maanantai 13. helmikuuta 2017

Pelaguuraaskut ja flunssaa


Kaiken aktiivisuuden ja jaksamisen taivaantuuliin lennättänyt lentsu jyllää sellaisella voimalla, että siitä riittäisi virustautia useammalle vuodelle. Olen perusterve ihminen. Äärimmäisen harvoin päätäni särkee tai vatsaani vääntää. Joka talvi joku flunssa tulee ja menee, mutta yleensä niin maltillisena, etten juurikaan sängyn pohjalle kaadu. Nyt olen niistänyt paketillisen nenäliinoja, köhinyt keuhkoni pihalle ja rintalihakseni helliksi. Harvoin käytössä ollut kuumemittari ei enää toiminut, enkä uuden hankintaa muistanut Ukkokullan kauppalistaan merkitä. Hurjien vilunväristysten ja vuorotellen hiestä märäksi käyneiden lakanoiden perusteella voisin kuvitella kuumettakin olleen.


Viikon lepäämiseen ja makaamiseen kyllästyneenä päätin käydä hakemassa kellarista loput sinne jääneistä talvetettavista. Jouduin tekemään kaksi reissua saadakseni kaikki ruppanat pelaguut sisälle. 14 pelaguusta kahdelle voisin vaikka heti jättää hyvästit. Osa keikkuu siinä rajalla, mutta onneksi muutama on ihan selvästi virkeä. Edellisvuosien kokemuksen perusteella annan tässä vaiheessa jokaiselle mahdollisuuden. On käynyt niinkin, että se kaikkein kurjimman näköinen on jostain kerännyt voimaa ja innostunut kasvamaan. Ja myös päinvastoin eli hyvinvoivan näköinen onkin luovuttanut.


Tässä vaiheessa en tehnyt pelaguille juuri mitään. Toki rapsin jo kellarissa kaikki kuivuneet lehdet pois. En käynyt mitään leikkaamaan, enkä myöskään vaihtamaan multaa tai ruukkuja. Muistan joskus aiempina vuosina saaneeni pyyhkeitä siitä, että heti sisälle tuotuani ryhdyin mullanvaihtoon ja ulkomuodon siistimiseen. Pitää kuulemma antaa kasveille ensin aikaa tottua valoon ja lämpöön ja vasta kasvun kunnolla alettua, on huoltotöiden vuoro. Kokeillaan nyt sitten tätä ohjetta. Mielelläni kuulen muiden kokemuksia ja vinkkejä.


Kävely pihan poikki kellariin ja pelaguiden kantaminen sisälle oli sellainen voimainponnistus, että pihisin pitkään sohvanpohjalla voipuneena. Voin hyvin kuvitella, miten jokin pitkä ja vakava sairaus vie ihmiseltä kaiken lihasvoiman ja saa pienenkin tekemisen tuntumaan ylivoimaiselta koetukselta. Kun jo pelkästään viikon raju flunssa on tehnyt minulle samoin. Eniten tässä taitaa harmittaa se, että flunssa tuli ja sotki aikatauluni ja suunnitelmani totaalisesti. Niin kuin se tietenkin tekee aina.

Vielä yksi amaryllisvana aikoo kukkia.

Olen seurannut flunssakeskustelua niin somessa kuin tuttavapiirissäkin. Kovasti tuntuu influenssa ja flunssa menevän sekaisin. Ja se, missä ja miten flunssa tarttuu ja leviää 

Sain jokin aika sitten kutsun nimipäiväkahville, jotka flunssan vuoksi peruutin. Tuttava soitti ja kysyi, olenko vielä kipeä. Ilmoitti sitten, ettei halua tautia minulta eli en ole hetkeen hänen luokseen tervetullut. En kyllä ollut menossakaan ja ymmärrän, ei kai kukaan vapaaehtoisesti halua edes räkätautia. Puhelun lopuksi tuttavani totesi lähtevänsä ajankulukseen kiertelemään kauppoihin. En viitsinyt sanoa, että marketeissa on ihan yhtä suuri mahdollisuus saada flunssatartunta, sillä flunssapotilas alkaa tartuttamaan toisia jo ennen oireiden alkamista. Kuka tahansa vastaantulija siis saattaa olla potentiaalinen flunssan tartuttaja. 

Lisätietoa mm. flunssan leviämisestä löytyy esim: Terveyskirjasto-Duodecim.


Viikon tulppukimppu on nyt hankkimatta, kun en ole päässyt kauppaan. Olen siis katsellut vanhoja leikkokukkakuvia, seurannut ikkunasta pilvien kulkua taivaalla ja tiiraillut lintulaudan elämää. Yleensä mustarastaat ruokailevat maassa, mutta toisinaan ne pyrähtävät puunoksalle. Yksi pullukka yksilö näyttää kököttävän pitkiäkin aikoja syreenissä. Ehkä se on mieltynyt syreeniin päiväunipaikkana.

Jotkut ovat jo kuulleet mustarastaan luritusta. Itse en. Mustarastaan laulu on yksi kevään saapumisen kauneimpia elementtejä. Sitä odotan innolla. Iloa viikkoonne!
 

37 kommenttia:

  1. Paljon paranemisia sinulle! Täälläkin on podettu flunssaa koko perheen voimalla, mutta selvästi lievempää versiota kuin sinulla. Tervehtyminen jo pilkottaa, enää ei meikämaijaa yskitä. :) Kohta sielläkin ollaan paremmissa voimissa, ole huoleti. Ja voimat palautuvat pian, kunhan et rehki yli voimien! Mukava määrä pelargonioita sinulla! Minä yritin talvettaa yhtä, ihan ikkunalaudalla, mutta ei hyvältä vaikuta. :D Onnistun aina menettämään myös daalianjuurakot, selvästikin meidän kellarissa on jokin vika. ;) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perheenäiti kantaa tavallaan monta flunssaa päällekkäin, kun oman flunssansa lisäksi on hoidettava ja hellittävä myös muut potilaat.
      Osa minunkin daaliajuurakoistani tuppaa kuivumaan talven aikana. Varsinkin pienikokoiset eivät oikein kestä liian lämmintä kellaria. Taitaa olla niidenkin kanssa aikamoista arpapeliä.

      Poista
  2. Huomenta, se on sitten Onnen Päivä kun flunssa on selätetty, toivottavasti se on Sinulla tänään! Samanlaisia pilviä kuin Sinä minäkin tässä päivänä muutamana ihailin ja harmittelin kun ei ollut kameraa mukana. Hyvää Ystävänpäivää jo etukäteen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei taida onnistua flunssan selätys vielä huomennakaan, mutta parempaan päin ollaan menossa.
      Tykkään katsella pilviä. Syyskesästä taivaalla purjehtii yleensä mahtavia lohkareita ja niitä on pitänyt kiivetä talon katolle kuvaamaan. Vielä on se homma tekemättä.

      Samoin sinulle, hyvää ystävänpäivää!

      Poista
  3. Hyvä kun flunssa on ohi täällä ollaan vielä säästytty flunssasta. Meinasin minäkin hakea pelguut kellarista. Hyvää alkanutta viikkoa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva!
      Taitaa olla pelaguiden valoon tuomisen aika, joten kipaise sinäkin kellariin.

      Poista
  4. Voi sentään, flunssa on sellainen vieras joka tulee eikä etukäteen paljoa kysele sopiiko vai ei.
    Minun pelakuuni ovat kesäkodin kellarissa ja yhtään en tiedä miten raaskuiksi ovat menneet,samoin minäkin annan kaikille pelakuille mahdollisuuden uuteen kasvuun.
    Minun lääkkeeni flunssaan ovat Carmolis-tipat ja hapankaali.
    Ja jos suinkin on mahdollista pitää hoitaa flunsaansa eli lepo heti alkuvaiheessa on hyväksi itselle ja huono flunssalle.
    Parree pari päivää petissä kuin pari viikkoa flunssan vallassa.
    Minä uskon tätä sanontaa...
    Sinulle jaksamista ja paranemista..Juusolle myös terkut täältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä flunssa on ollut sen verran raju, että enimmäkseen on tullut sängyn pohjalla tai sohvalla aikaa vietettyä. Lämmintä mehua hunajalla ja sitruunalla terästettynä on tullut litkittyä Akuutin tv-lääkärin ohjeilla.

      Ihmettelin muuten meidän Juusoa, kun se on ollut muutamana yönä aivan kyljessäni kiinni nukkumassa, eikä ole moksiskaan, vaikka yskin siinä vieressä keuhkoni pihalle. Levittää vain itsensä tehokkaammin sängylle ja jatkaa kuorsaamistaan.

      Poista
  5. Hyvää viikkoa ja toipumista sinulle!

    VastaaPoista
  6. Pikaista paranemista ja mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä tämä flunssa vielä selätetään.

      Poista
  7. Niin turhia ja tylsiä nämä flunssat. Minullakin taas sellainen menossa. Ehdinkö olemaan pari viikkoa terveenä muutaman viikon influenssasta, kun taas alkoi yskä ja kurkkukipu. Enkä yleensä koskaan sairasta. Kait sekin sitten joskus osuu kohdalle.
    Olen aloitellut pelakuiden mullanvaihoidot ja leikkuut. En vielä kaikkia. Kävin viikko sitten Plantsussa ja jotenkin tuntuu niin hölmöltä, kun siellä pelakat kukkivat täyttä häkää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonoa tuuria siis kummallakin näissä arpajaisissa. Harvoin minäkään mitään sairastan, joten ilmeisesti tauti tulee sitten kertaheitolla bonusten kera. Aika veteläksi raju flunssa ihmisen vetää. Ettei sinulle olisi vaan tullut jokin jälkitauti.

      Varmaan kukittavat Plantsussa niitä pelaguita keinovaloissa ja muutenkin trooppisemmissa olosuhteissa. Menevät paremmin kaupaksi kukkivina, luulisin.

      Poista
  8. Kyllä nuo pelakuut vielä toipuvat. Valo ja lämpö tekevät ihmeitä. Minuakin aikoinaan patisteltiin rauhoittamaan pelakuiden toipumisaika - nykyiset olosuhteet eivät salli tuota talvettamista, joka oli niin kiehtovaa. Kannattaa ottaa rauhallisesti flunssan jälkeen, vaikka arjen haasteet patistavat liikkeeelle. Pikaista toipumista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Kerrankin on ollut ihan pakko antaa niiden haasteiden olla, sillä flunssa on totisesti kaatanut sängyn pohjalle.

      Pelaguita täällä sisällä katsellessa tekisi mieli istua niiden vieressä niitä kannustamassa, jotta jaksaisivat herätä uuteen kasvuun. Vaikka mikäs kiire niiden kanssa on, kun eivät kuitenkaan vielä aikoihin pihalle pääse.

      Poista
  9. Paranemisia. Flunssa on kyl ärsyttävä tauti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu! Tosi ärsyttävä, kun yskittää ja pää on täynnä kaikkea muuta kuin ajatuksia.

      Poista
  10. Ääh, ei ole kyllä kivaa sairastaa, joten toivon Sinulle nopeaa toipumista!
    Pelakuut ovat kasvattaneet talven aikaan täälläkin pitkät hujoppivarret ja sormet jo syyhyävät päästä niitä jakamaan ja antamaan uutta kasvunmahdollisuutta.
    Tänään on ollut jo ihanan keväinen päivä!Iloista Ystävänpäivää Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Melkeinpä unohdin, että mahdollisesti noista pelaguista saa myöhemmin jopa uusia taimia. Nyt niiden varret ovat niin hentoja, ettei voisi kuvitellakaan niistä mitään napsittavan.

      Tänään on ollut ihanan aurinkoinen ja lämmin päivä. En ole päässyt siitä ulos nauttimaan, mutta toiste sitten.

      Hyvää Ystävänpäivää myös sinulle!

      Poista
  11. Olisin voinut tehdä postauksen samanlaisella otsikolla :D Tosin flunssani on lievempi mutta pelakuut paljon, paljon rähjäisempiä. Influenssan olen sairastanut viimeksi 2001. Siinä vasta tauti joka vei pariksi viikoksi kovassa kuumeessa sängyn pohjalle. Toivottavasti siitä riittää vastustuskykyä moneksi vuodeksi vielä, lasten kanssa työskennellessä kun joka työpäivä on riski saada tartunta ties mistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten ollessa pieniä flunssat olivat jatkuva riesa. Toisaalta tuntui, että silloin myös vastustuskyky oli parempi, kun oli kaiken aikaa alttiina pöpöille.
      Toivottavasti sinunkin lentsusi häipyy pian, eikä mitään influenssaa enää tänä keväänä tule.

      Poista
  12. Toivottavasti tauti alkaa hellittää, ja pysyisi poissa täältäkin. Tuossa naapureissa se on kyllä jyllännyt useita viikkoja.
    Sulla on hyvät pelargonit. Mulla vain kaksi tosiaankin roikkoa, mutta sisällä ovat olleet ja pienesti on vihreää. Joten toivossa on hyvä elää :)
    Mullanvaihtoa olen miettinyt, mutta jos oottelen vielä valoisampia aikoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätin julkaisematta kuvat niistä kaikkein surkeimmista pelaguista. Niihin en paljon toivoa laita.
      Toivotaan, että flunssa ohittaa sinun kotisi.

      Poista
  13. Tsemppiä sinulle flunssan selätykseen. Kyllä siitä selviää, vaikka aikansa se ottaakin. Minulla oli se kuuden viikon flunssa, eka viikko vei voimat kokonaan, vaikka kuumetta ei ollutkaan (minulle ei melkein koskaan nouse kuume). Sen jälkeen jatkuikin yskiminen, ei onneksi koko aikaa, mutta sellaisia yskänpuuskia muutaman kerran päivässä.
    Kyllä noista vielä oikein komeita pelakuita tulee, kunhan voimistuvat valossa. Kannattaa tosiaan antaa niiden totutela vaihtuneiseen olosuhteisiin kaikessa rauhassa. Maaliskuun alkupuolella voisit varmaan harkita sitä mullan vaihtoa. Sekään ei ole edes tarpeellista joka vuosi, pelakuut tykkäävät olla vähän ahtaassa ruukussa. Itse rapsuttelen pintamullat pois ja laitan uutta pelakuumultaa tilalle. Sen jälkeen maaliskuun loppupuolelta lähtien viikottain kukittavaa lannoitusta kastelun yhteydessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä neuvoista. Niitä aion noudattaa. Suurin osa pelaguistani on jo pienemmissä purkeissa (varmaan tieto pelaguun viihtymisestä suhteellisen pienessä purkissa on peräisin sinulta). Isommissa purkeissa on amppeleissa kesän viettäneet ja luultavasti samassa purkissa on ainakin kolme pelaguuta. Siemenestä kasvattamilleni laitoin kokonaan uudet mullat viime keväänä, joten nyt taidan sitten vaihtaa vain sen pintamullan.

      Kuuden viikon flunssassa on jo kestämistä. Varmasti vei mehut. Minullakin on äärimmäisen harvoin kuumetta, mutta yskä tuppaa jäämään pitkäaikaiseksi riesaksi. Toivottavasti niin ei käy nyt.

      Poista
  14. Toivottavasti alkaa helppaamaan. Flunssa on aika sitkeää, monet ovat sanoneet. Itselläni on ollut viikon sellaista lievää, jos tällä selkeän niin helpolla menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti selviät lievällä flunssalla. Ei tähän kuole, mutta terveenä on paljon mukavampaa.

      Poista
  15. Nyt on ollut flunssaa niin mahdottoman paljon kaikkialla! Se tuntuu tarttuvat niin helpolla. Ennen lomamatkaa pesin maanisesti käsiäni, välttelin koskemasta kaiteisiin ja ovenkahvoisin ja pahalaiseen hissinappulaan, joka lienee melkoinen tautipesä. Sinkkiä ja vitamiineja ollaan aktiivisesti otettu, mutta tauti tulee jos on tullakseen. Harmittaa vain tuolla ihmisten ilmoilla, kun monet pärskivät aivan kohti niin että saa pisarasateen päin naamaan.

    Hyvin pelakuusi on talven selättänyt ja samoilla ajatuksilla mennään taas Marjan kanssa noissa hoitojutuissa. Pehmeä lasku valoon ja hiljalleen alkava lannoitus antaa niille voimaa ja väriä!

    Toivottavasti flunssasi selättyy ja nähdään lauantaina!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole erityisen bakteerikammoinen, mutta varsinkin liukuportaiden kaiteet ovat alkaneet inhottaa. Näin jokin aika sitten, kun pieni poika pyyhki räkäänsä kaiteeseen matkatessaan portaita alaspäin. Käteni irtosi silloin kaiteesta kuin ammuttuna.

      Marjalta saa aina takuuvarmoja ohjeita. Ihana tämä blogi-ihmisten verkosto. Apua saa aina.

      Köhimistä taitaa riittää pidemmäksi aikaa, mutta eiköhän tässä olla jo paremmalla puolella. Ääni pitäisi vielä saada toimimaan. En ole edes möreä, kuuluu lähinnä pihinää.

      Poista
  16. NO voi sentään. Nyt sinun pitää vaan levätä tauti pois. Toivottavasti paranet pian.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tästä selvitään, kiitos vain. Flunssa-aihe sopi niin hyvin noiden pelaguuraaskujen pariin. Samanlaisia surkimuksia olemme, pelaguuraaskut ja minä.

      Poista
  17. Täältä tulee vertaistukea, ääni painuu yhä alemmas, kurkku ei tunnu omalta.. ei tätä tautia kukaan halua, mutta niin se vaan tulee... Sinun pelakuusi ovat ykkösluokkaa verrattuna meillä talvehtineisiin. Mutta niin kauan, kun näkyy vihreää, elättelen toivoa..! Mukavaa ystävänpäivää sinulle, ja paranemisia!

    VastaaPoista
  18. Paranemisia! Kokemuksesta tiedän, että voimien palaamiseen menee pidempi aika kuin itse kuumeiluun.

    VastaaPoista
  19. Pikaista paranemista sinulle!!!! Totta tosiaan sen flunssan voi saada mistä vaan, ei sitä pakoon pääse. Ei edes linnoittautumalla kotiin.

    Sinun pelargonisi ovat todella hyvinvoivan näköisiä, omani ovat lähes lehdettömiä raaskuja, enkä ole tuonut niistä vielä puoliakaan sisälle, katsotaan tuonko lainkaan :(

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!