torstai 1. lokakuuta 2020

Loistavia väreja ja vieraileva puutarhatiikeri


Syyskuun viimeisenä viikonloppuna aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja lämpimämmin, kuin monesti kesällä konsanaan. Meidän mittari näytti +23 astetta, eikä siinä ole pisaraakaan liioittelua. Oikeastaan pihalla oli jopa omituinen tunnelma ruskaväreihin sonnustautuneen vaahteran pudotellessa lehtiään samalla, kun puutarhuri kuori ylimääräisiä vaatteita sen kupeessa. Riisuttiin siis kumpikin, muttei sentään alastomaksi.


Puistoaitaan istutin pari kesää sitten kiipeilemään halvalla hankittuja villiviinejä. Yksi näyttäisi olevan säleikkövilliviini, muut kolme imukärhivilliviinejä. Näkösuojaa ne eivät koskaan tarjoa, koska itse aitakaan ei 150 senttisenä mitään piilota. Eipä ole tarkoituskaan sen enempää aidan kuin villiviinienkään taakse piiloutua. Aita rajaa tonttimme kunnan puistosta ja muodostaa puutarhalle seinän. Tykkään villiviinien syysväristä. Nyt niistä pääsevät nauttimaan puistossa kulkijatkin.


Villiviini on jo jonkin aikaa punastellut koko vartalonsa voimalla. Eniten terassin kupeessa, johon siirsin vuosi sitten autotallipäädystä onnettoman rääpäleen varautuneena siihen, ettei se jaksaisi juurtua. Eikä mitä, sehän tykkäsi uudesta paikasta ja lähti ripeään kasvuun tavoittelemaan korkeuksia.

Pistokkaasta kasvuun lähtenyt säleikkövilliviini tukimuurilla

 

Talon L-kulmauksessa kasvava säleikkövilliviini on sen sijaan edelleen täysin vihreä. Harvoin se ehtii edes väriä saada ennen lehtien varisemista. Tyhmään paikkaan istutettuna leikkaan sen syksyisin matalaksi. Jos antaisin sen kasvaa oman tahtonsa mukaan, emme pian näkisi olohuoneen ikkunasta ulos laisinkaan. Kunhan terassin puutasot joskus uusitaan, kaivan villiviinin kokonaan pois.

Kolme vuotta sitten laitoin osan leikkaamistani säleikkövilliviinin oksista maljakkoon. Niihin kasvoi juuret. Lykkäsin hädissäni syksyn viime metreillä pistokkaat puuvajarinnettä tukevan muurin reunalle, syreenien joukkoon. Siellä se nyt kasvaa innokkaasti syksyn väreissä loistaen.


Kummassakaan tuurenpihlajassani ei ole vilaustakaan mistään ruskaväristä. Ihan vihreinä ovat. Luotan siihen, että vielä jonain syksynä pääsen häikäistymään oman tuureni loisteessa. Toisessa oli kaksi isoa marjarypästä, joista ei tämän kuvan jälkeen enää ole vilaustakaan. Mustarastaita on hyppinyt pihassa ahkerasti, ehkä ne ovat popsineet pihlajamarjat omiin suihinsa.


Kotkansiipisaniaiset muuttuivat melkein yhdessä yössä kellertäviksi. Niitä katsellessa mielen valtasi haikeus, sillä kotkansiivet ovat minulle kevään airueita. Niiden hitaasti auki kiertyviä kärkiä jaksan päivä toisensa jälkeen joka kevät seurata. 

Kaksi kunnan istuttamista mongolianvaahteroista, takana meidän aita.

Kunta istutti tie- ja kunnallistekniikkarempan päätteeksi kolme mongolianvaahteraa aitamme lähelle. Yksi niistä on varsin huonossa hapessa. Ei se kuollut ole, mutta eipä paljon puutukaan. Sen sijaan kaksi muuta ovat virkistyneet ja vähän kasvaneetkin. Istutuksen yhteydessä mongolianvaahteroiden tyvelle laitettiin kuoriketta, jonka läpi rikkaruohot pyrkivät voimallisesti kasvamaan. Isompia rikkoja olen käynyt kiskomassa pois, jotta ne eivät turhaan tukahduttaisi pienikokoisia puita.

Villiviini laittaa parastaan, takavasemmalla koristeomena Musta Rudolf

 

Kunta käy kesäkuusta alkaen kerran kuussa leikkaamassa puiston nurmikon. Syyskuussa ei näköjään enää leikattu. Minä leikkaan aitamme puiston puolelta muutaman metrin verran nurmikkoa aina mongolianvaahteroille saakka. Joku saattaa ajatella, että omin kunnan maata. Siitä ei kuitenkaan ole kyse. Kunta ei tule leikkureineen siistimään aitamme vierustaa. Minä haluan pitää senkin alueen siistinä ja se sujuu samalla, kun leikkaan omankin nurmikon. Samalla estän monenkirjavien rikkaruohojen etsiytymisen meidän puolelle, kuin myös kotiloiden pesiytymisen leikkaamattomaan heinikkoon. 

Cotoneaster - Tuhkapensas

Tuhkapensaassa on yleensä hienot syysvärit. Iäisyys sitten meillä oli muutama tuhkapensas reunustamassa tonttia tien varressa. Tuija-aidan istuttamisen myötä tuhkapensaat lähtivät. Pari niistä siirsin tonttimme alapihan taaimmaiseen kulmaukseen. Kunnan metsikkö vei kaiken valon kyseisestä paikasta, mutta metsikön kaaduttua tuhkapensaskin on löytänyt uuden alun elämälleen. Se on rehevöitynyt ja nauttii silmin nähden syysauringosta. 


Lauantaina puutarhassamme vieraili Mamis-kissa. Elokuussa se oli muutaman päivän kadoksissa pelästyttyään tappelua mustan kollin kanssa. Mamiksen emäntä kierteli naapurustossa kyselemässä kissansa perään ja huuteli sitä pitkin metsiä. Lopulta Mamis oli palannut kotiin hiukan tappelusta haavoittuneena. 

Mamis on kovin arka, eikä anna ollenkaan koskettaa itseään. Pari kertaa se on tullut avoimesta ovesta sisällekin, mutta spurttaa vauhdilla ulos ihmisiä nähdessään. Minun puolestani Mamis saa hoitaa hiiri- ja myyrähommat pihassamme. Niin se todistetusti tekeekin. Maanantaiaamuna näin sen loikkaavan Pikkupuutarhasta käytävälle hiiri suussaan.


Tiedän Mamiksen liikkuvan pihapiirissämme säännöllisesti. Ihailen sen notkeutta, kun se limboaa aidan ali meidän pihalta puiston puolelle. Nytkin se kulki haistelemassa ja tutkimassa kasveja ja pysähtyi Syreenipolulle tuijottamaan hetkeksi kohti kameraani. Sitten se käänsi selkänsä ja tassutteli ilmeisesti kohti kotia.

Aronia

 
Tätä postausta kirjoittaessani kiukkutasoni on kellonviisarien vilkasta etenemistä katsellessa noussut nollasta sataan. Sovin viime viikolla erään talonmiespalvelun kanssa, että he tulevat leikkaamaan tuija-aitamme maanantaina ennen puolta päivää. Korkeaa tuija-aitaa on 17 metriä. Aidan toisella puolella olevan ojan vuoksi leikkaamista varten ei voi virittää tikkaita. Eikä oma pituus ja voimat riitä heiluttamaan oksasahaa korkeuksissa.

Ei ole näkynyt miestä, ei ole tullut puhelinsoittoa peruuntumisesta. Soitin ensimmäisen kerran puoli kolmelta, toisen  kerran neljältä. Kysyäkseni, mikä mättää. Puhelu menee vastaajaan, jonne jätin viestin. Mielenkiinnolla odotan selitystä. 

Järjestin päivän vartavasten vapaaksi, jotta olen kotona vastaamassa mahdollisiin kysymyksiin ja kuittaamassa tehdyn työn. Yleensä meidän talossa ja pihassa tehdään kaikki itse. Kun kerrankin ajattelin maksaa ammattilaiselle, ei vaivauduta edes paikalle. Murrr...


Ajatukset ovat sielun kasvimaa.
Jos tahdot tietää,
kuinka ajatusmaailma itää,
niin kysy sitä keväältä.
Kuinka kuihtuu,
kysy syksyltä.
Kevät katsoo aina eteenpäin,
syksy aina taaksepäin,
mutta syksyllä on se etu,
että se voi katsoa eteenpäin
uusiin keväisiin.

- Zacharias Topelius -

 

Tänään alkaa syksyn toinen kuukausi, lokakuu.
Olisikohan sopiva aika ryhtyä haravoimaan!

 

 

33 kommenttia:

  1. No heti kiinnostaa, että miten kävi tuijamiehen kanssa? Itselläni on juuri takana aivan toisenlainen kokemus nuoresta maansiirtomiehestä. Aivan hurmaava tapaus ja hoiti hommansa erityisen hyvin💚 Harmi vain että toimii niin kaukana meiltä jotta saattaisi tulla tilaisuutta ostaa hänen palvelujaan toistamiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole kuulunut tuijamiehestä mitään. Laitoin sähköpostia, jossa pyysin selitystä, kun ei vastaa puhelimeen. Ehkä jotain vakavaa on tapahtunut, toivottavasti ei.
      Hyviä ammattimiehiä ja -naisia kyllä löytyy. Tämä oli ensimmäinen huono kokemus.

      Poista
    2. Tosiaan jos onkin tapahtunut jokin vakava asia perhepiirissä?! Se kyllä selittäisi moisen yhtäkkisen häviämisen.

      Poista
  2. Punavärityksen saavat pensaat ja köynnökset ovat todellinen väriläikkä puutarhassa näin syksyisin kuten kuvistasi huomaa. Niitä ei koskaan ole liikaa. Kiinnostvaa meikäläiselle metsässä eläjälle on tuo rinnakkaiselo kunnan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elo kunnan kanssa sujuu ihan hyvin. Itse asiassa kunta on ulkoistanut nurmikonliekkuun. Kovin tarkkoja rajoja leikkaajille ei näköjään ole annettu, mutta päällisin puolin hoitavat homman ihan hyvin. Ehkä on parempikin, että minä saan itse hoitaa pienen palan kunnan osuutta aidan takana. Tuleepa nurmikko leikattua useammin.

      Poista
  3. Kauniita syksyisiä kuvia. Hyvää lokakuun alkua!

    VastaaPoista
  4. Tuo aita on oikein loistava (nyt sananmukaisesti) paikka villiviinille! Laitoin kerran villiviinin kasvamaan huvimajan eteläpuolelle ja se oli siitä pakko ottaa pois, sillä kasvu täytti koko ”mökin”, niin ettei puutarhaan nähnyt lainkaan. Viilliviinin syysväri on niin hieno, että jossain sitä olisi kiva kasvattaa, mutta paikan valinta on hyvä miettiä pitkäkestoisesti.
    Hienoja sävyjä löytyy puutarhastasi paljon, minunkaan Tuuret eivät vielä ole aloittaneet syysväritystä paria punaista lehteä lukuunottamatta.
    Meilläkin käy puutarhavierailijana yksi kissa, kun omamme menehtyi. Tärkeitä apulaisia, mutta pitää vielä harkita oman kissan hankintaa - superihanan Millin jälkeen on seuraajalla kyllä isot saappaat täytettävänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saapa nähdä, milloin Tuuret vaihtavat väriä. Villiviinin kasvuvauhti- ja voima on melkoista. Ikkunoiden läheisyyteen sitä ei kyllä kannata missään istuttaa. Isokokoinen puutarhaportti, jonka tyveen on istutettu villiviiniä, voisi olla aika hieno.
      En edes harkitse uuden kissan hankkimista. Juuson kuolemasta on runsas kaksi vuotta ja silti välillä iskee hurja ikävä. Kovin helposti mikään uusi kissa ei Juusonkaan saappaita täyttäisi.

      Poista
  5. Onpa uskomatonta toimintaa yrittäjältä! Ei kyllä varmaan saa teistä enää asiakasta eikä suosittelijaakaan muille asiakkaille. Ja ilman hyötyajattelua, silkkana epäkohteliaisuutena ja sovitun rikkomisena törkeää käytöstä.
    Mamis on aivan ihana, kaunis kissa! Toivottavasti ei joudu enää tappeluihin.
    Ihania värejä siellä, villiviinit mahtavan komeita punaväreissään! Ehkä tuuresi ovat vasta tulossa kukkaan. Täällä meillä ainain paras väriaika on aina vasta lokakuussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaveri kävi ennakkoon tsekkaamassa tehtävän ja siinä sovittiin aika, työ- ja maksutapa ym. En vain ymmärrä, miksi ei edes soittanut peruutuksesta. Laitoin sähköpostia, jossa kysyin syytä. Ei ole vastannut. Toivottavasti mitään vakavaa ei ole tapauksen taustalla. En tosiaankaan enää tätä yritystä ota meille, enkä suosittele muillekaan. Tuija-aidan leikkaus jääköön ensi kevääseen. Enköhän löydä jonkun muun siihen mennessä. Puutarhan kannalta voi olla parempikin, että leikkaus ja siistiminen tehdään ennen kasvukauden alkua.
      Eikö olekin Mamis söpö. Sen värikin on niin hieno. Seikkailunsa jälkeen Mamis on selvästi pulskistunut ja sen turkki kiiltää.
      Tuure ehtii vielä hyvin värittyä. Saapahan huomiota enemmän osakseen, kun loistaa muiden jo lopetettua.

      Poista
  6. Hieno naapurin kissa teillä! Meilläkin käy niitä peräti kaksi, tontin molemmin puolin. Niiden menoa on hauska seurata, kun en voi pojan allergian vuoksi enää kissoja pitää.
    Villiviinit ovat upeita katseenvangitsijoita syksyisin, mutten ole löytänyt sille sopivaa paikkaa. Onneksi pääsen sen punaista väriloistoa ihailemaan sentään anoppini luona. Ja valokuvissa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapurien kissat ovat mukavan helppoja adoptiolemmikkejä. Eivät ainakaan aiheuta allergisia reaktioita.
      Mukavaa, että voit ihailla anoppisi villiviiniä. Siitä tuli mieleeni, että Helsingissä on joidenkin kivitalojen seinillä upeita villiviinejä, joita voisi käydä katselemassa.

      Poista
  7. Onpa Mamis komea kissa, hieno väritys sen turkissa. Harmillista palvelemattomuutta yrittäjältä, toivottavasti ei ole sattunut mitään ja jos ei ole niin oikeastaan jopa törkeää.
    Villiviiniä haluaisin meidänkin pihaan, ihan sen upean syysvärin takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mamis on tosi söpö kissa, jonka turkki on minustakin hienon värinen.
      Eipä yrittäjä ole vastannut sähköpostitiedusteluunikaan, eikä puhelinsoittoihin. Toivon, ettei mitään vakavaa ole sattunut. Muuten kyllä tuollainen käytös ei sovi mihinkään yritystoimintaan.

      Poista
  8. Älyttömän hyvälle näyttää villiviinit aidan päällä. Mielessä on kytenyt sama ajatus, olis makee tuossa tienvarressa....
    Tekipä ärsyttävät oharit sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti villiviini olisi hieno tien varressa. Syysväreistä pääsisivät iloitsemaan ohikulkijatkin.
      Todella ärsyttävät oharit. Vieläkin ottaa pattiin.

      Poista
  9. Onneksi sinä onnistut kasvattamaan villiviinejä! Minulla on viides otos menossa eikä lupaavalta näytä. Vyöhyke kyllä on oikea, mutta ilmeisesti emäntä on väärä =(. Noin komean syysvärityksen ottaisin mielelläni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän kummajainen villiviinejäsi vaivaa. Nuo parin euron villiviinit lähtivät heti kasvuun, vaikka aidan vuoksi niille oli todella vaikea saada riittävän syvää kuoppaa. Tämäkin emäntä on kyllä erittäin taitava kasvattamaan kasveja kiinalaisille eli epäonnistumaan.

      Poista
  10. Mahtavat villiviinit! Oikee sikamakiat!!! Mullei oo koskaa terassin villiviin punastunu kunnolla. Ny pikkuusen punertaa. Täytyy olla erittäin pätevä syy....olisko korona?
    Mamis-kuva on ihan täyrelline. Poseerauspaikka ihan napakymppi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tämä syksy on varsin otollinen villiviinien syysvärille. Mutta eipä ole kyllä meilläkään se talon seinustalla kasvava säleikkövilliviini ikinä punastunut. Varmaan se vika on paikassa, sillä samaisen villiviinin lapsukaiset punastelevat toisaalla oikein hyvin.
      Syreenipolku on Mamiksen lempipaikkoja. Siitä se usein tähyilee minun touhujani.

      Poista
  11. Kauniissa värissä esittäytyvät villiviinit. Minulla villiviini kasvaa varaston seinustalla mukulakivireunuksen päällä. Nyt sen kukoistus alkaa olla jo ohi.
    Onpa todella ihmeellistä käytöstä yrittäjältä. Toivottavasti on todella hyvä syy moiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla villiviinien kannalta erityisen hyvä syksy. On niissä muinakin syksyinä väriä ollut, mutta ei sentään noin punaisina ole loistaneet.
      Harmi, ettei yrittäjä vastaa yhteydenottoihini. Olisi kiva tietää, mikä meni pieleen. Toivottavasti mitään vakavaa ei ole sattunut.

      Poista
  12. Kaunis syysruska-pensaissa/pihassasi.🍂🍁

    Hyvä tiikeri hoitaa hiiret ja myyrät! 😼🧡
    Erittäin kaunis ajatus ...syksystä.
    Kiitos Between! 🤎💛💚
    Hyvää alkanutta sitä toista syksykuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mamis on oikein taitava hiirestäjä. Mukavaa, että se hoitaa meidän puutarhan hiirihommat, kun oma kissa on jo pilven reunalla.
      Kaunista ja värikästä syksyä sinulle Liisa!

      Poista
  13. Mamis on komea kisukka katsella :)
    Sovittujen asioiden selittämätön peruuntuminen ärsyttää, etenkin jos on itse panostanut asiaan jotenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mamis on söpö kissa. Tällaisen kissahörhön mielestä melkein jokainen kissa on söpö. Varsinkin, kun ei enää ole omaa kissaa.
      Kieltämättä moiset oharit harmittavat. Koko päivä meni hukkaan ja työ jäi tekemättä.

      Poista
  14. Ikävä kokemus on teillä, varmasti harmittaa! Villiviinit onkin värikkäitä näin syksyllä. Meilläkin on muutamassa paikassa kasvamassa. Hiukan alakaa olla latvuksessa värrii meijän Tuuressa. Aronia puotti yhteen yöhön leiskuvat lehtensä. Muut vielä vuottaa ennenkuin punastuut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on pitkä rivi aronioita. Osa punastuu heti alkuunsa ja osa on pitkään vihreänä. Ehkä nuo meidän Tuuret ovat hitaita poikamiehiä, jotka punastuvat vasta myöhemmin.
      Moinen ilmoittamattomuus harmittaa. Päivä meni hukkaan ja työ jäi tekemättä. Toivottavasti ei mitään vakavaa yrittäjälle ole tapahtunut.

      Poista
  15. Kaikki eivät tykkää villiviinistä, mutta tuo punainen hehku on kyllä mulle aina syksyllä mieleen. Tänään juuri mietin, pitäisikö kerätä punaisia lehtiä kirjan väliin kuivumaan nyt kun ovat kauneimmillaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tosiaan kannattaisi kerätä värikkäitä lehtiä. Ja askarrella vaahteranlehdistä ruusukkeita. Siinäpä mukava homma vaikka huomiselle lauantaille...

      Poista
  16. No onpa harmillista, että aidan leikkaaja noin vain hävisi menojaan. Toivottavasti ei ole tosiaan sattunut mitään vakavaa.
    Sinullahan on puutarha täynnä upeasti punastelevia kasveja. Minä odotin mongolianvaahteraltani komeaa punaista syysasua, mutta mokoma kepakko päätti haistatella minulle ja on pudottanut jo puolet lehdistään vihreinä. Jäljelle jääneet ovat alkaneet hiljalleen muuttua hailakan oransseiksi, mutta pahoin pelkään niidenkin tippuvan ennen kunnon punertumista. Jos alelaareista tulee vastaan todella edullisesti joku ihanasti kukkiva ja mieluusti kauniin syysvärin saava pikkupuu, niin mongolianvaahtera saa lähtöpassit.
    Mamis on kaunis kissa. Hyvä, että hän hoitaa myös myyrästyksen kunnon puutarhakissan lailla. Meidän pitkäkarvaista puutarhapantteria ei ole nyt näkynyt pitkään aikaan. On varmaan siirtynyt myyräisämmille apajille, jos täällä onkin jo saalistettavat loppuneet.
    Värikästä lokakuuta ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmillista ja toisaalta myös outoa, ettei kaveri ole vastannut yhteydenottoihini. Toivottavasti ei ole tapahtunut mitään vakavaa. Muussa tapauksessa saisi opetella asiakaspalvelua ja fiksua käytöstä.
      Voi sinun mongoliankepakkoasi. Nuo kunnan istuttamat mongolianvaahterat ovat tosi aurinkoisessa paikassa. Viime vuonna ne pudottivat lehdet ennen syysväritystä, mutta nyt näyttävät aika hienoilta pienestä koostaan huolimatta. Olisiko sinulla jokin toinen paikka mongolianvaahteralle, jotta se saisi vielä tilaisuuden näyttää loistonsa.
      Toivottavasti myyrät ovat kaikonneet teidän tontilta, eikä puutarhapantterille siksi ole työtä.
      Tänään tuli raadettua puutarhassa sen verran intensiivisesti, että värien ihastelu unohtui tyystin. Aurinkoa sinulle huomiseen sunnuntaihin!

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!