sunnuntai 1. toukokuuta 2016

Mahtava vappusää

Tuomi

Alkoipa toukokuu mahtavalla säällä. Aurinko paistaa ja lämpöä riittää. Ei ollut eilisessä vappuaatossakaan moittimista, mutta tänään on taivas vieläkin kirkkaampi. Eipä tullut mieleenkään lähteä Kaivopuistoon brunssille tai muuallekaan ihmisten joukkoon. Oman pihan kuopsuttamiselle alkaa jo olla vankat vappuperinteet - mikäli vain sää sallii ja nythän niin tapahtui.

Varjolilja - Lilium martagon

Lämpö saa ihmeitä aikaan. Niin meissä ihmisissä, kuin kasveissakin. Kukkapenkkejä on tullut kierrettyä suunnasta jos toisestakin ja välillä on pitänyt vähän sormella multaa kuopsuttaa, jotta paremmin näkisi, mitä sieltä pilkistää. Kasvu on osin ollut huimaa ja sen huomasin seistessäni aivan varjoliljojen kupeessa ihmettelemässä, kun ei niitä jo näy. Enpä heti tajunnut, että ovat jo vähintäänkin 15 senttisiä. Minä kun etsin jotain pientä vihreää maanrajasta.

Snivaleunikko - Meconopsis betonicifolia

Pari kesää sitten taimena ostettu ja kukkapenkkiin istutettu sinivaleunikko ei sitten viime kesänä enää ilmestynyt näkösälle. Yhden kesän se kukki ja siivitti minut haaveisiin, että saisin siitä vakituisen asukin puutarhaani. Viime kesänä kylvin sinivaleunikkoa siemeninä purkkeihin ja osa niistä iti ja taimettui. Taimet siirsin syyskesästä kukkapenkkiin. Nyt sieltä nousee kaksi pientä tainta. Ihan en ole varma, ovatko nämä kaupasta ostettuja sinikukkaisia versioita vaiko valkokukkaista, jonka siemeniä sain Tylsältä Mörökölliltä. Aika näyttää.

Kotkansiipi - Matteuccia struthiopteris

Eräs kevään kuvauksellisimpia kasveja on aloittanut kasvutaipaleensa. Osa kotkansiivistä on vielä ruskeina suppuina, mutta kahdesta löysin tänään jo vihreää virettä. Näiden varsien auki rullautumista on mukava seurata.

Tunturipoimulehti - Alchemilla alpina

Välillä tässä menee kevät ja kesä sekaisin, kun ulkona touhutessa piti vaihtaa verkkarit shortseihin, mutta allakan mukaan toukokuu on toki edelleen kevätkuukausi. Eilen pihalla ollessa näin ja kuulin ensimmäisen kerran pääskysten liitelevän taivaalla. "Pääskysestä ei päivääkään" - sen mukaan nyt on kesä. Hällä väliä, miksi mitäkin aikaa kutsutaan. Ihanaa, että voi olla ulkona. Ja ihanaa, että jokainen päivä tuo puutarhassa esille uusia ihmeitä.

Posliinihyasintti - Puschkinia scilloides

Kiitos vielä kaikille onnitteluista Cisionin sijoitukseni johdosta. Kuten jo aiemmin totesin, ilman teitä ei olisi mitään vuorovaikutusta eikä siten sijoitustakaan. 

Viime aikoina olen tehtaillut postauksia ahkerasti, mutta se ei tarkoita, ettäkö päivät päästään istuisin koneen äärellä. Ei suinkaan, keksin vihdoin bloggerin ajastustoiminnon. Siten saatan jonain iltana kirjoittaa useamman postauksen kerralla ja ajastaa ne sitten julkaistavaksi sovittuna ajankohtana. 

Kevätesikko - Primula veris

Muiden blogeja taasen luen yleensä tabletilta sohvannurkassa samalla, kun toisella silmällä katson uutisia tai olen vain Ukkokullan olohuoneiltaseurana. Siksi kommentteihini tuppaa tulemaan kirjoitusvirheitä, enkä aina jaksa kovin pitkiä juttuja yksisormimenetelmällä kirjoittaakaan. Lisäksi tabletistani pitää joka kerran erikseen ottaa sana-automaatio pois. Yleensä se unohtuu ja tuloksena on sanahirviöita, mikäli en huolellisesti lue kommenttejani läpi ennen julkaisua. Sormi tuppaa olemaan vikkelämpi, kuin muisti eli sanahirviöt pääsevät livahtamaan luettavaksenne. Koittakaa siis ymmärtää ajoittaisia hölmöyksiäni.

Nyt jorinat sikseen ja kaikille upeaa toukokuun alkua!
 

35 kommenttia:

 1. Juu, nyt kaikki nousee niin että kohina kuuluu - paitsi ne jotka eivät nouse ja ovat menehtyneet, he he. Juuri ulkona teetä juodessani muistin yhden kasvin, jonka olisi jo pitänyt näkyä siinä penkissä, jonka äsken kitkin, vaan eipä näkynyt. Tai sitten en huomannut, talloin jopa. Voi tätä sydän syrjällään olemisen aikaa!
  Heh, ne kirjoitusvirheet on niin ihania - nyt en muista, missä blogissa luin jotain ihan hassua, jonkun kasvin nimi oli muuttunut joksikin kustannusseurannaksi tms. Mainiota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äsken juuri katsoin kolmen vuoden takaista istutuslistaa, johon viime vuonna olen merkinnyt kadonneet. Ehkä on parempi vain unohtaa, pääsee vähemmällä harmituksella. Hyvä, etten tuota sinivaleunikkoakin käynyt rapsuttamassa kokonaan pois mullasta, kun niin kovasti olen sen ilmestymistä odottanut.

   Automaatti tekee välillä niin merkillisiä sanamuunnoksia, ettei ihan heti sellaisia itse edes keksisi. Välillä nauratta, välillä hävettää ja milloin mitenkin.

   Poista
 2. Hauska karvalapsi tuo sinivaleunikko. Tuntuu, että jo yhden päivän aikana on tapahtunut hurjaa edistymistä puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä pari aurinkoista päivää ovat saaneet ihmeitä aikaan luonnossa. On tämä upeaa aikaa!

   Poista
 3. Noinhan täytyy tehdä - tärkeintä on aika puutarhassa, seuraavaksi blogielämä suuntaan jos toiseenkin! Paljon ehdit kertoa kasvirintamalta! Se on mukavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti postaaminen ja blogielämä vähenee, kun ulkona tulee oltua enemmän. Talvella taas sisähommat vetävät paremmin puoleensa.

   Poista
 4. Ei sitä malttaisi lähteä kotoa muualle, kun tekisi mieli tönkiä pihalla. Kevään etenemistä on mielenkiintoista seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, huomenna taas alkaa arki ja sen vaatimat menot ja työt. Onneksi on näitä viikonloppuja ja yhä valoisempia iltoja.

   Poista
 5. Kylläpä tämä päivä on kulunut ihan omalla pihalla. Kaikenlaista touhua riittää ja samalla saan kurkkia penkkejä, mitä sieltä nousee.
  Ihanaa, jos tästä eteenpäin olisi kauniita päiviä. Sateita ei kukaan enää halua ja töissäkin haravat heiluu ihan toiseen tahtiin hyvällä säällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringon ja lämmön myötä elämä laajenee pihamaalle. On tämä ihanaa aikaa.

   Poista
 6. Ihan mieletön kevätsää on ollut tänään. Ja vielä viime viikonloppuna oli vain muutama aste lämmintä.
  Postausten ajastus on kätevä idea. Pitäisikin harkita sen käyttämistä. Yleensä mulle käy niin, että yritän saada monen päivän tapahtuman mahtumaan yhteen postaukseen - tai vastaavasti karsin puolet tekstistä pois. Ajastamalla saisi hyvin jaettua postauksia useammalle päivälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ajastusta. Se on helppo ja kätevä. Minullakin tuppaa tulemaan yhteen postaukseen liikaa asiaa ja monen päivän jorinat, jolloin ehkä ihmiset ei niitä jaksa ja ehdi lukea. Joskus myös huomaan heti postauksen julkaisemisen jälkeen jonkun jutun, jonka haluaisin jakaa, mutta jonka saatan myöhemmäksi jätettynä kokonaan unohtaa. Ajastusta käyttämällä voi kirjoittaa useamman jutun yhdellä istumisella ja laittaa ne julkaistavaksi eri aikoina.

   Poista
 7. Juu, eipä tullut itselläkään mieleen lähteä muualle kuin kesäpesälle. Kissa kainaloon ja puutarhahommiin. Oli kyllä upea vappuviikonloppu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja taatusti kissakin tykkäsi, kun sai olla mamman kanssa mökillä.

   Poista
 8. Tänään oli upea aloitus toukokuulle. Ja mieluummin multamarsseja kuin vappuriehaa torilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Ja upeat säät senkun jatkuvat. Ihanaa

   Poista
 9. Tosi upee sää tänää! Piti oikee naamansa rasvata, ku aurinko nii läkötti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta naaman rasvaus unohtui, mutta taisi olla naama sen verran mullassa, ettei aurinko läpi päässyt.

   Poista
 10. Kohta tuomi kukkii. Nyt mennään aika haipakkaa kasvirintamalla. Ei haittaa - pidetään hatuista kiinni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja katse kohti kukkapenkkejä, että ehtii kaiken kasvun nähdä ja aistia.

   Poista
 11. Ihana kuulla, että teillä oli aattokin kaunis. Meillä se oli surkean sateinen ja puutarhassakin kukkijoita vielä paljon vähemmän. Tänään olin tunnistavani valkoisen sinivaleunikon lehdet, mutta monen kivikkokasvin kuolleen. Hassua, miten herkät selviää vaikeasta talvesta, mutta taviskasvit ei. No, näin on käynyt ennenkin. Onnellista toukokuuta sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten auringosta ja lämmöstä nauttiessa tulee kuvitelleeksi, että kaikilla on samanlaista. Kovin vaihtelee säät eri paikoissa, mutta toivotaan, että nämä ihanat kesäsäät tavoittavat sinunkin puutarhasi pian.
   Kulunut talvi näyttää olleen ankara monille perinteisesti kestäville kasveille. Joka kerran kukkapenkkejä kierrellessä mietityttää, mitä sieltä nousee ja mikä jää tyystin tulematta.

   Poista
 12. Todella ihana päivä. Tosin vielä en ehtinyt kuopsuttelemaan, tulimme tänne kesäkotiin vasta tänään iltapäivällä ja siinähän sitä aikaa kuluu kun asetutaan taloksi.Yleissilmäys kyllä löysi paljon puuhapaikkoja ja vain viikko on aikaa.
  Sydämelliset onnittelut blogillesi, olen todella iloinen blogistasi ja kelpaa sen sijoittua kärkijoukkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Molley, sanoilla kauniisti!
   Viikko kesäkodissa tähän vuodenaikaan taitaa muuttua aika kiireiseksi ja varmasti joutuu kerran jos toisenkin muistuttamaan levosta ja vapaa-ajasta. Toisaalta, puuhailu pihamaalla on omanlaistaan lepoa ja mielen nollaamista.
   Miten kissat muuten oleskelevat kesäkodissanne? Onko niillä siellä aitaus, vai kulkevatko hihnassa? Ei ole vissiin koskaan tullut puheeksi.

   Poista
 13. Ihana vappusää ja lähes koko päivä kuluikin pihatöissä.

  VastaaPoista
 14. Kylläpä kevääntulo etenee nopeasti puutarhassasi. Olen kasvattanut huonolla menestyksellä sinivaleunikkoa, joten seuraan tarkasti, miten se menestyy sinun puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on nyt toinen sinivaleunikkoyritys. Jollei onnistu, kokeilen kolmannen kerran.

   Poista
 15. Olipa kyllä ihana sää vappupäivänä! En ole moneen vuoteen ollut keskustan vappuhulinoissa, mutta tällä kertaa sekin olisi houkutellut - tulimme nimittäin vappupäivän aamuna laivalla Tukholmasta ja kävelimme iloiseen vappukansaan nähden vastavirtaan läpi keskustan. Oli kyllä kiusaus lähteä virran mukana kaivopuiston suuntaan, mutta kun lapset olivat tulossa viikonloppureissulta hekin kotiin niin ei auttanut jäädä kaupungille. Pihahommiin siis päädyin minäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä vappuhulinassa oma viehätyksensä ja nuorempana siihen tuli osallistuttuakin. Suomessa myönteistä karnevaalihulinaa voisi olla enemmänkin. Näitä aurinkoisia kevätpäiviä on niin odotettu ja kun se vihdoin tuli, oli pakko nauttia omalla pihalla.

   Poista
 16. Jestas noita sinun varjoliljojasi, kyllä ovat upeassa kasvussa! Sinulla on paljon sellaisia kasveja, joista minä vasta haaveilen. Mukava nähdä, miten sinivaleunikkosi myöhemmin kesällä kukkivat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ups, ja minä kun kuvittelin olevani vasta kasvimaailman aikeissa. Täällä blogimaailmassa eteen nousee jatkuvasti uusia kasvilöytöjä ja niitä katsellessa on vähän sellainen "tuo ja tuo ja tuokin minun pitää saada"- fiilis kaiken aikaa. Koitan pitää pääni kylmänä, sillä rahaa saa kyllä menemään pilvin pimein, eikä riitäkään.

   Poista
 17. Vapun säät olivat kyllä laajalti mainiot! Itsekin vietin paljon aikaa ulkona (en tosin edistänyt omia puutarhurointihommiani lainkaan, se ku olisi vaatinut parvekkeelle linnoittautumista, mikä ei juhlan tiimellyksen aikatauluun sopinut). Bloggerin ajastustoiminto on todellakin näppärä. Sillä saa julkaisutahdin pysymään helposti tasaisena. :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!