torstai 5. tammikuuta 2017

Vähän lunta ja enemmän pakkasta

Varjoyrtit lumen kätköissä

Enpä muista, koska viimeksi olisin iloinnut lumesta yhtä paljon, kuin tiistaiaamuna nähdessäni pihan valkoisena. Ei sitä valkoista talvensuojaa kovin paljoa ole, mutta parempi vähä kuin ei laisinkaan. 


Pupujussien kulkureititkin on nyt helposti nähtävissä. Rinteen sulkaneilikat ja maksaruohot on kaivettu esiin ja varsia tasattu ja lyhennetty talttahampailla. Näin tapahtuu joka talvi, eivätkä kasvit siitä ole olleet moksiskaan. Juuret säilyvät, vaikka maanpäällisiä osia vähän verotettaisiinkin.


Jos on luonto kaunis kesällä, on se sitä välillä talvellakin. Kevyen pakkaslumen kuoruttamat oksat ovat kuin japanilaisia puupiirroksia taustanaan kevyesti vesivärisiveltimellä laveerattu taivas.


Untuvaisessa lumessa kevyesti taipuvat syreenit taasen tuovat mieleen Tuulen viemää -elokuvan puuvillapellon, jossa valkoiset hahtuvat keinuvat ruskeiden varsien lomassa. En sentään heittänyt talvipalttoota pois ja ryhtynyt puuvillaa keräämään kuvitellessani itseni etelävaltioiden auringonpaahteisille puuvillapelloille.


12 asteen pakkanen ja kova tuuli tekee ilmasta todella kylmän tuntuista. Paksun takin sisällä ei kroppa palellut, mutta kasvot olivat tuulta vasten kulkiessa koetuksella. Välillä pilvet peittivät auringon ja välillä se hohti hurjaa vauhtia ohi kiitävien pilvien lomasta. Tuuli pöllytti ohutta lunta korkealle ilmaan.

Talviuintipaikka

Tänään huomasin ensimmäisen kerran, että päivä on jo pidentynyt. Aamulla ero viikon takaiseen on neljä minuuttia ja illalla jo 11 minuuttia. Kamera oli ulkosalla kanssani valon määrästä eri mieltä ja varjopaikoissa tuli ihan kinaa siitä, riittääkö valo vai ei. Taivuttava oli taistossa kameran kanssa. Ei riiittänyt ja piti väännellä vipstaakeja ahkerasti.


Tuuli pudotti lunta puista hangelle ja siihen muodostui hauska kraaterikuvio. Kuun kraatereita ei vielä pääse näkemään, sillä toistaiseksi se paistaa taivaalla ohuena sirppinä. Täysikuuta pääsemme ihailemaan ensi viikon torstaina.


Ihan hetki sitten oli joulu ja nyt jo mennään vauhdilla kohti kevättä. Harmi, ettei aikaa voi pysäyttää. Minun aikani kiitää sellaista vauhtia, etten ehdi puoliakaan tehdä siitä, mitä haluaisin. Vaan en ala asiaa sen enempää murehtimaan. Teen sen, minkä katson tarpeelliseksi. Loput jääköön tekemättä. Ajalla on taipumus hoitaa asiat joka tapauksessa. Epäoleelliset vaipuvat unholaan ja tärkeät kyllä löytää edestään, jos niistä tavalla tai toisella on jossain vaiheessa lipsunut.

Semmoista täällä tällä kertaa. Älkää palelluttako itseänne.

41 kommenttia:

 1. Minäkin olen viime talven jälkeen alkanut toivomaan lunta, en niinkään itseäni varten vaan kasveja. Minulla oli varmasti samanlainen reaktio kuin sinulla eilen aamulla. Puutarha tarvitsi kipeästi lunta, ennen kovaa pakkasta. Nyt meillä lämpötila on pyörinyt siinä -20 asteen tienoilla, ja kaikki suoja on tarpeen sekä kasveille että ihmisillekin.
  Kaunista kuitenkin on, varsinkin jos katselee sisältä käsin valkoista puutarhaa.
  Valoisia päiviä kohti mennään ja sekin virkistää kummasti. :)
  Aurinkoa ja tsemppiä aikatauluhaasteisin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Illalla täälläkin mittari laski -20 asteeseen. Kylläpä se tuntuukin kylmältä leudon jakson jälkeen, mutta näköjään pakkaset pian lauhtuvat.
   Aikataulut välillä paukkuvat, vaan ei murehdita niitä. Iloitaan auringosta ja valosta.

   Poista
 2. Illalla täälläkin mittari laski -20 asteeseen. Kylläpä se tuntuukin kylmältä leudon jakson jälkeen, mutta näköjään pakkaset pian lauhtuvat.
  Aikataulut välillä paukkuvat, vaan ei murehdita niitä. Iloitaan auringosta ja valosta.

  VastaaPoista
 3. Juu, pakkanen nakertelee nurkkapieliä ja nipistelee poskia, mut niinhän se aina tekee talvella. Edellisen postauksen kommenteissa on gadget-ohje.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman on huvittanut median antamat pakkasvarotukset. Tokihan talvella on aina pakkasta ja siitä selviää sopivasti suojautumalla. Ainakin me ihmiset.
   Huomasin ohjeen, kiitos siitä. Käyn jossain välissä laittamassa.

   Poista
 4. Onneksi meillä on vähän enempi lunta, kun on enempi pakkastakin! Toivottavasti eristyskerros on riittävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että eri paikkoihin satanut lumi riittää suojaamaan kasveja, eikä tule niin paljon murheellisia kokemuksia, kuin viime keväänä.

   Poista
 5. Täälläkin saatiin vähän lunta kyllä kasvit tarvitsevat lisää lunta kun pakkasta on 19 astetta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkasta on sitten riittänyt vähän joka puolella. Täälläkin meni illalla -20 asteeseen. Kohta on jo luvattu leudompaa. Ihan hyvä, kunhan ei taas plussalle mene.

   Poista
 6. Ihanat talvikuvat ja onneksi satoi edes tämänkin verran lunta.
  Tässä vielä hieman hiljakseen liikuksin, mutta tuota ohutta lumikerrosta olen täällä pihallani
  vahvistanut lisäämällä perennojen päälle havuja. Taloyhtiön jätekatoksesta olen karsinut muutaman joulukuusen ja lumien aurauskasoja olen kanniskellut pikku lapiolla kukkieni suojaksi.
  Näyttää varmasti lähinnä "tärähtäneen hommilta", mutta enkös minä juuri sitä olekin!
  Kunnon talveen kuuluu pakkaskausia, mutta silloin olisi toki hyvä olla myös kunnon lumipeite.
  Loppiaista odotellen ja varmasti kertyy lisää riisuttuja joulukuusia.
  Viisaita sanoja tekemättä jääneistä ja jäävistä töistä, kiitos Beween niistä ja valoisuu sen kuin lisääntyy......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt taidat olla kirjaimellisesti "tärähtänyt". Toivottavasti olet jo toipumassa, eikä kopautuksesta jäänyt mitään pysyvää vammaa.

   Varmasti meidänkin naapureilla on usein mielessä, etten ole ihan järjissäni möyriessäni milloin mitenkin puutarhan kimpussa. Enpä käy ihmisille tarkoitusperiäni selittämään. Jos huvittuvat tekemisistäni, olenpa tuonut edes jonkun päivään iloa ja naurua.

   Mediassa on kovasti annettu pakkasvaroituksia, mikä hieman ihmetyttää ja osin myös naurattaa. Eiköhän näillä leveysasteilla pakkanen ole ilmastomuutoksesta huolimatta ihan normaali ilmiö. Kenties uusavuttomuus vaatii pakkasvaroituksiakin, luulen.

   Poista
 7. Kyllä lumi saa luonnon ja puutarhan näyttämään kivalle. Puhumattakaan siitä talvisuojasta minkä se kasveille antaa. Meillä kotitontilla on nyt ehkä 15 cm lunta ja 20 astetta pakkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä taitaakin olla vähän enemmän lunta, kuin täällä. En tiedä, millaisen lumikerroksen kasvien selviytyminen vaatii, mutta toivotaan tästä vähästä olevan apua.

   Poista
 8. Jippii,saitte lunta kasvien suojaksi! Lumihangelta onkin mukavaa seurata, mitä eläimiä on mahtanut liikkua, kun jäljet ovat jättäneet käyntikortin.
  Päivän pitenemisen todella huomaa ja se tässä ajassa on niin parasta.
  Onnellista, aurinkoista päivää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta saatiin ja siitä olen nyt iloinen. Eläinten jälkiä lumella on hauska seurata ja arvuutella, mikä eläin on mistäkin mennyt. Aurinkoiset päivät lisäävät valoisuuta ja tuovat keväistä tunnelmaa.

   Poista
 9. Ihania talvisia kuvia, niin kaunista vaikka hirveän kylmää! Onneksi mennään kevättä kohden vauhdilla. En minäkään lunta kaipaa ollenkaan, paitsi katteeksi, eristeeksi ja suojaksi. Viikonloppuna sitä kai sataa lisää, hyvä! Paha vain on se että tuo ihanainen lumi peitti jäätiköt alleen ja lenkillä saa mennä kieli keskellä suuta, siltikin olen pari kertaa meinannut kaatua, vaikka on nastat ja sauvat.

  On niin armollista tuo aika, kaikkea ei ehdi ja osa jää tekemättä...silti elämä jatkuu! Puit asian kauniisti sanoiksi! Mulla käy noin samalla tapaa :D

  Nautiaan tästä ajasta, auringosta ja pakkasestakin. Vein aamulla kaikki täkit ym. ulos pakkaseen, vähän kyytiä pölypunkeille jos niitä sattuu olemaan.

  Ihanaa Loppiaisen aikaa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumen alle piiloutuva jää on tosi petollista. Täällä onneksi ehti tietkin kuivua ja lumi satoi paljaaseen maahan. Piikkikengistä on kyllä mahtava apu liikkumisessa, enkä ilman niitä enää kävelylle lähdekään. Hirvittää ajatus viikkojen kipsistä kädessä tai jalassa.

   Minullakin oli petivaatteet ja matot pihalla. Tulee ruhtinaallisen raikas tuoksu ja puhtauden tuntu.

   Poista
 10. Todella hienoja kuvia luumen puuteroimasta luonnosta.
  Nyt tuo lumen tulo oli enemmän kuin terve tullutta, sillä pakkanen paukuttaa täällä meillä -18 asteen voimalla. Onneksi tänään ei hyytävä tuuli ole lisäriesana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään ei tosiaan tuule ja se saa pakkasilman tuntumaan huomattavasti lempeämmältä. Aurinkokin on paistanut niin kauniisti, mutta harmikseni en taida ehtiä pihamaalle tänään.

   Poista
 11. Minä en välitä talvesta ja lumesta, mutta kasveille olen sitä toivonut tänä talvena! Viime vuoden kato oli sen verran kamala, että lunta saisi tulla vieläkin enemmän.
  Onhan luonto kaunis lumisenakin ja varsinkin nyt kun aurinkokin pilkistelee. Mutta onneksi tätä talvea ei niin montaa kuukautta kestä... Terveisin Eeviregina -25 C pakkasista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, teillä on jokunen aste enemmän pakkasta. Viime vuonna kesä tuli tosi aikaisin ja huhtikuu oli upean lämmin. Tässä ei siis ole kovin pitkä aika, kun taas päästään kummastelemaan, mitä mullasta nousee.

   Poista
 12. Sudenhetken -22,5 jäi tällä erää talven minimiksi. Yleensä talvisin menee -30 rikki, paitsi toissatalvena minimi oli häkellyttävät -21,9. Sellaista en muista koskaan tapahtuneen ennen. Ei haittaisi vaikka talven pakkaset olisivat nyt tuossa, vaikka en siihen uskokaan. No lauhtuvaa on luvassa, eli kevättä kohti mennään ja valon voima alkaa tuntua helmikuun lopusta.

  Olipa sulla taas mukavat kuvat postauksessa! Talvi on omalla tavallaan kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmikuussa saattaa vielä olla kovia pakkasia, mutta lyhyeksi nämä pakkasjaksot ja talvet ovat käyneet. En minäkään erityisemmin mitään tulipalopakkasia kaipaa. Ja vaikka luntakin kaipasin lähinnä kasvien suojaksi, on tämä maiseman kauneus ja valoisuus ehdottomasti parempi, kuin täällä niin tavallinen kostean pimeä harmaus.

   Poista
 13. Olipa viimeinen kappale tekstissä lohdullinen - kaikki asiat tuntuvat vaativan nyt toimintaa! Parasta ottaa kuitenkin rauhallisesti, kuten sinäkin. Kaunis talvikuvakierros!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Aina ei pysty omien sanojensa ja toiveidensa mukaan elämään, mutta yritystä sentään on. Ulkona on nyt tavattoman kaunista. Nautitaan siitä!

   Poista
 14. Täälon satanu saman verran, ei ainakaa yhtää enempää. Aurinko paistaa ja pakkaane kiappuu karvan alle -20 astees. Selevästi on päivä jo pirenny ja valua o enemmä, ku oon palio pirtiämpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valolla on kyllä erinomaisen piristävä vaikutus. Täytyy nyt iloita näistä aurinkoisista päivistä, sillä eivät kuulemma pitkään kestä. Harmi.

   Poista
 15. Onpa mukava, kun tekin olette saaneet lunta. Lumi tekee maisemasta kauniimman ja ehkä se suojaa kasvejakin. Kauniit kuvat olet ottanut. Meillä on pakkasta yli 20. - Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tullut ja tänään pääsi lumitöihin. Äsken kuului aura menevän, joten aamulla on töitä taas luvassa. Olkoon lunta, kun kerran on talvikin.

   Poista
 16. Kyllä talvi on kaunis, niinkuin kuvasikin kertovat!
  Hyvä että ymmärrystä riittää jänisjusseillekkin :)
  Seurasin tässä samalla kun täällä kirjoittelen, miten aurinko laski. Oli kaunis päivä, vaikka pakkanen pysytteli -18° koko päivän. Hämmästyttävää on tämä ajan kuluminen, päivä vaan pitenee minuutti, minuutilta. En tee enää mitään suunnitelmia :)
  Unohdin nostaa jäälyhtyämpärit eilisiltana tyhjennettäväksi, umpijäässähän ne olivat ja toinen sen tuhannen säpäleinä.
  Nyt uusi yritys ja uudet ämpärit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huvitti tuo ämpärin rikkoontuminen, sillä joka talvi unohdan vähintään yhden ämpärin jäätymään niin pahasti, että se hajoaa. Jos ämpäriin tulee vain muutama vuorokautta, se löytää käyttöä puutarhahommissa. Rikkaämpäreille on aina tarvetta.

   Poista
 17. Iltayöstä nautimme komeista revontulista omalla patiolla istuen. Aamulla ei tarennut enää istuksia, sillä miinusasteita oli 30. Komea aurinonlasku kahden jälkeen. Nyt lauhtuu. Elämme mielenkiintoisia valo- ja lämpöaikoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin menivät pakkaset ja alkuviikolle on luvassa taas plussaa. Onneksi ei sentään monelle päivälle, sillä kyllä tämä lumi paremmin talveen sopii.

   Poista
 18. Hienot lumiset kuvat. Onneksi tuli tosiaan lunta eristämään kasveja kovalta pakkaselta.
  Minulla on jo kevään odotus käynnistynyt, vaikka loppiainenkin on vasta huomenna;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, miten kevätajatukset jo mielessä pyörivät täälläkin.

   Poista
 19. Meillä on vähän lunta, pakkasta 21 astetta. Alkutalvesta ei lunta, mäkin pelkään mitenkä kasvit pärjäävät. Tuleeko keväällä näkyviin mitään ??? Mäkin postasin juuri äsken omassa blogissani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen aamulla miinuksia mittarissa oli 25.4. Nyt vajaa 4 ja lunta sataa. Kovin on vaihtelevaa.

   Poista
 20. kauniit kuvat! Minulla astma paheni tosi ilkeäksi pakkasen myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui, onneksi pakkaset ovat lauhtuneet. Toivottavasti olosi vähän helpottaa.

   Poista
 21. Minäkin olen tällä kertaa innoissani lumesta, ainakin tällä hetkellä kun lämpömittari näyttää -26 astetta. Huomenna voin olla taas eri mieltä, jos lumitöihin joudun. Kauniitä pakkaskuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paukkupakkasia ei onneksi pitkään riittänyt. Tänään pääsi/joutui lumitöihin ja aamuksi on tiedossa lisää. Vielä ei harmita ja menee kuntoilun kannalta. Mutta jos lunta tulee päivätolkulla, alan taas perinteiseen tapaan inhoamaan lunta.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!