perjantai 1. tammikuuta 2021

Puutarhavuosi 2020

Lilium martagon 7.7.2020
  

Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista ja Tita Unelmia ruusuista -blogista haastoivat kertomaan menneestä puutarhavuodesta. Lämmin kiitos kummallekin mieluisasta haasteesta. Olen jo jonkin aikaa miettinyt yhteenvedon laatimista, joten haaste tuli oikein otolliseen aikaan. Pelkästään kesäkuvien selaaminen on tätä postausta tehdessä tuottanut hienoja hetkiä. Pahoittelen, että tästä tuli taas varsinainen maratonpostaus. Koitin keventää tunnelmaa kuvilla.

Pulsatilla vulgaris - Tahakylmänkukka 9.4.2020

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä

Enpä tainnut tehdä mitään aiemmin kokeilematonta. Joitakin juttuja olin jo keväällä suunnitellut ja kerrankin onnistuin pysymään näissä suunnitelmissa. Jossain vaiheessa mopo karkasi täydellisesti ja huomasin ahkeroivani hullun lailla täysin ilman mitään ennakkosuunnitelmia.

Ruusupenkki myllläyksen jälkeen 16.8.20


Uhkarohkeinta lienee isojen ruusupensaiden ylöskaivuu ja siirto toisaalle. Intohimoisina ruusuvuosina 2013-2014 hankin useamman kotimaisen pensasruusun. Hölmöyksissäni istutin ne liian lähelle toisiaan, mikä seuraavina vuosina sitten harmittikin melkoisesti. Siirtourakka on muhinut jossain takaraivossa, kunnes elokuussa ryhdyin toimeen. Kirjoapteekkarinruusu, Ilo ja Lumo muuttivat yläpihan Pikkupuutarhaan. Sointu taasen siirtyi muutaman metrin entisestä paikastaan Sävelen ja Neilikkaruusun kanssa samaan riviin. Pensaiden takapuolelle jää tilaa huoltaa penkkiä ja naapurin aitaa (joka jää kuvassa oikealle puolelle).

Lumoa lukuunottamatta muut ruusut aloittivat jo kasvun uusilla paikoillaan. Lumosta en ole varma. Tuleva kevät näyttää, kuinka sille kävi.

Pikkupuutarhan uusittua käytävää 22.8.20


Toinen suunnittelematon, joskaan ei yhtä uhkarohkea projekti, oli Pikkupuutarhan istutusalueiden reunustaminen turveharkoilla.
Olen jo pitkään miettinyt tilapäiseksi tarkoitetun muovisen reunusnauhan korvaamista jollain siistimmällä ratkaisulla. Lamppu päässäni välähti lukiessani Mama´s Garden -blogista metsäreunuspenkin rajaamisesta turveharkoilla.Turveharkoista minulla oli jo ennestään vähän kokemusta ja olin ne hyväksi havainnut. 

Pikkupuutarhan turveharkkoreunuksia 5.10.20
 
Ensialkuun ostin kolme säkillistä turveharkkoja reunustaakseni Kivipenkin. Lopputulos oli parempi, kuin olin osannut kuvitellakaan. Mittasin uusia turveharkkoja kaipaavia osuuksia ja ravasin hakemassa lähialueen rautakauppojen puutarhapihoilta harkkosäkkejä. Joka kerran päätin, että homma loppuu tähän ja jatkuu mahdollisesti keväällä. En vai millään malttanut jättää työtä kesken ja sainkin urakan hyvään jamaan. Yhteen polkuosuuteen jäi vielä muovista reunanauhaa, mutta sillä ei ole kiirettä.  Itseni tuntien sekin osuus saattaa tulevan kesän aikana korjaantua, vaikka pikkutalvio peittääkin nauhan sopivasti näkyvistä.

Pikkupuutarhan ulkoasu koheni merkittävästi ja sinne syntyi myös uusia mahdollisia istutuspaikkoja. 

Mehitähtiä 16.6.20

2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?

a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...

Etukäteen olin suunnitellut elinkaarensa lopulla olevien lehtikompostien uusimisen. Tilalle hankittiin Biolanin harmaa, 900-litrainen puutarhakompostori, joka verkkopohjaa lukuunottamatta umpinaisena rakenteena toivon mukaan kypsyttäisi turhan aurinkoisessa paikassa sijaitsevan kompostimassan aiempaa nopeammin.

Uusi lehtikompostori 7.4.20
 

Tontin takareunaa rajaavan aidan edustalla kasvavien omenapuiden väleistä olin myös ajatellut poistaa nurmikon ja muuttaa alueen kokonaisuudessaan yhtenäisemmäksi istutusalueeksi. Tämä toteutui onnistuneesti. Enää ei tarvitse hinkata ahtaita koloja nurmikonleikkurilla ja trimmerillä.

Aidan vierustaa 9.8.20
 
Yritän jatkossa pitää myös aidan tyven mulloksella, jotta rikkaruohot eivät kulkeudu puutarhan puolelle ja muutenkin aita-alue pysyy siistinä. Siinä riittää tekemistä, sillä aita reunustaa alapihaa kahdella sivulla pitkän matkaa.

Norjanangervot on leikattu ja silputtu. Ankean näköistä, mutta angervojen kasvaessa paranee.

Rajanaapurin aidan vieressä kasvavat norjanangervot ovat jo pidemmän aikaa huutaneet osakseen alasleikkuuta. Lisäksi angervojen keskellä iäisyyksiä lymynnyt kaivonrengas sai vihdoin kyytiä. 

Kuva kertoo, kuinka laajalle alueelle norjanangervot ylettyvät kasvaessaan. Jatkossa ehkä leikkaan reunimmaisia angervoja säännöllisemmin, jotta ne eivät rehevöityessään valloita liikaa tilaa. Kivet pitääkin kärrätä muualle. En muistanutkaan niiden jääneen yhä penkkiin.

Oikearinteen kunnostus valmistumassa 3.9.20
 

Oikearinteen kunnostus oli toki ollut jo pitkään mielessä, mutta aloitin työn silti aika lailla suunnittelemattomasti. Kaloreja kului pelkästään rinteeseen piilotetun vanhan olohuoneen maton pois kaivamisessa. Kuvan jälkeen mullos on vähentynyt ja kasvit lisääntyneet. Tämän rinneosuuden olen kunnostanut ennenkin ja tiedän, että pian luonto ottaa taas omansa. Toivottavasti istutettujen kasvien muodossa.

Mustilan taimihoukutuksia 22.8.20

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

Äkkipäätä laskien puutarhaani tuli vajaa 100 uutta kasvia. Osa siemenistä kasvatettuina, osa ostettuina ja muutama saatuina. Joitakin kasveja on useampi samaa, mitä en ole laskenut kokonaismäärään. Myös sipulikasvit puuttuvat lukemasta. Kurjenpolvia, kellukoita, hortensioita, hunajamarjaa, syysleimuja, kylmänkukkia, ruusuherukoita, mehitähtiä, jaloängelmiä ja yksi jalosyreeni. Muutamia mainitakseni.

Jälleen uusi sinivaleunikko 11.6.

4. Menetitkö kasveja?

a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

En edes kuvittele, että kaikki puutarhaan istuttamani kasvit eläisivät ja kukoistaisivat siellä hamaan iäisyyteen saakka. Aina joku katoaa, eikä syy välttämättä selviä koskaan. Siinäpä olisikin hieno juttu, jos lähtijät jättäisivät jälkeensä kirjeen, jossa kertovat hyvästien syyn. Olisi paljon helpompi tulla jatkossa toimeen uusien sinivaleunikkojen kanssa, jos edeltäjä toteaisi "kasvattajan olleen puupäinen huithapeli, joka ei ymmärrä sinivaleunikoista hölkäsen pöläystä".

Clematis Rouge Cardinal 5.7.20


5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?

Tähän kysymykseen vastaaminen vaatisi tilaa sivutolkulla. Toiveita on lukemattomia, joista osa häipyy ajan saatossa listalta ja uusia tulee tasaiseen tahtiin. Osa toiveista on jo syntyessään lähes mahdottomia toteuttaa. Ne ovatkin enemmän unelmia, joita on aina hyvä olla ja joiden ei uskokaan koskaan toteutuvan. On myös monia toiveita, jotka ovat muhineet vuosia ja yllättäen tulevat vastaan jonain odottamattomana hetkenä. Taidan olla jalat maassa -tyyppi. En tavoittele saavuttamattomia, mutta annan itselleni mahdollisuuden johonkin uuteen.

Yhteenvetona voisi sanoa, että olen onnellinen ihan jokaisesta kasvista, jonka saan viihtymään puutarhassani. Varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn puutarhassa käyskentely ja kaikenlainen touhuaminen on parasta mahdollista ajankulua. Tai oikeastaan paljon enemmänkin.

Rosa pimpinellifolia Tove Jansson 18.6.20


6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?
a. Sää
b. Kukkaloisto
c. Joku muu. Mikä?

Kesäsäähän tulee aina ladattua valtavasti odotuksia, vaikka siihen ei voi mitenkään vaikuttaa. Syksyn saapuessa mennyt kesä tuntuu aina yhdeltä parhaista ja aika vain kultaa muistoja lisää. Kukkaloisto melkein tyrmäsi minut selatessani menneen vuoden kuvia. Kuten tapahtuu joka kerran talvella kesäkuvia katsellessa. Mikä siis jäi kesästä 2020 mieleen?

Parasta viime kesässä taitaa olla vapauden tunne. Koronan mellastaessa maailmalla kotipihassa saattoi heti keväällä ilman huolta astella ja käyttää energiansa puutarhan parissa touhuamiseen. 

Geranium 'Ballerina' 3.9.20


7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?

Suurin saavutus oli ehdottomasti Pikkupuutarhan kunnostus, joka sisälsi istutusalueiden reunustamisen turveharkoilla ja käytävien leventämisen sekä kivituhkakatteen parantamisen. Rankka urakka kohotti Pikkupuutarhan ulkoasua merkittävästi ja toisaalta loi mahdollisuuksia uusille kasveille. Lumetonta Pikkupuutarhaa katsellessa on pikkuisen vipinää mielessä, kun pohdin tulevaa kevättä ja kesää.

Sorbus Dodong - Tuurenpihlaja 30.10.20

8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?

Ehdottomasti turvaharkot, joilla sain ihan omin käsin kaivamalla ja rakentamalla Pikkupuutarhaan uutta jämäkkyyttä. Myös multa ja kivituhka suursäkeissä hankittuna kuuluvat ostosten  parhaimmistoon. Kivituhkaa on hyvä olla, sillä pihan kulkuväylät, Pikkupuutarhan polut ja lavakaulusmaan välit on katettu kivituhkalla. Pientä tasoitustarvetta on aina, eikä multaakaan ole koskaan liikaa. Toki hankin erilaista multaa myös säkeissä, mutta moni idea on lähtenyt jalostumaan huomattavasti nopeammassa aikataulussa, kun pihassa on ollut suursäkillinen multaa valmiina. 

Spiraea Double Play Big Bang - Tarhapensasangervo 19.5.20

9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!

Onneksi moni asia paljastuu virheeksi vasta ajan kuluessa. Siihen mennessä niiden kanssa on saattanut jo oppia elämään. Minulla on tapana tehdä pikaisia päätöksiä, joiden seurauksia saan sitten jälkikäteen korjailla. Viime kesänä hullunhölmöt hankinnat taisivat jäädä väliin.

Kaikista uusista kasveista iloitsen. Joidenkin ympärillä tulee ihastellen pyörittyä kerran jos toisenkin. Tuurenpihlajia olen hehkuttanut luultavasti jo liikaakin, mutta kehunsa ansaitsee myös tarhapensasangervo Double Play Big Bang värikkäine olemuksineen.

Achillea millefollium 'Red Velvet' - Punakärsämö 25.7.20

10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?

Kesän 2019 lopulla ostin Puutarha Tahvosilta punakärsämö Red Velvetin. Syksyllä istutetun kasvin parhaat ominaisuudet pääsivät oikeuksiinsa vasta viime kesänä. Red Velvet hurmasi minut mennen tullen ja totisesti sen asuinpaikan vierellä tulikin ahkerasti vierailtua. Hyvä, että asia tuli nyt esille, sillä taidanpa lisätä ostoslistalle pari kumppania Red Velvetille.

Daucus - Villiporkkana 27.8.20


Toinen positiivinen yllättäjä oli villiporkkana, jota sekä esikasvatin että kylvin suoraan. Aivan ihana kukkija, joka piristi puutarhaa syksyn viime metreille saakka. Siemeniä jäi talteen tulevaa kevättä varten. Varmasti hankin siemeniä lisääkin, sillä tätä hienoa kasvia katselen mielelläni muissakin paikoissa.

Maariankello 5.8.20

11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?

Pakko sanoa, ettei mikään osoittautunut erityiseksi pettymykseksi. Ehkä maariankello oli pikkuisen rasittava maatessaan pitkin poikin kukkapenkissä. Sen suuret kellomaiset kukat ovat kauniita, mutta varsinkin sateen kastelemassa maassa loikoessaan pilaantuvat äkkiä. Siirsin maariankellon edelliskesänä Vasenrinteestä Ovaalipenkkiin ajatuksella, että se kasvaisi siellä paremmin suoraselkäisenä. Ihan samalla tavoin kukkavarret kiemurtelivat ja nurmikkoa leikatessa piti aina siirtää muutama verso tieltä pois, ettei tullut tahatonta silppua. 

Nilan tuomat rusettinukit odottavat istutusta 9.8.20

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Vaikka hankin aika monta kasvia, ei niihin mennyt kovin paljon rahaa. Suurin menoerä oli selvästi turveharkot. Reunustettavaa oli aika monta metriä, joten harkkojakin tarvittiin useampi säkillinen. Arviolta harkkoihin upposi noin 200 euroa.

Kärhötuki 22.9.20

Toinen taloudellinen panostus tehtiin uusien kärhötukien materiaaleihin. Raudoitusverkko, tukipylväät ja pienet sinkilät eivät kalliiksi tulleet. Enemmän meni aikaa tukien kasaamiseen ja siinä auttoi paperille laaditut piirustukset ja Ukkokullan kiitettävä taito.

Tuoksuherneet 25.7.20

13. Mitä opit?

Toivon mukaan opin paljonkin. Kokeilin Suvikumpu -blogista löytämääni Cecilia Wingårdin tuoksuherneiden kylvöohjetta. Nappiin meni heti ensiyrittämällä. Taisi olla elämäni hienoin tuoksuhernekesä. Tähän saakka onnistumiset ovat olleet vähän niin ja näin. Usein olen ihmetellyt, miten kummassa muilla hajuherneet kukkivat niin kauniina ja runsaina, että niitä riittää jopa maljakkoon poimittaviksi. Ohjeita noudattamalla pääsin nauttimaan tuoksuherneistä niin pihalla kuin maljakossakin.

Helleborus Double Ellen 18.2.20

14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...

a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?

Ihan varmasti odotan tulevaa kasvukautta. Olen jo inventoinut siemenvarastot ja aloittanut uusien suunnitelmien laatimisen. Pian on tehtävä siementilauksetkin, sillä uusi kasvatuskausi alkaa chileistä ja kelloköynnöksistä. Enää ei päivien harmaus harmita, sillä mieli seikkailee jo vahvasti kasvien parissa.

Helmililjat 14.5.20

Haasteen säännöt:

1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.
5.
Haastepohja löytyy täältä.

Rosa Lumo 3.7.20

Haastan mukaan seuraavat blogit:

Päivänpesän elämää -blogi
Tuplasti terapiaa -blogi

Viherrin
-blogi

Näitä näkymiä odotellessa (14.4.20)


Tällaisella teemalla on innostavaa aloittaa uusi vuosi.
Tervetuloa kaikki mukaan puutarhavuoteen 2021!

 


46 kommenttia:

 1. Mukavasti tämän haasteen myötä tulee katsottua viime vuoteen. Paljon tuli rehkittyä, näköjään! Se on jännä, miten tuollaisille kauan muhineille projekteille tulee jostakin kimmoke aloittaa ja sitten tarttuu lapioon ja ryhtyy hullun lailla siirtämään ruusuja. Turveharkkoreunukset näyttävät todella kivoilta ja paranevat vain ajan myötä! Sammaloitunut kivi on myös aivan ihana siellä penkin keskellä.
  Toivottavasti tästä tulee nyt hyvä vuosi kaikin puolin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin ihanan sammaleinen kivi. Käyn sitä ihastelemassa harva se päivä näin talvellakin, kun ei ole lunta. Yritän pitää kiven oikealla puolella kasvavaa lumimarjaa kurissa ihan sen vuoksi, ettei se peittäisi kiveä kokonaan näkyvistä.
   Joskus nuo muhineet ideat vaativat pientä suuremman raivonpuuskan ja sitten alkaa syntymään. Yleensä silloin kyllä syntyy odotettua parempaa jälkeä.
   Minäkin toivon, että tästä tulee hyvä vuosi. Ainakin ajattelin olla avoin sille mahdollisuudelle.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, että jaksoit käydä lukemassa.

   Poista
 3. No hurjaa kuinka paljon olet saanut aikaiseksi! Jännä odottaa taas blogisi tulevaa kasvukautta, kun on hyvästi vauhdissa kaikkinainen kukoistus. Mukavaa vuottta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesänä tuli tehtyä muutama isompi urakka. Yhtään en tiedä, mitä tämä uusi vuosi tuo tullessaan, mutta innolla olen taas kohti kevättä ja kesää menossa.

   Poista
 4. Kiitos haasteesta, mielessä olikin tehdä postaus puutarhavuodesta 2020. Monenlaista mahtuu kauteen, viime vuosi taisi olla ainakin omassa puutarhassa sellainen tasainen vuosi vaikka paljon tapahtui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljonhan sinäkin sait puutarhassasi viime vuonna aikaan. Tekemisten määrän huomaa oikeastaan vasta sitten, kun niitä alkaa systemaattisesti kirjaamaan yhteen paikkaan. Siinä mielessä tämä haaste on aika kiva.

   Poista
 5. Kiva, että otit haasteen vastaan ja kertailit kesän puuhiasi. Paljon olet sinäkin lapion varressa viettänyt aikaa. Nuo kunnostamasi alueet pysyvät nyt varmasti vuosikausia siisteinä ja turveharkkoreunukset vain paranevat ikääntyessään.
  Viime kesä oli tuoksuherneiden kesä, sillä minullakin ne kasvoivat ja kukkivat loisteliaasti. Toivottavasti ensi kesä tuo edes puolet samanlaisesta kukkatykityksestä.
  Lisäsin postauksesi jo oman postaukseni loppuun listan jatkoksi. Hyvää, kukkaisaa ja kaikin puolin onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kiva haaste, kiitos sinulle, että laitoit sen alulle ja huolehdit jatkuvuudesta.
   Tykkään noista turveharkkoreunuksista yhä enemmän. Innolla odotan, mitä niiden reunustoille ensi kesänä keksin. Ylipäätään on ihanaa taas pureutua tulevaan kasvukauteen.

   Poista
 6. Olipa mukava lukea puutarhavuodestasi ja katsoa tarkasti kaikki kauniit kuvat! Voi sanoa aivan syystä, että sinun puutarhavuosi oli onnistunut, sait niin paljon aikaan. Nuo siistit harkkoreunaiset polut ovat niin kutsuvia kulkemaan ja kuten Minnakin totesi, paranee harkkojen olemus sammaleen ja iän myötä vielä entisestään. Pidän noista näkymistä tavattomasti. Kuvasi Rouge Cardinalista sai minut henkäisemään ja toivon hartaasti näkeväni omat Cardinaalini hyvässä kasvussa tänä kesänä. Tove Jansson on myös ostoslistalla keväällä istutettavaksi.
  Ihana päästä uuteen vuoteen ja tästä taas suunnittelu ja puutarhaajatukset sen kun lisääntyvät :). Hyvää vuotta sinulle Between!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen kasvukausi on ennakkoon aina vähän epävarma. Vasta näin jälkikäteen huomaa, että paljon tuli tehtyä ja hyvin meni. Harkkoreunuksiin olen tyytyväinen. Olen nähnyt vanhojen harkkojen sammaloituvan kauniisti, joten näkymät tulevat vain paranemaan.
   Eiköhän sinunkin Rouge Cardinalisi kasva ja kukoista, ehkä jo ensi kesänä pääset nauttimaan sen kukkatulvasta - toivotaan niin.
   Päästyämme ihan konkreettisesti uuden vuoden alkuun, alkaa puutarhainnostus nostaa päätään voimakkaasti. Ihan selkäpiissä tuntuu mukavalta.

   Poista
 7. Paljon olet saanut aikaseksi:)
  Tämä Sinun tarina.."herättelee "...minussakin haaveilun..puutarhasta...t
  Tähän tarinaan palaan "haaveissa"..monet kerrat
  Kiitos Between! 🌷🌸🌹🧡🌞

  Hyvää uutta vuotta,Sinulle Between!🤗🌹😃

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle Liisa!
   Minä olen puutarha-asioissa hiukan sellainen mainoksen Duracell-pupu. Kun vedän itseni käyntiin, en sitten ihan heti lopetakaan.
   Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2021 sinulle!

   Poista
 8. Haastetta pukkaa, kiitos, yritän! Olit hurjan ahkera! Johonkin kohtaan kirjoitit turvaharkko, sain yllättävästi hupia, kun pohdiskelin, millainen olisi turvallinen harkko puutarhassa. Halvat huvit minulla...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maniota, turvaharkolle voisikin olla käyttöä, kunhan ensin keksisi, millainen se olisi. Toivottavasti nuo minun turveharkkoni osoittautuvat myös turallisiksi ja miksipäs ei. Ainakin niiden pitäisi olla pitkäikäisiä.

   Poista
 9. Näyttäviä uuristuksia sait tehtyä. Niistä o varmasti hyätyä vuasiksi etehenpäi. Kevääset hajuhernehien kasvatusniksit olivat torella tehokkahia. Mäki onnistuun pitkästä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet ovat onnistunet Cecilian ohjeilla kasvattamaan tuoksuherneitä. Ensi kesänä saamme varmasti kuulla yhä useammasta onnellisesta tuoksuhernekokemuksesta.

   Poista
 10. Onhan ollut ansiokas vuosi ja hienoa jälkeä olet saanut uudistuksillasi aikaan. Puutarhasi vaikuttaa niin tunnelmalliselta ja yllätykselliseltä, ei voi yhdeltä näkemältä tulkita koko tilaa vaan polut ja rakennelmat houkuttavat kurkistamaan vielä seuraavan mutkan, kiven ja pensaan taakse.
  Turveharkot kiinnostavat minuakin kovasti, viime kesänä niitä jo k-raudassa tutkin mutta jätin vielä asian hautumaan.
  Oikein paljon onnistumisen hetkiä tulevalle kaudelle ja hyvää uutta vuotta 2021!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että näet puutarhani juuri sellaisena, joksi sen olen ajatellut vähitellen muodostuvan. Tehtävää toki helpottaa se, ettei maata ole kovin paljon.
   Suosittelen turveharkkoja. Ne ovat ihmeen kestäviä ja ulkonäkö vain paranee vuosien myötä.
   Lumitöillä näyttää uusi vuosi alkaneen, mutta tuleepa harrastettua hyötyliikuntaa.

   Poista
 11. Paljon oot suanu aikaan viimevuonna puutarhassasi. Miekin tilasin noita hajuherneitä ja ohjeet kasvatukseen. Huippuhyvin onnistu miullakin ja kukkakimppuja ihelle ja kylälle keräsin paljon. Meillä on noita turveharkkoja tuolla mehtäalalla, hintavia vuan ovat ostoo enemmälti. Kauniisti varjosessa paikassa ottaa sammalta.
  Toivotaan suotuista kasvukautta ja ettei talavi mukkaansa ottas enemmälti kasveja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turveharkot ovat tosiaan aika tyyriitä, mutta toisaalta niistä on pitkäaikainen hyöty. Metsäpuutarhaanne turveharkot sopivat einomaisesti.
   Meillä on satanut parin päivän aikana runsaasti lunta. Tänääkin on vielä tehtävä toiset lumityöt, että huomenna pääsee pihasta pois.

   Poista
 12. "Hullunlailla ahkerointia", olkoon nuo sanasi tämänkin vuoden mottona. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaanpa, että meikäläinen ei muunlaista työskentelytapaa tunnekaan, kuin hullunlailla ahkerointi.

   Poista
 13. Olet ollut ahkera ja saanut paljon aikaiseksi. Tuo omenapuukokonaisuus on todella kiva. Hyvää puutarhavuotta 2021 ja myös hyvää lukuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhatyöt ovat niin mukavia, ettei uurastus tunnu lainkaan vaikealta. Päinvastoin, kättensä jälkiä on kiva katsella ja lisää vain suunnitella.
   Puutarhavuosi on alkanut lumitöillä ja lukemisella. Myös sinulle toivotan mielenkiintoisia aikoja uudessa pihapiirissä ja antoisia lukuhetkiä.

   Poista
 14. Jestas kun nyt katselen ja sinä kertailit mitä olet tehnyt niin ihan älyttömän suuren työn olet tehnyt. Satakunta uutta kasvia on paljon ja muista myös että minulla on tosi paljon kaikkea mistä voin antaa sinulle että ei tarvitse ostaa. Muunmuassa paljon esikoita ja kivikkokasvia. Mutta palaillaan tähän asiaan. Harkkoja minulla on ollut kotona käytössä ja olen istuttanut jopa ihan harkkoon kasvia. Sammal-leimu viihtyy niissä hyvin ja sitäkin minulla on muutamia värejä. Ihailen aina sinun kanttauksia toivottavasti minäkin pääsen samaan joskus. Aloitettu kuitenkin on. Kukkakuvasi viehättää aina minua ja nytkin innostuin jopa suunnittelu puuhaan. Minunkin pitää käydä kurkkaamassa tuo hajuherne juttu. Onnea uuteen kasvukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta harkkoon istuttamisen ideasta. Sitä voisinkin tulevana kesänä kokeilla. Turveharkkojen myötä rakentui uusia istutusalueita. Nyt jo pää raksuttaa, mitä kivaa istuttaisin.
   Innostuin kanttauksista muutama vuosi sitten ja sillä tiellä olen luultavasti pysyvästi. Alkuun niissä riitti työtä, mutta sen jälkeen homma onkin enemmän ylläpitoa.
   Onnea sinullekin uuteen kasvukauteen. Jospa tuleva kesä tarjoaisi mahdollisuuden tapaamiseen.

   Poista
 15. Kiva postaus! Valtavasti olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Viime kesänä oli sopivasti aikaa ahkertaa lapion varressa.

   Poista
 16. Todella kiva vastaus!
  Kiitokset haasteesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastasinkin heti tähän haasteeseen. Hauska juttu että lukiessani tätä sinun vastausta pohdin hieman mitä voisin itse vastata ko. kysymyksiin. Valitsinkin sen jälkeen kuvia kuvakansioista ja huolimattomana kopioin vain kymmenen kysymystä täältä. Postausta laatiessani ihmettelin että mites näitä kuvia tuli ensin valittua näin paljon. Tyytyväisenä teen postauksen ja huomaan vasta uudelleen lukiessani että niitä kysymyksiä olikin paljon enemmän :D No, oleellinen tuli kerrottua.

   Poista
  2. Pitääpä käydä lukemassa. Voithan aina tehdä postaukselle kakkososan. Kyllä noista puutarha-asioista juttua löytyy.

   Poista
 17. Hienot uudistukset teitkin pikkupuutarhaan. Seuraava vuodenaika on kevät, ei ihme, että into alkaa taas nousta. Villiporkkana kuulostaa tosi kiehtovalta. Se taitaa olla pian omassakin puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon lumitöistä huolimatta kevättä on jo selvästi rinnassa.
   Suosittelen villiporkkanaa. Se on tosi nätti ja helppo kasvi. Aion kylvää sitä keväällä lisää.

   Poista
 18. Tämä postaus oli kiva lukea, olet todella ahkeroinut puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Tällaisia hullunlailla ahkeroijia me olemme. Saapa nähdä, mitä taas tulevana kesänä keksimme.

   Poista
 19. Postauksestasi näkee, miten ahkera oletkaan ollut ja upeaa työtä olet saanut aikaan! Suurempaankin haasteeseen kannataa näköjään ryhtyä, kun on kärsivällisyyttä - ja taitoa viedä se loppuun! Mukava haaste, oli kiva lukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!
   Kieltämättä tuo turveharkkoprojekti venyessään alkoi väsyttää. Monta kertaa ajattelin, että ehtiihän näitä hommia jatkaa keväälläkin, mutta en vain malttanut jättää kesken.

   Poista
 20. Paljon olet ahertanut puutarhassa viime kesänä ja kuvista sen kyllä näkee.
  Tässä muutama päivä sitten mietin kenen blogista olin viime keväänä lukenut hyvät neuvot hajuherneen kasvatukseen. Ja sekin nyt tässä selvisi eli Suvikummun Marja siitä silloin kirjoitti ja linkki blogiin sinne sivullasi johdatteli. Eli kiitos kaunis. ❤️ Pitänee hankkia siemenet ja tehdä ihan tuon ohjeen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka kesä tulee jotain tehtyä, mutta viime kesänä mopo kirjaimellisesti karkasi käsistä. Yhtään en kadu, kannatti uurastaa.
   Kannattaa kokeilla Cecilian tuoksuherneohjeita. Minun lisäkseni moni sai niiden avulla hyviä tuloksia. Tilasin itse asiassa jo muutamia uusia siemeniä. Ehkä tilaan vielä lisää.

   Poista
 21. Hieno on puutarhasi!
  Hyvää alkanutta vuotta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele! Paljon on töitä puutarhan eteen tehty ja paljon aion tehdä vastakin. Se on kiva harrastus, joka on vienyt mennessään.
   Sinulle myös hyvää alkanutta vuotta 2021!

   Poista
 22. Ihana postaus! Minua ilahdutti erityisesti tuo aidan vieruksen uudistaminen, taisin saada idean omaani:)
  Mahtavaa alkanutta puutarhavuotta sinulle!

  VastaaPoista
 23. Kesäkuvien plaraaminen on mahtavaa. Tykkään itsekin ajatuksesta poistaa nurmikkoa omppupuiden välistä, mutta huomaan nyt sukeltaneeni erikoisten kasvatyskokeilujen maailmaan. Avokadot on pitkällä, tammikin kasvaa keittiössä, koelistalla on mango, granaattiomena, litsiluumu, karambola...siinä sitä haastetta meitsille 😁

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!