lauantai 31. heinäkuuta 2021

Sade - musiikkia puutarhurin korville

Sieltä se perjantaiaamun ilo saapuu, kesän odotetuin saderintama. Tai oikeastaan jo toinen, sillä keskiviikkona saimme esimakua taivaallisesta kastelusta. Vettä tuli ihan mukavasti, mutta janoinen puutarha ja puutarhuri toivoivat roppakaupalla lisää. Perjantai näyttää täyttäneen loputkin odotukset. Miten voikaan sateen ropina olla musiikkia kuivuudesta kärsivän puutarhurin omistajalle.

Mielenkiinnosta laadin itselleni säätilaston touko-heinäkuulta (heinäkuun viimeinen päivä puuttuu). Keräsin puutarhapäiväkirjaan merkitsemistäni säätiedoista kunkin päivän korkeimman lämpötilan. Useimmiten mittari on kivunnut korkeimmilleen iltapäivällä klo 14-15 aikaan. Nämä lukemat ovat siis meidän pohjoiskirkkonummelaisessa kylässä sijaitsevan kodin uudehkolla sääasemalla mitattuja.

Kesä 2018 oli varsin lämmin sekin, joskin silloin saimme enemmän vettä. Toki puutarha kärsi silloinkin melkoisesta kuivuudesta. Osittain kuivuutta lisäsi kunnan metsikön poistuminen, joka muutti tontin valaistus- ja tuuliolosuhteita merkittävästi. Sen jälkeen kasvit ovat hissukseen tottuneet. Joitakin varjoisempien olosuhteiden kasveja olen ymmärrettävästi menettänyt.

Heinäkuun viimeinen  päivä ei ehtinyt taulukkoon.
 

Kesän sateista on helppo tehdä yhteenveto, sillä omat sormet riittävät hyvin sadepäivien  laskemiseen.

Toukokuussa satoi kahdeksana päivänä, joista kolmena sen verran pitkään, että sademittariinkin jotain jäi.

Kesäkuussa satoi viitenä päivänä, joista kaksi kohtuulliseksi luokiteltavaa ja kastelevaa sadetta. Muut kolme olivat lähinnä ropauksia, joista ei luonnolle ja puutarhalle ollut liiemmin iloa.

Heinäkuu oli sateiden suhteen varsinainen rimanalitus. Viidestä sateesta kolme oli maksimissaan viiden minuutin kuuroja. Keskiviikon 28.7. sade sen sijaan oli musiikkia puutarhurin kuivuudessa kärvisteleville korville. Perjantaina 30.7. koko päivän toinen toisensa jälkeen puutarhamme yli vyöryneet kuurot palauttivat uskon siihen, että tästäkin kurimuksesta vielä noustaan.


Näin vähäsateista kesää ei meidän tontilla näinä asuinvuosina ole ollut. Lyhyistä hellekausista on selvinnyt helposti sadettamalla ja kastelukannuja kantamalla. Tänä kesänä ei kasvien vaatimaa vesimäärää ole millään jaksanut niille kantaa. On ollut pakko tehdä valintoja ja keskittyä kasvimaan ja ruukkukukkien sekä joistakin arimmista kasveista huolehtimiseen.

Asiantuntijoiden mukaan ämpärillinen vettä silloin toinen tällöin -kastelu lähinnä vaikeuttaa tilannetta. Liian vähäisellä vesimäärällä kasvit nostavat juurensa pintaan, jolloin ne kärsivät entistä enemmän, eivätkä selviä tulevista kuivista kausista. Syvälle ulottuvat kasvien juuret löytävät helpommin vähäisen kosteuden ja pärjäävät paremmin kuivuudessa. 

Olen todennut, ettei kannata harrastaa näennäiskastelua omaa oloaan helpottaakseen. Jatkossa on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota sellaisten kasvien hankkimiseen ja istuttamiseen, jotka pärjäävät kuivissakin olosuhteissa.

En edes uskalla ajatella, miten monta kasvia on jo jättänyt hyvästit puutarhalleni. Tai kuinka paljon menetyksiä tulen vielä näkemään, kun huonokuntoiset kasvit joutuvat taistelemaan selviytymisestä talven yli. Monta sitkeää kaveria seisoo yhä pää pystyssä ja jokunen sinnittelee uskollisesti rujompana. Voin olla heistä iloinen ja suunnata katseen tulevaan. Hyvä sekin, ettei puutarhani ole palanut poroksi tai kadonnut jättitulvan myötä kilometrien päähän. Ei siis syytä rypeä murheessa.

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia availee nuppujaan.

 

Sateesta onnellisia terveisiä ja mukavaa heinäkuun viimeistä päivää kaikille!


26 kommenttia:

 1. No nyt sitä vettä on satanut oikein urakalla ja ihan hyvä niin :) mukavaa viikonloppua Sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen saatiin vettä oikein kunnolla. Sademittari onkin jo täynnä, joten täytyy käydä tyhjentämässä ennen seuraavia sateita.
   Mukavaa viikonloppua sinulle Suvi!

   Poista
 2. Ihana safiirihortensia. Sadetta on tullut teillä aika niukasti. Meillä tuli toukokuussa enemmän vettä ja se varmaan on auttanut tontin kasveja kesäkuun ajan. Toivottavasti tulisi vielä sadettä, jotta puiden keltaisten lehtien pudotus vähintään hidastuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Safiirihortensian kukka on tosi sievä. Kävin katsomassa äsken sen kukkia, joista kaksi on nyt aika hyvin auki ja kaksi pienempää avautunee myöhemmin.
   Sateet ovat kuulemma olleet melko paikallisia, vaikka yleisesti niitä on tullut vähän. Ennusteiden mukaan sateita on tulossa. Ehtiikö se auttaa puiden lehtien kellastumiseen, en tiedä.

   Poista
 3. Kuivuus myös tuli vähän eri aikaan kesästä kuin yleensä. Meillä sateetonta on saattanut olla toukokuussa tai vasta heinä-elokuun vaihteessa. Nyt kuivuus alkoi kesäkuun lopulla ja sitä kesti tähän viikkoon saakka. Niitä pieniä ripsuja mitä välissä tuli ei voi sanoa sateiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, yleensä kuivuus koittaa heinä-elokuussa. Ei todellakaan noita kesä-heinäkuun sateita voi kasteleviksi kehua. Kaivoin tänään pari kuoppaa puutarhassa ja totesin maan olevan edelleen pintaa syvemmältä rutikuivaa. Eli lisää sateita, kiitos.

   Poista
 4. Vau, safiirihortensiasi kukkii! Ihana. Omani on hyvin pieni, mutta onneksi älysin siirtää sen viime vuonna liian kuivasta paikasta kohtaan, jossa se saa kosteutta, kunhan vain kasvattaa juurensa syvälle. Olen silti sitä hieman kastellut. Mutta siinä vanhassa paikassa se olisi varmaan heittänyt veivinsä lopullisesti, sillä se oli erittäin kituva.
  Meilläkin alkoi eilinen parilla oikein rankalla kuurolla, niistä kertyi 10 minuutissa 4 mm! Mutta loppujen lopuksi se olikin yli puolet eilisen sademäärästä, vaikka tihuutti koko loppupäivänkin. Keskiviikkona tuli sentään 14 mm, se on tosi hyvä, etenkin, kun lisää on tulossa heti huomenna.
  Musiikkia korville tuo sade tosiaan oli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin safiirihortensia oikea kaunotar. Iso ei ole omanikaan, mutta tosi tuuhea ja raikkaan vihreä pallero. Hyvä, että siirsit omasi paremmalle paikalle. Jospa se kukkisi ensi vuonna. Tuskin tällaisia aavikkokesiä peräkkäin tulee, toivon mukaan ei.
   Tihuttava sade kauan kestäessään olisi aika hyvä. Maa on edelleen kuivaa, vaikka eilen vettä saatiinkin pitkin päivää. Vilkaisin juuri ikkunasta kohinaa kuullessani ja ulkona SATAA!!! Tosin taivaalla näkyy myös sinistä, joten iso saderintama tuskin nyt on kyseessä.

   Poista
 5. Oletpa laitellut hienot tilastot sateista. Kyllä on käppyräisiä lehtiä puissa ja pensaissa. Mutta luulisi niiden toipuvan jos vielä vettä tulisi lisää. Toivotaan teillekin vettä vielä lisää, mutta ei kuitenkaan tulvaksi asti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri nyt ulkona sataa, vaikka pilvien määrästä päätellen tuskin kovin pitkään. Lisääkin saa tulla. Minä ja puutarha otamme nyt kaiken veden ilolla vastaan. En usko vettä tulvaksi asti tulevan.

   Poista
 6. Meillä ei vielä ole tullut tuota musiikkia kuin pienen alkusoiton verran. Kolmen päivän ja noin kuuden eri sateen yhteenlaskettu tulos on 2,4 mm. Koska tämä on jakautunut niin moneen pikkuripsuun, ei sateesta ole juuristoon painunut mitään.
  Onneksi teillä saatiin vettä enemmän.
  Hienot tilastot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon vettä saa näköjään taivaalta tulla ennen, kuin se maassa näkyy. Kaivoin tänään pari isompaa kuoppaa todeten, että maa oli hivenen pinnasta kostea. Alempaa koppuraisen kuivaa. Eilen vettä tuli koko päivän ja välillä oikein kunnolla. Lisää olen tilannut.
   Kiitos tilastokehuista. Aika vähän on viime aikoina käppyröitä tullut laadittua, joten tekniikka oli hakusessa. Kirjaan sääasiat puutarhapäiväkirjaan, josta ne tarvittaessa löytyvät. Ei tarvitse vuosien päästä kinastella, oliko lunta paljon vai vähän.

   Poista
 7. Meillä mittarin saldo oli eilen 22mm ja puutarha näyttää tänään jo paljon paremmalta. Nurmikkokin vihertyy uskomatonta vauhtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika mukava lukema teidän vesimittarissa. Heti piristyy niin kasvit kuin puutarhurikin.

   Poista
 8. Sadetta ei ole tullut meilläkään vielä lainkaan riittävästi. Pitkän hellejakson jälkeen kun tarvittaisiin pitkäkestoista sadetta ihan useamman päivän ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänäänkin kaivoin puutarhassa, eikä maa edelleenkään ole yhtään kosteaa saati märkää, vaikka sadetta on saatu muutamina kuuroina päivittäin. Pääasia kuitenkin, että pitkä sateeton jakso päättyi. Nyt näyttä huomattavasti paremmalta.

   Poista
 9. Sattoo suap meilläkin vielä reilusti, ennenkuin kastuu mua kunnolla. Toivottavasti suahaan sadetta koko muahan. Hienot tilastot oot tehny. Mielenkiintoista nähä ens keväänä miten kasvit nousevat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennusteiden mukaan teille on tulossa vettä lisää ihan kunnolla. Joskohan maa tästä vähitellen kostuisi ja kasvit virkoaisivat.
   Kyllä näin massiivinen kuivuus varmaan jotenkin näkyy myös ensi keväänä. Siinäpä meillä jälleen jännitettävää.

   Poista
 10. Kyllä sade on niin tervetullutta ja ihan reippaasti olemme sitä nyt muutamana päivänä saaneet täällä Keski-Suomessakin. Pihanurmikkomme paloi, kun meillä on niin paahteinen piha, mutta nyt sateen jälkeen se on taas kummasti virkistynyt ja vihertää jälleen.
  Ihanaa, marjaisaa ja kukkivaa elokuuta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, että tekin saitte vettä. Samalla tavoin kaikki puutarhaihmiset ovat surreet kasviensa tilannetta. Nurmikko on siitä mainio, että se elpyy nopeasti. Kunnan miehet kävivät leikkaamassa puiston nurmikon pahimmassa helteessä ja ihan ruskeaksihan alue meni. Nyt siellä on jo vihreitä laikkuja.
   Sinulle myös satoisaa elokuuta!

   Poista
 11. Nyt niille sateille ei varmaan loppua tulekaan... sellainen sinfonia soi korvissa kun sade ropisee kattoon ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän kuurottaisia sateet ovat meillä olleet. Perjantai oli ainoa päivä, jolloin vettä tuli likimain taukoamatta. Muina päivinä paisteen lomassa jokunen kuuro. Toivottavasti sateet eivät jymähtäneet teidän tonttinne päälle, vaan jatkavat matkaansa muualle.

   Poista
 12. Olisipa ollut mielenkiintoista tehdä tilastot meidänkin kesän säistä. Luulen, että toukokuu oli meillä jonkun verran kylmempi, mutta sateiden osalta melko samanlainen. Kesäkuussa sen sijaan meidän sadetilastoihin saisi laittaa kumpaankin lokeroon kaksinumeroisen lukeman. Heinäkuu oli varmasti yhtä kuiva kuin kaikkialla muuallakin ja kuun lopun sateet tulivat oikeasti tarpeeseen. Oli sitä ropinaa kieltämättä mukava kuunnella ja käydä vähän ulkonakin vesileikeissä.
  Uskon, että kuivuudesta selvinneiden kasvien juuret ovat taas hakeutuneet muutaman sentin syvemmälle ja pärjäävät jatkossa pikkuisen paremmin pitkien kuivien kausien yli. Toivottavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksinkertainenkin tilasto antaa selkeän kuvan ja tallettamalla se johonkin hyvään paikkaan, ei tarvitse myöhemmin miettiä, miten homma menikään.
   Blogikuvistasi päätellen puutarhasi on selvinnyt aika hyvin heinäkuun kuivuudesta. Alkukesän meitä suuremmat sademäärät varmasti auttoivat. Sinulla olikin naapureita ilahduttava tai ihmetyttävä vesileikki.
   Osa kasveista luultavasti vankisti juuriaan. Osa kärsi ja niiden selviytyminen voi olla vaakalaudalla. Jaloangervoista osa on hyvin huonokuntoisia. Ne kyllä toipuivat siitä edellisestä kuivuudesta eli kesästä 2018.

   Poista
 13. Sadepisarat, kultaakin arvokkaampia nyt.
  Ihanaa elokuuta!

  VastaaPoista
 14. Sade on parhautta! Tällainen vähäsateinen kesä sen kyllä karusti kertoo, että poutasää ei ole aina sama asia kuin "hyvä sää". Meillä laatikkoviljelyn myötä sen on alkanut huomata hyvin, kuinka paljon sataa tai ei sada: kaikki vesi pitää kantaa ämpäreillä laatikoille, joten jokainen sadepäivä tarkoittaa päivää, jolloin ämpäreitä ei tarvitse roudata. Tänä kesänä oli kesäkuun alun ja viime keskiviikon välillä vain kolme päivää, joina vettä ei tarvinut kantaa, eli vain kolme kertaa satoi. Viime keskiviikkona hanat aukesivat, ja nyt vettä on tullut vähintäänkin pieni kuuro kerran vuorokaudessa.

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!