perjantai 23. marraskuuta 2018

Kehu ihminen päivässä

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Aikoinaan työskentelin isossa tietotekniikkayrityksessä. Yksikköni oli hyvin miesvaltainen. Meitä naisia oli maksimissaan 1/3 työntekijöistä. Sain kerran naistenpäivänä miestyökaverilta isokokoisen kortin, jossa tekstinä "kehu nainen päivässä". Laitoin kortin työhuoneeni oveen, jossa se näkyi hyvin ohikulkijoille ja huoneessani kävijöille. Teksti kirvoitti useita mielenkiintoisia keskusteluja ja toi työympäristöön pitkäksi aikaa lisää huomaavaisuutta ja lämpimiä sanoja laajemminkin.

Sormustinkukkien kukintaa odotettavissa

Kortti teksteineen tuli mieleeni pari viikkoa sitten käydessäni hammaslääkärin vuositarkastuksessa. Nuori naishammaslääkäri kävi tarkasti läpi hampaani kertoen samalla koodeja hammashoitajalle merkittäväksi vaihtuneeseen ohjelmistoon. Siinä ohessa hän välillä tokaisi, kuinka kaunis hammaskaari minulla on (mitä sitten tarkottaneekaan) ja miten hyvin omahoitoni on pitänyt hampaat kunnossa ja hammaskiven loitolla. En voi sanoa pelkääväni hammaslääkärikäyntejä, mutta ihan kunnolla siinä tuolilla istuessani aina jännitän. Huomasin nytkin puristavani kädensijoja rystyset valkoisina.

Koristemansikka 'Pink Panda' - Fragaria x rosea 'Pink Panda'

Hammaslääkärin kehut olivat kannustavia ja mieltä ilahduttavia. Jännistyskin väheni ja saatoin höllentää käsien otetta. Oli sitten hammaslääkäriltä opittua potilaankäsittelytaktiikkaa tai ihan aiheellista kehua, vaikutus oli hyvin positiivinen. Hän olisi samaan syssyyn voinut seuraavaksi todeta löytäneensä viisi valtaisaa reikää, enkä ehkä henkisessä euforiassani olisi kovin siitä ällistynyt. Askeleet kotimatkalla olivat todella keveitä ja taisin elää hammaslääkärin kehuvilla sanoilla monen monta päivää.

Helmililjojen lehdistö marraskuisessa puutarhassa

Toisen ihmisen ilahduttamiseen ja harmaan päivän pelastamiseen ei kovin suuria sanoja tarvita. Aina ei sanoja ollenkaan, sillä ystävällisellä hymylläkin on jo iso vaikutus. Ihan hyvin voi tuntemattoman kanssa hississä seisoessaan tokaista, kuinka kauniin värinen huivi toisella on. Tai kehua kassajonossa ostoskärryissä istuvan vauvan iloista ilmettä. Joskus voi toki saada vastaan torjuvia vilkaisuja, mutta useimpia ihmisiä kehut ja iloiset sanat piristävät ja virkistävät.

Sulkaneilikka - Dianthus plumarius

Myös itseänsä on välillä hyvä kehua ja kiittää. Tein eilen näin ostamalla kotiin valkoisen amarylliksen. Siinä oli peräti neljä nuppua tulossa ja tiedän iloitsevani amarylliksestä pitkään. Jaetaan vaikka seuraavan kuukauden ajan mielihyvää kehumalla ihminen päivässä.
 
Marraskuun viimeinen viikko alkaa olla käsillä ja siirrymme pian joulukuuhun. Sitä odotellessa hyvää viikonloppua kaikille! 


 

51 kommenttia:

 1. Kehuja ja muutenkin myönteistä suhtautumista kanssakulkijohin ja ystävällisyyttä ei ole koskaan liikaa. Onpa kaunis kuva oksasta pilvistä taivasta vasten. Hyvää viikonloppua ja loppu kuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, ystävällisiä sanoja ei voi olla liikaa, eikä niiden sanominen ole keneltäkään pois. Itsekin saa hyvän mielen nähdessään toisten ilahtuvan.
   Viikonloppu on alkanut hyvissä merkeissä. Jospa huomenna olisi otollinen ulkoilusää.

   Poista
 2. Minullekin on jäänyt mieleen hammaslääkärin kehut! Se oli jotenkin niin yllättävää, mutta ilahduttavaa. Kehuminen kannattaa! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hammaslääkärin kehuminen saa jopa hoitolaskun tuntumaan pienemmältä. Enpä minäkään osannut kehuja odottaa ja ehkä juuri siksi ne tuntuivat erityisen mukavilta.

   Poista
 3. Ihan totta! Kauniit sanat saattavat jäädä mieleen pitkäksi aikaa. Muistelen joskus vieläkin muutamia yllättäviä kehuja vuosikymmenien takaa.
  Hyvää viikonloppua sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan osan lorusta, jossa sanottiin "hyvä kasvaa sydämessä kultajyvää". Sinulle on käynyt juuri niin. Kauniit muistot ovat sydämessäsi kasvaneet ja jättäneet positiivisen jäljen.

   Poista
 4. Kauniilla sanoilla voi saada aikaan uskomattomia asioita. Työssäni olen tekemisissä lasten ja nuorten kanssa ja kehujen konkreettiset vaikutukset huomaa aina saman tien. Täysin tuntemattomalle esim. juuri hississä minun on vaikea sanoa mitään, paitsi jos toinen tekee aloitteen. Mukavaa perjantaita ja viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikille ihmisille kauniit sanat ovat tärkeitä, mutta lasten ja nuorten kohdalla aivan erityisen merkitseviä ja kauaskantoisia.
   Meille suomalaisille smalltalk ei ole kovin luontaista, mutta yllättävän hyvän vastaanoton sillä saa aikaan.

   Poista
 5. Positiiviset sanat ja kehut parantavat aina ilmapiiriä ja hymy lisääntyy kummasti! <3
  Mukavaa viikonvaihdetta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, hyvällä on suuremmat voimat, kuin uskommekaan.
   Leppoisaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Minulle tuli äärimmäisen hyvä mieli tästä postauksesta, kiitos! Meinaan myös tarttua tuohon ajatukseen kehua ihminen päivässä. Vuoden loppuun mennessä ennättää vielä tehdä monen ihmisen mielen iloiseksi :) Ihana postaus, kiitos sinulle näistä kivoista mietteistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi, saitpa sanoillasi mieleeni lämpimän läikähdyksen. Hyvä kannattaa laittaa kiertämään. Se tulee korkojen kera takaisin.

   Poista
 7. Kiitos postauksestasi, kyllä vain vilpitön kehu olisi tässä itse kullekin hyvinkin mieluisa kokemus.
  No sain eilen pienet moitteet silmälääkäriltäni, olisi pitänyt uusia silmälasini jo muutama vuosi sitten. Jotenkin vain se oli minulta jäänyt....
  Mutta kyllä pienikin kehu ja kiitos tuntuu hyvältä ja se tuo päivään uudenlaista puhtia! 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulkitse silmälääkärin sanat siten, että hän tarkoitti sinun parastasi. Silmälääkärissä käynti kuuluu hammaslääkärin kanssa samaan kategoriaan: aikomus on varata aika heti huomenna ja se vain siirtyy ja siirtyy. Meillä on suvussa glaukooma, joten sen vuoksi käyn silmälääkärissä kahden vuoden välein. Jos sairaus löydetään ajoissa, sitä pystytään paremmin hoitamaan.
   Kehumisessa piilee aikamoinen työntövoima. Pitäisi käyttää enemmänkin.

   Poista
  2. Niin juuri ja plussaa oli se, että glaugoomaa ei onneksi löytynyt ja kyllä minä nyt menen tarkastukseen kahden vuoden kuluttua!
   Hyvää viikonvaihdetta sinne teille. 😊

   Poista
  3. Olipa hyvä, ettei sinulla ollut glaukoomaa. Isälläni on pitkälle edennyt glaukooma. Toisesta silmästä näkö on mennyt kokonaan ja toisessakin on hyvin kapea, putkimainen näkökenttä. Isän glaukoomahoitoa ei aloitettu riittävän ajoissa ja mm. siksi se pääsi etenemään hurjaa vauhtia.

   Poista
 8. Ollaanko teillä vielä plussan puolella?
  Mietin tuota työympäristöä, että meissä naisissa taitaa olla joku lähtemätön vika toimia yhdessä..........

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on viime viikonlopulta, jolloin oltiin vielä plussalla. Tämän viikon on oltu selvästi miinuksella ja tänä aamuna ensimmäinen hento (ehkä milli tai pari) lumikin maassa.
   Kokemusta on myös naisvaltaisesta työpaikasta ja olihan siellä melkoisia ja usein ihan tyhjästä syntyneitä ristiriitoja.

   Poista
 9. Niin totta. Kehumisesta saa hyvän mielen myös itse.
  Hieno tuo viimeinen kuva.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, kehumisen ilo on kaksisuuntaista eli kun antaa, saa myös itse.
   Kiitos kuvakehusta. Taivasta tulee usein katseltua sekä ilman että obiskan kera.

   Poista
 10. Olipa ihana postaus ja kaunis muistutus asiasta joka ei maksa mitään.
  Hoitoalalla lähes 40-vuotta työskennelleenä, tiedän miten paljon vilpitön kehu kannustaa ja tuo hyvää mieltä. Myös toisinkin päin!
  Tämä nyt tuntuu vähän hassulta, mutta olen vähän sellainen hupsun herkkä, että liikutun välillä siitä mitä haluaisin sanoa ja jätän sitten sanomatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ollenkaan hupsu, sillä herkkyys on hieno ominaisuus. Sinulla on sydän paikallaan ja lähellä oleva ihminen saattaa sen aistia ilman sanojakin.
   Vein runsas vuosi sitten erinomaiselle terveyskeskuslääkärillemme kutomani sukat. Ajattelin, että hän tekee hyvää työtä, josta tuskin potilaat kovin usein sen enempää kiittelevät. Lääkäri ilahtui selvästi ja minä hänen ilahtumisestaan.

   Poista
 11. Muistan aikoinaan, kun tutkittiin, onko vauvalla masussani kaikki hyvin. Jännitti tietenkin kauheasti, mutta jännitys suli, kun minua tutkiva erikoislääkäri totesi: "Rouva, teillä on erittäin kaunis istukka!" Pidän tätä vieläkin hienoimpana kohteliaisuutena, jonka olen koskaan saanut. (Ja vielä väittävät, etteivät miehet muka osaa arvostaa sisäistä kauneutta!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. P.S. Vauvalla masussani oli kaikki hyvin, ja pari kuukautta sitten hän täytti 10 vuotta.

   Poista
  2. Olipa lääkäriltä oivallisesti sanottu, sopi tilanteeseen erinomaisesti. Todellakin, sananmukaisesti sisäisen kauneuden arvostamista. Ja ihan varmasti teki olosi niin itsesi kuin vauvankin kannalta levollisemmaksi.
   Mukavaa, että kävit kommentoimassa. Löysin tien blogiisi ja taidanpa tulla vakiolukijaksi.
   Leppoisaa lauantaita sinulle!

   Poista
 12. Hyvä idea, ilmainen ja tuottaa mielihyvää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmaiset ideat ne vasta mukavia ovatkin. Liikaa ei voi koskaan ketään kehua.
   Mukavaa lauantaita sinulle!

   Poista
 13. Otan tuon kauniin ajatuksesi käyttööni. Miten voikaan pienillä teoilla olla suuri vaikutus.
  Kiitos tästä ihanasta ideasta ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Mari! Tällaiset pienet ilontuottajat ovat tarpeen meidän jokaisen arjessa.
   Mukavaa lauantaita sinulle1

   Poista
 14. Kiitos Between, että muistit minua! Se lämmitti. Hieno aihe sinulla tuossa. Onneksi muistin kehua ystävääni, kun taas pitkästä aikaa kahvilla istuttiin. Hänen rohkeaa elämänasennetta. Minua kehui eräs lääkäriystäväni, kun lähdettiin suppiloiden poimintaan, että "sinullahan kaunis kallo on". Olin unohtanut laittaa mysyyn päähän, kun tuota tukkaa ei vielä ole. Sekin lämmitti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leila, tapasin pari viikkoa sitten läheiseni vaimon, joka sytostaattihoitojen vuoksi on juuri nyt kalju. Hän ei tykännyt peruukistaan ja rohkeana naisena päätti kulkea pää paljaana, kunnes hiukset taas kasvavat. Itse en ehkä vastaavassa tilanteessa olisi yhtä rohkea. Kauniin muotoinen oli tämänkin naisihmisen kallo, kuten varmasti sinullakin. Toivottavasti saitte hyvän suppissaaliin. Ovat kyllä melkoista herkkua.

   Poista
 15. Kehuminen pitäisi muistaa, kun monesti aihetta olisi ollut! Tykkään viimeisestä koivukuvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus kehumisen aihetta löytyy vaikka tikunnokasta. Pääasia, että ihmiset ilahtuvat ja itsekin voi hymyillä hyvillä mielin.
   Mukavaa lauantaita sinulle Vilma!

   Poista
 16. Kauniit sanat mieltä lämmittää. Pitäs vuan muistoo aina kanssakulukijoille niitä sannuu! Tärkiistä assiista kirjotit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Ei sitä aina jaksa itsekään positiivinen olla ja muille positiivisuutta jakaa. Sen olen huomannut, että pienistä sanoista syntyy isoja iloja ja siksi koitan opetella positiivisuutta tälläkin tavoin.

   Poista
 17. Totta joka sanasi, blogiystäväni. Minä tykkään antaa hyvää palautetta, varsinkin koulutuksissa, ja huomaan aluksi, että kehuja on vaikea vastaanottaa, mutta kyllä se kuitenkin selkeästi piristää ja jaksaa jatkamaan. Hymy ja nyökkäys ovat myös myönteisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kehuja on välillä todella vaikea ottaa vastaan. Kulttuuriimme kuuluu vahvasti vaatimattomuus ja usein ihan turhaan. Itseni mollaamiseen tuppaan minäkin sortumaan.
   Meidän kunnanjohtaja ehdotti alkusyksystä, että kaikki kuntalaiset tervehtisivät ja moikkaisivat toisiaan, vaikka eivät vastaantulijaa tuntisikaan. Minusta se on hyvä idea ja olen koittanut ohjetta noudattaa täällä omalla kylällä kulkiessani.

   Poista
 18. Vastaukset
  1. Päivi, hienoa! Laitetaan hyvä kiertämään tälläkin tavoin.

   Poista
 19. Niin totta joka sana. Ei ole todellakaan itseltä pois, jos muistaa lausua muutaman ystävällisen sanan kanssaihmisille. Ystävälliset sanat voivat joskus pelastaa jopa kurjan päivän.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me kaikki tarvitsemme välillä kannustusta ja ystävällisiä sanoja. Kuten sanoit, niiden avulla kurjakin päivä voi pelastua.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 20. Kaunis postaus, tärkeitä ajatuksia ja sanoja! Omassa työssäni pääsen kehumaan ja kannustamaan sekä lapsia että aikuisia päivittäin - aina sitä ei vaan muista, että kauniita sanoja voisi sanoa useamminkin. Palautteen saa monesti välittömästi. Toki hyvä palaute lämmittää myös omaa sydäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on aitiopaikka hyvän tekemiseen, kun se on työssä mahdollista. Varmasti sen positiivisen palautteen saaminen tekee hyvää myös omalle sielulle ja auttaa jaksamaan raskaankin työpäivän.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 21. Hieno ajatus. Toisen positiivinen huomioiminen ei maksa mitään, mutta antaa paljon iloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on. Aina toisesta ihmisestä jotain kaunista sanottavaa löytää ja niin on päivä kirkastunut sekä saajalla että antajalla.

   Poista
 22. Totta on kauniisti kirjoitit kyllä kauniit sanat aina mieltä lämmittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irma! Kauniiden sanojen jakaminen on mukavaa.

   Poista
 23. tärkeästä asiasta kirjoitat Between! itselläni on myös tapana tervehtiä kaikkia kotitiellä kulkijoita tunsin heidät tai en. yhä useammin tulee vastaan niitä, jotka eivät vaivaudu edes nyökkäämään tervehdykseksi...tavallaan sen vielä ymmärränkin, mut en sitä, et hoitaja jättää tervehtimättä. lauantaina käydessämme katsomassa anoppia palvelutalossa, yksi hoitajista ei tervehtinyt, ei edes nyökännyt tervehdykseksi. onneksi toinen hoitaja (virolainen) oli aurinkoinen ja avulias, se pelasti ko palvelutalon maineen sillä kertaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnassamme pari johtohenkilöä laittoi kuntalaisille haasteen, että tervehtisimme kaikkia naapureita ja kaduilla vastaantulevia riippumatta siitä, tunnemmeko entuudestaan vai emme. Tuntuu oudolta, että pihamme ohi säännöllisesti kulkevat eivät tervehdi, eivätkä vastaa tervehdykseen, vaikka olemme nähneet toisiamme vuosikausia. Meillä oli kerran bussikuski, joka tervehti aamuisin jokaisen koululaisen (toki kaikki muutkin kulkijat) heidän bussiin noustessaan ja pois lähtiessään. Jos joku ei vastannut tervehdykseen, hän sanoi kuuluvalla äänellä leppoisasti, että tutuksi tullaan tervehtimällä. Minusta tämä bussikuski oli oikea hyvän mielen kuski ja moni aamuäreä koululainen oppi tervehtimään.
   Olipa muuten omituinen palvelutalon hoitaja. Luulisi, että tervehtiminen on yksi perusasioista.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!