maanantai 22. kesäkuuta 2020

Ruusurakkauden aikaa

Rosa Therese Bugnet

2013 voimalla iskenyt ruusukuume on hissukseen vähän laantunut. Pystyn jo kaupassa kulkemaan näiden kaunotarten ohi ilman, että sormet ruusupiikeistä kipuillen kannan uusia taimia kassaa kohti. Osaltaan kuumeen hellittämiseen vaikuttanee sekin, että olemassa olevat ruusupuskat ovat kotiutuneet näyttäen kauneutensa ja täyttäen niille asettamani toiveet.

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Juhannusruusu kukki kerrankin nimensä mukaisesti juhannuksena. Nyt sen valkoisia terälehtiä on enemmän nurmikolla kuin pensaissa. Myös Suviruusu on ollut viikon verran täynnä pinkkejä kukkia. Asuvat Tornionlaaksonruusun kanssa vierekkäin ja ovat kasvaneet niin toisiinsa kiinni, ettei enää erota, missä toinen alkaa ja toinen loppuu.

Rosa 'Tornedal'

Puutarhassa kuvia räpsiessä ei aina huomaa, kuinka samalla mukaan tallentuu erilaisia ötököitä. Nytkin vasta tätä kuvaa postaukseen ladatessani huomasin valkoisen hämähäkin kukassa. Jos jo kuvausvaiheessa huomaan jonkun ötökän, yritän saada siitä onnistuneen ja tarkan kuvan. Kimalaisten kuvaamisessa onnistun harvoin, koska niillä tuntuu olevan kova kiire kukasta kukkaan. Pitäisi varmaan laukoa otoksia sarjana ja valita sitten parhaiten onnistunut.

Rosa majalis - Metsäruusu

En tunnusta kärsineeni koskaan mistään erityisen kovasta ötökkäkammosta. Jos jonkinlaista kammoa onkin ollut, on se näinä puutarhan rakentamisen vuosina kaikonnut lähes kokonaan. En minä ehdoin tahdoin ötököitä ryhdy sormeilemaan ja käsiini ottamaan. Saavat kuitenkin olla ja elää rauhassa omaa elämäänsä. Pahikset tietenkin harmittavat tuhoa tehdessään, mutta minun puutarhassani ei myrkkyjä käytetä. Jollei vesisuihku tai käsinkerääminen tuota tuloksia, olkoot. Yleensä talvi on tehnyt tehtävänsä.

Rosa pimpinelliforlia 'Tove Jansson'

Jonkun verran tänä(kin) kesänä pimpinelliruusuissa on vattukärsäkkäitä. Vähemmän kuitenkin, kuin joinain aiempina kesinä. Olen kerännyt taittuneita ja vioittuneita nuppuja pussiin ja laittanut sekajätteeseen. Taistelussa vattukärsäkkäitä vastaan koen olevan altavastaaja, sillä osa nupuista on yleensä pudonnut maahan minun niitä näkemättä. Sieltä niitä on vaikea löytää. Joka vuosi juhannusruusu ja muut pimpinellit kukkivat riittävän kauniisti vattukärsäkkäistä huolimatta.
 
Rosa Hurdal - Norjanruusu

Norjanruusun eli rosa Hurdalin istutin 2015 Pikkupuutarhaan. Tilasin sen Oulujoen taimistolta samanaikaisesti rosa Duchesse de Montebellon kanssa. Montebello on vielä nupulla. Hurdal on aivan täynnä kukkia. Osa nupuista on kasvanut peuraverkon läpi, enkä voi nyt verkkoa siirtää vahingoittamatta kukkia. Illalla ruusu  kylpee auringonpaisteessa, jolloin kuvaan tulee liian jyrkät valot ja varjot. Yritän saada pensaasta yleiskuvan vaikkapa aamulla.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Ruusuorapihlaja on viime vuotiseen tapaan kukkinut aivan upeasti. Tässä on kukkiva puu, joka koristeomenapuiden ohella on vertaansa vailla. Oksat ovat täynnä pieniä ruusuja. Puu kukkii nyt toista viikkoa. Luultavasti helle nopeuttaa kukinnan edistymistä ja kukkien kuihtumista, mutta olen kyllä tanssinut tämän puun ympärillä ihan joka kukan edestä.

Hortensiapenkki

Ruusuorapihlaja  kasvaa Hortensiapenkin toisessa päässä, ennen samaisessa penkissä kiinni olevaa pyöreää Kurgaania. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Tornionlaaksonruusu, joka kuvaushetkellä oli vielä nupulla. 

Ruusuorapihlajasta kuvaajan päin ovat syyshortensiat Vim's Red ja lähimpänä Vanille Fraise. Kumpikin, kuten myös yläpihan Bermudassa kasvavat syyshortensia Grandiflorat ovat niitä harvoja kasveja, jotka vähän kärsivät leudosta talvesta. Olen poistanut niistä monta kuivunutta oksaa, eikä pensaista ole tullut kovin lehteviä. Ainakin Vanille Fraisen taidan ensi keväänä leikata matalammaksi, jotta saan sen haaroittumaan alempaa ja muutenkin paremmin. Vim's Red on jo valmiiksi matalampi ja haaroittuvampi.


Kävin hakemassa Ikeasta hajonneen työpöytälampun tilalle uuden. Samalla mukaan lähti kaksi komeaa 5 euron ruukkuhortensiaa. Vasta kotona älysin, että olisihan niitä siihen hintaan voinut ostaa useammankin. Toisaalta minulla ei ole kovin montaa hyvää puolivarjoista tai varjoista paikkaa hortensioille, joten ehkä oli viisasta jättää ylimääräiset hortensiat muiden ostettaviksi.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Ruusurakkauden kohteet vasta aloittavat, joten ruusuisia postauksia on todennäköisesti tulossa lisää. 

Aurinkoisia päiviä kaikille. Älkää polttako itseänne paahteessa.


47 kommenttia:

 1. Taas aika nuuhkia ruusuntuoksua. Näillä helteillä kukinta jää varmaan hyvin lyhyeksi. Viime viikolla Teresani alkoi kukkia, ja mitenkä olikaan ihana viedä nenäänsä sen kukkaan. Täytyy vierailla pensaan luona ahkerasti ja nauttia joka kukasta, pieni pensas kun se vielä on. Norjanruusu on listallani, vaikka vielä sille ei ole paikkaa mietittynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on edessäsi monta hienoa Teresanruusukesää. Teresanruusu on osoittautunut ahkeraksi kukkijaksi. Viime kesänä leikkasin säännöllisesti kukkineet kukat pois. Se lisäsi selvästi uusien nuppujen muodostumista.
   Norjanruusulle kannattaa varata iso tila, jotta sillä on tilaa kasvaa ja jotta sitä voi helposti ihailla.
   Ruusuntuoksuisia päiviä sinulle!

   Poista
 2. Aikamoista paahdetta on luvassa. Ruusorapihlaja on kukkinut ilahduttavan pitkään, luulin kukinnan olevan paljon nopeammin ohi. Kärsäkkäät on ikävä vaiva mutta onneksi ei jokavuotinen, minäkään en jaksa niistä hermostua sillä kukintaa riittää ötököistä huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helleviikko tosiaan edessä. Saapa nähdä, millaisena kesä tämän kesäkuun jälkeen jatkuu. Ainakin on jo saanut kastella usein ja paljon.
   Ruusuorapihlajan kukinta ei ole hetkessä ohi, mikä ilahduttaa. Se on ylittänyt kaikki odotukset.
   Minusta vattukärsäkkäitä ei tänä vuonna ole yhtä paljon, kuin joskus aiemmin. Kaikista vitsauksista ei vaan jaksa ottaa suurta murhetta.

   Poista
 3. Minäkään en paljoa myrkkyä käytä. Mäntysuopavettä joskus. Muurahaisia olen karkottanut kovalla kastelulla, nehän eivät vedestä tykkää. Melkoiset helteet tulossa, en kauheasti innostu niistä. Joutuu ehkä kasteluhommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteisiä päiviä on jo ollut siinä määrin, että kastelun makuun on väkisinkin päässyt. Onneksi ei ole mitään erityisiä menoja, joten on aikaa seisoa letkun päässä.
   Muurahaiset tosiaan muuttavat saatuaan kunnolla vettä niskaansa.

   Poista
 4. Ihania ruusuja! Ostin Tove Jansonin viime kesänä, on kovin pieni ja eniten ötököiden vaivaama. Toisen uusista ostoksistani, Rosa Mundin söi jänis kahteen kertaan, joten sen kukinta jäi tältä kesältä. Mutta Iloa täällä jo piisaa, sillä Ilo ruusut kukkivat kauniisti. Tuon ruusuorapihlajan varmasti hankin meillekin, on se niin, niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tove Janssonin kukka on kuin samettia. Alussa se onkin pikkuinen pensas, mutta kotiuduttuaan kasvaa ihan mukavasti. Pelkäänpä oman Rosa Mundini kukinnan jäävän myös väliin. Ainoana ruusupensaana se ei oikein tykännyt talvesta tai sitten sitä jäytää jokin muu. Ehkä siirrän sen jossain välissä toiseen paikkaan.
   Suosittelen ruusuorapihlajaa. Kaunis pikkupuu vie sydämen.

   Poista
 5. Ihania ruusuja! Meillä kukkivat juhannus- ja suviruusu sekä teresa. Muissa on nuppuja ja kirvatkin yrittävät iskeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut ovat ihania. Pian muut ruusut yhtyvät kukintaan, sillä nuppuja on paljon meilläkin. Kirvoja on erinäisiä määriä joka vuosi. En ole edes kovin tarkkaan niiden määrää tänä vuonna tutkinut, mutta tarvittaessa annan niillekin kunnon vesisuihkun. Auttaa ainakin vähäksi aikaa.

   Poista
 6. Ihania ruusuja. On harmi, että noilla kauniilla kasveilla on omat tuholaisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa melkein kaikilla kasveilla olla tuholaisensa. Onneksi eivät hyökkää kaikki yhdellä kertaa, vaan ovat sopineet vuorokesät keskenään. Luultavasti...

   Poista
 7. Ihanat kuvat ja niin kauniita ruusuja♥ Aurinkoista viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ruusuja ei voi vastustaa, eikä tarvitsekaan.
   Aurinkoa riittää nyt ilmeisesti kaikille suomalaisille. Iloisia kesäpäiviä sinulle!

   Poista
 8. Ihanasti ovat monet ruusut jo pihallasi availleet nuppujaan.Täälläkin jo muutama nuppu auki Sointu-ruusussa ja Billnäsin ruusu on täydessä kukassa. Helle jouduttaa kukintaa mutta myös nopeuttaa kukkien kuihtumista. Nauti kauniista ruusuistasi.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole tänään ehtinyt kaikkia ruusujani edes tarkastaa. Mahdollisesti Sointu kukkii täälläkin. Ainakin siinä oli toissapäivänä paljon nuppuja.
   Helle laittaa ruusuihin vauhtia. Ehkä voisin viettää vähän pidemmän kahvitauon niiden äärellä, niin tulisi nautittua täysillä. Kiitos, kyllä nautin, ehdottomasti.
   Iloisia kesäpäiviä sinullekin!

   Poista
 9. Sinulla on niin ihana kokoelma pensasruusuja. Ja näitä aikaisia jo kukassa! Ja lisää tulossa! Ihanaa tämä ruusuaika. Helpottaa kovasti ahdistusta siitä, että vuoden valoisin hetki on jo ohi ja kuljetaan kohti syksyä, hitaasti onneksi vielä tässä vaiheessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suostu ajattelemaan lainkaan syksyä, tuntuu jo sananakin ahdistavalta. Nyt nautitaan ihan jokaisesta päivästä ja jokaisesta kukasta täysillä. Taidanpa syödä puuronikin huomenaamulla pihalla.
   Ainakin ruusuja tulee nyt ihasteltua koko kesän edestä, kun samalla seisoo letkuttamassa tämän kesän istutuksia.

   Poista
 10. Mullei montaa ruusua oo. Onneksi voin ihaalla niitä muiren kuvis. ihana ruusuorapihilaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaan sinullapa on monen monta muuta kaunista kasvia ja ihana puutarha kaikkinensa. Ruusuorapihlaja on kehujen arvoinen. Ruusuja täynnä koko puu.

   Poista
 11. Ihanan ruusun tuoksun melkein tunsi nenään, kun katseli näitä kuvia.
  Minullakin oli oikea ruusukuume muutamia vuosia sitten ja hamstrasin ruusuja aika tavalla. Tässä väliin jo hieman kyllästyinkin koko ruusutouhuun, mutta juuri viikonloppuna tajusin taas, miksi aikaan ihastuin ruusuihin.
  Meillä moni pensasruusu raottelee ensimmäisiä nuppujaan ja luulen, että tulevina viikkoina on oikeat ruusujen juhlaviikot. Ne näyttävät nauttivan näistä helteistäkin ihan täysillä.

  Ruusuntuoksuisia ja mukavia päiviä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, juuri nyt on alkamaisillaan ruusujen juhlaviikot. Ruusukuume meni minullakin ohi, mutta en ole katunut sen "sairastamista". Pensaat alkavat olla parhaimmillaan. Kukinta on tänä kesänä valtaisaa. Selvästi tykkäävät lämmöstä.
   Samoin sinulle tuoksuvia päiviä ruusujesi äärellä!

   Poista
 12. Kiva on nähdä ruusukuviasi ja niitä yleiskuviakin odotan :). Sait otettua metsäruususta tosi kauniin kuvan. Norjanruusu ja sen kaveri ovat minulle ihan outoja, mutta kiva on nähdä ja kuulla esittely.
  Odotan kovasti, että oma pieni ruusuorapihlajani kasvaa ja saisin sitten aikana nähdä sen kukkivan - niin kauniita ovat kuvat siitä.
  Melkoista kastelua on ollu ja yhä vain jatkuu, sillä vettä ei ole taivaalta luvassa ja lämpötila huitelee korkealla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusukuumevuosina innostuin aina vain uusista ruusuista. Etupäässä silloin tuli hankittua uusia kotimaisia pensasruusuja, mutta muutama muukin pääsi joukkoon.
   Ruusuorapihlaja tulee ihastuttamaan sinua takuuvarmasti.
   Kasteleminen on nyt vakiotyötä vähintään joka toinen päivä. Tänään meni kaksi tuntia pelkästään letkujen ja sadettimien siirtämiseen. Toistaiseksi kasteleminen ei ole harmittanut, sillä mieluummin huolehdin kasveista, kun katselen niiden nääntymistä. Syksyllä tämä on muisto vain.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Eikö olekin ruusut ihania. Onneksi ei tarvitse valita kauneinta, vaan voi tykätä ihan kaikista.

   Poista
 14. Kauniita ruusuja :-)
  Kolme ensimmäistä löytyy meidänkin pihastamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitten sinäkin olet päässyt ruusurakkauden makuun ihastelemalla oman pihan ruusuja.

   Poista
 15. Ruusut ovat ihania ja ne taitavat olla monen kasviharrastajan numero ykkönen.
  Ihanasti kukkiva ruusuorapihlaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä taitavat olla. Minun ykköseni taisi pitkään olla pioni, mutta sittemmin skaala on laajentunut, eikä loppua ole näkyvissä.
   Ruusuorapihlaja on kukkinut tänäkin vuonna upeasti. Nyt helle on alkanut kuihduttaa kukkia, joten ensi vuonna jälleen, toivottavasti.

   Poista
 16. Ihania ruusuja.
  Ruusut on aina ruusuja, kaunottaria.
  Helteitä näyttää Teillä olevan. Hyvää kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, ruusut ovat kaunottaria. Niitä on vieläpä niin paljon, että jokaiselle löytyy ihan oma suosikki.
   Meillä riittää hellettä. Saapa nähdä, kuinka pitkään tämä jatkuu.
   Samoin sinulle, hyvää kesää!

   Poista
 17. Kiitos taas kerran hyvistä kuvista. Minulla on muutama nimettömäksi päässyt ruusu ja niitä tunnistessa hyvistä kuvista on usein runsaasti apua, onneksi on tämä blogiyhteisö kuvineen ja tietoineen apuna!
  Kehnot tihulaiset. Minä olen kaatanut valkosipulivettä liljakukoille mutta ruusuja en kyllä valkosipulivedellä halua kastella. Ennemmin nypin tihulaisten tuhoamia nuppuja pois ja muuten annan olla. Luontoonhan ne tihulaisetkin kuuluvat vaikka ovatkin ärsyttäviä. Myrkkypullot eivät kuulu minunkaan puutarhan'hoito'välineistööni.

  Otahan rauhallisesti, se on harvinaista hellettä nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä blogimaailmassa on joitakin todellisia ruusutietäjiä ja -taitajia. Unelmia ruusuista -blogin Tita on heistä yksi, muitakin löytyy.
   Siinäpä olisi ihan uusi ruusutuoksu, jos kaunotar haisisi valkosipulille. Peuroja lukuunottamatta siedän aika paljon kaikenlaisia tuholaisia. Joka vuodelle on omat kiusansa; milloin kirvat, milloin mitkäkin toukat. Kaiketi niilläkin on tarkoituksensa luonnon järjestyksessä. Ihminen se suurin tuholainen maapallolla on. Ja myrkyttää itse itsensä.
   Helle ei minua haittaa, varjoa löytyy tarvittaessa. Vielä helle ei ole puutarhaakaan nujertanut, sillä olen jaksanut kiskoa vesiletkua ympäriinsä ja kiikuttaa kastelukannuja. Ehkä joku kasvi on nuutuneen näköinen, mutta kaikkia ei voi koskaan pelastaa.
   Säätiedotusten mukaan ympäri Suomen lämpöä nyt piisaa. Talvella saa taas palella ja kärvistellä pimeydessä. Nautitaan lämmöstä ja valosta, kukin tavallamme!

   Poista
 18. Kyllä noita kuumeita on kaikenlaisii! Ruusukuume ei ookkaan huono tauti. Kauniisti kukkivat ruususi. Tuo ruusuorapihlajasi on kyllä hieno ja se ei näilläkorkeuksilla taija selevitä talavesta.
  Tuholaisia alakaa jo meilläkin näkkyy, kärsäkäs on ruusunnupuissa käyny ja jo köynnösruusussa kirvojakin näky. Mäntysuopa vettä niskaansa saivat. Liljakukkoja ja etanoita ei meillä oo nähty ja toivottavasti ei näykkään! Tuonne mehtäalalle punaherukka 'Katri' istutettiin ja siinä rupes mustarastas ruakileita napsimaan. Verkko piti laittoo jo nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusukuume ja kaikki muutkin kasvihurahdukset ovat sairauksia sieltä mukavimmasta päästä.
   Ihmeen vähän täällä on toistaiseksi ollut kirvoja. Luulisi, että tällainen hellesää saa nekin liikkeelle. Voi olla, että vielä ilmestyvät.
   Aika aikaisin piti punaherukalle verkko laittaa. Yleensä rastaat napsivat marjoja, kun ne alkavat punastua. Rastaita kyllä pyörii pihapiirissä lukuisia. Toistaiseksi ovat tyytyneet "lannoittamaan" puupatiota.

   Poista
 19. Kaunista ruusunkukintaa ja ruusuorapihlaja on kyllä kaunis ja pitkäänhän se kukkii vaikka on näin lämmintä. Minulla on aika mennyt kastamisessa ei ole kerinnyt paljon blogi vierailuja tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelemista riittää nyt loputtomiin. Ruukuille pitää kantaa vettä joka päivä ja muille joka toinen päivä. Enää en edes kerää letkuja välillä pois, vaan kytken vaan veden päälle ja annan suihkia. Ensi viikolla lupausten mukaan helteet vähenee, joten eiköhän se vähän helpota kastelemista.

   Poista
 20. Ruusut ovat kyllä IHANIA kukkiessaan ♥ Niiden leikkaus taas ei kovin mieluista puuhaa piikkien takia. Mutta kukinta sitten palkitsee naarmut ja piikit :)

  VastaaPoista
 21. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881

  VastaaPoista
 22. Luin tämän vasta nyt ja kävinkin heti lisäämässä Hurdal nimen uuteen postaukseeni. Tajusin, että kuvasin Hurdalin rosariumissa ja se oli val-ta-va. Toivottavasti sinulla on sille hyvin tilaa ;)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!