keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Paras ruusuni ikinä -haaste

Rosa Therese Bugnet 24.9.
 

Kukka ja kaali -blogin Pauliina kirjoitti mukavalla tavallaan mieluisista ruusuista. Samalla hän laittoi liikkeelle haasteen, jonka aiheena on Paras ruusu ikinä. Ideana on kirjoittaa omista luottoruusuista vaikka ylistämällä suosikkiruusua tai kirjoittamalla silkkaa faktaa ruusuista.

Puutarhani vanhin ruusu on anopin lapsuudenkodista tuotu juhannusruusu. Alkuaikoina istutin jonkun verran ryhmäruusuja, kuten monille tuttuja Europeanaa, Nina Weibullia,
Schneewittcheniä. Ne olivat kauniita, mutta eivät vieneet sydäntäni, kuten tekivät myöhemmin istuttamani lukuisat erilaiset pensasruusut.

Rosa Therese Bugnet aamusumussa 15.8.

Ruusukuume alkoi nousta blogiharrastuksen myötä. Kiihkeimmillään into istuttaa pensasruusuja oli vuosina 2012-2016. Sittemmin pahin kuume on laskenut ja olen keskittynyt enemmän tutustumaan ja hoitamaan olemassa olevia ruusuja. Kuluneena kesänä myös siirsin muutaman ison ruusupensaan siksi, että olin alun perin istuttanut ne liian ahtaaseen tilaan.

Rosa rugosa Therese Bugnet 2.8.20
 

Jonkinlaisen valinnan suosikkiruusuista olen tehnyt jo siinä vaiheessa, kun niitä olen pihaani istuttanut. Mieluisia ovat kotimaiset pensasruusut ja niistä erityisesti uudemmat jalosteet. Tätä haastetta työstäessäni ykköseksi valikoitui kuitenkin alunperin kanadalainen, yleisesti puistoissakin suosittu Teresanruusu eli Rosa rugosa Therese Bugnet.  

Teresanruusu on v. 1950 kanadalaisen kirjailijan ja ruusuharrastajan Georges Bugnetin jalostama ruusu, jonka hän omisti ranskalaisessa luostarissa nunnana asuvalle sisarelleen.

Rosa rugosa Therese Bugnet 18.7.20 (ruusu ei ole luonnossa näin lila)
 
Teresanruusu menestyy hyvinkin pohjoisessa (vyöhykkeet I-VII). Teresanruusu on vaatimaton  kasvupaikan suhteen ja sietää varjoakin. Se kukkii kesäkuun lopusta pitkälle syksyyn. Kerrotut kukat ovat suuria, eikä kiulukoita juuri tule. Pensas kasvaa noin 1,5-2 metriseksi ja leveyttäkin sille tulee helposti 150 cm. Piikkejä on vähän, eikä juurivesoistakaan ole pahemmin haittaa.

Rosa rugosa Therese Bugnet 9.8.20

Olen mieltynyt Teresanruusuun, koska se on todella helppo ja kaunis ruusu. Se kukkii ahkerasti ja vielä paremmin, jos muistaa leikata kuihtuneet kukat säännöllisesti pois. Tämän ruusun kuvaaminen on välillä hieman hankalaa, koska kukat keikkuvat korkean pensaan latvuksissa. Tykkään erityisesti siitä, että Teresanruusu näkyy hyvin työhuoneen ikkunasta katsellessa ja pihallakin keskeisen sijainnin vuoksi sen ohi tulee kuljettua useita kertoja päivässä.

Rosa rugosa Ritausma 29.6.

Kakkosen valinta ei ollut yhtään sen helpompaa kuin ykkösenkään. Hyvinä ehdokkaina olivat mm. Sävel ja Tove Jansson. Tove Janssonin kanssa kauneudessa on monien ruusujen vaikea kilpailla, mutta Toven kukinnan ajoittuminen lyhyelle alkukesän jaksolle pudotti sen kakkospaikalta. Sävel taasen kukkii aloitettuaan lähes taukoamatta loppusyksyn pakkasiin saakka, mutta Ritausman kukka on Säveltäkin näyttävämpi. Ritausman kukka on niin ruusumainen kuin ruusu vain voi olla. Herkkä, rimssuhelmainen prinsessa.

Rosa rugosa Ritausma 12.7.20
 

Ritausma on terve ja helppohoitoinen latvialainen tarhakurtturuusu, joka kasvaa leveäksi ja noin 150 cm korkeaksi. Pensas kukkii hennon vaaleanpunaisin kukin heinäkuulta syyskuulle. Ritausma on hyvin piikkinen, eikä se muodosta kiulukoita. Se viihtyy aurinkoisessa paikassa ja kestää kuivuuttakin melko hyvin. Ritausmaa leikataan tarvittaessa keväällä, jolloin poistetaan kuivuneet ja paleltuneet oksat kokonaan. Muutaman vuoden välein voi poistaa vanhimpia ja heikoimpia oksia. Pensas kestää myös täydellisen alasleikkuun.

Rosa rugosa Ritausma 19.7.20

Jos jotain negatiivista Ritausmasta on sanottava, niin sen kukat kärsivät monien muiden ruusujen tapaan sateista. Kulunut kesä ei ollut kaikkein sateisimpia, mutta muutaman kerran jouduin leikkaamaan Ritausmasta kokonaisia nuppuryppäitä pois niiden pilaantumisen vuoksi. Onneksi pensas kukki valtavan runsaana ja kuihtuneiden kukkien sekä huonokuntoisten nuppujen pois leikkaaminen vain kiihdytti uusien nuppujen syntymistä. Seitsemäntenä kesänään Ritausma osoitti ansainneensa paikkansa puutarhassani.

Rosa Majalis - Metsäruusu 16.6.

Yhtään inhokkiruusua en keksi. Jos jonkun istuttamista haluaisin nyt miettiä uudemman kerran, se olisi metsäruusu - rosa Majalis. Tämä pensas on nopea- ja isokasvuinen. Sen parhaita puolia on runsas, toukokuinen kukinta ja hyvä tuoksu. Kukinta houkuttelee paljon kaikenlaisia pörriäisiä. 

Metsäruusu on turhan innokas kasvattamaan juurivesoja - ja pitkälle. Vaikka olen istuttanut  metsäruusun keskelle nurmikkoa ja pääsen ajamaan sen ympäri nurmikonleikkurilla, se ulottaa välillä juurivesansa kauempana oleville istutusalueille.

Rosa Majalis 16.6.20 - Metsäruusu
 
Jos siis nyt istuttaisin metsäruusun, huolehtisin tarkasti sen juurialueen eristämisestä. Mielestäni metsäruusu sopii paikkaan, jossa sillä on tilaa rehottaa ja jossa sen juurivesoista ei ole haittaa. Tällä kokemuksella en metsäruusua omaan pihaan istuttaisi, vaikka sen  kanssa toimeen tulenkin.

Rosa rugosa Ritausma 17.10.20
 

Haastan seuraavat blogit:

Anun puutarha
Päivänpesän elämää
Tuplasti terapiaa

Haasteen säännöt:

Kirjoita juttu luottoruusustasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista.

Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi.

Ilmoita jutusta Kukka & Kaali -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa.

Haasta mukaan 3–5 blogiystääväsi.

Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.

Rosa rugosa Therese Bugnet 15.8.20


Kiitos Pauliinalle kivasta haasteesta. Toivottavasti tämä haaste tuottaa lukuisia mielenkiintoisia ruusupostauksia, joista löytyisi myös uusia ideoita. 

 

21 kommenttia:

 1. Kiva haaste joka antaa monelle kuten minulle hyviä vinkkejä erilaisista hyvistä luottoruusuista. Kaunis on kieltämättä Therese Bugnet ruususi.
  Minulla on kotona jäljellä yksi alkuperäinen Nina Weibul ruusu minkä istutimme kaksikymmentä vuotta sitten. Kovin on kestävä tämä yksi ruusu. Alunperin niitä oli useampia mutta nyt enää tämä yksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin tällaisen haasteen avulla saa lisää vinkkejä ja tietoa erilaisista ruusuista. Kaikki ei kaikista tykkää, mutta ruusut ovat kyllä aika suosittuja noin yleisestikin.
   Nina Weibul oli yksi mieluisimpia ryhmäruusuistani. Kestävähän se on ja sinulle mitä ilmeisimmin erityisen kestävä yksilö. 20 vuotta on jo kunnioitettava ikä yhdelle ruusulle, että siihen on varmaan jo syntynyt lämmin suhde.

   Poista
 2. Mukava lähestymistapa luotettavuuden kannalta. Teresanruusu ei tosiaan tee juurikaan juurivesoja, huomasin harmikseni, kun löysin sen yhdeltä villiintyneeltä pihalta. Jotain sain sen kupeesta kuitenkin kaivettua ja se vesa on juuri ja juuri hengissä. Itse asiassa en silloin tiennyt sen edes olevan luultavasti teresanruusu, tunnistusapu tuli myöhemmin. Se on todella tavattoman kaunis.
  Ritausma olisi ihana, mutta kun nuo kurtturuusulehdet ovat niin rumat. Muutama kurtun sukulainen (pari neilikkaruusua, Syke ja Snow Pavement) minulla kyllä on, lehdistä huolimatta. Niillä on liian ihanat kukat, jotta voisin elää ilman. Ruusuja on tosiaan niin monia, että jokaiselle löytyy jokin sopiva ja mieleinen - ja varmaan joku ei-niin-mieleinen myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on kerrassaan mainio ja hyvin perusteltu syy olla tykkäämättä kurtturuusuista - tai siis niiden lehdistä. Arvostan tapaasi kertoa kasveihin liittyvät mielipiteesi suoraan. Joku toinen saattaa niellä eriävät ajatuksensa, mikä on sinänsä tarpeetonta. Makuasioitahan nämä ovat samalla tavoin, kuin vaikkapa ruoassa, pukeutumisessa tai lempikirjoissa. Ruusuja on erilaisia sellaiset määrät, että jokaiselle löytyy suosikkinsa ja inhokkinsa.
   Oli ihan pakko valita joku lähestymistapa ja sekin tuntui useampia ruusujani kohtaan väärältä. Tykkään melkein kaikista, kustakin vuorollaan ja välillä kaikista yhtä aikaa.

   Poista
 3. Ihana toteutus, jälleen kerran.
  Omat kokemukseni Teresanruususta ovat samat, se on kaunis ja hillitty, toivottavasti myös pitkäikäinen.
  Tämän blogihaasteen myötä olen täysin valmis ostamaan Ritausman itsellekin, niin monta ylistävää kommenttia tuo ruusu on nyt saanut. Keväällä voi olla kuhinaa ruusupurnukoiden liepeillä kun taimistot ja puutarhamyymälät avautuvat ja ruusuhaasteen inspiroimat puutarhurit säntäävät ostoksille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti puutarhamyymälät lukevat ihmisten innostavia blogeja ja tekevät tilauksia sen mukaan, että jokaiselle riittää mieliruusu keväällä ostettavaksi.
   Täällä etelässä ruusupensaille on sen verran hyvät olosuhteet, että harvemmin tulee edes murehdittua niiden kestävyyttä. Tappotalvi 2016 oli harvinainen poikkeus ja silloin mm. kirjoapteekkarinruusuni menehtyi. Hankin uuden.

   Poista
 4. Oli tosi kiva lukea sinun ruusupostauksesi. Teresanruusu vaikutti ensimmäisen kesän perusteella juuri kuvauksesi kaltaiselta ja onneksi niitä on nyt kaksi kasvamassa minullakin.
  Kuvasi metsäruususta ovat kauniita, mutta tuollainen raju leviämisinto on ymmärrettävästi ikävä puoli. Itse taistelen vieläkin valamonruusun kanssa samasta asiasta, vaikka luulin 2018 saaneeni kaikki valamonruusun juuret pois, mutta jälleen versoja nousee saunan terassin ympäriltä paikoista, jossa ruusua ei pitäisi olla. Haastava tapaus, vaikka kaunis on kukka valamonruusussakin.
  On niin innostavaa seurata näiden uusien ruusujen kasvua ja tulevien kesien kukintaa :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsäruusu on kaunis kukkiessaan, pidän myös sen syksyisistä kiulukoista. Juurivesat nostavat välillä kiukkua oikein kunnolla, vaikka toistaiseksi niiden kanssa olenkin tullut toimeen. Valamonruusu on toinen samanlainen. Minäkin kaivoin sen toissa kesänä pois niiden juurivesojen vuoksi. Valamonruusu alkoi kasvaa liian innokkaasti naapurin puolella, eikä se ollut ollenkaan hyvä ajatus. Muutaman juurivesan olen ruusun poistamisen jälkeen löytänyt, vaikka pyrin olemaan huolellinen juurien poistamisessa. Toivottavasti väsytystaistelu auttaa - myös sinulla.

   Poista
 5. Kiva, kun näitä ruusuhaastevastauksia nyt tulee, koska oma pensasruusutuntemukseni on kovin kapea. Kurtturuusuaidanne joutuu poistumaan vieraslajinsa vuoksi, mutta uudet ruusuthan siihen paikkaan on hankittava, sillä minun on vaikea ajatella tuota paikkaa puutarhassani muiden kasvien täyttämäksi. Ritausma täällä jo odotteleekin, mutta Teresanruusu voisi myös olla varteenotettava vaihtoehto. Ihania ruusunkukkakuvia, kiitos niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on mahtava tilaisuus hankkia kurtturuusujen tilalle useita erilaisia ruusuja. Hienoja ehdokkaita löytyy varmasti tämän haasteenkin myötä.
   Minäkin pidin aluksi ruusupensaita vaikeina kasvatettavina, mutta hyvin niiden kanssa on mennyt. Tietoa karttuu lisää kaiken aikaa. Luota sinäkin itseesi.

   Poista
 6. Mullon Theresa runkoversiona. Enoo ihan tytyyvääne siihe. Ensimmääsenä talavena latva paleltuu, mutta se kyllä uuristi ittensä. Hmm. siirrin sen ny syksyllä, jos sais paremmin aurinkua. On kyllä kukkinu, mutta enemmänki sais.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennytkään, että Teresanruusua saa myös runkoversiona. Oman teresani on osoittautunut helpoksi ja kiitolliseksi ruusuksi, kuten siitä sanotaan myyntipuheissakin. Toivottavasti saat runkoteresasi viihtymään uudessa paikassa ja kukkimaan runsaana.

   Poista
 7. Ihanat ruusukuvat. Theresanruusu on minustakin kaunis ja ei ihme, että se valitsit sen ykköseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Parasta ruusua oli ihan liian vaikea valita, joten nyt tuli tällainen järjestys. Onneksi valinta ei tarkoita sitä, että kaikista muista pitäisi luopua.

   Poista
 8. Vau, kiitokset kivasta haasteesta! Kyllä tuo Teresanruusu kuuluu minunkin parhaimmistoon. Kiva kun kerroit nimen alkuperästä. Aika ihana kun se on sisarelle nimetty.
  Olen samaa mieltä Ritausmasta. Kyllä kovasti on sateisina jaksoina ikävän näköinen. Ja todellakin teki mieli siistiä kukintoja pois. Ikävää sinänsä että siihen hommaan ei ollut oikein aikaa, kun muutakin puuhaa oli niin paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasin. Oli niin mielenkiintoinen haaste :D

   Poista
  2. Ritausma on vähän sellainen resupekkaruusu sateisina kesinä. Tavallisesti en muista leikata kuituneitakaan nuppuja pois, mutta viime kesänä sakset muistuvat kierroksille mukaan.
   Täytyypä käydä lukemassa postauksesi.

   Poista
 9. ♥ ♥ Ihanaa, kun osallistuit haasteeseen. ♥ Kiitos! Linkitin juttusi Paras ruusuni ikinä -jutun loppuun. Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kivasta haasteesta, joka on lähtenyt hienosti kiertämään.
   Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

   Poista
 10. Teresan ruusu on myös minun yksi minun ehdottomista suosikeistani.

  VastaaPoista
 11. Kiitos haasteesta, mukana ollaan!
  Ritausma on kyllä ihana, kuten lähes kaikki ruusut:)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!