maanantai 29. kesäkuuta 2020

Poks ja pionit aukeaa

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Juuri kun unikoiden auki poksahtaminen oli viimeisillään, aloittivat pionit oman poksahtelunsa. Se on ollut arvattavaakin, kun aurinko on helottanut monta päivää täydeltä taivaalta +30 asteen voimalla.
 
Paeonia anomala - Kuolanpioni

Vaikka pionipostauksen aloittaa lempipionini Coral Charm, kukinnan aloitti kuolanpioni. Se ehti saada niskaansa muutaman sadekuuron ennen helteiden alkamista, mikä nopeutti kukkien kuihtumista.

Paeonia lactiflora 'Red Charm'

Seuraavana vuorossa olikin sitten punainen röyhelöpioni, jonka ostin Lahden puutarhamessuilta Alexander Fleminginä. Viime vuonna lukijat veikkasivat kyseessä olevan Red Charm. Myös Rubra Plenaa veikattiin. Kulkekoon nyt Red Charmin nimellä, kun asustaa Coral Charmin vieressä. Kuva hiukan vääristää kukan väriä. Luonnossa on enemmän tummanpunainen kuin tuollainen syklaamiin kallistuva.

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Coral Charmit avautuivat pian Red Charmin perässä. Helle teki niiden värille tepposet. Koskaan aiemmin Coral Charmit eivät ole näin vaaleiksi menneet. Kuvassa kolme eri aikaan avautunutta kukkaa. Tummin on nuorin näistä. Vanhimmassa terälehtien kärjet muuttuivat viininpunaisiksi. Kauniita Coralit ovat tällaisinakin. Vaan kovin lyhyeksi niiden kukinta näyttää nyt jäävän. Kastepisarat kukissa tulivat ennen kuvaamista paikalla pyörineestä sadettimesta.

Paeonia lactiflora 'Festiva Maxima'

Festiva Maximat ovat lähes kaikki jo täysin avoinna. Yritin katsoa, josko useampia olisi vielä nupulla, jotta voisin ottaa niitä maljakkoon. Kuvan avoimen kukan alla oleva  nuppu on samassa varressa, joten sitä en leikannut.
 
Paeonia lactiflora 'Immaculee'

Alapihan Kurgaanissa asuvat valkoiset pionit seuraavat kukinnassa yläpihan pioneja. Immaculee on pian parhaimmillaan, kun useat kukat ovat samanaikaisesti avoinna. Immaculeet ovat tänä kesänä hurjan korkeita. Kuten kyllä kaikki muutkin pionit. Kukkavarsi nousee korkealle. Kurgaanissa pionit kasvavat riippahernepuun alla ja ensimmäisen kerran osa pioneista jää hernepuun oksien alle. Siitäkin huolimatta, että leikkasin muutamia hernepuun oksia helpottaakseni pioinien elämää.

Paeonia lactiflora 'Jan van Leeuwen'

Jan van Leeuwen on vielä hitusen kiinni. Täysin avoimena sen keltainen keskus näkyy hyvin.

Paeonia lactiflora 'Karl Rosenfield'

Karl Rosenfieldit ovat tehneet tänä vuonna muita vähemmän nuppuja. Lisäksi Karlit kasvavat Sarah Bernhardtien keskellä, enkä pääse niitä kovin läheltä kuvaamaan. Tässäkin tapauksessa kirkas auringonpaiste vääristää kukan väriä kuvassa. Todellisuudessa Karl on punaisempi, ei lainkaan pinkki.

Paeonia lactoflora 'Sarah Bernhardt'

Sarah Bernhardt ei jää muita huonommaksi, vaan kukkii täysillä kavereidensa kanssa. Siinä on vielä sen verran useita nuppuja, että taidan saada muutaman myös maljakkoon. Rohkenen ottaa, kun luvassa on vesisateitakin. Perinteisesti sade hakkaa pioneja rankasti tuennasta huolimatta.

Paeonia lactiflora 'Coral Charm'

Uusia pioneja en ole vähään aikaan hankkinut, eikä ole nyt suunnitelmissakaan. Nettikaupan bonuksena sain keväällä Bowl of Beautyn, joka kasvaa toistaiseksi purkissa. Pionipolun varrelta kaivoin pois ruusupionin, Louis van Houtten ja Bowl of Beautyn, jotka olin laittanut liian ahtaaseen paikkaan. Bartzella ei noussut tänä keväänä ollenkaan. 

Ylös kaivetut pionit ovat nyt purkeissa. Ajatuksena on ryhtyä valmistamaan niille uusi istutuspaikka alapihalle, kunhan tulee viileämpää. Näyttävät voivan paremmin tällä hetkellä purkeissa, joten kerätkööt voimia.

Hämähäkki Festiva Maximassa

Kesäkuu lähestyy loppuaan. Huomenna on viimeinen päivä. Säiden puolesta on ollut todella lämmintä ja hyvin kuivaa. Kesällä saa kyllä lämmintä ollakin, mutta puutarhan ja luonnon vuoksi toivon välillä vesisateita. Minä jaksan vesiletkua kiskoa ja siirtää, mutta taivaallinen kastelu on aina tehokkaampaa ja kaikille kasveille tasa-arvoista.


36 kommenttia:

 1. Pionien väreissä on tänä vuonna vaihtelua ja saman huomasin, Coral Charm kukkii todella nopeasti. Sadetta on luvassa vähän joka päivälle, tuntuu että siirrytään helleövereistä vesiövereihin. Ikävää sillä tietää täällä rakennuspuuhien keskeytystä vaikka toki vesi tekee hyvää luonnolle ja puutarhalle.
  Itselle se tietää että maltan olla sisällä ja siivota talon, edellisestä kerrasta onkin luvattoman pitkä aika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Festiva Maxima taisi voittaa Coral Charmin kukinnan nopeudessa. Yhtenä päivänä aukesi ja seuraavana pudotti terälehtiään.
   Sadetta luvattiin tänne jo eilen, vaan yhtään ei tullut. Mitenkähän tämän päivän lupaukset toteutuvat. Sadetta saa tulla, kunhan ei miksikään överiksi muutu. Kaikkea kohtuudella sopisi paremmin.
   Kotisiivous jää toiseksi, kun kauniilla ilmalla pitää punnita kodin ja pihan välillä. Toivottavasti sataa puoli päivää ja loput paistaa, jotta saat sekä sisä- että rakennushommat jollekin tolalle.

   Poista
 2. Pionien kukinta alkoi tosiaan nopealla tahdilla. Tuoksu on ulkona ollut suloinen pionien lähellä. Saa nähdä, minkälaiset säät lopulta tulevat, kun sääennusteet muuttuvat nyt jonkin verran päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, monelle päivälle on luvattu sateita, vaan ei ole satanut. Nyt kyllä taivas tummuu sellaista vauhtia, että tänään sade saattaa toteutua. Yhtään ei liian kylmää ole edelleenkään.
   Ehdinpä ottaa muutaman pionin maljakkoon, joten ihan kaikkia mahdollinen sade ei saa pilattua.

   Poista
 3. Kauniita pioneja :) Mukavaa maanantai aamua <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pionit ovat melkoisia kaunottaria.
   Mukavaa alkuviikkoa sinulle!

   Poista
 4. Oho mitä värimuutoksia. Aika erikoista.
  Kauniita pioneja sinulla on. Punainen väri on tosi haastava kuvattava, välillä oikein harmittaa. Tänä vuonna osa kukkii vain yhdellä kukalla! Joudun ehkä tehdä muutoksia penkissä.
  Hauskaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paahtava aurinko taisi saada värimuunnoksen aikaan. Värit "paistuivat" helteessä.
   Punaista väriä on vaikea saada kameralla ikuistettua oikeanlaisena. Joka päivä aurinko on paistanut todella kirkkaasti, joka lisää kuvaamisen haasteita.
   Mukavaa viikon alkua sinulle!

   Poista
 5. Ihania pioneja! Mikä siinä onkin, että aina pionien kukkiessa luvataan rankkasateita... Minun pionini kukkivat huonosti tänä kesänä -kuolanpionia lukuunottamatta. Olisiko edellisten kesien kuivuus syynä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein voisi sateen saapumisen ennustaa pionien kukinnan alkamisesta. Tänä vuonna sade voi tuhota pionien kukinnan tavallista tehokkaammin, kun kukkien varret ovat niin valtavan pitkiä.
   Varmaan kuivuudella on osuutensa. Minun pionini eivät kasva kaikkein paahteisimmassa paikassa. Ehkä siksi kukkivat aika runsaana.

   Poista
 6. Pionit ovat niin ihania ja melkein aina kun ne ovat kukassa tuleekin sade, nyt odottelen sadetta ja minun puolesta saakin tulla. Minulla on kaksi pionia ja nimistä en tiedä, toinen tumman punainen ja
  toinen vaalean punainen. Molemmat kukinnassaan jo loppusuoralla eli nyt niiden kukkien puolesta sopii sade vallan hyvin.
  Juhannuksen aikaan kävin täällä naapurustossa kastelemassa pihakukkia ja törmäsin valtaisaan valkoiseen pionipuskaan ja todella ihmettelin sen rehevyyttä ja kukkien suuruutta ja runsautta. Mielestäni se kasvoi vallan surkeassa paikassa!!
  Harmi kun mukanani ei ollut kameraa...
  Harvoin minä olen hennonnut ottaa pionia maljakkoon, kehotan nyt kuitenkin ota muutama nuppunen iloksesi ja nauti kesän suloisista tuoksuista. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin kohta mennä kameran kanssa pionien äärelle, jotta ehdin ikuistaa niiden kukinnan ennen sadetta. Taivas on mennyt sen verran mustaksi, että pian taitaa ropista.
   Olisipa ollut kiva nähdä kuvia naapurin pioneista. Kamera tuppaa olemaan juuri silloin kotona, kun sitä eniten tarvitsee.
   Hain jo eilen illalla muutaman pionin maljakkoon. Ajattelin tänään ottaa pari lisää. Alkuvuosina en koskaan raaskinut ottaa pioneja maljakkoon, kun niitä oli muutenkin kovin vähän. Nyt puskat ovat kasvaneet ja kukkivat sen verran runsaina, että olen joskus vienyt jopa kylään mennessä oman pihan pioneja.
   Lähdenpä tästä heti kameran kanssa pihalle kuvaamaan, että ehdin ennen sadetta.

   Poista
 7. Upeita värejä noissakin kukissa, en kaikkia ole varmaan edes nähny ennen.
  Poks tuo omituisia mielikuvia, kun se on meidän sairaalan nimi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti poks ei tuo mieleesi mitään ikävää, vaikka sairaalanne nimi onkin. Eihän pionin nuput avautuessaan mitään sano, mutta jos sanoisivat, voisin hyvin kuvitella kukkapenkistä kuuluvan raikuvia poksahduksia.

   Poista
 8. Ompa kaunista pionien kukintaa. Minullakin on pionit kukassa. Mutta nimistä en tiedä. Pitää laittaa kuvia blogiin jos joku tunnistaisi. Olen muutaman nimen ehkä bongannutkin muiden blogeista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilaisia pioneja on valtavasti. Tunnen lähinnä omat pionini ja joitakin yleisimpiä saatan tunnistaa. Omani lienevät juuri niitä yleisimpiä, joita löytyy monesta puutarhasta.

   Poista
 9. Upeita pioneja! :)

  Sadetta myös odottelen, letkua jaksan myös omalla pihalla liikuttaa, mutta ei sillä tule kaikkea kasteltua ja myös luonto oman pihan ulkopuolella kaipaa vettä. Lisäksi olisi kivempi kastella saavista haetulla sadevedellä letkun sijaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein juuri kierroksen puutarhassa ja näin, kuinka äärettömän kuivaa siellä on. Monet kasvit ovat aivan hengenhädässä. Nyt taivas on mustien pilvien peitossa ja muutama pisarakin tulee ikkunaan. Toivon niin oman kuin muidenkin puutarhan iloksi kunnon kastelua.

   Poista
 10. Sinulla on runsas kokoelma kauniisti kukkivia pioneja. Pioneja onkin vaikea tunnistaa, sillä niin lähellä toisiaan ulkonäöllisesti osa lajikkeista on. Pelkkien kuvien perusteella myös, kun kuvissa värit usein vääristyvät ja muuttuvat valo- olosuhteista riippuen.
  Vaikka pionit nyt kukkivatkin, täytyy myöntää, että toivon kovasti sadetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa pioneistani on puutarhamme alkuvuosilta, osa hankittu vasta myöhemmin. Kauniita pioneja on vaikka kuinka ja tunnistan lähinnä yleisimmät, joita itsellänikin on.
   Juuri nyt alkoi satamaan. Tarpeeseen tulee, ehdottomasti.

   Poista
 11. Upeita pioneja kaikki 🤍 Piha on rutikuiva ja tänään iltapäivällä alkanut sade onneksi toi helpostusta siihen. Istutuksia olen kastellut, mutta muuten piha on ollut hunningolla. Aamulla leikkasin yhden Sarah Bernhardtin maljakkoon parin yhdessä viiruhelpin oksan ja muutaman kuunliljan lehden kanssa. Ajattelin, että sade kuitenkin pieksää raskain kukin kukkivat pionit, vaikka tuetkin niillä toki on. Kaunista kesäkuun loppua ja upeaa keskikesän kukintaa sinulle 🤍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että leikkasit pionin maljakkoon. Mikäli teillä on tullut vettä yhtä paljon, kuin täällä, pionit ovat penkissä aivan notkollaan.

   Poista
  2. Juu, notkollaan ovat... Kävin vähän vettä karistelemassa kukinnoista tuossa päivällä, mutta uutta satoi kohta taas.

   Poista
 12. Meidän pihassamme on kolmenlaisia pioneja. Kaksi lajia olivat tontilla sinne muuttaessamme 26 vuotta sitten ja yhden olen itse ostanut ja kasvattanut.

  Nuo originaalit ovat todella sitkeitä. Mies ajoi niiden yli ruohonleikkurilla alkuvuosina (vahingossa) lukuisia kertoja ja lisäksi niitä kaivettiin ylös ja siirrettiin muualle. Silti samasta paikasta kasvaa edelleen samaa pionia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä on annettava pisteet pionienne sitkeydelle. Uhmaavat niin ruohonleikkuria kuin lapiotakin.

   Poista
 13. Kauniita pionia on siulla kukassa. Vaikii niitä on tunnistoo kukasta, muutamat miekin muistan. Sarah Bernhandn ja Festiva Makxima juohtuu mieleen muistelematta. Kauniita ne ovat! Illalla keräsin ison kimpun pöyvälle jos satamann kovasti käyp, on ne männyttä kalluu. Onneks vielä on ihan nuppusiakin ja ne ilahuttaa myöhemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sade on nyt ryöpyttänyt pioneja ja koko puutarhaa voimalla. Minäkin leikkasin muutaman pionin maljakkoon, vaan jäipä niitä vielä nuppuisina penkkiinkin. Pionien kurimuksesta huolimatta iloitsen kovasti tästä sateesta. Niin oli kuivaa, että suretti kasveja katsella.

   Poista
 14. Sitä kaipaamaasi ja kaipaamaani vesisadetta saadaan tänään. Onneksi! Kyllä luonto sitä tarvitseekin. Minulle helteet kyllä riittivät! Pionit ovat varmaan kukista komeimpia. Ymmärrän hyvin teitä, jotka niitä rakastavat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen illalla tuli pari ensimmäistä sadekuuroa ja tänään vettä on satanut koko päivän. Hyvä niin. Kunnon kastelu olikin tarpeen.
   Pionit ovat komeita ja tykkään niistä kovasti. Siitä huolimatta pioni ei taida olla lempikukkani.

   Poista
 15. Minun pionini ovat tiukalla sykkyrällä vielä. Sinulla niin kauniina kukkivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun pionisi varmasti sitten välttyvät sateen ryöpytykseltä. Nuppuisina ne pärjäävät paremmin. Hiukan surullisen näköisiä minun pionini ovat nyt, mutta siitä huolimatta sade tuli tarpeeseen.

   Poista
 16. Pionipostaus odottaa koneella, mutta oli hauska lukea, että sinulla Coral Charmin kanssa samanlaiset havainnot värien muuttumisesta kukinnan edetessä. Meillä on vettä tullut koko yön ja aamun kaatamalla, joten pionien kannalta huonompi juttu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon suoraan Coral Charmeihin paahteisesti paistaneen auringon olevan syynä värimuutoksen. Kukkavarret ovat vielä niin korkeita, että kukka ikäänkuin on tarjolla suoralle paahteelle. Kaunis Coral Charm on vaaleampanakin.
   Meillä vettä on satanut voimalla tämän päivän. Pionit ovat kyllä aika surkean näköisiä. Muulle puutarhalle sade oli tarpeen.

   Poista
 17. Meillä on tämä pioniaika alkamassa, muutama kukkii jo, ja lisää poksahtelua on luvassa!

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!