tiistai 27. heinäkuuta 2021

Heinäkuun loppu häämöttää

Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia


Eräässä blogissa kehuttiin hortensioita. Yhdyn kehuihin täydestä sydämestä. Syyshortensiat ovat kauniita, kestäviä, helppohoitoisia ja pitkään kukkivia. Jopa vaikeaksi kasvatettavaksi mainittu safiirihortensia on selvinnyt tämän kesän kuivuudesta esimerkillisesti. Se aikoo jopa kukkia parin kukkarykelmän voimin.


Hydrangea serrata ´Blue Bird´ - Safiirihortensia

Toki olen safiirihortensiaani auttanut pitkien helleviikkojen ja sateettomuuden yli. Sen vieressä on reikäpohjainen ämpäri, jonka täytän säännöllisesti. Safiirihortensia on pieni, eikä siitä jättiä koskaan tulekaan. Sen kasvukorkeudeksi mainitaan 50-100 cm ja parhaiten se viihtyy puolivarjossa. 

Osa tämän hortensian oksista kuoli talvella, joten jouduin leikkaamaan sitä. Parhaiten se kukkii vanhoilla versoilla ja epäilenkin nuppujen tulleen  muutamiin edellisvuodesta selvinneisiin versoihin.

Hydrangea pan. 'Vanille Fraise' - Syyshortensia

Vuodesta 2013 puutarhassani asunut syyshortensia Vanille Fraise on kukkinut uskollisesti joka vuosi. Se on kasvattanut pitkän huiskeat oksat, jotka olivat alaosastaan varsin paljaat. Syyshortensiat kestävät leikkausta, joten päätin kokeilla, haaroittuuko Vanille Fraiseni enemmän leikkaamalla sen oksia matalammiksi. Kyllä haaroittuu. Jätin kokeeksi kaksi oksaa vähemmälle leikkaamiselle. Onnistuneeksi osoittautuneen kokeilun tuloksena hoidan ne ensi keväänä.

Kukintaan leikkaaminen ei vaikuttanut ollenkaan vähentävästi. Päinvastoin. Nuppuja on ihan jokaisen oksan kärjessä. Yleensäkin leikkaan syyshortensioitani aina varhaiskeväällä. Kukkivat kyllä leikkaamattakin, mutta kokemukseni mukaan leikkaamisen ansiosta kookkaammilla kukilla.

Echinacea purpurea - Punahattu ja nokkosperhonen

Perhosten runsaslukuinen lentely on jatkunut. Punahatulla vierailleen repalesiipisen nokkosperhosen lisäksi niitä on näkynyt joka päivä useita. Myös amiraalit ovat liittyneet joukkoon keveään. Kasvihuoneesta pelastin varovaisesti ulos neitoperhon. Ja edellisviikkojen tapaan sisältä on haavin avulla siirretty takaisin ulkoilmaan nokkosperhosia.

Anemone hupehensis - Syysvuokko

Syysvuokoissa on runsaasti nuppuja. Ensimmäinen kukkakin avautui viikonloppuna. Pullistuneista nupuista päätellen useat seuraavat ensimmäistä.

Anemone hupehensis - Syysvuokko


Kesäkuun alussa löysin Kiemurapenkistä syysvuokon siementaimen. Se oli vaarassa joutua kompostiin kanttausurkan melskeissä, joten kaivoin sen varovasti ylös ja siirsin väljempään paikkaan. En ole Kiemurapenkkiä kastellut käytännössä ollenkaan. Pikkuiselle taimelle annoin sentään alussa kasvuvettä. Ihmeen hyvin syysvuokot ovat jaksaneet. Ehkä apuna on penkin tiivis kasvusto. Väriminttu, syysasteri ja nuokkuluppiokin ovat rehevöityneet. Varmasti ne imevät maasta kosteutta, mutta myös suovat varjoa toinen toisilleen.

Viikonloppuna aurinko paistoi ja mittari näytti +23 astetta eli sää oli inhimmillinen ulkohommiin. Pergolan ja olopihan puupatiot öljysin jo toukokuussa. Sisäänkäynnin puutasojen ulkoasu on ollut parempi, mutta päätin vihdoin öljytä nekin. Nostin trallit kokonaan pois ja jätin ne vuorokaudeksi kuivumaan pystyasentoon. Samalla harjasin ja pesin pölyt pois niin lattialta kuin sisäänkäynnin terassilla olevasta tuoli-pöytä -ryhmästä. 

Vauhtiin päästyäni sidoin irikset lyhteiksi. Luvassa on sateita ja silloin irikset hakkautuvat käytäville. Kapeimmissa paikoissa ne myös lätsähtävät märkinä ohikulkijan säärille. Lyhteinä ne pysyvät pystyssä, kunnes myöhäissyksyllä leikkaan ne syötettäväksi hakettimen kitaan.

Viikolla ehdin putsata osan taloa kiertävistä kivituhkakäytävistä. Lauantaina ja sunnuntaina jatkoin hommaa. Ensin talon toinen pääty ja myöhemmin ns. makkarikäytävä ja sisäänkäynnin edusta. Laskin, että edellisestä kivituhkapinnoitteen uusimista on jo kymmenisen vuotta aikaa. Pian se on jälleen edessä, sillä paikoitellen maanrakennuskankaan päällä ei enää paljon kivituhkaa ole. 

Normaalisti haluan pitää käytävät siisteinä ja niitä tulee haravoitua useaan kertaan kesäkauden aikana. Tänä kesänä haravointi on jäänyt vähiin. Osin kuivuuden aiheuttaman pölyämisen ja osin laiskuuden vuoksi. Siksi myös rikat ja ruohot ovat päässeet ihan liikaa valtaamaan alaa.

Käytävien siistiminen oli hurjan pölyistä työtä. Pieni siivu jäi vielä myöhempään ajankohtaan. Lopputulosta katsellessa mieli oli tavattoman hyvä. Jälleen kerran tuli todistettua, että tekemättömät työt stressaavat suhteessa työn määrään huomattavan paljon. Kun sitten ryhtyy työsarkaa purkamaan, se käykin käden käänteessä.

Eryngium planum - Sinipiikkiputki


Edellisinä kesinä minulla on kasvanut sinipiikkiputkea parissa kolmessa eri paikassa. Tänä kesänä niitä ei näy. Paitsi yksi varsi ilmestyi punaherukkapensaan viereen, johon en taatusti ole sitä istuttanut. Taidan kaivaa kasvin ylös ja siirtää sen kukkapenkkiin, kunhan luvatut sateet ovat kostuttaneet maata riittävästi.

Cobaea scandens - Kelloköynnös


Löysin kelloköynnöksestä ensimmäiset nuput. Vielä menee tovi niiden aukeamiseen. Istutin kolmeen ruukkuun kolme kelloköynnöksen tainta kuhunkin. Kahdessa ruukussa kasvu on ollut rehevää, joskin korkeutta on tullut oudon hitaasti. Tai sitten pitkän kesän vuoksi olen itse kuukauden etuajassa ja kiirehdin mielessäni kelloköynnöksetkin jo elokuun lopun mittoihin. 

Kolmas ruukullinen kelloköynnöksiä asustaa talon seinustalla, kuten aiempinakin kesinä. Siinä kasvusto on yhtä hujoppia lukuunottamatta huomattavan matalaa. Osa lehdistä on myös kellastunut. Olisiko paahtavalla auringolla osuutensa?

Dahlia Cafe au Lait

Daalioista valkoinen Sneezy on kukkinut jo pidemmän aikaa. Vihdoin muhkea Cafe au Lait aukaisi ensimmäisen nuppunsa. Toinenkin on jo odottamassa vuoroaan. Kolmas, jonka nimi on juuri nyt kadoksissa, antaa odotuttaa itseään.

Loppuviikolle on luvattu sadetta, useammalle päivälle. Saatan käydä kuristamassa pari meteorologia, mikäli lupaukset eivät toteudu. 

Heinäkuu on hiipumassa kohti elokuuta. Eletään siis yhä kesässä.


29 kommenttia:

 1. Mielestäni kelloköynnökset ovat kärsineet tänä kesänä paahteesta, ainakin ruukuissa olevat (siis puhun omista kelloköynnöksistäni). Minulla maahan istutetut kelloköynnökset arboretumissa ovat reheviä ja ensimmäiset kukat ilmaantuivat niihin pari viikkoa sitten. Tosin kukkia on vieläkin melko harvassa. Ruukuissa kasvavien lehdet ovat paahteessa muuttuneet hieman 'kovan' näköisiksi ja nuppuja on vasta alkanut tulla, vaikka järjen mukaan näiden pitäisi olla aikaisempia, koska ovat olleet kauemmin suurissa ruukuissaan. Jos kesät ovat tällaisia jatkossa, en ehkä enää kasvata ruukuissa kelloköynnöksiä, niitä saa kastella niin valtavasti.
  Hortensiat ovat niin ihania ja uskollisia. Minä istutin ensimmäiset Vanille Fraiset nyt kesällä ja kiva oli lukea sinun kokemuksistasi myös leikkaamisen suhteen.
  Ihana, että saat nähdä syysvuokkojen upean kukinnan.
  Varmasti on hyvä mieli, kun saa tuollaiset näkyvät työt tehtyä, ne muuttavat niin paljon yleisilmettä!
  Sadetta on kyllä odotettu hartaasti, toivottavasti se toteutuu. Tänään täytyy joka tapauksessa kantaa 500-550 litraa vettä arboretumin uusille puille ja pensaille, onneksi saan veden käyttämättömän hevostallin kaivosta, mutta saa siinä kipittääkin, kun liruttelee joka puulle pari kastelukannullista niin että ehtivät ne imeä. Ruukkuja on monen puun juurella helpottamassa kastelua. Viimeksi kastelin ne viikko sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh, millaiset määrät vettä kannat arboretumiin. Kohta kätesi ovat venyneet maata viistämään. Toivotaan luvattujen sateiden saapuvan ja toivotaan myös, ettei ainakaan seuraava kesä ole näin kuiva, jotta kasvimme saavat huokaista helpotuksesta.
   Kuivuuden ja kuumuuden piikkiin minäkn laitan kelloköynnösten tämän hetkisen olemuksen. Aiempina vuosina ne ovat kasvaa rehottaneet ja ruukut ovat olleet samat, kuten myös ruukkujen paikat. Juoppoja ne totisesti ovat. Minulla on onneksi vesipiste lähellä kelloköynnöksiä.
   Uskon, että tulet iloitsemaan Vanille Fraisesta tulevatkin vuodet. Se on yksi puutarhani lempikasveista. Jos jotain vielä tänä kesänä istutan, niin hortensian tai pari.
   Tekevänä ihmisenä on ollut vaikea katsella sivusta tekemättömiä töitä. Ei vain jaksa kolmenkympin helteessä ahertaa. Jospa tämä päivä jäisi tältä kesältä viimeiseksi huippuhelteeksi ja siirtyisimme ns. normikesään.

   Poista
 2. Olet kyllä oivallinen viherpeukalo!
  Sadetta odotellaan täälläpäin. Kovin kuivaa on ollut koko kesä. Jospa jo ylihuomenna sitä vettä saataisiin.
  Ihanaista loppukesää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PiipeA, viherpeukalosta en tiedä, mutta sinnikkäästi kasvieni eteen jotain yritän pakertaa.
   Näin kuivaa ja kuumaa kesää en muista. Niin vissiin todettiin eilisen uutisissakin, ettei sataan vuoteen tällaista ole ollut.
   Monia kesäiloja sinunkin elokuuhusi!

   Poista
 3. Olet jaksanut ahkeroida, oli ihanaa, että saatiin vähän viileämpiä säitä, tuli edes jotain tehtyä kastelun lisäksi. Rakastan hortensioita ja ne ovat olleet ainoita perennoita, joita olen kastellut näinä kuivina aikoina. Vanille Fraicen leikkauksen täällä hoiti peura, mutta nyt se on haaroittunut ja komea pensas. Tahvosilta tuotu Annabelle kukkii myös toista kauttaan, samoin valkoinen syyshortensia.
  Odotan kieli pitkällä luvattuja sateita, luonto on janoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän viileämpi sää mahdollisti patoutueiden työintojen pääsyn valloilleen. Tuntui hyvältä.
   Syyshortensiat kestävät leikkausta varsin hyvin. Yhtenä talvena jänis tai myyrä kalusi yhden syyshortensiani maan rajasta ympäriinsä. Niin vain pensas kasvatti uudet versot ja voi tänä päivänä oikein hyvin.
   Minunkin Tahvosilta tuotu Annabelle kukkii. Voisin jopa hankkia sille samanlaisenkaveriksi.
   Luonto on todella janoinen. Ajoin tänään Lohjan suunnalle ja katselin, miten tien varren koivut olivat aivan ruskeita.

   Poista
 4. Hortensiat ovat selvinneet helteessä tosi hyvin. Omiani en ole edes kastellut, kuin pari kertaa. Jännää miten hortensioiden leikkausvoimakkuus vaikuttaa kukkien kokoon oleellisesti. On kuitenkin hyvä, kun voi itse määrittää kolmesta vallitsevasta leikkaustavasta sen itselle mieluisimman.
  Voi, saat nauttia syysvuokkojen kukinnasta. Minulla ne ovat hävinneet kokonaan penkistä.
  Lämpötila on taas kivunnut korkealle ja mittari näyttää meillä + 31 astetta varjossa, mutta huomenna toivottavasti sataa, joten meteorologit saanevat säilyttää henkensä.
  Minullakin kelloköynnökset ovat tehneet ensimmäiset kukkanuppunsa. Kun siirsin siementaimet isoihin ruukkuihin kasvu oli alkuun tosi hidasta ja siksi ilahduinkin löytämistäni kukkanupuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hyvää tästä kuivuudesta on ollut ainakin se, että enemmän tulee kiinnitettyä huomiota ankarissa oloissa selviytyviin kasveihin. Syyshortensioita on käytetty paljon Tapiolan viheralueiden istutuksissa. Siellä pensaita leikataan aika rajustikin ja ne kukkivat joka vuosi todella näyttävästi. Tapiolassa asuessani näky juurtui ilmeisesti syvälle ja siksi noudatan tapaa omassakin puutarhassa.
   Aika monta syysvuokkoa istutin ja menetin ennen, kuin sain tämän nykyisen viihtymään. Iloitsen hänestä kovasti.
   Samanlaiset mittarilukemat on täälläkin. Tuskin meteorologeja kävisin kuristamassa. Kunhan puutarhani kuivuutta surkutellessa uhoan.

   Poista
 5. Sadetta, sadetta sitä kyllä kaivataan ja lujaa. Tämä helle vie minulta todella kaikki voimat ja melkein tuntuu siltä, että kohta lentää hanskat naulaan. Rivarin piha ei ole suuren suuri, mutta….sadetta odotan ja toivon.
  Kelloköynnös se kermanvalkoinen on tehnyt useita nuppuja ja niitä käyn päivittäin katsomassa ja kastelemassa, pitäisikö niille myös puhua ja kehua, että jaksaisivat nuppunsa aukaista?
  Kiitos vinkistä: iiriksen pitkät lehdet on hyvä sitoa lyhteiksi, en tiedä osaanko niitä tehdä mutta kokeilen!
  Hyvää heinäkuun viimeistä viikkoa, sadetta, sadetta ja paistetta sopivassa määrin niin kaikki hyvin. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset sadepisarat ovat juuri sataneet meidän nurkilla. Ukkonenkin jyrisee. Joka paikka on äärimmäisen kuiva ja tarvitsee sateet.
   Ilman muuta sinun on juteltava kelloköynnöksen nupuille. Aukeavat ne varmasti muutenkin, mutta tuleepa hyvä mieli niin kelloköynnökselle kuin sinullekin muutamasta mukavasta juttutuokiosta.
   Iristen sitominen lyhteiksi ei ole ollenkaan vaikeaa. Siitä vain nippu lehtiä ja juuttinarulla tai jollain muulla sopivasti nipuksi. Nopeaa ja kätevää.
   Samoin sinulle, sopivasti sateista heinäkuun loppua!

   Poista
 6. Odotan sadetta jo tosi paljon. Puutarhan kastelua ei vain voi kunnolla tehdä ilman apuja sateista.
  Hienoa, että safiirihortensia tekee kukkia! Voi, toivon jossain vaiheessa samaa omalle myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin äärimmäisessä kuivuudessa taitaa ainoastaan sade olla se, joka kaiken pelastaa. Heräsin varhain todistamaan ensimmäisen sateen ja ukkonenkin etäällä jyrähtelee. Musiikkia korville.
   Olen yllättynyt safiirihortensian nupuista ja selviytymisestä ylipäätään. Ihana valopilkku kuivuuden keskellä.

   Poista
 7. Iiristen lehtien sitominen on hyvä konsti pitää ne edes jotenkin kurissa. Meillä osa leikataan heti kukinnan jälkeen, kasvattavat vielä samana kesänä uudet lehdet jotka pysyvät pystyssä talveen saakka. Sadetta odotellaan yhdentoista aikaan, sitä ennen aion ehtiä käydä uimassa, voi olla tämän kesän viimeinen uinti. Hortensioiden lehdet nuupottavat, safiirihortensiaa olen kastellut mutta se ei kuki, taitaa johtua siitä, että on istutettu vasta syksyllä ja jouduin katkomaan siitä kuivuneita latvoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä tiennytkään, että iris kasvattaa uudet lehdet. Tärkeä tieto, sillä jatkossa voin leikata osan lehdistä pian kukkimisen jälkeen. Ainakin niistä paikoista, joissa ne lakoontuvat muiden kasvien päälle ja kulkuväylille.
   Vettä sataa mukavasti ropisten ja loristen. Kasvit ja kasvien istuttaja kiittää sydämestään.
   Safiirihortensiani vähäiset nuput ovat nimenomaan edellisvuoden versoissa, joita ei tarvinnut keväällä leikata. Sinänsä ongelmallista, kun safiirihortensia herkästi kärsii talvesta ja sen vuoksi versoja on leikattava.

   Poista
 8. Minulla on muistaakseni yhdeksän hortensiaa ja melkein kaikkia leikkaan jo syksyllä ja sitten lisää keväällä. Hyvin kukkivat ja ovat komeita.
  Minä yritin kasvattaa syysvuokkoa siemenistä ei onnistunut.
  Täällä alkoi sade yöllä ja on varmasti satanut koko ajan välillä tosi kovaa. Nyt ei ainakaan tarvitse kastella 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jestas, sinulla on syyshortensioitakin roppakaupalla. Kunhan pääsen taas puutarhatöissä vauhtiin, saatan minäkin istuttaa uusia hortensioita.
   Useampana kesänä kukkineen ja talvista selvinneen syysvuokkoni ostin kerran keväällä. Luin, että keväällä istutettuna se saisi paremmat mahdollisuudet selviytymiseen. Kunnon taimia oli jossain vaiheessa vaikea keväällä löytää ja siksi hankin niitä kesällä tai jopa syksyllä. Eivät ilmeisesti ehtineet kunnolla juurtoa.
   Sade alkoi meilläkin aamuyöstä. Hiukan ukkostikin viiden aikaan. Koko päivän on tullut vettä, välillä rankastikin. Nyt aurinko paistaa, mutta lisää vesisateita on luvassa. Ei tarvitse kastella ja luonto kiittää. Minä myös.

   Poista
 9. Hienoa saada joku pihaurakka valmiiksi! Tänä kesänä mulla on monta hommaa jäänyt vähän kesken, kun helteessä ei ole jaksanut, mutta nyt sateen ja viilenemisen myötä yritän saada ennen syksyä pihan kuntoon.
  Sinipiikkiputki on kaunis kasvi, myös hortensiat ovat upeita, kun ovat täydessä kukassa. Niitä odotellessa hyvää loppukesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin on käynyt minulle. Viikkotolkulla on tullut lähinnä kasteltua ja muut hommat ovat odottaneet aikoja parempia eli näitä sateita. Että olen iloinen koko päivän jatkuneista sateista, joita on luvassa lisääkin. Kunhan kerkiän, aion taas ryhdistäytyä puutarhahommissa.
   Syyshorensioiden paras aika on vielä edessä. Toivotan sinullekin runsasta hortensiakukintaa!

   Poista
 10. Ei ole hortensian voittanutta eihän ilman sitä voi olla puutarhaa! Meillä nyt kuutamo. mustilan- vanille freise, Wim's Red- Bombshell ja grandiflora syyshortensiat sekä yli 10 köynnöshortensiaa ja maassa kasvaa myös jo terassihortensioita!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiarakkautesi on tullut minullekin blogisi myötä tutuksi. Köynnöshortensia onkin köynnöksistä mahtavimpia. Minulla sitä kasvaa kolmessa paikassa. Talon päädyssä valtavan kokoinen.

   Poista
 11. Turussa on tänään sadepäivä käynnissä. Toivottavasti teilläkin! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että tekin saitte vihdoin vettä. Lounais-Suomi taitaa olla kaikkein eniten kuivuudesta kärsinyt alue. Sadepilvet ovat vyöryneet toinen toisensa jälkeen kylämme yli. Olen tosi iloinen.

   Poista
 12. Onpa suloinen sinisen vivahde tuossa safiirihortensiassa. Toivottavasti se ilahduttaisi sinua ensi vuonna useamman kukinnon voimin. Hortensiat kukkivatkin tänä vuonna komeasti. Pitää muistaa käydä kuvaamassa oma 'Vanille Fraiseni', joka kukkii nyt ensimmäistä kertaa. Kukintoja on vain yksi, mutta se onkin sitten kookas.
  Sinulla on pian ihanat syysvuokkopilvet tuosta nuppujen määrästä päätellen.
  Täällä on nyt "mukavat" 26 astetta lämmintä ja hyvin painostava ilma. Sadetta on luvattu vasta huomisaamulle ja silloinkin alkuun vain 0,1mm. Puolenpäivän aikaan pitäisi sataa jo reippaammin. Saa nähdä. Toivottavasti sielläkin sataa, ettei meteorologien tarvitse yöuniaan menettää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti safiirihortensiani kukat avautuvat vielä enemmän ja toivottavasti kukkivat myös ensi kesänä. Uskon, että tulet ihastumaan Vanille Fraiseen jo ensimmäisen kukan myötä ja tulevina vuosina vielä enemmän. Pörrään joka vuosi yhtä onnellisena Vanille Fraisen ympärillä kamerani kanssa.
   Syysvuokossa on runsaasti nuppuja useiden versojen latvuksissa, joten kukintaa on tiedossa pidemmäksi aikaa.
   Katsoin äsken teksti-tv:n säätiedotuksen, jossa luvattiin sateita myös ylemmäs maassa eli tulevat ne teillekin. Perjantaina ilmeisesti koko maassa enemmänkin. Lämpötila on ollut mukavan kesäinen, +21. Hyvältä tuntuu siksikin, ettei tarvitse lähteä meteorologeja kuristamaan.

   Poista
 13. Hortensiahulluna safiirihortensia kiinnitti heti huomioni - aivan ihana 💙 Tämä kesä on ollut minulle tekemättömien töiden kesä. Kuumuus ja kuivuus on vienyt energian paitsi pihan kasveista myös minusta. Ihailen upean vihreitä kasvejasi ja viitseliäisyyttäsi käytävän siistimisessä. Tehty työ tuo hyvän mielen 🤍 Mukavia heinäkuun lopun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa voin todeta itsestäni. Enpä muista kesää, jolloin olisin tehnyt näin vähän puutarhassa tai missään muussakaan. Sään viileneminen toi heti lisää energiaa. Vesisateet ilahduttavat, lisääkin saisi sataa.
   Pian alkaa elokuu. Iloista elokuun alkua sinulle!

   Poista
 14. Onpa upea tuo safiirihortensia. En ole tuollaista nähnytkään. Aika monilla pihoilla näkee hortensioiden kukintaa. Olet ollut ahkera kesän kuumuudesta huolimatta. Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Safiirihortensia taitaa olla vähemmän tunnettu. Se on yleisempiä hortensioita herkempi. Siinä ehkä yksi syy.
   Helteisimpinä päivinä en ollut ollenkaan ahkera. Säiden viileneminen palautti innon puutarhahommiin. Hyvä niin.
   Samoin sinulle leppoisaa viikonloppua!

   Poista
 15. Ihanaa viikonloppua ja pian alkavaa elokuuta Sinulle 💛

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!