sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Tuulessa kylväen


Huomaan jämähtäneeni lämpimien kevätsäiden odottamiseen. Joka aamu katson 10 vrk:n sään, erityisen tarkkaan tulevien öiden lämpötilat. Eipä kovin lupaavalta näytä. Alimmillaan keikutaan +1 ja -1 asteen tienoilla. Tomaatit, kurkut ja paprikat on pidettävä edelleen kellarissa, sillä lämmittämättömään kasvariin niitä ei kannata viedä paleltumaan. Jos siis suunnittelette kasvihuoneen hankintaa, niin valitkaa sellainen, johon saa lämmityksen. Se on näissä suomalaisissa olosuhteissa tärkeä ja kasvuaikaa pidentävä asia.

Suikeroesikko 14.5. illalla ja 15.5. aamulla

Kun kerran tomaatteja ei voi kasvariin kiikuttaa, on jotain sentään tehtävä oman sadon hyväksi. Ensimmäiseksi mittasin lavakaulusten mullan lämpötilan. Luin jostain, että uuniin tarkoitettua lihalämpömittaria voi käyttää maalämmön mittaamiseen. Meillä sattuu olemaan useampi lihalämpömittari, joten yksi niistä joutaa hyvin kasvimaalle. Sopiva mullan kylvölämpötila on noin +10. Mittarini näytti +8 ja se sai kelvata.  Niinpä kylvin siemenet lavakauluksiin. 


Laatikko VII:ssa  talvivalkosipuli onkin jo noussut. Sen seuraksi laitoin jo aiemmin kepasipulia. Laatikko VIII:ssa kasvaa parsa. Syksyllä uusimme koko kasvimaan ja kaikki lavakaulukset. Jouduin kaivamaan parsan ylös ja istuttamaan uuteen laatikkoon. Parsasta ei näy vielä mitään. Toivottavasti ei ole heittänyt henkeään. Laatikko VI:n kesäkurpitsat laitoin muutama päivä sitten kellariin esikasvatukseen.

Tarhakylmänkukka illalla 14.5. ja aamulla 15.5.

Kasviyhdistelmät voivat tuntua vähän kummallisilta. Käytin kylvösuunnittelussa apuna kumppanuuskasvitaulukkoa. Tänä vuonna ei tarvitse miettiä kasvikiertoa, sillä kaikissa laatikoissa on uusi multa. Kierto alkaa siis alusta. Ainoastaan parsalaatikko ei jatkossakaan osallistu kiertoon, koska ne kaipaavat kasvurauhaa.

Purppuramehitähti illalla 14.5. ja aamulla 15.5.

Etukäteissuunnittelusta huolimatta aikaa kylvöissä vierähti tovi jos toinenkin. Alkuun sää oli aurinkoinen, joskin hyvin tuulinen. Porkkanan siemenet ovat keveitä ja niiden kanssa sai olla tarkkana, ettei tuuli vienyt siemeniä mennessään. Onnistuin siis kylvämään tuulessa, en tuuleen.

Alchemilla - Poimulehti aamulla 15.5.

Aikaa meni toki muuhunkin. Kasvimaamme sijaitsee alapihalla, tontin puiston puoleisessa laidassa. Koiraa ulkoiluttamassa ollut rouva pysähtyi aidan viereen pyytäen, etten loukkaannu hänen tuijottamisestaan. Hän kehui puutarhaani kauniiksi ja sanoi katselevansa sitä mielellään. En tietenkään loukkaannu. Päinvastoin, olin ja olen edelleen kovasti iloinen hänen sanoistaan. Ajattelen usein, että kaikesta innostuksesta ja uurastuksesta huolimatta olen melkoinen harrastelijapuutarhuri, jonka käden- tai siis lapionjälkiä moni katsoisi pitkin nenänvarttaan. No, harrastelijapuutarhurihan minä olenkin. Ja puutarhani on aikamoinen sillisalaatti. Se on kuitenkin minun puutarhani, jota en ole muille tehnytkään. Kauniita puutarhoja on pilvin pimein. Valmista ja täydellistä ei missään.

Hetken juteltuamme huomasin tietäväni, kuka rouva on. Olemme joskus aikoja sitten jutelleet pysäkilläkin bussia odottaessamme ja tiedän, missä hän asuu. Juttelemista olisi riittänyt vaikka kuinka, mutta hänen oli jatkettava matkaa ja minullakin oli kylvötyömaa 
kesken. Jatkoin siis töitä tavoitteena saada suunnittelemani kylvöt valmiiksi. 

"Lännenvankkurit" ilman hevosvaljakkoa

Laatikko II oli tarkoitus kylvää kesäkukkia; kosmosta, kesämalvikkia, kehäkukkaa. Myös pariin muuhun laatikkoon piti tehdä vielä pientä hienosäätöä. Aurinko meni kuitenkin pilveen ja taivaalle vyöryi mustanpuhuva pilvimassa. Samassa jo rakeet ropisivat maahan. Onneksi olin laittanut jokaiseen laatikkoon harson heti kylvön jälkeen, joten raesateen muuttuessa tiskirätin kokoisiksi vesipisaroiksi oli vain viimeinen harso laitettavana. Sitten kylvösuunnitelma ja siemenpussit hyppysiin ja kiireesti sisälle sadetta pitämään.

Dicentra - Pikkusydän aamulla 15.5.

Kesäkukkien kylvö jäi siis jollekin lähipäivälle. Tarkoitus oli myös kylvää ruohosipulia ja persiljaa ns. Vapaapenkkiin. Vapaapenkki oli viime vuonna nimeltään Daaliapenkki. Päätin keskittyä mataliin daalioihin ja kasvattaa niitä isoissa piharuukuissa. Niinpä daaliapenkki vapautui muille ja ansaitsi uuden nimen. 

Sade ei kovin pitkään kestänyt, mutta olin tyytyväinen aikaansaannoksiini ja päätin jättää loput hommat seuraaville päivillä. Tekemistä riittäisi vaikka kuinka ja kummasti niitä keksii lisää. Itse on päätettävä, milloin on päivän työt pulkassa ja aika siirtyä lepotilaan.


Illalla aurinko jälleen paistoi, joten tein vielä pienen kuvauskierroksen. Tuuli oli riepotellut puutarhaa kovakätisesti ja kirsikastakin oli yksi kukka pudonnut nurmikolle. Viileyden vuoksi kukinta on edelleen kaunista, osa nupuista vielä aukeamatta. Pörriäiset ovat hakeutuneet koloihinsa lämmittelemään ja niinpä minä pörrään Kevätsuudelmani ympärillä kameran kanssa. 

Fritillaria imp- Rubra - Keisarinpikarililja

PS. Perjantaina aamuyöstä tienoon yli kulki lumikuuro, jonka tuotos oli näkyvissä vielä herätessä. Päivän mittaan lumi suli ja vartensa taivuttaneet kasvit nousivat taas tanakasti pystyyn. Keisarinpikarikruunu sen sijaan ei enää sen maanantaisen myräkän jälkeen ole suostunut oikaisemaan varttaan. Laitoin sille torstaina tuen, ettei tulevat myräkät hakkaa kukkia rikki.


34 kommenttia:

  1. Näitä valkosia vankkureita tai kumpuja on nyt sellaiset pihat pullollaan missä viljellään jotain syötävää. Täälläkin kaikki on visusti harsojen alla, herneitä en uskaltanut vielä laittaa kun niiden tuet on jo paikoillaan ja harsottaminen on hankalaa. Vielä ei kirsikat kuki täällä mikä on syötävien kirsikoiden osalta hyvä juttu, ei palellu kukat ja sitä kautta mene sato.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä yläpihan kriikuna aloittaa kukintaa. Alapihan kriikunoiden nuput ovat vielä minimaalisia. Omenoissa on jo nuput. Pari viikkoa sitten näkyi paljon pörriäisiä, nyt ei yhtään. Toivottavasti kylmyys ei vie marja- ja hedelmäsatoa.
      Tuplaharso suojaa yllättävän paljon lavakaulusten multaa kylmyydeltä, mutta eihän mikään oikein idä ja kasva, kun oikea lämpö puuttuu.

      Poista
  2. Niin samanlaiset mietteet täällä - paitsi että huomaan katsovani tuota ennustetta useamman kerran päivässä :) Aina nuo lämpimämmät yöt tuntuvat vain karkaavan kauemmas... Lukiessani mietin, missähän pohjoisessa asutkaan, ja sitten tarkistin - että Kirkkonummella!
    Hyvältä näyttää puutarhasi, ei ihme, että naapuri pysähtyi juttelemaan. Näin hauskasti puutarha voi yhdistää ihmisiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, joka kerran vähänkin lämpimämpiä ennusteita nähdessä herää toivo - ja taas tulee takaisku, kun seuraavana aamuna kylmä tahti jatkuu. Päivälämmöt olivat täällä jo hyvällä mallilla, öisin lämmintä ei ole ollut. Ja nyt päivätkin ovat olleet tuulisia, sateisia ja tosi koleita. Kyllä minä sen kestän, mutta kun meidän kesämme on muutenkin niin lyhyt ja sitä odottaa hullun lailla, toivoisi saavansa edes kohtuullisesti lämpöä.
      Rouvan kanssa oli tosi mukava jutella. Puutarha on kiva aihe; siitä keskustellessa sekä antaa että saa. Siksi tämä puutarhabloggauskin on niin innostavaa.

      Poista
  3. Kiitos lihamittari vinkistä, olen pohtinut myös milloin kylvöt voisi aloittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanhan sanonnan mukaan silloin voi kylvää, kun tarkenee paljaalla pyllyllä mullassa istua. Lihamittari oli naapureita ajatellen fiksumpi keino.

      Poista
  4. Ihanaa palautetta kauniista puutarhastasi sait rouvalta, ja toivottavasti hän kiertää pihasi ohitse toistekin! Tuollainen on niin mukavaa.
    Heh, ihan sama huomio: kylvin kasvimaan ja kuvittelin sen olevan tunnin juttu, neljän tunnin kuluttua palasin sisään. Miten ihmeessä siihen sai kulumaan niin paljon aikaa? Kai siinä vain on niin monta vaihetta, ja mulla samoin kuin sinulla laatikot jaettu useampiin pienempiin "sarkoihin", niin siinä saa availla pussia ja kirjoittaa taimikylttiä aika monta kertaa.
    Ihanat muuten nuo vankkurit - loistovinkki nuo kaaret ja harsot, ja siksikin ihana, kun olen katsonut areenasta Pientä taloa preerialla nyt jo parin viikon ajan, se on niin hurmaava.
    Vähän tosiaan tuntuu olevan hyytymistä ilmassa. Sormet menevät kohmeeseen, jos menee pihalle ilman hanskoja. Tuntuu olevan odottava tunnelma, toisaalta ihan hyvä, kun on yksi kurssityö työn alla. Jos olisi superhienot ilmat, olisi sen tekeminen yhtä tuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, minä olin niin laiska, että jätin kyltit kirjoittamatta! Katsotaan sitten, muistanko mitä olen mihinkin kylvänyt. =D

      Poista
    2. Useampi tunti minullakin kasvimaalla vierähti, eikä homma tullut edes valmiiksi. Ajankulua ei huomaa ollenkaan, kun tekeminen on kiinnostavaa. Taimitikut minulla oli valmiina, mutta silti niiden kanssa joutui vähän järjestelemään.
      Minun piti ommella laatikoihin sopivat harsot, kuten Navettapiika blogissaan kertoi tehneensä. En vain ole saanut aikaan. Kaaret ostin Biltemasta. Aiemmin minulla oli ohutta sähkömuoviputkea (toimii hyvin sekin, jos vain kotoa tai tutuilta löytyy). Voihan harson laittaa suoranakin laatikoiden päälle, mutta esimerkiksi kaalien kasvaessa harso suojaa myös ötököiltä ja silloin harsolla täytyy olla korkeutta.
      Näin Pieni talo preerialla -ohjelman mainoksen ja sieltä nuo vankkurit juontuivat mieleen.
      Auringonpaisteessa takki lentää oitis pois ja pilvimassan peittäessä taivaan varpaatkin jäätyvät. Mukavaa, että kolea sää edistää opiskeluasi. Sateessa on helpompi pysyä muiden hommien parissa.

      Poista
    3. Sari S, minä aina kuvittelen muistavani, vaan en sitten kaikkea muistakaan. Siitä huolimatta jätän välillä kylvöt merkitsemättä. Mitään vaarallista ei ole tapahtunut.

      Poista
  5. Valkoisten harsovankkurien alla kylvöt ovat suojassa liialta kylmyydeltä. Olenko muuten ennen sanonut miten ihailen järjestelmällisyyttäsi ja suunnitelmallisuuttasi. Oli myös varmasti kiva saada ohikulkijalta palautetta kauniista puutarhasta. Se lämmittää varmasti mieltäsi pitkään ja kertoo myös hyvin siitä, ettei uurastus kauniin puutarhan eteen ole ollut turhaa.
    Mukavaa sunnuntaipäivän jatkoa. Tiedätkö, täällä paistaa tällä hetkellä aurinko. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kruunuvuokko! Tykkään kaikenlaisesta järjestelemisestä. Jos ammatinvaihto olisi ajankohtaista, voisin perustaa palveluyrityksen, jonka puitteissa kävisin koteja järjestämässä. Sellaisia kuulemma on.
      Rouvan kehut lämmittivät mieltä todella paljon. Enkä muutenkaan laita pahakseni, vaikka ohikulkevat ihmiset pysähtyvät juttelemaan. Ei niin kovin usein tapahdu, koska kävelytie kulkee kuitenkin hieman kauempana.
      Hauska kuulla, että teillä paistaa aurinko. Meillä oli aamulla vähän aikaa aurinkoista, mutta puolen päivän jälkeen onkin satanut, ajoittain ihan kaatamalla.
      Sunnuntai on ollut mukava, toivottavasti myös sinulla!

      Poista
  6. Minäkin mietin, että pitäisikö kasvilavojen lämpötilaa mitata jollakin. Ehkä otan ensi vuonna tuon lihamittarin käyttöön. Eilen kyllästyin odottamiseen ja kylvin kaksi kasvilavallista siemeniä. Toiseen lavaan tuli perunaa, naurista, sipulia ja kehäkukkia. Toiseen istutin porkkanaa, persiljaa, punasipulia ja orvokin taimia. Lavat tulivat aika täyteen, mutta ei voi mitään. Istukassipuleita ja siemenperunoita jäi varmaan yli puolet vielä yli. Täytyy tökkiä niitä johonkin kukkaruukkuihin ja saaveihin. Mitään ei raaskisi pois heittää. Puutarhassa puuhailu on kyllä niin ihanaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että muutkin kyllästyvät lämpimien kelien odottamiseen. Vähän samanlainen lähtölaukaus se oli minunkin kylvöilleni. Eikö ole jännä, että vaikka tilaa olisi kuinka paljon, aina se kuitenkin loppuu kesken. Millään ei raaskisi mitään heittää pois.
      Puutarhailu on ihanaa. Tänään sade keskeytti työt, mutta eiköhän hyviä päiviä vielä tule.

      Poista
  7. On kummalliset säät, kevät jäljessä paljon useimmista vuosista. Eipä tosiaan säätiedotukset hyvää lupaa.
    Hauskat vankkurit ja mielettömän selkeä kartta kasvatuksista. Säntillinen ihminen ruudun toisella puolella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrassaan kummalliset säät, syksystä alkaen. Toki tällainen keikkuminen harmittaa, mutta kun siihen ei voi vaikuttaa, ei se maailmaani kaada.
      Järjestämällä ensin ajatukset paperille, työkin hoituu helpommin. Siis minun tapauksessani.

      Poista
  8. Olipa mukava lukea tuosta ohikulkijan palautteesta. Hänelle se on ilo silmälle koiralenkin varrella ja sinulle siitä on iloa vuoden ympäri, työn ilon lisäksi.

    Hellyttävät vankkurit. Minä ostin omani Hankkijalta mutta en saa niitä millään pysymään nätisti paikoillaan, aina ovat rytyssä ja lysyssä. Niiden kaaret ovat ilmeisesti tarkoitettu riittämään yksikerroksisten lavojen yli ja ympäri, kaksikerroslavoihin niitä ei oikein kunnolla saa vaikka tunkisi kaarten kärjet multatilaan lavan sisälle. Tai sitten en vaan tajua miten ne on tarkoitus laittaa. Aina voi näköjään oppia uutta.

    Nyt onkin siellä etelässä ollut kehnot kelit. Meillä on ollut viileitä päiviä, mutta mitään ei ole satanut. Paitsi tänään. Ihan kiva luonnolle ja omalle kropalle, sisäpäivä tulee tarpeeseen kun on viikon myllertänyt pihalla. Hirveästi vaan ei hotsittaisi ikkunan pesu joka oli sadepäivälle suunnitelmissa...

    Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta oli mukavaa, kun rouva tuli juttelemaan. Itsekin kylällä kävellessäni katselen mielelläni toisten pihoja ja tarvittaessa olen valmis asukkaita kehumaankin. Kovin usein puhe-etäisyydellä ei porukkaa näe.
      Ostin laatikoihin harsokaaret Biltemasta. Kaarten kärjet laitoin laatikoiden sisänurkkiin, multatilaan työntäen. Ehkä olisi saanut mennä vähän syvemmälle, mutta eivät menneet. Tarkoitukseni oli ommella harsoista sopivan kokoiset Navettapiian puuhamaa -blogin mallin mukaan, mutta en ole saanut tehtyä. Osa harsoista on turhan isoja, vaikka ne ovat kaksinkerroin. Kiinnitän harsot "hakasilla", joita ostin jostain viime vuonna (olisiko ollut Lidl?). Viime kesänä kaarina toimi ohuempi muovinen sähköputki, joita meillä oli muutama.
      Meillä on parin viikon aikana satanut sen verran usein ja tuulella maustettuna, että kohta saa pestä ikkunat uudelleen. Sinänsä sade on ollut tervetullutta, koska täällä oli aiemmin todella kuivaa. Kokonaan sateisia päiviä on ollut ehkä yksi, joten töitä on päässyt tekemään sateiden välissä.
      Sunnuntai on jo illassa. Toivottavasti se on sujunut sinullakin mukavasti.

      Poista
  9. Kyllä sääennusteiden seuraaminen on tiivistä täälläkin. Minäkin ihailen tarkkaan laadittua suunnitelmaasi ja kirjauksia. Nuo vankkurit ovat niin hauskan näköisiä :). Minä kylvin 12.5 porkkanoita ja sipulia kahteen laatikkoon, niissä on nyt tasaharso päällä, kaaret on laitettava vielä myöhemmin. Salaattia (ja sipulia) minulla on tulossa kasvihuoneessa alkuerä, mutta ajattelin vielä odottaa viikon verran laatikoihin kylvettävien salaatin, herneiden ja härkäpapujen kanssa. Ne taitavat tykätä lämpimämmästä maasta kuin meidän vyöhykkeellä on tarjota - tuo lihamittari olikin hyvä keksintö.

    Ihan aiheesta puutarhasi sai ohikulkijalta ihailua :) puutarhasta keskusteleminen toisten asiasta kiinnostuneiden kanssa on aina mukavaa ja mieltä lämmittää, jos huomaa kiinnostuksen toisen kysymyksissä ja kommenteissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tasaharso toimii tässä vaiheessa hyvin. Myöhemmin kaaret ovat kasvien korkeuden vuoksi tarpeelliset ja harsoista on apua myös suojaamaan ötököiltä. Piti tänään mitata, millainen lämpötila tuplaharsojen alla on. Valitettavasti tuli kunnon sade, joka jatkuu yhä.
      Rouvan kanssa jutteleminen oli mukavaa ja tarinaa olisi puolin ja toisin riittänyt. Rouvan koirakin oli rauhallinen, eikä kiskonut mihinkään suuntaan. Puutarhaa puhuessa ideoita sekä saa että antaa toiselle. Tosi mukavaa.

      Poista
  10. Mukavan näköiset nuo vankkurit, sielläpä ovat kasvit ym suojassa.
    Kyllä tuota peittoa tarvitaankin. Lunta satelee vähän väliä ja on kylmä pohjoistuuli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmää on tosiaan ollut. Tänään on satanut puoli päivää enimmäkseen vettä, mutta välillä tuli rakeitakin.
      Vankkureita katsellessa voi ainakin kuvitella olevansa paahtavassa erämaassa.

      Poista
  11. Kyllä sitä juuttuu tuohon säätilan seuraamiseen ja pohdintaan, sillä täälläkin on saanut tuon tuosta keskeyttää siementen sirottelun räntä- tai raekuuroon. Kylmää kestävät kylvöt ovat nyt siellä kylmässä maassa, porkkanat ja palsternakat ja kestävät kesäkukat. Paljon on vielä siemeniä pussissa, punajuuret ja pavut ja lisäksi perunat ituineen laatikossaan. Eletään toivossa, sanoi entinen mato...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tulin takaisin sisälle, kun alkoi sataa. Oli niin kylmä, että ilman hanskoja sormet jäätyivät. Tarkoitus oli jatkaa kylvöjä, mutta jäi taas tekemättä. Lavakauluksissa multa on maanpintaa lämpimämpää, huomasin sen mitatessani. Voi olla, että osa siemenistä paleltuu tai sitten vain nyhjäävät odottaessaan lämmintä.
      Joka päivä jatketaan toivossa elämistä. Kyllä se palkitaan.

      Poista
  12. kylvösuunnitelmasi todella upea, jo sitä katseli ilolla, saatika sitten kesällä kaiken kukoistaessa! pienet juttutuokiot ovat entistäkin tervetulleenpia, kun kontaktit ovat käyneet kovin vähiin. ne ilahduttavat kummasti ja antavat uutta energiaa päivän puuhiin.
    tuo lämpömittari vinkki hyvä. itse tunnustelen vain kädellä maan lämpötilaa ennen siementen kylvöä. käytän monessa lavassa lasisuojia, joten niiden alla maa lämpiää todella nopeasti istutuskuntoon. kylmää, niin kylmää, et lännenvankkureita pitää ruveta täälkin rakentamaan, kun ensimmäiset kylvökset eivät enää sovi lasien alle.
    mukavaa viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasisuoja olisikin hyvä asia näin kylmällä ja muutenkin keväällä. Yllättävän lämmintä on harsojenkin alla, kun ne laittaa tuplana.
      Kävin tänään ostamassa lisää harsoja. Valinnanvaraa ei paljon ollut, mutta sain tarvitsemani. Ilmeisesti moni muukin on aikeissa rakentaa lännenvankkureita.
      Myös sinulle mukavaa viikkoa!

      Poista
  13. Minä olen myös uhmannut säitä ja kylvin pikkuisen porkkanaa, retiisiä ja tatsoita jo pari viikkoa sitten. Äitienpäivänä ripottelin kesäkukkien siemeniä kukkapenkkien aukkopaikkoihin. Toki maa oli vielä kylmää, mutta ajattelin, että siemenet itävät sitten kun on heidän mielestään sopiva hetki. Eiväthän ne mene piloille syksylläkään kylvettyinä, miten siis pari viikkoa sinne tänne keväällä voisi vaikuttaa asiaan? Kunhan saan seuraavat lavakaulukset paikoilleen uudelle kasvimaalle, teen lisää kylvöjä.
    Ovatko muuten lavasi niitä 80*120-senttisiä? Mahtuvatko kaksi kesäkurpitsaa ja jättikurpitsa oikeasti kasvamaan samassa lavassa vai kärsivätkö tilanpuutteesta? Sillä kysyn, kun itselläni olisi kaksi kesäkurpitsaa ja yksi myskikurpitsa ja ainoastaan viisi lavaa kasvimaan parhailla paikoilla. Tilasta pitää siis saada kaikki irti. Toki omat lavani ovat vain 20 senttiä korkeita ja multatilaa yhteensä ehkä 40 senttiä ennen pohjamaata, joten tilanne on muutenkin vähän eri kuin sinun korkeissa laatikoissasi.
    Saisi alkaa jo tulla lämpimämpiä kelejä, jotta kasvu lähtisi kunnolla käyntiin. Aurinkoa viikkoosi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lavakaulukseni ovat tavallisia 80x120 ja niitä on aina kaksi päällekkäin. Minulla on joka vuosi ollut kaksi tai kolme kesäkurpitsaa samassa lavassa. Multatila riittää, mutta ympärille on varattava tilaa. Jättikurpitsa on joka vuosi tehnyt hedelmänsä laatikon ulkopuolelle, kesäkurpitsat alkuvaiheessa laatikkoon ja myöhemmin myös laatikon ulkopuolella luikerteleviin varsiin. Minusta kurpitsoilla ei ole ollut kovin suuria juuria suhteessa niiden maanpäälliseen osaan. Sinuna ehkä kuitenkin kokeilisin, kun multatilaa on kuitenkin tuon 20 sentin alapuolellakin.
      Halusin laatikoista korkeita isomman multatilan vuoksi ja myös selkää säästääkseni. Kolme kerrostakaan ei olisi ollut mahdoton, mutta menihän noihinkin rahaa ihan riittävästi, kun kaikki syksyllä uusittiin.
      Tulin hetki sitten sisälle, kun alkoi satamaan. Ihan järkyttävän kylmää taas. Varpaat ja sormet jäätyivät. Toivotaan kaikki kimpassa lämpimämpää. Josko se sitten toteutuisi.
      Aurinkoista ja muutenkin mukavaa viikkoa sinulle!

      Poista
    2. Taidanpa sitten muuttaa suunnitelmiani ja laittaa kaksi kurpitsoista samaan laatikkoon ja kolmannen omaansa. Pitää vain asemoida ne niin, etteivät kasva ainoan kottikärryväylän eteen.
      Minulla olisi ollut eilen puolenpäivän aikoihin reilu parituntinen aikaa olla puutarhassa, mutta jo puolen tunnin päästä siitä kun pääsin ulos, alkoi sataa vettä ja pian tuli rakeita ihan kaatamalla niskaan. Siinä vaiheessa oli jo pakko lähteä sisälle. Sade jatkui vetenä koko sen ajan kun itse olisin ollut vapaana puutarhatöihin ja heti kun piti aloittaa etätyöt, niin eikö vain aurinko alkanut paistaa kirkkaalta taivaalta. Koko loppupäivän aikana ei satanut yhtään mitään! kohta lähden lasten kanssa ulos kokeilemaan, mitä tänään sataa. Nyt paistaa aurinko, mutta epäilyttävän harmaata pilveä näyttää liikkuvan taivaalla.

      Poista
    3. Moni hyvä puutarhahetki on häiriintynyt sateiden vuoksi. Onneksi perjantaista lähtien on ollut kerrassaan upeat säät ja niin on luvassa jatkossakin. Toivottavasti sinäkin olet päässyt etätöidesi ääreltä puutarhaan.
      Kurpitsoille tulee mittaa, eikä niitä varsia ole kovin helppo vahingoittamatta siirrellä. Kunpa kurpitsan saisi kasvamaan ylöspäin, mutta siihen en ole vielä keksinyt ratkaisua.

      Poista
  14. Mahtavaa, että sait noin ihanaa palautetta! On aina ihanaa kuulla, että joku huomaa uurastuksen puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vaan, hykertelinkö ilosta. Meille suomalaisille ei ole kovin helppo ryhtyä juttelemaan vähänkin vieraampien ihmisten kanssa. Samanlaisia ilonhetkiä varmasti sinulle tarjosivat rouvat, jotka ihastelivat ruusuherukkaasi.

      Poista
  15. On siulla hyvät kylyvösuunnitelmat. Miulla ei paperille tule laitettuu. Mukava on kun ohikulkija on huomannu kauniin puutarhasi ja piäsittä ihan puhheisiin. Lämmittää se mieltä ja kovasti ootkin uurastanu kuvista piätellen! Toivottavasti nyt ruppiis lämpenemään, ennusteet ainakin luppailoo semmosta ja satteetkin kuivahtas. Hankkijalta kysyin kahta kasvatuslaatikkoo viimeviikolla ja kaikki ol loppunu, eikä uusia sua. Kovasti on puutarhainnostus tänä keväänä kasvanu ihmisillä. Oisin tarvinnu kaks pientä laatikkoo entisten lisäks ja hirsistä ei kehtoo tehä pientä. Suapihan ne laudasta tehtyy. En oo vielä kylyväny, kylyvökuntoon oon muutaman laatikon suanu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen pinttynyt listaihminen, se näkyy näissä puutarhatöissäkin.
      Ohikulkeneen rouvan ihatelu lämmitti sydäntä. Muutenkin hänen kanssaan oli kiva jutella. Yhteistä jutunjuurta löytyi runsaasti.
      Perjantaina saimme kesäistä lämpöä. Toivottavasti sitä tuli teillekin. Näyttäisi, että jatkossakin olisi huomattavasti lämpimämpää.
      Puutarhainnostus näkyy kaikkialla. Viikko sitten kävin ostamasa lisää harsoja. Isommat koot olivat kokonaan loppu ja muutenkin tarjolla oli enemmän tyhjää. Onneksi sain tarvitsemani.
      Meidän edelliset laatikot oli laudasta itse tehty. Kestivät monta vuotta, mutta viimein alkoivat lahoamaan. Olimme tervanneet laudat. Ei laatikoita ole vaikea tehdä, jos vain saat vaikka miehesi rakentamaan. Aikaahan siihen vähän tuhraantuu.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!