keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Suomalainen kirjauutuus tomaattiharrastajalle


Nyt on ilmestynyt kirja, jollaista olen pitkään kaivannut. Sonja Lumpeen "Tomaatti!" sopii erinomaisesti tällaiselle harrastelijakasvattajalle. Sain kirjan vasta hiljan käsiini ja vaikka tarkoitus oli alkuun käydä se vain pikaisesti läpi paneutuakseni kirjan antiin myöhemmin paremmin, uppouduin kuitenkin lukemaan sitä pidempään, kuin mitä aikataulu olisi sallinut. 

Kirja on jaettu kolmeen osioon, joista ensimmäisessä käydään läpi tomaatin kasvatus siemenestä satoon. Toisessa osiossa on lueteltu kokeilemisen arvoisia lajikkeita ja kolmannessa on joukko innostavia reseptejä, joilla tomaatista voi taikoa herkullista syötävää.

Sain juuri koulittua omat tomaattini, joten kirjan ajoitus on kannaltani täydellinen. Olen toki tomaatteja kasvattanut jo useamman vuoden, mutta silti löysin kirjasta heti alkuunsa monia itselleni uusia ja käyttökelpoisia vinkkejä, joita aion kokeilla ja toteuttaa tulevana kasvukautena. Ohjeet, joita selkeät kuvat tukevat, auttavat varmasti myös ihan aloittelijoitakin.

Sonja on varmastikin kirjoittanut kirjaansa omien tomaattiensa lomassa, sillä sen kuvista ja tekstistä aistii tomaatinversojen voimakkaan tuoksun ja itse kasvatetun tomaatin ihanan aromikkaan maun. Tuli ihan hurja kaipuu kesään ja omaan kasvariin tomaatteja hoitamaan.

Aion lukea kirjan kannesta kanteen vielä tarkemmin. Sen jälkeen tulen palaamaan kirjan pariin joka kerran, kun jokin tomaattiin liittyvä asia minua askarruttaa. Kirjasta tuli kertalaakista tietoteos, joka ehdottomasti kuuluu puutarhaharrastajan kirjahyllyyn.

Sonja Lumme: Tomaatti!
ISBN 978-952-321-359-3
Kustantaja Readme.fi
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo 2017

37 kommenttia:

 1. Sonja Lumme oli eilen radiossa haastateltavana, tähän kirjaan liittyen.
  Siinä toimittaja kehui kovasti tämän kirjan herkullisia kuvia. Sen haastattelun perusteella, ajattelinkin hankkia tämän kirjan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuliko Ylestä vai joltain muulta kanavalta? Olisi kiva kuunnella. Ja kyllä, kirja kannattaa hankkia. mikäli tomaattien kasvatus vähänkään kiinnostaa.

   Poista
  2. http://radionostalgia.fi/podcast/sonja-lumme-ja-tomaatti/

   Poista
 2. Mulla tätä ei vielä ole, mutta ajattelin myös että tämä pitäisi saada. Sonjan kirjat ovat muutenkin kaikki olleet hyviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tomaattikirja on kyllä ihan perusteos puutarhurin käyttöön. Ehdottomasti hankinnan arvoinen.

   Poista
 3. Vaikuttaa oleva kiinnostava kirja.

  VastaaPoista
 4. Tomaatti on hyvä hedelmä! Jos olisi kasvihuone, aivan varmasti se olisi lattiasta kattoon täynnä perinnetomaatteja, ja talvella söisin kellaristani purkkitolkulla tomaattikastiketta joka viikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kasvaria kasvatin tomaatteja talon seinustalla. Ei niistä mitään hulppeaa satoa tullut, vaan ei tule minikokoisesta kasvaristakaan. Mutta ne muutamat kypsyneet ovatkin jotain niin herkullista, ettei sellaisia kaupasta saa.
   Ulkomailla reissatessa tullut syötyä sellaisia tomaatteja, jollaisia ei kyllä kaupoista ikinä saa. Muodoltaan eivät taatusti täytä ainuttakaan direktiiviä, mutta se maksu on niin syvä ja täynnä aromeja, ettei sen jälkeen kaupan tomaatit maistu yhtään miltään. Vähän samaan pääsee omien tomaattien kanssa, mutta ilmeisesti aurinkoa pitäisi olla huomattavasti enemmän, mitä meillä hyvänäkään kesänä paistaa.

   Poista
 5. Kirja on varmaa mielenkiintoine Täytyy käydä kurkkaamassa oisko kirjastossa vai onko niin uusi ettei viellä ole sine kerinyt Kiitos tiedosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa löytyä jo kirjastostakin, vaikka onkin aika uusi kirja. Riippuu varmasti kirjastosta, miten nopeasti uutuuksia hankkivat.

   Poista
 6. Tämä kirja on ehdottomasi hankittava, kiitos Between vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Tällä kirjalla on selkeä tilauksensa.

   Poista
 7. Pitää kyllä hankkia tuo kirja, sen verran intohimoinen tomaattihörhö kun olen. Kaksi Sonjan kirjaa minulta löytyykin jo, hyviä teoksia ja täynnä tietoa kummatkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallinen kirja etenkin tomaattihörhölle, mutta toki myös muille kiinnostuneille.

   Poista
 8. Pirautahan sille naapurin Maritille, teillä olisi reissu tiedossa Turun Piha & Puutarha -messuille. Voitit liput, laitahan viestillä osoitetta tulemaan. Lämpimät onnittelut! Arvontavoittajat on julkaistu tänään Mielen Lumossa.

  VastaaPoista
 9. Varmasti on lukemisen arvoinen, tykkään myös Sonjan aiemmista kirjoista. Hän kirjoittaa sillai "tavallisesti" eikä yritä mitään hienoa. Tykkään. Ja tämä menee hankintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tavallisesti ja ymmärrettävästi kirjoitettu, mikä minuakin viehättää.

   Poista
 10. Vastaukset
  1. Hyvät puutarhakirjat ovat aina suosittelemisen arvoisia.

   Poista
 11. Kuulostaa hyvältä kirjalta, pitänee lähteä kirjakauppaan :) Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oivallinen kirja, paljon hyvää tietoa mukavassa muodossa.

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Tomaatit taitaa pikemminkin lätsähtää otsaan osuessaan. Et taida olla yhtään yllytyshullu....

   Poista
 13. Oih! Tuo kirja täytyykin hankkia. Kotitomaatit ovat maukkaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omakasvatetut tomaatit ovat vertaansa vailla. Ehdottomasti.

   Poista
 14. Voi, miten ihana kuulla, että pidit kirjasta! Kirjaa tehdessä ihastuin tähän kiinnostavaan ja persoonalliseen kasviin entistä enemmän, jos mahdollista. Olkoon tuleva tomaattikautemme aurinkoinen, lämmin ja satoisa (saa tulla lempeää kesäsadetta öisin). ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisiin olosuhteisiin suomalaisin voimin tehty puutarhakirja ansaitsee aina kiitosta ja juuri tällaista tomaattikirjaa olen pitkään kaivannut. Hyvää työtä, lämmin kiitos!
   Samoin minä toivon tulevalta tomaattikaudelta aurinkoa ja lämpöä ja tietenkin hiukan myös niitä leppoisia yösateita.

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Kyllä on kaivattu kirja puutarhatietoteosten joukkoon.

   Poista
 16. Täytyy ehdottomasti laittaa ostoslistalle! Tänä vuonna kun ajattelin perehtyä tomaattien kasvatukseen oikein kunnolla. Sonjalla on mukava kirjoitustyyli, olen tykännyt hänen muistakin kirjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sonjan kirja sopii erinomaisesti tomaatinviljelyn perusteokseksi. Varmasti tulen sen ottamaan käsiini kerran jos toisenkin.

   Poista
 17. Upea kirja varmasti ja ammattilainen asialla! Sonjalla on tietotaitoa tomaateista melkoisesti,kirja ilman muuta hankintalistalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen lämpimästi. Hyvä kirja etenkin harrastajalle, mutta varmasti sinäkin jo kokeneempana hyötyviljelijänä ilahdut kirjasta.

   Poista
 18. Tämä on varmaan sellainen kirja, jota ei pitäisi lukea ollenkaan, jos ei ole aikomusta hurahtaa tomaatteihin lähiaikoina. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen vaara on tosiaan olemassa. Kirjan sivuilta tuoksut ja aromit suorastaan pursuavat lukijan aisteihin.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!