sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Pelaguun haaste


Pelaguu Kaaos kukkaruukussa -blogista haastoi minut seuraavilla kysymyksillä:
 
1. Rakkain asia puutarhassasi?


Rakkauden kohde vaihtelee. Kun saan jonkun paikan mieleisekseni ja näen, että siihen panostettu aika ja työ ovat kannattaneet, tunnen mielihyvää. Saatan käydä tarkastelemassa paikkaa useasti sitä eri kanteilta katsellen, kunnes on aika käydä jonkun uuden projektin kimppuun. Rakkauden kohde voi olla myös jokin kasvi. Viime kesänä iloitsin paljon uudesta Sinivaleunikosta. Silti onnellisin taisin olla Punahatuista, jotka olin itse siemenestä kasvattanut ja puutarhaani istuttanut. Ne vain kukkivat ja kukkivat ja pysyivät pystyssä sateessa ja tuulessa ja pitkälle syksyyn. Taisivat siis saada osakseen runsaasti rakkautta. 

 
2. Seuraava tavoite tai tulevan kesän ensimmäinen työ/projekti
puutarhassasi?

Aion muuttaa kasvihuoneen ja Kiemurapenkin välisen kapean alueen kivipoluksi. Siinä on aina ollut aika huono nurmikko ja nyt myös kasvihuone varjostaa paikkaa. Lisäksi siitä kulkee varsinainen moottoritie muihin puutarhan osiin ja märkään aikaan reitti muuttuu helposti mutaiseksi. Turha siinä on yrittää pitää nurmea hengissä, tilalle rapskulaattoja ja kiviä.

Kasvarin vierellä olevan lumikasan kohdalle on suunnitteilla kivipolku.

Toinen listan kärjessä oleva hanke on Zilga-rypäleen kaivaminen ylös kasvihuoneesta. Meidän kasvihuoneessa ei yksinkertaisesti ole sille tilaa kasvaa. Oli hulluutta ylipäätään istuttaa se kasvariin. Vielä en ole oikein varma, mihin sen sijoitan, mutta onneksi on aikaa asiaa pähkäillä. Zilgan pitäisi selviytyä talvesta näillä leveysasteilla myös ulkosalla, joten siinä mielessä olen luottavainen. 
Taimia odottamassa istutusta
 
3. Asia, josta et voisi luopua mistään hinnasta?

Vaikea vastata. Ensimmäisenä suljin tarkastelun ulkopuolelle kaikki ihmissuhteet (eiväthän ne ole asioita), sitten terveyden ja lopuksi vielä normaaliin elämään tarvittavat asiat, kuten ruoan, lämmön, veden, katon pään päällä. Luulenpa, että tiukan paikan tullen liki mistä vain on mahdollista luopua. 
Alkukesän tomaattikasvustoa
 
4. Asia, tai esine josta voisitkin luopua, jokin turhake?

 Kuningaskuluttajassa oli puhetta siitä, miten paljon nykyisin ihmisillä on vaatteita ja luultavasti suurin osa ihan turhaan. Kysymystä voisi laajentaa kaikkeen tavaraan, jota keräämme ympärillemme. Lasten asuessa kotona sisävaatteilleni riitti kaksi kaappia. Heidän muutettuaan pois minulla onkin käytössäni neljä kaappia. Tosin aika väljästi olen ne valloittanut. Silti minulla lienee turhakkeita muidenkin edestä.
Parin viime vuoden aikana olen karsinut tavaraa kodistamme aika kovalla kädellä ja käynyt myymässä niitä kirpparilla. Harrastan myös nollashoppailua eli kaupassa ollessani punnitsen jotain tavaraa kerran jos toisenkin miettien, tarvitsenko tätä todella ja vähänkin epäröidessäni laitan sen sitten takaisin hyllyyn. Harvoin olen jälkikäteen katunut, että jätin ostamatta.

Kriikunapolku syksyllä
 
5. Tärkein asia tällä hetkellä elämässäsi?
 Ajatuksesi tästä hetkestä, mitä ensimmäisenä tulee mieleen?

Tärkeintä tällä hetkellä lienee oppia jakamaan käytettävissä oleva aika siten, ettei tule turhaan kiristettyä pinnaa ja hankittua itselleen oikein kunnon stressiä. Tuleva kesä jännittää siinä mielessä, että miten saan ympättyä vanhempien hoitamiseen tarvittavan ajan omien tarpeideni lomaan. Odotan niin kovasti kevättä ja kesää ja aikaa pihalla ja puutarhassa. Niin mielelläni toisin vanhempani meidän pihalle istuskelemaan, mutta he viihtyvät parhaiten omassa kodissaan. Ei heitä tänne saa, kuin hetkeksi ja silloinkin he ovat jalka valmiina kotiinlähtöön.


Pelaguun lehtiä juurtumassa.

Tämä viiden kysymyksen haaste on kiertänyt aika tehokkasti blogeissa, joten en laita sitä eteenpäin. Sen sijaan Karolina (Karoliinan puutarha -blogi) kehotti kierrättämään seuraavaa Ystävänpäivä-haastettaan, joka kuuluu näin:


Karolinan Ystävänpäivä-haaste
 
Tässäpä seuraakin teille jokaiselle (ei vain harvoille ja valituille) Puutarha Ystävälle Ystävänpäivä haaste, saatte myös laittaa sen eteenpäin omassa blogissanne. Haluaisin kuulla sinun tarinasi, vastaa kuvien kera seuraaviin kysymyksiin ja laita haaste eteenpäin:

1. Kuka on innosti sinut puutarha-harrastuksen pariin, tai kuka on puutarha idolisi?
2. Missä ja millainen on kaunein puutarha jossa olet käynyt?
3. Mikä on paras puutarha-työkalusi?
4. Millaisia juttuja teet puutarha-ystäviesi kanssa?
5. Mikä on puutarha harrastuksessa parhainta? Mistä nautit eniten?
 
 
Ottakaa siis kaikki haaste vastaan ja laittakaa sitä omassa blogissanne eteenpäin, kuten Karolina tässä kehottaa. Itse vastaan kysymyksiin myöhemmin.
 
 
Mukavaa laskiaissunnuntain jatkoa ja alkavaa viikkoa kaikille!
 

20 kommenttia:

 1. Minullakin on neljä omaa vaatekaapppia ja Lumimiehellä omansa. Olen päättänyt jollain tavalla ottaa tämän asian haltuuni. En aio tehdä sitä, että vien kirpparille ja sitten ostan taas uusia. Ehkä käytän kaikki loppuun ja säästöön jäävillä rahoilla lähdemme vaikka alpeille. En helposti enää vaatekaupassa jää sovittelemaan, joten prosessi on jo menossa;)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Jos vain täyttää kaapit vaatteilla, joita ei sitten kuitenkaan pidä, on parempi olla kokonaan ostamatta. Itse ainakin huomaan pitäväni tiettyjä lempivaatteita, joten heräteostokset on viisasta jättää kauppaan. Niillä rahoilla tekee jo aikamoisen reissun. Olemme reissanneet matkailuautolla kaksi kertaa Alpeilla ja sinne kyllä kannattaa mennä. Huikeita paikkoja.

   Poista
 2. Punnittuja vastauksia!

  Ihmisillä on yllättävän paljon kaikkia turhakkeita. Olen viime vuodet opetellut sitä, etten kiinny mihinkään tavaraan ja harkitsen tarkkaan ostokseni ja kaikki ne tavarat, mitä ympärilläni pidän. Yllättävän vähällä pärjää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Sussi. Turha kerätä ylenmäärin tavaraa ympärilleen, kun suurin osa on kuitenkin ihan turhaa. Minua ainakin on alkanut ahdistaa jatkuva kuluttaminen. Etenkin, kun tietää, mitä se tekee ympäristölle ja koko maapallolle. Kun kaupassa miettii toisenkin kerran jonkin tavaran äärellä, tarvitseeko sitä tosissaan, huomaa, ettei tarvitse. Olen kyllä aika altis vaikutteille, mutta sen vuoksi pitääkin välttää houkutuksia. Se ei ole mahdotonta sekään.

   Poista
 3. Kaunis polku sinulla! Noita raparperinlehdillä tehtyjä betonilaattoja haaveilen oman talon taakse tulevan polun peitoksi.

  Ja turhaa tavaraa, kyllä. Sitä on ja paljon. Muuttaminen muutaman vuoden välein oli hyvä tapa karsia tavaraa. Nyt tosin toivon mukaan ei enää tarvitse muuttaa tästä osoitteesta ihan heti, joten pelottaa miten paljon kampetta tänne vielä kertyykään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rapskulehtilaattoja on helppo tehdä. Ja samalla menetelmällä hoituu vaikka muistakin isolehtisistä kasveista. Olen käyttänyt myös vuorenkilpeä. Kunhan tästä päästään kevääseen, alkaa taas betonituotanto pyöriä.
   Muutto on erinomainen tavaranhävityskeino, mutta tuskin sitä sen vuoksi kukaan haluaa muuttoa itselleen järjestää.

   Poista
 4. Olipa hyviä ja maanläheisiä vastauksia! On totta että mainosmiehet luovat ihmisille niin paljon turhaketarpeita, kannattaa tosiaan miettiä vielä viidennenkin kerran, onko tarve ostaa ja usein päädyn siihen tulokseen että pärjään ilmankin, tarvehyödykketä kyllä ostan, puutarhanhoidossa pitkävartiset työkalut ovat olleet hyviä ja pitkäaikaisia sijoituksia. Ruokakaupassa pääsee vähemällä kauppalapun kanssa ja kun etukäteen suunnittelee seuraavan viikon ostoksia, käyn vain kerran viikossa kaupassa, siinäkin säästää, mieluummin en nälkäisenä sinnekään mene. Tätä palloressukkaa olisi kyllä hyvä mahdollisimman monen ajatella! Pahaa tekee kaikki muotiluomukset ja vaatekauppojen kertakäyttömuotiturhakkeet ja ne alipalkatut ihmiset jotka niitä usein huonoissa olosuhteissa henkensäpitimiksi tekevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin käymme ruokakaupassa pääsääntöisesti vain kerran viikossa. Tehdään ostoslista ja vähän suunnitellaan, mitä ruokaa milloinkin laitetaan. Aniharvoin täytyy kesken viikkoa lähteä kauppaan.

   Poista
 5. Oi ihana! Olipa mainioita ja erityisenkin hyviä vastauksia. Osui kyllä minuunkin pari näistä vastauksista. Pitäs osata vähän hellittää ettei turhia stressaa ja totta on että eipä niitä vaatteitakaan oikeastaan tarttis, eipä niitä ole ollut ennenkään. Tai toki tarttee, mutta rajansa kaikella. Kiitos hyvistä ilahduttavista vastauksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka pidän kovasti väreistä, olen koittanut vaatteissa pysytellä sävyissä, jotka sopivat toisiinsa. Siten on enemmän yhdistelmämahdollisuuksia ja pärjää vähemmällä määrällä. Lisäksi pyykin peseminen helpottuu, kun ei ole monenväristä vaatetta.

   Poista
 6. Hyviä vastauksia! Harrastan itsekin tuota nollashoppailua, tosin välillä sitä lankeaa. Vaatteita ostan paljon kirppareilta. Puutarhajuttuihin uppoaa yllättävän paljon rahaa, olisi parasta pysyä kokonaan poissa puutarhaliikkeistä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa sitä yksi jos toinenkin välillä lankeaa. Hyvä kuitenkin, että tiedostaa, ettei aina tarvitse kaikkea hankkia.
   Puutarhaan saa kyllä rahaa menemään. Usein enemmän, kuin olisi edes varaa. Täytyy sitten tinkiä jostain muusta.

   Poista
 7. Ihan tuttuja ajatuksia kirjoitit. Kuvasi on tosi kauniita, hyvä idea se kivikkopolkusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkko, minulla on visio, että joskus tulevaisuudessa puutarhassa on enemmän polkuja ja kasveja, eikä mitään leikattavia nurmilakeuksia.

   Poista
 8. Kivoja vastauksia!
  Tuo nelosen vastaus voisi olla omani. Kerran hyvä ystäväni sanoi etteivät ihmiset paljoa tilaa tarvitse vaan ne tavarat. Se onkin melkolailla totta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina kirppareilla käydessä saattaa todeta, miten valtavasti ihmisillä on turhaa tavaraa. Tuskin sinne myytäväksi mitään kovin tarpeellista tuodaan.

   Poista
 9. Turhakkeita on kyllä maailma pullollaan. Itse koitan mahdollisimman vähän ostella mutta ne onkin sitten hyvin tarkkaan harkittu.
  Zrypäle pitäisi pärjätä ulkosalla.Kävin kesällä puutarhassa missä rypäle oli etelä seinustalla.
  Puutarhuri kertoi että kasvupohja on valmisteltu tosi syvältä asti. Ko.puutarha on Pirkanmaalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on parillakin tuttavalla Zilga ihan paljaan taivaan alla ja toisella se teki viime vuonna mahtavan sadon.

   Poista
 10. Oikein mukavaa lukea haastevastauksiasi! Ja kuinka viisaita ajatuksia kirjoittelet, ihan piti lukea välillä kahteen kertaan :-) Minulla alkoi vuosi hyvin, en käynyt alessa ollenkaan, eikä harmita yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, sinultakin jäi ale väliin.... Sama juttu täällä, eikä harmita minuakaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!