maanantai 22. maaliskuuta 2021

Perunanarskujen kukintahoppu

Perunanarsissi Bridal Crown
 

Pääsiäiskukiksi ajattelemani perunanarsissit avasivat nuppunsa parin päivän sisällä huoneenlämpöön päästyään. Se oli arvattavaakin, vaan ei haittaa. Pääsiäisen odottaminen on paljon hauskempaa kauniiden kukkien kera. Eivätkä nämä kevään ensimmäiset sipulikukat ole edes kovin kalliita, joten niitä raaskii ostaa toisen jos kolmannenkin kerran. Pääsevät sitten aikanaan puutarhaan kukkiakseen siellä seuraavana keväänä. Jos kukkivat.


Perunanarskujen ohella ostin myös ruukulliset sinistä ja valkoista helmililjaa. Valkoiset ovat vikkelämpiä avaamaan nuppujaan. Pian siniset ottavat valkoiset kaverit kiinni.

Pioni Shirley Temple

Tokmannilta ostoskoriin pompanneet Shirley Temple -pionit ovat kumpikin alkaneet kasvunsa purkeissaan. Ehkä olisi kannattanut odottaa hiukan pidempään juurakoiden istuttamisessa, kun ulos pääsyssä menee vielä aikansa. Koitan hoitaa pioneja huolella, jotta kasvattavat kunnon juuret jaksaakseen sitten puutarhamultaan istutettuina kukoistaa.


Kellarin pottimäärä senkun lisääntyy. Toinen mokoma on näiden purkkien oikealla puolella. Siirsin kelloköynnökset kauemmas kasvilampusta, sillä niiden kasvu on muutenkin varsin rivakkaa. Kohta joutuisin irroittamaan niiden kärhiä lampusta. Tosin nostin kasvilamppua korkeammalle, koska taimipottien multa kuivui liian nopeasti. 

Pian "romuhuoneen" jo jatkettukin pöytätila on käytetty, jolloin täytyy ottaa kellarin yleistilassa sijaitseva kasvattamonurkkaus käyttöön. Yleensä olen siirtänyt jo hyvässä kasvussa olevat taimet yleistilan puolelle. Siellä on pari-kolme astetta viileämpää, mikä on saanut taimet kasvamaan hillitymmin. Esimerkiksi tomaateista on tullut viileämmässä tanakoita yksilöitä.

Kurkku Sherpa


Kurkuista teen toisen kylvöksen, sillä ensimmäinen satsi on itänyt tosi huonosti. Kaksi Sherpaa olen jo koulinut kellarikasvattamoon. Pari vihertävää Cordoba-kurkun koukkua ikkunalaudan purkeissa näkyy, joten odottelen vielä pari päivää ennen uusintakylvöön ryhtymistä. Kurkut tapaavat kasvaa nopeasti, joten niiden suhteen ei vielä ole kiirettä. 

Viime keväänä sekä kurkut että tomaatit ehtivät kasvaa kellarissa turhankin suuriksi. Siksi siirsin ne valmiiksi istutusastioihinsa, jotka sitten Ukkokullan kanssa kannettiin varovasti kasvihuoneeseen.

Pitääkin muistaa kantaa multasäkki alapihan puuvajasta kellariin sulamaan. Yllättävän paljon tarvitaan multaa koulimisessa sekä juurakoiden istuttamisessa. Muutaman daalianjuurakon jo laitoin purkkeihin aloittamaan tulevan kesän kasvutaivaltaan.

Räjähtänyt tulppaani


Kävin runsas viikko sitten viemässä perunkirjoituspapereita lakitoimistoon. Kukkakaupan ohi kulkiessani näin nipun kerrottuja tulppaaneja. Pakkohan sellainen oli kotiin ostaa. Tulppaanit laitan yleensä kotiin päästyäni ohjeiden mukaan noin tunniksi käärepapereineen maljakkoon, kun olen ensin leikannut tyvestä pari senttiä pois. Niin tein näidenkin suhteen. Silti tulppaanien varret läsähtivät oitis kääreen pois otettuani pitkin maljakon reunoja. Leikkasin varsia lyhyemmiksi, jotta kukat olisivat siedettävämmän näköisiä, eivätkä roikkuisi surullisina kasvot kohti pöytäpintaa. Yllättävän pitkään nämä laiskanpulskeat tulppaanit kotiamme kaunistivat. Vielä viime hetkellä ennen kompostoriin kiikuttamista niiden räjähtänyt olomuoto viehätti.

Mustarastaiden "varpaanjälkiä"


Aina meidän pihalla on ollut mustarastaita, mutta tänä vuonna ne ovat kutsuneet koko sukunsa siemenkekkereille. Keittiössä meinaa aamupuuro mennä meikäläisiltä väärään kurkkuun, kun pää kierossa katselemme mustarastaiden hyppelyä ja koiraiden kinastelua. Enimmillään samanaikaisesti kahdeksan mustarastasta on tepastellut marjakuusen ruokintapisteen alla. Välillä joukkoon liittyy viherpeippojen porukka, muutama keltasirkku ja se yksi varhainen peippo, tali- ja sinitiaisista puhumattakaan. Kunnes käpytikka lehahtaa jostain talipötköön karkottaen mustarastaat hetkeksi tuijien alle tilannetta tarkkailemaan.

Mustarastas 7.3.

Perjantain auringonpaisteessa mustarastaat virittelivät huilujaan jo niin aktiivisesti, että kohta tienoo täytyy niiden kevätsävelistä. Olisi kiva saada linnuista parempia kuvia, mutta valitettavasti objektiivini ei ulotu kovin pitkälle. Onneksi täältä blogimaailmasta löytyy taitavia kuvaajia (esimerkiksi Tillariinan fotobox), joiden otoksia on mukava käydä katselemassa.


Blogeissa on jo kovasti keskusteltu ja suunniteltu tuoksuherneiden kylvöä. Edellisessä postauksessa minäkin aiheeseen osallistuin. Liitin postaukseen myös linkin Suvikumpu -blogin viimekesäiseen postaukseen, jossa oli Cecilia Wingårdin ohje tuoksuherneiden kylvämiselle. 

Suvikumpu -blogissa vierailuun ette pety, mutta helpottaakseni innostuneiden tuoksuhernekylvöjä liitän Suvikummun Marjan tiivistelmän tähän. Näillä ohjeilla sain viime kesänä elämäni onnistuneimmat tuoksuherneet.

"Cecilia Wingårdin mukaan siemeniä ei kannata liottaa mädäntymisriskin vuoksi.
Siemenet kylvetään 9 cm muoviruukkuun, ruukku täytetään istutusmullalla lähes yläreunaan asti ja multa painellaan tiiviisti ruukkuun, tämän jälkeen multa kastellaan ja tiivistetään uudellen.

Tiivistetyn mullan pinnalle laitetaan siemenet (n. 20 kpl) ja päälle laitetaan 2-3 cm multakerros,

Kastellaan varovasti. Ruukku laitetaan tavalliseen muovipussiin ja pussin suu jätetään avonaiseksi.

Ruukku laitetaan valoisaan paikkaan huoneen lämpöön.
Siemenet itävät n. 10 päivässä.

Kun taimet ovat 10 cm mittaisia, siirrä ruukku muovipusseineen ulos, saat vahvoja ja tanakoita taimia. Hajuherne kestää 8 astetta pakkasta hyvin, jos kuitenkin tulee vielä kylmempää, pitää taimet ottaa sisälle tai suojata muuten.

Jonkin ajan kuluttua taimet koulitaan kukin omaan ruukkuunsa ja istutetaan myöhemmin
10-15 cm istutusväleillä lopulliseen kasvupaikkaansa.

Hajuherneet tarvitsevat hyvämultaisen, hyvin lannoitetun kasvualustan ja aurinkoisen kasvupaikan.                   

Lähde: Suvikumpu -blogi 27.3.2020


Kommentointiongelmani ovat jatkuneet, mikä ärsyttää suunnattomasti. Epäilen Bloggerin kyllästyneen jorinoihini ja päättäneen rajoittaa kommentointiani. Lauantaina sain vääntämisen jälkeen vastattua omaan blogiin tulleisiin kommentteihin. Lisäksi onnistuin kommentoimaan muutamia blogeja, jonka jälkeen tulikin taas stoppi. Sunnuntaina läpi meni ainoastaan kommentti yhteen blogiin, muista tuli jälleen HUPS-ilmoitus. 

Käytän selaimena Firefoxia, koneessani pyörii virustarkastus säännöllisesti ja tarvittaessa myös ylimääräisenä. Päivityksistäkin huolehdin, mistä Mikrosoft kyllä muistuttaa. Kuvat tallennan kahteen eri paikkaan ja blogista otan varmistuksen tasavälein, joilla seikoilla ei tosin taida olla merkitystä kommentointiongelman kannalta. 

Sunnuntai-iltapäivällä ongelma riepoi sen verran runsaasti, että paneuduin tiiviisti tietokoneen äärelle tutkimaan asetuksia. Ukkokullan avustuksella otettiin viimeisimmän päivityksen yhteydessä tulleesta elementistä ruksi pois ja voilá - kommentointi alkoi sujumaan. Nyt vain toivotaan, että sujuu jatkossakin.

Ehkä elämä kävisi turhan yksitoikkoiseksi, ellei välillä joutuisi painimaan erilaisten ongelmatilanteiden kanssa. Minulle kyllä riittäisi mainiosti ihan arkipäivän pulmat, joten haihtukoon kaikki tietotekniikkaongelmat sinne kuuluisaan bittiavaruuteen.

Harjaneilikat heräävät


Sunnuntailenkillä tuuli kylmästi ja pilvet seilasivat tummina taivaalla. Silti ilmassa oli selvää kevään tuoksua ja tunnetta. Pihassa rakkaudennälkäiset käpytikat jahtaavat toisiaan ja harjaneilikat kurkistavat kotikiven tyvellä rakeisesta lumesta. Oi, tätä valon ja odotuksen upeaa aikaa.


31 kommenttia:

  1. Minä en ole ostanut yhtään tulppaani nippua vielä enkä mitään narsisseja tai helmililjoja. En ole käynyt kuin ruokaa ostamassa. Mutta ihailen nyt täällä teidän ostoksianne. Kyllä sinulla on taimi poikineen. Minun kylvökset kulki eka kertaa mökille ja takaisin. Jos jättäisin ne kotiin ne varmaan kuolisi sillä aikaa. Tämä on yksi syy miksi minä sanon joka vuosi että en tee enää kevät istutuksia ja kuitenkin sitten teen. No kohta kun ollaan enemmän mökillä ja taimet on isompia ne voi jättää pariksi päiväksi sinne kun käydään kotona. Mutta sitten taas mummolaan mukaan kun lähdemme huhtikuun lopussa 😰
    Mitä ei äiti tekisi lapsiensa eteen 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taimien mökille rahtaaminen taitaa olla työlästä ja varmasti rajoittaa purkkimäärää. Lapsen asemassahan ne näin keväällä ovat ja niiden eteen tekee kaikkensa. Kellarissa en käy taimiani joka päivä katsomassa, mutta sisällä vastakylvettyjä tulee vahdittua aamuin illoin ja toisinaan siinä välissäkin.

      Poista
  2. Oi, ihana näky harjaneilikoista! Kohta alkaa kaikkea muutakin paljastua vauhdilla.
    Olipa melkoinen homma tuo kommentointiongelman selvittäminen. Toivottavasti se nyt toimii. Hämäävää, että kommentointi onnistui satunnaisesti sinne tänne. Jotenkin ei mitään logiikkaa. Tietotekniikkaongelmia ei kyllä tarvitsisi ihmisen kärsiä!
    Jos teillä liikkuu yksittäinen peippo, se on varmasti täällä talvehtinut yksilö, sillä täällä etelässä niitä saattaa olla, silloin ovat yksin, eivät parvessa, kuten muuttopeipot. Onpahan vain valinnut ikävän talven tänne jäämiseen! Hyvä, että on hengissä ja varmaan teidänkin ruokien ansiosta.
    Superhieno tuo kuva, jossa on rastaiden jälkiä hangella, ja puiden varjot!
    Mahtava tuo kellari, kun sieltä löytyy lämpimämpää ja viileämpää kasvatustilaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään löysin uuden lumikellon niiden aiemmin kuvattujen lisäksi - jotka ovat taas tulleet lumen alta esiin. Jäljistä päätellen jänis on käynyt haistelemassa, mutta verkkojen ansiosta ei pääse napostelemaan.
      Yksittäinen peippo pyörii meidän pihassa. Minusta se näyttää laihalta, mikä saattaa olla oman mielikuvitukseni tuotetta. Kun tähän saakka on pärjännyt, uskon sen pärjäävän nyt eteenpäinkin.
      Minustakin kellari kasvattamona on Nobelin arvoinen idea. Olisi pitänyt oivaltaa vuosia aiemmin, vaan mitäpä vanhoja suremaan.

      Poista
  3. Mulla oli viime vuonna noita "räjähtäviä" tulppaaneita. Vieläkin ihastuttaa kun joskus tulee niitä kuvia vastaan kännykästä. Viimeiset punaiset tulppaanit eivät auenneet noin, vaan kuivuivat hiljaa paikoilleen. Vaikka onhan ne kaikki kauniita, ja tarpeellisia ilahduttamaan.
    Kun etsin raeruohon siemeniä, niin huomasin että oli vielä jäljellä vanhoja tuoksuherneen siemeniä. Joutaahan ne laittaa multaan, vaikka ei ne kuitenkaan parvekkeella menesty, kun on niin kuumaa. Kiitos vinkista! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että löysit tuoksuherneen siemeniä. Niistä saat kauniita kesäkukkia parvekkeellesi. Hyvällä hoidolla ne kyllä menestyvät sielläkin.
      Kerrottuja tulppaaneja näkee harvemmin marketeissa, nämä löysinkin kukkakaupasta. Ihastuttivat ihan viime hetkille saakka.

      Poista
  4. Ihania sipulikukkia! Itse tykkään kevään sipulikukkaruukuista juuri sen vuoksi, etteivät ole mitään kertakäyttökukkia, vaan sipulit voi istuttaa puutarhaan. Niistä on iloa vuosiksi. Ja parhaimmassa tapauksessa sipulikukat leviävät vielä suuremmaksi ryppääksi.
    Ja hyvännäköisiä taimia sulla. On mahtavaa, jos on tuollainen kellaritila taimikasvatuksille. Minäkin olen valloittanut kotoa muuttaneen esikoisen huoneen nyt taimille. Joku väliaikainen pöytä pitäisi vielä kehitellä, että saisin kaikki purnukat koulinnan jälkeen mahtumaan.
    Tuo Suvikummun Marjan tuoksuherneohje on mielenkiintoinen. Taidankin kokeilla sitä.
    Tällä viikolla pitäisi vihdoin lämmetä. Toivottavasti lumi saisi jo kyytiä ja päästäisiin ihailemaan sipulikukkia ja muita kevään ensi piipottajia pian.
    Aurinkoista uutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukista on todellakin iloa hyvällä tuurilla vuosiksi eteenpäin. Ja tokihan ne omalla tavallaan pidentävät iloa kevätkukkijoista, kun niitä voi ostaa kodin kaunistukseksi. Eiköhän tetet pian pärjää jo ulkonakin, kun yöpakkasista päästään.
      Pyörillä varustettu taittopöytä tai hyllykkö voisi olla käytännöllinen, koska sellainen olisi helpompi siirtää. Pitäähän esikoisen päästä välillä huoneeseensa.
      Moni kasvatti viime vuonna Cecilian ohjeella tuoksuherneitä onnistuneesti. Kokeile ihmeessä, toimi minullakin, vaikka monessa olen melko tumpelo.
      Tänään jo näyttää aurinkoiselta ja lämpimältä. Etelän puolella on reilusti plussalla. Suunta on valoisa ja innostava. Samoin sinulle paljon aurinkoa!

      Poista
  5. Olipas hilpeä kuva mustarastaan jäljistä ja mukava kuulla, että niillä alkaa huilujen virittäminen. Tänne ne tulevat vasta huhtikuulla johon onneksi ei enää kovin pitkä aika olekaan.
    Kevään sisäkukkina sipulikukat ovat niin herttaisia ja mikä parasta, ne voi siirtää kukinnan jälkeen puutarhaan.
    On kyllä mainio juttu tuo sinun kasvatuskellarisi, näinä keväisinä viikkoina pöytätilaa tarvitaan todella paljon. Itse jo mietin jonkinlaista hyllysysteemiä kun taimille varattu pikkuinen makuuhuone alkaa pian käydä ahtaaksi. Pitäisi nimittäin majoittaa siellä huoneen alkuperäistä asukastakin aina viikonloppuisin.
    Tuoksuherneet kylvän kuun vaihteessa ja ne saa tosiaan melko nopeasti kasvihuoneeseen kun eivät ole niin kylmän arkoja, Cecilian ohjeet ovat kyllä luokkaa 'kestää merivettä'.
    Iloisia asioita keväiseen viikkoosi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäpä huikkaan pihalla pörrääville mustarastaille, että Hirnakan tontillekin odotetaan huilunsoittajia. Yksi hujaus vain ja ollaan huhtikuussa, joten pian saat sinäkin huilistien esityksistä nauttia.
      Mitä enemmän tilaa, sen enemmän potteja - olen huomannut. Pitäisi olla joku pyöritettävä systeemi, joka soisi kaikille taimille tasaisen valoannoksen. Alkuperäinen asukas saattaa hämmentyä, kun viikonloppuvierailulle saapuessaan joutuu käyttämään viidakkoveistä sänkyyn päästäkseen.
      Jännä nähdä, millainen tuoksuhernekesä bloggareille tulee. Niin paljon asia on viime aikoina puhututtanut.
      Valoa ja vihreyttä sinulle!

      Poista
  6. Mahtava purkkien määrä kellarissa!
    Minäkin hellyn kaupassa sipulikukkien kohdalla, ne piristävät tosi paljon mieltä, ja jatkokäyttö puutarhassa on hyvä juttu.
    Minäkin tein tuoksuherneiden kylvön juuri tuolla yllä näkyvällä ohjeella - toimi hyvin viime vuonna, joten toivottavasti myös tänä keväänä.

    Olisipa hienoa, jos kommentoinnin ongelmasi olisivat nyt tyystin taakse jäänyttä elämää! Toivottavasti joku ihme tapahtuisi minunkin tabletilleni, jotta voisin sitä käyttää kommentointiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purkkien määrä kellarissa kasvaa sellaista vauhtia, että kohta on tosiaan otettava toinenkin tila ja lamppu käyttöön. Multaakin pitää käydä ostamassa lisää.
      Toivotaan, että kaikkien tuoksuhernekylvöt onnistuvat. Siitä taitaa tulla kunnon hitti.
      Kommentointi näyttää nyt onnistuvan, joten ehkä sen yhden ruksin poistaminen oli riittävän korjaava toimenpide. Kunpa sinäkin saisit avun tablettisi kanssa.

      Poista
  7. Ihanasti kukkivat perunanarsissit. Ne ovat minunkin suosikkejani. Harmi vain, etten ole kukinnan jälkeen ulos puutarhaan siirettynä saanut niitä menestymään ja kukkimaan kuin korkeintaan yhden ainoan kerran.
    Sinulla on paljon taimivauvoja hoidettavana.
    Yritin äsken laittaa kommenttia sinulle iPadilla. Eipä onnistunut. Onneksi pöytäkone toimii moitteetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin innokkaasti eivät minunkaan perunanarsissini puutarhassa kuki. Tete-narsissien kanssa olen onnistunut huomattavasti paremmin.
      Kellarissa alkaa olla taimia sen verran runsaasti, ettei lisää kovin paljon enää mahdu. Ja vielä pitää ottaa huomioon taimien kasvu ja sen myötä niiden vaatima tila.
      Näiden tietokoneiden kanssa saa välillä raapia päätään. Toivottavasti sinun ongelmasi hellittävät.

      Poista
  8. On siinä purkki poikineen mutta kaikille taimille tulee kummasti tarvetta kesällä, niitä uppoaa puutarhaan uskomaton määrä. Ja mikäs sen mukavampaa kun pääsee laittamaan itse kasvatettuja taimia. Viime vuonna tuo ohje että tuoksuherneet kestävät kylmää oli todella hyvä, siirsin niitä kasvihuoneeseen ja sain sisällä tilaa aremmille kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kellarissa on etupäässä hyötykasveja ja kesäkukkia. Perennat jäävät vähemmistöön, sillä ei vaan tila minullakaan riitä. Niitä voi kasvattaa kesän mittaan myös ulkona.
      Tuoksuherneiden kaltaiset kylmää kestävät kukat ovat pelastus meidän taimiruuhkassamme.

      Poista
  9. Tulppaaneista on tänä vuonna tehty hauskoja niitä kukkalehtiä taivuttelemalla. Koko kukka muuttuu. En silti ole ostanut yhtään tulppaaninippua. Perunanarsissin toki. Tänä vuonna se vaan kuoli ennen kuin ehti kukkaan. Täytyy tunnustaa, että olen kaivannut puutarhamessuja. Sieltä on aina saanut ihania pitkälle vietyjä alkuja kevääseen. Taas on pärjättävä ilman messujen kasveja. Ehkä ensi vuonna sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin tuosta tulppaaninlehtien taittelusta, mutta en ole kokeillut. Joulun jälkeen leikkokukat tuovat sen verran paljon iloa, että helposti tulppaani- tai ruusukimppu lähtee ruokakaupasta kotiin.
      Sanopa muuta, puutarhamessuja minäkin kaipaan. Toivotaan niiden ensi vuonna onnistuvan.

      Poista
    2. Jätin muuten perunanarsissin siltä varalta, jos sen istutus pihaan onnistuisi vaikka kukat menivätkin menojaan. Tete-narsissit ainakin ovat jatkaneet elämäänsä kivasti ulkona seuraavina keväinä.

      Poista
    3. Kaikki sipulikukat kannattaa istuttaa myöhemmin puutarhamultaan. Perunanarsissien osalta en ole kovin hyvin onnistunut, mutta tetet ja helmililjat kyllä nousevat kiitettävästi.

      Poista
  10. Meillä on vielä niin runsaasti lunta, ei pilikota mittään kukkapenkeistä. Lauhempoo on öisin meillekkin luvassa ja meinasin tehä hankintoja narskuista ja helmililjoista. Krookuksia muutaman ruukun ostin aiemmin. Kauniita ovat. En vielä oo noita tuoksuherneitä kylyväny, jätän huhtikuulle. Siulla onkin jo paljon taimipurkkeja kasvamassa. Mukava on niitten kanssa touhuta! Oispa hyvä jos sait kommentointi ongelman selätettyy!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään kevät on selvästi alkanut. Aurinko ei ihan selkeältä taivaalta paista, mutta mittari lähentelee etelän puolella +10 astetta. Ja rännit lorisevat. Ihanaa musiikkia puutarhaihmisen korville.
      Hyvin taitavat tuoksuherneet ehtiä vielä ensi kuussakin. Nehän kasvavat nopesti.

      Poista
  11. Oon viälä onnistunehesti kävelly sipulikukkaruukkujen ohitte. Sullon hyvät taimikasvatuspaikat kellaris. Ja hyvin näkyy taimet kasvavan. Samoolla ohojeella mäki hajuhernehet kylyvin ja sain elämäni parahimman kukinnan. Toivottavasti kommentoontiongelmat o taaksejäänyttä elämää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukkaruukkujen ohi kulkeminen on kohtalaisen helppoa, kun kaupoissa ei tule ravattua. Kellarin kasvattamo helpottaa taimitouhuja merkittävästi. Enää ei tarvitse jokaisen tomaatin kohdalla miettiä, onko tilaa.

      Poista
  12. Toivottavasti kommentointiongelmat olisivatkin nyt haihtuneet sinne kuuluisaan bittiavaruuteen. Minullakaan ei ole pitkään aikaan tullut ongelmia sen kanssa (*koputtaa puuta*).
    Sinulla on kyllä hyvä taimikasvattamo kellarissa ja kun on vielä käytettävissä eri lämpöisiä tilojakin. Kyllä kelpaa taimia kasvatella. Minulla alkaa vierashuoneen taimipöytä täyttyä uhkaavasti, joten pitää harkita vanhan silityslaudan kiikuttamista eteiseen viileämmissä pärjäävien kasvatusta varten.
    Nuo Cecilian ohjeet ovat huippuluokkaa. Hyvä, että laitoit ne esille, niin sain nyt muistaessani kopioitua omalle koneelle. Alkuperäiset ohjeeni nimittäin hävisivät enkä vielä ehtinyt Marjan blogista niitä etsiä.
    Kerrohan mustarastaillesi, että saa tänne pohjoisempaankin jo alkaa lipua. Voisin heidän ilokseen vaikka murskata tiaisilta syömättä jääneitä siemen-hedelmä-talipalloja hangen päälle, niin eivät ressukat näänny nälkään matoja 70-senttisen kinoksen alta kaivellessaan. Kovin alkaa olla jo huilunluritusta ikävä.
    Lämpöisiä kevätpäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosi iloinen kellarikasvattamostani. Pitää vain olla varovainen, etten ahneuksissani haali kasvatettavaa yli voimavarojen ja olemassa olevien tilojen. Jonkinlaisia taimipöytiä minäkin tarvitsisin lisää. Mielellään silityslaudan kaltaisia rakenteita, joista kasvatusvaiheen jälkeen saisi jalat käännettyä ja pöytälevyn litteänä johonkin koloon odottamaan seuraavaa tarvetta.
      Tänään taas mustarastaita on runsain määrin nauttimassa auringon suomasta lämmöstä ja viikonloppuna täyttämistäni siemenautomaateista (joista tintit heittelevät mustarastaille ruokaa maahan). Käyn kohta huikkaamassa rastaille, että muuallakin kaivataan niiden kevätsäveliä. Eiköhän sinunkin 70-senttinen kinos ala vähitellen madaltumaan, kun lämpöä on luvassa pidemmäksi aikaa. Niin toivon ja samalla sinulle myös aurinkoa ja hyvää taimikasvua!

      Poista
  13. Oli niin erikoinen otsikko, että piti oikein tulla katsomaan, kirjoitatko ehkä jotain Harry Potterista ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti pettymys ei ollut kovin suuri. Ei sitten ollutkaan juttua Harry Potterista.

      Poista
  14. Onpa sinulla paljon kasvatuksia!
    Minä ajattelin kasvattaa kasvihuonekurkkua. Avomaankurkkuja on ollut aiemmin, nekin ostin taimena. Joko ne kurkut kannattaa kylvää? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taas se kuuluisa mopo on karannut, eikä enää näy edes takavaloa.
      Kurkut ovat minusta melkeinpä helpompia kuin tomaatit. Viime kesänä saimme varsin aikaisin ensimmäiset omat kurkut ja syötävää riitti tasaiseen tahtiin. Kurkut ovat nopeita itämään ja kasvamaan, kyllä niitä jo voi kylvää. Kylvin kurkkuja menneellä viikolla, kun aiemmin kylvetyt itivät huonosti. Pian pääsen koulimaan viimeksi kylvetyt. Kokeile ihmeessä.

      Poista
  15. Etsitkö lainaa toiminnan elvyttämiseksi, joko projektin toteuttamiseksi tai asunnon ostamiseksi, mutta pankki asettaa sinulle ehtoja, joita et pysty täyttämään? Olen ratkaisu ongelmasi. Itse olen yksityinen luotonantaja ja myönnän lainoja kaikille, jotka pystyvät täyttämään ehtoni. Korko on 3% vuodessa. Ota yhteyttä minuun nopeasti saadaksesi lisätietoja.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33752366330

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!