perjantai 29. huhtikuuta 2016

Ei ne kestä


Pikkupuutarhan alppikärhö kiipeilee vihreässä, kevytmetallisessa köynnöskaaressa. Niitä saa monista kaupoista vajaalla kympillä. Meillä kaari on jo toinen, enkä silti asiasta ole näköjään mitään oppinut.

Puutarhaportti 2.4.2016

Aiemmin samanlainen köynnöskaari oli alapihalle johtavien portaiden yläpäässä. Eräänä päivänä pihalla ollessani ihmettelin, miksi kaari näytti niin kummalliselta. Se oli ruostunut maanrajasta ja kaaressa kasvanut painava humala oli romahtamispisteessä.

Ukkokulta rakensi puusta uuden portin, joka upotettiin maahan metallisten tolppakenkien avulla. Hyvin on pysynyt pystyssä jo useita vuosia. Humala siitä lähti toissa kesänä, sillä se oli aina täynnä kirvoja ja muutenkin tuossa aurinkoisessa paikassa meni aina ihan harmaaksi. Lisäksi kotiväki marmatti minulle tappajaköynnöksestä, kun humala tarttui ohikulkijoiden hiuksiin karheilla oksillaan.


Tässä yhtenä päivänä sitten totesin alppikärhön kiipeilykaaren kohdanneen saman kohtalon. Se on ruostunut puhki, eikä vain alaosastaan, vaan pitkin matkaa. Mieli tekisi samanlaista puista porttia, kuin olopihan puolella. Mutta sen toimitusaika taitaa venyä hamaan tulevaisuuteen, sillä Ukkokullan päällimmäinen projekti on rakentaa katettu pergola. Homma on jo aloitettu, mistä kovasti iloitsen. Eipä noilta miehiltä voi mahdottomia vaatia, joten luultavasti tässä tulee kauppareissu, sillä minusta ei timpuriksi tai puusepäksi ole. Se on jo nähty ja koettu. Honkkarissa näin vähän vahvemman oloisen köynnösportin, jonka hinta sopisi vielä omalle kukkarolle. 

Juuso tarkastaa pergolatarpeita

Saattaa olla, että kaarihärpäke pysyisi pystyssä syksyyn saakka, mutta siinä kasvavan alppikärhön ja Rouge Cardinalin kannalta voisi olla hyvä saada uusi tuki tässä vaiheessa paikalle, kun Rougesta ei näy vielä mitään. Alppikärhön saisin varovasti laskettua vieressä kasvavan vuorimännyn latvuksiin uuden tuen pystyttämisen ajaksi. Ja sitten alppikärhö saisi koko kesän parannella mahdollisia haavojaan ja Rouge taasen kasvaa ja kukkia syksyyn saakka häiriöttä. Näin minä varmaankin menettelen.
 

27 kommenttia:

 1. Voi, minäkin haaveilen sellaisesta kotitimpurista, joka olisi aina innokkaana kyselemässä, että mitä nyt haluaisit?
  No, aika hyvin meillä onnistuu puuhat kuitenkin, kun riittävän monta kertaa mainitsee jostain asiasta. Toimitusajat eivät veny ihan mahdottomiksi kuitenkaan.
  Nyt on meidän yleismies-timpuri suorastaan täpinöissään, ensi viikolla saavat kaverinsa kaivaa laattapolun pohjan kuistilta kasvarille ja pionipenkin perustukset polun varrelle. Polun alle tule myös maakaapeli, että saan sähköt kasvariin. Ovat innoissaan siitä syystä, että heillä on käytössään pikkuinen kaivuri! Jotain puuhia tehdään selvästi innokkaammin kuin toisia ;D
  Nuo metalliset köynnöskaaret eivät tosiaan kestä melkein mitään, sekin täytyy ottaa huomioon, että ne köynnökset ovat tosi painavia loppukesällä!
  Meillä kesti sellainen Clasun hyvin tukevalta vaikuttava portti vain pari vuotta. Sitä ei edes saanut ankkuroitua maahan niin, että olisi pysynyt pystyssä.
  Nyt on kasvimaalla miehen tekemä puinen portti, minnekään ei ole häälähtänyt paikoiltaan :)
  Iloista vappua sinulle ja Juusolle myös!
  Ja onnea, edelliseen postaukseesi viitaten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vapun viettoa on aloitettu pergolaa rakentamalla ja hommaa jatketaan sään niin salliessa koko vapun, jotta pääsemme siitä nauttimaan. Nythän on kesäisiä ilmoja luvassa. Juuso oli vähän loukkaantunut, kun hänelle ei riittänyt tarpeeksi huomiota.

   Moni mies innostuu huomattavasti paremmin, kun käytössä on tekniikkaa. Niputan usein tällaiset timpurointitarpeet merkkipäivätoiveiksi. Mieluummin otan lahjaksi itse tehdyn puutarhaportin, kuin jonkun hätäpäissä hankitun korun. Ukkokulta on taitava ja aikaansaava - kunhan hänet ensin saa käynnistymään.

   Sähkö kasvarissa on erinomainen ja tarpeellinen parannus. Teidän kasvarinne on jo kooltaan ja hintaluokaltaan sitä tasoa, että siihen kannattaa investoida laajemminkin. Sähkö pidentää sen käyttöä, joten teillä on hieno syksy tiedossa.

   Iloista vappua ja kevään juhlaa koko teidän porukalle!

   Poista
 2. Joo, ei ne kestä kuin aikansa. Tällä yksi halpakauppa jakoi noita melkein ilmaiseksi ja minäkin hamstrasin muutaman. Toimivat nyt kasvimaan portteina. Kerran jätin humalan kaareen talveksi ja lumi painoi rakennelman kasaan. Halvalla ei saa hyvää, se on todistettu taas kerran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viitisen vuotta kesti tämä jälkimmäinen portti, joten onhan sekin jotain. En kuitenkaan tykkää tuollaisista väliaikaisratkaisuista, joiden tietää jo ostaessa päätyvän jätteeksi.

   Poista
 3. Sama kokemus noista porteista. Mekin jossain vaiheessa tuettiin tuollainen heinäseipäillä. Kesällä vihreää porttia ei näkynyt kasvin alta, vain heinäseipäät. Mutta onneksi poikani teki koulussa oikein vahvasta metallista portin, joka taatusti kestää. Heti yhden portin valmistumisen jälkeen, ihmettelin miksen pyytänyt samalla useaa samanlaista sarjatyönä.
  Tuo Ukkokultasi tekemä portti on hieno ja taatusti kestää. Tosiaan täytyy aina muistaa, ettei haali itselleen eikä muille montaa projektia yhtäaikaa. Puutarhapuuhailun pitää kuitenkin olla mielekästä. Sanon tämän samalla itsellenikin. Taas kevään mittaan haaveita on pää täynnä. Täytyisi muistaa realiteetitkin. Aika ei voi kaikkeen riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaipa se niin on, ettei halvalla hyvää saa, mutta kun kaikilla ei ole kykyä eikä taitoa tai muutenkaan mahdollisuuksia rakennushommiin. Pergola on nyt ykkössijalla. Tänään taas totesin, että kaikkien omien suunnitelmien ja unelmien lisäksi työlistalle ilmestyy runsaasti odottamattomia hommia, jotka pakottavat priorisoimaan. Kuten tuo köynnöskaaren hajoaminen. Enpä sitä osannut ennakoida. Mutta kuten sanoit, miesväellekin on suotava lepohetkensä ja kesälekottelunsa.

   Poista
 4. Tiedän kaupan, jonka kaaret kesttävät, mutta ne maksavat maltaita.

  Alppikärhö on järkyttävän kiitollinen ja aikainen kukkija, mutta kun niitä on nyt toistakymmentä, tein yhden virheen, laitoin kaksi kiipeämään terassien edessä olevaa puistosyreeniä. Istuimme kesäkuulla ystäävni kanssa ylä terassila ja hän ihaili, miten kaunista kun kärhön siniset kukat ulottuvat jo niin ylös. Mikään kello ei soittanut! Heinäkuulla ihmettelin, kun orava nukkui syreenin päällä. Olihan se hirmu söpöä ja meillä on upea oravakanta ja niille oikein tammia ja kuusia istutettu, mutta nythän kävi sleväksi, että alppikärhö oli tukahduttamssa syreeniä. Ikinä ennen en ole vielä kärhjä alas repinyt, mutta kerta se on ensimmäinen. Jätin puoleen väliin eli nyt pidän sen siinä malllissa, että syreeni saa ensin tehdä seuraavan vuoden kukka-aiheensa ja vasta sitten relaan. Kuolleessa luumupuussa ja monessa muussa saa kasvaa vaikka taivaaseen saakka. Joku sanoi, että viinikärhö olisi myöhempi kukkija eikä kuulemma niin tukahduttava kuin alppikärhö, mutta kun nuo pärjäävät täällä niin hyvin: Yksikään ei ole kuollut kärhöistä.

  Onnea hienosta sijoituksesta Cisionin listalla♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena!

   Minäkin tiedän paikan, josta saisi aivan ihastuttavia ja taatusti kestäviä kaaria ja portteja. Mutta hinta on niin huikea, ettei se ole nyt mahdollista. Luultavasti saan puisen köynnösportin, mutta en juuri nyt. Pergola menee edelle.

   Muistan tuon postauksesi oravasta ja alppikärhöstä. Alppikärhö on aika hallitseva köynnös, mutta minusta kuitenkin ihastuttava sopivassa paikassa. Minulla on muita kärhöjä puissa kiipeilemässä. Jalokärhöt eivät ole yhtä tukahduttavia ja sopivat hyvin kumppanuuskasveiksi.

   Poista
 5. Kiitos honkkarin vinkistä, minun pitäis hankki ruusuille kaari, tilasin sen kyllä mieheltäni mutta toimitus voi kestää. Meillä on samanlainen puu"kaari" humalan tukena ja kyllä on ollut kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Honkkarin kallein kaari oli kuitenkin aika heppoinen, enkä sitä sitten ostanut. Liki satanen tuntui liian suurelta summalta niin väliaikaiselta tuntuvasta ratkaisusta. Ostin halvemman version ja odotan, kunnes Ukkokulta ehtii rakentaa puisen version.

   Poista
 6. Minullakin on muutama kaari, hyvä tietää, etteivät kestä.

  Kaupassa myytävistä puisista köynnöstuista on minulla omaa kokemusta, lahoavat muutamassa vuodessa. Minulla oli sellainen puuaidassa kärhöllä tukena. Että harmitti, kun tuki tuli kappaleina alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purin tänään metallikaaren ja se oli aivan hapero. Sama kokemus on muovisista, seinälle kiinnitettävävistä köynnöstuista. Eikä niitä voi edes itse korjata. Paras näköjään yrittää saada joku tekemään itse tuet ja portit kunnon materiaaleista.

   Poista
 7. Itsekin olen joskus hankkinut ja myöhemmin hävittänyt samanlaisen metallikaaren. Ei kestänyt. Nyt aion ITSE rakentaa heinäseipäistä portin, sillä mieheni ei innostunut rakennuspuuhista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heinäseipäistä saakin hienon tuen. Minulla on kuitenkin puutöissä peukalo keskellä kämmentä. Halua väsäämiseen olisi, mutta siitä ei vain tule mitään. Ukkokulta on onneksi niin pihi ihminen, että hänet saa tekemään kaikenlaista, kun esittää, mitä tuote maksaisi ostettuna tai teetettynä.

   Poista
 8. Kyllä yhyren halavan köynnöskaaren voi viälä hankkia, ku ny saat perkoolan ja eihän sitä tiärä, vaikka nikkari innostuus tekemähän portinki, jos sattuu tarvikkehia jäämähän. Mun on pakko teherä itte jos jotaki haluan. Isäntää on turha puutarhatöihin pyytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meilläkään puutarhatöihin apua pahemmin heru, mutta hyvin perustellut rakennusjutut sentään toteutuvat, kun jaksaa jankuttaa ja odottaa. Pergola menee nyt edelle, joten köynnöstuki jääköön toiseen kertaan. Itse tekisin mielelläni, mutta olen timpurina aikamoinen poropeukalo.

   Poista
 9. Paljon onnea hienosta sijoituksesta Cisionin listalla! Varmasti meni oikeaan osoitteeseen, blogiasi on ollut ilo seurata. Ja tuo kevätsuudelma, ihana! Saatan kuvitella, miten erilaisiin kirsikoihinkin voisi hurahtaa =)
  Noita ihan halpoja kaaria ei meillä ole ollut. Satasen pintaan maksavat tuntuvat kyllä kestävän hyvin. Nyt on yhtä kaarta routa nostellut, joten se pitää virittää maahan uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Olen kovasti yllättynyt ja otettu.

   Olen nähnyt jykeviä kaaria, mutta se Honkkarin kaari ei sellainen ollut. Hankin halpiskaaren ja odotan, kunnes Ukkokulta ehtii rakentaa puisen. Nyt pitää saada pergola valmiiksi, jotta saan pihakalusteet ulos.

   Poista
  2. Sekoilen taas, siis kiitos Kurjenkello!

   Poista
 10. Onneksi en ole ostanut noita halpiskaaria, vaikka mieli on tehnyt. Jonkinlainen portti rantaan menevän polun yllä olisi kyllä kiva... Onnea Cisionin listan hienosta sijoituksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saraheinä!
   Yleensä hyvät ratkaisut pulpahtavat ennen pitkää jostakin. Aina ei vain millään malttaisi odottaa.

   Poista
 11. Mulla ei noita tuista kovin paljoa ole kokemusta, meillä ei ole kaaria, isäntä sanoo ettei meidän pihaan sellaiset kuulu...no joskus kuitenkin niitä hankin! Vai ovat nuo metallisetkin noin hapertuvia, ei uskoisi! Mutta tuo teidän isännän tekemä on kyllä komea ja kestää varmasti! Meillä on humalasalot kanssa tuollaisten metallikenkien päälle istutettu ja ne otetaan talveksi sisään, varmaan lisää kestoa!

  Voi Between, parhaimmat onnittelut ja halaukset hienosta sijoituksestasi Cision-listalla, ansaittu on sijoituksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Pikkuisen olen vielä hämmentynyt sijoituksesta, joka on kyllä kaikkien teidän lukijoiden ja ihanien ihmisten ansiota.
   Hauskoja nuo isännät, kun heillä on niin voimakkaat mielipiteet siitä, mikä mihinkin sopii ja mikä ei. Meillä Ukkokulta ei ole tippaakaan kiinnostunut puutarhajutuista, joten kun sanon, että köynnöstuki pitää olla, hän uskoo. Se on sitten toinen juttu, milloin hän toteuttaa toiveitani. Nyt on vihdoin pergolan rakentaminen aloitettu, joten köynnöstukihommat jääkööt toiseen kertaan.

   Poista
 12. Juu, on se viisainta asentaa kaari nyt eikä sitten, kun kasvustoa on mahdottomasti. Vautsi mikä terassiprojekti, siitä tulee takuulla ihana paikka. Odotan innolla postauksia ja lisää kuvia Juusosta päällysmiehenä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kesä on sen verran sateinen - yleensä, että ihan pakko joku katettu tila on olla. Pergolan rakentaminen on nyt aloitettu ja etenee hyvää tahtia. Ei sentään täksi viikonvaihteeksi valmistu, sillä osa kamoista haetaan viikolla. Juuso on vähän loukkaantunut, kun sille ei nyt riitä tarpeeksi huomiota. Istuu terassin vieressä naukumassa, että lopettakaa jo tuo sahaaminen ja paukuttelu. Annoin lohdutukseksi vähän pekonia, josta tykkää kovasti. Pitäähän sitä kissallakin vappuailoa olla.

   Poista
 13. Nuo metalliset ostokaaret tuntuvat monesti aika heppoisilta. Ostin ensimmäisen kaareni viime syksynä HongKongista, mutta se on vielä paketissa odottamassa kasaamista ja toisaalta myös pystytyspaikkakaan ei ole vielä valmis. Mutta ostin valmiiksi, kun halvalla sai...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin toissapäivänä Honkkarissa katselemassa uusia kaaria. Kaksi halvempaa (60 € ja 40 €) olivat samaa onttoa metallia, kuin hapertunut kaareni. Kalliimpi, joka maksoi 90 €, oli hiukan vahvempi, mutta hirvitti laittaa noinkin iso summa vekottimeen, joka ehkä ruostuu puhki muutamassa vuodessa. Ostin sitten sen halvimman eli 40 euron kaaren, koska joku tuki piti saada. Täytyy saada Ukkokulta väsäämään puisen portin siihen mennessä, kun ruoste taas kaataa tämän uusimman.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!