torstai 29. joulukuuta 2016

Viimetipan joulukukkaesittely


Minä sitten tykkään sipulikukkien nupuista. Toki niistä avautuneista kukistakin, mutta nupuissa on jotain sellaista taikaa, jota en vain voi vastustaa. Monena päivänä olen yllättänyt itseni tuijottamasta amarylliksen pulleita, juuri avautumaisillaan olevia nuppuja. Melkeinpä sitä odottaa, että kohta kuuluu "POKS" ja kukka rävähtää koko komeuteensa. Juuri siinä silmieni edessä.


Aika nopeasti amaryllikset avautuvatkin. Etenkin viime päivinä, jolloin on tullut poltettua ahkerasti kynttilöitä ja vähän takkaakin. Eihän täällä kylmä ole ollut, mutta takkatuli tuo omaa tunnelmaansa. Juuri sytytetty takkatuli roihuaa kohisemalla, kunnes se asettuu hiljaiseksi ritinäksi ja rätinäksi. Myös palavan puun tuoksu tuo mukavia muistoja ja melkeinpä sitä haistellessa alkaa miettimään, löytyykö jääkaapista pätkä makkaraa takkatulessa paistettavaksi.


Tänä jouluna en sitten sitä valkoista amaryllistä onnistunut saamaan. Aatonaatonaattona olin eräässä isossa kukkakaupassa heti aamutuimaan. Silloin valkoisia amarylliksiä oli runsaasti, mutta päätin hakea omani vasta kotimatkalla. No, silloin kaikki valkoiset oli jo myyty ja sain tyytyä punaiseen. Ei se harmita, sillä kauniita ovat nekin. Eikä tarvitse edes siihen yhteen tyytyä, vaan tällä hetkellä punaisia amarylliksiä on peräti neljä kappaletta. Ja lisäksi vaaleanpunaraitainen Rozetta, joka kohta ryhtyy kukkimaan kolmatta vanaansa.


Oman kylän K-kaupassa oli yksi ainut valkokukkainen lehtikaktus, enkä tietenkään voinut sitä jättää sinne yksin odottamaan, että joku toinen sen mukaansa ottaisi. Kaktus on vielä pikkuinen. Pelkäsin sen pudottavan kauppamatkalla nuppunsa, mutta hyvin ovat pysyneet ja avautuneet. Muistan jostain kuulleeni, ettei kaktuksia saisi kovin liikutella nuppuvaiheessa. Kuulemma loukkaantuvat ja pudottavat nuppunsa. 


Nyt tälle valkoiselle prinsessalle (tai mistä sen tietää, vaikka olisi prinssikin) täytyy hommata amppeli, sillä sopivaa pöytätilaa sille ei oikein ole. Ikkunalaudoilla olisi tilaa, mutta niiden alla sähköpatterit hohkaavat kuumaa ja siitä ei kukkaset selvästikään pidä. Nämä kaktukset viihtyvät hyvin amppelissa ja katosta roikkuessaan ne eivät vie tilaa.


Hyasintti tai pari pitää jouluna olla. Vaikka en enää oikein samassa huoneessa niiden kanssa pysty olemaankaan. Tuoksu käy silmiin ja aiheuttaa pientä päänsärkyä. Harmillista, sillä hyasintin tuoksu jotenkin vain kuuluu minun jouluuni. Ja muutenkin pidän niiden tuoksusta todella paljon.


Naapurilta sain punaisen joulutähden. Se on kaunis ja pirteä. Joinain vuosina olen saanut joulutähden pysymään rehevänä ja kasvattamaan uusia lehtiäkin. Tämä yksilö uhkaa pudottaa kaikki vihreät lehtensä, mutta tässä vaiheessa se ei haittaa, sillä punaista kasvua on edelleen runsaasti.


Ystäväni antoi minulle valkoisen joulutähden. Se on aivan eri mallinen, kuin punainen kaverinsa. Tässä yksilössä on ikäänkuin vuorotellen vihreitä ja valkoisia lehtiä. Ja latvus sitten terhakkaasti valkoinen.


Ukkokulta yllätti kuukauden sisällä jo toisen kerran. Sain häneltä joulukukkaseksi orkidean. Kyllä miehetkin huomioivat asioita, vaikka välillä tuntuu, etteivät he mitään näe. Ukkokulta oli todennut, että kotona on jo monta amaryllistä ja joulutähtiä, joten hänpä ostaa jonkin ihan muun kukkasen ja päätyi orkideaan. Nyt onkin sitten kovat paineet saada tuo ihanuus pysymään hengissä. Olen aika taitava tappamaan purkkikukkia, vaikka toisin toivoisin olevan.


Ehdinpä esitellä joulukukat ennen, kuin niistä aika jättää. Ja ennen kuin saamme sanoa tälle joulullekin hyvästit. 

36 kommenttia:

 1. Ihana Ukkokulta sinulla! Onneksi ruukkukasveja on mahdollisuus hankkia läpi vuoden, puutarhurit tuskin selviäisivät talvesta ilman niitä. Kuivassa ja läpöisessä sisäilmassa on vain omat haasteensa joten saamme laittaa kakki taitomme peliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulukukat tehostavat kummasti jaksamista yli vuoden pimeimmän hetken.
   Kyllä Ukkokulta on useimmiten ihana. Aina ei, mutta kukapa olisi.

   Poista
 2. Kauniita joulukukkia sinulla! Olen muuten samanlainen, tykkään sipulikukista erityisen paljon nuppuvaiheessa. Myös hyasintintuoksu käy täällä päälle, ja nautinkin niistä kaikkein eniten puutarhassa. Minulla muuten kävi joulukaktuksen kanssa juuri noin, että nuput ovat nätisti pudonneet yksi toisensa jälkeen pöydälle. Johtuisikohan siitä liikuttelusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla, että tuolla kaktuksen liikuttelulla on vaikutuksensa nuppujen putoamiseen. Olen vain sellaisen version kuullut, joten varmaa tietoa minulla ei ole. Usein vanhan kansan sanonnoissa on perää. Toivotaan kuitenkin, että kaktuksesi ryhtyy kasvamaan ja ilahduttaa sinua tulevina vuosina kukillaan.

   Poista
 3. Kauniita kukkia ja kauniit uunin luukut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sesse! Uuninluukuilla on jo ikää 30 vuotta, mutta valurauta kestää.

   Poista
 4. Tosi kauniit takkaluukut. Niihin nyt kiinnitin eka huomioni, sillä meillä saattaa olla suvella takkaremppa edessä.

  Minulla oli seuraavat joulukukat valkoisina: 3 amaryllistä, yksi jouluruusu ja yksi joulukaktus, joka kukkii vieläkin täydesti. Ihmettelen vaan, miten äkkiä jouluruusu nuupahti, mutta aion yrittää viedä sen kevääseen ja puutarhaan.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän takkaluukut ovat jo 30-vuotiaat. Aikanaan valikoima oli aika suppea ja nuo sitten valittiin. Olen ollut ihan tyytyväinen niihin.
   Jouluruusu taitaa olla aika vaikea sisäkasvi. Uusimmassa Kotipuutarhalehdessä on vinkkejä sen viemikseksi kevääseen.

   Poista
 5. Kauniit joulukukat. Mulla on pari sinistä, yksi vaaleanpunainen sinttiryhmä. Kerrottu, valkoinen amaryllis ja muutama punainen maljakossa. Sitten vielä ruusuja kolmessa maljakossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ruusuja kolmessa maljakossa on varmasti upeaa katseltavaa. Ja sellaista kerrottua valkoista amaryllistä himoitsin, mutta taisi jäädä tältä joululta saamatta. Ensi vuonna sitten, ellei vielä jossain kaupassa vastaan tule.

   Poista
 6. Minusta amryllikset ovat niin ylväitä kukkijoita. Juuri nyt kammarin pöydän päässä punainen poksautti kukkansa auki ja valkoinen on niin täynnä kerrottuja kukkasia, että ihan henkeä salpaa - täytyykin ottaa siitä kuva, että näet valkoisen ihanuuden!

  Lapsena mummulassa, kun joulukaktus herkesi nuppuun, ei saanut edes tömistellä! Hyvin teet, jos kaktukselle hommaat amppelin. Siinä se rauhassa keinua ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerrottu valkoinen amaryllis on kyllä kuin tyllimekkoinen balettitanssija. Sellaista etsin, mutta en tänä vuonna löytänyt enkä saanut. Toiste sitten.
   Vanhalta ihmiseltä muistelen tuon kaktusvinkin kuulleeni eli nuppuista kaktusta ei saisi liikutella. Usein vanhan kansan vinkeissä on perää.

   Poista
 7. Ihania joulukukkia sinulla. Mulla kävi huonosti, amaryllis kuoli, joulutähti kuoli, yksi asetelma vielä ok, yksi leikkookimppu ok !! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa sinulla huonoa tuuria. Amaryllistä en yleensä ole saanut tapettua, joulutähtiä kylläkin. Tai vähintäänkin ne pudottavat ahkerasti lehtiään. Ehkä olen sijoittanut liian vetoiseen paikkaan.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Iloitsen kovasti joulukukistani ja huomaan tosiaankin olohuoneessa istuessani katseen hakeutuvan amarylliksen nuppuihin.

   Poista
 9. Amaryllikset ja orkideat on mun suosikeita kans. Lankesin -50% alen valkoiseen amaryllikseen. Se ei vielä kuki, mutta kolme vanaa näkyy. Odotan kans tuota "POKS" ilmiötä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikeaa olisi kulkea 50 %:n amaryllisalennuksen ohi. Varmasti olisin minäkin langennut. Eihän se haittaa, vaikka olisivatkin vielä nupulla. On sitten jotain ihanaa odotettavissa. Sitä POKSista.

   Poista
 10. Upeita joulukukkia Sinulla! Tuo Ukkokullan orkidea on vallan ihana, kaunis valkoinen kuten herkkä lehtikaktuskin myös! Ennen en oikein tykännyt joulutähdistä, mutta sain sitten isännältä, rakkaudella! Se on kasvanut jo vuosia, kukittanut en ole sitä kertaakaan, koska se on kaunis ihan vihreänäkin!

  Ihania vuoden viimeisiä päiviä Sinulle, kevättä kohden matkaamme innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulutähti onkin hieno viherkasvina, jos sen vain saa pysymään hengissä. Vanhassa kodissa onnistuin joulutähden kanssa ja se vihersi hienosti pari vuotta. Täällä sähkölämmityshuushollissa talvet ovat kukkasille ankaria. Ehkä intoni purkkikukkiin on muutenkin laantunut ja keskityn enemmän noihin pihakasveihin.

   Kevättä kohden mennään ilolla. Tosin tässä välissä saisi olla hiukan edes lunta. Ajattelin huomenna mennä levittämään säkillisen turvesuojaa ruusuille pakkasten varalle, kun yhden sellaisen säkin vielä löysin.

   Poista
 11. Ihania kukkasia ja ihania kuvia! Tosi tunnelmallista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Varpuslintu! Kukkaset tuovat hurjan paljon iloa ja piristystä aina ja erityisesti näin pimeään aikaan.

   Poista
 12. Amarylliksen nupun avautuminen on mielenkiintoinen tapahtuma, joku vuosi sitten kuvasin tämän ihmeen, melkeinpä tunti tunnilta.
  Onnea orkidean kanssa, hieno valinta ukko-kullaltasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin hyvin kuvitella, kuinka jännittävä kuvasarja syntyisi amarylliksen avautumisesta. Joskus telkussa näkee videoita erilaisten kasvien kasvusta ja kukkien avautumisesta ja aina se kiehtoo yhtä paljon.

   Yhden ainoan kerran olen saanut orkidean kukkimaan uudelleen. Onneksi ne sentään ovat aika pitkään kukkivia, joten eiköhän tuosta kaunottaresta riitä iloa joksikin aikaa.

   Poista
 13. Kyllä miehet osaavat joskus nykäistä oikeasta narusta -minut ilahdutettiin tänä jouluna upealla atsalealla, ei taida olla vielä parhaimmillaankaan! Ja valkoisen amarylliksen sain jo viime kuussa ystävältä, nyt kukkii toinen vana! Mutta upeita ovat sinunkin kukkasi, paljon pirteää punaista, ja orkidea on kyllä tosi kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattele, miten helppoa meitä naisia onkaan ilahduttaa. Olin aivan äimistynyt Ukkokullan tuodessa orkidean, sillä en todellakaan odottanut yhtään mitään joulukukkaa. Meillä ei ole ollut joulukukkatapaa oman perheen kesken oikeastaan koskaan. Muille kyllä viedään kukkia niin jouluisin kuin muulloinkin.

   Poista
 14. Ihanat joulukuvat ja niin hyvin kuvattuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Kuvaamisen kanssa sai pitää kyllä aikamoista haipakkaa, kun päivänvalo hupeni hurjaa vauhtia. Yritin kiirehtiä, ettei tarvitsisi ottaa salamavaloa käyttöön.

   Poista
 15. Minäkin pidän niin paljon amarylliksistä, niiden avautumista on mielenkiintoista seurata. Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Amaryllis lienee saanut vankan jalansijan suomalaisessa joulukodissa ja hyvä niin. Se on kyllä tosi kaunis.

   Poista
 16. Ihania joulukukkia kaikki! Hoksaavaane Ukkokulta sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt voi totisesti sanoa, että hoksaavainen Ukkokulta. Yhtään en antanut minkäänlaista vinkkiä ja olin kyllä täysin yllättynyt moisesta käytöksestä. Ehkä saan taas seuraavat joulut tyytyä muistelemaan tätä yhtä yllätystä. Vaan kenties Ukkokulta on ottanut käyttöönsä uuden joulutradition. En yhtään vastusta.

   Poista
 17. Hieno kukkakierros.
  Valkoista amaryllistä minäkin havittelin, mutta punaiseen oli tyytyminen.
  Hyvää Uutta Vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marliska! Onneksi punaiset ovat likimain yhtä kauniita. Vaikka kyllä sellainen kerrottu valkoinen amaryllis vaan on niin upea.
   Samoin sinulle, oikein Hyvää Uutta Vuotta!

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Olen ylen onnellinen kukkieni parissa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!