torstai 15. syyskuuta 2016

Nyt on kaikki suunnitellut pensaat leikattu

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Wim's Red

Pari päivää on taas mennyt puutarhakuntoilun parissa. Leikkasin muutaman vuoden tauon jälkeen alapihan takaosan pajuangervoaidan. Johan se olikin päässyt ränsistymään ja oksat lakosivat sinne tänne. Enää ei päässyt pensaan lähelle nurmikkoa leikkaamaan, joka myös on johtanut siihen, että pajuangervo on alkanut laajentamaan reviiriään luvattoman paljon. Sen saa hyvin pysymään kurissa, kun ajaa leikkurilla kaikki pienet versot nurin.


Samalla nyhdin hurjan määrän lilliputtikokoisia vaahterantaimia ja jokusen jo vähän suuremmaksikin kasvaneen puun pois. Vaahteroita on jo omalla tontilla sen verran monta ja ympäristössä toinen mokoma lisää. Ovathan ne ihan kauniita puita, etenkin syksyn niitä värittäessä. Vaan syysharavoinnin hetkellä olen täysin kypsä kahlatessani vaahteranlehtikasoissa ja miettiessäni, miten kummassa saan ne taas johonkin tungettua. Vaahteranlehti on paksu ja kova ja sen maatumiseen menee aikaa. Varsinkin, jos lehtiä on kasapäin. Niinpä yleensä ajan pahimmat vaahteranlehtikeskittymät leikkurilla pienemmäksi silpuksi. Silti lehtikasoja on meidän pihamaalla vaikka toisille jaettavaksi. Kuka haluaa?


Leikkasin myös tontin molemmissa päissä rehottavat sekä yläpihalla kahdessa paikassa kasvavat tuoksuvatukat. Naapurin puolelle jäi vielä aikamoinen ryteikkö, mutta enpä voi ilman lupaa mennä toisten pusikoita leikkaamaan. Enkä olisi kyllä enempää jaksanutkaan. Vatukka kuuluu niihin kasveihin, joka risuttuu todella nopeasti ja se kestää vuosittaisen alasleikkaamisen erinomaisesti. Kukkiikin ihan yhtä komeasti, oli leikattu tahi ei.

Komeamaksaruoho - Sedum Herbstfreude

Ukkokulta raahasti oksahakettimen leikattujen pensaiden lähistölle ja silppusi materiaalin siinä paikalla. Säästyttiin kärräämiseltä ja sinne tänne siirtämiseltä. Kippasin hakkeen vatukoiden kasvupaikalle ja sinne se hävisi oivallisesti. Aikanaan siitä tulee multaa. Kätevää.


Tyhjensin kasvihuoneen, kippasin mullat istutuslaatikoista hedelmäpuiden alle ja pesin kasvihuoneen ja laatikot. Raakoja tomaatteja oli vielä jonkin verran, mutta koska luvassa on kylmeneviä ilmoja, katsoin paremmaksi tuoda ne sisälle sen sijaan, että lämmittäisin kasvaria. Tarkoitus oli kypsyttää niitä, mutta innostuin säilömään raa'at tomaatit etikkaliemeen, kuten Strömsö-ohjelmassa viimeksi tehtiin.


Isojen pensaiden leikkaaminen tuntuu aina jotenkin peruuttamattomalta, mutta sitä se ei ole. Leikkaaminen on monien pensaiden suhteen tärkeä hoitotoimenpide, jolla niiden ulkonäköä parannetaan ja ikääkin pidennetään. Norjanangervo, jos mikä, on leikkaamisella merkittävästi koheneva pensas. Leikkasin mm. talon päädyn norjanangervopensaat 21.8. ja nyt niissä on jo kymmensenttisiä versoja. Hetken aikaa talon pääty on paljaan ja tylyn näköinen, mutta ei aikaakaan, kun vihreä runsaus pääsee taas valloilleen.


Ulkotouhujen lomassa pesukone pyöritti lakanapyykkiä. Harvoin on ollut niin upeita pyykinkuivatusilmoja, kuin mitä nämä syyskuiset päivät ovat olleet. 

Pienestä pitäen Juuso on rakastanut lakanoiden vaihtamista ja yhäkin sen pitää päästä möyrimään patjan ja aluslakanan väliin. Siellä se muodostaa massiivisen kumpareen ja ilmeisesti kuvittelee, ettei häntä kukaan näe. Juuso ei millään muista olevansa yli kuusikiloinen katti. Ei lakanoidan alla möyriessään, eikä mamman syliin sukankutimen väliin tunkiessaan.


Puhtaiden ja raikkaiden lakanoiden väliin on kyllä aivan ihana illalla, ahkeran pihapäivän jälkeen kömpiä. Piti jättää päiväpeitto laittamatta, kun Juuso päätti jäädä päikkäreille heti lakanoiden laittamisen jälkeen. 

Syyshortensia - Hydrangea paniculata Vanille Fraise

Postauksen aloitti upeasti punertunut syyshortensia Vim's Red ja sen päättäköön Vanille Fraise, joka saakoon tämän kesän sinnikkyyspalkinnon. Kuolemankielistä toipuneena se on venyttänyt omistajaansa pidemmät versot ja nyt pukkaa vielä kukkiakin taivasta hipoviin latvoihinsa. Vaikka ei ehtisi nuppuja avata, pitkänhuiskeat varret ansaitsevat kunnioittavan kumarruksen ja kiitoksen. Siis kiitos, että uhmasit talven ankaruutta ja pahoin kärsineenä päätit ottaa melkoisen kasvupyrähdyksen näyttääksesi, ettei sinua niin vain nujerreta. Siinä on esimerkkiä monelle muullekin.

44 kommenttia:

 1. Siellähän on ollut mahtava tehovaihde päällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko tehdä isolla vaihteella silloin, kun on vapaata ja aikaa. Tai pakko ja pakko. Tuntuu, että mielelläni voisin viettää kaiken aikani pihatöissä ja delegoida muut velvollisuudet toisille.

   Poista
 2. Ihana 'Wim's Red'.
  Kunniootettavaa rehkimistä! Huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshortensiat ovat tänä vuonna hurmaavia. Siis ne, jotka selvisivät viime talvesta.

   Poista
 3. Hurja, miten olet jaksanutkaan ahkeroida!

  Tuntui siltä, kuin puhtaiden lakanoiden tuoksu olisi tullut tänne asti... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puurran aina hommat kerralla alusta loppuun ja sitten lepään hyvällä omallatunnolla.
   Puhtaiden lakanoiden tuoksua on mahdoton vastustaa.

   Poista
 4. Paljon ja palkitsevaa sait aikaiseksi.
  Puhtaisiin lakanoihin on aina nautinto sukeltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä ei saa mitään aikaan ja välillä tulee hommattua ylenmäärin.

   Poista
 5. Paljon oletkin saanut touhuiltua. Siitä tulee hyvä olo, eikö vain? Ihana Juuso puhtaissa lakanoissa, oikea söpykkä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raataminen sinänsä ei ole mikään huvi, mutta tehtyä työtä on ilo katsella.

   Poista
 6. No huh, oletkin ahkeroinut leikkaus puuhissa ja kasvarikin on siivottu. Itsekin pohdein kasvarin tyhjentämistä, mutta odotan vielä tomaattien kypsymistä epätoivoisesti. Puhtaiden lakanoiden alle on niin ihanaa pujahtaa, ja Juusokin sen tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sipulit on vielä istuttamatta, joten on pakko aikatauluttaa töitä pois listalta. Ikkunatkin pitäisi pestä.... Onhan noita hommia, mutta jokaisesta tehdystä työstä tulee hyvä mieli.

   Poista
 7. Kovasti olet ahkeroinut upea syyshortensia:)

  VastaaPoista
 8. Sinä olet ollut ahkera, tänään olikin oikein hyvä päivä ulkona touhuta. Paras tehdäkin ne "pakolliset" hommat hyvän sään aikana - kasvihuoneen pesu ainakin on kovin ikävää touhua kylmällä ilmalla, kädet kohmeessa. Ja ulkoruukkujen pesu ulkona myöskin on sellainen asia mitä ei kannata jättää ihan viimeiseksi.
  Kisu kyllä tietää, missä on kodin paras paikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime syksynä kasvarin pesu jäi muiden kiireiden vuoksi. Keväällä pääsee helpommalla, kun syksyllä ahkeroi.
   Juuso ehti päivällä köllöttää puhtailla lakanoilla, joten illalla ne eivät enää sitä kiinnostaneet. Ei tarvinnut jakaa tilaa kissan kanssa.

   Poista
 9. Hortensioissa on ollut ihan uskomaton kasvuvoima pakkastuhoista huolimatta. Voi Juusoa, sai puhtaat lakanat, niistä nauttii kissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Aivan kuin haluaisivat näyttää, ettei meitä niin vain nujerreta.
   Kissat ovat varsinaisia nautiskelijoita. Ymmärtävät hyvän päälle.

   Poista
 10. Olet kyllä ahkeroinut puutarhassa!

  Mikä siinä lakanoiden vaihtamisessa mahtaa kissoja niin viehättää? Muruseni on myös aina mukana, kun petivaattteet vaihtuu ja se on ihan parasta huvia roikkua lakanassa kiinni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt samaa ja myös sitä, miten kummassa kokonaan toisaalla täydessä unessa nukkuva kissa aina huomaakin, että on lakanoidenvaihtoaika. Enpä ole käynyt koskaan Juusoa houkuttelemassa mukaan touhuun, mutta niin se vain ilmestyy paikalle ihan ensi vaiheessa.

   Poista
 11. Jotenkin nuo puutarhahommat tuntuvat kulkevan alkusyksystä jotenkin sutjakammin.
  Sinä olet saanut paljon näyttävää aikaan. Pensaat poikki ja kasvari puhtaaksi. Kohta voi jo sanoa, että kaikki tämän vuoden hommat on tehty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshommissa kaikki suuntaa jotenkin alas ja pois, joten ehkä se ripeyttää niiden tekemistä. Ei pahemmin tarvitse miettiä ja suunnitella, kunhan tekee. En vain tajua, miten tämä aika hurahtaa niin vikkelään.

   Poista
 12. Oletpa käyttänyt tehokkaasti syksyn ilmeisesti viimeiset lämpimät päivät puutarhassa ahkerointiin! Luulin, ettei Vanille Fraise kuki lainkaan tänä syksynä, mutta yllättäen muutama kukka oli avautunut matkamme aikana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanille on yllättänyt tänä vuonna monella tapaa, mikä on ihan positiivista. Mukavaa, että puutarhassa riittää näitä ilonaiheita ihan viime metreille saakka.

   Poista
 13. Niin ihana kun vaahteranlehtikasoissa onkin kävellä, en silti taida sinulta niitä haluta. Mutta kiitos tarjouksesta ;) Oot taas toiminut kuin tornaado ja laittanut paikkoja syyskuntoon. Meillä on sipulitilaus saapunut, muuten ei mikään edennyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan harmi, minä kun ajattelin, että pari autokuormallista vaahteranlehtiä olisi voinut toimittaa vaikka sinne Tampereen nurkille. Täytyy nyt miettiä jotain muuta tapaa niiden hävittämiselle.
   Tsekkasin illalla, että viime vuoden ensimmäinen pakkasyö oli meillä lokakuun alkupäivinä. Tuli pikkuinen paniikki, kun pitäisi ne sipulit maahankin saada. Eli tornadona täytyy toimia jatkossakin.

   Poista
 14. Voi kun sinä olet ahkera, itsellä tahtoo näin syksyllä jo ulkona olo vähentyä... aurinko siellä nytkin paistaa, mutta viileä on ollut aamu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatyöt ja ulkona touhuaminen on minulle terapiaa ja sopiva katkos vanhusten hoitamisessa. Myös kuntoliikuntaa, kun meidän kylällä on niin tylsät lenkkeilyreitit. Laiskottelen sitten talvella kesänkin edestä. Ja on minulla ollut lukuisa joukko vuosia, jolloin en saanut kerrassaan mitään aikaan. Ihanaa, että elämä taas maistuu.

   Poista
 15. Juur tän aamuna laitoin fb-sivulleni oman punertuneen syyshortensiani oksan kuvan. =)

  Mutta aika matalalta olet uskaltanut leikata pensaat. Oletko varma että ne nyt jaksavat kestää talvipakkaset?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä käydä katsomassa.
   Pajuangervo ja tuoksuvatukka tuntuvat lähtevän kasvuun jo pelkän ajatuksen voimalla. Ovat kumpainenkin levinneet jo riesaksi asti, joten ei haittaa, vaikka pakkanen niitä kurittaisikin. Aina olen ne leikannut miltei maata myöten ja aina ovat kasvuun lähteneet. Muita pensaita en näin rohkeasti leikkaa.

   Poista
 16. Tykkään punertuvasta hortensiasta, se on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marliska, minäkin tykkään. Eilen katselin tavallista syyshortensiaa, joka sekin punertuu hennosti.

   Poista
 17. Tehokasta ahkerointia!

  Mainio Juuso:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mamma touhuaa ja Juuso lepää molempien edestä. Hyvä työnjako.

   Poista
 18. Minäkin mieluusti leikkelisin pensaita, jos ne vain kasvaisivat:( Muutama vuosi sitten istuttamani lumimarjat ja koivuangervo jörrittävät saman kokoisina edelleen. Pitäisi varmaan vähän kitkeä niiden alustoja ja laittaa haketta pidättämään kosteutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä, miten sama pensaslaji saattaa kasvaa eri tavoin erilaisessa paikassa. Joku kasvi on suorastaan ongelma toisaalla ja toisaalla se ei tahdo kasvaa laisinkaan. Sinun tapauksessasi lumimarjasta ja koivuangervosta ei ainakaan ole riesaa.

   Poista
 19. Siistiä tuli! Minullakin on tapana silputa lehtiä ruohonleikkurilla. Kun vähän haravoi lehtiä kasaan ja jyräyttää leikkurilla yli niin johan tulee silppua (ja taas on haravoitavaa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ne viimeisimmät ylijyrätyt silput voi sinne nurmikolle jättääki, kunhan ei liian paksua kasaa jätä.

   Poista
 20. Kyllä on niin siistiä. Kaikki hyvin järjestyksessa. Oot kyllä tosi ahkerasti tehnyt töitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaan on niin kiva touhuta pihassa. Vastapainoa kaikelle muulle.

   Poista
 21. Kasvihuonekin jo siivottu. Apua, olenkohan ihan myöhässä, sillä minulla on vielä vaikka mitä hommia tekemättä pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli, tekemistä riittää meidänkin pihassa. Työjärjestys itse kullakin saattaa olla ihan erilainen.

   Poista
 22. Voi että, olet ollut taas niin aikaansaava ja ahkera, upeaa! Juusolle rapsutuksia leuan alle, ihanan näköistä on puutarhassasi. Hortensia on hyvin suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Välillä sitä saa enemmän aikaan ja sitten tulee niitä hetkiä, jolloin ei tapahdu yhtään mitään.
   Juuso kiittää rapsutuksista ja haukottelee parhaillaan suu ammollaan.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!