torstai 18. helmikuuta 2021

Itää ne sittenkin...

 
Ulkona on oikea talven ihmemaa. Vaahteroista on tullut taivaan puuvillapeltoja. Kunhan lämpö lisääntyy ja tuuli sopivasti osuu, varisevat höyhenen kevyet lumipuuvillat puiden oksilta alas.

Sisällä ei kasva puuvilla, ei luminen eikä tavallinen. Sen sijaan kelloköynnökset ovat aloittaneet voimallisen kasvunsa kohti kesää. 

Perfektionistiselle listaihmisellekin sattuu vahinkoja ja niinpä sekoitin kylvöjä kirjatessani paprikat ja kelloköynnökset. Aloin kyllä ihmetellä "paprikoiden" pukatessa vartta ja lehtiä, olenko mukamas noin monta paprikaa kylvänyt. En ollut. Kelloköynnöksiä ovat.

Koulin hyvin kasvuun lähteneet taimet ja laitoin ne kellarin kasvivalaisimen alle. 


Lauantaina sain vihdoin kellarin kasvatustilan tarvittavaan järjestykseen. Kellarissa on kaksi tehokasta kasvivalaisinta; toinen ns. romuhuoneessa ja toinen kellarin yleistilassa. Kellarissa ei ole varsinaista lämmitysjärjestelmää. Ison tilan toisessa päässä on PorinMatti, jota lämmitetään kovimmilla pakkasilla. Kellari on suurimmaksi osaksi maan alla ja lämpötila pysyy ilman lämmitystäkin +14 asteessa. 

Romuhuoneen oven ollessa kiinni lämpötila nousee siellä noin +18 asteeseen, mihin vaikuttaa myös kasvivalaisimen tuottama lämpö. Isossa tilassa on hieman viileämpää, mutta huhtikuussa sielläkin lämpötila on jo +18. Sopii hyvin tomaateille ja kurkuille, jotta eivät aivan hillittömästi kasva ennen kasvihuoneeseen siirtoa.

Turhaan luulin ikkunattoman kellarin olevan mahdoton taimikasvatukseen. Ajastimella toimiva tehokas kasvivalaisin on se olennaisin asia. Sopivan viileässä tilassa taimista kasvaa tanakoita ja terveitä kasveja.

Kylvölistan pohja on osin viime vuodelta. Tyhjiä rivejä riittää, eikä kunnon kylvösuunnitelma ole muutenkaan vielä kirkastunut. Olkapäillä on vielä tammikuun alun ajatus, ettei tässä mitään kiirettä. Ei toki kiirettä olekaan, mutta maaliskuuta silmällä pitäen olisi jo syytä kirjata yksityiskohtaisempia lajinimiä paperille.


Tokmannilla käydessäni löysin muovisia taimikylttejä euron pakettihintaan. Suunnittelin tekeväni niistä pitkäikäisempiä taimikylttejä eritoten esikasvatettavia varten. Olen jo naputellut muutamia tomaatti- ja kurkkukylttejä. Valitettavasti dymonauhan liima on kovin "ilmavaa", jonka vuoksi niminauhat irtoavat omia aikojaan kylteistä. Alunperin ajattelin, että dymolla tehdyt nimet olisi mukava tarvittaessa voida vaihtaa. Ei sentään ajatuksen voimalla, kuten ne nyt näyttävät tekevän.

Taimikylttejä varten ostin ensimmäisen löytämäni dymolaitteen nauhoineen. Hiukan huterasti kirjaimet kaivertuvat nauhaan. Pitkät nimet on leikattava kahtia, jotta mahtuvat kylttiin. Ei haittaa. Ja kyllä minä läheltä lukiessani erotan teksteistä eet ja iit, vaikka kauempaa katsoen ne näyttävät liukenevan erottamattomiksi.

Sain tyttäreltä mieluisan joululahjan. Hänen kotinsa läheisyydessä on hevostila, jossa tyttärenkin ravihevonen ennen myyntiä oli. Hevostilan isäntä tekee Raalan Paja -toiminimellä käytetyistä hevosenkengistä käyttö- ja sisustustuotteita. Kuvan pallon halkaisija on 500 mm. Palloa valmistetaan myös 300 ja 1000 millisinä. Tämä pallo ylennetään puutarhakoristeeksi. Katsotaan, mihin sen sijoitan.


Paukkupakkasetkin ovat lauhtuneet inhimmillisiin lukemiin. Sunnuntailenkillä kierrettiin katsomassa lähijärvien jäätilanne. Jätimme jäällä kävelemisen toiseen kertaan, jotta emme sotkisi vaivalla tehtyjä latuja.


24 kommenttia:

 1. Hui, meillä oli tänä aamuna 24 astetta pakkasta❄️ Jospa ne nyt tästä lähtisivät sitten lämpenemään, toivottavasti.
  Upea pallo hevosenkengistä💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin käy, kun kirjoittaa postaukset päiviä etukäteen. Tänään mekin heräsimme -25.9 asteessa, eikä ainakaan vielä ole kovin paljon lämmennyt. Säätiedotuksen mukaan luvassa on selvästi lämpimämpää. Toivotaan niin.

   Poista
 2. Sulla on tosi hyvät taimetustilat. Ilo seurata kasvua, näin ruudunkin takaa. Minullakin on hevosenkenkäpallo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kellarin hyödyntäminen taimikasvatukseen sai alkunsa toiselta bloggarilta saadusta kasvilamppuvinkistä. Enää ei tarvitse surra ikkunalautapaikkojen vähäisyyttä.
   Olet tainnut hevosenkenkäpalloasi esitelläkin. Tai sitten muistan väärin. Yhden Mujeen tekemän hevosenkenkäpallon omistjan tiedän täältä meidän kylältä.

   Poista
 3. Hauska vaahterapuuvilla!
  Hyvä keksintö käyttää kellaria esikasvatustilana. Valoillahan tuo onnistuu hyvin. Minä olen ihan hitaalla esikasvatusten kanssa. Tosin päätin jo, että ostan paprikan ja chilin taimet valmiina. Tomaatin siemeniä löysin sen verran, että ehkä niitä on järkevä kasvattaa.
  Näitä muiden esikasvatuspostauksia lukiessa alkaa kyllä toden teolla tehdä mieli aloittaa puutarhakausi ja työntää sormet multaan.
  Varsinkin, kun ulkona on nyt sellaiset säät, ettei ulkoilukaan oikein houkuta. Ikkunasta katsellessa siellä kyllä näyttää oikein kauniilta ja ihan lämpimältä. Mittari näytti kyllä aamulla -26,5 astetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa ongelma kellarikasvattamossa on se, että tajusin sen liian myöhään. Mutta nyt otankin ilon irti täysillä.
   Joskus hitaalla käymisestä on etua. Jää turhat hosumiset vähiin ja keväästä ehtii nauttia muutenkin, kuin sormet mullassa. En ole löytänyt meidän nurkilta oikein hyvää hyötytaimikauppiasta, tai ainakin lajivalikoima on kovin suppea.
   Kylmää oli sitten teilläkin. Päivän mittaan lauhtui, mutta yhä mennään -10 asteessa pari päivää.

   Poista
 4. Mahtava juttu tuo kellari! Ja hienoa itämistä, muistan aiemmin kertoneesi, että kelloköynnös ei ole kovin luotettava itämään.
  Kunpa tämä olisi viimeinen aamu, kun saa herätä -17 asteen pakkaseen ja 12 asteen sisälämpötilaan.
  Ihanan näköistä kyllä on, mutta minulle riittäisi vaikka lumisen postikortin katselu, ei talven tarvitse näin realistista olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tosiaan ruikuttanut kelloköynnösten huonoa itämistä, mutta taidan olla vaan turhan kärsimätön. Hyvin lähtivät itämään ja kasvuun. Ennen taimien ulos saamista olen varmasti helisemässä pitkäksi venähtäneiden köynnösten kanssa. Ehkä ne vielä kiemurtelevat kellarin ovesta vastaan.
   12 astetta on kyllä turhan kylmä sisälämpötila. Tosin se vie nopeasti unenrippeet silmistä. Sää saisi alkaa jo lauhtua ja muuttua kunnolla keväiseksi. Kameran ulkoiluttaminen pihalla ei enää hirveästi innosta, kun näkymät ovat joka kerta yhtä lumiset.

   Poista
 5. Hienot kyltit olet löytänyt. Minulla on perennojen siemenet vielä jääkaapissa ja parvekkeella kylmäkäsittelyä saamassa. Muutama shilin siemen on kylvetty multiin ei vielä muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän näin helmikuussa kylvöjen kanssa vielä mitään kiirettä ole. Maaliskuussa voi hyvällä omalla tunnolla käynnistää esikasvatukset. Minulla saattaa tulla vielä ongelma kelloköynnösten kanssa, kun kasvavat niin vauhdilla.

   Poista
 6. Olit varsin kekseliäs silloin, kun ymmärsit ensimmäisen kerran kokeilla kellaria esikasvatuksiin. Myönnän nöyrästi, ettei moinen olisi välähtänyt minulle mieleenkään. Niin hyvin toimii ja saat hienoja taimia siellä kasvatettua!
  Teet hienoja taimikylttejä, minä oikaisen tässäkin ja kirjoitan maalarinteippiin lajin ja liimaan teipin purkin kylkeen ;).

  Hieno hevosenkenkäpallo, muistan nähneeni tuollaisia ennenkin. Varmasti keksit sille jonkun kivan paikan puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin monta kertaa kellarin mahdollisuuksia, mutta juutuin ikkunattomuuteen. Vasta eräältä blogi-ihmiseltä saadun kasvilamppuvinkin jälkeen lamppu syttyi myös päässäni ja sillä tiellä ollaan.
   Minulla on mm. viilipurkin palasia taimitikkuina. Joskus iskee hienostelutarve, jota ajattelin toteuttaa dymolla ja taimitikuilla. Aika näyttää, jäävätkö turhakkeiksi.
   Juha Mujeen hevosenkenkäpalloja näkyy välillä täälllä blogeissakin. Omalleni löytyy paikka, kunhan päästään paljaan maan aikaan.

   Poista
 7. Onko tuo pallo Leo Mujeen tekemä? Olen hänen hevosenkenkätöitään ihastellut pidemmän aikaa ja ehkäpä vielä joskus sellaisen saan omalle pihalle, hienoja ovat.
  Mainiota, että älysit kellarin hyötykäyttömahdollisuudet taimikasvattamona. Minä aion ihan kylmästi laitella taimet nykyisin tyhjillään oleviin lasten huoneisiin, ovat mukavan viileitä nyt kun eivät ole jokapäiväisellä käytöllä. Lapsiparat ovat tottuneet jo siihen, että keväällä täällä lähes kaikissa huoneissa tuoksuu multa ja tomaatin taimet. Niin, ensin niiden pitäisi kyllä itää....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Mujeen kenkäpallo, vaan Kari Savolaisen, jolla on Nurmijärvellä Leppäahon hevostila. Savolaisella on myös tmi Raalan Paja, jonka puitteissa hän tekee hevosenkengistä monenlaisia tuotteita.
   Tyhjillään olevat lasten huoneet ovat hyvä paikka taimille. Mitäpä niitä huoneita varalta pitää. Kysehän on lähinnä näistä muutamista kevätkuukausista. Meidän kellari on kerrassaan mainio, kun siellä on kaikki oleellinen tarpeisto muutenkin vieressä.
   Taimitarhan lapsiahan ne oikeatkin lapset ovat. Ehkeivät ihan mullalle tuoksu.

   Poista
 8. Aamulla 24, nyt 15. Koko päivän on vähän hytistänyt, kun on joutunut töissä hyppäämään asiakkaalta toiselle ja kylmään autoon aina välillä.
  Oi, miten upea pallo! Pitäisköhän ihan vinkata hevostelevalle hitsariveljelle tuosta.
  Lue ja hämmästy: minulla kasvaa paprikaa pieninä taimina jo! itse olen ainakin hämmästynyt ;) Laitoin ihan huvikseni ja halusin nähdä kasvaako. Kohta tulee varmaan se kasveja naposteleva hoitokissa kylille ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talviautoilu ei ole hauskimmasta päästä. Laitoin auton aamulla liekaan, jotta ei kylmänä tarvitsisi sitä käynnistää. Lämmittimen katkaisija oli vahingossa kääntynyt nollalle, mutta onneksi auto käynnistyi ongelmitta.
   Vinkkaapa veljelle. Hitsaustaito ja vino pino käytettyjä hevosenkenkiä, niin palloja syntyy.
   Hienoa, paprikat tuottavat sinulle vielä paljon iloa tämänhetkisen hämmästyksen lisäksi. Toivottavasti hoitokissa ei ihan kaikkia taimia napsi välipalaksi.

   Poista
 9. Meillä pakkasta oli aamulla herätessä -28 astetta. Onneksi päivällä lauhtui jo muutamalla asteella.
  Kiva hevosenkenkäpallo.
  Kellarissanne onkin ilmeisen hyvät taimikasvatusolosuhteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämänhetkinen -6 astetta ei noiden eilisten lukemien jälkeen tunnu missään. Kyllä tässä kevättä kohden mennään ihan varmuudella.
   Iloitsen kovasti kellarin kasvatustiloista. Kodin ikkunalaudat ja muut valoisat paikat säilyvät viherkasvien käytössä.

   Poista
 10. Kohta alkaa kasvattelujutut meilläkin! Sulla jo näin vihertää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, taimitauti tarttuu helposti ja pian sinullakin vihertää.

   Poista
 11. Taivaan puuvillapeltoja! Hehe! Täällä "puuvillaa" tulee taivaalta ihan maahan asti. Tai oikeastaan maisemat näyttävät ennemminkin siltä, että saippuatehtaalla olisi tapahtunut räjähdys ja koko tienoo on valkoisen vaahdon peitossa. Onneksi pakkasta on enää vain kymmenen astetta eilisen -29,6 asteen sijaan.
  Hyvin ovat sinullakin taimet jo kasvaneet. Pitkäikäiset taimikyltit ovat varmasti näppäriä, jos kylvää samoja lajikkeita joka vuosi. Minä menen samalla maalarinteippi-tussilinjalla kuin Päivi. Syys- ja hankikylvöt merkitsen permanenttitussilla niihin kukkasipulipussien mukana tuleviin muovisiin lappusiin, jotka ensin leikkaan pienemmiksi palasiksi. Vanhat tekstit saa pois kynsilakan poistoaineella. Toimisi varmaan noissa sinunkin kylteissäsi, jos dymot eivät pysy kunnolla paikoillaan.
  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai tulee teillä taas lisää lunta. Onhan sitä tännekin luvassa, vaikka minulle tämä määrä riittäisi vallan mainiosti. Huh, melkein -30. Vajaa -10 tuntuu tuollaisten lukemien jälkeen suorastaan kesäisiltä.
   Viilipurkeista leikatuilla suikaleilla ja muutama vuosi sitten halvalla ostetuilla jätskitikuilla on tähän saakka pärjätty. Mikä lie hienosteluvimma iski nähdessäni nuo muovikyltit. Enpä tullut ajatelleeksi, että kynsilakan puhdistusaineella saisi tussijäljen pyyhittyä pois. Kiitos vinkistä, joka taitaa tulla käyttöön. Dymo-tekstit nimittäin singahtelevat ihan itsestään pois. Lähinnä ajattelin "hienompia" kylttejä niille kasveille, joita kylvän joka kesä (tietyt tomaatit ja kurkut sekä kasvimaan suosikit).
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Mahtavaa, että olet saanut kellarin esikasvatuskäyttöön kasvivaloilla. Kummasti varmasti helpottaa, kun ei tarvitse ahtaa kasvatuksia ikkunoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Ennen kellarikasvattamoa meinasi välillä hermot mennä ikkunalautojen täyttyessä poteista. Makkarissakin oli välillä sellainen olo, kuin olisi kasvimaalla nukkunut.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!