torstai 31. elokuuta 2017

Päivänliljat - loppukesän kukkijat


Viime kesän Vihdin ruusutilaretkeltä puutarhaani kotiutui uusia päivänliljoja, joiden nimistä olen mennyt heti kättelyssä aivan sekaisin. Yritin googlettaa nyt kukkiville mahdollisia nimiä, mutta menin vaihtoehtoja on lukemattomia, eikä mikään osunut minun liljojeni kanssa kohdalleen. Olkoon sitten ihan vain oransseja ja oranssinpunaisia ja mitä ikinä lystäävät. Kauniita ovat ja piristävät hyvin näin loppukesän muuten jo rupsahtavaa kukkapenkkiä.


Päivänliljoissa tykkään myös niiden lehdistöstä, joka on aika tanakkaa ja pysyy yllättävän pitkään pystyssä. Ei siis lakoa ihan samalla tavoin, kuin samankaltaiset iriksen lehdet. 

Mustat pilkut ovat jotain ötököitä.

Tämä keltainen päivänlilja on ollut meillä jo useamman kesän. Yhtään en muista, mistä se on kotoisin ja mikä sen nimi voisi olla. Samaan varteen tulee monta patukkamaista nuppua, joista aukeaa aika kookas kukka. Kukinta kestää todellakin vain sen yhden päivän eli tämä on nimensä mukaisesti päivänlilja viimeisen päälle. Kun nuppuja on kuitenkin runsaasti, kukintaa riittää pitkään. Useimmiten kukat ovat vähän repaleiset ja nuputkin juuri ennen aukeamista muistuttavat enemmänkin jääkaapin kylmimpään osaan unohtunutta kurpitsaa.


Nämä oranssipunaiset liljat ovat vähän syvemmän sävyisiä, kuin aiemmassa kuvassa oleva päivänlilja. Yksi päivänlilja on vielä täysin nupulla ja sen oletan ja toivon olevan niinikään viime kesän retkeltä hankittu Agnes Elpers. Agnes ehti kukkia meillä viime vuonna ja ihastuin sen syvän punaiseen samettiseen väriin. Voipi tietenkin olla, että nuput kuuluvat toiselle päivänliljalle, joka ei viime vuonna kukkinut. Vierekkäin on nimittäin kaksi päivänliljaa, joista toisessa ei ole nuppuja laisinkaan. En laittanut nimikylttejä päivänliljoille, koska kuvittelin muistavani ja tunnistavani ne niiden kukkiessa. Entä elleivät kuki? Sitä en tullut ajatelleeksi.

Tiikerililja - Lilium lancifolium

Toki pihassa täytyy olla myös perinteinen tiikerinlilja. Jostain syystä minun tiikerini on vähän oikullinen ja kasvaa kahdessakin paikassa kukkapenkin laidalla. En taatusti ole sitä niin hankalaan ja ahtaaseen paikkaan istuttanut, mutta olisiko sipuli joskus muun mylläyksen ohessa siirtynyt. Muutaman kerran olen tuuminut kasvin siirtämistä, mutta toistaiseksi on saanut olla.

Eräs tuttuni luuli tiikerinliljan varteen ilmestyneitä mustia palluroita ötököiksi ja oli jo menossa niitä häätämään. Pallurat ovat kuitenkin kasvin itusilmuja, joista maahan pudotessa kasvaa aikanaan uusia tiikerinliljoja. Ehkäpä minunkin omituisissa paikoissa kasvavat tiikerililjani ovat itusilmuista lähtöisin. Se selittäisi niiden sijainnin.


Kuvan keltainen pilkullinen lilja tuli puutarhaani jonkun muun sipulin sijasta. On siis malliesimerkki sipulibingon tuloksista, jolloin ostat jotain mielestäsi nättiä ja saat jotain täysin muuta. Vaan ei tämä ole ollenkaan ruma eikä paha. Tietenkin hetken harmitti, kun odotin jotain toisenlaista, mutta kyllä tämä pisamakaveri on paikkansa meillä lunastanut.

Lilium On Stage

Lilja On Stagen ostin keväällä 2015 ja kesän se vietti terassin ruukussa. Syksyllä istutin liljan olopihan Syreenipenkkiin ja siinä se nyt kukkii jälleen. Jos nyt sattuu niin reippaasti kukkapenkin ohi kulkemaan, ettei ehdi silmäystä sinne luoda, tuoksu kyllä paljastaa liljan olevan kukassa. Varsinkin illalla On Stagen tuoksua ei voi olla huomaamatta. Kukat ovat suuria. Vaikka lehdet kelpaavat hyvin kotiloille, kukkien tuoksu ilmeisesti karkoittaa nilviäisetkin ja terälehdet säilyvät koko kukinnan ajan ehjinä.

Lilium Stargazer

Alapihan Kiemurapenkissä tuoksusta vastaakin sitten Stargazer. Tämä on kuulemma yksi suosituimmista värililjoista (väittää eräs nettikauppa). Oli miten oli, kaunis hän on ja mukavasti tuoksuu.

Orientallilja - Lilium Tiber

Myös Päivänliljapenkissä löytyy yksi tuoksuttaja eli orientallilja Tiber. Luulin sen jo ehtineen kukkia ennen, kuin saavuin sen luokse kameran kanssa. Ei sentään ja vieläkin on pari nuppua odottamassa avautumistaan. Hiukan on kesä kohdellut kaltoin terälehtiä, kun on koloa ja reikää siellä täällä. 


Valkoinen lilja avautui Kiemurapenkissä ihan muutama päivä sitten. Tämä lienee niitä liljoja, jotka joutuivat parin vuoden takaisen Kiemurapenkin mylläyksen kourissa miltei hunningolle. Huomasin sentään kompostiin kuormaa kuskatessani, että joukossa on jokin sipuli ja tyrkkäsin sen aikanaan takaisin penkkiin. Näin minulla on jokunen sipulikukka vaihtanut paikkaa ja varmaan myös kadonnut kokonaan.


Viime kesän ruusutilaretkeltä meille kotiutui myös uusia astereita. Loppukesän tiimellyksessä kaivoin asterintaimia sinne, missä nyt äkkipäätä tilaa löytyi. Nyt sitten totaalinen suunnittelemattomuus kolahti uutena työkeikkana, sillä useimmat uusista astereista ovat pitkänhuiskeita ja penkin reunalla kasvaessaan peittävät muita saman penkin asukkeja. On siis lapiotöitä tiedossa. Kunhan kerkeän uuden paikan astereille kehittää ja kaivuuhommiin ryhtyä. Vielä kun keksisi astereille sopivan aikaisemmin kasvuun lähtevän ja kukkivan kaverin. Tämä kasvien sijoittelu on näemmä loputon työmaa.


Tähän päättyy tämä kesä, mutta toivottavasti ei sentään ihan konkreettisesti syksyisiin säihin vielä siirrytä. Lämpöä ja aurinkoa toivoisin, jotta ulkona olisi hyvä työskennellä. Olisi mukava saada kaikki syyshommat ajallaan tehtyä ja samalla tulisi tankattua energiaa talvea varten. Pimeä ja sateinen syksy ei houkuttele, kun muutenkin matka seuraavaan kevääseen tuntuu taas kovin pitkältä. Aurinkoista syyskuun alkua niin teille kuin itsellekin toivoen!
 

44 kommenttia:

 1. Sulla on mahdoton määrä erilaisia liljoja! Ne tosiaan tuovat syyskesään kauneutta.
  Mulla kasvaa myös tiikerinlilja, jota en ole eläessäni tänne istuttanut mihinkään. Se kasvaa keskellä valkoista penkkiä. Aina suunnittelen siirtäväni sen pois, mutta en sitten raaskikaan.
  En ole oranssin ystävä ja naureskelenkin, että luonto kiusoittelee minua. Juuri, kun olen perustanut valkoisen penkin, sen keskeltä tupsahtaakin yhtäkkiä oransseja tiikerinliljoja. Ikään kuin merkiksi, ettei kaikki ole mun hallinnassa ja täydellistä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuollaista luonnon muistutusta mitenkään voi mennä kukkapenkistä pois kaivamaan. Sehän lisäksi korostaa valkoisten kukkien kauneutta. Yleensä vielä jonkun kasvin siirtämisen muistaa juuri silloin, kun se penkistä nousee kukkimaan. Silloin ajattelee, että siirränpä sitten myöhemmin ja senhän tietää, miten hyvin myöhemmin mitään muistaa.

   Poista
 2. Kauniita liljoja sinulla, pitäisi omallekin pihalla saada niitä lisää. Liljojen kohdalla harmittaa kun oman puutarhan värimaailma on tiukkaan rajattu kukkivien osalta, koska upeita värejä ja yhdistelmiä olisi tarjolla :) Yksi noista oranssinsävyisistä päivänliljoista saattaisi olla ´Cara Mia´. Tuo vahinkolilja pisamineen saattaisi olla Lilium Hollandicum-ryhmän 'Aelita'.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nannu! Googletin nuo antamasi nimivinkit ja näyttäisivät osuvan kohdalleen. Sinänsä nimillä ei niin suurta väliä ole, mutta onhan se hauska tietää kasviensa nimet tarkemmin. Varsinkin silloin, kun esimerkiksi valitsee uusia hankintoja.

   Poista
 3. Kyllä sinulla on kauniita päivän liljoja. Tuo tiikerililja on ihana Tänään taasen tullee vettä taivaalta kaatamalla ja pilaa kauniit kukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä sataa täälläkin, mutta onpa sitten tullut siivottua sisällä hyvällä omallatunnolla.

   Poista
 4. Upeat liljat sinulla!!
  Mukavaa pilvistä torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, Sirpa. Täällä Pohjois-Kirkkonummella on pilvisyyden lisäksi myös satanut oikeastaan koko päivän.

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Kiitos! Muistin vihdoin käydä kirjautumassa blogisi lukijaksi ja tietenkin osallistuin herkullisten sipulien arvontaan.

   Poista
 6. Upeat liljat! Erityisesti tykkään noista vaaleanpunaisista. Piti ostaa liljaruukku parvekkeellekin mutta sitten se jäi ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauksa kuulla, että muiltakin sujuu tuo "pitäminen". Yksi jos toinen asia on jäänyt viime aikoina aikomuksen tasolle.

   Poista
 7. Ihanat päivänliljat! En itsekään enää muista niiden nimiä. Minulle kävi samoin astereiden kanssa. Istutin ne kukkapenkin etureunaan. Mutta olkoot toistaiseksi. Nyrkkisääntönä istutuksissa olen pitänyt, että keväällä kukkivat kauemmaksi ja syksyllä kukkivat eteen. En muista enää, mistä olen tuon oppinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä tuossa nyrkkisäännössä on se ajatus, että aiemmin kukkivat antavat kesän edetessä muille kukkijoille sijaa.
   Useimmat asterit istutin päivänliljojen kanssa samaan penkkiin ja osittain niiden kukinta menee päällekkäin. Nyt en niitä ehdi siirtämään, mutta suunnitelmissa on.

   Poista
 8. Ihanaa väriloistoa vielä näinkin syksyllä. Hitsit kun en ole uskaltanut liljoja istutella niiden inhottavien liljakukkojen pelossa. Meilläkin tiikerililjaa löytyy mitä oudoimmista paikoista, kuten ojasta. Olen päätellyt että vissiin tipu käynyt istuttelemassa niitä pitkin poikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivänliljoissa en ole koskaan nähnyt liljakukkoja. Värililjoissa niitä sen sijaan joinain vuosina on, mutta meillä ei ole aikoihin ollut liljakukoista suurta ongelmaa. Alkukesästä pitää olla tarkkana ja nyppiä mahdolliset kukot pois. Onhan siinä tietenkin vähän lisähommaa, mutta en ole ottanut asiasta mitään paineita.

   Poista
 9. Kauniita liljoja!
  Hyvää alkavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Toivottavasti syyskuu on aurinkoinen ja lämmin.

   Poista
 10. Päivänlilja-asiaa:minulla on montakymmentä puskaa ihan tavallista keltaista kesäkuussa kukkivaa päviänliljaa. Joukkoon on kuitenkin pujahtanut yksi, eli rusopäivänlilja joka kukkii oranssina myöhemmin kuin tuo keltainen. Nyt pitäisi löytää liljoille ihan oma nurkkaus että niitäkin pääsisi ihailemaan. Onko Sinulla joku erityinen hoitovinkki liljoille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos luottamuksesta, vaikka en kyllä koe olevani mitenkään erityisen hyvä neuvomaan muita kasviasioissa. Päivänliljat ovat minusta tosi helppoja. Minulla päivänliljat kasvavat kohopenkissä, kuten oikeastaan kaikki alapihan kukat. Aiemmin meillä oli melko varjoisaa myös päivänliljojen kasvupaikassa, mutta metsän myötä valoa tulee runsaasti. Eiköhän päivänliljatkin valoisasta paikasta tykkää.

   Poista
 11. Sinulla on runsas liljavalikoima ja monen värisiä. Täällä meillä kaupunkikodissa on muutamia erivärisiä ja ne ovat jo kukkineet.
  Tiikerinlilja on mielestäni kaunis ja sitä kesäkodin kukkapenkeistä löytyy muutamassa paikasta.
  Liljat ovat näyttäviä ja melko helppoja kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liljoista minullakin valtaosa on jo lopettanut tai lopettelee. Päivänliljat ovat nyt oikeastaan parhaimmillaan. Minustakin niin päivänliljat kuin liljatkin ovat helppoja ja kauniita.
   Tiikerinlilja vanhana perinnekasvina jotenkin kuuluu puutarhan perusvalikoimaan. Pdän tiikerinliljan nuokkuvasta olemuksesta.

   Poista
 12. Ihania liljoja. Päivänliljojen lehdistöstä pidän minäkin. Joka vuosi minulla ei ole päivänliljat kukkineet. Päivänliljoja ei ehdi kotilotkaan syödä risoiksi, kun kukkivat vain hetken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kotilot eivät napsi päivänliljojen lehtiä. Enpä ole aiemmin tullut sitä ajatelleeksi, mutta näin sanoessasi tajuan asian niin todella olevan.

   Poista
 13. Ihanat päivänliljat ja liljat. Lilium On Stage on todella kauniin värinen samoin, kuin muutkin liljasi.
  Tänään täällä meillä on tullut sadekuuroja lähes koko päivän, mutta viikonlopulle on onneksi luvassa parempaa säätä. Sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On Stagessa on todellakin jännä värisävy ja se on hyvin korkea lilja. Pysyy kyllä hyvin pystyssä.
   Täällä on satanut koko päivän, vaan onpa sitten tullut siivottua sisällä.

   Poista
 14. Liljat ovat aina juhlavan näköisiä. Päivänliljat ovat kestäviä ja pärjäävät mekein missä vain. Toivotaan aurinkoista syyskuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tämä syyskuun ensimmäinen päivä on sään puolesta ollut mitä parhain. Pari pientä sadekuuroa on saatu, mutta se ei ole haitannut tahtia.

   Poista
 15. Olen jotenkin pikkuhiljaa syttynyt noille päivänliljoille. Ne menestyvät hyvin aj tänä vuonna jo jaettiinkin muutamia. Kauniit liljat sinulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päiväkirjat ovat helppoja, eivätkä vaadi kovin paljon hoitamista. Niille kannattaakin syttyä.

   Poista
 16. Ei, ei Ystäväni matka uuteen kevääseen olekaan niin pitkä! Syksy uhittelee sumulla ja hiipivällä pimeydellä, mutta onneksi meillä on kynttilät aseina pimeyttä vastaan! Puuhaa riittää vielä puutarhassa, kylmyys ei helpolla lämpöä lannista vielä! Joulu jo siintää ja ennen jouluahan alkaa jo kevät, talvipäivänseisauksen jälkeen ... kiire tässä vielä tulee kuokan varteen :D

  Ihania liljoja sinulla! Ihana tuo kerman värinen mustilla pilkuilla! Ei nimet niinkään vaan kukkien kauneus, se ilahduttaa näin kypsemmälläkin kesällä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuhaa riittää ja hyvä niin, sillä puutarhassa touhuaminen on kaikin puolin mukavaa. Tänään heiluin lapion kanssa oikein kunnolla ja vaikka se oli raskasta, on nyt niin hyvä mieli ja kroppa mukavasti rento kovan työn jäljiltä.
   Vielä en ole yhtään kynttilöitä polttanut, mutta kuten sanoit, niiden avulla voi helposti ja kauniisti torjua pimeyttä.

   Poista
 17. Ihania lilijoja, eikä tua pisamakaverikaa hullumpi oo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä yksi uusi lilja on nupulla eli kivasti niissä riittää kukintaa tänne syksyn alkuun.

   Poista
 18. Ihania liljoja! Minulla kävi astereiden kanssa samalla lailla. Ostin viime syksynä alesta ja istutin perennapenkin reunalle. Nyt venähtivät niin isoiksi, että pakko siirtää ne toiseen penkkiin. Mutta tämä on minulla aina tällaista kokeilua, joskus onnistuu ja joskus ei :) Hyvää syksyn alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Joskus istutukset osuvat kerralla nappiin ja toisinaan kasveja saa juoksuttaa ympäri tonttia oikean paikan löytämiseksi.
   Syksy alkoikin oikein kauniissa säässä. Samoin sinulle hyvää syksyn alkua!

   Poista
 19. Upeita liljoja ja niin ihanissa väreissä!! Kaunista alkanutta syyskuuta sinne😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päden paja! Syksyn ensimmäinen päivä on ollut tosi hieno. Lisää tällaisia.

   Poista
 20. Liljat ovat ihania, niitä minunkin blogipostaukset pursuilevat. Ja tuoksuvat ovat ihanimpia! Päivänliljoista pidän keltaisita alkukesän kukkijoista, mutta nämä loppukesäiset ovat vähän niin ja näin, vaikka niitäkin omasta penkistä löytyy. Kuvien kautta lähikuvissa kauneus pääsee esille, kuten juuri sinun kuvissasi! Toivotaan lämmintä syksyä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin blogissasi ihastelemassa liljojasi. Keltaisen liljan unohdin tästä esittelystä tyystin, kun se kukkii niin paljon aikaisemmin.
   Nyt on luvassa lämmintä, mikä tuntuu mukavalta. Pihakausi saa näin sopivasti jatkoa.

   Poista
 21. Voi, muistan tuon tiikerinliljan mummolani sikalan seinustalta. Pitäisiköhän hankkia ihan nostalgian vuoksi omaankin puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoilla perinneperennoilla on paikkansa. Tiikerinliljan myötä mummosi olisi aina konkreettisesti läsnä puutarhassasi. Eikö olisi aika ihana ajatus.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!