sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Turun puutarhamessuilla

Yleiskoristelualue on ammattiopisto Livian opiskelijoiden tekemä.

Voitin Mielen lumoa -blogin arpajaisissa liput Turun puutarhamessuille. Lämmin kiitos Intianmintulle, joka onnettarena soi minulle houkuttelevan tilaisuuden ajella katsomaan hieman eri tavoin toteutettua virittäytymistä uuteen puutarhakauteen. Matkakumppanikseni sain naapurin Maritin, jonka kanssa jo viime kesänä tuli harrastettua useampi puutarha-aiheinen retki.

Yleiskoristelualueen teemana Koti puutarhassa

Aiemmin olen käynyt ainoastaan Helsingin kevätmessuilla ja sinne toki aion suunnata tänäkin keväänä. Itse asiassa jo kuluvalla viikolla. Turun messut on vähän pienempi, mutta ihan kompakti tapahtuma, jossa riitti katsottavaa yhdelle päivällä sopivasti. Enimmäkseen tuli pyörittyä A-salissa, jonne valtaosa kasvillisuudesta oli keskittynyt. Toki kävimme tsekkaamassa muidenkin salien annin, mutta meri veneineen tai mökkiaihe iglusaunoineen eivät nyt niin kovin kiinnostaneet.


Messuilla pitäisi aina tehdä ensin yleiskierros ja sen jälkeen palata itseään kiinnostaviin kohteisiin. Valokuvaamisen suhteen messut ovat sunnuntaiharrastelijalle hankala paikka, sillä ihmisiä on kaikkialla ja joka paikassa kaikenlaisia kylttejä ja ylimääräisiä härpäkkeitä. En ole laisinkaan innostunut kuvankäsittelijä, joten yritän pärjätä lähinnä rajauksella. Niinpä jo kuvausvaiheessa on pakko yrittää löytää sellainen kuvakulma, jolla minimoi kaiken ylimääräisen ja kuvaan kuulumattoman pois. Alkuun en oikein osannut kuvata yhtään mitään ja sitten räpsin sinne tänne. Virittäydyin kuvausmoodiin vasta loppumetreillä, jolloin koko päivän messuilu alkoi jo tuntua jaloissa.


Päällimmäisenä messuista jäi mieleen hyötyviljely. Kukkaistutustenkin lomassa oli runsaasti yrttejä, mutta myös erilaisia ruohoja. Muutamissa kohteissa katselin jättikokoisten tomaattien ja kurkkujen aika pientä multatilaa ja näiden hyötykasvien sijoittamista pieneen tilaan ylipäätään. Kuten tuossa yläkuvassa näkyy, kurkunkin saa mahtumaan mukavasti aika kapeaan paikkaan. Pohdin, josko jatkossa hyödyntäisin talon lämpimän seinustan tomaattien kasvattamiseen istuttamalla tomaatit viljelysäkkiin, jonka taasen sujauttaisin sopivasti säkin peittävään laatikkoon.


Kukkakauppa Bronco oli sisustanut kokonaisen 8 metrin korkuisen seinän täyteen parveke ja terassi-ideoita. Harmi, ettei yksityiskohtia päässyt tutkimaan yhtään lähempää ja zoomittomana kuvaaminenkin oli hankalaa. Kukkakaupan linkistä pääset heidän kotisivuilleen ihailemaan yksityiskohtaisempia kuvia. 


Tämä Broncon porrasistutus oli minusta jotenkin niin rauhoittava ja kaunis. Tykkään tällaisista harmonisista asetelmista, mutta itse en osaa sellaisia luoda.


Jaloleinikki eri värisenä on selvästi tämän hetken hittikukka. Sitä näki niin maljakoissa kuin ruukuissakin. Kaunis se onkin.

Oravankesäpesän kaksi laatikkoa edessä, vasemmassa yläkulmassa Puutarhassa-blogin laatikko

Neljä puutarhabloggaria oli toteuttanut omat istutusideansa yhteistyössä Kekkilän ja Flörin (entinen Kauppila) kanssa teemalla Unelmien viljelylaatikko. Mukana olivat:


Mama´s Gardenin idea


Helsingin messuilla on aina myynnissä jättimäiset määrät tulppu- ja ruusupuntteja. Turussa niitä ei juurikaan näkynyt. Sen sijaan kukkivia hortensioita oli sekä myytävänä, että myös runsaasti eri paikkojen koristeluissa.Puutarhamessuille tuttuun tapaan myös hollantilaiset olivat mukana juurakoineen ja mukuloineen. Myynti ei syystä tai toisesta ollut nyt niin intensiivistä, mihin Helsingin messuilla olen tottunut. Mukuloita ja sipulipussukoita pääsi ihan rauhassa tutkimaan ja käsissään punnitsemaan ilman, että joku oli haukkana tekemässä kauppaa. Minusta asiakkaan tutustumisrauhaa kunnioittava myyntitapa tuntuu mukavammalta. Oli aikaa ajatella ja puntaroida ilman tunnetta, että setelit on oitis kaivettava esiin kukkarosta.


Tällä kertaa en osallistunut "liljabingoon", enkä tullut ostaneeksi muitakaan mukuloita. Ajattelin käyttää Turun messut enemmänkin katselemiseen ja suunnitelmien hiomiseen ja ajoittaa mahdolliset ostokset Helsingin messuille. Sorruin sentään yhteen pionin juurakkoon, sillä ne olivat aivan jättimäisen kokoisia. Alexander Fleming lähti pussissa kotiin.


Siemenkauppiaita oli aika vähän, enkä löytänyt valikoimista niitä, jotka olin listannut messuhankinnoiksi. Siemenhankintojen osalta jäi siis painetta Helsingin messuille. 

Olkoon kukin mitä mieltä tahansa, mutta minusta siemenet ovat aika kalliita. Ainahan sitä yhden pussin raaskii ostaa, mutta jos hankittavia on useampia, se jo tuntuu kukkarossa. Olisin tykännyt, jos siemenpusseissakin olisi ollut jonkinlaisia ryhmäalennuksia. Esimerkiksi viiden pussin ostajalle kuudes kaupan päälle tai jotain vastaavaa. Ilmeisesti siemenet käyvät kaupaksi ilman kummempia myyntikikkojakin.

Pioninjuurakot olivat komeita

Taimistoja ja taimikauppiaita messuilla oli minusta melko vähän. Muutama Turun alueen suurin luonnollisesti. Taimihankintojen kannalta se ei ehkä ollut niin kovin suuri haitta, sillä missäpä säilytät kuukauden tai kaksikin vaikkapa isokokoisia taimia ennen mahdollisuutta istuttaa ne maahan. Toisaalta messuthan ovat erinomainen paikka löytää uusia taimistoja ja tutustua niiden valikoimiin.


Kaikenlaista härpäkettä oli näilläkin messuilla kaupan. Osa toki hyvinkin pihaan ja puutarhaan nivoutuvaa, mutta yllättävän paljon myös vaatteita, koruja ja kaikenlaista muuta, minkä yhteys messujen aiheeseen ei minulle avautunut. Tulihan sitä muutakin sitten tutkittua, mutta kenties olisin sen tilalla mieluummin katsellut vaikkapa sekatööreja tai puutarhajalkineita. Kaikki pienikokoiset oksasakseni ovat elämänsä lopputaipaleella ja olin valmistautunut tekemään tuttavuutta uutuuksien kanssa. Vain yhteen oksasaksikauppiaaseen törmäsin, mutta ei tullut kauppoja.


Viimeisenä ennen pois lähtöä osallistuimme äänestykseen, jossa valittiin lukuisista erilaisista kenkiin tehdyistä kukka-asetelmista kaunein. Samassa tilassa oli näytteillä myös kukista ja kasveista kootut tai niillä koristellut puvut. Lähdön tiimellyksessä minulta jäi selvittämättä, kenkäasetelmien ja pukujen tekijät. Olisiko kyseessä ollut Suomen Kukkakauppiasliiton Varsinais-Suomen piirin työtä?


Unohdin messuille lähtiessäni tulostaa näyttelyaluekartan. Siitä olisi ollut apua, vaikka alue ei niin kovin suuri olekaan. Sisääntuloaulassa oli iso kartta, mutta eipä niitä yksityiskohtia myöhemmin enää muistanut. Kovin paljon ostoksia en tehnyt, mutta yllättävän monella kauppiaalla maksupääte lakkoili. En ollut varautunut kovin runsaalla setelinipulla, joten pari ostosta jäi maksupääteongelmien vuoksi tekemättä. Minun kannaltani sinänsä hyödyllistä, sillä nyt on vajaa viikko miettiä, olivatko edes tarpeellisia ostoksia.


Mennen tullen vettä satoi aivan kaatamalla. Vesisade loppui oikeastaan vasta oman kunnan alueelle saavuttuamme ja loppumatkan meitä saatteli sankka sumu. Sateinen lauantaipäivä sujui varsin mukavissa merkeissä. Naapurin Marit oli oivallista matkaseuraa, kiitos hänelle! Kiva oli myös törmätä messuilla useampaan Kati-nimiseen blogituttuun ja muutamaan muuhunkin tuttuun. Jotenkin yhteinen kiinnostuksen aihe saa ihmiset tutustumaan ja tarinan lentämään, vaikka aiemmin ei niin hyvin olisikaan toinen toistaan tuntenut. 

Kevään messukausi on siis korkattu ja hyvin harjoitelleena jatkan turneeta Helsingissä. Tässähän alkaa jo olla ihan kunnolla kevätfiilis! 


52 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta messukatsauksesta. En ole koskaan Turun messuilla käynyt. Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla on kiva käydä, mutta olisihan se jo aikamoinen urakka teiltä saakka Turkuun lähteä. Samalla vaivalla menee sitten Tukholmaan saakka, jonne sinä oletkin pian lähdössä. Oikein mukavaa messumatkaa. Innolla jo odottelen sieltä postauksia.

   Poista
 2. Turun messut jää aina väliin pitkän matkan takia, Helsinkiä odotan mielenkiinnolla. Siementen hinnoista olen samaa mieltä, kalliita ovat ja hinnat nousee joka vuosi reilusti. Hyvä tietää että käteistä mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti yhdet messut kevättä kohden riittävät, mutta tänä vuonna ylitän itseni ja menen Turun ohella myös Helsinkiin. Pitää harjoittaa turnauskestävyyttä, jos vaikka joskus pääsisi sinne Tukholmaan saakka.
   Toivottavasti Hesan maksupäätteet toimivat. Tosin Helsingin messukeskuksessa on myös OTTO-automaatti, jos käteistä tarvitseee.

   Poista
 3. Ihanat kuvat messuilta - olisi mukavaa käydä joskus itsekin puutarhamessuilla vaikka omaa puutarhaa ei olekaan !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva siellä messuilla on kaikkea ihastella ihan ilman omaa puutarhaakin. Tähän aikaan kevätmessut tuovat mukavaa vaihtelua, kun ulkona ei vielä juurikaan pääse vehreydestä nauttimaan.

   Poista
 4. Messut on kaukana meiltä, joten käymättä jää. Siis kiitos hyvästä selostuksesta kuvineen - aivan kuin olis ite päässyt paikan päälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä puutarhainnostuksen lisääntyessä messuja aletaan järjestää enemmän myös kauempana Helsingistä. Aika paljon pienemmät nuo Turun messut Helsinkiin verrattuna olivat. Ehkä joskus käyn tsekkaamassa Tampereen messut nähdäkseni, millainen mittakaava siellä on.

   Poista
 5. Ihan kuin olisi messuilla käynyt itsekin, kun näitä katseli. Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, jos sain edes jotain tunnelmasta ja tarjonnasta välitettyä.

   Poista
 6. On niin mukava katsella, miten muiden silmät näkee saman tapahtuman. Itse olin kiinni aivan eri jutuissa :) ja lisääkin on blogiin tulossa. Vietin messuilla kaksi päivää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä tosiaan, miten eri tavoin kukin näkee jopa samat asiat. Kävin pikaisesti kurkistamassa blogisi messupostausta ja sieltä löytyi paljon sellaista, minkä vain pikaisesti ohitin. Toinen päivä tutkimiseen olisi siis ollut tarpeen minullekin.

   Poista
 7. Kiva messukatsaus! Kurkut ovat tosiaan kuvassa melko pienessä tilassa. Hyvännäköisen pionin juurakon olet hankkinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Istutussäkkejä ei päässyt kovin läheltä tutkimaan, joten jospa kurkkujen multatila jatkui syvemmälle, kuin mitä kuvassa näkyy.
   Pionijuurakko on tosiaan mahtavan kokoinen. Toivottavasti saan sen kasvamaan ja kukkimaan.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Siellä olikin paljon kaikkea kaunista katseltavaa.

   Poista
 9. Hienot kuvat messuilta, etenkin tuo viimeinen! Kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa! Unohdin laittaa viimeiseen kuvaan kasvin nimen. Se on luumukirsikka.

   Poista
 10. Mukava messuraportti! Itse kiertelin Piha & Puutarha -messuja sekä eilen että tänään. Kahdelle päivälle hajauttamalla pystyi keskittymään kaikkeen paremmin. Tykkäsin myös tosi paljon noista Broncon parvekepuutarhaideoista. Onneksi niistä löytyy kuvia myös kukkakaupan sivuilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi päivää olisikin aika hyvä aika. Silloin voisi jaksottaa kiinnostaviin aiheisiin tutustumisen ja kuvaamisen. Väkisinkin yhdenssä päivässä tulee kiire. Varsinkin, kun pitää vielä ajaa messupaikalle ja takaisin kotiin.

   Poista
 11. Ihania messukuvia täynnä kesäistä tunnelmaa ja hauskoja ideoita! Kiitos kivasta katsauksesta ja mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Toivottavasti löysit kuvista jotain omaankin pihaan hyödynnettävää.

   Poista
 12. Mukavasti meni saretpäivä totehe :) Kiva ku näköö mones plokis messukuvia. Jokaane kattoo linssin läpi vähä eri kuvakulumasta. Sillä lailla saa aika kattavan kuvan messuannista. Tänä vuanna olis toivees päästä Tamperehelle. Toivottavasti reissu toteutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden postauksia katsomalla pääsee likimain itsekin messutunnelmaan. Tämä oli ensimmäinen käyntini Turun messuilla. Tampereellakaan en ole koskaan ollut, mutta varmasti sieltäkin tulee useita postauksia. Tällä viikolla on vuorossa Helsingin messut.

   Poista
 13. Kiitos kuvista! Kun ei itse ole paikalla, on kiva nähdä kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turun messuilta onkin nyt tullut monta postausta. Jokainen näkee ja kuvaa vähän eri kulmasta, joten niistä saa itselleen aika kattavan määrän tietoa.

   Poista
 14. Olipa kiva nähdä kuvia! Nyt orientoitui messumaailmaan ja aloin miettimäänkin mitä tavoitteita asetan ensi viikonlopulle, sipulibingoon minäkään en enää lähde, vaaleanpunaisista on joka kerta tullut keltaisia :) Pe olisi tarkoitus lähteä siskon ja tädin kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, messupostauksia katsomalla voi vähän järjestellä omia ajatuksiaan ja toiveitaan seuraavia messuja ajatellen. Hesan messuille minäkin menen, mutta päivä on vielä avoin.

   Poista
 15. Kiva kun laitatte kuvia messuista, niin mekin, jotka syystä tai toisesta olemme estyneitä tulemaan paikalle pääsemme mukaan tunnelmaan. Ja hyviä vinkkejä tulevia messuja ajatellen. Mukavan näköistä, varmasti kiva reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli ihan mukava ja näiden postausten tarkoitus on nimenomaan jakaa kuvia, ajatuksia ja ideoita myös muille. Monta vuotta minultakin messut jäivät väliin, mutta nyt on tullut käytyä useampana vuotena peräkkäin.

   Poista
 16. Kiva messuraportti! Kauniilta näyttivät koristelut. Hyvin tuolla varmasti pääsi kevättunnelmiin sadepäivästä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuolla hiirenkorvakoivujen ja kukkivien kirsikkaluumujen katveessa edes sadetta muistanut. Aika sujui kuin siivillä ja kevätinnostus lähti kotiin tuliaisina.

   Poista
 17. Kiva oli nähdä Turusta kuvia, kun itse en sinn tänä vuonna ehtinyt. Turussa ja Tampereella on aina kiva tunnelma :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma jäikin postauksestani mainitsematta. Minusta ihmiset olivat joka paikassa tosi mukavia ja erityisen kiva oli kuunnella paikallista murretta.

   Poista
 18. Olipa kiva kun törmättiin! Ja näinhän se on, että olen jo nähnyt jotain mitä messuilla en nähnyt:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minusta oli mukava tavata! Arvaa vaan, kuinka monta sellaista asiaa olen toisten postauksissa nähnyt, joita en itse havainnut.

   Poista
 19. Kiitos messukatsauksesta kera kivojen kuvien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Tällä viikolla sitten Helsingin messuille.

   Poista
 20. Tulin katsomaan sinunkin messukuvia.😀
  Hienoja kuvia olet ottanut.
  Hyvää maanantai päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivan postauksen sinäkin messuilta teit. Kävin sen jo lukemassa.
   Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 21. Eipäs törmätty messuilla :( Kelin kuvauksesta päätellen sinäkin taisit olla siellä sunnuntaina. Olihan siellä katseltavaa, mutta itsekin vähän ihmettelin niitä laukujen yms. myyjiä jotka ei oikein sopineet teemaan. Mutta ensi viikolla sitten Helsinkiin minäkin vielä suuntaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin Turussa lauantaina. Satoiko siellä sunnuntainakin? Joka messuilla on niitä laku- ja muita kauppiaita. Lakuja voi toki ostaa välipalaksi ja lapsille, mutta pitsitunikoiden ja vauvojen bodyjen sijaan olisin katsellut mieluummin lisää kukkia. Kun nyt kuitenkin aiheena oli puutarha.
   Ehkä törmätään sitten Hesassa.

   Poista
 22. Niin paljon kaikkea kaunista!
  Turussa ovat koivutkin jo nemmä hiirenkorvalla :)
  Ihastuin täysin tuohon jaloleinikkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin nuuskia koivuja, sillä hiirenkorvien tuoksu on ihana. En havainnut mitään tuoksuja, mutta ehkä ympäristö oli muutenkin tuoksuja täynnä.
   Jaloleinikit ovatkin ihastuttavia.

   Poista
 23. Olipa mukava messukierros! Turkua ajattelin, mutta viikonloppu vilahti ja lähden sitten kuitenkin Tukholmaan, asiat järjestyi sopivasti, kiitos tyttären :D Olit löytänyt mukavia kuvakulmia!

  Mukavaa viikonjatkoa ja messuilujatkoja Helsingissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, sinäkin lähdet Tukholmaan! Tiedossa on siis kaikkea kivaa sinulle ja tyttärellesi ja meille muille herkullisia messupostauksia. Oikein hyvää matkaa teille!

   Poista
 24. Kiitos mukavasta messumatkastasi tai ainakin hyvät kuvat olet saanut napattua.
  Minä käyn vasta Tampereen puutarhamessuilla ja se onkin varmaan ainoa messumatka tänä keväänä.
  Tosi komean juurakon olet onnistunut ostamaan, toivottavasti se myös on kukinnoltaan yhtä komea ja näyttävä.
  Täällä Pirkkahallissa tuntuu joskus siltä, että ne kaikki juurakota ja sipulit ovat jo ehtineet kiertää monessa paikassa ja sitten täällä myyjillä on tosi tarve tehdä kauppaa, ei ole ollenkaan mitään rauhaa tutkia ja katsella kun aina joku tulee heti kaupantekoon. Tällainen ajatus on tullut minulle mieleen ja kun täällä ne messut ovat vasta 21-23.4 on tarve saada tuotokset vihdoin myytyä. Voin tietysti olla myös ihan väärässä, mutta näin olen mietiskellyt jo monena vuonna....

  VastaaPoista
 25. Kiitos mukavasta kuvamatkasta Turun messuille. Pääsin hyvin tunnelmaan mukaan näin netin välityksellä.

  VastaaPoista
 26. Samoilla kuvauskohdilla ollaan näköjään seisty :) Hienoa, että pääsitte reissuun ja saitte pienen irtioton arkeen ja etumatkan kevääseen.

  VastaaPoista
 27. Oi, kuinka hauskat nuo tuunatut kengät.. vallan mainiot!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!