sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

Iristen ilakointia

Iris germanica
  
Yksi rutikuiva kesäkö sai kaikkiin kukkiin vauhtia ja loistoa? Saksankurjenmiekkani eivät kukkineet viime kesänä juuri laisinkaan. Tämä nimetön yksilö oli niin huonovointisen näköinen, että pelkäsin sen sanovan minulle lopullisesti hyvästit. Sain sen vuosia sitten pois muuttavalta naapurilta. Muutaman yksilön voimin se on kesäisin kukkinut, mutta nyt on kokonainen iristen nuppujoukkio valmiina avautumaan.

Iris germanica

Tämä iris on jokin kesällä 2016 Päivölän ruusutilalta ostamani yksilö, jonka nimi on kadoksissa. Se kukkii nyt ensimmäisen kerran. Saaripalstan Saila armoitettuna kasviasiantuntijana tai Päivänpesän elämää -blogin Katja iristen keräilijänä ehkä tunnistavat.


Ei kyllä kannata kasvien hitauteen hermostua. Miten palkitsevaa onkaan nähdä jonkun kasvin vihdoin kukkivan. Mitään paineita en tällekään irikselle ole asettanut, enkä ole häntä uhkaillut pois kaivamisella. Yleensä ohi kulkiessa tulen miettineeksi, mikä on mennyt vikaan ja mitä pitäisi tehdä, jotta kukkiakin näkisi.

Iris sibirica

Tätä sinistä siperiankurjenmiekkaa taitaa olla vähän jokaisessa puutarhassa. Se on aika helppo kasvi myös jaettavaksi. Niinpä siperiankurjenmiekkaa kasvaa pihallani useassa paikassa. Nyt se kukkii niin runsaana, että taidankin käydä muutaman kukan poimimassa maljakkoon. Jos jotain kukkaa on vain muutama kappale, en niitä raaski käydä taittamassa, vaan mieluummin katselen kasvupaikallaan. Tuosta porukasta jokusen varren uupuminen ei näy missään.


Siperiankurjenmiekan kuvio on taas niitä ihmettelemisen arvoisia asioita. Jälleen kerran suorastaan mykistyn luontoäidin taitavuudesta. Miten kaunis väri, muoto ja kuvio kasvilla onkaan.


Toivottavasti tämä oli vasta iristen kukinnan alkua. Muitakin kalleuksia kukkapenkeissäni on, mutta niiden kukkiminen on aina oma arvoituksensa. Toivotaan, että jaksavat näyttäytyä.

37 kommenttia:

 1. Ihanat. Meillänsaksankurjenmiekoista kukkivat keltainen ja valkoinen. Mortti talloi monta nurin, kun olivat nuppuvaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Morttia, mutta eihän pienelle voi olla vihainen. Ehkä jo ensi kesänä se mieluummin haistelee, kuin kulkee yli.

   Poista
 2. Ihanat kurjenmiekat.
  Sinulla puutarhassa paljon iloa!,silmän ruokaa;)
  Kiitos!
  Mukavaa kesä-sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa! Minkäs sille mahtaa, kun on hurahtanut kasveihin. Iloa tällaisesta silmänruoasta riittää joka päivälle.
   Mukavaa sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 3. Iirikset ovat kukkien lisäksi myös näyttäviä lehtiperennoja miekkamaisine lehtineen. Aiemmin väheksyin iiriksiä niiden nopeasti ohi menevän kukinnan vuoksi, mutta nyt olen kypsynyt löytämään niistä upean kauneuden! Oli upeat kuvat - kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio Tita, minustakin irikset ovat lehtiensä puolesta hienoja. Pysyvät myös hyvin pystyssä, eivätkä makaa alituiseen pitkin pituuttaan monien muiden kasvien tapaan.

   Poista
 4. Oi joi noita kahta ylintä, siis mitä nameja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nameja ovat minustakin. Toivottavasti muutkin irikset kukkivat, kun viime kesä meni niillä levätessä.

   Poista
 5. Ja tosiaan, joskus joutuu odottamaan kukintaa, sain kaveriltani jakopalana jotain päivänliljaa varmaan 3-4 vuotta sitten ja nyt siinä on nuput! Muistaakseni valkoista tai ainakin erilaista mitä mulla on ollut. Maltti on valttia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan hätäinen ei pidä iristen kanssa olla. Vaan hyvää kannattaa odottaa.

   Poista
 6. The irises flowers are so colorful and beautiful.
  Amazing photos.
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria. I agree. Hopefully my other iris will bloom this summer.

   Poista
 7. Ihania kurjenmiekkoja, etenkin tuo ylimmäinen valko-violetti! <3 Äitini kertoi myös, että iirikset ovat kukkineet poikkeuksellisen paljon tänä vuonna. Eli ehkä ne viime kesän säät vaikutti. Itselläni ei ole tilaa iiriksille tai joutuisin jostain muusta ihanuudesta luopumaan. Harmi sinänsä, koska iirikset ovat kauniita kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iristen lailla moni muukin kasvi kukkii tänä vuonna todella runsaasti ja näyttävästi. Ehkä viime kesän kuivuudella on vaikutuksensa, sitä minäkin epäilen.
   Tuttua, että joutuu tekemään valintoja kasvien kanssa. Niin paljon ihanuuksia, joita haluaisi istuttaa omaan puutarhaan, mutta ei vain ole kaikille tilaa. Onneksi voi ihailla toisten kukkia.

   Poista
  2. Ihan kamalaa, kun joutuu valitsemaan monen ihanuuden keskellä. Oli muuten aika vaikea valinta viime kesänä valita yksi ainoa pioni pihalleni. Ensimmäinen valintani oli itoh-pioni "Cora Louise", joka ei kuitenkaan valinnut meitä ja päätti mädäntyä niille sijoilleen. Seuraavaksi valitsin tuiki tavallisen kiinanpioni "Sarah Bernhardtin", joka näyttää viihtyvän huomattavasti paremmin meillä.

   Poista
  3. Sarah Bernhardt on hyvä ja kaunis valinta. Sitä minäkin hankin ensimmäiseksi pioniksi ja hyvin on pärjännyt.

   Poista
 8. Uuh, mitä iiris-juhlaa! Niiden partalehdet kuviointeineen ovat kuin taideteoksia. Ja se hohto : ) Kyllä tuosta tosiaan saa yksilöitä maljakkoon, ilman että kukaan huomaa. Odottelen pionien kukintaa ja jos kaikki kymmenet nuput aukeavat niin siitä riittää maljakkoonkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneissa on nyt hurjan paljon nuppuja. Poksahtamisen aika on lähellä. Coral charmissa väri on näkyvissä, ehkä huomenna ensimmäinen avautuu. Saapa nähdä, pääseekö juhannuspöytään pioneissa poimimaan.

   Poista
 9. Onpa kauniit iirikset ja vaikka näin kehuttiin niin en osaa kyllä yhtään veikata lajikkeita. Iiristen valikoima on niin suuri ja osa hyvin lähellä toisiaan niin tunnistaminen ei ole aina helppoa. Siperiankurjenmiekka ei suotta ole joka pihan kasvi, kestää niin märkää kuin kuivaa tai aurinkoa tai varjoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat edelleen pitää iris-arvonimesi, koska sinulla on monia upeita iriksiä. Ei haittaa, vaikka en omilleni nimeä saakaan. Pääasia, että kukkivat ja ilahduttavat.
   Siperiankurjenmiekalla on paljon hyviä ominaisuuksia. Se on hiljainen kukkia, jota ei kylliksi kehuta.

   Poista
 10. Kerrassaan upeita! Nuo kaksi ylimmäistä ottaisin koska tahansa itsellenikin. Minulla on nyt vanhanajan saksankurjenmiekka täydessä kukassa ja äidiltäni saama tarhakurjenmiekka nupullaan. Lajikkeen tosin tiedän vasta kun kukat avautuvat, sillä äitini puutarhakartta on jo vuosia sitten mennyt aivan sekaisin. Siperiankurjenmiekat eivät ole kukkineet minulla vielä kertaakaan. Jospa ne tänä vuonna vihdoin innostuisivat, kun ovat jo kasvaneet aika mukavan kokoisiksi. Toivotaan, että loputkin kurjenmiekkasi innostuvat pian kukkimaan. Aurinkoista juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siperiankurjenmiekatkin taitavat hetken juroa ennen kukkimista. Ainakin minulla uusiin paikkoihin siirretyt ovat alkaneet kukkia parin vuoden kuluttua. Tänä vuonna kyllä iristenkin kukinta on runsasta ja loistavaa.
   Sinänsä kasvin nimettömyys ei sen kauneutta himmennä, mutta olisihan se kiva tietää.
   Nyt riittää lämpöä ja aurinkoa. Tosin tänään vähän ukkosti ja satoi. Toivottavasti aurinkoa riittää sinunkin juhannusviikkoosi.

   Poista
 11. Kauniita! Tuo ylin, missä on violettia on ihana.

  VastaaPoista
 12. Irikset ovat kyllä taitavan pensselinkäyttäjän luomuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kuvioita ja muotoja ei voi olla ihastelematta. Upeita.

   Poista
 13. Ihanat iirikset!
  Mukavaa juhannusviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit!
   Sinullekin oikein aurinkoista juhannusviikkoa!

   Poista
 14. Minulla on paljon, todella paljon Iris Sibiricaa, mutta saksankurjenmiekkojen kanssa en jotenkin selvinnyt...tosin siitä on kauheasti aikaa. Etenkin tuo eka kuva on aivan paratiisillinen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sinun kannattaa kokeilla saksankurjenmiekkoja uudelleen. Minulla on tapana palata kasveihin, joiden kanssa on ollut ongelmia. Ne jäävät ikäänkuin haasteeksi, ja monien suhteen toisella kertaa on ollut parempi tuuri.

   Poista
 15. Todella kauniita! Minulla kukkii tällä hetkellä innokkaimmin minikokoinen iiris. Aina ohikulkiessa mietin, että mikähän sen nimi onkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se vaan jännä, miten kasvin nimi kiinnostaa. Lajikavereiden hankinnan kannalta nimi olisi hyvä tietää. Sinänsä ei ole merkitystä, kunhan kasvi omaa silmää miellyttää.

   Poista
 16. Ihania iiriksiä! Sain viime kesänä naapurilta siperiankurjenmiekan jakotaimia ja nyt ne kukkivat meilläkin komeasti. Iiriksissä minua viehättää niiden komean värityksen lisäksi se, miten ne pitkästä kukkavarrestaan huolimatta kestävät aina niin ryhdikkäinä. Myös pienet kevätkurjenmiekat ovat suloisia. Mukavaa päivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, siperiankurjenmiekka huojuu tuulessa nätisti ja seisoo tanakasti suorassa. Kasvin omatoimisella pystyssä pysymisellä on iso merkitys. Jatkuvasti maassa makaavat ja erilaisilla tukisysteemeillä pystytetyt eivät välttämättä ole kaikkein kauneinta katsottavaa.

   Poista
 17. Vaikea sanoa! Kuten Katjakin toteaa, tarhakurjenmiekkoja on kymmeniä tuhansia. Valkoinen voisi jopa olla saksankurjenmiekka 'Florentina'. Yhtä hyvin se voi olla tarhakurjenmiekka eli risteymä, joita useimmat nk. saksankurjenmiekat ovat. Pirkon artikkelissa esim. 'Schneegöttin' tai 'Winter Carnival' näyttävät melko tuollaisilta, mutta kysynpä Pirkolta itseltään, hän tietää, mitä siellä heillä kasvaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pirkolta tuli vastaus: Se on hankittu Tarton kasvitieteellisestä puutarhasta, mutta väärällä nimellä Iris imbricata, jota se ei ole (ainakaan täysin). Voi olla jokin eri lajien risteymä, toisaalta muistuttaa vanhoja "saksankurjenmiekka"-lajikkeita ja toisaalta myös joitakin luonnonlajeja. Päivölässä ovat myyneet sitä nimellä "Vanha valkoinen".

   Poista
  2. Jälkikirjoitus: Tarttoa todennäköisemmin tämä iiris onkin Tsekeistä, sillä sieltä paikalliselta iirisjalostajalta tuli liuta kiinnostavia iiriksiä vailla nimeä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!