lauantai 3. kesäkuuta 2017

Lämpimiä ajatuksia kesäkuun alun kylmyydessä

Clematis atragene 'Columnella'

Toukokuu vaihtui kesäkuuksi, mutta lämpöä saamme edelleen odotella. Sade sentään kasteli puutarhaa toukokuun viimeisenä päivänä ihan mukavasti ja ensimmäinen ukkonenkin jyrähteli runsaiden salamien saattelemana jokunen yö sitten. Kesäkuu alkoi nippa nappa viiden plusasteen ja toistuvien rae- ja sadekuurojen merkeissä. Parina päivänä olen vakaasti harkinnut laittavani sähköpatterit takaisin päälle, mutta ei vaan anna sielu periksi. Villasukat on kuitenkin kiskottava jalkaan, ettei varpaat jäädy.

Koristeomena - Malus purpurea 'Royalty'

Kylmyys varmasti hidastaa kasvua ja kukkimista, mutta kumman sinnikkäästi kasvit jaksavat toimia kalenterin mukaisesti. Kahdesta koristeomenapuustani Royalty on tänäkin vuonna antoisa peräti yhden kukkarykelmän verran. Aamurusko on päättänyt pitää minut jännityksessä, josko sitten ensi kesänä.

Akileija

Sinne tänne levinneet akileijat pukkaavat jo ahkerasti nuppujaan. Erikoisemmat versiot ovat vielä vähän talviunessa. Niistä en mene sanomaan, mikä on mikäkin, sillä lehdistä en niitä erota ja tunnista. Kirjanpitokin harvoin kulkee pihamaalla mukana, joten ihan oman harvan pään varassa kasvien nimiä muistelen.

Kellukka - Geum 'Mai Tai'

Viime kesänä hankittu kellukka Mai Tai esittelee pian ensimmäiset kukkansa. Kolmesta istutetusta taimesta yhdestä ei ole vilaustakaan. Muutenkin monessa kukkapenkissä on vielä aika väljää. Ei pahemmin uskalla kitkeä mitään pois, kun olemattoman kokoisista vihreistä lehdistä ei välttämättä pysty sanomaan, mitä niistä on kasvamassa. Tuleeko rakkaudella istutettu kukka vaiko rikkaruoho, jonka mielellään nyppäisi kompostin täytteeksi.

Jumaltenkukka - Dodecatheon meadia

Myös jumaltenkukan hankin viime kesänä. Se yllätti minut aikaisella kukinnallaan, mutta kun tämän kasvin kohdalla ei ole aikaisempaa kokemusta, en vertaile kukkimisaikaa mihinkään. Voipi siis olla ihan ajallaan.

Päivänlilja, keltainen - Hemerocallis

Keltainen päivänlilja työntää jo kukkavanojaan kohti korkeuksia. Nuppujen aukeamiseen saattaa mennä vielä aikaa. Varsinkin, jos on näin kylmää. Nämä keltaiset kukat aukeavat ja kuihtuvat päivässä. Siitäkö se nimi tulee? Pidän kukan tuoksusta.

Rhododendron Cunningham's White

Rhodojen kukintaa olisi tarkoitus mennä katsomaan kahteenkin paikkaan. Haagan rhodopuistoon ja Lohjalla sijaitsevaan Arboretum Magnoliaan. Jälkimmäinen siirsi rhodojen katseluajankohtaa kesäkuun toiseen viikonloppuun, koska pensaat eivät vielä kuki. 

Omassa puutarhassa Cunningham's White kukkii muutaman nupun voimin, kuten se näköjään tekee uskollisesti joka kevät. Tavallisista lilakukallisista rhodoista toiseksi vanhin aikoo vuosien tauon jälkeen kukkia tänä keväänä, mistä olen erityisen iloinen.

Sudenmarja - Paris quadrifolia

Sudenmarja ilmestyi viime kesänä pikkupuutarhaan kolmen yksilön voimin ja nyt niitä on jo kymmenisen kappaletta. Luin Luontoportista, että sudenmarja on mainio maaperän ravinteisuuden mittari, sillä maan täytyy olla vähintään kohtuullisen viljavaa jotta laji ylipäätään menestyy. Marja on ihmiselle myrkyllinen: jo muutamasta marjasta voi saada oireita. Marjojen ällöttävä maku estää onneksi tehokkaasti kohtalokkaan määrän syömisen. Lisäksi marjoja on sudenmarjan latvassa vain yksittäin, joten kukaan tuskin tulee keränneeksi niitä kourakaupalla epähuomiossaankaan.

Syyshortensia - Hydrangea paniculata 'Vim's Red'

Viime keväänä myös syyshortensioiden herääminen oli kiikun kaakun. Vanillasta jouduin leikkaamaan kaikki isommat ja vanhimmat oksat pois, sillä niissä ei ollut elämän pilkahdustakaan. Tyvestä pensas kuitenkin kasvatti uusia oksia, joista pari jopa kukki syksyllä. Vim's Red kärsi myös edellisestä talvesta, mutta selviytyi kaveriaan Vanillaa paremmin. Nyt kumpainenkin on ihan reippaasti tekemässä lehtiä. Myös viime kesänä pihaan hankittu Mustilanhortensia on jo virkeänä.

Varjolilja - Lilium martagon

Varjoliljat ovat mukavan aikaisia kasvuunpyrähtäjiä. Nuppujakin niissä jo näkyy, vaikka varsinaiseen kukintaan on vielä aikaa.

Keisarinpikarililja - Fritillaria imperialis

Yläpihan Syreenipenkissä on pihani vanhimmat varjoliljat ja viime kesänä yksi niistä kehitti aivan valtaisan paksun varren ja siihen jättimäisen kukinnon. Kun sen vierestä alkoi tänä keväänä kasvaa uutta vartta, ajattelin superyksilön tekevän comebackin. Vaan luultavasti niin ei nyt käykään. Paikalle nousi punainen keisarinpikarililja, jonka kirjanpitoni mukaan pitäisi kasvaa alapihan Kriikunapolun varressa. On tainnut syysväsymys sekoittaa kirjanpitäjän pään.

Vuorikaunokki - Centaurea m. 'Grandiflora'

Vuorikaunokkikin on jo kehittänyt jännät nuppunsa lehtiensä lomaan. Ihan en ole varma, saako tämä kukkapuska viettää jatkossa eloaan Ovaalipenkissä, sillä se on aikamoinen leviämään. Lisäksi se ei tahdo millään pysyä pystyssä, vaan etupäässä makaa retkottaa pitkin penkin reunaa ja haittaa nurmikonleikkuuta. Pitääpä muistaa käydä tukemassa ja sitomassa vuorikaunokkipuska ennen, kuin se alkaa lakoilemaan sinne tänne.

Vuorimänty - Pinus mugo

Havupuiden kukinta on meneillään ja sen tietää vähintäänkin siitä, että pation ruskeat lattialaudat ovat jatkuvasti harmaana. Tai pikemminkin keltaisena. Samoin ikkunalaudat ja oikeastaan ihan kaikki pinnat. Vesisateen jälkeen pinnat ovat mielenkiintoisesti laikukkaat sadepisaroiden roiskiessa siitepölyä ympäriinsä. Patiota siivotessa käväisee mielessä pienoinen kateus lasitettujen terassien omistajia kohtaan. Heiltä jää ainakin muutama ylimääräinen puunaus väliin, kun ei tarvitse alituiseen kaikenlaista luontotöhnää pihakalusteista siivota.

Tarhakylmänkukka - Pulsatilla vulgaris

Puutarhan kasveja ei kannata hylätä senkään jälkeen, kun ne ovat kukkimisensa kukkineet. Esimerkiksi tarhakylmänkukka on varsin ihastuttava kukinnan jälkeenkin. Vähän samaan tyyliin, kuin kärhöt, sen kukinnosta tulee hauska karvapöheikkö.

Pioniunikko - Papaver somniferum

Ensimmäiset rikkaruohosessiot meidän puutarhassa on jo tänä keväänä vietetty. Muutama päivä sitten sain pikkupuutarhan putsattua sadoista - tai ainakin melkein - vaahteravauvoista ja jokusesta voikukasta ynnä muusta sinne kuulumattomasta roikaleesta. Alapihalla olen ehtinyt vasta pari kukkapenkkiä käydä läpi. Tai pikemmikin niiden kanttaukset on siistitty. Siinä maan rajassa kykkiessäni ihmettelin, mikä kumma on siementänyt lukuisia ipanoita omenapuun alle, kunnes keksin. Pioniunikkohan se siellä kasvattelee huojuvia varsiaan. Jätin kasvamaan. Kun tulppaanit aikanaan lopettavat, ovat pioniunikot jo ehtineet saada mukavasti kokoa ja mittaa.

Purppurapunalatva - Eupatorium purpureum

Joka vuosi unohdan, miten hidas purppurapunalatva keväisin on. Kierrän ja kumartelen ja ihmettelen, onko se menehtynyt talven ankaruuteen. Tuijotan edellisen vuoden kuivia varrenpätkiä kuin ajatuksen voimalla saisin purppurapunalatvat ilmestymään mullan pinnalle. Ja sitten se tapahtuu. Sieltä ne ilmestyvät. Ensin pikkuisina lehtiään supusta hiljakseen avaavina kääröinä ja lopulta hurahtavat pituutta ihan silmissä. Ja juuri tätä kirjoittaessani tajuan, että näitähän voisi hankkia lisää ja istuttaa myös alapihalle perhosia houkuttelemaan. Sillä purppurapunalatvoista perhoset todella tykkäävät.


Jälleen kerran nousevat myös Hortensiapenkkiin neljä vuotta sitten tyrkkäämäni purkkihortensiat. Ihan tavalliset kukkakaupan ruukuissa kasvaneet kukat, jotka olen loppukesästä istuttanut maahan. Jokainen kolmesta on noussut mullan pintaan. Yksi niistä on kerran tehnyt yhden kukankin. Ei haittaa, vaikka eivät kukkisikaan. Pidän niiden runsaasta vehreydestä. Sopivat hyvin hortensiapensaiden alle ikäänkuin isosiskojensa huomaan.

Vuorenkilpi - Bergenia

Vuorenkilvet kärsivät viime talvesta oikein kunnolla. Kummassakin päässä rinnettä niitä on reilu kasvusto, mutta vain jokunen yksilö on niinsanotusti normaalikokoinen ja jopa kukkii. Valtaosa kasvustosta on ruskeanmustaa juurakkoa, joka ei niin kauniilta näytä. Ripottelin päälle tuoretta multaa ja sieltä niitä uusia lehtiä on alkanut ilmaantua. Ei varmaan mene kuin hetki, niin taas vihertää. Vuorenkilvessä on voimaa vaikka muille jakaa.

Särkynytsydän - Dicentra spectabilis

Särkyneellesydämelle voisi antaa kasvamisen nopeudesta ykköspalkinto. Yhtenä päivänä mullasta näyttää mönkivän jotain punaisenruskeaa. Seuraavana päivänä kukkapenkissä on jo viisisenttinen taimi ja pian se taimikin pukkaa kukkanuppua. Nyt alapihan puska näyttää jo ihan kunnon särkyneeltäsydämeltä avautuneine lehtineen ja nuokkuvine kukkavarsineen. Hiukka lisää lämpöä ja koko kukkavana on valloillaan.

Kirjopikarililja - Fritillaria meleagris

Kirjopikarililjojen kukinta on ollut tänä keväänä runsasta ja ihastuttavaa. Useimmat alkavat jo olla kukintansa lopulla, mutta yksi ainokainen vielä sinnittelee keittiön ikkunan alla. Siellä on vähän viileämpää ja varjoisampaa, joten tämä aloittikin muita myöhemmin.

Tämän kylmemmäksi ei kai kesän aloitus enää voi mennä, joten toivon ja uskon, että kohta lämpenee. Niin ainakin on luvattu. Öisin kylmyys vielä kuulemma jatkuu eli kasvarin lämmitin täytyy iltaisin käydä laittamassa päälle ja harsokummituksiakin taidetaan nähdä niin kasvarissa, kasvimaalla kuin patiollakin.

Mukavaa viikonloppua kaikille juhlijoille ja juhlimattomille!

33 kommenttia:

 1. Kylmyys on saanut meistä voiton. Laitettiin lämpöjä talvilukemiin. Johtuen tosin lapsista.

  Kaikkea kukkii ja tulossa kukkaan. Ihmeellisesti kasvit ottavat auringosta voimaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan olisin jo lämmön päälle laittanutkin, jos olisi pieniä lapsia. Eipä kai ulkonakaan yhtään sen nopeammin lämpene, jos ihminen sisällä vilusta kärvistelee.

   Poista
 2. Sitkeitä sissejä nuo kasvit, kun arktisista olosuhteista huolimatta pinnistävät ilmoille ja nuppuja värkkäävät. Nuo kellukat ovat niin nostalgisia kasveja. Muistan lapsuudesta ojakellukat, joita kasvoi mummolan kulmilla. Tuota jumaltenkukkaa olen ihastellut muiden blogeissa jo pitkään, mutta vieläkään se ei ole meille kotiutunut. Jonakin päivänä varmasti!
  Rodosi aloittelee jo kukintaa - varmaan hyvässä hoidossa ja paikassa.
  Sudenmarjat ovat myös niitä lapsuuden rakkaita niittykasveja.
  Hauskan näköinen tuo kylmänkukka. Niitäkään meillä ei oikein vielä ole, vaikka kovasti ihailen.
  Leppoisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ojakellukat minäkin muistan lapsuudesta. Samoin sudenmarjat, joista aikuiset varoittelivat syömästä. Harmittelin, etten ehtinyt siirtää metsiköstä ketunleipää omalle tontille. Nyt se on myöhäistä, kun koko metsäpohjakin on poissa.
   Sitä ihailee kukkia toisensa perään muiden blogeissa, mutta millään kaikkia kauneuksia ei ehdi omaan pihaansa hankkia. Onhan sinulla todella paljon upeita kasveja ja muutenkin niin ihastuttava puutarha. Ei haittaa, vaikka joku vielä puuttuu.

   Poista
  2. Ojakellukat ovat ihania! Yksi puutarhani sadunomaisimmista kuvista on ojakellukasta!

   Poista
 3. Ihan valtavasti uutta alkua puutarhassasi. Särkynytsydän on todella nopea. Samaa hämmästelin aamuisella jäätävän kylmällä puutarhakierroksella. Sehän jo kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yöt ovat nyt tosi kylmiä, hyrr. Meidän alapihalla mittarin mukaan alin lämpötila viime yönä 0,5. Ei tosiaankaan paljoa.

   Poista
 4. Minulla kaikki syyshortensiat, ns. tavalliset, Wim's Red, mustila, kuutamo ja vanille vasta aloittavat. Sen sijaan kärhöt ovat nupuilla ja niitä on paljon, sekä kärhöjä että nuppuja. I-vyöhykkeen magnolia täällä III-IV- vyöhykkeellä avasi yhden pienen kukan, mutta näyttäisi, että isompia olisi tulossa.

  Särkynytsydän vasta aloittelee...

  Lämmön odotuksessa<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinulla on magnolia! Laitathan siitä kuvia, kun kukkii.
   Lämpöä on onneksi luvassa. Kyllä sitä on odotettukin.

   Poista
 5. No johan sinulla on nuppu poikineen, kunhan se lämmin palaa, niin kukkaloisto siellä voi alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileys takaa monelle kasville pitkän kukinnan, mutta lämpö ei silti olisi pahasta. Tänään tuntuu jo huomattavasti eilistä kesäisemmältä.

   Poista
 6. Ihania nuppuja ja kukkia.
  Niin hyvin kuvattu.
  Heleätä Helluntaita sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sylvi! Heleää helluntaita myös sinulle.

   Poista
 7. Mukavaa viikonloppua myös sinulle :)

  VastaaPoista
 8. Onpa siellä jo hienosti paljon nupulla ja särkynysydän jo täydessä kukassa
  Hyvää viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Kesä edistyy isoin harppauksin viileydessä huolimatta. Ja eiköhän se lämpökin pian saavu.

   Poista
 9. Nuo kaikki nuput ovat sydäntä lämmittäviä - niin paljon ihanaa kukintaa on odotettavissa! Ja kovasti on siellä puutarhan kasvu edistynyt, paljon rehevyyttä ja kukkiakin jo löytyy! Lämpimämpää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täällä jo ihan kesältä vihdoin näyttää. Hetki sitten kävin laittamassa lämmön kasvariin, sillä yöksi on luvattu kylmää.

   Poista
 10. Ihana postaus, kaikesta huolimatta, kyllä nuo kasvit näyttävät pärjäävän.
  Meillä on hoidossa ukin puutarha, hän oli voimissa ollessaan innostunut hedelmä- ja marjapuutarhasta erityisesti. Tänään huomasin että mustaherukka on kärsinyt talvesta. Osa pensaista kuollut, osa hyvin huonossa kunnossa.Harmittavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjapensaat ovat sitkeitä hyötykasveja, joten niiden menettäminen on erityisen harmillista. Muutama vuosi sitten kaivoin viimeisetkin mustaherukat ylös, kun ne olivat äkämäpunkin valtaamia. Uudet mustaherukat eivät vielä kunnolla tuota satoa, mutta jo pelkästään se pieni sato tuottaa iloa.

   Poista
 11. Tämä koleus alkaa kyllä jo todella ihmetyttää????
  Ihana keisarinpikarililjan kukka ja särkynyt sydänkin jo sinulla kukkii tosi kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden ainoan kerran olen saanut keisarinpikarililjan kukkimaan toisenkin kerran. Kunpa tämä punainen toistaisi kukintansa ensi vuonna.
   Kylmää oli viime yönäkin, mutta nyt ainakin paistaa täydeltä taivaalta.

   Poista
 12. Sinulla kyllä on taito kuvata ja saada kasvien kauneus esille. Ilo silmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tanni! Taidosta en tiedä, mutta kun ottaa monta kuvaa, yksi saattaa onnistua.

   Poista
 13. Sinulla on paljon ihailtavaa puutarhassasi. Hämmentävää tämä kylmyys. Ei oikein tiedä mitä viljelysten kanssa tekisi. Kylvöt eivä oikein idä, eikä taimiakaan uskalla viedä pihalle. Vain rikkaruohot eivät tunnu piittaavan koleudesta, ne kyllä rehottavat. Minulla kasvaa yhdessä paikassa paljon sudenmarjoja ja yritän säästää niitä kun leikkaan kasvustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan hämmentävää, kun asiaan ei voi mitenkään vaikuttaa, eikä myöskään voi mitään suunnitella, kun ei tiedä kylmyyden kestoa. Eletään jossain omituisessa välitilassa. Alkavalla viikolla näyttäisi lämpenevän. Toivotaan, että se myös toteutuu.

   Poista
 14. Wautsi mitä kukintaa jo! En oo uskaltanu nyppiä ja kuakkia penkkiä, ku meillä on kaikki viälä nii mikroskooppisen piäniä. Eiköhän kesä NYT alakaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkapenkeistä olen kuokkinut vasta yhtä, sillä siinä on vielä paljon tyhjää ja istutin sinne uusia kasveja. Rikkaruohoja olen nyppinyt lähinnä paikoista, joissa ei ylipäätään pitäisi kasvaa mitään sinne tarkoitettua. Moni kasvi on vielä niin minimaalisen kokoinen, ettei niiden laadusta ota selvää.
   Istun parhaillaan pihalla ja täällä on oikein mukavan lämmintä. Noin +17 astetta ja aurinko paistaa. Suorastaan ruhtinaallista verrattuna edellisiin päiviin.

   Poista
 15. Ihana tuo columnella, kiitos kuvasta! Kesän on kyllä pakko pian alkaa kunnolla. Voi että tahtoisin tuollaisen parisin, pariksen vai miten se taipuukaan. Toivottavasti tulee itsekseen tänne myös. Mullakin Aamurusko jättää kukinnan väliin, onkohan se hieman talvenarka kuitenkin? Ihanan näköistä on puutarhassasi vaikka kylmää onkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Columnella on ihana, kävin juuri sitä katsomassa. Avoinna on viisi kukkaa ja pari nupulla. Hieno saavutus, kun koko köynnöskin on vasta metrin korkuinen. Uutta versoa pukkaa voimallisesti.
   Ehkä linnut ovat tuoneet sudenmarjan pihaan. Kiva, että joku kutsumaton kasvi on myös kaunis ja mieluisa.
   Toivottavasti meidän Aamuruskot kukkivat ensi vuonna.

   Poista
 16. Kylläpä on puutarha lähtenyt sielläkin kasvuun, kylmistä keleistä huolimatta. Kiitos vinkistä, että Arboretum Magnoliassa on rhodo-päivä, saatanpa minäkin käväistä siellä, kun ihan nurkilla olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa varmaan vielä varmistaa Arboretum Magnolian sivuilta, mutta viime viikolla oli ilmoitus rhodojen kukinnan katselun siirtämisestä tulevalle lauantaille 10.6. Lämpimät säät varmasti edistävät nippuun aukeamista. Toivotaan siis lämmintä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!