sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Ihana kärhökesä

Lumikärhö - Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Kulunutta kesää voisi sanoa minun ensimmäiseksi todelliseksi kärhökesäksi. Sininen alppikärhö on toki asunut meillä jo pidemmän aikaa ja silloin tällöin olen muitakin kärhöjä istuttanut. Ehkä en ole niihin riittävästi paneutunut tai mistä johtunee, mutta aika huonosti olen niiden kanssa pärjännyt.

Loistokärhö - Clematis 'Rouge Cardinal'

Pari Multi Blueta, Ville de Lyon ja Rouge Cardinal ovat ensimmäiset jalokärhöni ja näyttävät vihdoin kotiutuneen. Viime kesänä innostuin ihan uudella tavalla kärhöistä ja innostus on jatkunut myös tänä kesänä uusia kärhöjä istuttamalla. Vaikka keväällä näytti, että talvi olisi vienyt vanhatkin kärhöt mennessään, pelko osoittautui turhaksi. Yhtä lukuunottamatta kaikki nousivat ja osa on kukkinut todella upeasti.

Jalokärhö - Clematis viticella 'Polish Spirit'

Rouge Cardinal, Polish Spirit, Aljonushka ja Princess Diana kukkivat edelleen runsaana. Ville de Lyon jo välillä lopetti ja nyt siinä on hurja määrä uusia nuppuja. Mitenkähän niiden käy, jos säät luvatusti tästä kylmenevät?

Loistokärhö - Clematis 'Ville de Lyon'

Toivon, että tämän kesän hankinnat alppikärhö Purple Dream, Nelly Moser, Pink Fantasy ja Columnella pärjäävät tulevan talven yli. Nelly Moseria lukuunottamatta muut on istutettu suoraan maahan ja ne ovat ainakin kasvaneet mittaa kesän aikana. Nelly Moser vietti kesän ruukussa ja pääsi maahan vasta elokuun puolivälin paikkeilla. Se on ainakin saanut vettä ja lämpöä osakseen.

Alppikärhö - Clematis alpina pukkaa loppukesän nuppujaan

Ehkä ennen suhtauduin kärhöihin turhankin juhlallisesti, enkä löytänyt niille sopivia istutuspaikkoja. Kotkan puutarhojen monipuolisista kärhöistutuksista mallia ottaen olen nyt  istuttanut kärhöjä muiden perennojen taustoille ja oheen, puihin kiipeilemään ja tietenkin erilaisiin köynnöstukiin. 

Lumikärhö - Clematis ´Summer Snow´ (´Paul Farges´)

Kaikki kärhöt ovat ihania, mutta etenkin tämän loppukesän sydämeni on varastanut lumikärhö. Ostin sen ihan kesäkuun alussa Paul Farges -nimisenä, enkä silloin tiennyt kyseessä olevan lumikärhö. Olin etsimässä vaaleanpunaista alppikärhöä, mutta ei ollut sellaista ja muutenkin valikoima oli äärimmäisen vaisu. Tuntui kuitenkin, ettei täältä nyt voi ilman kärhöä kotiinkaan lähteä ja niinpä sitten ostin valkokukkaisen kärhön. Onneksi, sillä hän on aivan lumoavan kaunis. 


Pitkä ja vaatimaton taimi on kasvanut mittaa ja korkeutta hurjasti ja aloitettuaan kukkimisen se ei ole muuta tehnytkään. Kukkii ja kukkii ja miten kaunis se onkaan palleroisine nuppuineen ja valkeine kukkineen. Aivan ihastuttava!
 

32 kommenttia:

 1. Sama juttu. Ostin kesäkuussa lumikärhön (blogien innoittamana) ja olen aivan ihastunut siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Tämä blogimaailma on varsinainen innoitusten aarreaitta.

   Poista
 2. Ihanat kuvat - kivan näköinen tuo lumikärhö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Lumikärhön nuput varsinkin ovat hauskan näköiset pallerot.

   Poista
 3. Minäkin haaveilen lumi- ja mantsuriankärhöstä. Kärhö sopisi hyvin kiipeämään männyn runkoa pitkin jokirannassa... Toivottavasti saan ne joskus hankittua. Kannattaako sitä istuttaa näin syksyllä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin ajatuksin istutin mantsuriankärhön vuorimännyn lähelle, jotta se lähtisi mäntyyn kiipeilemään. Ei ole vielä kiivennyt mihinkään ja kukkikin kovin vaatimattomasti.
   Syksy on hyvää istutusaikaa, mutta onkohan nyt jo kärhölle liian myöhäistä. Arat kasvit suositellaan istutettavaksi keväällä. Ehkä joku viisaampi osaisi neuvoa paremmin.

   Poista
 4. Juuri eilen kävelyllä ihastelin kun jollakin pihalla kasvaa sitä multiblueta, vai olisiko Jackmanii'ta pitkin aitoja yhdessä tuon lumikärhön kanssa. Aivan ihastuttava näky. Eikä tainneet kärsiä yhtään taannoisista rankkasateista. Kärhöt on täydellisiä syyskukkia :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti oli upea näky. Erilaisten kärhöjen yhdistäminen onkin kiva idea. Ja harvoin missään puhutaan kärhöistä syyskukkijoina.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Lumikärhö on todellakin kaunis! Olen iloinen, että sellaisen tulin hankkineeksi.

   Poista
 6. Ihanasti kukkivat kärhöt. Kärhöissä on juuri se hyvä puoli, että ne kukkivat, tosin hieman lajikkeesta riippuen, hyvin pitkälle syksyyn ja uusia nuppuja tulee jatkuvasti. Sateet eivät niitä pahemmin haittaa, kunhan sade ei ole etenkin näin syksyllä, kovin pitkäkestoista. On hienoa, että olet satsannut kärhöjen kasvatukseen, sillä ne tulevat ilahduttamaan sinua kauniilla kukinnallaan vuosia eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti tämä kesä on ollut mieluinen kärhöille, sillä myös vanhemmat kärhöni ovat kukkineet edellisvuosia runsaammin ja pidempään. Eivät tosiaankaan ole sateista piitanneet, päinvastoin. Ja ilahduttavaa on juuri tuo loppukesään ajoittuva kukinta.

   Poista
 7. Kärhöt ovat kuin ruusut - kukoistavat kiitollisesti kun saavat runsaasti ravinteita ja vettä. Viimeksi mainittua on satanut taivaalta aivan ylettömästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateissako piileekin tämän kesän kärhökukinnan salaisuus. Siitä täytyy ottaa opiksi ja mahdollisten tulevien kuivien kesien aikana kastella ahkerasti.

   Poista
 8. Minulta kuoli lumikärhö talvella. Sen menetys riipaisi, sillä se todellakin on lumoava kärhö! Uusi täytyy kyllä saada. Tuo kärhö on siitäkin kiva, että se kasvaa jo ekana kesänä ihan hyviin mittoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätti tosiaan, kuinka valtavalla voimalla ja opeudella lumikärhö sujautti itsensä korkeuksiin. Ja sitten alkoi kukkimaan. Aivan ihana kärhö. Jos tuo heittää henkensä, takuuvarmasti hankin uuden.

   Poista
 9. Mo jopa! Aivan upeita kärhöjä, jotka tuovat puutarhaan viidakkomaisuutta ja salaperäisyyttä, vähän villin lumotun puutarhan kosketusta.

  Minä en jaksa tajuta, miksi lumikärhö ei minulla menesty, mutta alppikärhö jo itsestään leviää...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, ota näistä kasveista selvää. Joitakin kasveja olen istuttanut kerta toisensa jälkeen, eivätkä ne koskaan ala meillä kasvamaan ja kukkimaan. Ehkä pitäisi sellaisten suhteen luovuttaa.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on näköjään sekoilupäivä tietotekniikan parissa. Mitähän seuraavaksi...?

   Poista
 11. Oi, oi! Ihanat kärhöt! Non ny vasta kotoontunu ja ruvennu kasvamahan. Ensimmäästen kärhöistutusten jäläkehe mäki olin pettyny. En tajunnu, että suuret kärhöpehkot on kasvanu monta vuatta.
  Multa talavi vei molemmat lumikärhöt. Ens keväänä ostan uuren, yhyren. Ja muutenki taitaa olla kärhöjen hankinta tapeetilla, jos ei ihimeellisiä heräämisiä tapahru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöjen suhteen niitä ihmeitä kuulemma tapahtuu, mutta tulerpa sitten suurempi puska, jos vieressä on uudempi istutus. Minäkään en tajunnut, että kärhöni vaatii oman aikansa kotiutumiseen ja runsaaseen kukintaan. Lumikärhö on siinä poikkeus, sillä se kasvoi yhdessä kesässä korkeuksiin ja ryhtyi saman tien kukkimaan.

   Poista
 12. Kaikki kärhöt ovat kauniita, mutta Summer Snow on ykkönen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kesän kokemuksella voin olla täysin samaa mieltä kanssasi.

   Poista
 13. Mulla kuoli viitisen viime kesänä istutettua kärhöä kurjan talven aikana. Ne jotka talvehtivat kukkivavat komeammin kuin koskaan. Erityisesti Princess Diana ja Multiblue olivat ihan huikeita! Tuon lumikärhön hankin ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli tosiaankin varsinainen kärhökesä. Toivottavasti selviävät tulevista talvista ja myös kukkivat runsaasti. Lumikärhö on kyllä aivan ihana. Suosittelen lämpimästi.

   Poista
 14. Kärhöt ovat ihania, mutta tänä kesänä ne lähtivät hitaasti kasvamaan ja jäivät ehkä sen vuoksi pionien kukinnan varjoon. Nyt loppukesällä moni hitaasti herännyt on kukkinut muutamalla kukalla. Mukava kuulla, että sinulla on ollut hyvä kärhökesä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllätyin itsekin siitä, miten hienosti kärhöt ovat kukkineet ottaen huomioon niiden tosi hitaan heräämisen. Joka kesä näyttää joku kasvi loistavan. Olisihan se upeaa, jos kaikki loistaisivat joka kesä, mutta se lienee liikaa toivottu.

   Poista
 15. Uijui, mitä kärhöjä! Olen yllättynyt, miten kauniita myös kärhöjen pähkylät voivat olla. Oma jalokärhöni kukki intensiivisesti tuossa seinustalla ja nyt se on täynnä pörhöisiä pähkylöitä. Oikein odotan, miltä ne näyttävät kuurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Sannis! Kärhöjen karvaiset pähkylät ovat minustakin ihania ja hyvin kuvauksellisia. Hienoa, että aika monestakin kasvista voi nauttia myös ennen tai jälkeen kukinnan. Lumikärhön nuput ovat myös aivan ihastuttavia pampuloita.

   Poista
 16. Tykkään tuosta lumikärhöstä.
  Kaikki kärhösi ovat kauniita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Kaikki kärhöt taitavat olla kauniita, mutta tämän kesän hurmaavin on ehdottomasti ollut lumikärhö.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!