perjantai 10. maaliskuuta 2017

Tiedonjyväsiä


Olin viime lauantaina Kotipuutarhalehden järjestämällä "Leikkaa oikein pihan puut ja pensaat" -kurssilla. Osa tiedoista oli toki jo tuttua, mutta ilman muuta sain myös uutta oppia. Moni jo tiedossani ollut asia sai lisäksi vahvistusta ja tarkennusta. Tykkään tiedon hankkimisesta ja siinä suurena apuna ovat monet tietokirjat ja tänä päivänä vahvasti myös netti. Etukäteen hankitusta tiedosta huolimatta huomaan usein epäileväni itseäni ja menetelmiäni jotain puutarhassa tehdessäni. Siinäkin mielessä erilaiset kurssit ja luentotilaisuudet ovat hyödyllisiä.


Ehkä on parempi, etten ryhdy jakamaan kurssilla saamaani oppia sen enempää, etten vain anna virheellisiä tietoja. Eräs asia kurssilta jäi mieleeni ja sen toki olen jo huomannut monesti myös omassa puutarhassani. Tärkeää on jo istutusvaiheessa miettiä, minkälainen kasvi suunniteltuun paikkaan sopii niin kooltaan kuin muiltakin ominaisuuksiltaan. Älä siis istuta isoksi kasvavaa puuta pieneen tilaan tai vaikkapa varjoisan paikan pensasta pihan paahteisimmalle paikalle. Leikkaaminen aiheuttaa aina kasville jonkinlaisen stressitilanteen ja jos kasvia joudutaan esimerkiksi vääränlaisen istutuspaikan vuoksi jatkuvasti leikkaamaan, se kärsii ja kituu, eikä se koskaan pääse loistamaan sille ominaisilla tavoillaan.


Tulevana lauantaina jatkan tiedonjanoni tyydyttämistä osallistumalla jälleen Kotipuutarhalehden kurssille ja tällä kertaa aiheena on "Puutarhasta vihreä olohuone". 

Tämän postauksen kuvat ovat maaliskuun alkupäiviltä, jolloin oli jäistä, harmaata ja muutama plusaste. Nyt ulkona on uutta lunta kymmeniä senttejä ja maisema on kuin ydintalvella valkeana notkuvine puineen. Mieli on jo kääntynyt niin vahvasti kevään odotukseen, että olkoon pihamaalle satanut lumi sitä vanhan surmaa. Sulakoon nopeasti ja sulaessaan lisätköön pohjavesivarantoja.
 

15 kommenttia:

 1. Kurssit olisi tosi hyödyllisiä, mutta jos niitä joskus näillä leveysasteilla järjestetäänkin, olen aika laiska lähtemään niille.
  Meilläkin on todella upeat lumimaisemat, mutta ei niistä enää innostu. Olisi ollut tämä lumi joulun ja tammikuun aikana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minuakin huomenaamulla väsytää ja manaan itseäni, kun aina pitää joka paikkaan itsensä tunkea. Matkaan päästyääni harmitus haihtuu ja olen iloinen, että tulin lähteneeksi.
   Lumi olisi todellakin ilostuttanut joulun aikaan huomattavasti enemmän.

   Poista
 2. Totta!

  Niin, ja minäkin mietin pitikö oikean talvitunnelman tulla näin maaliskuussa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän se taas tästä kevääksi käänny. Ainakin mediassa puhutaan tulevasta lämmöstä.

   Poista
 3. Kursseilta saakin varmasti hyvää ja päivittynyttä uutta tietoa puiden ja pensaiden leikkauksesta. Erilaisia koulukuntia on tosin olemassa, etenkin havujen leikkaamisen suhteen, mutta itse voi onneksi valita mihin koulukuntaan haluaa kuulua ja toimia sen mukaan.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua ja kurssiantia sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monenlaista koulukuntaa tosiaan leikkausajoissa ja -tavoissa tuntuu löytyvän. Jokainen voi tosiaan toimia omien tapojensa mukaan ja valtaosa tiedoista onkin yleisesti käytössä ja hyväksyttyä.

   Poista
 4. Kurssit ovat mukavia, vaikka osa olisikin jo tuttua tietoa, muistia on hyvä virkistää ja onhan puutarha aiheena niin mielenkiintoinen että sitä jaksaa kuunnella. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin viime lauantain kurssi oli tosi mielenkiintoinen ja virkistävä tapahtuma. Kivoja ihmisiä ja tietoa mukavassa paketissa.

   Poista
 5. Kiva kun tuollaisia kursseja järjestetään! Ja ainahan siellä tapaa samanhenkisiä ihmisiä - sekin virkistää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Mukava kuulla toisten kysymyksiä ja kokemuksia. Vertaiskokemusta parhaimmillaan sekin.

   Poista
 6. Kurssit ovat hyvä tapa oppia. Tykkään itsekin niistä, vaikka alaa olen opiskellutkin. Ammattitaidon ja iän myötä työhön tulee syvyyttä mikä tekee jokaisesta opettajasta ja kouluttajasta erilaisen. Se kai se noiden kurssien anti on myös meille kokeineille harrastajille. Ja puiden ja pensaiden leikkuusta nyt vaan ei voi tietää liikaa. Osittain hyvinkin vaikea aihe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkuurintamalla koulukuntia näyttää riittävän, mutta tietoa ei minusta voi olla liikaa. Viime lauantain kurssi oli antoisa ja opettaja tosi mukava ja asiantunteva. Aikuisena oppiminen on aivan erilaista, kuin aikoinaan koulussa. Kursseilla tutustuu myös muihin samanhenkisiin ihmisiin, mikä on bonus sekin.

   Poista
 7. Varmasti kivat ja hyödylliset kurssit. Täällä meillä ei noita juurikaan ole, joten netin varassa aika pitkälle menen.

  VastaaPoista
 8. Varmasti hyödyllinen tuommoinen kurssi, ja vaikka ei varsinaisesti juuri mitään uutta oppisikaan, vanhan kertaus on aina paikallaan. Täälläkin meidän paikkakunnalla kurssitarjonta on todella runsasta, on Kansalaisopisto, Martat, Maatalousnaiset ja vaikka sun mitä, mutta mikä lie niihin ei tule mentyä. Tapaisihan siellä sitten toisiakin kiinnostuneita.

  VastaaPoista
 9. Eilinen lumisade sulattaa varmasti nyt nuo lumet ja vie mennessään. Samanlaisia aatoksia oli minullakin, kun lumisadetta katselin. Varmasti ensi viikolla jo pääsee taas pihahommiin. Tai oikeastaan huomenissa täytyy jo päästä edes saksimaan jotakin.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!