maanantai 28. lokakuuta 2019

Jokunen sukka putosi taas puikoilta


Puikot tarttuvat käsiini heti, kun illalla istun sohvalle. Ei sille näköjään voi mitään. Tällaisia kutomuksia on pudonnut puikoilta.

Luonnonvalkoisesta 7veikasta polvisukka, jossa mallineule muistuttaa kaaripitsiä, mutta ihan samanlainen se ei ole. Yhtä helppo kuitenkin. Aloituksen resorissa on 62 silmukkaa. Resorin jälkeen lisäsin yhden silmukan, jotta luku olisi mallineuleen vaatima seitsemällä jaollinen. En halunnut muuttaa mallineuleen silmukkamäärää, joten kavensin ylimääräiset silmukat nilkan resorissa. 2. ja 3. puikoille jätin 14 silmukkaa kumpaankin, jotta saatoin tehdä kuvion jalkapöydän päälle.


En tiedä, mistä ohjeen olen löytänyt. Minun keksimäni se ei ole. 
 
1 krs    6 o, 1 n
2 krs    4 o, 2 yhteen, lk, 4 n
3 krs    3 o, 2 yhteen, 1 o, lg, 1 n
4 krs    2 o, 2 yhteen, 2 o, lk
5 krs    1 o, 2 yhteen, 3 o, lk, 1 n
6 krs    2 yhteen, 4 o, lk, 1 n
7 krs    6 o, 1 n
8 krs    6 o, 1 n
jatka    2-6 kerroksia


Kirsikanpunaisen nilkkasukkaan käytin mallineuleena kerrosrivinousua. Toisena lankana on 7veikan punaharmaan sävyistä Raitaa. Kerrosrivinousun toteutin siten, että kudoin raitalangalla kolme kerrosta 3 o, 1 s kutomatta nostaen. Neljännellä kerroksella kudotaan perusvärillä kaikki oikein. Kärkiosiossa kudoin mallineuletta 2. ja 3. puikoilla.


Punaruskeasta 7veikasta kudoin kahdet sukat lapsille. Kärjen valkoiseen osioon ompelin viimeistelytöiden jälkeen mustalla langalla silmät ja nenän.


Idea tällaiseen eläinhahmoon löytyi jälleen kerran ohjeita ja kuvia netissä selatessani. Pyrin kirjaamaan omaan käyttöön ottamistani ohjeista lähteen ylös, mutta tälläkin kertaa ohitin kuvan sen enempää ajattelematta, enkä sitten myöhemmin sitä enää löytänyt.


Raitasukkia on kiva kutoa. Ne valmistuvat nopeasti, eikä niihin tarvitse mitään ohjetta. Kummatkin sukat on kudottu 7veikasta ja silmukoita on 12/puikko. Resorissa ja kantalapussa kudon lähes aina oikeat silmukat takareunoistaan, jolloin jäljestä tulee napakampi ja kauniimpi.


Näissä raitasukissa lankoina on 7veikan peruspunainen ja raidallinen kausiväri Jouluaatto, jota löytyi kaupoista vuosi sitten. Resorina käytin viiden silmukan valepalmikkomallia.

Aronia

Ei pitäisi verrata omia tuotoksiaan toisten tekemiin. Silti pysähdyn välillä miettimään, kannattaisiko näistä sukkatalkoista mennä jotenkin eteenpäin ja kehittää omia taitojaan. Nämä ajatukset viriävät varsinkin silloin, kun käyn Auring*n ihanat -blogin Inkan toinen toistaan kauniimpia ja taidokkaampia neuleita ihailemassa. Tärkeintä on kuitenkin tehdä sitä, mistä tulee itselle hyvä mieli ja minkä avulla voi halutessaan ilahduttaa myös muita.


43 kommenttia:

  1. Voi että, kun ole taas upeita sukkia kutonut! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marketta! Tykkään kovasti kutomisesta, joten eipä näpit pysy puikoista ja langoista erossa. Eikä tarvitsekaan.

      Poista
  2. Ai, jokunen. Mummiälestä nuaton taas hurijan monta. Ookko koskaa laskenu, kuinka monet sukat teet talaves?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Navettapiika! Määrä vaihtelee vuodesta toiseen. Voisinkin tsekata, kuinka monet sukat on vuoden mittaan tullut tehtyä. Jotkut mittaavat kutomusten määrää käytetyn langan painossa.

      Poista
  3. Oi, onpa ihania!
    Nuo valkoiset pitkävartiset ovat niin mun suosikit. Ja nuo eläinsukat ovat kuin suloiset ketut.
    Sä oot niin taitava ja ahkera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina! Eläinsukat menivät sitten nappiin, sillä kettu oli ajatuksena.

      Poista
  4. Voi hyvät hyssykät miten kauniita sukkia olet taas neulonut. Täytyy kyllä ihailla miten aikaansaapa olet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Viime aikoina on ollut runsaasti aikaa käsitöille. Kesällä luonnollisesti ei tule kovin paljon kudottua.

      Poista
  5. Hienoja sukkia! :) Neulominen on niin kuin muutkin harrastuksen, mukaan lukien puutarhailu. Uutta voi oppia ja taitojaan kehittää vaikka loputtomiin, mutta on myös ihan ok tehdä vuodesta toiseen samoja asioita, jos niistä tulee itselle hyvä mieli. Muiden tekemisiä toki saa ja kannattaa ihailla, mutta pitää mielessä, että kaikki tekevät omia juttujaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Elina! Ihan tyytyväisenä väsään samoja malleja, mutta välillä on kiva haastaa itsensä jollain uudella. Neljä-viisi vuotta sitten sain aikaan lähinnä perussukkaa ja kammoksuin edes kokeilla pitsineuleita. Vaikuttivat jo kuvissa vaikeilta. Onneksi lähdin kokeilemaan ja opettelemaan. Moni malli on osoittautunut hyvin yksinkertaiseksi.
      Vertailu sinänsä saattaa johtaa vain pahaan mieleen. Jokaisella on omat osaamisalueensa, jokainen on hyvä jossain.

      Poista
  6. On nättejä! Etenkin ensimmäiset ovat tosi hienot. Itse en osaa juuri neuloa, mutta virkkaustöitä voisin kyllä koittaa taas näin syksyn tullen edistää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos M.T.Ainasoja! Minäpä taas olen aika tumpelo virkkaamisessa. Jotain perusjuttuja saan virkkuukoukulla aikaan. Kenties oppisin, jos paneutuisin asiaan.

      Poista
  7. Voi miten kauniita! Tuollaiset pitkävartiset sukat ovat varmasti jokaisen vilukissan unelma. Aivan ihanat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Villaiset polvisukat lämmittävät mukavasti. Monet nuoret käyttävät niitä talvikenkien tai tennistossujen kanssa. Nuorille kelpaa näemmä vähemmän koristeelliset mallit ja aika moni on pyytänyt pelkästään mustia polvisukkia.

      Poista
  8. Voi teitä sukankutojia, olette aarteita lähipiirillenne!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Blue Tit! Minusta on kaiketi tullut äitini perinnön jatkaja. Hän on pitänyt sukulaiset villasukissa, mutta enää hän ei paljon jaksa kutoa.

      Poista
  9. Onhan taas hienoja neuleita ja paljon on puikoilta pudonnut. Sun taidoilla kyllä syntyy vaikka kuinka upeita tuotoksia.
    Mun ei ainakaan kannata mennä katsomaan kenenkään ihmeellisiä neulomuksia, ihan hyvä kun saan aikaiseksi ihan perussukkia tavallisista langoista. Joskus olen koettanut neuloa jotain vähän erilaista, mutta ne sukat ovat joko hajonneet reikäisiksi, kutistuneet kummallisiksi tai nyppyyntyneet oudoiksi. Just katoin yksiä roosanaulangasta jollain reikäneuleella neulottuja, joita olen pitänyt yösukkina. Taitavat joutaa pois. Niinpä en ole ajatellut kokeilla hyvin paljoa mitään erikoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Emilie! Perussukka on ihan hyvä moneen käyttöön. Itsekin palaan aina perussukkaan, mutta sitten taas tulee into kokeilla pitsineuleita ja leikkiä vaikka väreillä. Nykyään on niin ihania lankoja ja malleja. Netti on täynnä hyviä ideoita ja neuvoja (mm. Facebookin monet neulontaryhmät).

      Poista
  10. Voi miten kauniita sukkia! Itse en osaa sukkia (vielä) neuloa mutta kyllä minä sen taidon vielä opettelen, lanka ja puikot on jo hankittu, samoin joku lehti jossa opetetaan ihan silmukka silmukalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hirnakka! Sinähän olet jo viittä vaille valmis aloittamaan. Lehtien lisäksi hyviä ideoita ja neuvoja löytyy netistä. Youtubessa on paljon selkeitä ohjevideoita. Moniin ongelmiin olen löytänyt avun netistä. Onnea matkalla kutomisen saloihin.

      Poista
  11. Ihania sukkia. Täälläkin on sukkia pudonnut puikoilta 😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maatuska! Kiva kuulla, että olet kohtalotoverini sukkatalkoissa.

      Poista
  12. Todella kauniita sukkia!
    Sitä kannattaa tehdä, mihin mieli kutsuu ja mikä palkitsee :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susanna! Totta, miksi tehdä jotain sellaista, joka tuottaa päänkivistystä. Haasteita on toki kiva itselleen asettaa, kunhan osaa lopettaa siinä vaiheessa, kun siitä on ilo kadonnut.

      Poista
  13. Upeita sukkia oot väväillyt. Otin ton valkoisen ohjeen. Katsotaan osaanko tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kehuista! Valkoisen sukan mallineule on aika helppo. Uskon, että osaat.

      Poista
  14. Ihania sukkia oot tuas tehny. Nuo valakoset ja kettusukat on miun suosikit. Mie Villelle uuvet terät tein, vanhoihin varsiin. Kässäpiirissä on onneks neulojii opastamassa, tuota kantapiätä! Ja housun paikkaus on nyt männeillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Vanhoihin varsiin kannattaakin uudet terät tehdä. Harvoin sukanvarret kuluu. Lasten housuja tuli aikoinaan paikkailtua. Harvoin enää tulee sellaiseen tarvetta, muuta korjausompelua kyllä useinkin.

      Poista
  15. "Tärkeintä on kuitenkin tehdä sitä, mistä tulee itselle hyvä mieli ja minkä avulla voi halutessaan ilahduttaa myös muita". Siinä sinulle vastaus luomisentuskaan ihan omin sanoin sanottuna ;) Ihania sukkia. Taidan nyysiä tuo lasten sukkien silmä-nenä-idean Vanhan herran talvisukkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Vanha rouva! Taisi viimeisissä sanoissa piillä viisaus.
      Ideat ovat vapaasti nyysittävissä. Hyvää on kiva jakaa.

      Poista
  16. Kauniita sukkia ja kiitos myös ohjeista. Minulle tarpeen. Olen etsinyt kivoja sukkaohjeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Sehän se onkin hauskaa, kun voi ammentaa toisten vinkeistä itselleen ideoita.

      Poista
  17. Kauniita sukkia..puikoiltasi tippuu..:))
    Onhan niitä mukava antaa lahjaksi/tuliaiseksi.
    Oikein ihanaa viikkoa!!
    liikuvat sormet eivät sammaloidu..vai oliko se kivi...:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Liisa! Sama sanonta pätee sekä kiviin että sormiin. Kutomisen aloitin muutama vuosi sitten nimenomaan pitääkseni nivelet liikkuvina, kun niihin ilmaantui nivelrikko.

      Poista
  18. Olet kyllä ahkeroinut puikkojen parissa! Kauniita käsitöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Intianminttu! Kutominen on kiva harrastus ja siinä ohessa saa moneen jalkaan lämmittäjiä.

      Poista
  19. Ihania sukkia, kylläpä olet ollut ahkerana. Täälläkin valmistuu sukkia aina syksyisin, tavallisen harmaita kylläkin ja ihan perusmallilla. Olisipa hauskaa kokeilla jotain uutta. Kiitos kun jaoit ohjeen.
    ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiitos! Värillä ei ole väliä. Miehet näköjään tykkäävät enemmän harmaista ja muutenkin maanläheisistä väreistä. Kudoin Ukkokullalle villasukat, joissa oli harmaan lisäksi myös sinisen eri sävyjä. Silti vetää aina kaikkein kulahtaneimmat harmaat sukat jalkaansa. Taitavat olla kotoiset.
      Ohjeet on vapaasti otettavissa. Laitetaan hyvä kiertämään.

      Poista
  20. Olen ihan samaa mieltä monen kommentoijan kanssa siitä, että pitää tehdä sellaisia, joista itse tykkää eniten ja joiden tekemisestä nauttii. Sukissakin on niin mielettömän paljon variaatiomahdollisuuksia! Ja kaikki tarvitsevat sukkia joskus : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Villasukista on tullut suorastaan muotiasia. Moni niitä kutoo ja vielä useampi haluaa itselleen eri värisiä sukkia. Käsitöissä taitaa aina pelissä olla innostus ja tekemisen ilo. Sinulla lisäksi ehtymätön kokeilunhalu ja haasteiden kukistaminen. Ota vaan kehut vastaan, ansaitset ne.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!