maanantai 13. syyskuuta 2021

Kattoremppaa ja Espan kukkia


Meno on meidän tontilla tällä hetkellä kovin hektistä, sotkuista ja meluisaa. Keskiviikosta lähtien olemme eläneet kattoremppatyömaan keskellä käytännössä aamusta iltaan. Täytyy kyllä ihailla porukan näppäryyttä ja nopeutta. Keskiviikkona rakennustelineet tuotiin pihalle ja suurimmaksi osaksi myös pystytettiin. Torstaiaamuna alkoi vanhan kato purku kattotiilien irrottamisella ja perjantaina laitettiin jo uudet kattopellit.


Leikkasimme talon seinustojen läheisyydestä lähes kaikki kasvit maan tasalle, sillä rakennustelineet vaativat tilaa. Myös talon puistopäädyn köynnöshortensiaa oli leikattava osin voimakkaasti, jotta uudet rännit voidaan asentaa. Vanha kattomateriaali nostetaan suoraan etupihalla olevaan isoon autoon ja uusi nousee samaa reittiä ylös. Silti talon ympäri kulkevat käytävät, terassi ja ikkunalaudat ovat täynnä roskaa. Porukka siivoaa iltaisin ennen työmaalta lähtöä suurimmat roskat pois. Projektiin kuuluu myös urakan jälkeen pihan siivous ja jälkien korjaaminen.


Vaikka remppaporukka kulkee pääasiassa telineillä, ovat kulkuväylien reunustojen kasvit kokeneet kovia. Tila yksinkertaisesti loppuu kesken ja välillä niin rakennustarpeita kuin -välineitäkin lojuu kasvien seassa. Koska rakennustelineet ahmaisevat kulkuväyliltä ison osan, on kulkiessa paikoin astuttava kasvuston päälle. 

Joku kasvi saattaa hyvinkin ottaa nokkiinsa lopullisesti. Valtaosa siipeensä saaneista kasveista on perennoja, jotka tässä vaiheessa syksyä ovat aloittamassa matkaansa talvilepoon.

Puutarhan kannalta kattoremppa olisi voinut alkaa ehkä vähän myöhemmin. Toisaalta, nyt voi rempparoippeiden siivoamisen oheen ujuttaa myös normaalin syyssiivouksen aloittamisen. Muutaman päivän kuluttua talossa on uusi katto ja rännit. Pian mennään uudenuutukaisina kohti uutta kevättä.

Pihahommat eivät nyt oikein onnistu. Kellariin joutuu ujuttautumaan vatsa littanana parin tolpan välistä ja autotallin oven edessä seisoo jättikokoinen lavakuormuri. Ei siis leikata nurmikkoa. Toki olen alapihalla tehnyt yhtä sun toista, mutta pääasiassa olen keskittynyt kodin siivoamiseen ja pyykin pesemiseen.

Yhtä laatikkoa läpikäydessäni löysin vanhoja puutarhapapereita. Mm. Kotipuutarhalehden numeron 4/1984. Silloin se on ollut A5-kokoinen. Suurin osa kuvista ja mainoksista on mustavalkoisia. Artikkelien sisältö pätee tänäkin päivänä.


Samaisessa laatikossa oli myös paksu pinkka espoolaisen Tolppolan taimiston kuvastoja/hinnastoja, joista vanhin vuodelta 1984 kuvassa. Vuonna 1953 perustettu Tolppolan taimisto on yhä voimissaan, vaikka jostain syystä siellä tulee harvemmin käytyä ostoksilla. Meidän omenapuut ja marjapensaat sekä moni pensaskin on sieltä ostettu.

Espan puiston kesäkukkaistutuksia

Torstaina kävin asioilla Helsingissä. Edellisestä Hesa-kerrasta taitaa olla yli vuosi. Menin tällä kertaa ihan bussilla, mikä sekin tuntui omituiselta. Koronan vuoksi vähänkin ylimääräiset menot ovat karsiutuneet ja muut kulkemiset hoidettu omalla autolla. Olisin joutunut jättämään auton kauas asiointikohteestani, joten päätin lähestyä sitä yhdistämällä bussimatkaan kävelyn.


Varasin tarkoituksella riittävästi aikaa, jotta ei tarvinnut hikipäässä juosta. Niinpä kiersin Espan puiston kautta nähdäkseni tämänvuotiset kesäkukkaistutukset. Hienoja ovat. Reunuskasvina vaaleanpunaista ahkeraliisaa, paria kolmea erilaista daaliaa, heinäkasveja ja muutamia muita, joita en osannut nimetä. 


Kappeli-ravintolan terassikaiteella oli kivasti petuniaa/miljoonakelloa ja hopeaputousta. Siinäpä oiva vinkki ensi kesän laatikkoistutukseksi.


Näissä isoissa ruukuissa Espan lavan edustalla ja puistokäytävien avarammilla alueilla oli laitettu hopeanharmaata, isolehtistä kasvia. Kaukaa katsottuna se näyttää aivan rusetilta.


Tällainen jättiruukku voisi olla kiva omassakin pihassa. Jos siis pihassa olisi tilaa ja avaruutta, jolloin ruukku kasveineen pääsisi oikeuksiinsa.Monet kaupat, ravintolat ja kahvilat ovat viime vuosina panostaneet julkisivujensa ja sisäänkäyntiensä istutuksiin. Luo viihtyisyyttä niin palveluita käyttäville kuin ohikulkijoillekin.


Asioilla vierähti pitkä aika. Olin suunnitellut meneväni asioinnin päätteeksi jonnekin kivaan kahvilaan syömään salaatin tai jotain muuta pientä. Kävi taas, kuten lukuisat kerrat ennenkin. Kaivoin laukusta aikataulun ja suunnistin kohti bussiterminaalia. Kampissa sentään pysähdyin kuvaamaan hauskan kukka-asetelman. Varmaan jostain olisi löytynyt selityskin tälle, mutta kiire painoi mielessä, enkä jaksanut pyöriä kylttiä etsimässä. Syyssipulit minulle nousi mieleen ensimmäisenä. Eikös tuolla keskellä ole ihan selvästi laukkoja ja pari anemoneakin näkyisi olevan.


Matkalla bussilaiturille on ohitettava kirjakauppa. No, sehän ei sisälle pujahtamatta onnistu. Sain veljenvaimolta lahjakortin kyseiseen kirjakauppaan, joten laitoinpa kortin viuhumaan. Niin paljon olisi ollut mielenkiintoisia syysuutuuksia tarjolla. Budjettini onneksi bussin lähtöaika lähestyi, eikä ollut aikaa pähkäillä ja pyöritellä jokaista himoitsemaani kirjaa. Kuvan nippu sujahti kassiin ja sitten vain kassan kautta kipinkapin linja-autolle.


Perjantai-iltaan mennessä talo oli jo saanut uudet pellit, lumiesteet ja uudet ilmastointitötteröt sekä otsalaudat. Porukka kulki vielä keräämässä roskia ja etsimässä magneettivempaimen avulla ruuveja ja muttereita. Maanantaina laitetaan uudet rännit ja syöksytorvet, palotikkaat ja tehdään viimeistelytöitä. Katsotaan, ehtivätkö purkaa telineet vai jääkö se tiistaille. 

Kattotiimi on tehnyt pitkää päivää. Aloittavat ennen aamukahdeksaa ja jatkavat lyhyen ruokatauon pidettyään lähemmäs iltakahdeksaa. Paljon myöhäisemmäksi ei tähän aikaa voisi työpäivää venyttääkään, kun aurinko laskee ja tulee pimeää.

Sain sitten keplottelemalla ruohonleikkurin autotallista alapihalle. Nurmikko kasvaa ihan kesäiseen malliin ja sen leikkaamalla saa heti puutarhaan siistin yleisilmeen. Tulipa samalla silputtua melkoinen määrä alas leijuneita vaahteranlehtiä.

Viikonloppu hurahti ohi aivan liian nopeasti. Mukavaa viikon alkua kaikille!


20 kommenttia:

 1. Kattoremppa on kyllä iso operaatio, mutta lopputulos palkitsee. Katto näyttää tosi siistiltä ja kauniilta. Perennat varmasti kestävät kovaakin päälle tallomista ja ilahduttavat sinua taas normaalisti ensi kesänä.
  Mukavaa uutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto on talon tärkein paikka, joten sen kunnosta ei kannata tinkiä. Valitsimme lukkosaumapeltikaton siksikin, että siihen on helppo myöhemmin asentaa aurinkopaneelit.
   Perennojen juuret ovat tallessa mullassa. Kyllä ne sieltä taas keväällä nousevat. Pihalla oleminen on vähentynyt säiden ja rempan vuoksi ja vähenee kaiken aikaa. Keväällä taas uusin ilmein ja voimin.
   Samoin sinulle mukavaa viikkoa!

   Poista
 2. Me olemme mökillä eläneet rempan ja uudisrakentamisen parissa jo useamman vuoden joten ymmärrän hyvin sinun mielentilan. Kohti uutta mutta se sotku. Tänä vuonna tuli oltua todella paljon nyt kun saimme sinne suihkun viime syksynä. Melkein puoli vuotta siellä tuli oltua melkein yhteen kyytiin.
  Sisähommia nyt painetaan täällä kotona. Pyykkivuori on kamala etenkin lakanoita on paljon. Mutta kyllä se siitä.
  Hyviä hermoja sinne ja puhtia kotihommiin 🤗😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kattorempan kanssa on yleisesti ottaen ollut helppo elää, kun itse ei siihen tarvitse osallistua ja sisällä on asiat ja tavarat paikallaan. Muutaman päivän voin pysytellä poissa pihastakin.
   Varmasti mökillänne on ollut mukava asua pidempään, kun siellä on suihku ja muut mukavuudet. Kotonakin olette voineet piipahtaa kohtuullisen lyhyen ajomatkan johdosta.
   Onneksi sää muuttui aurinkoiseksi. Tuuli auttaa lakanapyykin kuivumisessa.
   Lyhytpinnaisena olen sietänyt tämän projektin tosi hyvin. Mikäs tässä, kun muut hoitaa hommat.

   Poista
 3. Ihmettelen noita nykyisiä remppa-aikatauluja, nopeasti ja siististi hoituu hommat. Tänne laitettiin rännit, syöksytorvet ja lumiesteet joku vuosi sitten, kesti neljä tuntia ja piha jäi siistiksi. Kun taas aikoinaan kattoremppa kesti kuukausia ja sai vielä pelätä, että juopunut raksamies putoaa katolta.
  Puutarha elpyy nopeasti, keväällä se ei muista koko urakkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän valitsemamme kattofirma on kehittänyt erinomaisen konseptin, jossa näin asiakkaan näkökulmasta hommat hoituvat nopeasti ja tehokkaasti laatua unohtamatta. Taitaa monella muulla olla samanlaista tarjolla. Minäkin olen kuullut juttuja venyneistä katto- ym. projekteista, joissa porukalle on väkevät maistuneet liiankin hyvin. Siihen perustuu pitkälti ajatus, ettei loppusummaa uskalla edes maksaa ennen kuin koko homma on valmis.
   En murehdi puutarhaa. Se on jo menossa talviunille ja virkoaa taas keväällä.

   Poista
 4. Kylläpä on nopeaa ja tehokasta nykyisin kattoremppa. Meillä laitettiin sivurakennukseen rännit lisukkeineen jokunen vuosi sitten eikä siinä kyllä kauaa silloinkaan mennyt.
  Hei tosi hauskat nuo 80-luvun kuvastot, kaikki oleellinen tietohan niistä silloinkin on löytynyt vaikkeivat kuvilla koreilekaan.
  Espan kukat ovat tosi hienoja, tuo hopeaputous-miljoonakelloyhdistelmä on nätti, taidanpa kokeilla ensi keväänä pihasaunan terassille! Toiveissa on ihan lähiaikoina puhdas turistireissu Helsinkiin, keskustahotellissa pari yötä ja melkein aikatauluttamatonta joutoaikaa useampi päivä. Jos vielä malttaisin junalla tulla, ei tarvitse edes parkkipaikoista murehtia. Edellisestä kerrasta onkin jo vuosia.
  Mukavaa alkanutta viikkoa, uusi katto pääseekin heti kunnon käyttöön kun myrskyä taas ennustelevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakentaminen on monella tavoin kehittynyt viime vuosina. Tällä firmalla on erinomainen konsepti, jossa pätevä porukka hoitaa kaiken urakalla aasta ööhön. Asukkaan tehtäväksi jää laittaa nimensä sopimukseen ja maksaa aikanaan ajallaan. Tykkään siitä, että asiat on mietitty loppuun saakka ja firman edustaja käy tarkasti prosessin läpi asiakkaan kanssa.
   Turistireissu Hesaan kuulostaa hienolta idealta. Olen joskus ajatellut, että sellainen tekisi hyvää minullekin, vaikka asun runsaan 30 km:n päässä. Helsinki ansaitsee aikaa ja paneutumista ilman kiirettä kotibussille. Hotelleilla on kai jonkun verran pysäköintitiloja. Toisaalta julkisilla kulkiessa asettuisi aidosti turistin asemaan.
   Viikonlopun ajan olemme kiitelleet uutta kattoa, sillä vettä on tullut kaatamalla. Tänään tuulee, mutta aurinko sentään paistaa kauniisti. En onneksi sentään niin tuulista, että peltimiehet pyyhkiytyisivät katolta.

   Poista
 5. Hyvä onkin kun katto on paikoillaan ennen sateita ja tuulia. Siinä sitten kuulee samalla onko miten äänekäs katto. Ennen tiilikattotalossa asuessa ei sieltä katolta mitään kuulunut, mutta aaltopeltikattotalo olikin sitten paljon äänekkäämpi sateella.
  Vasta viime kuussa käytiin Helsingissä, ja olikin kiva nähdä tässä yksi päivä tv:stä Dokumentti Kluuvista, kiva oli saada lisää tietoja niistä paikoista joissa oli vasta käynyt.
  Kyllä harmitti kun ei päässyt enää Ateneumiin (jonot oli) Täytyy sitten olla viisaampi seuraavan kerran ja varata aika sinne, jos on kiinnostava näyttely.
  Mulla oli tuo sama vanha puutarhalehti ennen, tuttu kuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiempi tiilikattomme oli todellakin hyvin hiljainen. Viime päivinä on satanut kaatamalla. Yllätyimme, ettei peltikattokaan liiemmin kolissut. Pohdimme, olisiko uudella tehokkaasti tuulettuvalla aluskaterakenteella merkitystä.
   Katsottiinkohan samaa dokumenttia? Se oli tosi mielenkiintoinen ja sisälti paljon uutta tietoa.
   Merkittäviin Ateneumin näyttelyihin saa aina jonottaa. Repinin näyttely oli poikkeuksellinen ja kauan odotettu, joten ajanvaraussysteemi oli järkevä. Heräsin sen verran myöhään, etten enää saanut aikaa.

   Poista
 6. Siellä onkin melkoiset touhut ollut! Vaikka on tärkeää saada kunnon katto päälle, niin samalla sitä katsoo varmasti vähän kauhuissaan, kuinka kasvit selviää touhun ympärillä tallaamisesta ja telineiden ym. painoista. Meillä oli vähän sama juttu vuosia sitten, kun ikkunat vaihdettiin ja meillä on istutuksia seinien vieressä. Kyllä, vastoin kaikkia järkeviä ohjeita :D Luotetaan siihen, kun talon on pienellä kumpareella ja tämä on erittäin kuivaa kangasta.
  Mielenkiintoisia löytöjä teit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tällainen työmaan keskellä asuminen omanlaisensa show. Meillä telineistä jää onneksi vain pieniä pyöreitä painanteita, mutta askelluksesta toki enemmän jälkiä. Keväällä sitten näkyy, mikä kasveista herää ja mikä ei.
   Meillä kasvillisuus ei ole aivan seinää vasten, paitsi päädyn köynnöshortensia. Olen kyllä pohtinut seinää lähelläkin olevien kasvien poistamista. Tonttimme on hiekkamaata syvälle saakka, eikä vesi koskaan jää seisomaan. Mutta ainahan kasvien juuret voivat vahingoittaa rakenteita.

   Poista
 7. Remppa on aina remppa, eli tulee melua ja paljon työkaluja, mutta on se lopputulos sitten kiva. Ja teillä ei remppa kestä kovin pitkää aikaa. Toivotaan, että kasvit eivät kovasti loukkaannu. Kiva Helsingin reissu sinulla on ollut. Ja vielä kirjakauppaostokset päivän lopuksi. Varmasti hyviä kirjoja, ainakin Perhe ja Lasitarha ovat hyviä, ne olen lukenut. Mukavia lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin tiesimme, että rempasta on myös vaivaa. Katon saattaminen ajan tasalle on kuitenkin huomattavasti tärkeämpi asia, kuin väliaikainen melu ja sotku.
   Taisin tuon Perhe -kirjan blogistasi löytää. Päätin, että sen haluan lukea. Löytyi kirjakaupasta helposti. Kiitos vielä vinkistä!

   Poista
 8. Pian teillä on uusi katto, eikä pitkään aikaan tarvi kiduttaa kukkia talon lähellä. Suurin osa varmasti elpyy hyvin.
  Ei yhtään tuttua kirjaa, mutta nimet antavat kiinnostavan vaikutelman. Kirjakaupan lahjakortti olis mukava :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto ränneineen on ollut valmis jo pari päivää. Kunhan vielä ehtisivät telineet purkaa, jotta pääsisisimme vapaammin pihalla kulkemaan.
   Kasvit kyllä elpyvät. Ja ne jotka eivät elvy, korvataan sitten uusilla tai jollain muulla ratkaisulla.
   Lähes koko kirjapino on tämän syksyn dekkareita. Kirjakaupan lahjakortti on mieluinen. Sille löytyy meikäläisellä käyttöä.

   Poista
 9. Nyt on juuri hyvä hetki saada kattorempat hoidettua kuntoon, kun kelit käyvät kylmiksi. Kyllä pihan kasvit jo taitavat kestää koettelemuksiet, kun ei enää kasvukausi ole parhaimmillaan. Nopeastihan tuo homma ammattilaisilta kävikin! Sinulla oli antoisa Helsingin retki! Joskus on kiva katsella valmiita asetelmia ja poimia vinkkejä. Nyt näkeekin hyvin, mitkä kasvit ovat kestäneet hyvinä syksyyn saakka. Ja kirjakaupan ostokset ovat ihana tulianien itselle, kun ulkona on kylmää ja saa käpertyä sohvan nurkkaan lukemaan! Iloisia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katto ränneineen on valmis. Joukko näppäriä nuoria miehiä hoiti homman kiitettävästi. Olemme suojassa syksyn sateilta tulevatkin vuodet.
   Hesan istutukset eivät ilmeisesti joutuneet helteistä kärsimään. Katselin, kuinka kaupungilla kävellessäni kastelivat pienen lava-auton kuormassa olevista tankeista istutuksia. Kätevää.
   Nykyisin tulee törsättyä lähinnä puutarhaan ja kirjoihin. Toki käyn myös kirjastossa.
   Samoin sinulle antoisia syyspäiviä!

   Poista
 10. Minä katselin kesähelteillä viikon verran komeita remppamiehiä naapurin katolla. Kovin nopeasti vaan katosivat telineineen ja työvermeineen. Nopsaa ja kätevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti naapurisi katolla oli yhtä salskeita ja kivoja remppaajia, kuin meillä. Asukkaan näkökulmasta rempan ripeä eteneminen on silkkaa plussaa. Kunhan vielä saisivat telineet purettua, jotta voisimme rauhassa jatkaa syystouhuja.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!