torstai 25. maaliskuuta 2021

Lumikelloja havaittu

 
Bongasin lumen alta paljastuneet lumikellot jo maanantaina. Vasta keskiviikkona ehdin tutustua niihin tarkemmin ja silloin lumikin oli entisestään sulanut. Istutin Huvitus-omenapuun alle syksyllä tähtilumikelloa, turkinlumikelloa ja Flore Plenoa siellä jo entuudestaan olevien lisäksi. Kyllä kannatti, kun niitä noin suurella joukolla on jo noussut.

Myös syyshortensia Vanille Fraisen tyveen istutetut lumikellot ovat heräämässä. Syyshortenisat ovat verkkojen ympäröimät, eikä niiden tyvi ole vielä lumesta vapautunut, joten toivon mukaan lisää lumikelloja on luvassa.

Huvituksen ympärillä on lunta vielä sielläkin. Osa lumikelloista ponnistaa suoraan hangen sylistä. Pienillä prinsessoilla on melkoinen tahdonvoima päästä valoon ja kevääseen.


Jänisten jälkiä on puutarhassa riittämiin. Niinpä laitoin kuvaamisen jälkeen omenapuun alla oleville lumikelloille verkon takaisiin suojakseen. On sieltä muitakin sipulikasveja aikanaan tulossa, joten verkoilla on käyttöä pidemmäksi aikaa.


Vasenrinteestä lumi on sulanut hyvin. Kiitos parin aurinkoisen plussapäivän. Lumirajalla tallustellessani huomasin krookuspiippoja näkyvissä.

Krookusten värikin on jo selvästi esillä. Nyt täytyy olla erityisen tarkka puutarhassa kulkiessaan, ettei vahingossa tallo sulavan lumen alta paljastuvia piippoja.


Rinteen krookukset hävisivät vuosi sitten joko jänisten tai peurojen suihin. Harmitti todella paljon. Kaikkia puutarhan piippoja en millään pysty suojaamaan, mutta näille krookuksille laitoin verkon. Tästä peurat ovat oikaisseet alapihalta ulospääsyä etsiessään. Kunhan lumikasat vielä vähän madaltuvat, viritän talon molempiin päihin väliaikaiset verkot peurojen kulkua estämään.

Jouluruusuja olen istuttanut moneen paikkaan, mutta valtaosa niistä on edelleen hangen peittämiä. Alapihan Ovaalipenkissä vaaleajouluruusu on paljastunut lumen alta. Äkkiä ne nupunkin saavat aikaan.

Kevätkaihonkukka on takuuvarma kevätvirkku. Vasenrinteessä sekin jo nostaa päätään. Muutama lämmin päivä ja hyvässä lykyssä saatan löytää jo ensimmäiset nuputkin.


Jotta totuus ei hämärtyisi, laitetaan tähän loppuun kuva todellisuudesta. Muutamista iloa tuottavista piippoesiintymistä huolimatta pihapiirissä on lunta edelleen vaikka toisille jakaa.

Sää 24.3.-2.4.21 (Kuva kaapattu Ilmatieteen laitoksen sivulta)

Edellisvuosien kevätkuvia selatessani voin todeta, että aika normikeväässä nyt mennään. Mikäli ennusteet pitävät paikkansa, hanki saa kyytiä ja piippojen esiintymistiheys kasvaa. Puutarhahörhön mieli on levoton ja kämmeniä kutiaa jo päästä lapion varteen. Multahommia odotellessa voi vaikka hajottaa pihan isompia lumikasoja ja siirtää jäisimpiä paakkuja aurinkoisiin kohtiin sulamaan.

Mummo lumessa kävelyreitin varrelle osuvan talon pihassa.

 
"Eteenpäin, sanoi mummo lumessa...". En ole mummo, enkä lumessakaan kahlaa. Sanonta sopii kuitenkin erinomaisesti tsemppaamaan meitä kohti lämpimämpiä säitä. Eli ilolla eteenpäin!


33 kommenttia:

  1. Oih ja voih. Ihania kukkia! Meillä on kaikkien kukkapenkkien päällä vielä paljon lunta. Onneksi kevät tulee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset piipot ovat aina niin odotettuja. Kevät etenee nyt vauhdilla, ihan varmasti teilläkin.

      Poista
  2. Wautsi mitä näkymiä! Lumikelloja enemmänki. Ja krookuksistaki jo färikki pilikistää. Ei kauvaa mee ku siälon kunnon kukinta päällä. Plussapäivät o palsamia puutarhurin keväthaaveelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että nämä plussakelit jatkuvat ja sulattavat lumen ja jään. Kuvan lumikelloista ja krookuksista on vielä matkaa "oikeaan" kevääseen. Koko ajan mennään parempaan suuntaan ja sekös ilahduttaa.

      Poista
  3. Oi, teillä on jo noin mukavia löydöksiä!

    Katsoin juuri, että tasan vuosi sitten otetussa kuvassa meilläkin oli lumikelloryppäät kukassa ja maa lumeton. Toista on nyt. Mutta perästä tullaan näilläkin leveyksillä, lumi lirittää sulaessaan vettä ja toivoa on kevään etenemisestä.

    Hauska mummo lumessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä viime talvi oli lähes kokonaan lumeton. Kuin talvea ei olisi ollutkaan. Nyt ollaan enemmän normaalissa keväässä, joka näyttää vihdoin etenevän mukavalla vauhdilla.
      Sääkartan mukaan keväästä pääsevät nauttimaan muutkin kuin e täällä etelässä.

      Poista
  4. Oi miten ihania kevätlöydöksiä. Meillä ei varmaan vielä pitkään aikaan ole mitään vastaavaa tiedossa. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottomalta näytti meilläkin vielä muutama päivä sitten, mutta nämä plussakelit ovat sulattaneet lunta vauhdilla. Pian tekin pääsette piipoista iloitsemaan.

      Poista
  5. Kevään parhaat löydökset! Mahdottoman suloisia ihan jokainen. On se kyllä kurjaa, että peurat ja jänikset pistelevät suuhunsa kaiken. Siellä samalla kylällä asuva tuttavani ruokkii kauriita/peuroja/whatever kotipihallaan, kauraa menee kuulema kymmeniä kiloja talvessa. Ehkä eivät sitten niin hanakasti ole tonkimassa piippoja.
    Täälläkin on nyt niin hurjan keväistä, lämmintä - ja märkää. Pihatie alkaa olla niin upottava, että autoilla tekee tiukkaa päästä mäki ylös. Onneksi kyseinen rinne sulaa ensimmäisenä ja kuivaa nopeasti. Ihan kohta on piipat pinnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset piipot saavat puutarhahörhön tanssimaan tasajalkaa löydöksen ympärillä.
      Seudun metsästäjät varsinkin ruokkivat peuroja. Valitettavasti ruokinta houkuttelee kohtalaisen tiiviisti rakennetulla alueella peuroja myös naapureiden pihoihin, mistä on aiheutunut riitaa.
      Sulamisvaihe on vetistä ja kuraista. Hakattiin eilen kulkuväylän jäiseen pintaan onkaloita, jotta vesi kulkeutuisi pois. Yön aikana lumi ja jää ovat sulaneet yllättävän paljon.

      Poista
  6. Ihanan paljon lumikelloja. Ne ovat nopeita nousemaan kun pitää tulla lumen ja jään läpi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkuisten kukkien voima on ihmeellistä. Ehkä sitä itsekin intoutuisi itsensä ylittämiseen, jos joutuisi lumen alla makaamaan kuukausitolkulla.

      Poista
  7. Haha, mainio oivallus tuo mummo lumessa :-D
    Aivan ihania näkyjä ja vielä monessa paikassa! Kannatti todellakin istuttaa. Enin osa näkyisi olevan tähtilumikelloa. Mutta lumikellothan risteytyvätkin, joten ei kannata tähän sataprosenttisesti uskoa, kuten ei sipulipakkausten nimitietoihinkaan. Silti, ihan sama mitä ovat, kunhan ovat! Hyvä, että laitoit verkkoja.
    Täällä ei vielä krookusten nuppuja ole näkynyt, ihan parissa paikassa vähän lehtitupsuja vasta. Teille onkin luvassa lämpimämpää kuin tänne, täällä saarella, kun meri on korkeintaan jotain +2, jos sitäkään, on todella hyytävää heti, kun tuuli puhaltaa. Niinpä melllä on päivien ylimmät ennusteessa vain 3-4 astetta. Mutta sekin on plussaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähtilumikelloja istutin eniten, enkä kyllä muutenkaan epäile tunnistuskykyäsi. Verkoista olen tyytyväinen, sillä taas oli lumikellojen läheisyyteen ilmestynyt tuore papanakasa.
      Tänään oli huikean hieno iltapäivä, kun aurinko paistoi täydeltä terältä. Mittarin mukaan lämpöä oli +11, eikä tuullut lainkaan. Ihan tuli hiki, kun hakkasin varjoiselta käytävältä jäätä.
      Jokainen plussa mittarissa tuntuu hienolta!

      Poista
  8. Lumikellot voivat todella puskea uskomattomasti lumen seasta. Kauniita ensimmäisiä kukkijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan kuin lumikellot huokuisivat lämpöä ympärilleen ja siten sulattaisivat lumen tieltään pois. Ihania pikkuisia!

      Poista
  9. Siellähän kurkkii lumesta jo vaikka mitä. Toivotaan pupujen jättävän rauhaan nuo piipot! Meillä on vielä paksu hanki joka paikassa ja jännittää mitä sieltä nousoo, kuhan se aika koittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tekin pääsette pian katselemaan vajoavaa hangenpintaa ja ihailemaan sieltä esiin pilkistäviä piippoja. Nämä kevään jännitysviikot ovat hienoa aikaa.

      Poista
  10. Ilolla mennään :) Seurataan, miten lumi hiljalleen väistyy ja luonto lähtee uuteen kasvuun :) Kevät on ihanaa aikaa.
    Käsittämätöntä, että lumen keskellä jo kukitaan! Miäkin kävin seinustalla kattomassa onko krookuksista mitään näkyvää. Lumi on jo seinustalta vähn väistynyt ja siellähän niitä oli! Ja jäniksenpapanat jätetty nurkalle ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kevät on jopa hullunhauskaa aikaa, huomasin tänään hakatessani pihakäytävän jäähän railoja. En tiedä sulaako lumi ja jää yhtään sen nopeammin, mutta ainakin on jotain tekemistä.
      Kiva, että sinäkin pääsin jo piippojen makuun. Uusi papanakasa oli ilmestynyt meidänkin pihalle.

      Poista
  11. Oi, miten paljon piippoja teillä jo on! Ihan mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tänään löytyi lisää. Sieltä ne ponnistaa lumenkin keskeltä.

      Poista
  12. Meilläkin ensimmäiset lumikellon nuput näkyvissä! Ja jouluruusu kukkii!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sipulikukissa ja jouluruusuissa on ihmeellistä ja ihailtavaa energiaa.

      Poista
  13. Lumikellot ovat oikeita ilon tuojia, eivät pelkää lumipeittoa vaan puskevat suloiset kukkansa meidän ihailtaviksi! miten en koskaan muista istuttaa niitä useampaan paikkaan, koska niistähän kevätbongailut ensimmäiseksi aloitetaan! Hauska tuo mummo lumessa:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt olisi hyvä tilaisuus käydä kuvaamassa kaikki pihan pälvipaikat ja lumesta vapautuneet kohdat, jotta niihin muistaisi syksyllä istuttaa pikkusipuleita. Näin päätän joka kevät ja yhtä varmasti homman unohdan.
      Eilisellä kävelyreissulla huomasin mummon olevan kohta kokonaan irti lumen ikeestä.

      Poista
  14. Kylläpä olikin tänään keli kohdillaan. Aurinkoa ja lämpöä niin, että lumien sulamisen saattoi oikein nähdä. Aamulla pikkuinen pilkahdus ensimmäisestä talventähdestä ja iltapäivällä niitä olikin jo useampi näkyvissä💛 Elämmä ihanaa aikaa🌱

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talventähdet ovat kuin lumen keskeltä paljastuvia pikkuisia aurinkoja. Omani ovat vielä hangen alla.
      Tämä aika on ehdottomasti aivan upeaa aikaa ja aina vain paranee.

      Poista
  15. Voi kun ihana postaus 🤍 Meillä ei ole vielä noussut yhtään uskaliasta kasvinalkua, mutta jospa aivan pian :) Ja tuo mummo lumessa -vertaus sopii niin hyvin tähän hetkeen; pusketaan kevättä kohti! Aurinkoisia päiviä sinulle
    !

    VastaaPoista
  16. Oi miten ihanasti siellä jo kukkaset nostavat päätään. Meidän pihassa vielä lumikerros on kukkapenkeissä melkoinen, mutta onneksi se hupenee vauhdilla. Laitoin syksyllä krookuksia maahan ja minulla on suuria odotuksia niiden suhteen. :)

    VastaaPoista
  17. Etsitkö lainaa toiminnan elvyttämiseksi, joko projektin toteuttamiseksi tai asunnon ostamiseksi, mutta pankki asettaa sinulle ehtoja, joita et pysty täyttämään? Olen ratkaisu ongelmasi. Itse olen yksityinen luotonantaja ja myönnän lainoja kaikille, jotka pystyvät täyttämään ehtoni. Korko on 3% vuodessa. Ota yhteyttä minuun nopeasti saadaksesi lisätietoja.

    Sähköposti: simondurochefort@gmail.com
    WhatsApp: +33752366330

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!