tiistai 11. syyskuuta 2018

Istuttamisen iloa

Punahattu - Echinacea purpurea

Puutarhan ja itseni kannalta monin tavoin merkillinen kesä kääntyy vähitellen syksyksi. Yleensä kasvukauden aikana tulee istutettua ja siirreltyä kasveja puutarhassa ahkerasti. Jollei ihan uusia istutusalueita ole joka vuosi ilmaantunut, vähintäänkin vanhoja olen laajentanut ja kohentanut. Aktiivinen touhuaminen on ollut innostavaa ja pitänyt kropan ja mielen hyvässä kuosissa. Koska kuluneen kesän aikana en ole päässyt puutarhassa liikoja huseeraamaan, olen kokenut oloni oudoksi ja puolinaiseksi.

Syysleimu - Phlox 'Bright Eyes'

Elokuun loppu toi mukavasti luontoa virkistäviä sateita. Kun lämpötilakin muuttui inhimmilliseksi lapioimista ajatellen, en enää voinut pitää itseäni poissa puutarhatöistä. Ensitöikseni siirsin maahan kesän aikana siemenkylvöistä itäneet ja kasvaneet taimet. Usein olen pitänyt kesäiset siemenkasvatukset poteissaan ja istuttanut ne vasta seuraavana keväänä tai kesänä. Nyt ajattelin, että maassa ne saavat paremmin kosteutta ja kasvuvoimaa potissa asumiseen verrattuna.

Maahan pääsi nyt viisi tarhasalkoruusu Carnivalia, neljä sormustinkukka Foxlovea ja yksi punainen punahattu. Punahatuista enempää ei itänyt. Sormustinkukan siemenet tulivat Lontoosta 2014 ostamani lehden mukana.

Kultapallo - Rudbeckia laciniata

Viikko sitten kierretty Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha palautti mieleen jälleen syyskukkijoiden tärkeyden. Kuinkahan monta kertaa olen päättänyt hankkia lisää hyviä perhoskasveja ja loppukesän kukkijoita, vaan enpä ole päässyt suunnitelmissa paljonkaan eteenpäin. Sain Ukkokullan kuskiksi puutarhakauppaan, josta muutamia taimia hankinkin. Ehkä olisin ostanut enemmänkin, mutta jo muutaman kasvilavan kierrettyäni näin Ukkokullan ilmeestä, että vähän voisin laittaa vipinää kinttuihin.

Komeamaksaruoho - Sedum 'Herbstfreude'
  
Puutarhamyymälä, johon menimme ostoksille, muuttaa lokakuussa asuntorakentamisen tieltä toiseen paikkaan. Ajattelin, että tarjouksia olisi sen vuoksi enemmänkin. Parissa pöydässä oli perennoja 4 kpl kympillä ja muutamissa taimissa oli 50 %:n alennuslappu. Ihan kaikkea en saanut, mitä menin etsimään ja määrällisestikin jouduin tinkimään suunnitelmistani. Niin se näyttää olevan, että ostokset täytyy tehdä keväällä myymälöiden pullistellessa kasveja. Vaikka syksy on istutuksen kannalta erinomaista aikaa, kaupoissa myydään jo eioota.
 

Olen monien muiden lailla päässyt tummalehtisten kasvien makuun ja siksipä pari vuotta sitten ostettu Diabolo sai naapurin rajan tuntumaan kaverikseen purppuraheisiangervo Andren. Kovin samannäköisiä ovat, joten aika ilmeisesti näyttää, miten toisistaan eroavat.

Olopihan allaspenkkiin ostin kaksi Magnus-punahattua ja yhden Magnus Superior -punahatun. Samoin allaspenkkiin pääsi kaksi tummalehtistä tähkäkimikki Brunettea. Brunette on pitkään ollut ostolistalla ja viime kesänä yhtä sellaista käsissäni jo kaupassa pyörittelinkin. Silloin 9,90 euron hinta rutikuivasta ja kärsineestä taimesta tuntui riistolta ja kasvi jäi kauppaan.


Ostin myös kaksi amurinneilikkaa ja kaksi neidonkurjenpolvea, jotka kaikki istutin Kurgaaniin. Pyöreä, kumpumainen Kurgaani on puoliksi pikkusydämen ja puoliksi peittokurjenpolven valloittama ja näin loppukesästä näkymä ei ole laisinkaan viehättävä. Siksi pikkusydän saa väistyä ja antaa tilaa monipuolisemmalle kasvivalikoimalle.

Kasvitieteellisen puutarhan innoittamana ostin myös kaksi syyshohdekukkaa, jotka punahattujen lailla täyttävät lupausta syyskukkijoiden lisäämisestä. Syyshohdekukat saivat asuinpaikan alapihan Kotikivipenkin uudesta jatkeesta.


Syyshortensia - Hydrangea 'Vanille Fraise'

Tämän vuoden istutustyöt taitavatkin pääosin olla nyt tässä. Sipulien kaivuu on piakkoin edessä, kunhan loputkin tilaamani saapuvat. Pari perennaa tilasin sipulien yhteydessä ja kovasti niitä olen jo odottanut. Paljon on puutarhan syystöitä vielä edessä, mutta vastahan syksy on aluillaan.


30 kommenttia:

 1. Syyskukkijat ovat ihania :) Välillä noista alemyynneistä tekee ihan tosi upeita löytöjä ja meinaa järki suorastaan kadota, kun ostoksia tekee. Mutta kun halavalla saa. Sitten tosiaan on kurjaa, jos menee jotain tiettyä ostamaan, eikä sitä enää ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkohan kasveja on ostaa, kun halvalla saa. Onneksi minulla ei ollut mitään sellaista hankittavaa, jota jäisin harmittelemaan. Aina tulee uusia mahdollisuuksia.

   Poista
 2. Löyrit kuitenki jotaki :) Meillä sama juttu, ei voi rauhas syventyä ostoksihi, jos on isännän kans liikkeellä. Pikkusyräntä oon mäki piänentäny, varaa o viäläki, ku o vallannu melekee pualet kuusiympyrästä. Varsinki tällääsenä syksynä korostuu syyskukkijooren merkitys, ku muut o jo varmasti kukkansa kukkinu. No, osahan menöö jo toista kiarrosta. Mä nii tykkääsisin punahatuusta, mutten oo saanu niitä talavehtimahan. Nyon siämenistä kasvatetut kokeelus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä lähden taimiostoksille ihan itsekseni, mutta vielä ei ole ajolupaa, joten piti kuski ottaa mukaan.
   Pikkusydän on nätti alkukesästä kukkiessaan, mutta loppukesästä on se on aikamoinen raakki. Ja leviää vimmatusti.
   Outo juttu, mutta olen saanut paremmin menestymään itse siemenestä kasvatetut punahatut. Saapa nähdä, miten käy noiden juuri istutettujen kaupan taimien kanssa.

   Poista
 3. Punahatut ja syyshohdekukat ovatkin loistavia syyskukkijoita, joiden kukinnasta saa lisäksi nauttia hyvin pitkään.
  Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattuja minulla on jokunen jo ennestään, mutta haluaisin oikein kunnon pehkon niitä pariinkin paikkaan. Syyshohdekukkaa minulla ei ole ollut ollenkaan, joten sekin projekti lähti nyt alulle.

   Poista
 4. Minäkin usein harmittelen että syksyllä valikomat pienenevät puutarhamyymälöissä. Syksy on tosiaan sitä parasta istutusaikaa. Kaipa se on niin että valtaväestö innostuu puutarhasta ja kasvihankinnoista vain keväisin. Todelliset puutarhan myllertäjät tietävät syksyn hyödyn :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä, että myymälät eivät halua runsaasti tappiokasveja varastoihinsa talvea vasten. Monella puutarhamyymälällä on kuitenkin omat kasvattomansa ja taimituottajansa. joten luulisi sieltä löytyvän pelivaraa. Keväällä ryntäys taimikaupoissa on melkoista. Varmaan myymälät haluavat panostaa siihen, kuten sanoit. Pitänee lisätä omaa siemenkasvatusta.

   Poista
 5. Meillä isäntä lähtee (tai ainakin esittää lähtevänsä) mielellään puutarhamyymälöihin, mutta jotenkin kummassa sitten paikan päällä näyttää siltä, että ei ihan joka tainta tarvitsisi jäädä tutkimaan :D Hyvät hankinnat onnistuit silti tekemään ja keväällähän voi sitten täydentää, jos jäi jotain löytymättä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti meidän miehet eivät ole sisäistäneet, miten puutarhamyymälässä käyttäydytään. Kaikki lavat pitää kiertää ja kasvit tutkia ennen ostopäätöstä.
   Niin minäkin ajattelin eli keväällä sitten uusille ostoksille.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 6. Kivoja kasvilöytöjä olet tehnyt ja tosi mukava kuulla, että olet taas päässyt lapion varteen! Hain myös kyseisestä kaupasta maltillisen neljän perennan satsin. (Purppura)heisiangervot kiinnostavat kovasti, mutta tekevätkö ne paljon juuriversoja? Niiden lehdistöissä on mitä ihaminpia värejä saatavana. Myös purppurahappomarjoissa sama juttu, kauniita lehtivärityksiä sielläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netistä löysin tiedon, että purppuraheisiangervot tekevät tyviversoja, mutta muodostuuko niistä riesa. Se ei selvinnyt. Julkisissa istutuksissa purppuraheisiangervoa näkee nykyisin aika paljon johtuen varmaankin sen kyvystä sietää huonoja olosuhteita.
   Toivottavasti tuo Matinkylän puutarhaliike saa hyvät tilat uudesta paikasta. Siirtävätköhän kaikki hienot kasvit sieltä parkkipaikkojen väleistä?

   Poista
 7. Syksy on tosiaan loistavaa istutuksen aikaa. Monesti sitä keväälle on kasaantunut liikaakin hommia ja kesällä saattaa olla niin kuuma ja kesälomareissuja, että istutukset olisivatkin järkevintä tehdä syksyllä.
  On todella harmi, että taimimyymälät lopettavat valikoimansa päivittämisen liian aikaisin syksyllä, eivätkä innostuta asiakkaitaan syysistutuksiin.
  Kivoja istutushetkiä ja nythän vasta syksy on alkanut, nautitaan puutarhahommista vielä pitkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesästä on myös helpompi hahmottaa paikat uusille kasveille ja toisaalta kaupoissa kasvit ovat enemmän näköisiään, kuin keväällä. Ymmärrän kyllä syyt, miksi monet puutarhamyymälät eivät panosta syysmyyntiin. Silti siihen toivoisi tulevan muutoksia.
   Kesähelteiden mentyä tuntuu, että vasta nyt sitä pääsee vauhtiin. Toivottavasti syksystä tulee sopivan pitkä, ettei pakkaset paukahda liian aikaisin.

   Poista
 8. Hienot kuvat, taas kerran.

  Minäkin alan vihdoin älytä syysistutusten päälle. Näin syksyllä sitä näkee aukkopaikat paljon paremmin, ainakin kehnosti viihtyvien tilanteen toteaa helposti näin ylenpalttisen kesän jälkeen. Keväällä en uskalla oikein kitkemisen lisäksi koskea perennapenkkeihin kun yleensä en muista mitä missäkin asuu.

  Itse tein loistolöytöjä syysalesta ja istutettavien ruukkujen määrä senkun kasvaa. Tarkoituksella pidän ne aika näkösällä paikalla, eivät ainakaan ihan ekaksi unohdu mihinkään kasvihuoneen takaseinustalle.

  Jännä muuten tuo, miten huonosti syysmyyntiin panostetaan. Ne on ne kryssat ja callunat vaan ja pakolliset sipulikukkaständit. Vähän hölmöä, että orvokkien loppumiseen loppuu kukkamyynti, noin kärkevästi sanoen. Nythän se paras istutusaika oikeastaan olisi, kosteutta riittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin koen eli loppukesästä on helpompaa nähdä, mihin ja mitä voisi istuttaa. Lisäksi kesän aikana syntyy ideoita, joita olisi mukava toteuttaa. Kevät on muutenkin kiireistä aikaa ja osan hankinnoista ja istutuksista voisi hyvin siirtää syksyyn. Kärjistyksesi on paikallaan, sillä yllättävän harva liike panostaa syksyllä monivuotisiin. Ihmettelin asiaa jo elokuun alussa, jonka luulisi olevan vielä hyvää kesämyyntiaikaa.

   Kiva, että löysit hyviä ostoksia. Ehkä minäkin olisin löytänyt enemmän, mutta vielä en pääse itse autoilemaan ja sen vuoksi ei tule puutarhamyymälöissäkään kierreltyä. Tässä on onneksi talvi edessä suunnitella uusia juttuja.

   Poista
 9. Taidanpa tietää, mitä myymälää tarkoitat. Kävin siellä heinäkuun puolella, mutta jo silloin valikoima oli yllättävän pieni kevääseen verrattuna. Keväällä käydessä tuntui, että siellä oli vaikka mitä. Mutta niin oli paljon asiakkaitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti muuton vuoksi eivät enää täyttäneet paikkoja kasveilla, etteivät ne jää myymättä ja muuton alle. Aika paljon siellä vielä oli pensaita ja puita. Ehkä siirtävät uuteen myymälään, eivätkä myy alennuksella. Olisi mukavaa, jos tänne länsipuolelle tulisi muitakin isoja puutarhamyymälöitä. Toivottavasti nyt muuttava liike saa hyvät tilat.

   Poista
 10. Syyskukkijoita kaipaisin itsekin lisää omaan puutarhaan, sillä tällä hetkellä kaikki alkaa näyttää jo aika nuupahtaneelta. Kävinkin puutarhalla katselemassa, josko löytäisin jotain istutettavaa nyt syksyllä, mutta havaitsin saman kuin sinäkin - ei oota myydään jo. Ihania hankintoja olet tehnyt. Punahatut ovat niin kauniita! Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitetaan muistaa kevään tullen panostaa syyskukkijoihon. Eiköhän niitä silloin ole enemmän tarjolla ja ehtivät vielä omassa pihassa sitten kukkimaan.

   Poista
 11. Tuo kultapallo on todella häikäisevän keltainen ja se on perinneperenna jos mikään.Jotenkin se vain on tuolla kesäkodin kukkapenkissä taantunut ja se varmasti vaatii jotain hoitotoimenpiteitä.
  Syyshortensia Vanilla Fraise on tänä syksynä punastunut kauniisti ja monilla pihoilla niitä kyllä näkyy ja huomataan. En kyllä tiedä onko kaikki punastuneet hortensiat juuri tätä lajiketta.
  Kesäkodin syyshortensia on kyllä punastunut, mutta se ei ole Vanilla Fraise.
  Muuten minä olen erittäin huono vaihtamaan kukkien ja pensaitten kasvupaikkaa. 🙃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muitakin punastuvia syyshortensioita on, se yleinen Grandiflorakin on välillä komean värinen. Meillä punaisten tänä vuonna vain Vanilla Fraise.
   Sinulla on varmaan istutukset hallinnassa, eikä niitä tarvitse siirtää. Se on hyvä asia.

   Poista
 12. Syysistutukset ovat siunauksellisia - onneksi löysit jotain. Minä niin tykkään punahatuista, sillä ne ovat tosi kiitollisia perhosten ilonakin.

  Miehet nuohoaa rautakauppojen ja työkalumyymälöiden pölyisimmätkin sopet, joten vailla omantunnon tuskia minä kierrän taimistoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä minullakaan ei ole mitään omantunnontuskia kasvishoppailusta. Olen todennut, että puutarhamyymälöihin pitää mennä yksin, ettei tarvitse katsella hermostuneen ja kiireisen kuskin ilmettä. Vastaavasti annan Ukkokullan kierrellä omilla asioillaan itsekseen.

   Punahatut ovat hienoja kasveja. Turhan pitkään meni, etten älynnyt niitä omaan pihaan istuttaa. Onneksi se on helppo korjata.

   Poista
 13. Hyviä ostoksia teit. Onneksi jotain löytyi. Joskus on syksyllä taimistoilla myös osa perennoista siinä kunnossa, että ei enää ole varma, että onko juurakko missä kunnossa. Onneksi on tietysti sellaisiakin taimistoja, joissa kasvit ovat aina aika hyvässä hapessa. Paljon olet mielestäni tehnyt kesän aikana verrattuna siihen, että olet ollut toipilas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostamani taimien ulkoasu oli resuinen, mutta komeat juuret niissä on. Tällä taimikaupalla on aika hyvä maine, ja hinnat yleensä sen mukaiset. Nyt tein edullisia ostoksia.

   Elokuun loppupuolelle saakka elin hitaalla. Nyt on neurokirurgin lupa rasittaa kroppaa, kunhan muistan kuunnella itseäni ja levätä riittävästi. Toivottavasti kardiologi on samaa mieltä, mutta hänet tapaan tutkimusten jälkeen vasta marraskuun alussa. Aivovammasta olen toipunut hyvin, vaikka rajoitteita yhä on. Nyt jännään, saanko ajoluvan ensi kuussa takaisin.

   Poista
 14. Syksy on hyvää istutusaikaa. Onnistuin menemään erään kaupan pensas- ja puualeen juuri oikeaan aikaan. Nyt on kaikki istutukset tehty ja piha myllätty uuteen kuosiin tulevaa puutarhakautta varten. Sipulitalkoot ovatkin sitten jo eri juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pensas- ja puualessa kukkaro kiittää. Oletkin tänä kesänä panostanut hienosti puutarhan muutoksiin.
   Sipulitalkoot minullakin vielä edessä, eikä mittakaavakaan ole vielä täysin loppuunlyöty.

   Poista
 15. Hyvä että pääsit puutarhahommiin, se todellakin tekee henkisesti ja tottakai myös fyysisesti hyvää. Mainioita ostoksia, mutta tosiaan harmillista, että syksyisin taimistojen valikoima on hyvin niukka. Erityisesti monet vähänkin erikoisemmista kasveista on myyty loppuun heti alkukesästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoisuuksia näin syksyllä löytää vain satunnaisesti. Tarjolla oli vain yleisimpiä kasveja ja niistäkin varsin rajoitettuja määriä. Täytynee edelleenkin panostaa kevät- ja alkukesän ostoksiin, vaikka niitä sitten seisottaisi omassa puutarhassa paikkaa odottamassa.
   Puutarhassa touhuaminen on oikeaa sielunhoitoa kropan treenaamisen lisäksi. Tulee syksyn merkkejäkin tarkkailtua siinä ohessa.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!