maanantai 2. elokuuta 2021

Vesivoimalla taitaa tämä moottori käydä

Hydrangea arborescens 'NCHA2' Pink Annabelle


Helteen ja sateettomuuden hyydyttämä puutarhuri on vironnut kiitettävästi. En tiennytkään moottorini toimivan vesivoimalla. Millainen lapiopeto olisinkaan, jos tontillamme olisi uimaranta? Pulahdus järveen, enkä pysähtyisi kolmeen vuorokauteen ollenkaan. Vähän viileämpi sääkin saa taas ajatukset rullaamaan ja ideat poikimaan. Kun lähtee pikaisesti avaamaan kasvarin ovea, huomaakin uponneensa pariksi tunniksi jos jonkinlaisiin askareisiin.

Lilium lancifolium 'Flore Pleno'

Viehtymykseni yksittäisten kukkien kuvaamiseen on nyt huomattavasti palkitsevampaa, kuin laajojen näkymien tallentaminen. Monet istutusalueet ovat vähän ankean näköisiä.  Aukkopaikkoja on paikoin runsaasti ja ränsistymistä liikaakin. Vaikka tykkään penkkien siivoamisesta ja sekatöörien kanssa heilumisesta, kasvit ovat saaneet rauhassa kuivua seisovilleen. Ajattelin, että ruskeaksi menneet kasvit kenties toisivat muille vähän varjoa estämällä kuumien auringonsäteiden pääsyn tyvialueelle.

Lilium lancifolium Splendens - Tiikerilija


Alkukesästä sai metsästää ahkerasti liljakukkoja, jotka siitä huolimatta ehtivät jonkinverran sukua jatkamaan. Kiersin muutaman kerran putsaamassa liljanvarsia ja lehtiä, mutta todennäköisesti kukkometsästys jatkuu ensi kesänä.

Liljat ovat kestäneet yllättävän hyvin kuivuutta. Joitakin värejä jäi nousematta, mikä saattaa johtua myös talvesta. Helteiden aikaan kukinta meni pikakelauksella, kuten monen muunkin kasvin osalta. Nyt on perinteisten tiikerililjojen aika. Niiden raikasta oranssia väriä on mukava katsella. Tiikerililjoissa on samaa viehättävyyttä, kuin marhanliljoissa. Ehkä se on tuo kukan alaspäin suuntautuva asento ja pilkut.

Lauantaiaamuna menin tosiaan avaamaan kasvihuoneen ovea ja sille tielle jäin. Ovi tuli kyllä avattua, mutta myös kasvaripoluksi nimittämäni oikotie uusittua. Tein polun pari-kolme vuotta sitten kasvarin lattiaprojektista jäljelle jääneistä kivistä. Eivät riittäneet koko polun pituudelta, mutta lisäsin polun sivuihin ja päähän sekalaisia kiviä ja muutaman itse tehdyn betonilaatan.

Vasemman puolen syysasteri Patricia Ballard ja tuoksumatara olivat kasvaneet reheviksi ja piilottivat osan polusta alleen. Kaivoin kummastakin kasvista osan siirrettäväksi muualle. Levensin polkua reunakivillä ja otin tilaa myös oikean puolen Kaivoruusupenkistä. 

Punainen kori tomaatteineen odottaa kuvien räpsijää.


Polun uudistaminen tarkoitti kaikkien kivien nostamista, pohjan putsaamista ja leveämmän juuriesteen laittamista. Onneksi yläpihalla oli suursäkissä edelleen kivituhkaa. Ladoin kivet uuteen järjestykseen, naputtelin kiviä paikoilleen ja harjasin niiden väleihin kivituhkaa. Tarkoitus oli tiivistää polkua vedellä, mutta letkun vetäminen alapihalle jäi toiseen kertaan.

Tuttua varmaan kaikille, että yksi työ johtaa lukuisiin uusiin projekteihin. Vasemmalta lähti nettikaupasta bonuksena viime kesänä tullut Neon-ruusu Oikearinteeseen. Hansa-ruusun jalkoihin uhkaavasti jäänyt pikkuinen sammalruusu taasen siirtyi eteenpäin saadakseen enemmän tilaa itselleen.

Vasemmassa laidassa näkyvä lauta on toistaiseksi huutomerkkinä ja muistuksena, että raparperit ruusuista - tai päinvastoin - erottava muovinauha odottaa poistamista ja korvaavaa materiaalia.

Allium Firecracker

Kevätkaihonkukkaa minulla on monessa paikassa maanpeitekasvina. Se suuttui kuivuudesta ensimmäisten joukossa, joten myös olopihan penkeissä korkeampien kasvien tyvellä on autiota. Jotain hyötyä kevätkaihonkukkien ruskettumisesta ja lakoon painumisesta sentään on, kun syksyllä Mustilasta tilaamani Firecracker-laukat näkyvät nyt hyvin. Odotin niiden kasvavan paljon korkeammiksi ja näkeväni mainostetun ilotulituksen kukkapenkissä. Nyt mittaa on ehkä 20 cm ja ilotulituskin on varsin vaisua. Ehkä sitten ensi vuonna.

Hemerocallis 'Agnes Elpers'

Useimmat päivänliljat ovat joko jo lopettaneet tai ainakin loppusuoralla. Ilahduin löytäessäni uusia nuppuja Päivänliljapenkin päädyn asukkaista. Tämän pitäisi olla punainen Agnes Elpers, joka kotiutui meille Päivölän ruusutilaretkeltä kesällä 2016. Voi se olla myös Klaus Hadaschik, joka on myös punainen.

Liatris spicata - Punatähkä


Ostin keväällä saksalaisesta ruokakaupasta 20 kpl:n Liatris mix -pussukan. Sekoituksessa piti olla sekä punaisia että valkoisia. Laitoin mukulat kunkin omaan ruukkuunsa kasvamaan ja istutin kasvit myöhemmin kolmeen eri paikkaan. Punatähkää minulla on jo ennestään, lähinnä punaisena. Kaikki mukulat lähtivät kasvuun, mutta valkoisia ei joukossa taida olla ainuttakaan.

Rudbeckia hirta 'Cherry Brandy' - Kesäpäivänhattu


Keväällä kylvin varastostani löytyviä kesäpäivänhatun siemeniä. Muutama iti ja tuli koulituiksi. Kun kasvit näyttivät jurovan purkeissa lilliputteina, siirsin ne maahan. Yksi juroo maassakin ja kaksi kasvoi noin 15-senttisiksi tehden myös kukat kumpikin. Nätti on ja vielä nätimpi, jos kokoa olisi enemmän ja porukkaa runsaammin.

Graphosoma italicum - Pyjamalude

Erilaisia luteita puutarhassa on tänä kesänä ollut runsaasti. Kerran jo tutkin ötökkäkirjasta niiden nimiäkin. Ensimmäisen kerran törmäsin meidän puutarhassa pyjamaluteeseen. Se viihtyi hyvin villiporkkanassa. Tuuli hankaloitti kuvaamista, joten vähän on epätarkka.

Erässä facen puutarharyhmässä on koko kesän ollut valtavasti kysymyksiä, miten minkäkinlaisen ötökän saisi hävitettyä. En minäkään kaikista ötököistä tykkää, mutta puutarhavuosieni aikana niistä on ollut äärimmäisen harvoin suurta haittaa. Ei ainakaan niin paljon, että myrkkyihin olisi ollut syytä turvautua. 

Luteisiin tutustuttiin jo muksuna, kun marjalude levitti mustikkakipossa omaa erityishajuaan. Ei niistä sen kummempaa riesaa ollut. Siksi huvitti, kun puutarharyhmässä joku oli kuvannut marjaluteen herukanlehdellä ja suuressa hädässään kaipasi neuvoa sen häätämiseksi.

Muistinpa vihdoin käydä tsekkaamassa sademittarinkin. Heinäkuun viimeisen viikon keskiviikon ja perjantain sateet ovat kerryttäneet mittaria 40 mm:llä. Tyhjensin mittarin, jotta näen seuraavien sateiden tulokset.

Vaikka varsinkin perjantaina vettä tuli likimain koko päivän ja välillä rankastikin, ei maa edelleenkään ole pintaa syvemmältä kastunut. Sen huomasin lauantaina kasvaripolun puitteissa maata kaivaessani ja myös sunnuntaina aloittaessani Pikkupuutarhassa uutta projektia. Kasvit kyllä näyttävät selvästi piristyneen. Kotkansiivet ovat kärsineet kuivuudesta pahasti, eivätkä tuskin enää toivu. Ensi kesänä sitten tapaamme heidät uudelleen.

Anemone hupehensis - Syysvuokko

Tuntuu varsin mukavalta heilua taas lapion kanssa ja päästä pureutumaan kesän aikana kertyneisiin rästihommiin. +20 astetta auringon paistaessa on oikein kiva kesäsää. Yhtään ei palele ja multahommissakin piti käydä vaihtamassa verkkarit shortseihin. Iltapäiväkahvit maistuvat itse asiassa nyt pergolassa paremmilta, kuin ei kaiken aikaa tarvitse pyyhkiä hikeä otsalta.

Toivotan kaikille antoisaa elokuun alkua!


20 kommenttia:

 1. Minulla taas on ollut helteiden jälkeen into hukassa. Helteellä tottui aika leppoisaan menoon eikä montaa asiaa tullut tehtyä puutarhassa. Nyt ei ole hellettä, on satanut ja edelleen on ne monta asiaa tekemättä. Ja nyt alkaa työt ja on enää illat aikaa olla puutarhassa. No on tässä monta kuukautta aikaa kitkeä ja kantata ennen talven tuloa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnistan samoja käynnistysvaikeuksia itsessäni. Helteillä tuli kerrankin levättyä ja laiskoteltua niin kirjan kuin kahvinkin merkeissä. Puutarhakierroksilla näki tekemättömät työt, mutta niihin tarttuminen ei kuivuudessa ja kuumuudessa ollut järkevää.
   Kyllä sinäkin taas työvaihteen löydät. Saattaa käydä myös niin, että osa tekemättömistä töistä ei enää ole edes tarpeellisia. Sekin on mahdollista.
   Totta, ennen talvea ehtii kitkeä ja kantata kyllästymiseen saakka.
   Mukavia elokuun päiviä sinulle!

   Poista
 2. Kyllä sitä innostuu jotenkin hieman viileämmillä säillä tekemään enemmän puutarhassa. Lämpimillä ilmoilla tulee vain istuttua terassilla lukemassa. Eilen illalla lähdin puutarhakierrokselle vain katselemaan, ja mies tuli parin tunnin päästä ulos ja löysi minut karsimassa syreeniä;)

  Ja siis todella tutulta kuulostaa tuo, että yksi pienikin homma johtaa moniin muihinkin projekteihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helleviikkojen aikana tuli todellakin luettua sivutolkulla. Laitoin jopa keinuun ison tyynyt, jotta siinä olisi mukavampi köllöttää kirjan kanssa.
   Justiinsa noin käy meilläkin. Sitä lähtee vain katselemaan ja pian huomaa ahkeroivansa hiki hatussa, eikä ajasta ole enää mitään käsitystä. Hyvä, että meidän miehemme tuntevat tapamme ja tietävät, mistä etsiä.

   Poista
 3. Helteitä ei tule minunkaan ikävä ja olokin tuntuu huomattavasti virkeämmältä nyt kun lämpötila on pysynyt siedettävimmissä lukemissa. Eilen sadekuuroja tuli pitkin päivää milloin runsaammin, milloin sievästi sipistellen. Kohentamastasi käytävästä tuli siisti ja sen reunustaa koristaa kiva kurpitsa.
  Mukavaa viikonjatkoa ja elokuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen sadetyyli kastelee hyvin, kun kaikki ei tule yhtenä ryöppynä, vaan pikkuhiljaa sievästi sipistellen, kuten sanoit.
   Kasvarikäytävä vaatii vielä hienosäätöä, mutta olen siihen tyytyväinen. Mukavampi kulkea kasvihuoneelle ja kasvimaalle, kun ei tarvitse siirrellä kulkiessa kasveja sivuun. Kurpitsan ostin ehkä kolme vuotta sitten 70 %:n alennuksessa Honkkarisa. Sille taisi tulla hintaa pari euroa. Pakkohan se oli kotiin kantaa.
   Satoisia elokuun päiviä sinulle!

   Poista
 4. Helteiden aikana ei tosiaan jaksanut tehdä paljonkaan. Vesivoima ei kaikkina kesinä ehkä ole ollut se energianlähde. Nyt ymmärrän kyllä, että kone lähtee käyntiin, kun ei heti uuvahda.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helteillä ei jaksanut paljon tehdä, eikä kasvien istutus tai siirto edes kannattanut ylenmääräisen kuivuuden vuoksi.
   Toivottavasti ei tule äärimmäisen sateisia kesiä. Silloin vesivoimalla käyminen kokee hukkumiskuoleman.

   Poista
 5. Vesivoimalla käyminen toimii hyvin paahteen jälkeen, mutta itseni tuntien, ei ehkä olisi niin toimiva energian lähde sadekesänä ;).
  Meillä oli tuo perjantai oikeastaan aivan kuiva päivä, eikä muutenkaan ole vettä tullut kuin ripsuja kerrallaan - kaikki isommat ennustetut sateet menivät ohi. Katsotaan miten tämän päivän tilanne toteutuu.
  Hyvä, että puutarhasi on saanut vettä ja puutarhuri on elpynyt toimintakuntoon. Hyvää elokuuta ja kiitos kivoista kuvista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin minäkään sadekesänä vesivoimalla toimisin, mutta helteiden jälkeen vesi virkistää niin minua kuin puutarhaakin.
   Täällä vettä ei parin ensimmmäisen sateen jälkeen ole mitenkään paljon tullut, mutta lähes päivittäin pieniä kuuroja. Kuten parhaillaan.
   Tuntuu hyvältä päästä taas entiseen vauhtiin. Viikkojen laiskottelu kävi työstä sekin.

   Poista
 6. Ompas komea lude! Ne haisee muuten todella pahalle, jos niihin koskee.
  Vesi vanhin voitehista, niinhän sitä sanotaan. Elävöittää niin ihmisen kuin kasvitkin. Väkisellä on puutarha kärsinyt joiltakin osin kuivuuden ja kuumuuden takia. Ei silloin huvita kuvatakaan niitä paikkoja. Kauniita kuvauskohteita olet kuitenkin löytänyt ja polku näyttää hyvälle siistimisen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luteen haju marjakipossa on muistissa lapsuudesta saakka. Herukoita kerätessäni luteita oli monta näkyvillä, mutta eivät muuten häirinneet.
   Kaikki kasvit ja osat puutarhasta eivät enää tänä kesänä elvy runsaista sateistakaan. Ruskeita ja koppuroisia paikkoja riittää. Tuntuu kuitenkin hyvältä palata ns. normaaliin tehtiin eli puutarhahommat maistuvat taas.

   Poista
 7. Puutarhassasi kukkii kauniisti edelleen! Pyjamaluteen googletin itsekin muutama kesä sitten, kun se tänne eksyi- ja jäi. En minäkään lähde luteita sen koommin häätämään, mutta kotilot yritän kerätä pois ja kirvoja häätää mäntysuopavedellä. Muuten saavat kaikki eläväiset olla.
  Sataa sais todella pitkään, että maa kastuisi syvemmältä. Viileämpi sää houkuttelee kuitenkin pihahommiin nyt ja kasvien siirtoa ajattelin aloitella. Kiva katsoa kauniista kuvistasi vinkkejä ja ideoita omaankin puutarhaan. Leppoisaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki kasvit eivät ole nääntyneete kuivuuteen. Tiikerililjat ovat parhaillaan upeita.
   Kotiloita meilläkin kerätään. Ihmeellisesti ne taas kömpivät esiin sateiden myötä. Missä lie mullan syvyyksissä lymyilivät.
   Eilen taas kaivoin pari kuoppaa ja totesin, että kuivaa on edelleen. Kaipa syksy viimeistään tuo sateita tai ainakin kosteutta maahan.
   Hauska kuulla, jos kuvani antavat vinkkejä sinulle. Olen niin tottunut ammentamaan toisten blogeista ideoita, etten tajua tarjoavani niitä itsekin.
   Satoisaa elokuuta sinulle!

   Poista
 8. Kyllä nämä viileät säät on piristäny tätäkin puutarhurii ja nyt on vettäkin suatu ihan kiitettävästi. Kitkententäurakka ois vuottamassa, kostiista muasta on heleppo kitkii. Hienoja kuvia oot ottanu, tuota raidallista ludetta en oo millonkaan luonnossa tavannu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. +30 asteen lukemista laskeutuminen tavalliseen kesäsäähän tuntui ensin viileältä, mutta nyt huomaa hyvin pärjäävänsä kesätamineissa +20 asteessakin. Ja työt todellakin sujuvat mukavammin, kun ei heti näänny kuumuuteen.
   Meillä maa on edelleen niin kuivaa, ettei rikkaruohot helpolla nouse ylös. Tarraavat kuivaan maahan viimeisillä voimillaan.
   Pyjamaludetta olen tähän saakka ihaillut muiden blogeissa. Ensimmäisen kerran törmäsin siihen omassa puutarhassa. Ihan on vaaraton ötökkä.

   Poista
 9. Paljon on hommia rästissä minullakin, helteiden ja loman jäljiltä. Lomalla kuvittelin tekeväni paljonkin, mutta enpä sitten helteillä kaikkea jaksanutkaan. Lohduttavaa ajatella, että onhan tässä kesää vielä ainakin kuukausi, ja toivottavasti vielä ihana syksy päälle. Minäkin kuvailin erilaisia luteita lomalla, mutta pyjamaludetta en nähnyt. Aika hieno!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä oli hyväkin, että helteet laittoivat meidät ottamaan rennosti. Hyvin vielä ehtii rästihommia purkaa, eikä niihin itse asiassa niin paljon aikaa mene, mitä etukäteen ajattelee. Toisinaan syksy on ollut leuto ja pitkä. Silloin voi hyvin kaivaa ja kunnostaa, kun ei ole enää kuuma ja kosteutta yleensä riittävästi.
   Erilaisia luteita on tänä kesänä ollut vaikka kuinka. Ehkä sinäkin vielä näet pyjamaluteen. Minulle tämä oli ensimmäinen kohtaaminen sen kanssa.

   Poista
 10. En kaipaa helteitä, mutta pirteitä poutasäitä kylläkin (toki välillä on saatava sadetta). Puutarhassa on mukava puuhailla, kun taas jaksaa ja uudet kasvit aukaisevat kukintojaan. Ötököillkin pitä kiirettä ja niitä on mukava seurailla. Tuo pyjamalude on todella hauskan näköinen veijari, siihen en itse ole koskaan törmännyt. Sinulla on riittänyt hienosti virtaa polun siistimiseen! Mukavaa alkanutta elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut kivasti pirteitä poutasäitä. Sateet eivät ole liiemmin häirinneet. Tänään on luvassa kunnon sateita, jotka maan kuivuuden vuoksi ovat oikein tervetulleita. Olkoon tänään lepopäivä.
   Hellejaksolla tuli riittävästi loikoiltua, joten virtaa on nyt riittänyt rästilistan lyhentämiseen. Tekevänä ihmisena en kovin paljon jaksa paikallani olla.
   Oikein mukavaa elokuun jatkoa sinulle!

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!