lauantai 3. marraskuuta 2018

Viisi puutarhamuistoa kesältä 2018

Kaksoissateenkaari 19.6.2018

Sain "Viisi puutahamuistoa kesältä" -haasteen Saaripalstan Sailalta. Haasteen on laittanut liikkeelle Maatiaiskanasen elämää -blogin Hilu. Haasteen tarkoituksena on kertoa viidestä parhaasta puutarhamuistosta tältä vuodelta.

Kiitos Hilulle haasteen alulle laittamisesta ja Sailalle haastamisesta. Tällaisena harmaan pimeänä marraskuun päivänä on mukava palata kesäisen lämpimään puutarhaan ja kukkien runsauteen. Kylläpä taas aika on kullannut muistot, sillä kuvia katsellessa unohtui tyystin puutarhaa kurittanut kuivuus ja tietyörempan meluisa pölyisyys. Niin vain kuvatiedostoja selatessani liitelin kukalta kukalle ja nautiskelin ihoa ja mieltä hellivästä lämmöstä.


Tällaiset tiettyjä rajoituksia sisältävät haasteet aiheuttavat jonkinmoisia valinnan tuskia, kun mieli tekisi täyttää postaus kaikilla kesän herkuilla, mutta karsiminen vaan on pakollista. Toisaalta on nautinnollista ja muistia virkistävää palata moniin ihaniin asioihin. Kaikki aistit siinä touhussa herkistyvät. Sormissa tuntuu tomaattien pyöreys, korvissa soi lintujen liverrys ja nenässä tuoksuu vastaleikattu nurmi.

Mitkä ovatkaan minun viisi puutarhamuistoani kesältä 2018? Kesäni on ollut poikkeuksellisen tapahtumarikas ja pitkällisen pohdinnan tuloksena nousivat seuraavat puutarhamuistot päällimmäisiksi:

Mittari lupasi sadetta, jota saatiin kuitenkin todella vähän.

Lämpö helli ja vähän kyllä kurittikin

Pitkät hellejaksot jäävät varmasti kaikille mieleen. Päivä toisensa jälkeen, jopa viikosta toiseen lämpömittari kipusi lähes ja ylikin +30 asteen. Eikä vaan kivunnut, vaan lakikorkeuden saavutettuaan lämpö pysyi aamusta iltaan helteisenä. Kivitalo imi kaiken lämmön seiniinsä ja ainut viileä paikka oli kellarissa. Sateettomuus ja tuulisuus yhdistettynä helteisiin aiheutti melkoista kuivuutta ja puutarhan kasvit kärsivät. Luultavasti kuivuuden seurauksena kasvituhoihin törmätään vielä tulevallakin kasvukaudella.

Vaikka puutarhan kärsimykset kuivuudessa saivatkin välillä mielen murheelliseksi, tarjosi lämpö erinomaisen syyn laiskotella ja uppoutua kirjojen maailmaan. Luultavasti lepäsin enemmän, kuin aikoihin yhteensä. Pesukonettakaan ei tarvinnut kovin paljon käynnistää, kun vaatetus oli riisuttu minimiin.


Ikimuistoinen tomaattikesä

Kuluneesta kesästä muodostui tomaatinkasvatushistoriani tuottoisimmaksi. Hyvän sysäyksen tomaattien kasvattamiselle sain kellariin hankkimastani tehokkaasta kasvivalaisimesta. Koskaan aiemmin tomaatintaimeni eivät ole olleet yhtä vankkoja ja hyvälaatuisia. Siirsin taimet kasvariin virittämääni harsotelttaan toukokuun alussa. Eipä ollut paleltumisesta pelkoa, kun ei ollut yöhallaa ja päivälämpötilatkin lähtivät hyvin nousuun.

Tomaatti Indigo Rose

Tomaatit alkoivat kypsyä jo heinäkuussa ja satoa riitti taukoamatta kasvukauden loppuun saakka. Ainuttakaan tomaattia ei tarvinnut kantaa kesän lopulla sisälle kypsymään, vaan kaikki ehtivät kypsyä kasvarissa. Ylimääräisiä tomaatintaimia en  raaskinut heittää kompostiin, vaan sijoitin ne talon seinustalle. Aiemminkin olen kasvattanut tomaatteja ulkosalla, mutta nyt tuotto niissä oli lähes yhtä hyvää, kuin kasvarissakin. Nam, mikä tomaattikesä!

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Kelloköynnös hurmasi kertarysäyksellä

Ensimmäisen kerran tutustuin omatoimisesti kelloköynnökseen vuosi sitten. Silloin yksi taimi selvisi ulos saakka ja kasvoikin hyvin. Se teki yhden nupun, joka ei jaksanut syksyn koleudessa avautua. Tänä vuonna kylvin useita kelloköynnöksen siemeniä kahdessa vaiheessa ja hyvin itivät ja kasvoivat. Istutin kahteen isoon piharuukkuun, kolme tainta kumpaankin ja sijoitin ruukut pergolan sisäänkäynnin molemmin puolin. 

Kelloköynnös - Cobaea scandens

Alkuvaiheessa ohjailin versoja tukinarulla. Pian versot lähtivät kiipeämään pitkin pergolan pylväitä ja syksyllä köynnös kiemurteli katossa ja pergolan rännissä. Kukkiminen oli runsasta ja kiehtovan kaunista. Pörräsin koko kesän kelloköynnöksen ympärillä, kuin mehiläiset kukissa konsanaan. Hurmaannuin niin täydellisesti, että paluuta kelloköynnöksettömään elämään ei taida olla.

Clematis vit. Polish Spirit

Kärhökukinnan runsautta

Kärhöjen salaisuus alkaa hissukseen minulle avautumaan. Siitä kiitän monia blogiystäviä ja erityisesti Puutarhan Lumoa -blogin Kruunu Vuokkoa, jonka upeat kärhöt ja erinomaiset kasvatus- ja hoito-ohjeet ovat lisänneet tietouttani melkoisesti. Useimmat kärhöistäni ovat vielä nuoria ja niiden loistoa saan odottaa. Olen kokenut hyväksi keinoksi istuttaa uusia kärhöjä kesän ajaksi ruukkuun ja siirtää ne sitten loppukesästä maahan. Näin kärhön juuret ovat vahvistuneet ja sopiva paikkakin on kesän mittaan löytynyt. 

Loistokärhö - Clematis Warszwska Nike

Edellisenä kesänä satoi runsaasti ja varmasti se edesauttoi kärhöjen tämän kesäistä kukinnan runsautta. Kaikki kärhöni nousivat keväällä mullasta ilman sen kummempaa maan rapsuttamista ja kuivien versojen odottavaa tuijottamista. Kukinnan runsaasta kauneudesta pääsi iloitsemaan pitkään ja hartaasti. Polish Spirit venytti kukintansa lokakuulle saakka.


Tieremontin loppusuora

Maaliskuussa 2017 alkanut alueen tieremontti jatkui. Suurin hyörinä meluineen ja pölyineen keskittyi viime kesänä ihan meidän nurkille. Monenmoista traktoria, kaivuria, kallioporaa, maansiirtokonetta, rekka-autoa ja työmiestä työskenteli aamuvarhaisesta vähintäänkin pitkälle iltapäivään, toisinaan jopa iltaan kaikkina arkipäivinä. Joskus jopa viikonloppuina. Tieremontin vuoksi kaatunut metsä toi puutarhaamme valoa, lämpöä ja tuulta ja muutti kasvien olosuhteita radikaalisti. Edelliskesänä muutos ei puutarhaa liikaa kurittanut kostean ja kolean kesän vuoksi. Tänä kesänä varjoisan metsän puuttuminen yhdistettynä kuumuuteen ja kuivuuteen näkyi konkreettisesti kasvien kokemana kärsimyksenä.


Kesän edetessä tiet saatiin kuntoon, pallokenttä ja leikkipaikka valmistui, suunnitellut istutukset toteutuivat. Jotain pientä fiksausta on ilmeisesti vielä tehtävänä, mutta alueen ilme on kohentunut merkittävästi. Meitä ilahduttaa puutarhaamme vuosien jälkeen saapunut runsas valoisuus ja avaruus. On ihanaa, kun vielä illallakin voi nauttia omalla pihalla auringonpaisteesta ja sohvalla istuessa näkee horisontin ja taivaan pilvineen. Tykkään myös siitä, että alueen kadut ja kevyet kulkuväylät on hyvin valaistu. Iloisin asia on projektin myötä aitamme taakse istutetut mongolianvaahterat ja syreenit. Odotan kovasti syreenien kukintaa ja mongolianvaahteroiden syysväritystä.


Haastan seuraavat blogit:

Viherrin - muuttaa maailmaa vihreämmäksi ja kauniimmaksi
Kottikärryn kääntöpiiri
Puutarha on kotini

Tässä haasteen säännöt: 
 • Tee postaus siitä, mitkä viisi puutarhamuistoa olivat parhaat tältä kaudelta (siitä lähtien, kun esikasvatuskausi alkoi päättyen tähän hetkeen).
 • Kerro, keneltä itse sait haasteen ja haasta vähintään kolme blogiystävääsi mukaan.
 • Käy kirjoittamassa postauksesi Maatiaiskanasen Elämää -blogin "5 parasta puutarhamuistoa menneeltä kaudelta" -haastepostauksen kommenttikenttään, niin se lisätään haasteeseen osallistuneiden listaan.


40 kommenttia:

 1. Melkoinen myräkkä tuo lähialueen remppa oli :)
  Onpas upea kuva tuosta Indigo Rose tomaatista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kaksi vuotta on asuttu työmaan keskellä, mutta nyt se on ohi. Tykkään kyllä lopputuloksesta.
   Indigo Rose on kuvauksellinen tomaatti, joskaan maku ei ole kaikkein paras.

   Poista
 2. Oi, miten ihania muistoja <3 Tulee heti ikävä kesää :) Mukavaa pyhäinpäivän iltaa ja kiitos, kun osallistuit haasteeseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi haasteen aloittamisesta. Tämä oli mukava tapa palata lämpöiseen kesään. Ikävähän sitä jo on, mutta uusi kesä on onneksi taas edessä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 3. Onpa kauniin värinen taivas vikassa kuvassa. Kesän mieleenpainuvin asia taisi olla helle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellettä riitti pitkään ja hartaasti. Varmasti jää monelle mieleen.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 4. Ens kesänä saattaki nauttia rauhas valoosasta puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melun, pölyn ja helteen vuoksi tänä kesänä tuli vähemmän ihan vain istuttua pihalla. Ensi kesänä nautitaan tämänkin edestä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 5. Iso osa kasveista kiittää runsaampaa valoisuutta, mutta varjon kasveilla voikin olla pulma selvitä paahteesta. Voit joutua vähän remontoimaan istutuksia muuttuneille olosuhteille. Kirjoita joskus tuosta aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjon kasvit olivat jo tänä kesänä tiukilla, tosin kuivuuden vuoksi kaikki muutkin. Kasviremontti on edessä, se on selvä. Varmasti kasvien olosuhdemuutosta tulee vielä postauksissakin pohdittua.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 6. Kiitos haaasteesta, vastaan mielelläni. Kesä oli todellakin lämmön suhteen ikimuistoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että otat haasteen vastaan. Omiin puutarhamuistoihin palaaminen on virkistävää ja asioita katsoo tässä vaiheessa taas uudella tavalla.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 7. Kauniita kuvia ja myös hyvin kauniisti kukkivia kärhöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko sinulle monista hyvistä ja tarpeellisista kärhövinkeistä. Kärhöistä puhuttaessa muistan aina, että puutarhassasi on upeita kärhöjä.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 8. Mukavaa, että osallistuit haasteeseen. Ihana juttu, että tieremppa lopulta valmistui ja ympäristönne kohentui! Valoisuus ja näkymät ovat ihana asia.
  Kelloköynnöksesi, kärhösi ja tomaattisi ovat kaikki syötävän kauniita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli tavattoman virkistävää palata kesäkuviin. Helteet ja kuivuus jäivät mieleen päällimmäiseksi, mutta kesäkuvia katsellessa huomasi kesään mahtuneen paljon kaunista ja rehevää.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 9. Tosiaan kesässäsi on ollut monia sanoisinko, että viiden tähden hetkiä/tapahtumia.
  Ensi kesä tuo tullessaan uusia haasteita valoisan pihan vaiheista. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, kesääni mahtui runsaasti hienoja hetkiä. Näin tapahtuu varmasti ensi kesänäkin. En jaksa uusien olosuhteiden haasteita kovin paljon etukäteen murehtia. Edetään sen mukaan, mitä eteen tulee.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 10. Kivoja muistoja, tämä kesä tosiaan jää mieleen poikkeuksiellisen kuivana ja kuumana. Siitä seurasi sekä hyvää että huonoa. Mutta kyllä lämpö oli ihanaa:) Kelloköynnöshuuma tarttui, sinulla oli loistava paikka kasvattaa tuota upeaa köynnöstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteiden ja kuivuuden vuoksi puutarhani kärsi ennennäkemättömän paljon, mutta silti kesästä jäi hyvä muisto. Kuten aina kesistä. Pidän kovasti lämmöstä ja valosta ja nyt niistä pääsi nauttimaan kunnolla.
   Kelloköynnöshuuman sain itsekin täältä blogimaailmasta ja lähtemättömästi se taisi minuun iskeä. Suosittelen kelloköynnöstä lämpimästi.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 11. Äkkiä se helle unohtuu, huomasin minäkin juttuasi lukiessa :) Ihana kun pääsitte tietöistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus voi olla parempikin, ettei menneitä asioita niin kovin jää muistelemaan. Uusi kesä uusine paisteineen on taas edessä. Tuntuu oikein mukavalta ajatukselta.
   Tieremppa on vihdoin valmis ja pidän lopputuloksesta.
   Hyvää sunnuntai-iltpaäivää sinulle!

   Poista
 12. Mukava oli lukea sinun ajatukset tähän haasteeseen liittyen ja sait minut vakuutettua tuosta kelloköynnöksestä, monesti olen miettinyt sen hankintaa tai kasvattamista. Ja lämmin kiitos haasteesta, täytyypä vielä miettiä hetki. Terkuin Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos otat haasteen vastaan. Haasteet voi hyvin tallettaa myöhemmin toteutettavaksi, harvoin niillä mikään kiire on.

   Kelloköynnös on kokeilemisen arvoinen kasvi. Sen kasvattaminen oli helpompaa, kuin kuvittelin. Kesällä näin puutarhakaupassa kelloköynnöksen taimia myytävänä 10 euroa/kpl. Tuntui aika kalliilta verrattuna siihen, ettei köynnöksen itse kasvattaminen ollut sen kummempaa, kuin vaikka tomaattien.

   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 13. Kesä 2018 jää kyllä mieleen mielettömän kuumana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan kuumana. Ja sitä kuumuutta ja kuivuutta kesti poikkeuksellisen pitkään. Merkillinen on tämä syksykin. Tänään mittari näytti +12,5 astetta.
   Mukavaa sunnuntaita sinulle!

   Poista
 14. Kiitos haasteesta, otan vastaan! Minullakin varmaan tulevat ihanat tomaatit listalle :)

  VastaaPoista
 15. Ihanat puutarhamuistot, varsinkin nuo kärhöt <3 'Warszawska Nike' on upean värinen, se pitää kyllä jostain saalistaa! Tätä haastetta on mukava seurata näin pimeänä aikana. Kaikki tuoksut, värit, valo ja lämpö palaavat mieleen elävästi. Leppoisaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Warszawska Nike on todellakin hienon värinen. Todellisuudessa väri oli syvempi ja samettisempi, mitä kuvaan sain ikuistettua.
   Kesäkuvia katselemalla lämpö ja kauneus palaa mieleen, innostavasti.
   Mukavaa lähestyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Kiitos, kesään on aina kiva palata ja seuraavaakin odottaa.

   Poista
 17. Kuuma ja kuiva kesä jiäp mieleen menneestä kesästä. Muisto on tieremppa teille siellä, hyvä kun loppu. Kukkakuvat ja tomatti lajikekkin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totisesti oli kuumaa ja kuivaa, mutta näin loppuvuodesta asian negatiiviset puolet alkavat jo painua unoholaan.
   Mukavaa tulevaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 18. Ihania muistoja kuluneelta kesältä! Tätä oli kiva lukea ja pysähtyä hetkeksi muistelemaan, mitä kaikkea kesään mahtuikaan. Kuumuus ja kuivuus varmasti pysyvät mielessä vielä pitkään. Iloa viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä pihalla kulkiessani kesän kuivuus alkaa jo painua taka-alalle, kun kaikkialla on niin kosteaa. Toivottavasti mahdollisimman moni kuivuudesta kärsinyt kasvi elpyy ja ilahduttaa taas tulevana kesänä.
   Mukavaa edessä olevaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 19. Kesän muistot ovat ihania ja kauniita, varsinkin kukalliset muistot <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja, kukallisia muistoja on kiva pyöritellä mielessään.

   Poista
 20. Hei! Olisiko intoa vastata vielä toiseen haasteeseen?
  https://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvaa-kesasta-teemana-valokuvaus.html
  Olen taas vanhassa osoitteessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo! Ilman muuta intoa haasteeseen löytyy. Haaste tuli nyt erityisen hyvään aikaan, sillä postausaiheet ovat olleet totaalisesti kadoksissa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!