lauantai 20. helmikuuta 2021

Asiantynkää lumesta

 

Kevättä ja siemenkylvöjen itämistä odotellessa on välillä väännettävä tikusta asiaa. Tai tässä tapauksessa pikemminkin lumesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Määrällisesti lunta on tänä talvena niin paljon, että sen puoleen ei luulisi aiheiden loppuvan. Vaikeus on siinä, että kaikki oleellinen tuntuu jo olevan sanottu.

Reikäjuustoa hangella

Ukkokullan kanssa käytiin yhtenä päivänä kävelemässä läpi läheisessä metsässä pururatalenkki. Eräs alueella asunut maanomistaja ylläpiti aikoinaan kivaa pururataa tiluksillaan. Nykyisin pururata on ahkerasti tallottu polku, joka suosionsa vuoksi pysyy käveltävänä runsaslumisenakin aikana. Metsässä ei ole aivan niin paljon lunta, kuin muualla. Tiheä puusto estää lumen kasautumisen. Tuuli pudotti lumet puista, jolloin hangesta tuli hauskaa reikäjuustoa.


Joku oli hiihtänytkin metsässä. Tosin luultavasti latu johti taloilta lähellä oleville pelloille, jonne aktiiviset henkilöt tekevät ja ylläpitävät erinomaisia ja runsaassa käytössä olevia latuja.


Siellä puiden takana sijaitsevalla peltoladulla joku sivakoikin rivakkaan tahtiin.


Omassa pihassa rikkumattomasta hangesta ei ole tietoakaan. Ylläoleva kuva on puiston puolelta, jossa jänisten trafiikki on jäljistä päätellen moottoritieluokkaa. Aika lailla saman näköistä on meidänkin alapihalla, vaikka on siellä minunkin jälkiäni. Muutaman kerran olen kahlannut hangessa tutkimassa puiden ja pensaiden tilannetta. Korkeidenkin verkkojen suojaamien kasvien ympäriltä on syytä käydä tallomassa hankea matalammaksi, jotta rusakot eivät ylety runkoa tai matalalla olevia oksiakaan napostelemaan.


Lumikärhön tyvellä jänikset ovat pitäneet palavereitaan oikein porukalla. Mikä on mennyt ristihuulien välistä vatsaan, on näköjään tullut peräpäästä papanoina ulos. Lumikärhöä on nakerrettu kunnolla. Onneksi kärhö nousee tyvestä. Edellisen vuoden kasvustoa saa joka tapauksessa keväisin karsia runsaasti.


Pensasruusujen kohtalo on lumikärhöä rankempi. En ole pensasruusuja verkottanut, mutta ehkä ainakin osa olisi kannattanut suojata. Suviruusua on syöty urakalla, samoin yläpihalla kasvava ranskanruusu Duchesse de Montebelloa on lyhennetty melkoisesti. Kärsineiden joukkoon lukeutuvat myös alapihan juhannus- ja Hansa-ruusu. Missään vaiheessa en ole mielestäni delegoinut ruusupensaiden hoitoleikkausta jäniksille.

Kuntokävelyillä tulee tarkkailtua ympäristöä ja nähtyä kaikenlaista hassua. Viikolla meidän kaduilta on kauhottu ja kuskattu isoja lumikasoja pienemmiksi. Varsinkin risteysten näkemäesteitä on madallettu. Hyvä niin, sillä varsinkin pikkuiset koululaiset aiheuttavat ylimääräisiä sydämentykytyksiä putkahtaessaan valtaisan keon takaa yllättäen eteen.

Kuvan risteyksessä lumensiirtäjät käyttivät hieman erikoista luovuutta. Lumi kasattiin pientareilta ensin keskelle risteystä. Ihmettelinkin, miksi muuten rauhallisella kadulla oli päivän mittaan kovin ruuhkaista. Kaikkien piti tehdä usean tunnin ajan isompi lenkki risteykseen kasatun lumen vuoksi. Sulaan aikaan risteyksessä olevasta korotetusta suojatiestä varoitetaan TÖYSSY-merkillä. Nyt töyssyn ylitys olisi vaatinut vähintäänkin lumilaudan.


Kotimme viereisen puistoalueen kulkuväyliä ei talviaikaan aurata. Jalankulkijat, pulkkailijat ja hiihtäjät ovat luoneet oman oikopolun hankeen. Nyt olisi tilaa istua päiväkahvilla puistopenkeillä. Kuvan ulkopuolelle jää pienelle alueelle useampi roska-astia. Kerran viikossa kunnan mies hurauttaa autolla tien varteen, kahlaa jätesäkin kanssa kurkkaamaan jokaisen roskiksen täyttöasteen ja tarvittaessa myös vaihtaa niihin uuden jätepussin. 

Kesällä roskiksissa on paljon koirankakkapusseja, jolloin säännöllinen tyhjennys on tarpeen. Sen sijaan talvella tyhjentäjä voisi pelkästään jälkiä katsomalla todeta, ettei kukaan ole hänen edellisen käyntinsä jälkeen edes lähestynyt roskiksia.

Torstaiaamuna 18.2. meinasin lämpömittaria katsoessani pudota pyllylleni. Tuoli oli lähellä, joten saatoin nauttia aamupuuroni mukavasti keittiön lämmössä. Helmikuun aikana pakkasia on riittänyt, ehkä tämä on tämän talven kylmyyden lakipiste. Toivon mukaan tästä on suunta leudompiin säihin.

Samaisen hyytävän kylmän pakkasaamun jälkeen ilta koitti huomattavasti leudommissa merkeissä mittarin näyttäessä -6 astetta. Päivä pidentyy melkoista vauhtia ja auringonpaiste vain lisää valon määrää. Illalla auringonlasku värjäsi taivaan pastellisin sävyin.

Mukavaa viikonloppua kaikille ja hyvää hiihtolomaa sitä viettäville! Pysykäähän terveinä.


34 kommenttia:

 1. Oli tosi mukava lukea postauksesi ❤ Kyllä oli paljon asiaa lumesta. Ja luntahan sitä just nyt riittää! Pakkasestakin olisi asiaa. Viikonlopuksi on luvattu lumisadetta koko maahan. Tässä mietin jotta joko nousen ja päivän aloitukseksi käpäsen tekemässä päivän ensimmäisen lumityöhomman. Helpompi tehdä, kun ei anna lunta kertyä paksua kerrosta. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumikeskustelut taitavat jatkua, sillä tämäkin päivä valkeni lumisateessa. Onneksi ei toistaiseksi ole kovin paljon lisää tullut. Kevyttäkin on, joten päivän ulkoilu sujuu leppoisasti paikkoja putsaten.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Saisi tulla jo kevät/kesä!��

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevättä minäkin jo odotan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Pelkään pahoin, että meilläkin on jänisten tuhoja, joka paikassa en ole jaksanut kahlata tarkistamassa verkkoja. Onneksi viikon päästä ollaan jo melkein maaliskuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hetki sitten luin uutisen, jonka mukaan jäniksiä ja sitä myötä myös jänistuhoja on tänä talvena paljon. Pitäähän ristihuulienkin ruokaa saada, mutta minun puolestani saisivat järsiä metsissä risukkoja avarammiksi. Onneksi tosiaan pian siirrytään maaliskuuhun, virallisesti kevääseen.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Meille tuli eilisen päivän aikana ainaki 10cm lisää lunta. Rupiaa jo riittämähän, mutta nykki sataa ja taitaa sataa viälä monena päivänä. Onneksi pakkaaset on ollu maltillisempia. Ennuste näyttää ny muutamille päiville plussaa. Siitä se sulaminen alakaa. Toivottavasti jänikset ei saa mitää peruuttamatonta vahinkua aikaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselinkin sääkartasta, että osa maasta saa taas reippaasti lunta. Tännekin on kyllä luvattu, joskin osa tulee vetenä/räntänä. Minulle tämä määrä riittäisi mainiosti ja saisi jo alkaa sulaakin.
   Toivotaan tosiaan, etteivät jänistuhot ole ainakaan kovin suuret.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 5. Ja lisää lunta sataa, saisi jo riittää. Ensi viikolle oli jonkun ennusteen mukaan luvassa vesisadetta, se onneksi tietää hangille kyytiä. Luin aiemmankin postauksen, hienon hevosenkenkäpallon sait lahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että pian se uusi lumi koituu vanhan surmaksi (vanhan sananlaskun mukaan). Edessä taitaa olla ne "kevät keikkuen tulevi" -viikot.
   Eikö olekin hieno kenkäpallo. Vielä on mietinnässä, mihin sen sijoitan.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Melkoinen töyssy tosiaan :-D
  Toivottavasti talvi tästä alkaisi hellittää. Täällä on +2 ja tihkusadetta. Lunta on jo ihan riittämiin saanut ihastella, ja teillä sitä on hirveät määrät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltaan mennessä saivat jättitöyssyn siirrettyä jonnekin lumenkaatopaikalle. Toivottavasti lunta ei enää paljon tulisi lisää. Aamulla satoi rankasti, nyt vähemmän.
   Tihkusadetta on tännekin luvassa. Yleensä en jäisestä sateesta tykkää, mutta noilla lämpölukemilla se kyllä jo sulattaa. Sitä odotellessa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 7. Lunta tosiaan riittää, ja sataa koko ajan lisää!
  Meillä jänikset söivät kausivalojan johdot poikki, useastakin kohtaa.... ne ovat koristeomenapuussa, luulivat varmaan versoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas nälkäisiä jäniksiä. Meilläkin kausivalot ovat edelleen tuijissa, joskin pistokkeen olen jo irrottanut. Täytyykin keväällä käydä piuhat läpi, ettei vain niitäkin olisi syöty.

   Poista
 8. On teillä melkoinen trafiikki eläinten toimesta, kun on noinkin talloutunutta! Meillä vain yksittäisiä jälkiä, ehkä ruokailuakin ainakin yhden omenapuun luona.
  Katsoinkin jo kylttiä, että aika iso tuo töyssy ;D
  Toisesta kyltistä tulee mieleen se hassu kommentti, jonka joku oli kirjoittanut "Ei talvikunnossapitoa" -kyltin perään toisaalla: "Talviipas!" ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin vilkas jänisliikenne. Tuossa aidan vieressä ei meidän porukan lisäksi muita ihmisiä kulje. Lumen paljouden vuoksi nyt emme mekään.
   Hauskasti lohkaistu tuo "talviipas". Minusta on kiva, että ihmisten huumori kukkii oikeissa paikoissa. Ilon jakamista parhaimmillaan.

   Poista
 9. Onpa jäniksillä vilkasta asiointia teidän pihalla! Katselin tänään, että meidän takapihalla on paljon jälkiä, mutta ei se tuohon yltänyt. Puutarhassa meillä on yllättävänkin paljon ihan koskematonta hankea, vaikka on siellä sitten selviä polkujakin. Se mukava tässä lumessa on, että voi tarkkailla tätä eläinliikennettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäniksiä tulee porukalla läheisestä metsästä. Runsas lumi varmasti ajaa niitä myös puutarhoihin etsimään ruokaa.
   Kävinkin lukemassa postauksesi, mutta jostain syystä kommentointi ei nyt onnistu. Parissa muussa blogissa minulla on sama ongelma. Tutkin asiaa ja toivon tilanteen korjaantuvan pian.

   Poista
 10. Isoja rusakoita täällä juoksee ympäri rivitaloaluetta ja niillä on kyllä varmasti runsaasti syötävää. Tässä ihan lähellä kulkee myös oja/joki joka tuo vetensä kaukaa suurilta metsien soilta vettä kohti Pyhäjärveä. Ojanseutu kasvaa rehevää vesaikkoa ja sen antimia rusakot käyttävät hyväkseen. Täällä pihoilla ne myös herkuttelevat jonkin verran. Meidän kissatarhan aita on hyvä suoja ja siellä ei lumen pintaa ole kukaan koskenut vain tarhan pihan poikki kulkee pieni polku Maija-kissan kulkureitti terassin ovelta kissamökkiin.
  Koskematon lumen valtakunta on sekin kaunista katseltavaa.....❄️ 🌧

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että Maijalla on oma alueensa, jonne rusakoilla ei ole asiaa. Olisi mukavaa, että jäniksillä riittäisi ruokaa luonnossa. Ehkä ne eivät silloin tulisi puutarhoihin syömään.
   Tänä talvena luonto on ollut kaunista katseltavaa. Ehdin sitä rikkumatonta hankeakin jo ihailla, joten mistään en ole paitsi jäänyt.

   Poista
 11. Lunta on tosiaankin vähintäänkin riittävästi. Ja nyt ovat jänikset ja peurat löytäneet meidän pihallemmekin. En ole ennen hoksannut, että jäniksille maistuvat ruusun oksatkin, piikikkäitä kun ovat.
  Hauska tuo "töyssy", vuorikiipeilyä sen yli voisi enemminkin harrastaa :)
  Ja pakaknen on yllättänyt välillä aamulla, kun koiran kanssa on ollut pakko lähteä vähän vielä unenpöpperöisenä ulos. Turhan kipakalta tuntui, mutta ehkäpä nyt mennään kohti kevättä ja lämpöä.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa jäniksillä olla peltisuu, kun piikit eivät niiden ruokailua haittaa. Hyvin ovat ruusut niille maistuneet täälläkin.
   Töyssy oli minustakin hauska, enemmän vuori, kuten sanoitkin. Iltaan mennessä "vuori" oli kauhottu pois kadulta.
   Ihan selvästi mennään kohti kevättä. Tänään on ollut selvästi plussalla, mutta vielähän se pakkaselle kääntyy.
   Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 12. Jänikset ovat täälläkin pitäneet pihaa temmellyskenttänä.
  Tämän päiväinen lumisade on nyt kyllä peittänyt kaikki jäljet.
  Ihanaa, kun päivä on jo huikeasti pidentynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on kuulemma osassa maata satanut ihan reilusti. Meillä tuli vain ohut kerros märkää räntää.
   Päivän pidentymisen huomaa jo selvästi. Pian taitaa valoisan ajan pituus ylittää 10 h.

   Poista
 13. Jänikset ovat tosiaan juosseet ristiin rastiin.
  Lunta on kuskattava pois,risteykset hyvikin vaarallisia.
  Nuo talvikunnossa pidot "hauskoja!..lumi ei katsi minne sataa..
  Sinulle mukavia talvipäiviä....Kevätkuu,,jo kurkottaa...🌷🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin lumi sataa, minne itse lystää. Taitaa sitä vielä lisääkin tulla ennen kevääseen kääntymistä.
   Samoin sinulle, mukavia talvipäiviä tässä kevään kynnyksellä.

   Poista
 14. Meille sato viimeyönä ainakin 20senttii lunta ja loumitöitä on esissä. Harmi nuo rusakot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johan saitte taas kunnon kerroksen uutta lunta. Toivottavasti ei ollut kovin painavaa. Tuossa määrässä riittää kolattavaa.

   Poista
 15. Meillä on nyt lämpöasteita (pitäisi pakastua uudelleen iltapäivällä) ja lumi sulaa ja putoilee puiden oksilta ja katoilta.

  Eilen illalla seurasimme pihan reunalla ruokailevan rusakon touhuja. Kun se nousi seisomaan kahdelle jalalle ja kurotti ylös hamuamaan purtavaa, se ylti todella korkealle. Siinä olisi saanut olla suojaverkolla korkeutta! Onneksi pihan perällä ne saavatkin syödä, mitä löytävät. Tosin ovat käyneet tässä lähipihallakin suviruusua popsimassa. Se onkin levähtänyt aivan liian isoksi 🤭.

  Upeaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpöasteita on täälläkin ja räystäiltä tippuu vesi. Pidemmän lenkin tehdessäni näin, kuinka peltikatoilta lumi tuli rytinällä alas.
   Rusakko on tosiaan iso eläin takajaloilleen noustessaan. Olen nähnyt omassa puutarhassa, kuinka korkealle ja kauas se halutessaan ulottuu. Sinulla on pensasruusujen leikkuusopimus rusakoiden kanssa. Onneksi ruusupensaat eivät pienestä pelästy.
   Meillä on ollut mukava sunnuntai. Toivottavasti sinullakin!

   Poista
 16. No jopas on paljon jänisten jälkiä. On teillä paljon lunta. Kirjoitin just postauksessani, että täällä alkavat kinokset vajota. Toivottavasti tuollaisia pakkaslukemia ei enää tule tänä talvena. - Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä etelässä on ollut runsasluminen talvi aikoihin. Tämän päivän plussakeli on saanut hanget vajoamaan. Saapa nähdä, millainen kevät tällä lumimäärällä on edessä. En usko, että paukkupakkasia enää tulee. Pientä pakkasta on luvassa, ihan normaalia.
   Samoin sinulle, mukavaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 17. Justiinsa tänään puhuttiin (ennen ja jälkeen lumitöiden) että mikäli vuoden sadesumma on vakio, olemme ilmeisesti saaneet kesän sateista suurimman osan nyt ihan muutamassa viikossa. Lunta satoi ja tuiskutti ja kinosti ja nietosti viikonlopun aikana sellaiset 15 cm ja pihan kinokset alkavat olla muhkeimmillaan. Kyllä ne onneksi aurinkoiselta mäkipihalta nopeasti haihtuvat jahka aurinko pääsee tositoimiin.
  Voihan rusakko, harmi jos ne penteleet hotkivat kitoihinsa ruusutkin, voin varmaan sanoa hyvästit kotiliesi-ruusuilleni, ne reppanat ovat meidän jänisten tanssiareenan keskellä.
  Mukavaa talvista viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 18. Meiltä lähtevät lumet parhaillaan kovaa kyytiä. Hanki on huvennut parin päivän plussakelien myötä senttitolkulla. Vielä en ollut ehtinyt kyllästyä talveen, mutta kyllä tämä keväinen fiiliskin on jo ihan tervetullut. :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!