lauantai 1. syyskuuta 2018

Päiväretki Porkkalanniemeen


Yhtenä aurinkoisena aamuna päätimme lähteä Ukkokullan kanssa päiväretkelle Porkkalanniemeen. Siellä sijaitsee Uudenmaan virkistyalueyhdistyksen, Vantaan kaupungin, Kirkkonummen ja Nurmijärven kuntien yhteiskäytössä oleva noin 150 ha:n virkistysalue.

Pysäköintipaikat löytyvät helposti ja ainakin näin lomakauden ulkopuolella tilaa oli runsaasti. Bussiyhteyttä ulkoilualueelle ei taida olla, joten sinne pääsy on henkilöauton varassa. Merta nähdäkseen ja rannalle päästäkseen on kuljettava kallioisen maaston läpi. Matka ei ole pitkä, mutta huonojalkaisille se voi tuottaa ongelmia. Kannattaa myös huomioida, että puunjuuret ja kalliot ovat märkinä liukkaita.


Ihmisiä oli todella vähän liikkeellä, mikä varmasti johtui elokuun lopun arkipäivästä. Muutamaan ihmiseen törmäsimme kulkiessamme ja pois lähtiessämme vastaan tuli lisää. Varmasti julkisten liikenneyhteyksien puuttuminen rajoittaa Porkkalanniemessä kävijöiden määrää. Kulkeminen poluilla ja korkeudeltaan hyvinkin voimakkaasti vaihtevilla kallioilla ei myöskään onnistu lastenrattaiden kanssa.


Alueella on keittokatoksia, nuotiopaikkoja, vessoja ja pöytäryhmiä, joissa voi evästää. Alueella voi pystyttää teltan ja uimaankin pääsee. Etenkin syksyisin paikka on tyrskykalastajien suosiossa. Porkkalanniemeen kannattaa ottaa mukaan myös kiikarit, koska se on lintujen tarkkailuun erinomainen paikka. Alueella on myös viisi pronssikautista hautapaikkaa, mutta niiden katsastaminen jäi meiltä tällä kertaa väliin.


Reittimme varrelle osui monta roskista ja kartan mukaan niitä on siroteltu ympäri aluetta useita. Yhden ainoan muovikassin näin pusikossa. Muuten ei ainuttakaan paperinenäliinaa, kahvimukia tai karkkipaperia. Kiitettävää roskattomuutta. Kävimme yhdessä puuceessä, joka oli yllättävän siisti ja siellä oli jopa vessapaperia. Keittokatoksessa oli polttopuita ja kirves mahdollista pienemmäksi pilkkomista varten.


Kuvan keskellä häämöttää Rönnskärin majakka, joka on nykyään Suomen vanhin säilynyt majakkarakennus. 
Meillä oli termospullollinen kahvia ja eväsvoileipiä. Mietimme aluksi, jäädäkö jonkin pöytäryhmän luo nauttimaan kahvista, mutta korkea ja auringon lämmittämä kallio upeine merimaisemineen veti enemmän puoleensa. Voi mahdoton, miten herkulliselta kahvi ja ruisvoileipä maistuukaan raittiissa ulkoilmassa.


Rantakalliolla merta ja maisemia tähystäessämme vedestä nousi yllättäen pää, joka samantien sukelsi takaisin veteen. Ukkokulta tokaisi, että hyljekö se oli, vaan ei. Otuksen ilmestyessä useita kertoja uudelleen pintaan ja sukellellessa lähellä rantaa, näin sillä olevan hännän ja takajalat. 

Ajattelin ensin nähneeni saukon. Kalliolla kahvia nautiskellessamme tapasimme Porkkalanniemessä usein lintuja katselemassa käyvän miehen, joka sanoi minun nähneen todennäköisesti minkin. Niitä on kuulemma Porkkalassakin riesaksi saakka. Minkkihän on meillä luokiteltu vieraslajiksi, joka tekee isoa tuhoa etenkin saaristolinnuille. Minkin epäillään olevan osasyyllinen vesikon katoamiseen Suomesta; nykyisin vesikko on vaarassa kadota koko Euroopasta.


Lauantaina 25.8. vietettiin Suomen luonnonpäivää. Kuuntelin kyseisenä päivänä keittiössä leipoessani radiosta luonnonpäivään liittyvistä tapahtumista ja kertomuksia tutkimuksista, jotka osoittavat luonnossa olemisen ja liikkumisen terveydellisistä vaikutuksista. Jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta ja viisi minuuttia kohottaa mielialaa.

Luonnossa oleminen ei tarkoita pelkästään sitä, että ihmisen pitäisi mennä johonkin tiettyyn metsään tai luonnonpuistoon. Luonnon tarjoamaa virkistystä voi saada pienestä pihasta tai kotia lähellä olevasta puistikosta. Mikä on itselle helpoin ja paras tapa nauttia luonnosta, se on usein riittävä.

Saan hyvin voimavarojani tankattua omalla pihalla ja puutarhassa. Välillä on mukava lähteä pidemmälle ja toisenlaisiin maisemiin. Pidän valtavasti kallioista ja käkkärämännyistä ja puunjuurien kirjomista poluista. On todella rentouttavaa kulkea ja katsella ilman kelloon tuijottamista, pysähtyä ihmettelemään kasveja ja kuuntelemaan erilaisia ääniä.

Joskus voi olla hyvä jättää kamera kotiin, sillä sen kanssa kulkiessani taidan olla kuvausta harrastamattomalle ärsyttävää seuraa pysähtyessäni milloin minkäkin kannon kupeeseen kykkimään. Meidän perheessä siis harrastetaan intervalliliikuntaa, sillä jäädessäni Ukkokullasta reippaasti jälkeen, joudun hänet kiinni saadakseni kiihdyttämään vauhtia. Sitten taas hetken aikaa tepastellaan peräkanaa, kunnes jälleen jään jonnekin kuusen juureen tähtäilemään.


Porkkalanniemessä ei ole tullut käytyä vuosiin. Ei sen jälkeen laisinkaan, kun Ukkokulta myi veneensä. Päätimme, että uusintareissu on tarpeen piakkoin. Mielellään kenties myöhemmin syksyllä, kun meri mellastaa ja maisema on paljaampi.


Kotiinpaluu tehtiin pidemmän reitin kautta, koska halusimme käydä ostamassa kalaa siuntiolaisesta kalasavustamosta. Four Seasons Fish sijaitsee aivan kantatie 51:n kupeessa, joten sinne on helppo löytää. Tiskit notkuivat herkkuja, eikä siten tyhjin käsin kotiin palattu. Kroppa oli saanut reipasta liikuntaa, mieli virkistystä ja kotiinpäästyämme vatsakin herkullista savukalaa.


Raikasta ja valoisaa syyskuuta kaikille!

35 kommenttia:

 1. Tuollaiset päiväretket luonnonmaisemissa ovat aivan ihania. Minä ikäni sisämaassa asuneena en ole oikein koskaan päässyt kokemaan ja katselemaan merta samalla tavoin kuin sinä nyt. Minun ikuisena haaveena olisi joskus päästä käymään Ahvenanmaalla. Hienoja yksityiskohtia olet kuvaillut, ja niin totta on juuri tuo intervalliliikunta :) Kahvieväät ne vasta maistuvatkin juuri luonnon helmassa, aah. Voin vain kuvitella millainen retki on myöhemmin syksyllä, ja sääkin on silloin vain pukeutumiskysymys. Meillä on tämän kesän luontoretkeilyt jääneet vähemmälle, koska olemme vähäisen vapaa-ajan pysytelleet mökkimaisemissa, mikä on myöskin samalla tavalla rauhoittumista luonnossa.
  Hyvää viikonlopun jatkoa sinulle Between.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vesi on hieno elementti ja jotenkin se vetää katsetta puoleensa. Minä kyllä tykkään järvistä, joista ja merestä, mutta Ukkokullalle meri on ehdoton ykkönen. Ahvenanmaalla olen ollut useamman kerran. Se on matkan arvoinen paikka, mieluummin useampi päivä, että ehtii kierrellä ja katsella rauhassa.
   Mökkimaisemat sopivat hyvin luontokohteeksi. Meillä ei ole koskaan omaa mökkiä ollut, mutta lähisukulaisten mökeillä on vietetty aikaa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Teillä on ollut hieno retki. Oma piskuinen piha on minulle henkireikä ja suuri voimavara juuri nyt, tässä elämäntilanteessa. Halua olisi kyllä retkiinkin. Haaveilen vielä pääseväni Lappiinkin, mutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma piha, piskuinenkin, on usein ihan riittävä henkireikä. Kunnon Lapinmatka on minultakin tekemättä, mutta ehkä vielä joskus.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 3. Porkkalanniemi on todella hieno paikka ja siellä on tullut perheen kanssa itsekin vierailtua Kirkkonummella aikoinaan asuessamme. Kiitos kauniista kuvista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porkkalanniemi on todellakin hieno luontokohde. Merenrantamaisemat ja erämaatunnelma yhdessä paikassa.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 4. Onpa kauniita kuvia. En ole käynyt Porkkalanniemessä, mutta näyttää siltä, että on todella käymisen arvoinen paikka. Kyllä suomalainen luonto on kaunista. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalainen luonto on todellakin kaunista kaikessa monimuotoisuudessaan.
   Mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 5. Kerrassaan kuvauksellinen ja viihtyisän näköinen retkikohde.

  VastaaPoista
 6. Hienot kuvat ja viihtyisän näköistä :) hyvää syksyä toivotellen Ronja

  https://valokuvientarinaa.blogspot.com

  VastaaPoista
 7. Hienoja kuvia itse en ole Porkkalassa käynyt mutta mieheni oli aikoinaan siellä armeijassa. Mukavaa syyskuun alkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Upinniemessä minunkin Ukkokultani oli armeijassa.

   Poista
 8. Hienoja maisemia ja sileitä kallioita näkyy olevan. Hienoja kuvauksellisia paikkoja. Eväät onkin tarpeelliset ottaa mukaan.
  Minäkin olen ennen nauttinut metsässä olosta, kun mustikoita poimin niin sielu lepäsi. Tänä kesänä ei ole ollut sellaista tunnelmaa. Tosin ei ollut mustikoitakaan. Vielä voisi lähteä puolukkametsään katsomaan saisiko sieltä vähän rentouttavaa fiilistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalliot olivatkin tuolla upeita, monivärisiä ja sileitä. Ja auringossa mukavan lämpimiä.
   Mustikoita Porkkalanniemessä on ehkä ollut, sillä maasto on hyvin monipuolinen. Puolukkamaastoon en tosin törmännyt.

   Poista
 9. Porkkalanniemi on mahtava retkikohde, pitäisikin lähteä taas käymään siellä. Tai ehkä ensi keväällä, kun ensimmäiset muuttolinnut ovat saapuneet.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintujen bongaamiseen Porkkalanniemi on erinomainen paikka. Tapaamamme mieshenkilö kertoi käyvänsä juuri siksi siellä usein ja varsinkin keväällä ja syksyllä.

   Poista
 10. Vau, mikä retkipäivä! Komiat maisemat ja hyvät evähät, mikäs on ollessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eväitä ei sovi unohtaa. Luontoretkellä niillä on olennainen rooli.

   Poista
 11. Uskon ihan täysin luonnon vaikutukseen terveydessä. Paljaissa kallioissa on jotain tosi kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljaat kalliot ovat maagisen kauniita. Mitä muotoja ja värisävyjä. Oli ihan pakko niitä käsin kosketella useassa paikassa.

   Poista
 12. Aivan upeat silokalliot! Lapsena pääsin usein perheen kanssa paatilla saareen ja tuollaisilla lämpimillä kallioilla oli superihana maata uinnin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa asiaa mietin lämpimällä kalliolla istuessani eli kesäisen uintiretken jälkeen olisi ollut ihana oikoa itseään sileällä kalliolla.

   Poista
 13. Kauniita kuvia. Porkkalanniemessä en oo käyny, ois käymisen arvonen paikka kuvien perustella. Meillä tässä järvessä on kallioisia saaria, hauskoja nimiäkin, tirinkallio ja vonka, muutamia mainitakseni. Lämmin kallio on mukava istuskella ja luonnossa evväät maistuu kyllä hyvältä. Kotimuassa on runsaasti hyviä käyntikohteita, kun vuan eistys lähtemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallioiset järvisaaret ovat upeita retkikohteita. Teidän seudulla saariin varmaan voi veneelläkin soutaa. Piti ihan Wikipediasta katsoa sanan vonka selitys. Sillä onkin monta merkitystä. Minulle sanasta tulee mieleen elokuva Havukka-ahon ajattelija, josta pidin kovasti.

   Poista
 14. Monta rentouttavaa elementtiä yhdessä paketissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellinen retkikohde siis monessakin mielessä.

   Poista
 15. Ihania kuvia! Näyttää olen hieno retkipäivä. En ole koskaan käynyt Porkkalassa, mutta retki sinne on pitkään ollut suunnitteilla. Moni kehuu sitä hyväksi sienestyskohteeksi ja samoin siellä telttaöitä viettäneet kaverit ovat hehkuttaneet hyviä telttailupaikkoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieniä ei nyt pahemmin näkynyt, eikä telttailijoitakaan. Tiedän monia siellä teltassa yöpyneitä. Yksi heistä kehui, että nukkui pitkästä aikaa todella hyvin. Upeat maisemat ja hieno merenranta- ja saaristokasvillisuus. Sekä nuo kalliot.

   Poista
 16. On olluna hieno ja aurinkoinen retki paljon nähtävää.En ole päässy käymään Porkkalanniemessä,mut ko katselee kuviasi,niin varmasti käymisen arvoinen paikka!
  Aurinkoista syksyn jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää olikin hieno ja yksi syy, miksi päivä valikoitui retkelle. On kyllä retken arvoinen paikka. Harmi, ettei sinne oikein julkisilla pääse.
   Aurinkoista syksyä sinullekin!

   Poista
 17. Upeat maisemat, jotka ainakin minun sieluani ilahduttivat suuresti. Minulle meri, kalliot ja villi luonto ovat elämysten parhaimmistoa. Porkkalaan on pitkä matka täältä, joten suuri kiitos kuvistasi. On kuin olis päässyt salamatkustajana nauttimaan elämyksistänne!

  VastaaPoista
 18. Hienot kuvat ja maisemat! Tuolla pitäisi joskus käydä. Kiitos hauskasta esittelystä.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!