lauantai 20. kesäkuuta 2020

Ohikiitävää kauneutta

Papaver orientale 'Princess Victoria Louise' - Idänunikko

Oi, näitä silkkipaperimaisia ihanuuksia. Niiden kauneus kestää ohikiitävän hetken, mutta on tänä vuonna sitäkin runsaampaa. Illalla tiukassa nupussa ja aamulla terälehdet avoinna. Kukahan käy varhaiskeväällä rutistamassa ohuen ohutta silkkipaperia ahtaan nupun sisälle? Avautumisen myötä terälehdet siliävät, mutta edelleen niissä on hienoisia taitoksia. Kovin kuumalla raudalla niitä ei siis ole siloteltu.

Papaver orientale 'Princess Victoria Louise' - Idänunikko

Vaaleanpunaisen Princess Victoria Louisen ja alakuvan Royal Weddingin olen kasvattanut siemenistä. Princess Victoria on lisääntynyt mukavasti. Sen sijaan Royal Wedding taitaa tyytyä yhteen kukkaan. Aika näyttää, kuinka käy.

Papaver orientale 'Royal Wedding' - Idänunikko

Aion kerätä huolella näiden kaunotarten siemenet talteen ja kasvattaa niistä lisää kukkia. Sopivia paikkoja olisi kyllä tarjolla. Korkeina kasveina nämä sopivat muiden perennojen joukkoon. Ja siten ne onkin kätevintä istuttaa, sillä lehdet menevät ruskeiksi pian kukinnan jälkeen. Parempi siis niiden piiloutua muiden kasvien lehdistön joukkoon.

Papaver orientale - Idänunikko

Katsokaa nyt tätäkin unikkoa. Kuvitteleeko hän olevansa italialainen galzone, kenties pinaatti-vuohenjuustotäytteellä. Ei suinkaan, sisältä löytyy tutut tummasävyiset heteet ja terälehtien putoamisen jälkeen esille jäävä koristeellinen siemenkota.

Papaver orientale - Idänunikko

Hiekkakäytävä on aamuisin täynnä pudonneita punaisia terälehtiä. Joka aamu on myös yhä uusia auki poksahtaneita unikoita. Mikä missäkin vaiheessa avautumista. Unikon nuppuja odotan joka vuosi yhtä suurella innolla. Mikä olisikaan sen jännittävämpää kuvattavaa kuin karvainen nuppu, josta pilkistää punaista silkkipaperia.

Papaver orientale - Idänunikko

Suurin osa vuosia sitten naapurilta saamistani punaisista idänunikoista on sitä kaikille tuttua oranssinpunaista väriä. Joukkoon on ilmestynyt myös vaaleampia sävyjä. Vaikka kaikki nämä ihanuudet ilahduttavat minua, etsinnässä on myös uusia värejä.

Iris germanica 'Eleanor Roosevelt'

Saksankurjenmiekoista ensimmäisenä kukkaan ehti sininen Eleanor Roosevelt. Se on sen verran muita matalampi, että meinasin ensin ohittaa kukan sitä huomaamatta. Eleanor Roosevelt kukkii nyt ensimmäistä kertaa, ellen nyt ihan läpiä päähäni puhu. Mielestäni tämän olen ostanut Päivälän koeruusutilalta kesällä 2016.

Iris germanica

Eleanorin jäkeen kukkimaan ryhtyi samassa penkissä asuva valkoinen saksankurjenmiekka. Tälle minulla ei ole nimeä. Luultavasti olen sen hukannut. Tämäkin iris on kotoisin Päivölästä.

Päivölän koetilan iriksiä

Runsas viikko sitten kävin samaisella Päivölän koeruusutilalla, joka ei siis enää ole Helsingin yliopiston projekti. Yhä se on paikka, jossa luotiin monta uutta suomalaista pensasruusua. Sain ensimmäisen kerran tilaisuuden tutustua paikkaan heinäkuussa 2016, jolloin Helsingin yliopisto oli jo päättänyt  luopua koetilasta.

Nyt jäljellä olevat ruusupensaat olivat vasta aloittamassa kukintaansa, mutta irikset olivat jo täydessä kukassa. Ja kylläpä niitä oli paljon erilaisia. Monet jännittävän värisiä, eivätkä vielä kaupallisessa levityksessä.

Iris germanica 'Ellenida'

Pirkko Kahila oli paikalla hoitamassa kasveja. Samalla hän kertoi niiden nimiä ja muutakin tietoa. Sattumoisin oli mahdollisuus ostaa kuvassa olevaa, Peter Joyn kehittämää Ellenidaa. Enpä voinut vastustaa ja nyt Elleniida asuu myös minun puutarhassani.

Geum 'Totally Tangereine'

Päivölään on meiltä lyhyt matka. Ruokaostokset teemme useimmiten Nummelan kaupoissa. Poikkesin Päivölä-reissulla myös kivenheiton päässä olevassa Honkkarissa. Joka siis on muuttanut nimensä Rustaksi. En voinut vastustaa kahta Satakunnan Taimitukun muhkeaa kellukkaa. Totally Tangerine kukki jo ostaessani. Sen sijaan Nonnan kukintaa saan vielä hetken odottaa.

Niin vain puutarhani kasviperheet saavat uusia jäseniä ja laajenevat. Ensin tuli tulikellukka, sitten Mai Tai. Ja nyt nämä kaksi kaunokaista.


Huomasin juuri, että tämä on bloggaushistoriani 1503. postaus. Aloitin bloggaamisen 10.6.2011. Synttäri meni ohi ihan huomaamatta. Josko sitten ensi vuonna juhlisi täyttä kymppiä isommin.

PS.
Miten te lisäätte tunnisteet postauksiinne tässä uudessa blogger-versiossa? Jos lisään tunnisteita entiseen tapaan siihen tarkoitetussa paikassa, saan virheilmoituksen, enkä saa postausta tallennettua enkä siten myöskään julkaistua.37 kommenttia:

 1. Herkän kauniita ovat nuo unikot! Minulla ei ole ollut ongelmia tunnisteiden kanssa, joten en osaa auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihania silkkipaperikaunottaria!
   Koitan selvittää tunnisteongelmaa. Eiköhän siihen joku ratkaisu löydy.
   Mukavaa juhannuksen jatkoa!

   Poista
 2. Voi ei, nyt on pakko tehdä retki Rustaan katsomaan olisiko siellä vielä kellukoita, aivan fantastisen värinen. Olen joka vuosi kylvänyt Royal Weddingin siemeniä ympäri puutarhaa mutta ei niistä ole mitään itänyt. Voi olla kyllä mahdollista että olen kitkenyt pienet alut rikkaruohoina pois. Ehkä pitäisi merkitä kylvöksensä. Minä olen nyt käyttänyt osin vanhaa ja uutta bloggeria, ei ole toistaiseksi ollut ongelmia tunnisteiden kanssa. Minulla jotenkin pomppii itsekseen vanhan ja uuden välillä, en käsitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään hankkivat pienissä erissä kotimaisia taimia. Edellisellä kerralla oli eri kasvit ja nyt sitten löytyivät nämä kellukat. Olivat lisäksi komeita taimia isoissa ruukuissa. Ei siis niitä tavanomaisia, joita joka vuosi Honkkarissa myydään (oli kyllä niitäkin).
   Kylvin Royal Weddingin purkkiin ja istutin taimena penkkiin. Taidan tehdä niin tänäkin kesänä sen lisäksi, että kylvän siemeniä suoraan penkkiin.
   Palasin vanhaan bloggeriin ainakin toistaiseksi, kun en saa tunnisteita onnistumaan. Aluksi se sujui, mutta nyt tökkii.

   Poista
 3. En ole vielä käyttänyt uutta bloggeria… Olen hyvin pettynyt kun kevään unikkokylvökseni eivät ole tuottaneet mitään. Joopajoo. Olipa sinulla tuuri kun Päivölässä oli "opas" paikalla, ihanalta näyttää kaikki. En ole paikasta kuullutkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa unikkosi nousevatkin vasta myöhemmin.
   Sain vinkin, että Päivölässä oli kyseisenä päivänä ihmisiä paikalla. Mikään suuri yleisötilaisuus se ei ollut.

   Poista
 4. Ihania kukkia! Totally Tangerine on huippu, hitsi, kun en kurvannut Honkkariin tässä taannoin! Juuri tänä kesänä mietin, että kellukoita on lisättävä, sillä ne näköjään viihtyvät, eikä niitä syödä, tai ei ole ainakaan vielä hoksattu.
  Katsoin uutta bloggeria, mutta siirryin takaisin vanhaan, tykkään tästä enemmän. Vanha kun pysyy edelleen vaihtoehtona tekstin mukaan muutoksen jälkeenkin, meinaan ehkä pysyä siinä, kun se on niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nonna on vähän saman tyyppinen kuin Totally Tangerine, ainakin kuvan perusteella. Kellukat ovat minusta helppoja ja takuuvarmoja kukkijoita. Aina parempi, jos eivät tule syödyiksi.
   Honkkari on muuttunut omistajavaihdoksen myötä monella tavoin. Sanoivat panostavansa enemmän puutarhapuoleen (jota ei ruotsin puolen liikkeissä kuulemma ole). Olen ostanut tämän kevään aikana muutamia kotimaisia, hyvälaatuisia taimia, jotka ovat lähteneet mainiosti kasvuun. Ihan toiseen tyyliin kuin ne neljä kympillä -taimet, joita siellä edelleen myös on.
   Palasin vanhaan bloggeriin ainakin toistaiseksi. Ei uusi mitenkään erityisen vaikea ole, mutta ärsyttää tapella jonkun yksityiskohdan kanssa loputtomiin. Tunnisteet onnistuivat aluksi, mutta nyt on ollut niiden kanssa takkuamista. Ehkä yritän myöhemmin uudelleen.

   Poista
 5. Ihania iränunikoota! Just aamulla kuvasin omaa perinteestä, muita ei ookkaa. Empäs olisi voinu vastustaa ittekkää tuata 'Ellenidaa'. Voi, ei, viimmeviikolla kävin S:joella, mutten Rustas :( yleensä kyllä.
  Enoo viäläkää teheny mitää uurella pualella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkikäteen tajusin, että olisi pitänyt ostaa useampi Ellenida. Keksin niille jopa uuden hyvän paikan.
   Rusta on paikka, jonne harvoin menen varta vasten jotain etsimään. Silloin sieltä ei etsimäänsä löydä. Paitsi multasäkit ja lannoitteet kyllä. Mutta aina veri vetää kurkkimaan, josko kasvipuolella joku yllätys olisi.

   Poista
 6. Itselläni iski Päivökässä asterikuume, toki muutama partainen Iiriskin tarttui mukaan😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on Päivölästä kotoisin olevia astereita. En yhtään ihmettele, että asterikuume iski sinuun. Iriksiä voisi hankkia vielä lisääkin.

   Poista
 7. Upeita unikoita.Pysyn vanhassa blokissa. Hyvää juhannuspäivää.❤️😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ritva! Vanha blogger on ihan hyvä vaihtoehto. Palasin siihen itsekin ainakin toistaiseksi.
   Hyvää juhannuspäivää sinulle!

   Poista
 8. Ihania ovat! Hyvää juhannuspäivää!

  VastaaPoista
 9. Hi, so amazing post. I follow you # 314 , follow back?

  https://bubasworld.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks Buba! I will be visiting your blog.
   Have a nice summer!

   Poista
 10. Kauniita unikoita ja niin kaunis ’Ellenida’.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Yhä uusia unikoita avautuu joka päivä. Niillä on upea kukinta tänä kesänä.
   Ellenida on kaunis ja toivon sen viihtyvän meillä.
   Hyvää juhannuspäivää sinulle!

   Poista
 11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Tänään avautui minulla eka Royal Wedding, nyt on minulla jo hyvät määrät nuppuja. Kesti aikansa, että puskasta on tullut suuri. Pitäisi varmaan tilata jostain noiden herkullisten muiden idänunikoiden siemeniä ja aloittaa kasvatus, kun se ei ollut viimeeksikään ihan hätähousujen hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman vuoden tuo minunkin Royal Wedding on paikallaan ollut, mutta ilmeisesti toivoa sen lisääntymisestä on olemassa. Muutamassa blogissa on ollut ihan uuden värisiä idänunikoita. Heti heräsi ajatus niiden metsästämisestä.

   Poista
 13. Kurjenmiekkoja katselisi vaikka kuinka kauan, niin kauniita ne ovat. Mutta nekin kukkivat todella lyhyen ajan, näillä paahteilla vielä lyhyemmin, mikä saa miettimään katoavaisuutta.
  Katosi minultakin tunnisteet, kun uuden systeemin puolelta julkaisin. Lisäsin ne jälkikäteen, mikä tietysti ei ole oikea tapa. Edellisellä kertaa ei ollut ongelmia tunnisteiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika lyhyt ilo kurjenmiekan kukinnasta on, mutta josko saisi kokoelman vähän eri aikaan kukkivia. Onneksi niiden lehdet ovat myös tanakoita ja pysyvät hyvän näköisinä kukinnan jälkeenkin.
   Palasin hetkeksi vanhan bloggerin pariin keräämään voimaa uuteen taistoon tunnisteiden kanssa. Eiköhän se vielä onnistu.

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Nyt tätä loistoa on tarjolla. Kun yksi lopettaa, toinen jo aloittaa. Toivottavasti näin mennään syyskylmiin saakka.

   Poista
 15. Minulla on oranseja idänunikoita ja yksi valkoinen. Olisi kiva saada muitakin värejä. Oranssi on puutarhassani vähän yksinäinen väri, mutta jotenkin idänunikolla se on aika hieno.
  Sinulla on hieno matka takana bloggaajana, onnittelut tästä 9 vuoden etapista!
  En osaa neuvoa tunniste -ongelmassa, ehkä asia ratkeaa jollain tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Idänunikossa oranssipunainen on jotenkin erityisen sallittu väri. Varsinkin kun minulla se kukkii paikassa, jossa ei juuri nyt vihreän lisäksi ole pahemmin muita värejä. Unikon kukinnasta tulee aina mieleen ensimmäinen Euroopan matka Ukkokullan kanssa hamassa nuoruudessa. Juuri silloin pelloilla kukki paljon unikoita.
   Kiitos onnitteluista. Tämä on mieluisa harrastus, jossa voi yhdistää puutarhan, kuvaamisen ja kivat ihmiset.
   Tunnisteongelma ratkeaa aikanaan, kunhan jaksan siihen paremmin pureutua.

   Poista
 16. On nuo unikot niin kauniita ja herkkiä. Meidän vanhan talomme pihassa oli aikoinaan edellisen asukkaan unikkoja, mutta ne jotenkin hävisivät talon ympäristöstä, kun aloimme ison remontin. Pitänee jossain vaiheessa yrittää kylvää siemeniä.
  Kauniin kukkaista kesää Sinulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oranssinpunainen idänunikko taitaa olla aika helppo kasvatettava ja siemeniäkin on hyvin saatavissa. Siitä on tullut yksi kesään kuuluva kukka, meillä ainakin.
   Kiitos, samoin sinulle kauniita kesäpäiviä!

   Poista
 17. Unikkojen edessä ei voi muuta kuin huokailla, niin, niin kauniita! En olekaan siemenestä monivuotisia unikoita kasvattanut, nythän täytyy asiaa alkaa korjaamaan:) Iiristen värisävyjen lisääntyminen on myös huimaa, niistä saisi helpoti kokonaisen kirjavan istutusalueen, kuten tuolla Päivölässäkin voi nähdä. `Ellenida´on hieno, mutta vielä enemmän ihastuin sinun penkissäsi kasvavaan valkoiseen iirikseen! Mukavaa sunnutaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kasvattamaan lisää idänunikoiden muita värejä. Jos siinä hommassa minä onnistun, niin varmasti sinäkin.
   Päivölässä oli monia jännän värisiä iriksiä. Olen joskus etsinyt netistä yhdelle omalle nimettömälle irikselle nimeä ja hämmästynyt, miten valtavasti erilaisia iriksiä onkaan. Onneksi ei iskenyt keräilyvimma, sillä kaikkien kasvattamiseen ei taitaisi meidän tontti riittää.
   Valkoinen iris onkin kaunis. Sen nimeä en tiedä.
   Aurinkoista alkavaa viikkoa sinulle!

   Poista
 18. Onnittelut 9-vuotisesta blogitaipaleesta ja 1500 postauksen rajapyykin ylittämisestä! Siinä on saanut naputella kerran jos toisenkin tietokoneen näppäimistöä lukijoiden iloksi.
  Ihana 'Ellenida'! Olisin varmaan itsekin ratkennut ostamaan sen. Unikotkin ryppyisine helmoineen ovat kauniita, varsinkin nuo hempukat. Perinteinen oranssinpunainen ei kuulu suosikkeihini. Lapset ovat varmasti edelleen liian kiinnostuneita sekä unikoiden nupuista että siemenkodista, joten jätän toistaiseksi niiden kasvattamisen. Kellukoiden sukuun en ole edes tutustunut muuten kuin luonnonvaraisen ojakellukan muodossa. Ehkä laajennankin kasvivalikoimaa ensin siihen suuntaan...?
  Tunnisteiden lisäämisessä ei ole minulla muuta ongelmaa kuin se, etten osaa käyttää uuden version tarjoamaa rasti ruutuun -valikkoa. Kirjoitan siis kaikki tunnisteet samoin kuin ennenkin ja hyvin tulevat postaukseen mukaan. Jos yrittää tehdä liian pitkän tunnisteluettelon, niin tulee virheilmoitus, mutta harvoinpa niin montaa tunnistetta tarvitseekaan. Toivottavasti ongelmasi korjaantuu itsekseen. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Onneksi tämä bloginaputtelu on mukava harrastus ja ilo itsellenikin.
   Voin hyvin kuvitella, että lapset tykkäisivät poimia sekä unikoiden nuppuja että niiden siemenkotia. Kumpainenkin on viehättävä jo sellaisenaan.
   Enpä minäkään muutama vuosi sitten tiennyt ojakellukoiden lisäksi muita olevan. Blogin myötä kaikenlaista kivaa löytyy ja pian niitä ilmestyy omaan pihaan. Kellukat ovat helppoja ja kauniita. Suositelen.
   Jo vanhassa blogiversiossa tuli heti virheilmoitus, jos yritti laittaa liian pitkän litanian tunnisteita. Ajattelin nyt kyseessä olevan saman ongelman, vaan ei auttanut sanojen vähentäminen. Poistin jopa ääkköset ajatellen niiden jotenkin vaikuttavan, vaan ei. Niinpä palasin vähäksi aikaa vanhaan bloggeriin kerätäkseni sisua ongelmien selättämiseen.
   Samoin sinulle leppoisaa alkavaa viikkoa!

   Poista
 19. En ole vielä kokeillut uutta bloggeria.
  Kellukoita on vaikka mitä ihania🙂

  VastaaPoista
 20. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!