etikasta ja haraamisesta huolimatta kohta käytävät ovat taas iloisen vihreät. Hetken on kuitenkin ihan siistin näköistä.


Talvella suunnittelin, että kevään tullen kylvän krassin ja kehäkukan siemeniä moniin paikkoihin. Enpä ole kylvänyt, kuin vakkaripaikkaan eli alapihalle, naapurin aidan vieressä sijaitsevaan betonirenkaaseen, joka sekin alkaa taas vähitellen jäädä kasvavien norjanangervojen alle. Olisi kyllä kannattanut kylvää muuallekin, sillä krassi on varsinainen piristäjä ja niin helppo, ettei paremmasta väliä.


Kehäkukkaa kylvän perinteisesti kasvimaan nurkalle. Eilen löysin ensimmäisen avautuneen kukan, joten taitavat olla myöhässä nämäkin.

Purppurapunalatva - Eupatorium purpureum

Viikonlopuksi onkin tiedossa kodin ulkopuolista vipinää, sillä lauantaina vietetään ystävän syntymäpäiviä eräässä Espoon ulkoilusaaressa ja sunnuntaina vien äidin Jari Sillanpään 50-vuotiskonserttiin. Ostin hänelle liput kesäkuussa syntymäpäivälahjaksi, mutta eihän vanhaa ihmistä voi sinne yksinään lähettää. Niinpä lupauduin seuralaiseksi. Jari Sillanpään musiikki ei ehkä ole sitä, mitä itse valitsisin, mutta ihan mielelläni konserttiin äidin kanssa lähden.

39 kommenttia:

 1. Voi hurja! Olet saanut jalohortensian elämään puutarhassa! Minäkin moista yritin viime syksynä mutta se oli keväällä ihan kuollut. En edes ensin uskonut sitä kuolleeksi mutta kun se ei juhannukseen mennessä ollut mitenkään ilmaissut elonmerkkejä niin oli miun sitten uskottava...

  Meillä tavallisetikin hortensiat ovat vasta yksivuotiaita. Toinen on nupulla ja toinen on kärsivän näköinen...

  Lapsuudenkodissa oli kaksi ihanaa kookasta syyshortensiaa joiden kukat olivat aivan ihanat... mutta syksy tuli aina liian aikaisin ja rusketti niiden kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kaksi muutakin jalohortensiaa, joista toinen on selvinnyt jo kolmesta talvesta. Eivät vain ole sen ensimmäisen kevään jälkeen kukkineet. Ehkä tuolle viime syksynä istutetullekin käy samoin, ettei suostu kukkimaan. Sen lehdistö on kuitenkin niin hieno, että sopii olla kukkimattakin.
   Vanilla Fraisen ja Vim´s Redin suhteen odottelen syksyä. Viime vuonna Vanilla Fraise oli kerrassaan upea. Vim´s Redin istutin vuosi sitten, joten tämä on oikeastaan sille ensimmäinen kokonainen kesä.

   Poista
 2. Näin se kesä menee, uudet kukat ja uudet nuput! Kun viisaasti pihansa perustaa, niinkuin olet tainnut, iloa riittää syksyyn saakka!
  Juusolle rapsutuksia ja mukavaa kuluvaa viikkoa teille kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaus taitaa meidän pihasta olla kaukana, mutta hitaasti se hölmömpikin näköjään oppii. Juuso kiittää rapsutuksista, köllöttää parhaillaan tässä työpöydälläni.

   Poista
 3. Kuulostaa mukavalta nuo viikonloppusuunnitelmat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pelaguu! Mukavaa viikonloppua sinullekin.

   Poista
 4. Piti oikein tarkistaa, että missä sinun puutarhasi sijaitsikaan. Näyttävät kasvit ja marjat olevan niin paljon edellä meitä Pohjois-Pohjanmaan puutarhureita. Minulla vasta Mustilanhortensia aloittelee kukintaa pihalla. Marjoja eivät ole vielä saaneet muut kuin rottiset. Tai siis herukoita. Ahkerana olet ollut ja se näkyy tuloksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräs puutarhuri sanoi tänä kesänä, että meidän alueemme on hänen mielestään I-vyöhykettä, vaikka kartoissa kuulumme Ib-vyöhykkeeseen. Alapihan marjapensaissa sato kypsyy aina melko varhain. Taitaa olla pihan parhaita paikkoja.

   Poista
 5. Tänä kesänä monen kukan kukinta on kestänyt niin pitkään, että on ollut tosiaan aina jotain kukkivaa pihassa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuluva kesä on tosiaan ollut monellakin tapaa kukkien ilotulitusta.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 6. Oooo, ei voi olla elämää ilman hortensioita <3 Minulla nyt Vanilla samassa vaiheessa eli melkein auki. Äidillä on yksi ihanuushortensia, josta yritän saada otettua kuvia myöhemmin.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanilla oli viime kesänä aivan hurmaava lukuisine isoine kukkaterttuineen. Vim´s Red on vähän pienempi, mutta hieno siitäkin tulee.

   Poista
 7. Ihanat hortensiat! Oikein mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
 8. Tääll kahelis ei oikke hortensiat viihdy ja olen antanut niitä poiskin.
  Pallohortensia pärjäilee jotenkuten..Punalatva on niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi siellä kahelis viihtyy todella monet muut kasvit, joten ei haittaa muutaman hortensian puuttuminen.

   Poista
 9. Kylläpä on koko loppukesän kukkivat hienot hortensiat. Täällä ei vielä ole ainokainen kukassa, mut kehäkukat kyllä rehottaa mulla ihan jokapuolella. Liikaa kylväytyvät itsekseen ja minä kun en raaski niitä kitkeä pois :)
  Hienoa juhla-viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Emilie! Välillä elämä on pelkkää juhlaa.

   Poista
 10. Hortensiat on kyllä ihania, voi kunpa meilläkin menestyisivät myös ne jalommat, sinisenä kukkivat pensaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeisimmässä Omapiha-lehdessä on juttua niistä sinisistä hortensioista. Ovat kyllä niin upeita!

   Poista
 11. Kaunis punainen hortensian kukka!
  Mukavaa viikonloppua, varmaan on mahtava show...

  Minun Endless Summer ei ole suostunut kukkimaan tänä vuonna lainkaan, pituutta on kyllä kertynyt :) Syyshortensia sentään kukkii kiitettävästi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jalohortensian kukka on mukava bonus ottaen huomioon, etten laskenut sen varaan yhtään mitään. Lehdetkin ovat jo ihan nätit.

   Poista
 12. Hortensiat on lemppareitani, tänä vuonna kukkivat minulla kunnolla paitsi pallohortensia joka jätti kukinnan kokonaan väliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin, ettei tänä vuonna olisi yhtä komeaa kukintaa, kun viime kesänä hortensiat olivat aivan mahtavia. Turhaan surin, komeaa tulee olemaan nytkin.

   Poista
 13. Hortensiat minustakin ovat hyvin kauniita Minullakin ovat kukassa Mustilan ja kuutamohortensia
  Syyshortesian leikkasin aivan matalaksi keväällä joten se ei varmastikan tänä vuonna kuki
  Hyviä juhlahetkiä sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kuutamohortensia olikin minulle uusi tuttavuus. Luin siitä ihan muutama päivä sitten.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 14. Hortensiat ovat kauniita. Meilläkin Mustilan hortensia kukassa. Mukavia juhlia!

  VastaaPoista
 15. Ihania hortensioita! Varsinkin tuo sinun Vanilla Fraise, ensi keväänä sellainen on pakko saada. Ja mielestäni ne on tosi elinvoimaisia. Viime kesänä öttiäiset söivät siemenestä kasvatetun hortensiani lähes maan tasalle ja ajattelin että se oli siinä. Tänä kesänä kuitenkin se nousi entistä ehompana kuin feenikslintu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meiltäkin myyrät tai pupujussit järsivät muutama talvi sitten toisen syyshortensian ihan maantasalle ja ajattelin, että se oli sitten siinä. Niin se vain on versonut uudelleen ja viime vuonna kukkikin jo muutamilla kukilla.

   Poista
 16. Hortensiat ovat ihania. Minäkin ostin tuon Vanilla Fraisen ihan heti muutettuamme tänne. Hauskaa siinä oli se että taimi oli niin suuri ja ihana, jotta se piti ostaa vaikka yhdestäkään istutusalueesta ei ollut tietoakaan vielä siinä vaiheessa :) Se muuten töröttää ruukussa yhdessä viimeisimmän postauksen kuvassa ;)
  Nyt vaan mietin tuliko se sittenkään hyvään paikkaan istutettua. Laitoin sen takapihalle yhteen korotettuun istutusalueeseen, nyt mietin onkohan sittenkin liian kuivassa. No, täytyy katsoa, saahan sen siirrettyä :)
  Upean näköiset krassit, minulla niihin tuli joku ötö ja lehdistö on sen näköinenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikoinaan istutin syyshortensiat olopihan kupeeseen, joka oli minusta niille aivan liian aurinkoinen paikka. Eikä niillä ollut siinä riittävästi tilaa kasvaakaan. Kaivoin jonkun vuoden kuluttua pois ja siirsin nykyiselle paikalleen, jossa ovat viihtyneet hyvin. Nykyinen paikkakin on ehkä vähän liian kuiva, mutta se ei ole pensaiden kasvua häirinnyt.
   Krassi on sellainen must-kesäkasvi. Aikamoinen väripilkku puutarhassa.

   Poista
  2. Joo, krassi on kieltämättä must. Tänä vuonna ei mennyt ihan putkeen täällä. Oli sellainen punakukkainen versio. Ehkä ensi vuonna siirryn taas perinteiseen hyvään ja iloiseen oranssiin :)
   Saapi nähdä tuon Vanilla Fraisen kanssa, istustusalue on suuri joten multatilaa on, ja onhan vasta eka vuosi, kunhan kunnollla juurtuvat...jos ei näytä hyvälle aloitetaan karuselli;)

   Poista
 17. Hortensiat ovat ehdottomia, ne kukkivat todella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, viime vuonna kuvasin ja kuvasin ja kuvasin hortensioita. Aina ne vaan kukoistivat ja pelkäsin jo kyllästyttäväni kaikki ihmiset hortensiajutuillani.

   Poista
 18. totta kovin kuumal ei jaksa paljoa puutarhas puuhastella, ei ainakaan isompia rauvauksia tehdä. viileä kesä on sopinut myös minulle hyvin:)
  mukavaa juhlaa ja konserttia Sinulle!

  VastaaPoista
 19. Ihanan erilaisia hortensioita!!! Olen aiemmin kuvitellut, että kaikki hortensialajikkeet näyttävät samanlaisilta, mutta eipä näytäkään. Mitähän lajiketta hankkisin omalle pihalleni ?

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!