tiistai 19. toukokuuta 2020

Tuleeko kukkia, tuleeko marjoja?

Crataegus × media ´Paul´s Scarlet´ - Ruusuorapihlaja

Kukinnasta ja sadosta ei näin loppukeväästä ole minkäänlaista hajua.  Ammattilaiset osaavat kyllä arvioida tilanteen. Heillä on siihen pitkäaikainen kokemus ja avaimet tulkintoihin. Tällaisen harrastelijapuutarhurin on tyydyttävä ottamaan kukin tilanne sellaisena kun se vastaan tulee. Ruusuherukka kukki viime vuonna runsaana ja kauniina. Nyt siinä on jo nuppuja, mutta niiden paljoudesta en vielä osaa sanoa mitään.

Ruusuorapihlaja 6.6.2019

Saapa nähdä, millainen kukkapaljous tähän ihanaan pikkupuuhun tänä vuonna tulee. Päässä vilisee vanhat sanonnat eli "ei mannaa mahan täydeltä", mutta toisaalta "harvoin kaksi ilman kolmatta" kuulostaa paljon paremmalta. Sen perusteella saisimme pikkupuun täynnä ruusupunaisia kukkia niin tänä kuin ensi vuonnakin.

Toivossa on hyvä elää. Ja itse asiassa paljon mukavampaa, kuin iänikuisissa negatiivisissa mietteissä.

Ribes rubrum - Punaherukka

Sekä puna-, valko- että viherherukassa on jo runsasti nuppuja. Mustaherukka Pohjanjätti on selvästi kärsinyt kuluneesta talvikaudesta. Leikkasin kumpaisestakin Pohjanjätistä useita kuivuneita oksia, vaikka pensaaat eivät järin isoja ole alkuunkaan. Tänä kesänä soisi saavansa kunnon sadon, kun koronan vuosi marjanviljeliljöiden sadonkorjuu on vähän epävarmaa.

Malus 'Huvitus' - Omenapuu

Omenoita tuli viime vuonna lopultakin ihan mukavasti. Joskin hedelmät olivat kehrääjäkoin esimaistamia. Moni omppu oli vaurioitunut jo puussa ja kohtasi ikävän omenaruven. Mädäntyivät oksille. Omenapuut viettävät säännöllisen epäsäännöllisesti tarpeellisia välivuosia. Katsotaan, tuleeko kukkia ja kehittyykö kukista hedelmiä. Ainakin nuppuaihioita on jo näkyvissä.

Minä en ruiskuttele omenoitani mitenkään. Tulee sellainen sato, kuin kulloinkin on mahdollista. Kunnon sadon kohdalle osuessa riittää syötävää niin ötököille kuin puutarhurillekin. 

Prunus domestica subsp. insititia - Kriikuna

Jokin aika sitten hämmästelin puutarhablogissa näkemääni kukkivaa kriikunaa.  Lämpimässä paikassa se on jo mahdollista. Alapihalla asuvat kaksi kriikunaa ovat vielä paljon varhaisemmassa vaiheessa verrattuna Pikkupuutarhan kriikunaan. Siinä oli jo selviä nuppuja ja hetki sitten keittiön ikkunasta kurkatessani, näkyi kaatosateessa kriikunassa jo valkeita kukkia. Pakastimessa on vieläkin kriikuna-aronia -mehua, jota tein viime kesän runsaasta sadosta. Mehuja meillä menee vähän, mutta olen keittänyt mehusta kiisseliä aamupuuron kanssa syötäväksi.

Malus purpurea 'Aamurusko' ja Malus purpurea 'Royalty' - Koristeomenat

Koristeomenapuistani olen ylen onnellinen. Pikkupuutarhaan 2015 istuttamani Aamurusko ja Royalty tarjosivat vuosi sitten aivan valtavat kukkapilvet. Samoin 2017 istutettu alapihan Musta Rudolf kukki ihastuttavasti. En kasaa näille kavereille liian suurta odotusten taakkaa. Tänä keväänä istuttamani Makamik saa luvan keskittää voimansa juurtumiseen ja kotiutumiseen. Ehkä vuoden päästä voin nähdä sen ensimmäiset kukat.

Malus purpurea 'Aamurusko' 21.5.2019

Jonkun verran nuppuja sekä Aamuruskossa että Royaltyssa on jo näkyvissä. Musta Rudolfia en ole muistanut riittävän tarkasti edes tutkia. Pieniä koristepuitani katsellessa voin vakuuttaa, että puutarhan istutuksissa kannattaa hyödyntää kaikki ulottuvuudet. Voi sitä iloa, kun katseensa ylöspäin nostaessaan kohtaa sielläkin kukkien kauneutta.

Syringa josikaea - Unkarinsyreeni

Tiedänhän minä, että syreenit kuuluvat alkukesän kukkijoihin. Silti yllätyin nähdessäni niin unkarinsyreenissä kuin tavallisissakin syreeneissä nuppujen alkuja. Jopa pari viikkoa sitten istuttamani, vajaan  metrin korkuinen jalosyreeni Moskovan kaunotar on pukannut esille nuppuja. Syreenin kukinnasta tulee aina mieleen lakkiaiset ja ihan oikean kesän alkaminen. Saakoon siis koleat säät ja räntäsateet kyytiä ja antakoon tietä lämmölle ja kesäiselle paisteelle.

Rhododendron Cunningham's White

Rhodoissakin on jo merkkejä kukinnan alkamisesta. Kiirettä pitää puutarhurilla, jotta kaikkienn ihanuuksien äärelle ehtii ihastelemaan.


30 kommenttia:

  1. Kohta on luvassa kaunista kukintaa. Kirsikka- ja luumupuita olen tihrustanut sillä silmällä näkyisikö kukkanuopun alkuja, oletan että suipommat alut ovat lehtiä ja pyöreämmät kukkanuppuja. Näyttäisi olevan tämän perusteella kukkia tulossa.
    Ruusuorapihlajalta odotan paljon, se ei kukkinut viime vuonna kun jänikset olivat päässeet typistämään sen versoja, nyt on saanut kasvurauhan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuorapihlajani ei montaa kukkaa ensimmäisinä vuosina tehnyt, mutta viime kesänä tulikin sitten kukkien tulva. Kannatti odottaa. Toivottavasti sinun ruusuorapihlajasi kukkii tänä vuonna.
      Koristekirsikat ovat kukkineet runsaina, ehkä sama pätee kaikkiin kirsikkapuihin. Onko kirsikoilla ja luumuilla samanlainen lepovuosisysteemi kuin omenoilla? Viime vuonnahan luumuista ja kriikunoista tuli jättimäinen sato. Yhtään en pane pahakseni, vaikka sama toistuisi tänä vuonna.

      Poista
  2. Tuo sinun ruusuorapihlajasi oli viime kesänä hurjan kaunis. Istutin nyt itsellenikin pienen puun taimen, toivottavasti se viihtyy ja kasvaa yhtä kauniiksi kuin sinulla. Minullakin on syreeneissä näkyvissä nuppuaiheet, vaikka täällä ollaan myöhemmässä keväässä kuin siellä. Minäkin ostin Moskovan kaunottaren ja taimessa oli valmiina nuput, olisi tosi kiva nähdä esimaistiainen kukinnosta.
    Koristeomenapuut ovat niin kauniita, minulla on nyt kevään istutuksia tuo Aamurusko, senkin kukintaa toivoisin näkeväni edes muutamalla kukalla, vaikka tosiaan puun pitää kerätä voimat nyt juurtumiseen.
    Mietin kovasti, minkä purppuraomenapuun valitsisin pihan sisääntuloon. Haluaisin jonkun lehdistöltä hieman tummemman (ei Roaltyn tummuus kuitenkaan tuohon kohtaan). Makamik oli ihana ja sen menetin etelänpuolelta. Ennestään kasvaa iso tuntematon vaaleanpunakukkainen ja valkoinen Erstaa. Erstaan toiselle puolelle olisi kiva saada purppuraista kukintaa :). Onko sinulla suosikkia? Hopa on yksi vaihtoehto Makamikin ohella, muista ei ole omaa kokemusta. Rixi kukkii ehkä tänä vuonna keittiöpuutarhan lähellä jo enemmän?
    Aivan tosi kauniit kuvat Between!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuorapihlajani oli todellakin viime vuonna aivan ihastuttava. Pyörin sen ympärillä jatkuvasti kameran kanssa. Alkuvuosinaan se ei montaa kukkaa tehnyt, mutta eipä puulla ollut paljon kokoakaan. Muutama talvi sitten puusta lohkesi iso oksa painavan lumen vuoksi. Silloin pelkäsin puun kuolevan tai ainakin kärsivän, mutta eipä näytä olevan moksiskaan. Hoidin kyllä haavakohtaa ahkerasti.
      Hopa ja Makamik voisivat kumpikin olla hyviä ehdokkaita. Entä Linnanmäki tai Kirjailija, jotka taitavat olla kyllä lehdistöltään vaaleampia. Musta Rudolf on melkeinpä tummempi kuin Royalty. Näyttää olevan myös hivenen hidaskasvuisempi ja hennompi.
      Kiitos Päivi, kuvakehuista. Näpit jäässä taas eilen illalla kameraa puutarhassa kuljetin. Katselemiseen ei vaan nyt kyllästy, ei ollenkaan.

      Poista
  3. Näyttää lupaavalta!
    Uskon, että on tulossa kaunista kukintaa ja satoakin. Jollei nyt heitä vielä mitään megapakkasia. Mutta eikö se ensi viikoksi ole luvannut jo lämmintä? Olisi ihana, jos kevät alkaisi etenemään paremmin. Toisaalta, nyt ollaan saatu nauttia kaikesta tavallista pidempään. Esimerkiksi sipulikukat ovat kukkineet ainakin meillä ennätyspitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on luvassa vähän lämpimämpää. Moinen ennustus jännittää jo ihan mahanpohjaa myöten, kun sitä lämpöä on niin kovasti odotettu. Viileyden hyvä puoli on tosiaan ollut kukinnan pitkittyminen. Osa helmililjoistakin on vasta aloittamassa. Ja kirjopikarililjat senkun kukkivat ja kukkivat... Aika ihanaa!

      Poista
  4. Lupaavalta näyttää ja toivottavasti nyt todella mennään kohti lämpöä ja todellista kevään kukintaa. Kylvin muutaman tomaatin siemenen ja kovasti taimet nyt muuttaisivat pois keittiön ikkunalta, mutta jospa jo ensi viikolla niille koittaisi kasvupaikka terassin suojissa? Hyvää puutarhaviikkoa sinulle. 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tomaateille on varmasti ikävä ulos. Ihan vielä niitä ei taida voida pihalle laittaa, eikä lämmittämättömään kasvariin. Minun tomaattini venyvät kellarissa sekä leveyttä että korkeutta. Muhkeita tomaatteja ja kurkuissa jo pieniä alkuja. Kurkistavat pian lattian läpi tänne yläkertaan.
      Kiitos, samoin sinulle mukavia puutarhapäiviä!

      Poista
  5. "Ei kukkaa eikä kasvua ilman rakkautta". ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkani haastavat minut kohta oikeuteen liiallisesta rakkaudesta. Saavat kasvurauhaa vain yöajaksi, kun heti aamulla olen taas niiden kimpussa kiertämässä ja kaartamassa.

      Poista
  6. Jännittäviä aikoja, kun sää ailahtelee ja nuppuja ilmaantuu - miten mahtaa kukinnan käydä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto ja puutarha tarjoaa parempaa jännitystä, kuin mikään dekkarikirja tai tv-sarja. Ei voi väittää, ettäkö elämä olisi tylsää.

      Poista
  7. Kylläpä on kaunista, varsinkin tuo ruusuorapihlaja. Ja samoilla linjoilla ollaan, kotipihaa ei ruiskutella myrkyillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti ruusuorapihlaja kukkii tänä vuonna yhtä kauniisti.

      Poista
  8. Kukkivat pikkupuut on puutarhureille ihan parhaita sijoituksia! Ne sopivat pieniinkin pihoihin, ja tuovat kaunista kerroksellisuutta kukkiviin kasveihin. Minun ruusuorapihlaja vasta turvottelee silmujaan, mutta on hengissä viimeistä oksankärkeä myöten. Sille onkin varattu tontin ehdottomasti suojaisin paikka, kun ollaan kuitenkin V-vyöhykkeellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla meni ihan liian kauan ymmärtää pikkupuiden kauneus. Sen jälkeen niitä onkin sitten ilmestynyt tiuhaan tahtiin.
      Toivotaan, että ruusuorapihlajasi kukkii tänä vuonna. Se on nimensä veroinen täyttäessään oksansa pikkuisilla ruusuilla.

      Poista
  9. Uskotaan lujasti, että sekä kukintaa, että sen myötä myös satoa on luvassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin tehdään. Taitaa jo olla lämpäkin luvassa.

      Poista
  10. Kukkivat puut ovat parhautta! Itsekin kovasti pohdiskelen, kuinka monta pientä saisin ängettyä minipuutarhaani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan itse mahtuu pikkupuiden välissä kulkemaan. Ehkä se voisi olla sopiva raja.

      Poista
  11. Upeutta ja ihanuutta luvassa, varmasti myös satoakin.
    Ruusuorapihlaja menee kyllä hankintalistalla kärkikahinoihin, meillä punakukkaisia on vasta kaksi uutukaista rusokirsikkaa.

    Lämmin sää on kyllä odotettu, lämpöä ja iloa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Entä koristeomenapuut? Niissäkin on kauniita ja melko tummasävyisiäkin kukkijoita.
      Ainakin puutarhahommissa tulee hiki, jollei muuten lämpöä ole riittävästi. Vaan eiköhän sitä oikeaa lämpöäkin pian saada.

      Poista
  12. Toivotaan, että saadaan hyvä kukkaskesä! Kun ollut niin viileää, selvästi kasvu hidastunut. Ilahduttavasti kuitenkin monet kasvit selvinneet lumettomasta talvesta. Säätiedotuksessa vähän lämpimämpää luvassa. Viimein!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän vähän on toistaiseksi löytynyt menetyksiä. Tosin moni kasvi on vasta heräämässä, eikä siis kaikkien kohdalla voi vielä sanoa juuta eikä jaata.
      Lämmpimämpää on vihdoin luvattu. Toivotaan ennusteen pitävän paikkansa.

      Poista
  13. Voi kun näyttää lupaavalta kukinnalta siellä! Aina kukkia ei tietenkään tule yhtä runsaasti, mutta silloin sitä huomaa iloitsevansa niistäkin vähistä, jotka ovat ilmaantuneet. Ruusuorapihlajan kukka-aiheita minäkin olen laskenut viime päivinä ja näyttäisi niitä olevan tulossa; toivottavasti jaksavat myös avautua täyteen kukkaan (aina eivät ole sitä tehneet). Vihdoinkin vaikuttaa, että ilma lämpenee ja sehän on kukille nannaa :) Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jokainen kukka on kaunis ja ilahduttaa jo itsessään. Kevät tekee ihmisen pikkuisen ahneeksi, kun haluaisi kaikkien kukkivan runsaana.
      Ruusuorapihlajassa on tosiaan paljon nuppuja. Toivotaan, että aukeavat niin sinulla kuin minullakin. Lämpeneminen varmasti edesauttaa asiaa hienosti.
      Hyvää helatorstaita ja loppuviikkoa sinulle!

      Poista
  14. Viime viikonloppuna tutkailin minäkin niin nuppuja on luumu, kirsikka kriikunapuussa samoin ryreneissä. Huomasin saman että meidän mustaherukka pensaat on kuivattanut paljon oksia muita enemmän. Hyviä kuvia olet napsinut. Koristeomenapuita minulla ei ole vielä yhtään mutta ehkä jo syksyllä jos alet suo 😁. Ruusuorapihlajasi on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä mustaherukat eivät tykänneet lumettomasta talvesta. Yleensä ne ovat vaivattomia ja vähemmän herkkiä.
      Koristeomenapuut ovat ihania kukkivia pikkupuita. Minulla on nyt neljä, eikä yhtään liikaa. Suosittelen.
      Mukavaa helatorstaita sinulle!

      Poista
  15. Ruusuorapihlajaasi ihailen, en tiedä, mahtaisiko viihtyä täällä meidän kulmilla. Mutta ihanasti nuppuja näkyy monissa pikkupuissa ja pensaissa, pian meillä on kukkia kaikkialla! Hyvää loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusuorapihlajalle suositellaan vyöhykkeitä I-II. Olen kyllä kuullut sen menestyneen ylempänäkin, mutta se riippuu tietenkin paljon paikan suojaisuudesta. Omasta ruusuorapihlajastani olen iloinen. Se on osoittautunut odotettua kauniimmaksi.
      Viikonloppu on jo ohi, ja hyvä se on ollut. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!