lauantai 30. huhtikuuta 2016

Hyvin hommat etenee ja Hauskaa Vappua!


Tämän kevään suurimmat urakat on hyvässä putkessa. Vesialtaan kaivoin muutama päivä sitten ylös olopihan puolelta. Oli muuten tymäkkä tuoksu talven aikana altaaseen kertyneessä vedessä. Tällä kertaa ei sentään yhtään kuollutta hiirulaista, mutta marinoituja kastematoja runsain mitoin. Kannoin altaan alapihan lehtikompostin viereen peseytymään kevätsateissa. En aio sitä hävittää, sillä varmasti heti sen jälkeen keksisin sille käyttöä. Raahaan altaan jossain vaiheessa kellariin odottamaan uusia ideoita tai uutta kotia.

Vasemalla näkyy hiukan köynnöskaarta, joka puhkiruostuneena on saanut lähtökäskyn.

Myös Pikkupuutarhan yksi polkuhaara on levennetty. Se on nyt vähän pöntön näköinen kaikessa paljaudessaan, mutta näkymä paranee, kunhan kasvillisuus valtaa reunustat. Kädet taas venyivät kuin apinalla kaivamisesta ja kivituhkan kärräämisestä. Minä en näköjään opi mitään millään muulla keinolla, kuin kantapään kautta kokemalla. Olisi nimittäin kannattanut heti alkuunsa aikanaan tehdä polusta sen verran leveä, että sitä saattaa normiharavalla siistiä ja että myös kottikärryjen kanssa pääsee kulkemaan. Alkoi jo rasittaa ainainen ämpäreiden ja muiden väliaikaisratkaisujen raijaaminen Pikkupuutarhaan.


Alapihan rinteenkulman tuin muutama vuosi sitten turveharkoilla. Aika hyvin ne näköjään kestävät aikaa ja osa niistä on edelleen kuvan oikeassa alanurkassa vuorenkilpien alla. Nyt kaivoin tuosta päädystä turveharkot pois ja tein siihen porrastusta tyttären pihasta poistuneilla unikivillä. Kiviä olisi tulossa lisääkin, kunhan ehdimme hakea. Silloin voisin poistaa loputkin turveharkot. Kivetyksen funktio on lähinnä erottaa rinteen alaosa nurmialueesta ja siten helpottaa reunan siistinä pitämistä. 

Ukkokulta muurasi muutama vuosi sitten harkoista rinteen molempiin päätyihin tukimuurin, sillä maan valuminen oli ainainen riesa. Sittemmin olen täyttänyt ja tasannut rinnepäätyjä haravointi- ym. puutarhatuotoksilla ja vähitellen se alkaa olla hyvin tiivistynyt. Eli kohtapuoliin voi jo ryhtyä miettimään kasvillisuuden vakinaistamista. Kuvan kohta tulee siis vielä muuttumaan, mutta kivet ovat tässä vaiheessa huomattavasti siistimmät, kuin turveharkot.


Kärräys- ja kaivupäivien iltana olo on hiukan jäykkä. Talven aikana unholaan jääneet lihakset löytyvät jälleen. Ulkona on ollut aika kalsaa, mutta mikäli ei sada, kylmyydessä jaksaa paremmin ahertaa. Ei myöskään ole niin paljon houkutuksia kulkea ympäriinsä pällistelemässä mullasta nousevia piippoja, kun kasvu on ollut aika hidasta. Aika tulee siis käytettyä juurikin niihin kärräykseen, joita varten on itsensä pihalle tällännyt.


Iloista Vappua kaikille!
 

36 kommenttia:

 1. Minulla on vielä altaan kevätsiivous tekemättä. Siinä on talvella aina kansi päällä, mutta silti sinne pääsee ainakin kastemadot hukkumaan. Yök, ihan puistattaa taas sen siivoaminen, kun ei tiedä mitä sieltä paljastuu. Olen sen pitämistä tyhjänäkin kokeillut yhtenä talvena, mutta sinne kuitenkin pääsee vettä kerääntymään ja ihan sama urakka oli sen siivoamisessa sillonkin. Viime syksynä jätin sinne suosiolla vedet. Hyvää Wappua Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joinakin talvina peitin altaan, mutta silti sinne kerääntyi vettä ja kastematoja. Joskus joku hiiri tai päästäinenkin. Viime vuosina annoin rauhassa olla ilman kantta tai muuta peitettä. Nyt allas on kaivettu ylös. Veden solina puuttuu, mutta ehkä keksin jonkun toisen systeemin.
   Mukavaa vappua sinullekin!

   Poista
 2. Onpa siellä paljon touhuttu ja saatu kaikkea kivaa aikaiseksi, tuo leveä polku varmaan helpottaa hommia ja onhan se niin että kantapään kautta kaikki oppi parhaiten perille menee, sama pätee täälläkin! Ihania valkovuokkoja, kunhan aurinko lämmittää, ne avaavat upeat kukkansa!

  Oikein ihanaa ja auringonlämmittämää Vappua, Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Täällä on ollut eilen ja tänään kerrassaan upeat säät. Aurinkoa ja lämpöä, mikä vappuna ei ole niinkään tavallista.
   Mukavaa vappua myös sinulle!

   Poista
 3. Ihania projekteja ja mahtavan ahkeraa touhuilua siellä!
  Kun keväällä rytistää oikein paljon hommia, pääsee valmiista käden jäljistä nauttimaan koko kesän.
  Iloista vappua teillekin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuolta pihamaalta voi pysytellä poissa, kun on näin upeat säät.

   Poista
 4. Kiitos Iloista vappua Between:)

  VastaaPoista
 5. Iloista vappua teille! Juusolle paljon rapsutuksia ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leenajaipanat! Juuso kiittää hyristen rapsutuksista.

   Poista
 6. Altaan tyhjennys ei ole herkkua, itse olen urakan jo suorittanut. Puuhakasta vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ainakaan herkun hajuista.
   Vappua on jo puuhattu pergolan rakentamisen merkeissä.

   Poista
 7. Olet ollut ahkerana. Minulla osa hommista on yhä tekemättä. Meillä on satanut pikkasen liian usein vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä on tullut täälläkin, mutta heti sateen tauottua olen rynnännyt pihamaalle.

   Poista
 8. Olen todennut ihan saman, että kapeilla hoitokäytävillä ei oikein valmista nopeasti tule. On hyvä jos kottasi mahtuu mukaan. Onhan ne hieman paljaan keväällä, mutta nopeasti se homma iloksi muuttuu. Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, että hyvät työvälineet ja järkevät työskentelyolosuhteet tekevät hommista huomattavasti mukavampia. Luonto hoitaa sitten sen kaunistuspuolen - pikkaisen avittamalla.
   Kiitos samoin, vappua!

   Poista
 9. Rankkoja projekteja nuo maansiirtotyöt! On tosiaan ollut sopiva keli tehdä raskaita hommia, minäkin olen kärräillyt ja kunnostellut reunakiveyksiä. Valoisaa vappua ja toukokuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkä ei oikein kärräämisestä tykkää, mutta toipuu yleensä välipäivien aikana.
   Kiitos samoin, hyviä ilmojakin on luvattu.

   Poista
 10. Ahkeraa urakointia! Polku näyttää oikein hyvältä. Aurinkoista vappua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoisuuden osalta vappu on alkanut hyvin. Vaikea olla ahkeroimatta, kun pihalla on niin mukavaa.

   Poista
  2. Iloista vappua sinulle ja Juusolle! Olet taas ollut niin ahkera puutarhassa ja tuottoisa blogissasi, sain kahlata monta kirjoitusta läpi :) Onnittelut listasijoituksesta ja ihanasta kevätsuudelma-kirsikasta joka oli tosi suloinen!

   Poista
 11. Altahan kaivoon kans ylähä muutama vuasi sitte. Enkä oo päivääkää katunu. Ny onki ollu hianot ilimat touhata pihalla. Hyvää vappua!

  VastaaPoista
 12. Puutarhassa riittää aina jotakin puuhaa.
  Monet hommat menee kantapäänkautta mutta aina opitaan uutta!!
  Nyt kun laittaa jotakin uutta rakennetta niin ne jotenkin loistaa esille mutta kohta sulautuvat maisemaan kun kasvit alkavat kasvaa.

  VastaaPoista
 13. Aurinkoista vappupäivää!
  Täällä tartutaan tänään haravan varten :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!