tiistai 18. kesäkuuta 2019

Laukkojen kukkiessa puutarhuri leikkaa ja kanttaa

Allium karataviense - Pallolaukka
  
Laukat aloittivat kukintansa jo ennen kuin tulppaanit lopettivat. Kun istuttaa erilaisia laukkoja, kukintaa riittää pitkälle kesään. Pallerolaukat kukkivat usein vielä elokuussa. Syksyn viimeisiin sipuliostoksiin kuului herätepussukka pallolaukkaa. Ennen en ole tällaista istuttanut, joten olihan sitä kokeiltava.


Pitkään pallolaukassa oli vain isokokoiset lehdet mullan pinnalla. Sitten niiden keskelle ilmestyi pieni pallo, joka kasvoi ja pullistui, mutta vartta siihen ei näyttänyt tulevan laisinkaan. Mielenkiinnolla seurasin, millainen kukka nupusta pullahtaa aikanaan.

Allium karataviense - Pallolaukka

Pallomainen, vähän vaisu valko-lila kukka siitä sitten kehkeytyi. Varsikin kasvoi, mutta ei kovin korkeaksi. Ehkä korkeus on maksimissaan 20 cm. Toistaiseksi lehdet eivät ole kellastuneet samoin, kuin monilla muilla laukoilla. Sekin hetki varmaan vielä tulee, mutta nyt lehdet kehystävät nätisti lyhyeen varteen suhteessa aika isoa pallokukkaa.

Allium aflatunense 'Purple Sensation'
  
Purple Sensationista on tullut vakioistutettava. Niitä istutan joka syksy ja vanhojen kera laukkoja alkaa olla jo mukavasti monessa paikassa. Hiukan laukkojen keltaiset lehdet häiritsevät, sillä ainakin tänä vuonna niillä on ollut kokoa sen verran, etteivät ihan lyhyeen kasvustoon kätkeydy.


Valkoisiakin laukkoja olen viime vuosina istuttanut, mutta jostain syystä ne eivät ainakaan lisäänny. Päinvastoin. Tuntuu, että yksi tai kaksi nousee riippumatta siitä, montako on istuttanut. Sinilaukkaa, viinilaukkaa ja pallerolaukkaakin olen istuttanut. Pallerolaukka kukkii myöhemmin. Sini- ja viinilaukasta ei ole näkynyt mitään, ainakaan vielä. Lehtolaukka on nupulla ja niissä on jo väriä näkyvissä.

Allium schoenoprasum - Ruohosipuli

Laukka se on ruohosipulikin. Sitä kylvän sekä mausteeksi että koristeeksi. Ruohosipuli on nätti kukkapenkissäkin, esimerkiksi reunakasvina. Pysyy hyvin tuetta pystyssä ja väittipä joku sen toimivan myös jonkinlaisena karkoitteena. Hyönteisiä se ei karkoita, vaan tuntuu olevan niiden parissa varsin suosittu.

Pinus mugo - Vuorimänty

Jos kukkivat kuuset tänä keväänä, niin kukkivat männytkin. Erehdyin yhtenä päivänä ravistamaan rinteessä kasvavaa isoa vuorimäntypuskaa ja aikamoinen keltainen pöllähdys sieltä lähti. Ohjeiden mukaan typistän joka vuosi vuosikasvua juhannukseen mennessä. Tai en typistänyt alkuvuosina ja sen vuoksi osa vuorimännyistämme kasvoi rumiksi venkuloiksi. Pahimmat vänkyrät ovat jo päässeet oksasilppurin nieluun. Muiden osalta olen ryhdistäytynyt muistamalla vuosittaisen leikkauksen.


Vuosikasvain on helppo joko typistää saksilla tai napsaista osan niistä kokonaan pois. Vanhin vuorimäntymme on korkea ja leveä, joten sen hoitamiseen tarvitsin tikkaat. Tuulisena päivänä välillä vähän huimasi keikkua saksien kanssa korkeuksissa. Jouduin toki myös ryömimään vuorimännyn sisuksissa ja niinpä urakan jälkeen suihku oli tarpeen. Viisaampaa olisi ollut pukeutua pitkähihaiseen. Koska en näköjään ole kovin viisas, sain hinkata tovin pihkaa pois käsivarsistani.


Kesäkuun alussa kerroin kanttaavani alapihan istutusalueet. Rinteen alaosan kanttausta en ollut ehtinyt vielä tänä kesänä hoitaa laisinkaan. Samoin Hortensiapenkin kanttauksesta osa oli vielä huoltamatta. Mitään kiirettä näiden kanssa ei ole, sillä säännöllisen kanttauksen johdosta noissa kohdissa nurmikko ei ollut päässyt mitenkään erityisen pahasti valloilleen. Vielä on pari paikkaa läpikäymättä ja seuraava kanttausten huolto onkin vuorossa vasta loppukesästä.Nautin suunnattomasti arkipäivistä, jolloin saan rauhassa ja hiljaisuudessa touhuta puutarhassa. Tuuli humisee, linnut laulavat ja kaukaa kuuluu liikenteen humina. Kesästä huolimatta alueen lapset ilmaantuvat pallokentälle pelaamaan ja leikkipaikalle keinumaan vasta myöhään iltapäivällä. Vain satunnainen koiran ulkoiluttaja kulkee toisinaan puistikossa ja postiauto pysähtelee laatikkoryhmien äärelle. 

Uppoudun täysin ajatuksiini ja kulloiseenkin tehtävään, enkä paljon ympäristöäni havainnoi. Tässä yhtenä päivänä tuntui kuitenkin, kuin joku tuijottaisi. Mitään outoa ääntä ei mistään kuulunut, mutta katseen työstä nostettuani kohtasin adoptiokissa Mamin tuijotuksen. Joko sitä kiinnosti kovasti, mitä teen. Tai sitten se pohti, uskaltaako moisen naisen ohitse turvallisesti kulkea. Juttelin Mamille rauhallisesti ja lopulta se kulki ohitseni jalkojani hipaisten poistuen ilmeisesti lempipaikalleen, tuijien taakse auringonpaisteeseen.


Muutaman kerran Mami on jo käynyt meillä sisällä. Varovaisesti se sipsuttaa avoimesta ovesta sisään, juttelee kovasti jotain tärkeää ja tekee kodissamme tarkastuskierroksen. Ensimmäisten kierrosten jälkeen se kipitti nopeasti ulos ja hävisi sen sileän tien. Nyt se jo jää terassille nuolemaan itseään. Taidamme saada Mamista mukavan kaverin. Mitään syötävää emme sille anna, jotta se ymmärtää mennä omaan kotiinsa. Siellä sitä kuitenkin kaivataan.
Kylläpä aika kulkee hurjaa vauhtia. Pian on juhannus ja keskikesä. Sitä odotetaan, mutta ei suinkaan kiirehditä.

34 kommenttia:

 1. Laukoissa on eroa. Olen huomannut, että en pidä kaikista laukoista. Esim Purple Sensation on kuitenkin yksi suosikkini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Sensation on minustakin niin hieno, että sen toivon meillä viihtyvän. Tuo pallolaukka on vähän siinä rajoilla, laitanko sitä toiste.

   Poista
 2. Ihan saman olen huomannut omissa laukoissani - valkoiset nousevat huonosti eivätkä lisäänny lainkaan. Harmi, sillä ne olisivat kauniita muiden laukkojen seassa. Onneksi kuitenkin laukkojakin on niin monenlaisia, että varmasti saa laukkanälkänsä tyydytettyä. Sinulla kasvaakin monenlaisia kauniita laukkoja!

  Minä annoin omalle vuorimännylleni lähdöt juuri siitä syystä, että sitä ei oltu typistetty lainkaan vuosikausiin ja oksat alkoivat harottaa kontrolloimattomasti sinne tänne. Siitä ei olisi kaunista saanut enää millään, joten oli parempi luopua koko kasvista.

  Ihana tuo teidän kissaseuralaisenne <3 Näyttää selvästi viihtyävän pihallanne.
  Mukavaa juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin on vähän harmillista, etteivät valkoiset laukat nouse ja menesty. Ne olisivat hieno näky vaikkapa sinisten iristen parina. Ja monen muunkin kukan kumppanina.

   Hoitamaton vuorimänty on aikamoinen roikale ja siksi olen laittanut pari sellaista maan tasalle. Omaa osaamattomuutta, kun en ole ajoissa älynnyt niitä leikata. Leikkaamattomasta vuorimännystä ei millään ilveellä saa kaunista.

   Mami-kissasta on tullut säännöllinen vieras. Toivottavasti se hoitaa hiiret ja myyrät pois tontiltamme.

   Mukavaa juhannusviikkoa sinullekin!

   Poista
 3. Purple Sensation on myös minun suosikkini ja tosi varma. Keltaiset lehdenkärjet tosiaan ainoa miinus. Ruohosipuli on myös ihana! Jännittää oma mustalaukkani, nuput ovat jo isot, mutta ei vielä kuki - luulin sen olevan aikaisempi. Olette saaneet Mamista kivan vierailijan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purple Sensation on kaunis ja varma. Siksi olen sitä istuttanut lähes joka vuosi lisää, jotta saisin runsaan kasvuston.
   Toivottavasti mustalaukkasi aukeaa. Se onkin jännä nähdä. En muista aiemmin mustalaukkaan törmänneeni.
   Kyllä Mamista on nyt tullut meidän vakiovireemme. Se on mukava kissa ja toivottavasti hoitaa meiltä hiiret ja myyrät pois.

   Poista
 4. Kiitos Suvi! Mami on mukava vieras. Käy lähes joka päivä meitä moikkaamassa.

  VastaaPoista
 5. Laukkoja en olekaan kokeillut, vaikka mielessä on ollut. Ja toinen nyt mieleen tullut asia, on kanttaaminen. Sitä tein keväällä, mutta jäi kesken ja juuri tänään tuskailin tuolla pihalla, että PITÄISI... No, ehkä sitten juhannuksen jälkeen. Nyt odottaa terassi pesijäänsä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laukkoja kannattaa istuttaa. Ne ovat aika helppoja ja niitä on monenlaisia. "Pitäisi" on tuttu sana täälläkin. Onneksi moni pitäisi-projekti osoittautuu luultua helpommaksi, kunhan vihdoin pääsee alkuun. Kiitos muistutuksesta, etuterassi on meillä vielä pesemättä ja öljyämättä. Mutta onhan elämää juhannuksen jälkeenkin.
   Sinulle siis puhdasta terassia ja mukavaa juhannuksen odottamista!

   Poista
 6. Laukat ovat ihania! Minun piti syksyllä lisätä noita Purple sensationeita, mutta, noh, se nyt jäi. Nyt niitä nousi vain harvakseen ja olivat kovin pieniä. Sen sijaan jättilaukat ovat nyt olleet tosi hienoja. Suurin pettymys omista kokeiluistani on ollut 'Hair', se on niin tavattoman pienikukkainen, että niitä pitäisi olla tosi iso määrä vieri vieressä, jotta ne näyttäisivät joltakin.
  Aurinkoista juhannusviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jättilaukkoja minulla ei olekaan. Olen ihaillut niitä Helsingissä parissa kohteessa ohi kulkiessani. Hair taitaa vaatia monta kaveria, jotta se näyttää hyvältä, kuten sanoitkin. Syyssipuleita tilatessa meinaa aina budjetti romahtaa, kun on niin paljon ihanuuksia tarjolla.
   Aurinkoista juhannusviikkoa sinullekin!

   Poista
 7. Vastaukset
  1. On ne. Kohta herkutellaan pikkuisilla lehtolaukoilla ja sen jälkeen vielä pallerolaukatkin ovat vuorossa.

   Poista
 8. Ihanat laukat! 'Purple Sensation' on kestosuosikki täälläkin. Kylvin viime kesänä sen siemeniä rivin kukkapenkin takalaitaan, jotta saisin niitä lisää ilman kauppareissua. Ovat kyllä tehneet jälkeläisiä sinne sun tänne ihan ominkin avuin, mutta ei vara venettä kaada, varsinkaan kontrolloituna. Minulla on patiotyömaan ja sateisen toukokuun takia kaikki muut puutarhatyöt pahasti jälkijunassa. Tänään kitkin osan kukkapenkeistä, mutta kanttaaminen on vieläkin tekemättä. Ei tuolla onneksi mikään paikka ole vielä pahasti päässyt villiintymään, joten ehkä heinäkuuhun mennessä olen taas normaalissa aikataulussa. Suloinen puutarhavieras! Ehkä hän kiittää mukavasta loikoilupaikasta pitämällä myyrät kurissa. Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kylvit Purple Sensationia. Luin kyllä postauksesi, jossa mainitsit laukoista, mutta minulta meni ohi se, etteivät ne olleet sipuleita. Siemenestä kasvaneet varmasti komistuvat vuosien myötä.

   Teillä on ollut iso urakka pation ja käytävien kiveämisessä. Sehän alkaa jo olla valmis, joten pian on taas aikaa katsella puutarhan muitakin paikkoja.

   Uusi puutarhavieraamme on varsin vaivaton kaveri. Sen verran paljon se tontillamme päivystää, että toivon mukaan nappaa hiiret ja myyrät.

   Aurinkoista juhannusviikkoa sinullekin!

   Poista
  2. Kyllä, kylvin omien laukkojen tekemiä siemeniä. Ehkä jätän tänäkin vuonna jonkun kukinnon kypsyttelemään siemenet ja huiskin niitä sitten ympäriinsä, jotta jonain keväänä olisi kunnon laukkakarkelot. Varmaan menee 3-5 vuotta ennen kuin siementaimet kukkivat, mutta onpahan odotettavaa.

   Poista
 9. Pallolaukka on melkeinpä minun suosikkini laukoista. Valkoisista olen huomannut saman, ne häviävät ajan myötä, enää ei kuki yhtään. Ruohosipulia kasvatan enemmän koristearvon kuin sadon vuoksi, se vaan on ihana omalla tavallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistelinkin, että sinä mainitsit jossain postauksessa pallolaukoista. Ehkä istutin sen väärään paikkaan, sillä matalana se ei kauas näy ja jää muiden varjoon.

   Ruohosipulilla on ehdottomasti koristearvoa. Minä kyllä tykkään silputa sitä vaikka leivän päälle. Nyt ruohosipulia kasvaa jo niin monessa paikassa, että varaa on välillä vähän leikatakin.

   Poista
 10. Minäkin kannatan Purple -laukkaa, paitsi että alkukesästä ennen kukintaa muutamat mätänivät kukkanupun alta, olisiko ollut kylmillä öillä osuutta asiaan? Meillä on samat typistelypuuhat tässä juhannuksen alla; Minä typistän pieniä tavallisiakin mäntyjä, joita putkahtelee mökkitontilla omia aikojaan kasvamaan. Pysyvät monta vuotta matalina ja tuuheutuvat kivasti. Kun en enää yllä latvukseen, onkin puu yleensä saanut jo kaatokäskyn. Vuorimänty tosiaan tarvitsee tuon typistelyn, jotta pysyy kauniina. Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin saman latvuken kuukahtamisen muutamassa laukassa. Enpä ole ennen sellaiseen törmännyt. Onneksi eivät kaikki sentään kokeneet samaa kohtaloa. Purple Sensationia olen istuttanut monena vuotena ja nyt niitä alkaa jo olla runsaasti.

   Naapurikylässä on autoliike, jonka pihalla on muotoonleikattuja mäntyjä ja kuusia. Niillä on jo ikää ja jokainen havu on erittäin elinvoimaisen näköinen. Ihailen puita joka kerran ohi kulkiessani. Vuorimännystä tulee todella ruma, jos sitä ei leikkaa.
   Aurinkoista juhannuksen odotusta sinulle!

   Poista
 11. Kauniita kuvia:)
  Katselen sujuvasti ,vähän niinkuin ruottin kielen taitoni ...kuuntelen sujuvasti:))
  Paljon vinkkejä olen teiltä puutarhablogin pitäjät saanu. Kiitos!
  ..joo ei kiirusta.
  ja eihän juhannukseen kesä lopu,,NO EI!! :)))))))
  oIKEIN IHANAA JA NAUTINNOLLISTA JUHANNUSTA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa!
   Arvaa vain, kuinka paljon hyviä vinkkejä ja kivoja ideoita olen täältä puutarhablogien maailmasta vuosien mittaan ammentanut. Täällä on ihania ja taitavia ihmisiä.
   Ei todellakaan kesä juhannukseen lopu, vaan siitä vasta alkaa iso kesä. Samoin sinulle aurinkoista ja leppoisaa juhannusta!

   Poista
 12. Onpas nuo laukat kivoja kasveja! Itse juuri eilen napsin vuorimännyistä kasvuja pienemmäksi. Jouduin sen tekemään jo toista kertaa, kun kasvoivat edellisen typistyksen jälkeen niin kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna havuissa on ollut kiihkeä kasvuvauhti. Ei yhtään ihme, että jo toistamiseen jouduit vuorimäntyjäsi typistämään.
   Totta, laukat ovat kivoja kasveja. Taidan olla vasta alussa niihin tutustumisen matkalla.
   Aurinkoista juhannusviikkoa sinulle!

   Poista
 13. Pallolaukkaa en olekaan kokeillut, hieno pallero näyttää olevan. Tänä vuonna minulla on koko lauman lisäksi viinilaukkaa ja tähtilaukkaa. Aiemmin istutetut pallerolaukat ja sinilaukka ovat tehneet lehtiä, mutta kukkanuppuja ei näy ainakaan vielä. Mökillä meillä on myös adoptiokissa, joka taitaa kiertää kylän kaikki talot. Sisälle en sitä päästä, enkä ruoki, mutta pihalla se tulee siliteltäväksi ja syliinkin kehräämään ja jatkaa sitten reissuaan 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pallerolaukalla ei taida vielä olla kiirettä, mutta minäkin ihmettelen, missä sinilaukat ovat. Ehkä ne tekevät tänä vuonna vain lehtiä, saapa nähdä.
   Ahkera kiertäjä on tuo adoptiokissa Mamikin. Se on oppinut maksimoimaan rapsutusten määrän käymällä joka talossa, kuten teidänkin naapurikissanne.

   Poista
 14. pallolaukat ovat niin kauniita. isäni toi joskus -90-luvulla Mallorcalta muutaman sipulin ja edelleen ne kukkivat kiitollisesti joka kesä Rauniopuutarhassa. nuo kantatut reunat hivelevät silmää, työ on kyl kannattanut. onpa mukavaa, kun olette saaneet kissa ystävän:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika ihana ja hyvin kestävä muisto isästäsi.
   Kanttaamisen hyödyt alkavat meillä vihdoin näkyä. Uomat pysyvät pitkään rikattomina ja vaativat isompien huoltokierrosten välissä vain kevyttä harausta.
   Mami on tainnut jo havaita, että meillä on turvallista vierailla. Eläinystävät ovat mukavia.

   Poista
 15. Laukat ovat upeita!
  Tuo pallolaukka on ihanan lempeän sävyinen.
  Kanttausta ja leikkausta täälläkin tarvittaisiin. Onneksi minulla alkaa olla juhannuksen jälkeen myös omalle puutarhalle enemmän aikaa.
  Ja tuo adoptiokissa on suloinen.
  Meilläkin naapurin Tiuku käy päivittäin tervehtimässä ja eilen naapurin koirakin kävi lempeästi tuijottelemassa touhujamme. Koira on todella kiltti ja pysyy normaalisti omassa pihassaan. Mutta ei minua haitannut, vaikka sainkin hetkeksi seuraa.
  On kiva nauttia naapureiden eläimistä, kun itse ei tarvitse ottaa varsinaista vastuuta niistä. Minusta on mukava, kun eläimiä on ympärillä. Naapureiden kissat sitäpaitsi tekevät arvokasta työtä, pitämällä myyrät poissa.
  Ihanaa juhannuksen odotusta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että päästyäsi oman puutarhan kimppuun, järjestys palaa hetkessä. Tekemättömät työt ovat suurempia päässä, kuin todellisuudessa.

   Sanos muuta, naapurien lemmikit ovat kivoja ja vaivattomia. Meillä on onni omata hyvien naapurien lisäksi myös kivoja naapurilemmikkejä. Lähinaapurissa on todella söpö ja kiva koirapoika ja nyt tämä toisen naapurin säännöllisesti meillä vieraileva kissa. Minäkin tykkään ympärillä olevista eläimistä. Paitsi niistä kahdesta rusakosta, jotka joka aamu loikkivat aidan takana ja odottavat tilaisuutta tulla meille herkuttelemaan. Menköön metsään.
   Näin lämpimässä ja aurinkoisessa säässä on mukava valmistautua juhannukseen. On ihan oikea keskikesän juhlan tuntu. Toivotan sinullekin leppoisaa juhannusviikkoa!

   Poista
 16. Purple sensation on hieno, minulla sen rumat kellastuvat lehdet jäävät kurjenpolvien ja kuunliljojen alle, toisessa istutuksessa eivät ja sekös ärsyttää. Tänä keväänä laukkoja ihastellessani tajusin, ettei minulla ole valkoisia ollenkaan. Syksyllä pitää puute korjata.

  Kanttaus on semmoinen homma joka tekijänsä palkitsee, itse olen aivan liian laiska aloittamaan. Toistaiseksi ainakin.

  Kaunis kissakaveri sinulla.
  Ihanaa kesän jatkoa sinne etelään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoisten laukkojen tarjonta on ollut suomalaisissa kaupoissa vähäisempää. Ehkä asia korjaantuu vähtiellen. Ja ehkä tänä syksynä kokeilen ulkomaisia sipulikauppoja, ken tietää.

   Kanttaus todellakin kiittää tekijäänsä. Alussa se on iso urakka, mutta sen jälkeen selviää huoltotöillä. Vuosi vuodelta näköjään helpommalla. Eihän sinun kanttausta nyt tarvitse aloittaa. Pidä se mahdollisuutena.

   Taas voi huoletta höpöttää puutarhassa, kun kuuntelijoina on kukkien lisäksi adoptiokissa. Täällä kesäsäät ovat viime päivinä olleet parhaimmillaan. Toivottavasti siitä riittää teillekin. Oikein mukavaa juhannuksen odostusta sinulle!

   Poista
 17. Minullakin valkoiset laukat nousevat huonosti ja taantuvat nopeasti. Purple Sensation on suosikkini, lisäksi tykkään lehtolaukasta, joka on lähtenyt kivasti lisääntymään omineen. Ihanaa juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!