keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Mahonia-ressukka


Juuson kanssa ulkoillessa kiinnitin huomioni mahonioiden väriin. Voi ressukoita. Kumpainenkin on mennyt ruskeiksi. Aurinkoa ei voi nyt syyttää, sillä se ei ole kovin kummoisesti näyttäytynyt. Pelkäänpä, että rankkasateet ja niiden jälkeen tulleet pikkupakkaset ovat tehneet tekosensa. Yleensä olen kevätauringon aloittaessa porotuksensa laittanut näille varjostuksen. Enpä tällä kertaa ehtinyt. Viikko sitten kiertelin pihamaalla kameran kanssa, enkä kyllä silloin huomannut mitään.


Osa oksista on taipunut lumen alle, joten en alkanut niitä sieltä kiskomaan. Saatan tehdä pensaalle vain lisävahinkoa. Laitoin mahonioille varjostuskankaat päälle. Jos edes osittain pelastuisivat. Mitä luulette, onko enää mitään mahdollisuuksia? Aika pahalta nuo lehdet näyttävät.


Ruusupensaita olen myös käynyt tarkkailemassa. En ole niille koskaan laittanut mitään verkkoja jänisten varalle ja aika hyvin ovat saaneet olla rauhassa. Nyt on kuitenkin punalehtiruusu päässyt pupujen herkkupöytään ja lumen maahan painamia oksia on naposteltu ahkerasti. Kunhan eivät käy runkoihin käsiksi.


Muutenkin märkänä satanut lumi on painanut pensaat lakoon. Öisin on ollut muutaman asteen pakkanen, joka on kovettanut lumen pinnan ja pensaiden oksat ovat lujasti kiinni hangessa. Havuista olen pudottanut välillä lumia oksilta, mutta muut pensaat olen jättänyt rauhaan.


Alapihalle johtaviin portaihin on kolattu lumia pois yläpihan käytäviltä. Alapihalle ei sinänsä talven aikana ole asiaa ja ne vähäiset kuntokartoitukset voin tehdä lumessa kahlaamallakin. Portaita pitkin ei alapihalle tietenkään voi mennä, mutta syreenipuskien takaa Juusoa varten tehtyä polkua pääsee hyvin kiertämään alapihalle.


Tammikuussa iloitsin turhan ennenaikaisesti, kuinka muka tulevana keväänä lumet katoavat meidän pihalta vikkelästi. Kun ei tuota jokavuotista, portaiden päälle kolattavasta lumesta muodostuvaa "lentokenttää" silloin vielä ollut. Viime päivien tuntikausia jatkuneet lumisateet ovat murentaneet toiveeni pikkuistakin pienemmäksi ajatukseksi, että josko vappuna portaat taas näkyisivät.


Nyt riittäköön lumiset ruikutukset. Tässä kuva portaista 10.6.2015. Vapusta on jo toki tässäkin kuvassa aikaa ja valtaajina ihan jotkut muut kuin lumi. Siinäpä taas uusi työkohde ensi kesälle. Voisi vaihteeksi putsata portaisiin pesiytyneet akileijat, taponlehdet ja sormustinkukat muualle. Eräskin puutarhassamme viime kesänä käynyt totesi, että minun tulee päättää, ketä varten portaat ovat. Kasvien seassa pujottelusta on tietenkin se etu, ettei ainakaan liian kiireessä ehdi sen enempää ylös kuin alaskaan. Kukapa sitä raaskisi kukkivaa akileijaa tallata.


Pahinta mahoniamurhetta hiukan helpottaa eilen hankittu tuore tulppaanikimppu. Kylläpä olenkin iloinnut viime viikkoina leikkokukkasista. Kuuden euron satsaus viikon kestävään kauneuteen ja iloon mielestäni kannattaa.
 

40 kommenttia:

 1. Hei en usko, että Mahonioillasi on hätää! Minulla on ruskettunut aina välillä (en koskaan suojaa), mutta hyvin ovat elpyneet. Yhtenä pahimpana vuotena leikkasin miltei alas asti, kestää hyvin sen ja elpyy uuteen riehakkaaseen kasvuun. Hurjan paljon teillä on lunta. Kyllä ne vielä sulavat, vaikkei nyt tunnukaan siltä. Viehättävät portaat akileijoineen, suloista kun saa väistellä kukkia, olisi ilo kulkea noita rappusia alas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa toiveikkaalta. Mahoniani ovat selvinneet lukuisista talvista ilman sen kummempia suojauksia. Ruskeita lehtiä niihin on tullut vain muutamia. Siirtäessäni mahoniat muutama vuosi sitten totesin niiden olevan varsin sinnikkäitä ja siksi noin voimakas ruskettuminen tuntuukin kirjalta.
   Meidän piha on varsinainen lumimagneetti.
   Muutaman vuoden välein putsaan porrasvälejä kasveista, mutta aina sinne etenkin akileija löytävät tiensä. Erinomainen taimikasvattamo näköjään.

   Poista
 2. Kyllä minusta nuo rappuset onkivan näköiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhaihmisillä on ihastuttava tapa nähdä asiat kasvien kannalta. Metristen sormustinkukkien välissä on loppukesästä hiukan hankala kulkea.

   Poista
 3. Kyllä minä uskon että mahonia sieltä selviää. Omani on nyt kokonaan lumen alla, mutta oli vielä vihreä ennen tätä massan tuloa. Saa sitten nähdä. Se on aika varjoisassa paikassa eikä tarvitse varjostusta.

  Sen sijaan olen surrut sitä omenapuutani tämän päivän:(
  Leikkokukat voisivatkin piristää, täytyy pitää mielessä kauppareissulla.

  Nuo portaat ovat minustakin kivan näköiset noin. Tietysti on hankalaa, jos niissä ei mahdu kulkemaan, mutta ainakin tuon kuvan mukaan tilaa vielä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luinkin päivällä omenapuustasi. Puun menettäminen koskettaa suuresti, koska sen kasvuun menee niin pitkä aika.
   Loppukesästä sormustinkukat tuppaavat viemään liikaa tilaa ja siksi yritän siirtää niitä pieninä toisaalle.

   Poista
 4. Toivotaan mahonian selviävän. Minulla on pelko monen kasvin suhteen miten kävi pakkasten aikaan, tuli istutettua viime kesänä paljon kaikenlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu. Lumien sulaminen ja kevään tuleminen jännittää siksikin, miten viime kesän istutukset ovat talvesta selvinneet.

   Poista
 5. Toivottavasti mahoniasi selviävät. Meillä puulle kelpaa kaikki pensaat:(

  VastaaPoista
 6. Mahonian lehdet ruskettuvat hyvin herkästi, jos paikka ei ole tuulelta suojainen ja vähintäänkin puolivarjoinen. En olisi sinuna silti huolissani, sillä silmuista puhkeaa kesällä uusia lehtiä ja voit myös huoletta leikata mahoniaa keväällä tarpeen mukaan. Lumisuoja on vain eduksi vähänkin avoimella paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin laaja ruskettuminen on meillä ensimmäinen kerta. Siksi huolestuin. Toivotaan, että tuosta taas elpyvät.

   Poista
 7. Uskon mahonia selviävän, näin on joskus käynyt kesäkodin pienelle mahonialle ja hyvin on toipunut.
  Nuo portaat ovat tosi viehättävät, luonnon omaa taidetta ja olisin iki onnellinen jos meiltä löytyisi jotain vastaavaa luonnon omaa maisemointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuupa mukavalta kuulla niin monen uskovan mahonian elpyvän. Ehdin jo pelästyä ja ihmetellä, kun ovat kuitenkin monista talvista selvinneet.
   Tapani mukaan uhoan joka kevät noiden portaiden putsaamista ja sitten siirrän sieltä kasvin pari muiden jäädessä ennalleen.

   Poista
 8. Paljon on lunta. Toivottavasti mahonia selviää, uskon kyllä että näin käy ja että sen silmuista puhkeaa uusia lehtiä. Kaunis tulppaanikimppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan vähitellen itsekin uskoa mahonian selviytymiseen, kun niin monet niin sanovat. Pelätyin kovin sen surkeaa väriä.

   Poista
 9. Portaat soluttautuvat ympäröivään maisemaan kauniisti. Toisaalta olisi sääli repiä hyvin kasvavia kasveja pois. Nämä on niitä puutarhurin vaikeita valintoja mitä tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saadakseni portaat kunnolla putsattua, ne pitäisi purkaa ja pohjustaa uudelleen. Tyydyin luultavasti siirtämään joitakin kasveja pois. Ei aikaakaan, kun se on taas samanlainen.

   Poista
 10. Teillä taitaa olla tämän vuoden lumikeskittymä, tuntuu että aina kun tulee paljon lunta niin ne sataa sinne teillepäin, harmi toisaalta, toisaalta onhan suojaa herkiksille!

  Toivottavasti mahonia vain näyttää pahemmalta kuin tilanne oikeastaan onkaan! Ihanat nuo portaat, luulin että olit tarkoituksella laittanut kasvit noin kasvamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosien myötä kasvit ovat siementäneet ja kasvattaneet juuriaan portaihin. Muutaman vuoden välein patsaan suurimmat keskittymät pois, mutta pian ne taas löytävät tiensä takaisin. Akileija etenkin on siinä varsinainen mestari. Jännää muuten, kun aina sanotaan taponlehden viihtyvän mieluummin vähän varhaisemmassa. Nuo portaat ovat koko päivän auringossa ja hyvin taponlehdet siinä viihtyvät.

   Poista
 11. Kauniit nuo portaat, pian ne sieltä taas pilkistävät, usko pois:) Mahonioista en tiedä, toivon että tokenee vielä kasvulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä onkin oiva mittari kevään edistymiselle, kuinka monta porrasta kulloinkin hangen alta paljastuu.

   Poista
 12. Minusta nuo portaat näyttävät ihanalle ja rennolle kun siellä kasvaa noita kasveja. Matalat kasvit eivät varmaan haittaa kulkua, ja ehkä tuohon reunaan voisi jättää tuon yhden akileijan? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matalat taponlehdet eivät haittaakaan, mutta loppukesästä täytyy pyytää sormustinkukilta anteeksi, kun niitä joutuu taivuttelemaan pois edestä. Tuntuu surkealta taivutella komeaa sormustinkukkaa. Mieluummin sallin sen kasvaa jossain muualla omassa rauhassaan.

   Poista
 13. Voi hyvänen aika tuota lumimäärää! Miten ihmeessä se kaikki lumi on taas siellä teillä! Täällä näkyy kyllä ihan lumettomiakin kohtia ja sänkipelto tuolla tien toisella puolella on lähes lumeton!
  Kyllä ne lumet sieltä teiltäkin äkkiä häipyvät kun tulee se aika!
  Minä myös uskon mahohian tuosta vielä tokenevan. Kunhan juuristo on kunnossa.
  Ihanat viidakkoportaat tuollaisenakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi pääsee hyvin kinostumaan juuri meidän pihaan, kun tuuli ei voi puhaltaa sitä pidemmälle tonttimme kahdella sivulla olevan sankan puuston vuoksi. Kyllä se tuosta sulaa, kunhan aurinko ajallaan alkaa lämmittämään. Minulla on myös tapana vähän avittaa ja edistää kevättä levittämällä lumikasoja niiden sulamisvaiheessa. Ei tarvitse käydä kuntosalilla, kun ensin kolaa lumet kasoihin ja sitten alkaa niitä samoja kasoja purkamaan. Hmmmm, pitäisiköhän ryhtyä myymään kausilippuja naapurikunnan kerrostaloasukkaille?
   Kylläpä helpottaa, kun niin moni uskoo mahonian selviytymiseen. Ensimmäisen kerran se on noin pahasti ruskettunut.

   Poista
 14. Pidetään peukkuja mahonialle. Kasvien koristamat portaat ovat hienot, anna vain kasvien kasvaa, tai voihan noita jakaa, jos ihan ryöstäytyvät. P.S. Eräs aiemmin blogiini jättämäsi kommentti meinasi hukkua, juuri löysin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seuraan toistakin Wordpressillä toteutettua blogia ja myös siellä kommenttini menevät toisinaan jonnekin roskapostikansioon.
   Portaista onkin muodostunut jonkin sortin taimikasvattamo. Jotta portaat saisi täysin puhtaiksi, ne pitäisi purkaa ja perustaa uudelleen. Se ei ole suunnitelmissa. Kunhan tosiaankin jään osan kasveista. Akileijan juuri menee Kiinaan, joten sitä olen tyytynyt lähinnä pitämään kurissa.

   Poista
 15. Meillä porraspään mahonia ruskettuu melekee joka vuasi. Yhtää ei oo tahtia haitannu. Se kasvattaa uuret leheret ja joitaki kuivanehia oksia leikkaamalla puska senku tuuhettuu. Aivan ihanat portahat, torella! Ei tainnu kommentooja olla puutarhahullu. Sevverran vaa siistit, että läpi pääsöö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että muillakin mahonian on joskus ruskettunut. Minulla tämä on ensimmäinen kerta, kun se on noin laajasti ruskettunut. Yleensä on tarvinnut vain muutama lehti poistaa, kun eivät ole toipuneet. Muutaman vuoden takaisen siirronkin ne kestivät yhtään loukkaantumatta.
   Kommentoija ei ymmärrä puutarhan päälle tippaakaan. Oli vain harmistunut, kun joutui puikkelehtimaan kukkien seassa. Silloin kukassa oli myös puolitoista metriä korkea sormustinkukka portaiden yläpäässä ja pyysin häntä varomaan, ettei kukkavana vaan katkea.

   Poista
 16. No onpas teillä tullutkin tuota lunta. Toisaalta se suojaa, mutta painavana voi myös viottaa.
  Mahoniaa meillä ei ole, joten en tiedä sanoa, mitä sille käy. Parhaassa tapauksessa se menettää muutaman lehden ja ponnistaa keväällä taas eteenpäin.
  Portaat ovat viehättävät, kun siellä akilleijat viettelevät kulkijaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahonian tulevaisuus näyttää valoisalta saamieni kommenttien perusteella. Mukava asia.

   Poista
 17. Pidetään peukkuja, että kasvisi selviää. Tämä talvi on aika rankka monelle pihan kasville, saapa nähdä miltä keväällä näyttää. Mainiot nuo sinun portaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan jännittää nähdä, miten kasvit ovat talvesta selvinneet.

   Poista
 18. Ihana toukokuinen kuva. Teillä ainakin on lunta vielä ihan ruhtinaallisesti. Kyllä se kasvi siitä varmaan vielä herää henkiin. Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä lunta on aivan hirvittäviä määriä. Tänään kuitenkin tuntui hyvin keväiseltä, joten eiköhän massa tuosta pihasta vielä katoa.

   Poista
 19. Valloittavan ihanat portaat! Mahonia taitaa olla aika sitkeä kasvi, kyllä siitä varmasti löytyy vielä elämää kevään koittaessa.

  VastaaPoista
 20. Tuo painava lumi on kyllä haasteellinen. Onneksi moni kasvi kuitenkin selviää hyvin, vaikka vähän oksia joutuisi karsimaankin. Tulppaanit ovat kyllä tämän ajan ilo ja valo!

  VastaaPoista
 21. Portaat ovat niin kauniin näköiset, että poistaisin perennat vain portaiden keskeltä ja jättäisin portaiden reunoilla kasvavat akileijat ja taponlehdet jäljelle.

  VastaaPoista
 22. Minustakin portaat näyttävät kasveineen todella kauniilta.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!