keskiviikko 29. elokuuta 2018

Välillä vähän kaivamista

Loistokärhö - Clematis Hagley Hybrid

Vihdoin on tullut sen verran vettä, että kasvien istuttamiseen on uskaltanut ryhtyä. Kovin paljon siirrettävää tai istutettavaa ei tälle kesälle ole järjestynyt. Keväällä ostin kolme kärhöä kympillä ja yhden neljällä eurolla. Ne ovat saaneet kasvattaa kokoaan ja juuriaan ruukuissa kesän ajan. Kauniisti ovat kukkineetkin. Hagley Hybridissä kukinta olisi varmaan jatkunut edelleenkin, mutta päätin kuitenkin siirtää kärhöt maahan, jotta niillä olisi aikaa juurtua ennen talventuloa.


Minulla aina kasvimyymälöissä mopo karkaa ja teen ostoksia, joiden kanssa olen sitten kotipihalla helisemässä. "Kasvi edellä" -eläminen ei välttämättä ole paras mahdollinen tapa, koska sopivan istutuspaikan etsimisessä on aina oma päänvaivansa. Koko kesähän tässä on ollut aikaa pohtia kärhöille sopivia paikkoja, vaan käytännössä ne löytyivät vasta lapion kanssa pihaa kerta toisensa jälkeen kierrellessä.

Loistokärhö - Clematis 'Warszawska Nike'
  
Vastapäätä sisäänkäyntiä istutin loistokärhö Warszawska Niken. Sen tummanlilan samettiset kukat ovat upeata katseltavaa ja sopivat erinomaisesti jopa satunnaisten ovellakävijoiden ihailtaviksi. Tämän kärhön näen tarvittaessa myös keittiön ikkunasta, jollen ehdi sitä pihalle katselemaan.

Tarhaviinikärhö - Clematis vit. Purpurea Plena Elegans

Tarhaviinikärhö Purpurea p. Elegans pääsi myös talon sisäänkäynnin puolelle, Pikkupuutarhaan johtavan polun alkupäähän. Sen tieltä siirsin vielä pienikokoisen pallohortensian toisaalle pikkupuutarhaan. Pallohortensian olen ostanut markkinoilta pikkuruisena taimena. Kokoa se on pihassani kasvanut, mutta ei ainakaan tänä kesänä yrittänytkään kukkia. 

P.p.Elegans -viinikärhö minulla oli ruukussa myös viime kesänä ja sen siirsin syksyllä maahan olopihan Pionipolun päähän. Hyvin lähti keväällä kasvamaan ja on kukkinut runsaasti. Toivottavasti kakkospurpurea juurtuu hyvin ja jatkossa purppuraista iloa löytyy talon kummaltakin puolelta.
 
Tarhaviinikärhö - Clematis vit. Madame Julia Correvon
 
Julia Correvonin ja Hagley Hybridin istutin olopihan Syreenipenkkiin, perennojen taustalle. Kumpainenkin on kesän ajan kasvanut sisääntulon korkeissa ruukuissa. Jouduin käyttämään hieman väkivaltaa saadakseni ne ruukuista pois, sillä en mitenkään voinut kaataa täynnä multaa olevaa 140 senttistä ruukkua maahan kumolleen. Piti seistä korokkeen päällä ja lapiolla vääntää kummastakin ruukusta kärhö pois. Kärhöt olivat kasvattaneet juurensa ruukun syvyyksiin ja valitettavasti osa juurista meni poikki. Jos siis jatkossa vuokraan kärhöille ruukun kesäasunnoksi, on pyrittävä huomioimaan kasvin poissaanti ruukusta.

Loistokärhö - Clematis `Ville de Lyon`

Vielä yhdelle kärhölle piti kaivaa kuoppa, mutta nyt kyseessä oli muuttokeikka. Mantsuriankärhöni on asunut jo kahdessa paikassa, joista kummassakin se on lähtenyt hyvin kasvuun, mutta jämähtänyt sitten paikalleen. Ei ole kuollut, vaan ei kukkinut eikä kasvanutkaan yhtään alkupyrähdyksen jälkeen. 

Päätin tehdä, kuten Pirkko Vaarin torpan puutarha -blogissa eli kokeilen vielä kolmatta paikkaa. Mantsuriankärhö pääsi entiseen Metsäpuutarhaan, joka ennen kuului tontin varjoisimpiin paikkoihin. Valo-olosuhteiden muutoksen vuoksi se ei enää sitä ole. Kärhölle tarjoutui syvämultainen paikka, johon auringonpaiste siilautuu parin isokokoisen lehtipuun lomitse. Ainakin sillä on nyt tilaa ja rauha kasvaa. Jollei Metsäpuutarhassakaan viihdy, kuolkoon pois.


Saatuani kärhöt omille paikoilleen, oli aika vähän vakavampaan kaivutehtävään. Laskimme Juuson tuhkan ekologisessa uurnassaan Kotikiven kupeeseen. Aikoinaan, kiven vielä nököttäessä kunnan puolella, Juusolla oli tapana tähystää kiven päällä ja hyökätä sieltä heinikkoon hiirien, myyrien ja päästäisten kimppuun. Olin kovasti iloinen saadessani kiven viime kesänä takaisin omalle tontille, sillä meiltähän urakoitsija sen aikanaan kunnan metsikköön kauhallaan kiikutti. Juuso ei viime eikä tänäkään kesänä tierempan metelin ja muuttuneen miljöön vuoksi ominut enää kiveä tähtäilypaikakseen. Uskon, että se on kuitenkin tyytyväinen saadessaan levätä auringon lämmittämän kiven läheisyydessä.

Kuninkaallinen betonipallo villiviinihiuksineen.

Kesä ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta silti kesä on aina kesä. Kerrankin olen levännyt oikein kunnolla ja keskittynyt pienistä asioista iloitsemiseen. Seuraava postaus on varmasti jo virallisen syksyn puolella. Puutarhaihmisen kannalta syksy ei kuitenkaan merkitse loikoilua takan edessä turkiksiin kääriytyneenä, vaan pikemminkin innokasta aherrusta viilenevässä säässä. Innolla siis sitä kohti.

43 kommenttia:

  1. Hyvä on viimeinen leposija rakkaalle lemmikille. Minä niin haikeana katselen noita kärhökuvia, Sinullakin on niin kauniita. Minulla kasvaa toistaiseksi vain mantsuuriankärhö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ovat kauniita, eivätkä niin vaikeita, kuin usein luullaan. Vihdoin minäkin olen tullut niiden kanssa sinuiksi ja vanhimmat jo kukkivat hienosti.

      Poista
  2. Upeita kärhöjä. Minäkin uskalsin viimein ryhtyä taimin istutukseen, niitä olikin kertynyt ksän mittaan ihan liian monta :) Olen hieman saanut suitsittua 'kasvi edellä' -toimintatapaani, mutta melkoisen valssin olen saanut taas aikaiseksi, kun on siirrettävä ja muutettava ja etsittävä otollisia paikkoja.
    Hyvä, että olet malttanut levätä, vaikka eipä kukaan ole jaksanut helteissä huhkia. Mikavaa syksyn alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pihatanssithan tuosta kasvi edellä -mallista seuraa, kun pitää keksiä uusien lisäksi paikat myös siirtoon joutuville vanhoille kasveille. Harvinaisen mukavaa tanssia se kyllä on.
      Mukavia alkusyksyn päiviä sinullekin!

      Poista
  3. Kauniit kärhöt! 'Warszawska Nikessa' on upea, vahva väri. Minunkin piti istuttaa kaksi ruukuissa ollutta kärhöä maahan nyt syksyllä, mutta sitten tajusin, että niiden tulevalla paikalla kasvaakin daalia. Talvetan sitten kärhöt kellarissa ja istutan vanhaan tapaan keväällä maahan. Syyskesällä ja syksyllä parasta onkin, kun pääsee istuttamaan ja siirtelemään kasveja. Niiden lopullinen kokokin hahmottuu paremmin nyt kuin kevätistutuksia tehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Warszawska Nikessä on todella hieno väri, kuin samettia.
      Minusta syksyllä on mukava istuttaa uusia kasveja ja siirrellä vanhoja juuri siksi, että näkee hyvin istutusympäristön muiden kasvien koon ja etäisyydet. Sateiden vuoksi nyt ei ole tarvinnut niin paljon murehtia kasvien selviytymisestäkään.

      Poista
  4. On lohdullista saada rakkaan eläinystävän leposija oman puutarhan yhteyteen - silloin ollaan edelleen ikäänkuin yhdessä. Nyt lämpötila ja pikku sateet ovat todella otollisia istutuksia ja kasvien siirtoja varten. Varmasti Mantsuriankärhö tulee viihtymään metsäisessä ympäristössä.
    Ihmeellisesti elämä pakottaa ihmisenkin joskus hiljentämään vauhtia. Viisaasti olet tehnyt ja katsellut kesän kulkua vähän toisesta näkökulmasta. Viihtyisää syksyn alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko, lämpimistä sanoistasi! Edelleen on kova ikävä Juusoa ja on lohdullista tietää, ettei sillä ole enää kipuja. Yksi aikakausi on päättynyt.
      Välillä kesän hiljaiselo vähän hermostutti ja pitkästytti, mutta tunnen kyllä akkujen latautuneen hyvin. Positiivinen kokemus kaikkinensa.

      Poista
  5. Kauniit kärhöt.
    Hyvää kohta alkavaa syyskautta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit, samoin sinulle raikkaita ja valoisia syyspäiviä!

      Poista
  6. Juuso sai hienon paikan! Ja on siinä edelleen lähellä teitä. Upeat kärhöt, niitä pitäisi hankkia lisää ja rohkeammin istuttaa eri puolille pihaa, kärhöjä saa niin edullisesti nykyään ettei ole iso taloudellinen menetys jos jostain syystä taimi ei menesty. Tuo punainen viinikärhö on nyt vahvasti metsästyksessä, on upea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä on kova ikävä Juusoa! 17 vuoden kumppanuus ei ihan helposti hälvene.
      Mahdollisesti kalliimmat kärhöt ovat varmempia lähtemään kasvuun, mutta huonosti kohdelluina nekin saa helposti hengiltä. Minulla on hyviä kokemuksia edullisista kärhöistä. Ovat toimineet kesäkukkina ja jatkaneet elämää upeita köynnöksinä.

      Poista
  7. Tuo on varmasti täydellinen paikka Juuson leposijaksi. <3
    Ja kärhöt ovat siitä mukavia, että ne mahtuvat pieneen tilaan, kun eivät tarvitse leveyssuunnassa paljoakaan elintilaa. Taivaaseen päin on yleensä joka puutarhassa vielä mahdollisuuksia kiipeillä. Ja vaikka olen ammattini puolesta muka hyvinkin järkevä, omassa puutarhassa järki kuitenkin usein sumenee, kun näkee kauniita kasveja. Ihmeeksi niille kaikille on aina löytynyt paikka. Ja useinkin juuri tuollalailla lapion kanssa kuljeskellen.
    Ja tosiaan, vielä ei ole aika lepoon. Nyt ovat ihan parhaat istutusajat käsillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotkan puutarhoja ja puistoja kiertäessäni oivalsin tuon yläsuunnan käyttämättömän tilan mahdollisuuden. Kotkassahan perennojen joukossa oli useita kärhöjä ja ideaa ahkerasti kopioineena olen edelleen kovasti siihen tyytyväinen.
      Miten sitä kaupassa järki aina sumenee niin totaalisesti. Kotona sitten tajuaa, että johonkin nämä kaikki on taas saatava istutettua. Aina on onnistunut, mutta kieltämättä jokunen etsintäkierros lapion kanssa on tullut tehtyä.

      Poista
  8. Aivan upeita nuo kärhöt, niin kauniita! Tuo paikka on kaunis leposija Juusolle♥ Leppoisaa päivää ja elokuun loppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Päde, kärhöihin ei voi olla ihastumatta.
      Juuso on palasi kanssani puutarhaan, mutta nyt vähän eri tavoin. Voin sille ajatuksiani jutella ja kuvitella sen puskevan minua pehmoisella otsallaan.

      Poista
  9. Voi Juusoa ♥
    Ihana leposija hänellä.

    Voi, kasvi edellä meneminen on niin hyvä termi. Kukapa sitä ei harrastaisi. Ainakin tämä yliopistokoulutuksen saanut puutarhasuunnittelija/maisema-arkkitehti menee nimenomaan kasvi edellä, vailla suunnitelmallisuuden tai järjen hiventä, kun ihana/edullinen kasvi tulee vastaan. Aivan kuten Riinakin tuossa yllä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Juusoa tosiaan, ikävä on edelleen kova.
      Lapio kourassa istutuspaikkaa etsiessä usein manaan omaa järjettömyyttäni. Vaan aina se paikka on löytynyt ja sen jälkeen kiittelen, että olipa taas hyvä hankinta. Ilman tällaista ihanaa hulluutta piha saattaisi olla paljon tyhjempi ja tylsempi. Muutosta ei siis ole luvassa.

      Poista
  10. Juusolla on kaunis ja rauhallinen viimeinen lepopaikka <3.

    Meilläkin oli niin kuiva kesä, ettei mitään ole pystynyt/jaksanut alkaa istuttelemaan. Onneksi nyt syksympänä on inhimillisemmät kelit, että jaksaa pihalla puuhastella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivaa on ollut täälläkin. Noita kärhöjä istuttaessani maa oli noin 10 senttiä pinnasta kostea ja syvemmältä rutikuivaa. Aika paljon saa vielä sataa, jotta se riittävästi maata kastelee. Mutta mukavaa on taas päästä puutarhahommiin.

      Poista
  11. Ihania kärhöjä, pitäis munkin hommata.
    Kaunis paikka Juusolla.
    Meillä kaksi koiraa haudattu meidän metsään, mutta sitten joskus kun meidän pikku koira kuolee, haluaisin sille paikan pihaan, olis mun lähellä. Mutta toivottavasti ei vielä hetkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin oli selvää, että Juuso saa lepopaikkansa omasta pihasta. Nyt se on omalla tavallaan aina läsnä puutarhassa.

      Poista
  12. Upeita kärhöjä ovat. Hagley hybrid on kukkinut täälläkin monena vuonna kivasti.
    Hieno viimeinen paikka lepopaikkana Juusolle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hagley Hybrid on kukkinut ahtaassa ruukussa komeasti koko kesän. Toivottavasti se juurtuu ja jatkaa kukintaansa yhtä innokkaasti kukkapenkissä.

      Poista
  13. Kauniita kärhöjä. Tarhaviinikärhö on todella suloinen.
    Juusolle löytyi kaunis lepopaikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiven viereen rakentui istutusalue ihan huomaamatta. Yllättäen siitä tuli myös Juuson viimeinen leposija.

      Poista
  14. Siinon Juuson hyvä olla.
    Tämä kesä on taas valanu uskua kärhöjen kasvatuksehen. Tua Julia, on mulla ollu nuasta kovin kukkija. Ei puutarhakausi oo viälä lähelläkää loppua, nyhän on just passelit kelit puurtamiselle. Toivottavasti oot toipunu, pakkoloma on varmasti teheny hyvää, vaikka onki ottanu koville......olettaasin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin Juliassani on ollut paljon kukkia. Parhaimmillaan sen kukat olivat upean punaisia ja isoja. Tämä kesä on todellakin suosinut kärhöjä. Olkoon seuraavat millaisia tahansa, ei luovuta kärhöistämme.
      Välillä on rassannut kovastikin, kun sekä helteiden että kunnon vuoksi ei ole päässyt puutarhahommiin. Toisaalta tällainen kesä on tarjonnut uusia näkökulmia, joten enpä harmittele.

      Poista
  15. Miten kaunista kirjoitusta rakkaasta lemmikistä, herkistyin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansu! Arvaa vain, kuinka usein ja helposti minä vielä herkistyn ajatellessani Juusoa. Aika parantaa.

      Poista
  16. Toivotaan, että Mantsuriankärhösi virkistyy uudessa paikassa. Juusolle löysitte hyvän leposijan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin kaikki kärhöt ovat saaneet hyvin vettä maahan päästyään.
      Muitakin paikkoja Juustolla mietimme, mutta tuo tuntui sopivimmalta ja olen siihen tyytyväinen.

      Poista
  17. Minulla on vain yksi kärhö ja se on Mantsuurian kärhö ja kasvaa jo kolmatta vuotta ihan sanan mukaisesti kasvaa mutta ei kuki eli on viherköynnös. Se ei ilmeisesti pidä paikasta jonne sen olen istuttanut. 👎
    Juuson sai hyvän viimeisen lepopaikan tuon uhkean kiven suojista ja siellä Juuson muisto on varmassa tallessa ja turvassa. ❤️
    Ihana Juuso ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä nähdä, miten oma mantsuriani uuteen paikkaan kotiutuu. Täytyy keväällä lannoittaa, josko se auttaisi kukkimiseen.
      Minäkin olen tyytyväinen Juuson leposijaan. Nyt se on kanssani puutarhassa omalla tavallaan. Taputan kiveä ohi kulkiessani, kuin taputtaisin ihanaa kissani. Voi, miten ikävä minulla on Juusoa.

      Poista
  18. Kärhöt on niin kauniita. Tuo Correvon on mulla vähään tyytyväinen, kasvaa ja kukkii valtavasti. Edesmenneitä kissojani muistelen nyt vuosienkin päästä, tärkeitä ovat olleet. Kaunis leposija Juusolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmikki on tärkeä perheenjäsen ja jättää ison tassunjäljen sydämeemme.
      Correvonia olen aiemmin ihastellut toisten blogeissa ja nyt sellainen on omassakin pihassa. Toivottavasti viihtyy ja kukkii runsaasti.

      Poista
  19. Todella ihania kärhöjä Kaunis lepopaikka Juusolla !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma, Juuso on yhä kanssamme omalla tavallaan.
      Kärhöt ovat ihania ja tänä kesänä ne ovat kukkineet upeasti.

      Poista
  20. Juuso sai hyvän leposijan kiven kupeesta.
    Meitä kasvi edellä etenijöitä on varmasti paljon ja aina löytyy tilaa ainakin yhdelle kärhölle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkin kauniin kasvin kaupassa nähdessään sitä on suorastaan mahdoton vastustaa. Hyvä niin, sillä muuten piha voisi olla paljon tyhjempi.

      Poista
  21. No, nyt Juuson kelpaa! Ihanan kissapatsaan olet paikalle saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vilma! Kissaihmisenä katse kaupoissa aina osuu kissapatsaisiin. Pari muutakin löytyy terassilta.

      Poista
  22. Kiven kuppeessa on Juusolle hyvä viimenen leposija.
    Ihanasti kärhöt vielä kukkii. Vettä ei liikoo oo vielä satanu.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!