sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Sipuliyhteenveto

Cosmokset kukkivat vielä, joskin pienikokoisempina

Joka vuosi suunnittelen kokoavani istutettavista sipuleista listan lisäksi kuvat, jotta niitä ei sitten keväällä kukkien ilmaantuessa tarvitse käydä netissä googlettamassa. Joku kenties muistaa kaikki istuttamansa sipulit, minä en. Ja siksi niiden kanssa keväällä tulee pähkäiltyä enemmän ja vähemmän.

No, nyt sain vihdoin kaivettua kuvat ja tehtyä niistä kollaasit. Laitan ne tänne blogiin, koska tämä on nykyisin se paikka, josta käyn tarkastamassa tekemisiäni. Erillistä puutarhapäiväkirjaa en enää kirjoita, vaan siihen käytän puutarhakalenteria ja sielläkin kommentit alkavat olla lähinnä yksisanaisia.


Tässä narsissit vasemmalta lukien Ice King, Mallee ja Pink Charm...


...sekä Replete, Walz ja White Lion. 


Tulppaanit vasemmalta: Sun Lover, Texas Flame ja Parrot King.


Ylhäällä vasemmalta alkaen Carnaval de Nice ja Toronto, alhaalla Estelle Rijnveld ja Triumf.


Jälleen ylhäältä vasemmalta alkaen Blue Parrot, Silver Parrot ja alhaalla vasemmalta Abigail sekä Blue Wow.


Ylhäältä Super Parrot, Sweet Desire, Upstar ja alaoikealla Groenland.


Ylävasemmalta Apricot Parrot, Diandra, Florosa ja Pimpernell.


Pikkutulppaaneja vasemmalta Tähtitulppaani Persian Pearl, Kreetantulppaani Saxatile ja Parvitulppaani Tarda.


Vasemmalla laukka Purple Sensation, oikealla ylhäällä pikkulaukka-mix ja alhaalla keltareunapikarililja.


Vasemmalla vihkotasetti Bridal Crown, oikealla ylhäältä scilla siberica, muscari armeniacum eli helmililja ja chionodoxa forbesii eli kevätkirjotähti.

Näiden sipulien lisäksi kaivoin vasemmasta rinteestä sinne keväällä istuttamiani tulppaanien (mm. Florosa, China Town, Silver Parrot) sipuleita. Ne olivat kuitenkin kevään ja alkukesän kukkimisen jäljiltä kaikkea muuta, kuin hyvän näköisiä. Säilytin niitä ylösnoston jälkeen jokusen viikon paperipusseissa autotallissa ja nähdäkseni, kannattaako sipulien ylöskaivu ylipäätään, istutin ne uuteen paikkaan.

Maurinmalva senkun kukkii ja kukkii ja kukkii

Kerran jos toisenkin olen päättänyt, ettei tulppuihin kannata rahaa tuhlata, kun ne tuppaavat jäämään yksivuotisiksi. Mutta minkäs sitä heikkouksilleen mahtaa, kun syksyn sipulikuvastoissa on aina niin ihania tulppuja. Ehkä tulppuihin törsääminen on kuitenkin terveellisempää, kuin kaljalla istuskelu. Toisaalta tämä vertaus hiukan ontuu, kun kaljoittelua ei ole tähänkään mennessä tullut harrastettua.

Samoin punahatut jaksavat kukkia ahkerasti

Scillaa, kevätkirjotähteä ja helmililjaa meidän pihamaalla on kyllä jo runsaasti. Ostin silti niitäkin - kun halvalla sai. Ihan totta, Honkkari oli tiputtanut sipulipussien hinnan puoleen ja niipä päätin upottaa jokusen pikkusipulin pikkupuutarhan uuteen kivipenkkiin. Varmasti sieltä olisi ennestäänkin muutama scilla noussut, sillä vuosien myötä niitä on ihan joka paikassa. Halusin kuitenkin edesauttaa ja varmistaa keväistä kukkatulvaa.


Ehdin myös kummastella, mihin on joutunut syysmyrkkyliljani. Eilen sen löysin leikatessani perennanvarsia pois kukkapenkistä. Pari vuotta sitten ostin kaksi sipulia ja istutin ne kyllä vierekkäin. Nyt alkuperäisen istutuspaikan lisäksi myös hiukan etäämpää nousee noita kalvakan liloja kukkia. 

Täytyy sanoa, että alastonimpien istuttaminen menee ehkä jos sinne hifistelyn puolelle, sillä aika onnettomalta nuo minun yksilöni näyttävät. Jos niitä olisi valtaisat pehkot, niin ehkä ne sitten aiheuttaisivat värinää sydänalassa, mutta nyt. No, pikkainen läikähdys toki, siitä ilosta, etteivät olleet joutuneet vaikkapa myyrien vatsaan.


Syysvuokot sen sijaan saavat kyllä aivan ansaittua ihastelua joka ikinen päivä. Vasta hiljan istutettuina ne jaksavat avata nuppunsa ja kukka kestää yllättävän pitkään hyvinvoivana. Jostain luin, että syysvuokot ovat talven suhteen arkoja, joten riittäisiköhän noiden suojaamiseksi lehtikate? Ajattelin tänäkin vuonna jättää suurimman osan puista pudonneista lehdistä joka tapauksessa kukkapenkkehin ja keväällä sitten laitan näkymää kaunistaakseni päälle hieman tuoretta multaa. Mitä nyt joitakin isompia vaahteranlehtiä kerään pois, sillä niitä meillä riittää kiusaksi asti ja niiden maatuminen ei ihan vuodessa tapahdu.

Keijunkukka Palace Purple innostui sekin vielä kukkimaan

Syys-lokakuun päivät eivät olisi voineet hienompia olla. Aurinko on paistanut likimain joka päivä, eikä sadetta ole juurikaan tullut. Se paljon puhuttu Valio-myrskykin ohitti meidän tienoon ihan kokonaan. Pihamaalla on tarjennut touhuta kevyesti pukeutuneena ja lämminverisenä olen yleensä aika pian nakannut fleecenkin pihatuolin karmille ja jatkanut työskentelyä paitahihasillani.

Clematis Ville de Lyon

Haravointi on vielä toistaiseksi jäänyt muutamaan hiekkakäytävän puhdistamiseen. Vaahteranlehtiä on odotettavissa jälleen valtaisia määriä, mutta ne tulevat alas usein aika myöhäisessä vaiheessa. Alapihalla silppuan lehtiä samalla, kun leikkaan nurmikkoa. Näköjään se kasvaa edelleen ja kerran pari sen saa vielä ajaa lyhyemmäksi. Riippuu tietenkin säistä. 

Syyshortensia Vanilla Fraise

Perennoista monet seisovat vielä tanakasti pystyssä. Ei ole ollut kertaakaan vielä niin kylmää, että kuunliljat olisivat paleltuneet. Niistä tulee jo pikkupakkasillakin aikamoisia limakasoja. 

Syyshortensia Vim´s Red

Aurinko ja lämpö kutsuu pihahommiin, jossa onkin kiva touhuta. Käännän tarmokkaasti selkäni pölyisille ja harmaille ikkunoille, jotka odottavat kovasti pesua ja palaan mieluummin ulos jatkamaan syystöitä.

 

44 kommenttia:

 1. Tuleepa sinulle keväällä ihana sipulikukkien kukinta! Vaikka mitä muotoa ja väriä. Olen ravinnut tulppaaneita lannoitevedellä niiden noustessa ja muistaakseni kukinnan jälkeen. Ovat nousseet seuraavan vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Täytyykin ensi keväänä ja kesänä antaa voimaa sipulikukille.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Tänään rautakaupassa oli jo pakko kiertää sipuliteline, ettei yhtään enempää mopo karkaa.

   Poista
 3. Odotanpa jo kevättä senkin takia, että pääsen ihastelemaan blogistasi sipulikukkien kukintaa. Kyllä on mahtava määrä erilaisia ja upeita valintoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vain kädet kyynärpäitä myöten ristiin, etteivät myyrät innostu ruokailemaan meidän puutarhassa.

   Poista
 4. Hyvä määrät uusia kukkasipuleita! Itse kirjoittelen tulppaaneja kyllä ylös ja vähän myös sitä, että mihin olen ne istuttanut. Mutta saatan unohtaa ulkonäön. Joten hyvä idea olisi tehdä vastaava postaus. Itseni tuntien, se taitaa jäädä tekemättä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin teen yleensä listan hankituista sipuleista ja niiden istutuspaikoista. Tänä vuonna tökkäsin nimikylttejäkin useimpiin istutuspaikkoihin. Ulkonäkö tuppaa kuitenkin unohtumaan ja myöhemmin kuvien netistä tonkiminen on työlästä.

   Poista
 5. Oi! Voi mitä ihanuuksi! Erityisesti siniset tulppaanit kolahtivat, myös Carnival Nice ja Parrotit ja.....
  Olen tänään ihastellyt särkyneen sydämen kukkia pihalla....voi miten ne oniin niin söpösiä...vähän pikkuisempia kuin keväällä, mutta iloitsen niistä nyt enempi kuin oikeeseen kukinta-aikaann,mjos sellaista edes enää on!
  Juusolle terveisiä =^..^=

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkiiko teillä särkynyt sydän uudelleen! Aikamoista. Ihastuin noihin papukaijatulppuihin, sillä tänä vuonna ne kukkivat aivan upeasti. Saapi nähdä, kuinka käy ensi keväänä, kun nämä vuodet ovat niin erilaisia.
   Juuso kiittää ja hyrisee.

   Poista
  2. Kukkiiko teillä särkynyt sydän uudelleen! Aikamoista. Ihastuin noihin papukaijatulppuihin, sillä tänä vuonna ne kukkivat aivan upeasti. Saapi nähdä, kuinka käy ensi keväänä, kun nämä vuodet ovat niin erilaisia.
   Juuso kiittää ja hyrisee.

   Poista
 6. Oi minkä ihana kukkameri sinulla onkaan keväällä. Tuo syysvuokko on minulle uusi tuttavuus. Ostin itsekin sellaisen pari viikkoa sitten, kun perennoista oli 70%alea. Se ei kylläkään kuki, kun oli päässyt kaupassa vähän ränsistymään. Toivottavasti ensi syksynä sitten kukkisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysvuokkoja on ollut monessa blogissa esillä ja kun sitten niihin törmäsin elokuun lopulla erään kaupan tarjouksessa, oli pakko ostaa. Olivat jo kaupassa nupulla ja pelkäsin, että pudottavat nuppunsa avautumatta. Vaan kaksi niistä kolmesta hankitusta on kohta avannut kaikki nuppunsa. Toivon hartaasti, että selviävät talvesta.

   Poista
 7. Ihana sipulikukkakimara! Sipuleita istuttaessa saa suunnata ajatukset kevääseen, vaikka ei tässä aurinkoisessa syksyssäkään mitään vikaa ole :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt onkin ollut aivan mahdottoman upeat syyssäät. Lämmintä ja aurinkoista. Kyllä on ollut kiva touhuta ulkona.

   Poista
 8. Kuinka paljon oletkaan istuttanut kukkasipuleja :) Odotan innolla kevätkuviasi. Tuo kuvakimara on hyvä tapa pitää kirjaa istutuksista. Tuosta 'Walz' narsissista on kyllä sanottava, että se ei ole ollenkaan noin oranssinen keskustaltaan, mitä kuvassasi. En ollut tunnistaa sitä keväällä, kun oli niin vaalea.

  Minun syysvuokkoni on vielä nupulla, jo reilun viikon olen odottanut avautumista, mutta ei vieläkään ja kohta tulee ensimmäiset yöpakkaset :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelen nähneeni kuvia Walzista muutamissa blogeissa keväällä. Aika monen sipulikukan kanssa on niin, etteivät ne kuvat aivan täsmää. Mutta on niistä iloa joka tapauksessa.
   Kauan kesti noiden minunkin syysvuokkojeni avautuminen. Ne olivat jo kaupassa nupullaan ja ajattelin, että pudottavat nuput. Ilokseni avautuivat melkein kaikki.

   Poista
 9. Kyllä tulee upeaa kukintaa keväällä!
  Kivat kelit ovat täälläkin olleet ja toivotaan että vielä riittää jatkossakin aurinkoa.
  Ikkunoita pestään ....sit joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei myyrät mellasta meidän puutarhassa ja syö sipuleita suihinsa. Ehkä näillä upeilla syyssäilläkin on ollut osansa siihen, että noita sipuleita on tullut hankittua ja multaan upotettua.
   Ja ne likaiset ikkunat. No, onhan tässä talvi aikaa.

   Poista
 10. Odotettavissa uskomattoman upeaa kevätkukintaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marietta, sitä kukintaa täälläkin toivotaan. Toivotaan, etteivät myyrät popsi kaikkia.

   Poista
 11. Oi miten paljon ihania kevät kukkioita sinulle tulee kevällä Innolla odotan kevättä saa ihailla sinun kukka pihaas Meillä oli viimeyönä 2 astetta pakkaista daaliat kyllä kaikki paleltuivat.
  harmi oli viellä aika hyvässä kukassa:).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä ei ole vielä ollut ainuttakaan pakkasyötä, mutta koleaksi on kyllä mennyt. Daaliani kukkivat vielä, ovat tosin aika lämpimällä paikalla.

   Poista
 12. Herkullisen värisiä tulppaaneja olet valinnut. Estillen tunnistin heti, ennen kuin luin tekstä, se on kaunis myös. Myös tuo blue wow on mieleeni. Oi että, nyt jopa vähän harmittaa, siellä ollaan jälessä ja me ollaan edessäpäin säissä ja vuodenajoissa. Ensilumi oli ja suli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne onkin tullut lunta jo ihan kunnolla. Hui, kauhistuttaa tuleva ikkunoiden skrapaaminen ja liukastelu.

   Poista
 13. Kevättä vaan odotellessa, ihania valintoja olet tehnyt! Jalostetut tulppaanit tuppaavat jäämään yhden kevään iloksi, ellei sitten hyvä tuuri käy. Toisaalta, mikäpä olen sanomaan, kun yleensä revin valtaosan maasta jo siinä vaiheessa, kun lopettavat kukintansa ja alottavat ikävän ja tuskallisen pitkän lehtien kellastusvaiheen.
  Nuo kollaasit helpottavat varmasti! Se on ihme, miten keväällä ei muista mittään :) Minäkin tsemppasin ja tein kunnon muistiinpanot istutuksistani kerrankin.
  Syysvuokkoihin olen aika tykästynyt, kun olen niitä blogeissa saanut ihastella. Omani kituuttaa huonossa paikassa, mutta sen siirtäminen taitaa olla nyt jo liian myöhäistä. Ehkä keväällä sitten, jos muistaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hermostuin tyystin keväällä, kun en kunnolla tiennyt, mitä mistäkin pitäisi tulla. Vaikka olin tehnyt luettelon istutetuista sipuleista, värit olivat kuitenkin hakusessa. Joskus ihmettelen, miten saatan ylipäätään niin tehokkaasti monia kasveihin liittyviä asioita talven aikana unohtaa. Onneksi ne palautuvat nopeasti mieleen.
   Ostin syysvuokkoni tarjouksesta, johon kuului kolme aika isoa tainta. Niissä oli jo nuputkin. Istutin kahteen eri paikkaan ihan nähdäkseni, kummassa viihtyvät paremmin.

   Poista
 14. Onpas kiva postaus. Ihania kukkia, kauniita värejä. Nyt sinulla onkin syytä odottaa kevättä kun on noin kauniita kukkia tulossa ilahduttamaan kevättäsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä syksyisistä sipulitalkoista tuppaa tulemaan pikkainen paine. Jollei niitä istuta, keväällä harmittaa aivan mahdottomasti.

   Poista
 15. Hianoja ja erikoosia tuluppaania on orotettavis! Syysvuakkoja en oo suajannu erikoosemmin. Taisin salavien lehtiä vähä päälle heitellä. Istutin ne hiakalla kevennettyhyn maahan, pikkuuseselle kummulle. Kuuresta viis selevis talavesta. Talavi oli kyllä aika leuto. Syysmyrkkylilijat on vasta muutaman sentin mittaasia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tulee tosiaan niitä lehtiä aika lailla kukkapenkkeihin ja saavat sinne maatua. Luulisi niiden riittävän suojaamaan arempia kasveja. Tulevasta talvesta ei ole mitään tietoa, mutta usein se täällä rannikolla on aika surkea.

   Poista
 16. Oletpa saanut tehtyä komeat kollaasit. Upeita tulppaaneja. Melkein alkoi tehdä mieleni, vaikka olen vannonut, että ei yhtän sipuikasvia lisää ;) Saitkohan s-postin, jonka laitoin viime viikolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään muistin käydä lukemassa tuon toisen s-postini ja vastasinkin sinulle. Kiitos muistutuksesta.
   Joka syksy vannon, ettei sipuleita. Ei ainakaan montaa. Ja näin käy. Toisaalta sitten keväällä on tosi mukavaa, kun on mitä odottaa.

   Poista
 17. Vastaukset
  1. Ei tullut niin hurjan kalliiksikaan, kun sain hyvityksen yhdestä verkkokaupasta. Muuten noihin sipuleihinkin saa kyllä pienen omaisuuden tärvättyä.

   Poista
 18. Oi, onpa monta ja niin ihania :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunpa nyt sitten nousisivat ja vieläpä kuvan mukaisina. Eikä myyrät tai muut käy napsimassa omiin suihinsa.

   Poista
 19. Huikea valikoima sipulikukkia, kevät tulee pian ja pääset niitä ihailemaan. Tulppaaneita en juurikaan istuta mutta narskuja kyllä ja tuo 'Waltz' on kukinnan alussa hyvinkin oranssi mutta vaalenee aika pian lähes hennon oranssin vaaleanpunaiseksi!

  Pieni syysvuokkoni tekee nuppuja innokkaasti ja kukkii, ajattelin peittää sen talveksi kevyesti, jottei se ressukka ihan kylmettyisi!

  Toivottavasti myyrät eivät tee tuhojaan tulppaani-istutuksillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenkä on käynyt syysvuokkosi nuppujen, kun tuli tällaisia yöpakkasia? Ainakin meidän pihassa ihan kaikki on kuurassa. Tänään kävin tyhjentämässä daaliaruukkuja ja piti laittaa ruukut aurinkoiseen paikkaan, jotta sain multapaakut irti. Niin jäässä ne olivat. Nyt on daalioiden juurakot kellarissa kuivumassa.
   Ei kyllä joka syksy ole tällaiseen sipulimäärään varaa. Nyt sain hyvityksen yhdestä nettikaupasta keväällä tilatuista kasveista, jotka eivät sitten lähteneet kasvamaan. Sillä summalla saattoi ostaa mukavan määrän sipuleita.

   Poista
 20. On sinulla monta erilaista sipulikukkaa. Olet ollut ahkerana. Kauniita on viimiset syyskukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Edellisenä syksynä istutetut papukaijatulppaanit kukkivat tänä keväänä niin loistelisaasti, että innostuin hankkimaan niitä lisää. Ja samalla kaikkea muutakin.

   Poista
 21. Hyvä idea tallentaa kukkasipulihankinnat blogiin tällä tavalla, jotta ne muistaa keväälläkin. Voinko hyödyntää ideaasi vähän muutettuna?
  Hieno kukinta odotettavissa keväällä puutarhassasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta sipulien kollaasi-idea on käytettävissä. Ei taida olla edes minun keksintöni.
   Tämän vuoden kevät oli sipulikukkien kannalta ilmeisen hyvä. Kolean kevään ja kesän vuoksi sipulikukat kukkivat todella pitkään ja melko myöhään.

   Poista
  2. Kiitos Between! Olen kokeillut kerätä Pinterestiin kuvia puutarhani kasveista, mutta blogi tuntuu kuitenkin paremmalta paikalta, koska siellä puutarhajutut pysyvät aikajärjestyksessä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!