sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Kudotaan kesälläkin


Puutarhakauden alettua kutominen jää väkisinkin vähemmälle. Ihan ilman puikkoja on vaikea istua, joten lähinnä perussukkia valmistuu talviaikaa hitaampaan tahtiin.


Vihreä on mieluisa väri puutarhassa, mutta sukissa taasen vähemmän toivottu. Vähän reilumman mittainen nilkkasukka valmistui laatikosta löytyneestä vihreästä langasta. Somisteena valkoisia raitoja. Adidas-lookia välttääkseni kudoin neljä raitaa.


Polvisukkaan yhdistin vanhoja Raita- ja Tweed -lankojen jämiä yksiväriseen vihreään. Varressa mallineuleena 3 o, 1 n.


Pienelle sukulaistytölle nirkkoreunaiset sukat, joissa jalan päällä sydänkuvio.



SatunTuulia -blogista löysin keväällä kivan kudotun pantaohjeen. Vasta kuukausi sitten sain vihdoin alulle pantakäsityön. Nopeastihin tällainen valmistuu ja siksi tein toisen heti perään. Käytin lankana 7veikkaa, mutta panta saattaisi olla mukavampi vähän ohuemmasta langasta. Tai pörröisestä, kuten SatunTuulia -blogissa.


Neulepanta on kätevä korvike pipolle vähän leudommalla säällä. Pitkien hiusten kanssa se on erityisen mukava, kun ei tarvitse ahtaa tukkaa pipon sisään litistymään.


Tarkoituksena on ollut kutoa laatikkoon kertyneistä langoista, kun muutenkin kaupassa käynti on nyt jäänyt vähemmälle. Nuoret tykkäävät mustista villasukista. Kudoin yhdet ilman vartta kapealla resorilla.


Seuraavaksi tikutin tavalliset nilkkasukat vähän pidemmällä resorilla, jonka voi tarvittaessa taittaa kahtia. Ensimmäisistä sukista tuli mielestäni liian pienet suunnittelemalleni ihmiselle, joten kudoin toisen parin heti perään vähän reilummassa koossa.


Aiemmin kudoin tällä samalla hevosenkenkäpalmikolla beigen ja viininpunaisen pipon. Tilasin pipoihin tekokarvatupsuja netistä kerralla useamman ja niinpä niille vapaille tupsuille piti kutoa pipo. Vielä on varastossa kaksi tupsua, joille teen pipot. Ehkä kuitenkin jollain toisella mallilla, vaikka tämä hevosenkenkäpalmikko kiva ja helppo onkin.


Mustalla langalla kutominen vaatii kunnon valaistusta. Ajattelin, että näin kesällä valoa riittäisi. Sateisina iltoina on kesästä huolimatta pitänyt sytyttää lamppu, jos silmukat ovat vaatineet lähempää tarkastelua.

Merja Ojanperän Helmi-Orvokeihin valitsin varteen vaaleanharmaan 7veikan kumppaniksi mustalle langalle. 


Korpi-lankoihin en ole kovin ihastunut, sillä kerästä riippuen värit kokoontuvat välillä oudosti "läjeihin". Tätä vaikutusta vähentääkseni kudoin aina kaksi kerrosta Korpi-langalla ja kaksi mustalla. Nämä sukat ajattelin antaa pikkuveljelle. Malliljalka on huomattavasti veljen jalkaa pienempi ja siksi sukka on kärjestä makkaralla.


Mustalla langalla kutominen aiheuttaa värikaipuuta ja siksi kudoin nämä nilkkasukat käyttäen yksiväristä oranssia ja oranssisävyistä Raita-lankaa. 

Papaver nudicaule - Siperianunikko
 
Käsityöt eivät nyt kovin paljon houkuttele. Sen sijaan ajatus liitää kaiken aikaa puutarhaan ja toive päästä jatkamaan projekteja on päällimmäisenä. Kunhan sade loppuu - tai edes taukoaa riittävästi...
 

18 kommenttia:

  1. Kivan näköinen tuo punainen panta. Hyvä idea, voisi itsekin tehdä tosin virkaten. Käsitöitä tehty täälläkin ja katsottu ikkunan läpi sateita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Panta on helppo ja nopea tehdä, eikä siihen mene paljojn lankaa. Virkatenkin onnistuu.
      Mitäpä sitä sateessa muutakaan tekisi, kun ei pihallekaan viitsi mennä kastumaan. Tänään on onneksi ollut hyvä ulkoilusää.

      Poista
  2. juu .lisää lankaa alekorista.vaarallisia koreja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alekorit ovat vaarallisia. Ne pitäisi kiertää kaukaa. En ole aikoihin ostanut uusia lankoja, vaan yritän vähentää vanhaa varastoa.

      Poista
  3. Nihkeästi nuo käsityöt nyt täälläkin sujuvat. Sama työ pyörii päivätolkulla, mutta eipä ole mihinkään kiire.

    VastaaPoista
  4. Hengästyttää jo kuvien kahtelukin! On ollu vikkelät sormet noissa töissä. Kauniita ovat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ulla! Tahti on ollut hidasta, vaan eiköhän se syksyllä taas reipastu. Yritän pitää sormet vikkelinä, jotta nivelrikko ei jäykistä niitä kokonaan.

      Poista
  5. Hyvänen aika, miten paljon kauniita villasukkia olet taas neulonut. Neulepannat ovat kivan malliset ja noita täytyy itsekin joskus kokeilla. Hevosenkenkäpalmikko sopiikin muuten pipoon tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neulepanta on helppo ja nopea tehdä. Mieluisa etenkin nuorille tytöille, kun korvat saa suojaan kylmältä, mutta hiukset jäävät vapaiksi.
      Ihastuin hevosenkenkäpalmikkoon. Taidan tehdä samalla mallilla vielä pari pipoa.

      Poista
  6. Kauniita käsitöitä. Polvimittaiset ovat nykyään nousseet mun suosikeiksi. Niissä on jotain uutta vetovoimaa. Sukat on kivoja lahjoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Polvimittaiset ovat kätevät esimerkiksi leggiensien kanssa. Lämmittävätkin mukavasti koko jalkaa.
      Omatekoisia neuleita on kiva antaa lahjaksi. Tulee hyvä mieli niin antajalle kuin saajallekin.

      Poista
  7. Kyllä ne näyttää aika paljon houkutelleen ;) Luulin, että tää poistaus ei lopu ollenkaan, vaan uusia neuloksia tulee esiin loputtomana virtana ;)
    Kauniita kaikki, pipo erityisesti. Minullakin ois noita tupsuja, mut ne ei tunnu päätyvän mihinkään.
    Neulominen on vaan niin mukavaa, että tyhjin käsin on ikävä istuskella missään. Aina pitää ees vähän silmukoita liikutella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sartsa! Sinun upeisiin kirjoneuleisiisi en yllä, vaikka välillä sitä harjoittelenkin. Kutominen on mukavaa, enkä enää edes osaa istua kädet sylissä.
      Teepä tupsuille pipo. Tai keksi jokin kiva innovaatio tupsuille.

      Poista
  8. Oi kuin kauniita ,lämpimiä kutimia.
    Kohta niitä tarvitaan ja kyllä tässä kesälläkin oli niin kylmää että villasukat sai jalkaan vetää.
    mukavaa kesän jatkoa Teille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi! Pahimpaan sadeaikaan oli muutamana iltana niin koleaa, että villasukat toivat mukavaa lämpöä varpaille.
      Syksy saapuu joka vuosi ja silloin on villaiselle käyttöä.

      Poista
  9. Voi miten paljon kaunista ja tarpeellista! Itse en innostu sukan kutomisesta tai muustakaan käsityöstä koskaan kesällä, mutta kunhan syksyn pimeät ja sateiset illat alkavat, niin jo tekee mieli kaivella kudin esiin.
    Ihania kesäviikkoja sinulle!

    VastaaPoista
  10. Oletpa sinä ollut ahkera. Sukkia meillä menee valtavasti mökillä nytkin toin kotia pestäväksi useamman parin. Kivoja joka ikinen pari mitä olet tikutellut.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!