torstai 17. joulukuuta 2020

Joulun TOP 3

Leikkimökki tammikuussa 2016
 

Kristiina Kortelahden - elämää Ahvenanmaalla -blogissa oli mukava Joulun TOP3 -idea, jossa voi kertoa omista jouluun liittyvistä traditioista. Tämä on sopivaa ajanvietettä joulua odotellessa ja kohti uutta puutarhakautta kulkiessa.

Lähitallin heppa tammikuussa 2016
 
Joulu on ajankohta, johon liittyy valtavasti erilaisia perinteitä. Jouluun kaikki suhtautuvat enemmän tai vähemmän tunteella. Jokaisella on runsaasti jouluun liittyviä muistoja. Useimmilla iloisia, mutta monilla myös surullisia ja kipeitä. 

Suomalaisessa kulttuurissa joulu on aina ollut vuoden merkittävin juhla. Jouluun on panostettu pitkin vuotta ja ajankohdan lähestyessä järjestelyjen tahti on vain kiihtynyt. Joulun viettäminen on aina ollut hyvin perhekeskeistä. Joulun on sanottu olevan erityisesti lasten juhla. Maailman muuttuessa jouluunkin on tullut keveyttä ja vapautta. Enää kaikkien ei ole pakko noudattaa tiettyjä rituaaleja, vaan jokainen voi vapaasti rakentaa joulustaan juuri itselleen mieluisan. 

 
Meidän perheen joulut ovat noudattaneet suomalaisia perinteitä. Tutut jouluruoat ja -koristeet, työpaikan pikkujoulut, juhlat lasten päiväkodeissa ja kouluissa. Aattona kokoontuminen yhteiseen pöytään vaihtelevilla kokoonpanoilla ja illansuussa joulupukin kolistelu ovella lahjasäkkeineen. Joulunpyhinä kahvittelukäynnit lähisukulaisten luona.

 
Lasten aikuistuessa ja muuttaessa omiin koteihinsa, on omakin joulu muuttunut. Moni perinne on karissut pois ja toisaalta taas uusia tapoja on tullut tilalle. Lahjavyörystä on aikuisten kesken yhteisellä päätöksellä luovuttu. Pikkulapsia ei juuri nyt lähipiirissä ole.

Kaksi edellistä joulua olemme Ukkokullan kanssa viettäneet ulkomailla. Meille se on sopinut oikein hyvin. Suunnitelmissa oli matkustaa tänäkin jouluna jonnekin mielenkiintoiseen paikkaan, mutta koronan ja lähipiirin vanhusten huonon kunnon vuoksi vietämme joulun kotona.

 
Siitä huolimatta, että jouluun liittyvät perinteet ovat kaikille tuttuakin tutumpia, löytyy niistä omia variaatioita ja mieltymyksiä. Osa vastauksistani tuli helposti, osaa jouduin miettimään pidempään.

JOULURUOAT:

1.
Kalaruoat eli graavilohi, kylmäsavulohi ja savukala sekä sinappisilli.
2.
Savukalkkuna on jo vuosien ajan korvannut kinkun. Kalkkunaa kyyditetään itse tehdyllä sinapilla. Myös itse valmistettu riimihärkä kuuluu joulupöytään.
3.
Joulupöydän jälkiruoka on Viktorian kiisseli, jota voisi kuvata hienommaksi jalostetuksi riisipuuroksi. Viktorian kiisselin syömme mansikkasoseen kera.

JOULUJUOMAT:

1.
Täyteläinen gruusialainen punaviini, jota on sopivasti yksi pojan Gruusian matkalta tuoma tuliaispullo tallessa.
Kyseistä viiniä Alko ei myy, eikä nyt pääse Tallinnastakaan hakemaan.
2.
Tumma olut
3.
Glögi ja jälkiruokakahvi

JOULULAULUT:

Lasten ollessa pieniä joululauluja laulettiin leipoessa, pukiessa ja milloin missäkin. Joululaulut kuuluivat joulun odotukseen ja niitä myös kuunneltiin paljon. Lapset lauloivat pienenä isovanhemmille ja joulupukillekin.
Nykyisin musiikki soi joka paikassa kyllästymiseen saakka, joten omassa kodissa arvostan enemmän hiljaisuutta. Keittiössä kokatessa ja leipoessa kuuntelen radiota. Ja autossa, saatan jopa laulaa mukana - jollei ole kuunteliljoita.

1.
Walking in the Air (Lumiukko-elokuvan tunnussävel)
2.
Pieni rumpalipoika (The Little Drummer Boy)
3.
Joulumaa

JOULULEFFAT

Vähemmän tulee joulunakaan television ääressä aikaa vietettyä. Lumiukko esitetään usein juuri silloin, kun keittiössä on ruokien viimeistely ja pöydän kattaminen meneillään. Lumiukon voi nykyisin katsella myös Areenasta tai nauhalta, joten nyt sen kauniin tunnussävelen pariin on mahdollista asettautua itselleen sopivaan aikaan.

1.
Lumiukko
2.
Fanny ja Alexander
Fanny ja Alexander ei välttämättä ole mikään jouluelokuva, mutta leffan joulukohtaus on tunnelmallinen ja ruotsalainen kulttuuri lähellä meidän omaamme.

JOULUNAJAN HERKKU:

1.
Juustotarjotin kuuluu joulupöytäämme.
2.
Charlotte Russe luumun makuisella rahkatäytteellä
3.
Suklaarasiat

JOULUMAKEINEN:

1.
Fazerin Julia
2.
Mon Cheri (kirsikkalikööritäytteinen suklaakonvehti)
3.
Pieni marsipaanipossu, jonka poika yleensä käy ostamassa Stockmannilta.
Sain ensimmäisen jouluisen marsipaanipossun pikkutyttönä isältä.
Aikuisena kerroin muiston pojalle, joka on tehnyt marsipaanipossun antamisesta oman jouluperinteensä.

JOULUN PARAS HETKI:

1.
Perheen kokoontuminen yhteisen joulupöydän ääreen; jutellaan ja nautitaan hitaasti ja pitkän kaavan mukaan.
2.
Aattoilta, kun vatsat täynnä herkkuja asettaudutaan vain olemaan.
3.
Joulukaan ei ole ikuinen ja siksi olennaisesti jouluun liittyvä asia on koristeiden pakkaaminen seuraavaa joulua varten. Vuosi on melkein paketissa ja innolla voi lähteä taas kohti uusia koitoksia.

JOULUTEKEMISET:

1.
Joulukauden aloittaminen ensimmäisillä valoilla ja kynttilöittä
2.
Etukäteen valmistettavat ruoat ja leipomiset
3.
Joulunalusajan hulinan ja aaton ruokapöydän jälkeen asettautuminen hyvän kirjan ja suklarasian pariin.

JOULUN AJAN LEIVONNAINEN:

 1.
Taatelikakun olen jouluksi leiponut iät ja ajat. Yleensä leivon useamman taatelikakun, jotta voin antaa niitä myös läheisille.
2.
Piparkakut leivon äidiltä saadun Pohjanmaan piparit -ohjeella (äiti on kyllä satakuntalainen). Lapsesta saakka joulupipareissa tärkeintä lienee taikina, josta on ihan pakko lusikalla kuopaista muutama maistiainen.
3.
Joulutorttuja tulee vuosittain leivottua ja niiden suhteen kokeilen myös kulloinkin julkisuuteen nousevia ideoita (vihreä kuula-täyte, torttutuutit yms.)

JOULUPUKEUTUMINEN:

1.
Aattona mekko päälle ja tukka nätisti

2.
Mukava oloasu, kuten muulloinkin

3.
Säähän sopivat ulkoiluvaatteet "kinkunsulatus"-kävelylle.

JOULUMIELEN TUOJA:

1.
Joulukorttien askartelu ja lähettäminen, joulukukat, kodin koristeleminen

2.
Jouluun valmistautuminen ruokia ja leivonnaisia suunnittelemalla ja tekemällä.

3.
Lämminhenkiset jouluntoivotukset läheisten ja ystävien kesken.


JOULULAHJATOIVE:

Aikuisten kesken emme osta joululahjoja. Aikuisille lapsillemme toimitamme kassillisen jotain hyvää syötävää, sillä tämän joulun vietämme koronan vuoksi kukin omissa kodeissamme. 

Toivon, että minä ja kaikki läheiseni pysyisimme terveinä. Toivon myös, että vanhemmilleni järjestyisi hoivakotipaikka mahdollisimman pian.

 
Tämä ei ole haaste. 
Jokainen voi halutessaan ottaa idean omassa blogissaan käsiteltäväksi.
 
Älkäähän uurastako itseänne uuvuksiin.
Valoisaa joulun odotusta kaikille!

 
 

21 kommenttia:

 1. Mukavan perinteistä ja jotenkin "tavallista suomalaista", monista kohdista tunnistan meidänkin perheen joulunvieton. Yhdessä pitkään ruokapöydän ääressä istuminen on ihanaa, ja nyt, kun sekin on vähän epävarmaa, taitaa siitä tulla se joulun arvostetuin juttu. Meidän perheen traditioissa ei ollut ikinä paljoa kalaa, harmi vain. Vesi kielellä katson monien muiden joulupöydistä kuvia, joissa on kalaa poikineen, niin teilläkin. Tänä vuonna, jos pystymme viettämään joulua yhdessä perheen kesken, meillä on vähän aiempaa enemmän kalaa, mutta siinä olisi kyllä edelleen varaa laajentaa :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muiden maiden herkut ja jouluperinteen ulkopuolelta tulevat syömiset ovat hissukseen tulossa suomalaiseen joulupöytään. Laiva kääntyy hitaasti tässäkin asiassa.
   Isäni on aina ollut intohimoinen kalan ystävä. Vaikka hän ei muuten ole pahemmin ruoanlaittoon osallistunut, kalaa hän on valmistanut, vieläpä varsin monipuolisesti ja uutta kokeillen. Kalamyönteisyys on periytynyt ja myös Ukkokulta on kalan ja kalastuksen ystävä. Meillä syödään usein itse savustettua kalaa, silakkapihvejä ja pannulla paistettuja muikkuja. Kuha ja siika olivat herkkua silloin, kun meillä oli vielä vene ja päästiin sillä kalareissulle. Lasimestarin sillinkin olen useimpina vuosina tehnyt itse, mutta tänä jouluna ostan kaupasta.
   Toivottavasti saatte omaan joulupöytäänne enemmän kalaa. On se vaan niin hyvää.

   Poista
 2. Oi, kuinka ihana postaus!
  Tuli jotenkin hyvälle mielelle. Teidän joulunne kuulostaa siltä, että vietätte juuri sellaista joulua kuin haluattekin.
  Ja se on oikein.
  Tosin tänä jouluna korona asettaa rajoituksia, mutta niiden puitteissakin voi luoda hyvän joulun ja muistaa läheisiään monin keinoin.

  Ihanaa joulunaikaa sulle ja sun ukkokullalle! <3
  Ja toivotaan, että me kaikki säilyisimme terveinä ja vanhemmillesi järjestyisi kunnollinen hoitopaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Tästä joulusta tulee erilainen, mutta toivon mukaan jo seuraavana jouluna voimme jälleen palata vanhojen perinteiden pariin.
   Samoin sinulle ja perheellesi oikein levollista joulunaikaa!

   Poista
 3. Ihana kirjoitus kuvineen!
  Lempeää ja turvallista joulun odotusta teille 🧡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! Samoin sinulle valoisaa joulun odotusta!

   Poista
 4. Ihana postaus, tuli ihan jouluinen olo. Kiva, kun pidetään kiinni perinteistä, se antaa levollisuutta. Ihanaa joulun odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Perinteet luovat levollisuutta ja myös turvallisuutta.

   Poista
 5. Tätä lukiessa tuli jouluinen olo :)
  Viikin päästä aattoilta onkin vaihtunut jo joulupäiväksi.
  Leppoisaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle, valoisia joulunaluspäiviä!
   Viikon päästä ollaan tosiaan joulupäivässä ja matkalla taas kohti uutta vuotta!

   Poista
 6. Ihanan jouluinen postaus! Joulumme on vuosien saatossa ollut hyvin perinteinen koristeluineen ja syömisineen. Tänä vuonna appivanhemmat eivät koronan takia halua tulla yhteiselle aattoaterialle, mutta saammepa sentään lapsenlasen kylään.
  Hyvää, rauhaisaa joulua Sinulle ja läheisillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu ei taida tuntua joululta ilman lukuisia perinteitä. Mukavaa, että saatte lapsenlapsen seuraksenne.
   Samoin sinulle rauhallista joulunaikaa!

   Poista
 7. Olipa ihania kuvia yhdistettynä jouluisiin ajatuksiin. Tuosta Charlottesta nappasin ajatuksen jo, kun aiemmin otit sen puheeksi. Joulukakun teen joka tapauksessa ja miksipä ei sellaista.
  Täällä ei ole mitään joulukiireitä, kaikki otetaan ihan rauhallisesti vastaan. Tehdään jos ehditään ja jaksetaan. Isompaa siivouta en aio tehdä, ihan perussiivouksen tässä lähipäivinä. Tarkemmin sitten joulun jälkeen. Hyvin ehtii vielä neuloakin töiden ja "joulukiireiden" ohella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Charlotte Russe on maukas joulukakku. Sisällön voi säätää mieleisekseen. Itse laitan usein luumusoseella maustettua rahkaa, jolloin kahvileivonnaiseen/jälkiruokaan yhdistyy myös rahka.
   Eikös se lentävä lause joulusiivouksesta kuulukin niin, ettei "kaappeja tarvitse siivota, ellei aio viettää joulua kaapissa". Meillä tehdään säännöllisesti viikkosiivous, joten ylenmääräiselle puunaukselle ei ole tarvetta. Ja kuten sanoit, joulun jälkeen on kuitenkin siivottava.
   Mainio oivallus käyttää ylijäävä aika neulomiseen/kutomiseen. Niin aion minäkin tehdä. Elämää on joulun jälkeenkin.

   Poista
 8. Kiitos Between jouluisen tunnelman tuomisesta tänne blogimaailmaan. Lukiessani tuli mieleen monta tuttua jouluperinnettä jotka moni meistä jakaa kanssasi. Joulu ja sen vietto on ehkä se perhejuhla jota vähiten muutellaan ja ajan saatossa aina jotain perinnettä aikojenkin takaa vaalitaan.
  Joulu olkoon tänäkin vuonna koronasta huolimatta iloinen asia. 🎄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, jouluperinteet koostuvat eri puolilla maata hyvin samanlaisista elementeistä. Vuodet tuovat niihin pieniä muutoksia ja mausteita, mutta perussävy säilyy.
   Hyvin sanottu, jouluun saa kuulua iloa koronasta huolimatta.

   Poista
 9. Kiva postaus ryyditettynä kauniilla kuvilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Olisi kiva kirjoittaa puutarhasta, mutta sillä saralla aiheet ovat aika vähissä.

   Poista
 10. Kiva postaus täynnä pieniä yksityiskohtia persoonastasi ja elämästäsi. Jouluusi kuuluu aika paljon perinteisiä juttuja.
  Toivon, että joulutoiveesi toteutuu.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!