sunnuntai 20. joulukuuta 2020

Vielä hetki pimeää

 

Vuoden pimein aika on käsillä, mutta täällä etelässä vasta pimeää onkin. Sisällä on pidettävä valaistusta päällä päivälläkin, eikä auringosta ole moneen päivään näkynyt vilaustakaan. Pitääköhän sekin turvaetäisyyttä, vai onko muuten vain väsähtäneenä jäänyt taivaanrannan taa loikoilemaan.

Markettikukkia usein moititaan, mutta tällä kertaa ainakin valkoinen amaryllis ylittää kaikki odotukset. Prismassa oli valkoisia amarylliksiä kahden hintaisina. Kotimainen merkkikukka kaksivanaisena maksoi vajaan kympin. Toisella hyllyllä oli niinikään kotimaisia amarylliksiä vajaalla 7 eurolla. Olivat vielä hyvin nuppuisia, mutta parista enemmän avautuneesta näin niiden olevan kerrottuja. Mitään mainintaa vanamäärästä ei lapuissa ollut. Löysin kuitenkin yhden kolmevanaisen ja toisen, jossa on peräti neljä vanaa.

Kolmevanainen avaa lämpimässä huoneilmassa nuppujaan melkoista vauhtia. Nelivanainen tulee hyvää vauhtia perässä. Kumpikin kasvattaa myös varsiaan siihen malliin, että katsoin parhaaksi laittaa niille tuet. Vaikka amaryllis on kaunis leikkonakin, soisin näiden kukkivan omassa sipulissaan.


Monissa blogeissa on esitelty ihastuttavia joulukukka-asetelmia. Olette te osaavia ja inspiroivia. Minulla ei ole ollut aikaa, eikä oikein taitoakaan. Laitoin kolme halvalla hankittua hyasinttia kunkin omiin ruukkuihinsa. Sipulien ympärille laitoin valkoista silkkipaperia ja hain pihasta kävyt.

Hyasintit olivat ostaessa tiukassa nupussa, joten väristä ei voinut sanoa mitään. Yksi on ainakin sininen ja kiivainta vauhtia kasvava valkoinen hujoppi. Kolmannesta en vieläkään osaa sanoa mitään. Hyasintti on minusta aina ollut ihka oikea joulukukka tuoksuineen ja sievine ulkomuotoineen. Vuosiin en kestänyt sisätiloissa sen voimakasta tuoksua. Nyt en haista mitään, joten eipä haittaa tuoksutkaan. Toivottavasti saan sipulit säilymään kevääseen, jotta voin istuttaa ne puutarhaan.


Tilasin netistä tekoturkistupsuja. Ihan en saanut haluamiani, sillä ne olivat monesta verkkokaupasta loppu. Ilmeisesti porukka on kutonut tupsupipoja joulupukin konttiin ahkerasti. Niin tein minäkin. Lankamaailman sivuilta löysin valepalmikkopipon ohjeen. Helppo ja nopeatekoinen. Kudoin pipot aikuisen koossa ruskeana ja sinisenä sekä lapsen koossa roosana. 

Valitan kuvien hämärää laatua. Valaistus on turhan vaatimatonta kuvaamiseen.

Maanantaina 21.12. on talvipäivänseisaus. Silloin päivän pituus on Helsingissä 5 tuntia, 49 minuuttia ja 4 sekuntia. Tämän jälkeen päivät alkavat hissukseen pidentyä. Ensin sekunneissa, pian vauhdikkaammin.

Kävin jo kurkkaamassa, josko nettikaupoissa olisi uudet siemenluettelot tulleet. Eivät olleet, mutta pian kuulemma tulevat.

Digitalis purpurea - Sormustinkukka 19.12.20

Poltetaan nyt ahkerasti kynttilöitä ja nautitaan hämärän hyssystä. Hyvä kirja hyppysiin ja suklaarasia käden ulottuville. Tankataan henkistä ja fyysistä voimaa, sillä pian on aika ryhtyä piilottamaan siemeniä kylvömultaan. 

Kuvan sormustinkukka näyttää meille mallia, miten terhakkaasti kurkotetaan kohti valoisampia aikoja.


36 kommenttia:

  1. Nuo sinun hyasinttisi ovat paljon tyylikkäämpiä kuin mitkään runsaat joulukukka-asetelmat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kivisen Vilma! Jouluna saa olla vähän runsauttakin, mutta kieltämättä hyasinttiasetelmastani tuli onnistunut kaikessa eleettömyydessään.

      Poista
  2. Onpa kauniita amarylliksiä. Minulla on vielä hankkimatta. Hyasintteja kyllä on tuoksuteltu koko joulukuu. Rentoa ja mukavaa joulunalusaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amarylliksistä on tullut ykkösjoulukukkani. Siksi niitä tulee hankittua jo paljon ennen joulua, että varmasti ehtii iloita täysillä.
      Samoin sinulle levollista joulun odotusta!

      Poista
  3. Kyllä pimeää on riittänyt, onneksi tämä joulu valoineen tässä välissä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman joulua kaikkine valoineen ja kynttilöineen tätä pimeyttä olisi vaikeampi jaksaa. Eletään toivossa, että päivän pidentyessä myös aurinko tulee esiin.

      Poista
  4. Hämäräkuvat ovat luonnollisia, tykkään. Kun nyt on hämärää koko päivän ja täällä sataa tihkua, vettä, on märkää. Lumet hupenevat. Ajatuksetkin hidastuvat, kun ei ole luonnonvaloa. Hämärässä on kyllä oma tunnelmansa. On kaksi pimeää vastakkain. Levätään vaan ja kohta vatsat täynnä jouluruokaa nukahdellaan joululaulujen taustalla soidessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä meidän ihmistenkin pitäisi kömpiä talviunille. Meillä on ollut sateista jo monen monituista päivää, eikä lumesta ole tietoakaan. Nuorempana tällaista pimeyttä oli vaikeampi sietää. Nyt aika menee niin siivillä, etten jaksa jumittua säätä harmittelemaan.
      Kiitos erinomaisesta vinkistä; täydellä vatsalla torkkuminen onkin mieluisaa puuhaa.

      Poista
  5. Todella kaunis tuo valkoinen amaryllis. Todellakin, pimeää on. Täällä länsirannikolla ei ihan sada, mutta taivas on täysin pilvessä. Katselen kuvia Joensuusta, siellä maa on valkoinen. Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkoinen amaryllis on tänään eilistäkin upeampi, kun samanaikaisesti on monta kerrottua kukkaa avoinna.
      Katselin aamulla lumirajakarttaa, jonka mukaan idässä on aika kivasti lunta. Toivottavasti lämpöasteet ja sateet eivät vie sieltä lumia. Meillä on parhaillaan mittarissa +6 ja vettä tihuuttaa. Joulusäät käyvät vuosi vuodelta erikoisemmiksi.
      Toivottavasti sinun sunnuntaisi on yhtä rauhallinen, kuin täällä meillä.

      Poista
  6. Oi, tuota huomista talvipäivänseisauspäivää olen niin odottanut! Juhlan arvoinen päivä ja onhan se meidän Tuomaksen nimpparipäiväkin ❤
    Minullakin ovat markettiamaryllikset tuottaneet pelkästään iloisia yllätyksiä.
    Yhden kolmen hyasintin ruukun ostin Prismasta, se on nyt kasvihuoneessa, vähän hitaammin avautuvat siellä viileässä, mutta sisälle en voi niitä ottaa tuoksun takia.
    Tämä joulukuu on ollut todella pimeä, olisikohan yhtenä päivänä aurinko näyttäytynyt, kyllä nyt kynttilöitä tarvitaan. Hankin tosi näppäriä led-pöytäkynttilöitä, joissa on todella aidon näköinen lepattava liekki. Toimivat paristoilla useamman viikon, ennen kuin pitää paristot vaihtaa. Meillä ne palavat aina sen aikaa kun ollaan itsekin heteillä, kaukosäätimellä saa sytytettyä ja sammutettua. Aivan ehdottomia kissakodissa 😊.
    Iloista 4. adventtia sinulle💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin kunnon syyt keittää juhlakahvit; Tuomaksen nimipäivä ja talvipäivänseisaus. Tuntuu kerrassaan hyvältä ajatella, että tästä lähdetään valoa ja lämpöä kohti.

      Ostan mielelläni kukkia kukkakaupasta, varsinkin oman kylän sellaisesta, jotta pysyvät pystyssä ja tuovat siten vakavasti otettavaa vaihtoehtoa markettien kukkatarjontaan. Markettien kukkamyynnit ovat syöneet kukkakauppojen myyntiä, mutta ehkä ne myös tutustuttavat ja totuttavat ihmiset kukkien maailmaan ja houkuttelevat hankkimaan kukkia myös erikoiskaupoista.

      Led-valot ovat tuoneet valtavasti mahdollisuuksia myös kynttilämaailmaan. Kaukosäätimellä toimivat led-kynttilät olisivatkin aika hieno juttu. Pitääpä tutustua. Juuson eläessä totuimme siihen, ettei elävää tulta takkaa lukuunottamatta voinut sisällä käyttää. Tapa on jäänyt vallitsevaksi, vaikka tosin viime päivinä olen pitkästä aikaa polttanut paljon myös eläviä kynttilöitä. Juuso jätti kyllä kynttilät rauhaan, mutta muutaman kerran se spurttasi olohuoneen pöydän yli sellaisella vauhdilla, että tavarat lensivät. Emme ottaneet turhia riskejä.
      Minulla on ulkonakin parissa lyhdyssä patteritoimiset led-kynttilät. Yllätyin, miten pitkään patterit toimivat kylmässä. Ajastintoiminto varmasti edesauttaa patterien keston pidentymisessä.

      Samoin sinulle, mukavaa 4. adventtia.

      Poista
  7. On kyllä toden totta hämärää! Äsken tultiin kuusenhakureissulta, piti tähdät lähes keskipäivään, että näkee mitä hakee;)
    Onneksi on kynttilöitä ja jouluvaloja!
    Ja tiistaina jo pidempi päivä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole tänäänkään päivä kirkastunut ollenkaan. Teimme pitkän kävelylenkin. Hiukan kastuttiin tihkusateessa, mutta ainakin ilma oli happipitoista ja raikasta.
      Toivottavasti löysitte mieluisan kuusen. Pian saatte siihenkin ripustettua valot, joten sisällä ei tarvitse pimeyttä harmitella.
      Mukavaa 4. adventtia.

      Poista
  8. Minun amaryllikseni ovatkin jo kukkineet. Hm, olisikohan se sen merkki että pitäisi ostaa uusia😊 Ehkäpä vielä tuollaisen valkoisen hankinkin, on todella kaunis.
    Vink, vink, minä jo Inpectalta tilasin, siellä oli luettelo jo päivittyneet👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se ohikukkinut amaryllis on selvä merkki siitä, että ainakin yksi uusi on hankittava. Siinä saa koko rahalla iloa ja kauneutta.
      Kiitos vinkistä! Unohdin tyystin Impectan, vaikka sieltä olen aiemminkin siemeniä tilannut.

      Poista
  9. Hyasintissa on kyllä jouluinen tuoksu. Pitänee sellainen ostaa, jos ei muuten ilmesty.
    Kaunis pipomalli, muhkea. Etsiskelin askarteluhuoneesta yhtä juttua ja osui käteen pussi, jossa oli noita tupsuja. Olin ostanu niitä sen varalle, että teen pipoja...ei ole ilmestynyt ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valepalmikkopipo on helppo ja nopea. Tosin taitavana kutojana sinulta onnistuu mutkikkaampikin malli. Ja nythän sinulla on jo tupsutkin valmiina...

      Poista
  10. Ihana valkoinen amaryllis! Huomasin yhtenä päivänä citymarketissa aivan nupuillaan olevia punaisia amarylliksia -50% ja lähtöhinta oli 6e. Joten meille lähti muutama, joista on tarkoitus tehdä leikkokimppuja. Uudet nuput kasvakoon sipulissa rauhassa. Vastaavia oli kukkakaupassa myynnissä 15e/kpl, joten sillä hinnalla olisin saanut 5kpl. Vähän sääli yrittäjää, mutta asiakas tekee omat ostopäätöksensä. Hyasinteistä minäkin pidän, ja niitähän on jouluna oltava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä jää amaryllikselle paljon hintaa. Markettien ja kukkakauppojen amaryllishinnoissa on iso ero. Parempi kuitenkin Citymarket-kauppiaankin kannalta myydä kukat reilulla alennuksella, kuin kantaa ne kompostiin. Vai onko kauppiailla jonkinlainen palautus-/hyvityssysteemi tukkujen kanssa? En tiedä. Noin isolla alennuksella ostaisin itsekin useamman niin itselle kuin muillekin annettavaksi.

      Poista
  11. Ihanat kukat 😍

    Meillä päivän pituus on vain 5 h 32 min 💩 Kyllä se tästä 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Numeroina päivän pituus kuulostaa kyllä aika lyhyeltä. Ja siltä se viime päivinä on tuntunutkin. Mutta kuten todettu, kohti valoa mennään.

      Poista
  12. Upeat kerrotut amaryllikset, vautsi. Onpa oikein kaunis hyasinttiasetelma. Minä ostin vain yhden, ja mietin miten sen laitan johonkin. Katsotan sitten joskus mitä sain aikaiseksi :) kun ei aina tule mieleen mihin laittaisi.
    Pimeää on ulkona, ei tule valoa vaikka kaihtimet avaisi, niin saavat olle kiinni päivän ja valot sisällä. Päivä päivältä kuitenkin alkaa päivä pidentyä kohta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä ostin hyasintit päähänpistosta "kun halvalla saa" -ajatuksella. Kotona vasta mietin, miten ne laittaisin esille. Aina noista kukista riittää iloa, vaikka vähemmänkin aseteltuna.
      Näin aamukuudelta on muutenkin tähän aikaan pimeää. Tuulen ujelluksesta ja sateen ropinasta päätellen tästäkin päivästä on tulossa pimeä.

      Poista
  13. Todella kaunis amaryllis! Toivottavasti tuo nelivanainenkin jaksaa aukaista kaikki kukkansa. Prismasta minäkin olen kerrotun amaryllikseni löytänyt eikä ole vielä kertaakaan sattunut tulemaan huonoa yksilöä vastaan. Mitään kylmänarkaa, kuten joulutähteä en marketista ostaisi, mutta amarylliksissä ja hyasinteissa riskit ovat aika pienet. Hyasinttiasetelmasi on yksinkertaisen tyylikäs. Ei asetelman tarvitse mikään monimutkainen väkerrys olla.
    Ihanaa, että päivä alkaa taas pidentyä. En ollut tullut edes miettineeksi, miten pitkä päivä täällä on nyt. Melkein järkytyin, kun näin sen olevan 4h 40min. Ilmankos tuntuu, että valoisa aika hujahtaa ohi ennen kuin ehtii ikkunasta ulos katsoa! No, kuukauden päästä eron huomaa jo selvästi. Sitä odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nelivanaisen tilanne näyttää hyvältä. Kolmen vanan nupuista pilkottaa jo valkoista ja neljäs vana on kasvanut hiukan korkeammaksi nupun sammalla pullistuessa.
      4 h 40 min tuntuu noin numeroiksi kirjattuna todella vähäiseltä. Joulua odotellessa ja valmistellessa sään ja pimeyden taivastelu on onneksi jäänyt vähemmälle.
      Totta, kuukauden päästä valoa on jo merkittävästi enemmän. Mukavaa odoteltavaa.

      Poista
  14. Ihana valkoinen amaryllis. Minullakin parhaillaan samainen availee nuppujaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpikin valkoisista amarylliksistä on osoittautunut oivallisiksi ostoksiksi. On ne kauniita kukkia.

      Poista
  15. Kauniita amarylliksia. Meillä on punainen joka keikahtelee kukkiensa painosta (vaikka olen tukenut sitä) ja se alkaa olla jo kukinnan lopulla. Lueskelin tuossa joitakin joulukukkien hoito-ohjeita ja hieman huvitti, kun jossakin varoiteltiin laittamasta niitä aurinkoon. Ai liikaa aurinkoa joulukukille?! Ei taida olla suuri huoli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei todellakaan tarvitse amaryllisten saavan liikaa aurinkoa. Yritin iltapäivällä ottaa ulkona kuvia, eikä valo meinannut vakiosäädöillä ollenkaan riittää.
      Amaryllisten latvaan tulee paljon painoa siinä vaiheessa, kun nuput aukeavat. Joku voisi kehittää amarylliksen, jonka varsi pysyisi matalana. Silloin ei olisi vaaraa kukan keikahtamisessa.

      Poista
  16. Pimeys on kyllä nyt aivan huipussaan! Meillä oli muutaman päivän viitisen senttiä lunta, mutta nyt sataa vettä niin, että lotisee.

    Ite jotenkin alan jo tottumaankin näihin "vihreisiin" jouluihin. Sen verran monta niitä on ollut tässä viime vuosina.

    Kaikesta synkkyydestä huolimatta; valoa teidän joulun aikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut. Vihreät ja leudot talvet alkavat olla uusi normaali. On siinä hyvätkin puolensa; ei tarvitse kolata lunta ja pärjää vähemmällä vaatetuksella. Paksu toppatakki viettää aikaansa vaatehuoneessa nyt kolmatta tai peräti neljättä talvea.
      Sisällä on nyt oikein jouluisaa ja kotoisaa, kun ajastin- ja patteritoimiset valosarjat ovat vähän aikaa sitten syttyneet. Ulkona oli sateista ja tuulista, joten takankin voisi sytyttää.
      Valoa sinne teillekin!

      Poista
  17. Upea amaryllis ja vielä 4 vanaa! Minulla ei ole koskan ollut 4-vanaista, harvoin kolmeakaan. Tuo valkoinen kerrattu on minun suosikkiryllis.

    VastaaPoista
  18. Kyllä on kaunis tuo valakonen amaryllis. Mie ostin kerrotun valakosen mukulan syksyllä, nyt kukkimaan käyp. Punasta siinä pilikottaa!

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!