maanantai 19. huhtikuuta 2021

Kuukauden neulesatsi

 Viime aikoina olen kutonut vähemmän. Jotain valmista on kuitenkin syntynyt.
Kuvan nilkkasukat on Merja Ojanperän ohjeella tehdyt Virvatulet (kirjasta Sydämellinen sukkakirja). Nämä ovat olleet valmiina jo kuukauden. Hämärästi muistan, että jonkun kohdan ohjeessa oikaisin. 

Nämä polvisukat ovat niinikään Merja Ojanperän. Malli on nimeltään Adalmiina ja se löytyy kirjasta Kauneimmat villasukat. Alkuperäisessä ohjeessa sukassa on muutama väriraita, mutta jätin ne pois. En myöskään virkannut koristeosaa nilkan resorin päälle. Olen joskus jonkun verran virkannut, mutta ne opit ovat painuneet unholaan ja vaatisivat päivittämistä.

Tässä kuvassa kuvio tulee paremmin esiin. Kuvauksissa käyttämäni tekojalka on liian lyhyt pitkille polvisukille ja niinpä ylemmässä kuvassa sukat on makkaralla ja malli rutussa.

Onneksi ostin heti kättelyssä kolme kerää samaa lankaa. Näihin upposi 7veikkaa
hiukan yli 200 g. 


Merja Ojanperän malli tämäkin eli Helmi Orvokki samaisesta Kauneimmat villasukat -kirjasta. Helmi Orvokista on tullut yksi suosikkimalleistani. Kaunis, helppo ja valmistuu nopeasti. Tästäkin mallista jätän pois virkatun kukan kahdesta syystä. Kuten ylempänä totesin, virkkaustaitoni ovat ruostuneet ja toisekseen eräs kutomieni Helmi Orvokkien vastaanottaja totesi virkatuilla kukilla varustettujen villasukkien tunkemisen saappaisiin olevan hankalaa.

Sukat valmistuivat beigestä ja valkoisesta 7veikasta 3 ja 3.5 puikoilla.


Nämä luonnonvalkoiset nilkkasukat tein langasta, jonka sain purkamalla liian isoksi osoittautuneen pipon. Purettu lanka on hiukan kiharaista ja se näkyy jäljessä. Tiedän, että puretun langan suoristamiseen on erilaisia ohjeita. Jäi tällä kertaa löytämättä.

Malli ei ole omani, vaan bongasin ja sovelsin facebookista löytämääni ohjetta. 

*lk, 2 o yhteen, 2 o, 2 o yhteen, lk, 1 n
5 kerrosta 6 o, 1 n
2 o, lk, 2 o yhteen, 2 o yhteen, lk, 1 n
5 kerrosta 6 o, 1 n* 
Jatka toistaen tähtien välisiä kerroksia


Tämän vaaleansinisen ja seuraavan vihreän sukan mallin löysin niinikään facebookista. Ohje on 9:lla jaollinen, joten aloitukseen laitoin 54 s.

1.-2. krs eli 2 kerrosta: kaikki nurin
3.-9. krs eli 7 kerrosta: 3 n, 6 o
10.-11. krs eli 2 kerrosta: kaikki nurin 


Sekä vaaleansininen nilkkasukka että vihreä on kudottu 7veikasta. Resorissa puikot 3, sen jälkeen 3.5. Resorissa ja kantalapussa oikeat silmukat olen kutonut takareunoistaan. Tämän vinkin olen joskus saanut Suvikumpu -blogista. Menetelmällä resorista tulee siistiä ja napakkaa. Se on jäänyt käyttööni näköjään pysyvästi.

Ostin talvella tarjouksesta useamman kerän vihreää 7veikka-lankaa. Kerrosrivinousu on mukavan helppo malli elävöittää perussukkaa. Tässä yhdistin vaaleampaa vihreää lehden vihreään väriin.


Jämälankoja on taas kertynyt ja niitä tuhotakseni tein nämä kirjavat lastensukat. En oikein näistä itse tykkää, mutta purkaminenkin on kovin tylsää. Jospa näistä olisi hätävaraksi jonkun pikkuisen viluisiin jalkoihin.

Harjoittelin latvialaista palmikkoa tähän lastenneulesettiin. Ko. palmikko ei ole ollenkaan vaikea. Ehkä vähän hidas, ainakin ensikertalaiselle. Netistä löytyy hyviä ohjeita latvialaiseen palmikkoon. Tässä yksi niistä.

Lankana näissä on K-ketjun myymä Pirta-lanka. Koostumus on sama, kuin 7veikalla. Jostain syystä tämä lanka tuntuu liian liukkaalta minun hyppysissäni, enkä tiedä miksi näin on. Vielä taitaa ainakin yksi täysi kerä odottaa käyttöä. Mitähän siitä keksisin?32 kommenttia:

 1. Kauniita sukkia jälleen :) itselläni on ollut taukoa kutomisessa enkä ole lankojakaan ostellut moneen kuukauteen, tiedän kuitenkin ettei tämä kauaa kestä kun jo taas kutimet kilisevät tiuhaan tahtiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen koittanut kiertää lankahyllyt, mutta vanhoja varastoja riittää kudottavaksi pitkäksi aikaa. Tauon pitäminen on varsin vaikeaa. Ihan salaa ne puikot hiipivät hyppysiin.

   Poista
 2. Ehdit vilä puikkojakin kilkutella? Minusta nuo lapsen sukat ovat tosi suloiset. Ja hienoja malleja kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri! Kutomisen tahti on hidastunut, mutta vielä jotain valmistuu. Kunhan illatkin lämpenevät, päivän aherruksen jälkeen tulee jäätyä pihalle. Silloin ei villasukkien tekeminen käy mielessä.

   Poista
 3. Oijoi kun komeita sukkia ja mehevät värit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Tykkään väreistä niin kukissa kuin sukissa.

   Poista
 4. Onpas tosi kauniita sukkia ja ihania kuvioita!
  Itsekin innostun silloin tällöin neulomaan.
  Tuo kerrosrivinousu toisella värillä näyttää mielenkiintoiselta. En ole sellaista ennen nähnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! Kokeile kerrosrivinousua toisella värillä. Kivan vaihtelun saa myös muuttamalla kerrosrivinousussa nostettavan silmukan paikkaa.
   Kävin katsomassa blogissasi. Kyllä sinulta hienoja sukkia syntyy eli innostusta riittää sielläkin.

   Poista
 5. Oih mitänsukkaihanuuksia KUUKAUDEN (😳) neulesatsissa! Ei oikein ole ehtinyt neuloa😂 En keksi muuta selitystä, kuin että kävelet pihallakin neule käsissä 😊
  Palmikosta tulee mieleen se Villapesusiskot huivin poikkipunos. Tuo on kyllä muhkeampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihalle ei parane lankaa ja puikkoja mukaan ottaa, kun siellä osuu sormet aina multaan ja milloin mihinkin. Iltaisin tulee puikkoja heiluteltua, jos telkkua katselen. Nyt kyllä kutominen vähenee, kun sisälle maltaa tulla vasta valon jo hiipuessa.
   Villapesusiskot-huivia piti käydä kurkkaamassa. Hieno!!!

   Poista
 6. Minä en saisi tuota satsia aikaiseksi edes viidessä vuodessa, vaikka neulomisesta pidänkin. Vaaleiden purkulankasukkien kuvio on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Puutarhaelon Riitta! Onneksi meistä jokainen saa jollain saralla aikaan toista enemmän. Minua viehättää kutomisessakin itsensä haastaminen. Tosin siinä on vielä sarkaa loputtomiin, vaan eipä käy elämä yksitoikkoiseksi.

   Poista
 7. On todella kauniita neuleita. Ja niin upeat värit. Olet sinä kertakaikkisen taitava! - Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli kauniista sanoistasi. Taitavuudesta en tiedä, mutta sinnikkyyttä näissä kutomishommissa on toistaiseksi löytynyt.
   Tämäkin viikko alkoi niin mukavasti, että aika hupenee ihan silmissä.

   Poista
 8. Kauniita. Minusta lasten sukat ovat oikein sievät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Tuttavapiirissä on yksi vaaleanpunaisesta tykkäävä pikkuneiti, joka varmasti nuokin sukat mielellään jalkaansa laittaa. Pitääkin muistaa ensi viikolla ottaa mukaan, kun hänen mummiaan näen.

   Poista
 9. Kauniita sukkia olet jälleen neulonut.
  Mukavaa alkanutta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko! Aika menee siivillä, kun vuoroin touhuaa pihalla ja vuoroin laittaa puikot heilumaan.
   Sinulle myös mukavaa viikkoa!

   Poista
 10. Voi, miten tuottelias sinä oletkaan! Kauniita sukkia vaikka millä mitalla! Latvialainen palmikko osoittautui minunkin mielestäni hitaaksi, mutta melko helpoksi, kun tein talvella Novitan yhteisneulontaa. Omat neulomiseni ovat nyt pysähdyksissä - varmaan syksyyn saakka:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Taidan olla jonkinsortin työnarkomaani. Tyhjin käsin on vaikea istua. Mielessä on ajatus, josko loppuvuodesta veisin sukkia isän hoivakotiin. Todennäköisesti tahti minullakin kesän ajaksi hidastuu.
   Eikö ole jännä, miten jotain uutta neulemallia katsellessa ensitöikseen epäilee sen olevan itselle liian vaikean. Latvialainen palmikko oli minulle hyvä esimerkki tällaisesta. Hidasta sen tekeminen on, joten tuskin ihan joka neuleeseen tulee latvialaista palmikkoa laitettua.

   Poista
 11. Ootpa tehny paljon kauniita sukkia. Miekin harjottelin sitä Latvialaista palmikkoo ja ei ollu vaikiita miusta, vaikka en neulojaimmeinen erikoisemmin ookkaan. Tuo lastenneulesetti on hieno väriltäänkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla! Lastenneulesetille on jo vastaanottaja tiedossa.
   Latvialaisessa palmikossa tarvittiin enemmänkin kärsivällisyyttä, että suunta pysyi samana. Kun tahtiin pääsi, sujui ongelmitta.

   Poista
 12. Voi, miten tuotteliasta ja niin kauniita sukkia olet tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi! Kutominen on mukavaa vastapainoa pihatöille, jotka tosin alkavat viedä yhä isomman siivun vapaa-ajasta.

   Poista
 13. Upeita sukkia, ahkerana olet ollut! Muutamat sukat olen minäkin saanut aikaiseksi, vielä yksi sukka hieman kesken. Sen kun saisi veilä valmiiksi, voisi puikot laittaa säilöön kesäksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Konnadonna! Minun pitää aina tehdä sukille ja tumpuille parit heti. Jos jätän odottamaan jotain parempaa hetkeä, ei se pari tahdo valmistua ollenkaan. Puikkojen suihkinta vähenee täälläkin, mutta tuskin kokonaan kesäksi säilöön laiton.

   Poista
 14. Todella ihania malleja. Tuota latvialaista palmikkoa minäkin olen ajatellut kokeilla. Todella kiva lasten setti. Mistä tuon pipon ohjeen bongasit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä latvialaista palmikkoa. Se on helppo ja sillä saa kivan lisän neuleeseen. Pipoon ei ole ohjetta, vaan tein sen omasta päästä. Silmukkamäärän otin jostain vanhasta ohjeesta. Latvialainen palmikko tulee minusta paremmin esille, kun itse neule on yksinkertainen.

   Poista
 15. Oi mitä ihanuuksia, niin kauniita malleja ja värejä. Ja miten tasainen työnjälki, kyllä olet melkoinen taituri. Sukkien neulominen on sellainen taito jota en saa aikaiseksi opetella. Ehkä minulta puuttuu joku käsityögeeni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten ihmeessä saisit uusia aktiviteetteja mahtumaan päivääsi, kun nyt jo opiskelet ja teet monenmoista. Olen aina tehnyt käsitöitä, välillä uutta opetellen, välillä vanhaan palaten. Varmaan peruja kotoa, äiti oli innokas kutoja.

   Poista
 16. Olet ollut hurjan ahkera myös neulomuksien saralla. Hienoja sukkia olet tehnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati! Ehkä olisi aika opetella jotain muutakin, kuin iänikuisia sukkia ja tumppuja. Ne vain valmistuvat niin nopeasti ja niille löytyy runsaasti käyttäjiä.

   Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!