perjantai 23. syyskuuta 2016

Lupaus keväästä laitettu mullan alle

Nuokkuluppio - Sanguisorba obtusa

Yhtä pussukkaa lukuunottamatta kaikki tämän syksyn sipulit on nyt maahan peitelty. Menivät jotenkin tavanomaista sutjakkaammin, joten aloin jo epäillä, oliko niitä sittenkin liian vähän. Tarkoituksella olen pysytellyt poissa kaupoista ja sipulihyllyjen ääreltä, etten vain rohmuaisi niitä enempää, kuin mitä kohtuudella jaksan istuttaa. Ettei mene multatouhut tympimisen puolelle.

Syysleimu - Phlox paniculata

Koska tämä blogi toimii myös puutarhapäiväkirjanani, laitan oheen istuttamieni sipulien nimet. Tavaksi on tullut käydä täältä tsekkaamassa, mitä on aiemmin tullut tehtyä, vaikka toki tein perinteisen listan syyssipuleista myös tarvittaessa paperille tulostettavaksi. Nimet kuvien sipuleille kulkevat ylävasemmalta alaoikealle ellei erikseen ole muuta mainittu. 

Kuvat on kunkin nettikaupan omilta sivuilta, joten ne olkoon lähinnä viitteenä siitä, millaista keväällä on odotettavissa.


Tulipa Peach Blossom
Tuilpa Silver Parrot
Tulipa Voque
Tulipa Florosa

 
Tulipa Blueberry Ice
Tulipa Exotic Emperor
...ja myös Tulipa Exotic Emperor
Tulipa Sweet Desiree 

Taidan tykätä Exotic Emperorista, sillä olin tilannut sitä pussukan kahdesta eri nettikaupasta. Hmm...


OikeallaTulipa greigii Temple's Favourite 
ja vasemmalla Tulipa Toronto, joka tuli bonuksena. 


Tulipa Apricot Parrot
Tulipa Charming Beauty
Alhaalla Tulipa Sun Lover,
 joista toisen tilasin nettikaupasta ja toisen ostin Lidlistä.

 
 Vasemallalla Tulipa Lilac Wonder
ja oikealla Tulipa Persian Pearl
sekä Tulipa sylvestris eli metsätulppaani, josta ei kuvaa.
 

Narcissus  Vanilla Peach
Narcissus Mount Hood
Narcissus Mondragon
Narcissus triandrus Rip van Winkle
sekä narcissus canaliculatus, josta ei kuvaa.
Lilium Rosella's Dream, joka myös alaoikealla, koska ostin niitä kaksi pussia.
Lilium Natalia (ruusulilja)
Lilium regale (kuningaslilja)
Lilium orientale Antonia (pinkki lilja, josta ei kuvaa).

 Pikkusipulit istutin jo viime viikolla, mutta laitan ne tähän samaan yhteenvetoon, jotta löytyvät yhdestä paikasta.


Allium sphaerocephalon eli pallerolaukkaa kaksi pussillista
Allium mix, jossa lilaa ja valkoista sekaisin.
 

Scilla hispanica - Espanjansinililja
Crocus botanical
Muscari armeniacum 'Fantasy creation'
Scilla mix

 
Fritillaria michailowskyi - Keltareunapikarililja
Fritillaria - Kirjopikarililja


Lilium martagon Alba - Valkoinen varjolilja
Camassia leichtlinii - Isotähtihyasintti 


Puschkinia scilloides libatonitica
Chionodoxa luciliae alba
Galanthus nivalis
Galanthus woronii

Eranthis hyemalis - Talventähti

On se aina sellainen uurastus saada sipulit maahan. Tulput istutin pääosin tällä kertaa omenapuiden alle, sillä ne olen pyrkinyt pitämään muista kasveista vapaana. Akileijat ja nyttemmin myös pioniunikot sekä sormustinkukat ovat löytäneet myös omppupuiden alustat, mutta niiden juuria ei tarvitse samalla tavoin surra, kuin jos olisin tietoisesti jotain tärkeää sinne istuttanut. 

Enemmänkin sipuleita olisi voinut maahan piilottaa. Etenkin narsisseja ja pikkusipuleita. Raja kulkee kuitenkin kukkarossa tai pikemminkin pankkitilillä. Sipuleihin saa helposti uppoamaan euron poikineen ja sen jälleen totesin klikatessani nettikaupassa ihanuuksia ostoskoriin. Loppusumman nähdessäni alkoikin sitten raaka puhdistus, jotta sain maksettavan summan budjettiini sopivaksi.

Huomasin myös sellaisen seikan, että joitakin keväällä tai peräti jo aiemmin kiinnostaviksi toteamiani sipuleita (lähinnä tulppaaneissa) ei nyt löytynyt laisinkaan. Uusia oli toki tullut tilalle, mutta olisi mukava hankkia myös niitä, jotka on hyviksi ja kauniiksi todennut. Jotenkin jäi sellainen tunne, että tänä syksynä sipulitarjonta oli edellisvuotta vaisumpaa.

Ensi vuonna voisikin kokeilla ulkomaisia sipulisivustoja, joihin en ole vielä tutustunut. Enkä tänä vuonna enää uskallakkaan, että talous pysyy kurissa. Ja ehkä pian alkaa jo olla liian myöhäistäkin. 

Ruusuangervo - Spiraea japonica

Vaikka tässä syksy kovin painaa päälle, on lupaus keväästä jo valmiina mullan alla. 
Ei muuta, kuin mukavaa viikonloppua kaikille ihanille ihmiseille!
 

53 kommenttia:

 1. Mahtavan paljon sipuleita olet jemmannut, on siinä iloa keväällä -myös meille lukijoille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin oivallinen näkökulma. Täytyypä ensi kevään sipulipostauksissa muistaa, että jaettu ilo on suurempi ilo.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Pirkko! Ja kissoille myös.

   Poista
 2. Hurjan paljon olet mukuloita piilottanut, ja monipuolisesti kaikkea. Silmiin pisti tuo tulppaani onkohan se Tulipa Florosa, niin kaunis on sekin samoin nuo kerrotut myös, mitä sinulla näkyy olevan paljon. Kirjopikarililja on myös tosi kaunis, ja kovin kuvauksellinen, muistan nähneeni blogeissa siitä paljon kuvia. Harmittaa vähän kun en muistanut sitä tilata, vaikka päätin jo kesällä niin. Sitä ei taida ihan tavallisessa puutarhamyymälässä olla, luulisin. On sinulla tiedossa ihanaa kukkarunsautta sitten keväällä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Florosaa minulla on ollut ennenkin ja siksi tiesin sitä nytkin metsästää. Se on kaunis niin väriltään kuin muodoltaan.
   Kirjopikarililjoja on nykyään aika hyvin saatavissa. Näin niitä ihan hiljan ainakin K-raudassa. Eiköhän niissä ole aika lailla sama valikoima ympäri maata, jos vain ei ole kaikkia vielä myyty. Keltareunaista pikarililjaa en ole nähnyt kaupoissa, vaan sitä tilasin netistä.
   Toivotaan nyt, että edes osa noista kukkii. Luontoäiti on aika arvaamaton.

   Poista
  2. Kiitos vinkistä, taidanpa ihan huomenna käydä katsomassa.

   Poista
 3. Nii hehkuvia färiä! Nua kerrotut tulput on upeeta. Kukkiivakki kauemmi.
  Voi onnellista, kevät o jo hoirettu. Oon vasta pikkusipulit laittanu. Valittemine on nii kivaa, ettei muista sitä vähemmän kivaa kaivuuvaihetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin juuri, tuliko tulppujen istutuksen kanssa hätäiltyä. Viime vuonna laitoin ne multaan syyskuun lopulla. No, ovatpa poissa päiväjärjestyksestä.
   Sipuleita on tosi kiva ostaa, mutta siitä istuttamisesta en kyllä tykkää. Kevään kukinta mielessä on multaa kaivettava. Muuten ei varmasti tulisi mitään.

   Poista
 4. Ja minä kun luulin, että minulla on paljon istutettavaa... Onpa sinulla keväällä kukkaloisto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taisin istuttaa vähemmän kuin viime vuonna, mutta enemmän pikkusipuleita. Niiden kukintaa kaipasin kovasti keväällä. Toivottavasti kukkivat tulevana keväänä.

   Poista
 5. Mukavaa viikonloppua myös sinulle - ihania kukkasia jälleen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja! Kunpa sitten kukkisivat ensi keväänä.

   Poista
 6. Hui tuota ahkeroinnin määrää... Sanattomaksi vetää. Mutta keväällä saat sitten esitellä kaikkea tuota kauneutta meille :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takuuvarmasti keväällä kaikki joutuvat katselemaan sipulikukkieni kuvia - mikäli ne vain mullasta nousevat, eivätkä joudu talven jalkoihin.

   Poista
 7. Voi miten monenmoista mukavaa multiin on nyt piilotettu. Aivan herkullisia löytöjä, joista ilo irtoaa keväällä. Munhan tosiaan pitää vielä yrittää löytää tuota pallerolaukkaa ja kirjopikarililjaa, kiitos muistutuksesta ;) Vanhojen istutusalueiden uudistuksen vuoksi täällä on ollut satamäärin vanhoja sipuleita kaivettavana uudelleen maahan. Auts, mutta en malttanut olla laittamatta niitä, koska ovat jaksaneet kukkia joka kevät kuusi vuotta jakamatta ja ne on istutettu ties kuinka paljon ennen meidän muuttoa tähän. Sivusipuleita oli paljon!!! Joitain uusiakin laitoin, mutta sitten loppui voimat ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhat sipulikasvustot ja niiden jakaminen on mahtava varanto. On siinä hommaa, kun niitä kaivaa ylös ja takaisin maahan, mutta kyllä niistä sitten keväällä iloitsee. Ei kai tätä sipulishowta jaksaisikaan, ellei siitä seuraisi niin upeaa palkintoa keväällä.
   Kovin monessa sipulikaupassa en nyt ole käynyt, mutta K-raudassa ainakin oli ihan mukava valikoima erilaisia sipuleita ja sieltä ostin pikkusipuleita. Parin nettikaupan mainokset tuli s-postiin. Niissä pikkusipulit olivat jo loppuunmyytyjä.

   Poista
 8. Todella kaunista ja runsasta kukintaa sinulla tiedossa. Tuollaisen sipulimäärän istuttamiseen kuluu jo runsaasti aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa istutus sujui kohtalaisen rivakasti, sillä omenapuiden alustat siivosin jo jonkin aikaa sitten ja nyt pääsin suoraan hommiin. Toivottavasti kaikki kukkivat hyvin keväällä.

   Poista
 9. Ihania sipuloita oot laittanut! :) Mulla on vielä tuo homma edessä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän tässä vielä hyvin ehdi. Viime vuotiseen verrattuna olin aika aikaisessa.

   Poista
 10. Oi oi mitkä ihanuudet sua odottavat keväällä. Toivotaan että kaikki tulis näkyviin. Kyllä on aivan ihania värejä ja malleja. Mulla ei nousis yksikään. Sulla täytyy olla hyvä viherpeukku :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei minulla mitään viherpeukkua ole. Sinnikkäästi vuosi toisensa jälkeen tekemällä ja osittain myös hyvällä tuurilla mennään. Luontoäitiä eli vaikeita sääoloja ja myyriä vastaan on vaikea taistella. Parina edellisenä keväänä kukinta on onnistunut. Toivotaan niin käyvän tulevinakin keväänä.

   Poista
 11. Oi runsautta! Ihania kevätkukkijoita olet hankkinut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laittavat noihin pakkauksiin niin kauniit kuvat, ettei niitä kerta kaikkiaan voi vastustaa.

   Poista
 12. Millaista kauneutta sinulla onkaan ensi vuonna tiedossa! Todella herkku tuo Tulipa Sweet Desiree. Täytyykin pinnata se heti muistiin ensi vuoden suunnitelmia varten. Eilen kykin reilu parisataa pikkusipulia maahan, nyt viikonloppuna pitäisi istuttaa muut paitsi tulput. Viikonlopun jälkeen varmaan tietää taas tehneensä puutarhatöitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sweet Desireetä minulla oli keväälläkin ja se osoittautui sekä kauniiksi että kestäväksi.
   Puutarhahommat ovat erinomaista kuntoilua. Välillä on päivän uurastuksen jälkeen niin jäykkä, ettei illalla tahdo tuoliin taipua.

   Poista
 13. Todellakin sulla on, mitä odotella keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sipulit nousetvat samalla tavoin, kuin ovat tehneet kahtena edellisenä keväänä. Riskillä mennään.

   Poista
 14. Oletpa hankkinut monenlaista! Laukat ovat suosikkejani. Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ainakin osa noista nousee keväällä. Laukat ovatkin ihania ja niitä on onneksi monenlaisia.
   Samoin sinulle, mukavaa viikonloppua!

   Poista
 15. Ihana valikoima kaikkea kaunista kevääksi! Upeat värit noissa tulpuissa, niitä en juurikaan laittanut mutta taidanpa vielä korjata asian ja tutkailla netin saloja. Noita keltareunapikarililjoja voisi lisätä myös, nekin ovat aika herkkiksiä!

  Toivottavasti ensi talvi olisi armollisempi kuin viime talvi, jotta kevät hurmaisi ihanalla kukinnallaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista riskihommaa sipulien istuttaminen taitaa olla, mutta kovasta talvesta huolimatta keväällä nousi valtaosa syksyn istutuksista. Saapa nähdä, miten nyt käy.
   Keltareunapikarililjoja istutin viime syksynä muistaakseni viisi ja vain kaksi niistä nousi. Ei ehkä yhtä varma, kuin tavallinen kirjopikarililja. Aina pitää yrittää jotain uutta.

   Poista
 16. Kaunis kevät tiedossa. Minulla on vielä kaikki laittamatta maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvinhän tässä vielä ehtii. Olin tänä vuonna edellistä aikaisemmassa.

   Poista
 17. Värikäs kevät luvassa, odotan jo postaustasi! Olen tyytynyt vain katselemaan netistä kuvia ja päätin hankkia sipuleita vasta sitten kun tiedän niille oikean paikan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti sipulipostaus tulee keväällä, jos vain istutetut selviävät talvesta ja nousevat ilahduttamaan. Sipulikukkien kuvat ovatkin niin ihastuttavia, että niitä on vaikea vastustaa.

   Poista
 18. Juuri tulin sipuliostoksilta minäkin; parit tulppaanit ja narsisseja. Huomiselle siis istuttamista. Upeita värisommitelmia olet löytänyt. Toivottavasti ne loistavat runsaina ensi keväänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parina keväänä olen onnistunut sipulien kanssa aika hyvin, joten toivotaan niin käyvän jatkossakin. Onhan se vähän sellaista riskihommaa, mutta niin taitaa olla kaikki kasvien kanssa touhuaminen.

   Poista
 19. Hyvää viikonloppua myös sinulle!
  Mullakin oli tänään sipulipäivä, omani tilasin Hollannista, suosittelen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi syksynä kokeilen ulkomaisia sipulikauppoja. Hollantilaiset lienevät siinä edelläkävijöitä. Täytyypä siis kokeilla.

   Poista
 20. Mä en ole ostanut vielä yhtään kukkasipulia. Kuulostaa erikoiselta entisen sipulinarkomaanin suusta. Aijonkohan laittaa niitä?! Pian pitäisi varmaan päättää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin vielä ehtii. Toisaalta joskus on ihan terveellistä koetella itseään.

   Poista
 21. Vau! Melkoinen istuttaminen sulla on ollut. Mä tein juuri tänään inventaarion että mitä on tullut ostettua ja suunnittelin mihin mitäkin istutan. Melkein siis homma tehty :) Tänä vuonna pitkästä aikaa oon istuttamassa kotipihalle sipuleita, parina viime syksynä ollaan kuviteltu talven aikana muuttavamme, joten en ole viitsinyt pihaa kauheasti laittaa. Nyt ollaan laitettu talonetsintä vähäksi aikaa jäihin, joten menin sipulikaupoilla ihan villiksi! Pikkupikkupihalle on tulossa parisataa tulppaania, sata balkaninvuokkoa, ja liljoja, kurjenmiekkoja, laukkoja jne. Pikkusipuleitakin oli pari jättipussia... samoin narsisseja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän ei tiedä, vaikka sopiva talo tulisi juuri nyt vastaan, kun ne sipulit on melkein maassa. Vähintäänkin keväällä harmittaa, jollei syksyllä ole sipuleita piilottanut. Kevään kukinnan voimalla jaksaa kummasti ahertaa.

   Poista
 22. Vau, oletpa hankkinut paljon uusia sipuleja. Minä ostin tänä vuonna vain 8 pussia paikallisesta halpakaupasta. Kuvastoista kyllä ihailin muitakin, mutta jäipä taas tilaamatta. Tuon Exotic Emperorin olisin itsekin tilannut, jos olisi tilauksen tehnyt. Se on upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti sipuliostokset pysyisivät maltillisina, jos tyytyisi tavallisten kauppojen tarjontaan. Minä kurja, kun aina sorrun nettikauppoihin.

   Poista
 23. Oijoi, sulla onkin sipuli-istutukset sitten oikein hyvällä mallilla jo! Valtavaa kukkarunsautta luvassa keväällä. :) Minä tyydyin nyt vähän vähempään kukkasipuliröykkiöön kuin aiemmin, enkä meinaa saada niitäkään maahan..! =D Se on totta, että kukkasipuleihin saisi menemään pienen omaisuuden, kun oikein innostuu, joten itsekuria vaaditaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilin loppusaldo on oiva itsekurin mitta ja vielä paranee, kun siihen yhdistää pinossa olevan laskut. Kukkasipulit on kyllä vähän sama, kuin puutarhamyymälöissä käynti ylipäätään. Vastustamatonta.

   Poista
 24. Ihana postaus. Keväällä onkin ihana nähdä mitä tulikaan syksyllä istutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Tässä syksyisessä sipulinpiilotusleikissä piilee aina oma yllätysmomenttinsa.

   Poista
 25. Vau, onpa sinulla monipuolinen ja kaunis valikoima kukkasipuleita! Kevään toivoisi tulevan nopeasti, jotta pääsisi ihailemaan kukkien kauneutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasi taas niinsanotusti mopo karata käsistä. Pelkästään sipulipakkausten kuvat jo ovat niin kauniita, että niitä on vaikea vastustaa. Toivotaan siis kevään olevan antoisa tältäkin osin.

   Poista
 26. Upeita kukkasipuleita olet hankkinut! Ja todella reipasta, kun olet saanut kaiken jo istutettua. Minulla on vielä kaikki tulppaanit laittamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulpuilla ei liene vielä kiire. Halusin homman kuitenkin kerralla pois käsistä, joten mullassa ovat nekin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!